Известие

Collapse
No announcement yet.

Иска ли се книжка за това

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Иска ли се книжка за това

Въпросът ми е може би малко странен, но говорих до момента с поне пет човека, които имат подобни щуротиики, казват ,че няма нужда , освен един полицай, който твърди ,че трябва книжка ,но не можа да ми цитира члена от ЗДП.Става въпрос за колело с присадено двигателче от този тип ...
    http://motobg.net/zcart/index.php?ma...oducts_id=1042
    Гледам из нета също, са малко противоречиви в мненията си, затова някой компетентен, ако се изкаже ,ще съм благодарен.
    К олкото до регистрации, данъци и застраховки, със сигурност не подлежи, един дядо, който караше онзи ден такова ,ми каза, че моторчето се водело по закон " помощно средство на велосипеда", но и той не можа да ми цитира закон, друг познат пък ми каза, че не се искало книжка, ако е до 39 кубика (от тук и въпроса, че КАТ, няма как да докажат, че двигателчето е повече примерно) .А пък нали миналата година си взех книжката, сега ме е много страх да не и се случи нещо, а пък съм се запалил по такова колело, за от работата до вкъщи, че е близко за кола, пък далече за пеша. А пък скутерите не са ми никак любими

sigpic
    Alfa Romeo 159 EX

Както навремето ми каза един полицай , щом има мотор и се движи по пътя , значи е моторно превозно средство а МПС се управлява със свидетелство за управление на МПС..... това е от личен опит като преди 10г ме спряха с мотопед едни полицаи
    Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Всичко под 50 кубика - категория М.
      Lancia Delta 1.6 i.e - ex
      Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Първоначално публикувано от Orm Покажи съобщение
        Както навремето ми каза един полицай , щом има мотор и се движи по пътя , значи е моторно превозно средство а МПС се управлява със свидетелство за управление на МПС..... това е от личен опит като преди 10г ме спряха с мотопед едни полицаи
        Така се мотивира и моя познат, но не може да ми цитира ЗДП, а за колелата там пише, че дори с инсталиран двигател НЕ подлежат на никакви интервенции и плащания.
        Тези полицаи, като са те спряли с колело с двигател, поне казаха ли по кой член ще ти пишат акт?
        Питането ми е ,защото, ако наистина по закон могат да напишат нещо, то тогава цените на тия пущини не би трябвало да е толкова висока, а и веднагически, ще си избия от тиквата тази покупка.

---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:01 ----------

Първоначално публикувано от i.ganchev.ganchev Покажи съобщение
        Всичко под 50 кубика - категория М.
        Добре де, ама за тия акумулаторните не се иска нищо, пък пак се води двигател..
        А и в тоя ред на мисли, дори даси го карам с педали, пак могат да ме санкционират, че съм пил например. Нещо не е така...
        Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 01:12.

sigpic
        Alfa Romeo 159 EX

Comment

За велосипед с двигателче и мотопед с педали не се изисква СУМПС и регистрация. Те спазват ЗДП като всички участници в движението с велосипеди.
          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Определението за велосипед е 19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички

Определението за МПС е 11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства

В чл. 149 се определят категориите МПСта и конкретно за тази сглобка е предполагам валидно това - б) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория L1е - мотопеди - моторните превозни средства с две колела и конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 km/h, двигател с вътрешно горене с работен обем не по-голям от 50 cm3 или с 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател

МПСто пък трябва да се регистрира, като преди това да се узакони изменението в конструкцията ...а ако се кара така може да има глоба за изменение в конструкцията / има 2 такива, в зависимост от гледната точка на началника /, както и глоба за нерегистрирано МПС, която предвижда и лишаване от правоуправление

Comment

Първоначално публикувано от jorko Покажи съобщение
              Определението за велосипед е 19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички

Определението за МПС е 11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства

В чл. 149 се определят категориите МПСта и конкретно за тази сглобка е предполагам валидно това - б) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория L1е - мотопеди - моторните превозни средства с две колела и конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 km/h, двигател с вътрешно горене с работен обем не по-голям от 50 cm3 или с 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател

МПСто пък трябва да се регистрира, като преди това да се узакони изменението в конструкцията ...а ако се кара така може да има глоба за изменение в конструкцията / има 2 такива, в зависимост от гледната точка на началника /, както и глоба за нерегистрирано МПС, която предвижда и лишаване от правоуправление
              А това как да го тълкувам ?
              "НАРЕДБА I-45/24.03.2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ
              Издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 31/14.04.2000 г., в сила от 14.04.2000 г., изм., бр. 48/ 14.05.2002 г.
              I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
              Чл.
              (2) Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:
              1. тролейбусите;
              2. верижните, строителните, селскостопанските и другите самоходни машини;
              3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут;
              4. велосипедите с допълнително монтиран двигател;
              5. инвалидните колички с двигател.

След като не подлежи на регистрация, не ползва мигачи и светлини като задължителни, следователно е колело...аз така го тълкувам, греша ли ?
              От друга страна пък може спокойно да мине в раздела на М категорията, че дори и на А ,ако е с по-мощен двигател.
              От тук следва да се запитам, как (след като аджеба ,регистрации, талони и застраховки не ми тнрябват) куката, ще докаже на пътя какви кубици е тоя двигател? Отделно, ако пък го приведем под знаменателя на М категорията, но аз въртя педалите като изоглавен , как ще ми напише акт ,като карам колело? Баси обърках се ... и двете ми се струват логични , ама нищо не намирам из нета цитирано, освен тая наредба
              Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 10:56.

sigpic
              Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
                А това как да го тълкувам ?
                "НАРЕДБА I-45/24.03.2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ
                Издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 31/14.04.2000 г., в сила от 14.04.2000 г., изм., бр. 48/ 14.05.2002 г.
                I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
                Чл.
                (2) Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:
                1. тролейбусите;
                2. верижните, строителните, селскостопанските и другите самоходни машини;
                3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен маршрут;
                4. велосипедите с допълнително монтиран двигател;
                5. инвалидните колички с двигател.

След като не подлежи на регистрация, не ползва мигачи и светлини като задължителни, следователно е колело...аз така го тълкувам, греша ли ?
                От друга страна пък може спокойно да мине в раздела на М категорията, че дори и на А ,ако е с по-мощен двигател.
                От тук следва да се запитам, как (след като аджеба ,регистрации, талони и застраховки не ми тнрябват) куката, ще докаже на пътя какви кубици е тоя двигател? Отделно, ако пък го приведем под знаменателя на М категорията, но аз въртя педалите като изоглавен , как ще ми напише акт ,като карам колело? Баси обърках се ... и двете ми се струват логични , ама нищо не намирам из нета цитирано, освен тая наредба
                И ти си прав, ама ако се гледа само закона излиза както аз съм го написал ...а и тази наредба не трябва да противоречи на закона ... и колелото с двигател е ни риба, ни рак ...

Comment

Мдаам, ни риба, ни рак е наистина. Трябва някой компетентен да се произнесе, който се е сблъсквал с казуса от първа ръка.
                  Из нета гледам много подобни такива теми, но 99% от тях са писани от 14-15 годишни тиинейджъри, няма компетентни мнения.

sigpic
                  Alfa Romeo 159 EX

Comment

Чакай ся... тва, че не подлежи на регистрация, не значи че е колело! Още по-малко значи, че не е МПС!
                    И тва че като не му плащаш данъци, не значи че може да го караш без свидетелство за правоуправление!

Аз не вярвам някой да ти направи проблем, ако караш такава пърпоретка и без свидетелство, но ако решат да се заяждат, има за какво да се хванат. Това си е МПС и се кара с необходимото свидетелтво за това
                    Lancia Delta 1.6 i.e - ex
                    Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

А някои пък съвсем се вкарват в играта, че чак продават истински мотопеди с такива обяви http://prodavalnik.com/el-skuter-ele...toped-i4716355

Comment

Първоначално публикувано от jorko Покажи съобщение
                        А някои пък съвсем се вкарват в играта, че чак продават истински мотопеди с такива обяви http://prodavalnik.com/el-skuter-ele...toped-i4716355
                        За тия пък електрото, грам не съм запознат..., ама тротинетка на батерии ,ми звучи като кола с педали.
                        Апропо относно тия токови безумия, сто процента знам че Сиигуей-а ,не ти трябват никакви документи , за да се возиш на него..
                        Ама са по 6-7000 лева

sigpic
                        Alfa Romeo 159 EX

Comment

Аверчето ти да казва че тва не е моторно превозно средство, колелото се движи с педалите си, а двигателчето е сложено там да да прави вибромасаж или нещо от сорта......
                          Тва е някак си като с колесарите мътно и неясно......
                          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение

---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 22:01 ----------

[/COLOR]

Добре де, ама за тия акумулаторните не се иска нищо, пък пак се води двигател..
                            А и в тоя ред на мисли, дори даси го карам с педали, пак могат да ме санкционират, че съм пил например. Нещо не е така...
                            Ти и колело нямаш право да караш пил.
                            Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                              Ти и колело нямаш право да караш пил.
                              Къде пише ? Дай да прочета, щото това не го вярвам.

sigpic
                              Alfa Romeo 159 EX

Comment

Working...
                              X