Известие

Collapse
No announcement yet.

Договор за наем, заем или...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

въпрос

Към колегата, опитващ се да ме поучава:
    1. Чел съм внимателно цялата тема, преди да напиша каквото и да е.
    2. Никъде не съм писал, че предварителния договор не трябва да се сключи със собственика. Въпреки че е в чужбина има доста начини договорът да бъде сключен със собственика и този договор да има пълна правна сила. Това все пак го знам по-добре от всички тук пишещи.
    3. Опитал съм се само да помогна с мнението си - щом не е разбрано правилно, здраве да е. Но нека не преправяме фамилни имена и разсъждаваме с нападки по правни въпроси, когате не разбираме - нали затова уж дирим помощ.
    4. Може и да не пишеш титлата ми с кавички и да се изказваш за някакъв мой стаж - изглежда леко обидно. Предполагам, че там "в банката", където си служител, не го правите.
    Last edited by adv_petrov; d.m.y г., 20:56.
    Alfa 156 2.0 - ех,
    Lancia Z 2.0i 147hp - ex,
    Lancia Y 1.4LX 80hp -ex
    Още италианки би било мазохизъм и горене пари на клада.

Comment

Първоначално публикувано от adv_petrov Покажи съобщение
      2. Никъде не съм писал, че предварителния договор не трябва да се сключи със собственика. Въпреки че е в чужбина има доста начини договорът да бъде сключен със собственика и този договор да има пълна правна сила. Това все пак го знам по-добре от всички тук пишещи.
      3. Опитал съм се само да помогна с мнението си - щом не е разбрано правилно, здраве да е. Но нека не преправяме фамилни имена и разсъждаваме с нападки по правни въпроси, когате не разбираме - нали затова уж дирим помощ.
      4. Може и да не пишеш титлата ми с кавички и да се изказваш за някакъв мой стаж - изглежда леко обидно. Предполагам, че там "в банката", където си служител, не го правите.
      Ама аз не разбрах ти с какво точно помогна?
      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
      К.М.

Comment

Служител в банка?
        sigpic

Comment

Ей!
          Осрахте и тая тема.
          На мене например ми е интересно какво е това предварителен договор, как се прави , защо и в кои случаи е уместен.
          Ха да ви видя, като толкова много знаете, как ще ми обясните как, кога, защо и с кого се прави.
          Предимства и недостатъци!
          И се постарайте без свинщини и говеждини!
          На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

http://www.lawsbg.com/lectures/75-ob...n-dogovor.html
            По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
            конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
            Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
            Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
              Та какво стана със сделката в крайна сметка?
              Стана

Със сина на собственика сключихме договор за заем, който договор беше написан от адвокат и нотариално заверен след това, т.е. напълно законен. Получава се така, че аз съм спокоен и сигурен, защото ако баща му не иска да продава Алфата то сина ще ми върне парите на база договора за заем.

Не съм се хвалил още, защото реално колата не е моя собственост /януари 2013 би трябвало да стане/, но иначе е при мен и след като я покарах малко мога да кажа, че е невероятна С приятелката ми сме супер доволни
              Всъщност някой да знае къде в района на гара Искър има майстор, който разбира от Алфи. Някой ми беше споменал, че се казва Антон, но нямам представа къде му е сервиза. Не, че на Алфата и има нещо, но е хубаво човек да е подготвен
              Ще кача и снимки, но нека времето да се оправи

Comment

Само не разбрах защо предлагаш предварителен договор??? След като така или иначе трябва присъствие на собственик за осъществяане на сделката, не е ли по добре да се изповяда направо нотариално? Единствения начин да не присъства собственика е да направи пълномощно в БГ посолство в чужбина. И моля прочети си по-хубаво законите и недей да практикуваш все още.
                П.С. Ние юристите в банки наистина сме просто служители, но все пак се занимаваме изключително с договори

Comment

Първоначално публикувано от niki_future Покажи съобщение
                  Само не разбрах защо предлагаш предварителен договор??? .... Ние юристите в банки наистина сме просто служители, но все пак се занимаваме изключително с договори
                  Именно, знам че е така колега, знам и че ти си си прочел много внимателно законите засягащи договорите; и за да си отговориш сам на въпроса си, учтиво ще те помоля да публикуваш на тук четящите тая толкова използвана в практиката разпоредба на чл.19,ал.3 от Закона за задълженията и договорите, която ако се зачетеш наново в съставените или проверени от теб предварителни договори, ще видиш че винаги е упомената еееей там долу към края вече - в една специфична клауза и с определена цел, разбира се.
                  След което ще поразсъждаваме пък ние адвокатите, практикуващи в съд, с какви точно искове се занимаваме, ще ти дам и жокер: Когато продавача е в чужбина, може да му бъде престирано дължимото и е съгласен да се задължи по писмен предварителен договор много експресно и лесно, но после все не си идва, и не си идва за сделката... Съответно и ще помъдруваме как точно интересите на купувача не биха били защитени с един такъв бързо разменен писмен договор и пълно изпълнение към продавача (считай, да му преведеш парите в сметката), че да не се явява този договор най-често използвана защита на купувача относно възмездното придобиване на правото на собственост.
                  И последен въпрос към теб (понеже нали аз не разбирам, търся съвет): Защо да предпочетем д-ра за заем с 3то лице вместо предварителния д-р със собственика, в случай че заемателят (3тото лице) не притежава на негово име никакви т.нар. "материални блага" и не работи на трудов договор: Предимства и недостатъци.
                  Alfa 156 2.0 - ех,
                  Lancia Z 2.0i 147hp - ex,
                  Lancia Y 1.4LX 80hp -ex
                  Още италианки би било мазохизъм и горене пари на клада.

Comment

Първоначално публикувано от hristo2201 Покажи съобщение
                    Стана

Със сина на собственика сключихме договор за заем, който договор беше написан от адвокат и нотариално заверен след това, т.е. напълно законен. Получава се така, че аз съм спокоен и сигурен, защото ако баща му не иска да продава Алфата то сина ще ми върне парите на база договора за заем.

Не съм се хвалил още, защото реално колата не е моя собственост /януари 2013 би трябвало да стане/, но иначе е при мен и след като я покарах малко мога да кажа, че е невероятна С приятелката ми сме супер доволни
                    Всъщност някой да знае къде в района на гара Искър има майстор, който разбира от Алфи. Някой ми беше споменал, че се казва Антон, но нямам представа къде му е сервиза. Не, че на Алфата и има нещо, но е хубаво човек да е подготвен
                    Ще кача и снимки, но нека времето да се оправи
                    Честито, а дано да е наред всичко.А за тоя Антон не знам, виж сервизите в раздела на форума "Общ технически"
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от hristo2201 Покажи съобщение
                      .. Някой ми беше споменал, че се казва Антон, .
                      Имаш лично съобщение за издирвания от теб човек
                      sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Именно, знам че е така колега, знам и че ти си си прочел много внимателно законите засягащи договорите; и за да си отговориш сам на въпроса си, учтиво ще те помоля да публикуваш на тук четящите тая толкова използвана в практиката разпоредба на чл.19,ал.3 от Закона за задълженията и договорите, която ако се зачетеш наново в съставените или проверени от теб предварителни договори, ще видиш че винаги е упомената еееей там долу към края вече - в една специфична клауза и с определена цел, разбира се.
                        След което ще поразсъждаваме пък ние адвокатите, практикуващи в съд, с какви точно искове се занимаваме, ще ти дам и жокер: Когато продавача е в чужбина, може да му бъде престирано дължимото и е съгласен да се задължи по писмен предварителен договор много експресно и лесно, но после все не си идва, и не си идва за сделката... Съответно и ще помъдруваме как точно интересите на купувача не биха били защитени с един такъв бързо разменен писмен договор и пълно изпълнение към продавача (считай, да му преведеш парите в сметката), че да не се явява този договор най-често използвана защита на купувача относно възмездното придобиване на правото на собственост.
                        И последен въпрос към теб (понеже нали аз не разбирам, търся съвет): Защо да предпочетем д-ра за заем с 3то лице вместо предварителния д-р със собственика, в случай че заемателят (3тото лице) не притежава на негово име никакви т.нар. "материални блага" и не работи на трудов договор: Предимства и недостатъци.
                        Пак не си прочел.Никъде не съм споменал, че съм за подписването на договор за зам с трето лице. Само те питам как собственика би могъл да сключи предварителен договор с лице, като разстоянието помежду им е около 1500 км?

Чл. 19.
                        Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма. Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор. Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.

Ами това:

Чл. 26.

(Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.

Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които

липсва съгласие
                        , предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.

(Ал. 3, отм. - ДВ, бр. 30 от 1990 г.).

(Ал. 4, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)
                        Нищожността на отделни части не влече нищожност на договора, когато те са заместени по право от повелителни правила на закона или когато може да се предположи, че сделката би била сключена и без недействителните й части.

Питам как ще се сключи предв. договор от разстояние, без да бъде нищожен? Договори по тел. са нищожни. Хипотетично може да подпише единия и после другия, но мисля че знаеш, че при евентуални претенции решенията на съда не са еднозначни. И как ще сключимдоговор помежду си на 11-ти, след като аз ще подпиша на 11-ти, а ти на 12-ти? Или подписвам,превеждам сумата по твоя сметка с основание "капаро по предварителен договор ном. 1/11.12.2012" (договор, който реално не съществува, защото е някаква хартийка подписана само от мен) и докато пътува към теб ти заминаваш със сумата за седмица да се печеш на плажа в Малта??? Така ли тълкуваш разпоредбата? Обясни ми аз с кой сключвам договор ном. 1/11.12.2012 след като си на плаж на 1500 км. от мен?
                        Last edited by niki_future; d.m.y г., 01:19.

Comment

И за последно, за да сложа точка на спора - твърдението ми е, че за да не е нищожен предварителния договор трябва да е подписан и от продавача (в качеството си на длъжник) и от купувача (кредитор) в един ден на едно място:

Като условие за действителност на предварителния договор чл. 19, ал. 1 ЗЗД установява писмената форма. Съставени констативни протоколи от нотариус не представляват документи, изходящи от страните, разменени между тях и съдържащи техни волеизявления, поради което не може да се приеме, че чрез тях е сключен такъв договор. Определение № 623 от 17.06.2010 г. по гр.д. № 492/2010 г. на Върховен касационен съд

Comment

Working...
                          X