If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
я дай да видим този надежден ресурс откъдето си го чул
трудната е физическата, психологическата можеш да я атакуваш с аргументи и разговори
Колега надеждният ресурс ми е десет годишният личен опит. Физическата зависимост се изразява в абстенеция- болки в корема, болезнени контракции в мускулите, гадене, силно главоболие и други физически проблеми. Те се преодоляват с медикаменти и в рамките на седмица две отзвучават. Но психическата зависимост е страшна- депресия, безсъние, тревожност, параноя, обърканост.....познавам хора спрели хероина преди 7~8 години и ми признават, че още сънуват ефекта от кика при приемане, все още мисълта да пробват поне един път им е натрапчива в главата. При закоравелите пушачи рязкото спиране на цигарите също води до симптоми на абстененция по някога. Попитай някой бивш пушач дали е избил желанието си за цигара тотално от главата си? А тези приказки за аргументи и убеждения са много хубави, но малко хора го умеят и иска твърде много време докато се стигне до успех.
Времето ще покаже, колко адекватно е решението и последващите го ефекти.
В някои държави е намаляло пушенето, в други се е увеличило, а нашите управляващи дупедавци - барабар Петко с мъжете решили да се правят на много отворени пред Европата, но при всички случаи не са се замислили за здравето на хората.
Хората пак ще намерят начин да си пушат, дали чрез частни партита, дали чрез пренебрежително отношение към забраните, особено на откритите места и др. - живота продължава.
Бе аз може и да дойда ама требва да ме изтраеш да ти димя с пуретите
Ква маторетка си взел бре?Я раздуй малко.....и честито!
Аз на дим съм свикнал батенце, все ще се изтраем. Отказах ги, но до 01.06 си бях пасивен пушач почти всяка вечер.
А този сезон съм на Kawasaki zx6r '09 , не е зле шестотката.
Баси кефа,т'ва алкохол, т'ва цигари, 'иЧ не ми ги хвалете.
Раздадохме малко газ десетина китука с моторетки, ама от тея кухите дето минаваме с над 200 по колите... Е т'ва е наркотик с горещ восък по-циците...
Аз сега се разлагам на диванчето, па ти си смучкай пуретките, дишкай си катранчето и си дезинфекцирай коремната кухина с гръцки ароматизиран спирт.
Аз на дим съм свикнал батенце, все ще се изтраем. Отказах ги, но до 01.06 си бях пасивен пушач почти всяка вечер.
А този сезон съм на Kawasaki zx6r '09 , не е зле шестотката.
Баси кефа,т'ва алкохол, т'ва цигари, 'иЧ не ми ги хвалете.
Раздадохме малко газ десетина китука с моторетки, ама от тея кухите дето минаваме с над 200 по колите... Е т'ва е наркотик с горещ восък по-циците...
Аз сега се разлагам на диванчето, па ти си смучкай пуретките, дишкай си катранчето и си дезинфекцирай коремната кухина с гръцки ароматизиран спирт.
това лято а-катеогрията ще минавам, догодина ластици до созопол че опъваме
Аз мисля, че при регистриране на клуб той автоматично вече е обществено място, бил той и частен.
Не знам вие как го тълкувате.
Според мен може само в частни домове да се пафка по сбирки.
"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Аз мисля, че при регистриране на клуб той автоматично вече е обществено място, бил той и частен.
Не знам вие как го тълкувате.
Според мен може само в частни домове да се пафка по сбирки.
Остави ги да си мечтаят бе Суси.
Явно малко хора са наясно с регистрация и лицензиране на клубове и заведения. Никой няма да почне да си пререгистрира статута който е придобил най-вече ако е по старите нормативи. В момента ако регистрираш заведение или правиш прекатегоризация и имаш стъпала в заведението, само осигуряването на достъп за хора в неравностойно положение ще ти струва минимум 10хил. лева за стълбищен робот, защото рампите почват от 20хил. При положение, че си на кота 0 пак си вътре с инвалидна тоалетна и куп нови изисквания.
Никой здравомислещ собственик няма да бута готовата работа и да си слага на "здрава глава бинт".
Колега надеждният ресурс ми е десет годишният личен опит. Физическата зависимост се изразява в абстенеция- болки в корема, болезнени контракции в мускулите, гадене, силно главоболие и други физически проблеми. Те се преодоляват с медикаменти и в рамките на седмица две отзвучават. Но психическата зависимост е страшна- депресия, безсъние, тревожност, параноя, обърканост.....познавам хора спрели хероина преди 7~8 години и ми признават, че още сънуват ефекта от кика при приемане, все още мисълта да пробват поне един път им е натрапчива в главата. При закоравелите пушачи рязкото спиране на цигарите също води до симптоми на абстененция по някога. Попитай някой бивш пушач дали е избил желанието си за цигара тотално от главата си? А тези приказки за аргументи и убеждения са много хубави, но малко хора го умеят и иска твърде много време докато се стигне до успех.
от личен опит в качеството си на терапевт или пациент/клиент?
имам достатъчно бивши пушачи около себе си
но мисля че ти убегна темата - а именно, че при алкохолизма психологическата зависимост е далееееееееч по-слаба от психологическата зависимост при голяма част от другите психо-активни вещества
физиологическата зависимост при някои от тези психо-активни вещества, както може би знаеш никога не може да бъде преодоляна, освен както ти сам спомена с медикаменти и заместители, чиито странични действия и ефекти понякога са по-страшни от източника на пристрастяване
говориш за депресивни състояния, но в голямата си част те са с физиологичен първоизточник, къде нарушено производство на допамин, къде нарушена чуствителност към някой друг хормон...
с най-добри чувства ти го казвам, без да искам да те обидя или засегна, но просто според мен не си даваш сметка, че чисто физическите симптоми на абстиненция (които ти посочи) не са единствен и краен признак за физиологична зависимост, всички тези вещества, за които говориш объркват химията на мозъка ти, в следствие от което се променят нагласите ти, очакванията, изпадаш в ремисии и т.н.
за процентите на пристрастяване също мисля, че вече говорихме - факт е че едва 5% от редовно консумиращите алкохол развиват физиологическа зависимост, а тези 5% далеч не обхващат хората, които редовно злоупотребяват с количествата...
вредните ефекти от алкохола се превъзмогват в пъти по-лесно, от който и да бил друг стимулант или депресант, които в не малко случаи ти нанасят перманентни щети къде на нервна система, къде на мозъчната химия или костна система и т.н. и т.н.
а относно психологическата зависимост от алкохола - тя също е сравнително лесна за превъзмогване, поради механизма, по който действа алкохола и противоестественото поведение на човек - алкохолът подтиска действието на зрителния хълм, който от своя страна се грижи за социално приемливото ти поведение, затова и хората като пийнат стават по-"отпуснати", защото правят неща, които не биха направили иначе - което ги кара да се срамуват, което от своя страна е допълнителна мотивация за овладяване на пристрастяването
и само за да разсея евентуалните ти съмнения: алкохол консумирам 1-2 пъти в месеца
Стояне поставам ти определението за зависимости и смятам ще разбереш къде грешиш. Между другото тази грешка допускат и много родители на деца зависими от хероин. Смятат, че като ги изолират за 10 дни и те преодолеят физиологичната зависимост и вече са излекувани. Донякъде си прав ако говориш само за зависимостите от алкохола, при него наистина физическата е изключително силна за лицата употребяващи го в големи количества постоянно, но това е само защото рязкото му спиране може да доведе до смърт. Все пак физическата зависимост макар и силна се преодолява с медицинска помощ, но психическата макар и по-слаба се лекува изключително бавно и трудно. Няма да ти давам примери с бивши алкохолици, които години наред се борят с желанието да посегнат към чашката.
За физическа зависимост може да се говори, когато тялото протестира поради спирането на наркотика. Възникват симптоми на абстиненция. Друг физически аспект на зависимостта от наркотици е толерансът. Това означава, че употребяващият има нужда от повишаване на количествата приемано вещество, за да получи същия ефект. Физическата зависимост и толерансът се причиняват от самия наркотик. Има наркотици, които предизвикват и двата феномена, но има и такива, при които не възниква нито един от тях. Психологическата зависимост означава, че употребяващият има идеята, че той или тя не може да функционира повече без употребата на наркотика. Психологическата зависимост идва повече от употребяващия, отколкото от самото вещество.
блу нахраних се преди малко и ме мързи да пиша, като ми дойде вдъхновението ще ти отговоря подробно за мита относно какво значи физическа, какво значи физиологична и какво значи психологична зависимост
просто общоприетите понятия, с които боравиш не са достатъчно изчерпателни и не разглеждат проблема от правилните аспекти
отново повтарям, най-приятелски и добронамерена дискусия водим и по никакъв начин не искам да умаловажа знанията ти, просто понятийно, по мое мнение не се изразяваш правилно
физическата реакция или абстиненция, която се появява непосредствено след спирането на приема на наркотичното вещество, не изчерпва проявата на физическа зависимост, защото физиологичните изменения, които са настъпили в следствие от наркоманията се отразяват, както вече казах, на човешкия мозък по съвсем физически начин, а не чрез силата на самовнушение...
най-елементарният пример, с който предполагам си запознат, е кокаинът, зависимостта към който намалява сериозно пропускливостта на невроните спрямо допамина, и самото му производство - като следствие от това дълго (ако не и завинаг) след преодоляването на първоначалната "абстиненция" кокаиново зависимите не са способни да бъдат толкова щастливи и жизнерадостни както преди да са станали зависими. в този смисъл те търсят връщане към състоянието на щастие, което са изпитвали преди да станат зависими и когато са надрусани, затова желанието им макар и психологическо има физиологичен генезис...
докато чисто психологическата зависимост има така да кажем социален първоизточник или самовнушение - когато от неврологична гледна точка няма анормално поведение на мозъчната активност и няма промяна в химията на мозъка като директен резултат от въпросната зависимост
пример за такъв тип зависимост биха били някои от внушенията, които имат психологично зависимите от марихуана... един от ефектите намарихуаната е, че покачва рязко самооценката и те кара да си мислиш колко видиш ли си готин или пък как добре си се справил с дадена задача - така някои хора имат нужда да пушат за да се чустват добре когато се справят със дадена задача - нищо, че реално тя няма ефект върху способностите им
надявам се да ме разбра сега какво имам предвид
Проблема идва от това, че искаш да промениш общото схващане за зависимости. Да психологическата зависимост се дължи на физико-химични промени в мозъка, но приетото в целият свят обяснение е това което аз ти казвам.
Comment