Известие

Collapse
No announcement yet.

Паркирам и живея в центъра.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
    Като спомена за 5 - то авеню.
    Не знам какво толкова зациклихте на това прочуто Fifth Avenue и не знам дали сте го виждали на живо, ама в по-голямата си част то е едва четирилентово, а в още по-голяма част е и еднопосочно - и освен това е по-тясно от бул. Дондуков например.

Виж, въпросният барон Осман (колко смешно звучи само) или Baron Georges-Eugène Haussmann, е направил много - просто е съборил 2/3 от Париж, разчертал го е отново е и е направил булеварди, широки до 70 метра. И всичко това между 1853 и 1872 година. Неслучайно се говори за "Османизацията на Париж" (да не се бърза с югоизточните ни съседи).

http://en.wikipedia.org/wiki/Haussma...ation_of_Paris

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%...B8%D0%B6%D0%B0

Например Avenue de la Grande Armée

http://mw2.google.com/mw-panoramio/p...m/31531965.jpg

А ето как е правено - без бомби, а с желание, кирки и лопати

И не е имало врясъци около отчуждаването на терени, щото на съседния ъгъл е имало гилотина...

Last edited by pinko; d.m.y г., 23:03.
    Volvo XC90 D5 '06
    Alfa Romeo Spider 2.0 '90
    Lancia Ypsilon 1.2 '00

ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Distinctive '02
    ex Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '00
    ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 '99

Comment

• Пинко иронизирам цялата тема точно в този аспект, още от самото начало като споменах, че е презастроено, а вината за това е не само на архитекта подписал строителното разрешение, а се споделя и със собствениците на терени (кореняците) които са си бутнали еднофамилните къщички в центъра на столицата, пренаселили са я със "селтаци" и сега същите тези стачкуват, че видиш ли няма място къде да паркират, защото гаража под кооперацията е магазин. А между тях има и такива като Стефчо които не са облажили от перестройката, и видиш ли сега търсят вината в новодошлите "балъци" от село. Според мен трябва да накарат комшиите по-улица да бутнат големите блокове къде са построили, на мястото на "400-те" квадрата двор който са имали, и всичко ще си дойде на място. Другия вариант ти го спомена.

А като стана въпрос за 5TH AVE , само него не съм виждал на живо, другите "авенюта" ми бяха достатъчни. И като споменах авенюта та се сетих, че и там има синя зона, всъщност почти всички паркинги в downtown-а са си платени, а парко-места по живеене са осигурени защото са такива нормативните уредби, и не се допуска презастрояване. Има градове които в административната част или техния център (downtown) сградите са свързани с топли връзки като Columbus в Ohio. Тяхната инфраструктура никога не можем да я имаме, дори широките улици като във Vegas или в някой "кънтри" град като Huntington.
      Attached Files
      Last edited by Доко; d.m.y г., 00:03.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение

Е, моля ти се, те са аристократи хората, синя кръв тече в изтупаните им от сламки дирници.
        Даже тъмночерна

---------- Post added at 02:39 ---------- Previous post was at 02:37 ----------

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
        След този интересен демографски анализ, аз си задавам друг въпрос:

Преди около 130 години, по времето когато София е била една кална нива, други европейски столици са имали истории на няколкостотин години.
        С това искам да кажа, че София е един относително млад град.
        И така като го съпоставям с доста по стари градове, се учудвам на градоустройствената недалновидност на нашите предци.
        Как в една Виена по времето когато превозното средство се е наричало файтон, са решили да направят толкова широки улици, че днес има просторно място.
        Така е, прав си.Само да уточним, че градустройствения план на София е премахнат след 1944 и е приет нов, последиците на който сърбаме сега.Никога по времето на соца не било предвиждано да има толкова население и такъв брой частни автомобили.Когато това се случи, вече положението е трудно управляемо.
        Ето малко за последния кмет преди 1944
        http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%...D0%B5%D1%82%29

Още малко снимки от миналото:
        http://stara-sofia.com/bulvl.html

Четвъртата снимка отдолу нагоре е мястото на Попа, ъгъла на Графа и бул Васил Левски в наши дни, там съм отрасъл ази .Снимката е към 1940 г.
        Last edited by fred; d.m.y г., 23:57.
        Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
        Нагоре по стълбата, която води надолу
        sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от Доко Покажи съобщение
          а парко-места по живеене са осигурени защото са такива нормативните уредби, и не се допуска презастрояване .
          Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
          Само да уточним, че градустройствения план на София е премахнат след 1944 и е приет нов, последиците на който сърбаме сега.Никога по времето на соца не било предвиждано да има толкова население и такъв брой частни автомобили.Когато това се случи, вече положението е трудно управляемо.
          Нормативната уредба се променя и след 89 за да се даде възможност за презастрояването от нея интересно как липсва уредбата на паркоместата, чак наскоро отново въведоха подобни изисквания и то пак недостатъчна бройка.
          Та едните мацали... другите (до колкото управниците ни след 89 са други изобщо) мазали.
          Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
            Нормативната уредба се променя и след 89 за да се даде възможност за презастрояването от нея интересно как липсва уредбата на паркоместата, чак наскоро отново въведоха подобни изисквания и то пак недостатъчна бройка.
            Та едните мацали... другите (до колкото управниците ни след 89 са други изобщо) мазали.
            И сега да оправят "мазАлото" , по тесните централни улички въведоха "синята зона", но ефекта се оказа двоен, задръстванията понамалели, а и влизали парички в...., и в джоба.......
            И се сещам как мрънкахме когато задължиха търговците да сложат касови апарати, после свикнахме. Мрънкахме и като въведоха ДДС, хммм, пак свикнахме. Те обаче вЗеха, че хакнаха камери по пътищата, да си снимат, мхммм. А какво мрънкане беше с цигарите, първо мрънкаха сбствениците на кръчми, че разделяли клиентите, после хакнаха директно пушачите, и какво...? Кой ли не си помрънка? Сега сини зони, ала бала... трябва да се мрънка.
            А в това време "бате" режи ленти и си брои първия милиард, каква ирония!
            Viva Las Vegas
            Last edited by Доко; d.m.y г., 01:31.

Comment

• Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение
              За сега живея в центъра,не плащам наем и до мен има безплатен паркинг но работата ми е на десетина километра а колата ми гори над 10/100,може ли към протеста да включим и цените на бензина,че не ми стигат парите за мастика.
              бре ти направо си за ожалване.Центъра с безплатен паркинг до теб си е чист джакпот...........
              Няма невъзможни неща,просто има недостатъчно финансиране.
              156 1,8ТS-99 ......
              EX
              159 1,9 JTD-08

Comment

• [QUOTE=Susscrofa;1110707]Получаваш право да паркираш в синя зона цяла година, това не е ли достатъчно за чифт готини маратонки?[COLOR="Silver"]

Не, ти я плащаш, за да можеш да спираш на пресечката "Х" и перпендикулярната "У", а ако няма места там спираш на успоредната на твоята пресечка и ПЛАЩАШ, защо ? Пак казвам аз съм ДА има такса, но има много неуредици около тоя така поставен закон !
                ---Alfa 147 1.9JTD ---Fiat Coupe 2.0 16V EX ---Alfa GT 1.9 JTDm EX---BMW E90

Comment

• [QUOTE=nastybg;1110871]
                  Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                  Получаваш право да паркираш в синя зона цяла година, това не е ли достатъчно за чифт готини маратонки?[COLOR="Silver"]

Не, ти я плащаш, за да можеш да спираш на пресечката "Х" и перпендикулярната "У", а ако няма места там спираш на успоредната на твоята пресечка и ПЛАЩАШ, защо ? Пак казвам аз съм ДА има такса, но има много неуредици около тоя така поставен закон !
                  Е няма как да ви издействат персонално парко място на всичките в центъра. А ако го направят- то и аз искам такова пред блока ми (който не е в центъра), проблем?

ПАК КАЗАВАМ- ТАКСАТА ОТ 150 ЛВ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!! Стига ревали.
                  Lexus IS200

Comment

Хе, "добро утро"! Не врат, а шия. Перефразираш само, и стига с това чуждопоклонничество, когато те са крали от фондове, ние чакахме банани по коледа. Сега е дошъл и нашия ред с фондовете.
                    Не схващаш сарказъма и иронията, май!
                    Ако бях чуждопоклонник, сега нямаше да съм тук и да коментирам подобни проблеми.
                    Аз съм просто един реалист, който задава въпроси и търси отговори.
                    Проявата на сарказъм и ирония не са измежду любимите ми похвати, когато трябва да защитавам дадена теза.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                      ПАК КАЗАВАМ- ТАКСАТА ОТ 150 ЛВ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!! Стига ревали.
                      Е като стане задължителна, ще е късно за реване!

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                        Е като стане задължителна, ще е късно за реване!
                        Приказката за нероден Петко предполагам я знаеш. Сега го изкарвате все едно сте задължени да плащате тие 150 лв, а реално не е така.
                        Lexus IS200

Comment

Тъй де, колегата Екотроник изкара австрийците толкова далновидни, видиш ли още от как каруци са бичили са си разширили улиците... А то какво?!? Американците дошли, и свършили цялата работа, за да може сега във Виена да има улици като 5 Avenue New York.
                          И Париж е бил бомбардиран по време на войната, но мислиш ли, че затова има толкова широки авенюта там, като 12-те, които се вливат в Place de l'Etoile, например? Ми не. И там, далновидността е причината. Тази на барон Осман, още по времето, когато София е била кален кър.

Едит - опс, той Пинко ме изпреварил с примера...
                          Две черни перли...

Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

Comment

Приказката за нероден Петко предполагам я знаеш. Сега го изкарвате все едно сте задължени да плащате тие 150 лв, а реално не е така.
                            Лошото е, че и управляващите разчитат именно на това.
                            Много е прав колегата, като казва, че после ще е късно.
                            Защото после ще стане, както Гиньо Ганев казваше.........

Битият си е бит.............а (ха ха ха )..................а останалото не е толкова смешно.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Не съм принуден, просто логиката на въвеждане на данък е такава.
                              А това както и да го гледам е данък, а не такса за услуга.

Comment

• [QUOTE=Mind_Control;1110873]
                                А ако го направят- то и аз искам такова пред блока ми (който не е в центъра), проблем?
                                QUOTE]

Имаш го ... нарича се служебен абонамент !!! Но то там е играта да не пипат абонамента, защото много баровци от центъра ще прибегнат и към него !
                                ---Alfa 147 1.9JTD ---Fiat Coupe 2.0 16V EX ---Alfa GT 1.9 JTDm EX---BMW E90

Comment

Working...
                                X