Известие

Collapse
No announcement yet.

Духовно израстване? Ех...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
    Седя и си мисля, какво всъщност празнуваме на 1 ноември. Кой е изготвил списъка с тези будители?
    Аз не приемам празник, в който трябва да почитам личности в насипно състояние. Някой ще обясни ли, защо много често към този списък се добавят освен хора на образованието, така и църковни личности, така и революционери и комити. Не е ясно какво точно празнуваме и е адски трудно да обясниш на подрастващите, какво точно отбелязваме. Не мога да ги обвинявам, че не го разбират.
    Да ви кажа честно аз считам, че ние се нуждаем от ново възраждане, но в съвсем друга посока. Аз лично не искам на моите деца от малки да им е набива в главата, че техните деди са "клали турци" или кръстоносци, или че тях са ги клали, порили и какво ли още не, както и да им се набива главата, че нашата азбука е някакво световно постижение, а по-късно да разбират, че някой, някъде, някога на всяка цена е искал да ни откъсне от нечие влияние, като ни научи да пишем с "различни" букви, и сега берем гнили плодове от това. Ок, уважавам тези, личности, но не мисля да изпадам в екстаз, нито пък да се покланям до земи.
    Искам да възпитваме децата си не в сляпо патриотарство, а малко да им покажем реалността, а тя е че светът е огромен и сега България не е най-доброто място за живеене.
    Трябва да направим така, че те да обичат България, заради това, което е тя сега, в съвремието, а не в далечното минало.
    Самочувствието трябва да идва от съвременните постижения, а не от далечното минало. Миналото може само да ни дава уроци.

Честит 1 ноември.
    Това е една гледна точка и не знам защо толкова оплюват мнението ти - и според мен този празник е малко недефиниран и изглежда като набързо скалъпен.Моите уважения към всички личности дали своя принос за индивидуализацията на България, изграждането и запазването и като държава, но бъдещето ще покаже дали този празник ще има това значение, което смятат тези, които са го провъзгласили като празник.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

този празник е такъв от 1922 година

По повод обявяване празника за общонационален министър Стоян Омарчевски казва: „...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“
      отдаваме почит към големите българи. за дребните душици, място няма.
      точка

Comment

Ден на народните БУДИТЕЛИ!!!! Събуди се народе! Ако не спяхме за такива думи "свинята" щеше да е напуснал бързо, бързо милото ни форумно общество.

Будителите са тези хора, които дори и с малко са допринесли съм събуждането на населението на тази територия и са го превърнали в народ, в нация.

Лошото, е че слет това нацията явно се е обърнала и е заспала отново непробудно! Защо да не се почитат в един ден Хаджи Димитър и Добри Чинтулов? И двамата имат принос към изграждането на националното ни самосъзнание, но с различни инструменти и действия.

Лично за мен, изказването на Сускрофа е обидно за българите като нация, за мен като българин и е срамно за него като човек изобщо.
        Last edited by bouncer; d.m.y г., 15:34.
        няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
          Ден на народните БУДИТЕЛИ!!!! Събуди се народе! Ако не спяхме за такива думи "свинята" щеше да е напуснал бързо, бързо милото ни форумно общество.

Будителите са тези хора, които дори и с малко са допринесли съм събуждането на населението на тази територия и са го превърнали в народ, в нация.

Лошото, е че слет това нацията явно се е обърнала и е заспала отново непробудно! Защо да не се почитат в един ден Хаджи Димитър и Добри Чинтулов? И двамата имат принос към изграждането на националното ни самосъзнание, но с различни инструменти и действия.

Лично за мен, изказването на автора на темата е обидно за българите като нация, за мен като българин и е срамно за него като човек изобщо.
          Само да вметна, че аз не съм автор на темата.
          "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
          К.М.

Comment

Само да вметна, че аз не съм автор на темата.
            Извинявам се на Багера, за което. Сам отова ли видя от целия пост?
            няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
              Извинявам се на Багера, за което. Сам отова ли видя от целия пост?
              Харесва ми, че имаш позиция.
              За мен не е проблем, че ти не споделяш моето мнение.
              Но мисля, че не си вникнал достатъчно в това, което написах.
              К.М.

Comment

Харесва ми, че имаш позиция.
                За мен не е проблем, че ти не споделяш моето мнение.
                Но мисля, че не си вникнал достатъчно в това, което написах.
                като си почнал, можеш да се проявиш и в темите от типа "честит рожден ден на...."
                би могъл да пишеш нещо от сорта на - аз не ти честитя щото не виждам за какво
                точка

Comment

За съжаление и възможностите на ignore list-а не ми помагат от време на време да чета цитираните виртуални лайна.
                  Аман от простотия.
                  Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 16:18.
                  Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                  Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

От повечето мнения до тук виждам само колко сме недорасли духовно ...
                    Почитането на делата на предците е въпрос на вътрешно усещане, самосъзнание, и възпитание още от най-ранна възраст. Дете, закърмено с чалгица и интернет-чатчета няма как да усети значимостта на онези дела - па били те създаването на няколко тома чудесна поезия, или затриването на някоя орда башибозук, за да спасиш сънародниците си от грозна участ...
                    Вечна памет на народните будители, дълбок поклон и пред тези, които и сега се опитват да събудят заспалото стадо! Поклон и пред учителите, опитващи се да налеят поне малко акъл и познания в празните глави на днешната младеж - шапка свалям за ентусиазма и саможертвата !
                    155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                    Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Мда, тук съм съгласен, че е така.Будителите е ясно кои са, за тия, които са будни.
                      Но те винаги са били малцинство, да не се лъжем.Днес, обаче, точно в този период, почти няма будители.И това се дължи, може би на факта, че трябва още да се поразвием, за да се появят отново.Но аз съм оптимист, дето е текло, пак ще тече
                      Last edited by fred; d.m.y г., 19:47.
                      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                      Нагоре по стълбата, която води надолу
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Alfa User Покажи съобщение
                        От повечето мнения до тук виждам само колко сме недорасли духовно ...
                        Почитането на делата на предците е въпрос на вътрешно усещане, самосъзнание, и възпитание още от най-ранна възраст. Дете, закърмено с чалгица и интернет-чатчета няма как да усети значимостта на онези дела - па били те създаването на няколко тома чудесна поезия, или затриването на някоя орда башибозук, за да спасиш сънародниците си от грозна участ...
                        Вечна памет на народните будители, дълбок поклон и пред тези, които и сега се опитват да събудят заспалото стадо! Поклон и пред учителите, опитващи се да налеят поне малко акъл и познания в празните глави на днешната младеж - шапка свалям за ентусиазма и саможертвата !
                        до този момент само 2-3 мнения са такива, за които говориш, аз пък виждам повече будни в темата
                        sigpic
                        днес съм в почивка ---

Comment

Будители сме всички ние!
                          Всеки има задължението да посее гордост в детето си!
                          На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Aлелуя, братко !
                            155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                            Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                              Будители сме всички ние!
                              Всеки има задължението да посее гордост в детето си!
                              Кратко, точно и ясно!
                              Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                              Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Гордост от какво?
                                Какво значение има за едно дете, живеещо с алкохолизиралия се напълно свой баща, че той в миналото е бил велик будител. /образно казано/
                                Да ги заблуждаваме какъв велик народ сме, че сме най -умните и най -красивите. Стига бре.
                                Предпочитам да възпитам здраво стъпил на земята реалист с ясна представа за цената на държавата и народа си, както и на своята собствена цена.
                                "Ако не си знаеш цената не се мисли за безценен"
                                К.М.

Comment

Working...
                                X