Известие

Collapse
No announcement yet.

Валидност на декларация?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Валидност на декларация?

Колеги, интересува ме малко инфо по един случай.

Примерно работя в дадена фирма в някаква сфера.
    При започване на работа, след подписване на основния трудов договор, ми дават да подпиша и декларация, в която декларирам, че примерно 3 години след напускане на работа във фирмата, нямам право да работя същата или подобна дейност в друга фирма, или да си отварям собствена такава фирма.

Въпроса ми е, че след като съм подписал тази декларация, до колко тя има тежест, ако не е нотариално заверена.

Благодаря предварително
    Lancia Delta 1.6 i.e - ex
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Нека се произнесат юристите, но според мен декларацията не би трябвало да задължава за каквото и да било. Смисълът на декларацията е различен.
    Освен, ако не си бачкал в МВР нещо
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

И според мен не е реално това.
      В смисъл не знам имат ли законово право да изискват това от фирмата. По този начин те ограничават да работиш едва ли не.

Някой друг няма ли мнение
      Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Не знам защо никой не ти отговаря, тук има доста прависти, но явно се занимават с други проблеми.
        Сега съм отпуск, иначе щях да попитам нашия юристконсулт.
        При нас ги задължаваха след обучение да работят няколко години за нас, но това ставаше с договор за обучение, а не с хвърчаща декларация.
        К.М.

Comment

Не мисля, че подобна "забрана" е толкова законна. Ако закона не позволява на работодателя да "забранява" на даден негов работник какво да прави след като напусни работното му място, значи всякакви декларации са просто невалидни (било то и да си я подписал).

Но да те питам, да не би "забраната" е да НЕ работиш ЗА клиенти с които си се "запознал" чрез сегашната ти фирма? Работодателя се опитва да забрани практиката, работиш за клиент, те са доволни от теб, ти се уговаряш с тях да работиш при тях .. хоп предизвестие .. хоп напускам.

AR 145 2.0 16v Turbo 300+ whp powered by ICIDesign
          AR 155 2.0 16v SUPER
          Toyota Corolla 2014 S Premium
          Moskvich 2140

Comment

Според мен тези декларации са ала-бала на Работодателя докато работиш при него.Да върви да те съди после - в съда винаги може да хвръкнат обвиненията, като например, че е подписана под натиск. Ако засягат Националната сигурност на страната е вече нещо съвсем друго.
            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Tonimir Покажи съобщение
              Не мисля, че подобна "забрана" е толкова законна. Ако закона не позволява на работодателя да "забранява" на даден негов работник какво да прави след като напусни работното му място, значи всякакви декларации са просто невалидни (било то и да си я подписал).

Но да те питам, да не би "забраната" е да НЕ работиш ЗА клиенти с които си се "запознал" чрез сегашната ти фирма? Работодателя се опитва да забрани практиката, работиш за клиент, те са доволни от теб, ти се уговаряш с тях да работиш при тях .. хоп предизвестие .. хоп напускам.
              Не колега, забраната е да не се работи във фирма, извършваща същата или подобна дейност.
              Става въпрос за фирма извърваща пожаробезопастна дейност.
              Зареждане, профилактика, продажба и ремонт на пожарогасители.
              Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Е, как точно ще те накарат да не работиш по професията си?
                Тия нормални ли са?
                Ще се преквалифицираш заради тяхната декларация
                Врели не кипели....
                Имаш ли копие от декларацията за теб? Цитирано ли е правно основание, някой закон, ала-бала?
                sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
                  Е, как точно ще те накарат да не работиш по професията си?
                  Тия нормални ли са?
                  Ще се преквалифицираш заради тяхната декларация
                  Врели не кипели....
                  Имаш ли копие от декларацията за теб? Цитирано ли е правно основание, някой закон, ала-бала?
                  С алабалистики едва ли ще си полезен.
                  К.М.

Comment

Става въпрос за брат ми.
                    Аз съм я виждал декларацията.
                    Текста не е нищо особено. Написана е на хвърчащ лист, на който от другата страна дори има някакви други глупости (използван вече лист), и задраскани с химикал.
                    Освен текста, който гласи, че няма право да се работи тази длъжност няколко години след напускане от фирмата, има и един ред най отдолу, който казва:
                    "За не спазване, съм на ясно, че нося наказателна отговорност по член еди кой си от наказателния кодекс".
                    Нещо такова беше.

Отдолу има само "Декларатор" и подпис. Няма печати, няма нотариални заверки. Само това.
                    Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Извади член "еди кой си " от декларацията и го постни тука да прочетем какво точно пише в този член. От там вече всичко ще стане ясно
                      Alfa Romeo 147 1.6 TS 06' red Scarlet
                      exAlfa Romeo 156 2.5 V6 98' ...game over (((((
                      ex Legend 155 1.8 8v 95' SPORT MY.95 I am sexy and I know it...
                      ex Legend 155 2.0 8v 92' my Racing GLORY...
                      by RUBIG service

Comment

Члена е 313 от наказателния кодекс.
                        Аз искам да разбера дали въобще така декларацията валидна ли е, без заверка от нотариус.

П.С: Ето текста на члена от НК.

Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
                        (2) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато деянието по ал. 1 е извършено с цел да се избегне заплащане на дължими данъци, наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба до хиляда лева.
                        (3) (Предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който потвърди неистина или затаи истина в частен документ или съобщение, изпратено по електронен път, в които по изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет е специално задължен да удостовери истината, и употреби този документ като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства или изявления.
                        (4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който във връзка с публично предлагане на ценни книги в проспект или обзор за икономическо състояние използва неистински благоприятстващи данни или премълчава неблагоприятни такива, които са от съществено значение при вземане на решение за придобиване на ценни книги, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
                        Last edited by i.ganchev.ganchev; d.m.y г., 23:06.
                        Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Шменти-капели, братче....
                          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
                            Шменти-капели, братче....
                            Вземи думите
                            Още повече, че подписът е нещо относително, ако не е същият като този от л.к. ти си направи извода
                            ex Алфа 147 1.9 JTD 8V 115CV "+" 140CV

sigpic

Comment

Колега, ич не я гледай тази "декларация". Кажи на брат ти да си работи, и като реши да напуска, да си напуска като пич и хич да не му пука за този глупав лист, който е подписвал. Така, че бъдете спокойни.

AR 145 2.0 16v Turbo 300+ whp powered by ICIDesign
                              AR 155 2.0 16v SUPER
                              Toyota Corolla 2014 S Premium
                              Moskvich 2140

Comment

Working...
                              X