b_angelov работи във фирма която се занимава с това.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Фотоволтаични системи.
Collapse
X
-
-
Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение"За собствен кеф" е абсурдно да се прави такъв проект. Винаги се гони печалба от продажбата на тока. Ако се прави да се ползва е нерентабилно. Проста сметка - правим ток, който можем да продадем на 60 стотинки, но си го ползваме. В същото време НЕК ни продава този ток на 20 стотинки. Както и да го гледаш си е загуба на 40 стотинки да си правиш сам тока от слънчеви панели.
колкото по-голяма е инсталацията - толкова повече пари ще изкарава - да. Но и толкова повече инвестиция е нужна. Дал съм ориентировъчна цена - смятайте си. Това е до 30 киловата.
Сметката е проста- ако се изплати за 7 години (което мен лично ме съмнява, но ти като човек продаващ такива системи е естествено да съкращаваш срокът на изплащане), това е по- малко от 14% доходност на година. Сметни 5% инфлация и доходността пада на едни 9%. Отделно ефективността на клетката за тия 7 години ще падне с няколко % и следователно и добива. Да не говориме, че след 7 години, я камилата, я камиларя.. Ами ако падне градушка и му потроши панелите? Може да ги застрахова разбира се, но това струва парички допълнително.
Derry или се насочи към нещо друго или си сложи паричките на един дългосрочен депозит с 7-8% сигурна лихва...
П.С. Тази година изкупната цена ще е надолу отново!!!Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 10:32.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщениеПод "собствен кеф" нямах предвид той да си я ползва, а да я продава. Но от 5 кВт със сигурност нищо няма да спечели.
Сметката е проста- ако се изплати за 7 години (което мен лично ме съмнява, но ти като човек продаващ такива системи е естествено да съкращаваш срокът на изплащане), това е по- малко от 14% доходност на година. Сметни 5% инфлация и доходността пада на едни 9%. Отделно ефективността на клетката за тия 7 години ще падне с няколко % и следователно и добива. Да не говориме, че след 7 години, я камилата, я камиларя.. Ами ако падне градушка и му потроши панелите? Може да ги застрахова разбира се, но това струва парички допълнително.
Derry или се насочи към нещо друго или си сложи паричките на един дългосрочен депозит с 7-8% сигурна лихва...
П.С. Тази година изкупната цена ще е надолу отново!!!
1. Изплащането е ДО 7 години. Твърде вероятно е да изплати и преди това. Проста схема на финансиране-самоучастие-лихва-стойност. И не, аз не ги продавам. Изобщо не съм търговец. Колегата пита - казвам му.
2. Средното ниво на слънчева радиация в България е около 1150 слънчеви часа на квадратен метър. Една централа с пикова мощност от 5000 вата и цена на изкупуване 0.60 стотинки. Цена на EPC услуга (гледам много коментираш, значи знаеш какво е EPC) за такава централа е около 1,8 евро на ват. Смятай.
3. Панела има гаранция за производителността и процентите амортизация, в зависимост от условията на производителя. Но те са грубо казано 90% от пиковата мощност на 10тата година и 80% от пиковата мощност на 25-тата година.
4. След седем години всичко ще си е същото, защото в договора за окончателно присъединяване има клауза, ГАРАНТИРАЩА преференциалната тарифа към този момент за 20 години. Колко сменят и как сменят след това не те интересува.
5. Панела не може да се строши от градушка, защото такива градушки в тази част на света НЯМА! Панела представлява метална рамка, полимерна плоскост и поликристални клетки върху полимера. Не можеш да го строшиш.
6. Доходността от такава инвестиция надвишава значително 7-8%. Ама много ги надвишава.
Не знам какво друго ще измъдриш, но поне не пиши неистини.няма вече Алфи, няма вече тръпка...
Comment
-
Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщениеИ отново изобщи не си прав.
1. Изплащането е ДО 7 години. Твърде вероятно е да изплати и преди това. Проста схема на финансиране-самоучастие-лихва-стойност. И не, аз не ги продавам. Изобщо не съм търговец. Колегата пита - казвам му.
2. Средното ниво на слънчева радиация в България е около 1150 слънчеви часа на квадратен метър. Една централа с пикова мощност от 5000 вата и цена на изкупуване 0.60 стотинки. Цена на EPC услуга (гледам много коментираш, значи знаеш какво е EPC) за такава централа е около 1,8 евро на ват. Смятай.
3. Панела има гаранция за производителността и процентите амортизация, в зависимост от условията на производителя. Но те са грубо казано 90% от пиковата мощност на 10тата година и 80% от пиковата мощност на 25-тата година.
4. След седем години всичко ще си е същото, защото в договора за окончателно присъединяване има клауза, ГАРАНТИРАЩА преференциалната тарифа към този момент за 20 години. Колко сменят и как сменят след това не те интересува.
5. Панела не може да се строши от градушка, защото такива градушки в тази част на света НЯМА! Панела представлява метална рамка, полимерна плоскост и поликристални клетки върху полимера. Не можеш да го строшиш.
6. Доходността от такава инвестиция надвишава значително 7-8%. Ама много ги надвишава.
Не знам какво друго ще измъдриш, но поне не пиши неистини.
Браво, този последния пост го проверих точка по точка и няма за какво да се хване човек."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщениеИ отново изобщи не си прав.
Дай сега да направиме най- кръчмарската сметка, че от повече от година не съм ги правил тия сметки и съм позабравил.
Добива от kWp инсталирана мощност за София е средно 1050 kWh., като махнем загубите от инверторите средно 5% се получават 997 kWh умножено по 0.55 стотинки са има няма 548 лв. или 2740 лв на година. Няма да отварям дума за загубите, когато температурата се вдигне над 25 градуса. Все пак максималната мощност я дават при температура от 25 градуса, а лятото, когато е урожая, темепературата на тоя покрив под 35 градуса няма да падне.
От друга страна един инсталиран ват пик струва 3.52 ст. или 17600 лв за една 5kWp централка. Незнам в тази цена влиза ли инвертора обаче. Присъединяването и то струва някой и друг лев. Примерно 500 лв. Проектна документация още 500 лв. Разходи за поддръжка- я някое инверточе ще сдаде багажа, я някое кабелче- а бе най- оптимистични 100 лв на година.
Няма да отварям дума, че теча на покрива ти е гарантиран, ако се монтира на жилищна сграда.
При сегашните цени, ДА, може и да се изплати за 7 години и след това да си докарваш един годишен доход от около 2000 лв.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщениеДо 7 години казваш, като минималното е 6.5
Дай сега да направиме най- кръчмарската сметка, че от повече от година не съм ги правил тия сметки и съм позабравил.
Добива от kWp инсталирана мощност за София е средно 1050 kWh., като махнем загубите от инверторите средно 5% се получават 997 kWh умножено по 0.55 стотинки са има няма 548 лв. или 2740 лв на година. Няма да отварям дума за загубите, когато температурата се вдигне над 25 градуса. Все пак максималната мощност я дават при температура от 25 градуса, а лятото, когато е урожая, темепературата на тоя покрив под 35 градуса няма да падне.
От друга страна един инсталиран ват пик струва 3.52 ст. или 17600 лв за една 5kWp централка. Незнам в тази цена влиза ли инвертора обаче. Присъединяването и то струва някой и друг лев. Примерно 500 лв. Проектна документация още 500 лв. Разходи за поддръжка- я някое инверточе ще сдаде багажа, я някое кабелче- а бе най- оптимистични 100 лв на година.
Няма да отварям дума, че теча на покрива ти е гарантиран, ако се монтира на жилищна сграда.
При сегашните цени, ДА, може и да се изплати за 7 години и след това да си докарваш един годишен доход от около 2000 лв.
2. Дал съм средни стойности на слънцегреене, защото колегата не е казал къде ще слага инсталацията. Лично според мен в София не е оферта по ред причини - слънчево греене, запрашаване и т.н.
3. Загубите се изчисляват в проекта. Казваш 5 киловата и 5 киловата се присъединяват.
4. Лятото проблеми няма. Вервай ми.
5. като ти дадох цена на EPC услуга не знам защо реших, че имаш някакви бегли познания по темата. 1.8 евро на инсталиран ват мощносте цена на ВСИКЧКО! Завършена централа без присъединяване. В градски условия присъединяване на 5 киловата е елементарно.
6. Всички вложени материали ипродукти си имат гаранции и гаранционно обслужване. Разходи за отстраняване на производствени дефекти няма.
7. Абусрно е да се обсъжда дори твоето маргинално заключение относно протичането на покрива. Това е малко като "всички които си сложат газови ще им грумне мотора".
8. Сам казваш, че инвестицията се изплаща до 7мата година и после само се печели. Ако за теб 2000 лв на година чиста печалба в продължение на минимум 13 години (26 000 лв) не си заслужава.......няма вече Алфи, няма вече тръпка...
Comment
-
Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение...........................................
8. Сам казваш, че инвестицията се изплаща до 7мата година и после само се печели. Ако за теб 2000 лв на година чиста печалба в продължение на минимум 13 години (26 000 лв) не си заслужава.......Last edited by Доко; d.m.y г., 15:31.
Comment
-
Първоначално публикувано от ДокоСледа ви дискусията с интерес, но ми стана любопитно за тези резултати колко е инвестицията в лева?Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение.... 1.8 евро на инсталиран ват мощносте цена на ВСИКЧКО! Завършена централа без присъединяване. В градски условия присъединяване на 5 киловата е елементарно.Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"
Comment
-
Тя тая с PV централите вече свърши, първо капацитетът за присъединяване вече на практика е изчерпан, а и ЕРП-тата имат интерес да правят собствени такива, вместо да плащат на Сульо и Пульо преференциалната цена, второ самата нея я намалиха драстично предвид акцента върху производството на енергия от биомаса. Защо биомаса ли? Поинтересувайте се колко стотици хиляди декара земя са арендувани или закупени от Цветелина Бориславова и нейната банка из северна България и с какво ги засяватGiulietta 1,6 JTDm 2013
156 SW 1,9 JTD 2003
Comment
-
Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение1.8*5 000= 9 000eвро ~ 17 600лв
Много различно седи въпроса с една такава инсталацаия в София и във Варна, например. Тази във Варна ще се изплати по-бързо и ще прави повече ток и съответно приходи.
---------- Post added at 13:31 ---------- Previous post was at 13:28 ----------
Първоначално публикувано от RPWWD Покажи съобщениеТя тая с PV централите вече свърши, първо капацитетът за присъединяване вече на практика е изчерпан, а и ЕРП-тата имат интерес да правят собствени такива, вместо да плащат на Сульо и Пульо преференциалната цена, второ самата нея я намалиха драстично предвид акцента върху производството на енергия от биомаса. Защо биомаса ли? Поинтересувайте се колко стотици хиляди декара земя са арендувани или закупени от Цветелина Бориславова и нейната банка из северна България и с какво ги засяват
За биомаса в България само се говори. За сега има само една действаща инсталацаи край Етрополе. Това е. И освен това ток от биомаса се прави по конвенционална методика от дървен чипс, а не от нещо, което се сади и отглежда.няма вече Алфи, няма вече тръпка...
Comment
-
Първоначално публикувано от Доко Покажи съобщениеСледа ви дискусията с интерес, но ми стана любопитно за тези резултати колко е инвестицията в лева?
Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
---------- Post added at 13:31 ---------- Previous post was at 13:28 ----------
[/COLOR]
Квотата за големи прокекти над 1 мегават е изчерпана, да. В смисъл има готови приокети, които още не са построени, но имат предварителни договори и т.н. за много, ама много мегавати. Много малка част от тях наистина ще се случат. ЕРП-тата инвестираха в перки преди време и сега се чудят как да ги продадат. Хубавото на фотоволтаиците е, че може да се направи доста точна прогноза коко ток ще направят за един много дълъг период от време, докато вятъре не знаеш кога и колко ще духа.
За биомаса в България само се говори. За сега има само една действаща инсталацаи край Етрополе. Това е. И освен това ток от биомаса се прави по конвенционална методика от дървен чипс, а не от нещо, което се сади и отглежда.
п.п. Що ли "Белене" решиха да го правят на "газова централа"Giulietta 1,6 JTDm 2013
156 SW 1,9 JTD 2003
Comment
-
Първоначално публикувано от RPWWD Покажи съобщениеЗа 30 киловата около 90 000 лв.
Ток от биомаса може да се прави от силаж, от животински изпражнения от ферми, от слонска трева и прочее. Има едни готина технология за естественото им гниене и отделяне на съответният газ 60 % метан и разни други гадости... Тепърва не само ще се говори, но и ще се строи, пак от "нашите хора"
п.п. Що ли "Белене" решиха да го правят на "газова централа"няма вече Алфи, няма вече тръпка...
Comment
-
Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение1.8*5 000= 9 000eвро ~ 17 600лвПървоначално публикувано от Derry Покажи съобщениеОбмислям да инвестирма в малка фотоволтаична електроцентрала с мощност 5-6 kw. Гледах, четох и съм в процес на размисъл, някой пробвал ли се е и ако може да сподели, интересувам се най вече от купа документи и имали положителен икономически ефект или аз съм леко заблуден.
Второ: ако искам да печеля по - 20000 или по - 200000 годишно ще трябва да инвeстирам средства, където в малко по-рисков бизнес печалбите ще се възвърнат в пъти по-бързо и в по-големи размери, което прави безмислена една такава инвестиция в малки мащаби и с малко средства.Last edited by Доко; d.m.y г., 10:24.
Comment
-
Първоначално публикувано от Доко Покажи съобщениеАми това означава, че ще са необходими малко повече от 7 години да си възвърнеш инвестицията, като имаме в предвид, че прихода ще е 2000лв на година, все пак колкото и минимални да са, разходи ще има.
Второ: ако искам да печеля по - 20000 или по - 200000 годишно ще трябва да инвистирам средства, където в малко по-рисков бизнес печалбите ще се възвърнат в пъти по-бързо и в по-големи размери, което прави безмислена една такава инвестиция в малки мащаби и с малко средства.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщениеТочно за това по- горе казах, че може да се инвестира във фотоволтайци, само ако го правиш за собствено удволетворение.Last edited by Доко; d.m.y г., 17:43.
Comment
Comment