оти ше го отваряш. събираш платката с потенциометъра в една пластмасова кутийка и я лепваш с двойнолепящо на гърба на суба. входа и е щипки, изхода - мъжки чинчове.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Свързване на стерео усилвател без "pre-out" с активен субуфер
Collapse
X
-
Ами мислех някоя китайска "Ямаха" или "Жамо" с макс 8-инчов говорител - то ми трябва само за да "подсили" малко стерео колоните, така, че ще свърши работа (тествал съм с една 8-инчова ямаха, даже го бях усилил само на 50% за да ми е ОК като цяло "картината"). Ямахите от ниския клас обаче нямат срез на честотите, Жамо-то имат... Ако това е толкова важно... Май е важно при положение, че усилвателя си няма дедикейтнат изход за суб-а, а..?
Другия вариант е да взема някой "чисто" китайски (тъндър, пип, ала-бала) и да го пооправя повърхностно (вата, усилване на кутията, нещо такова)... Те тия обикновено имат всякакви входове, срезове и всичко друго, което една такава колона може да има, та като цяло ще е по-безнервно слагането на такъв...
Имал съм 12-инчов "Тъндър" и с риск да ме обвинят някои в "аудиофобия", не виждам разлика между него и Жамо/Ямаха в ниския клас (дето грубо струват сходни пари), май-по-големия проблем при тях е, че всеки трети е дефектен или бъгнат... Май ще ходя пак да послушам еФтинджоси по магазините, защото с точно тази колона нещо не ми се рискува с втора ръка...
А пък четох за един пич дето пуснал суб-а през изхода за слушалки на усилвателя и си свирел екстра...
PS: Входния импеданс нали беше някакви килоомове, които са пренебрежимо големи..? Или има значение за тая схема с добавянето на хай-левъл инпута..?Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 15:20.
Comment
-
Входният импеданс има значение за стойностите на елементите от филтъра (схемата на Колев).
Въпросните стойности са смятани за стандартния входен импеданс от 47 килоома. Ако се окаже, че той е по-нисък, ще се наложи увеличаване на капацитета на кондензатора за да се запази същата честота на срез. Това в крайна сметка може да стане и експериментално.
Но аз все си мисля, че субуферът би трябвало да си има вграден low-pass филтър. Тъй че на първо време реализирай само делителя на напрежение за да съгласуваш входната чувствителност.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
блок схема знаеш ли какво е. представи си работата на устройството в отделни блокове за всяка дейност - тоест отделни модули.
примерно един суб който си има всичко
-вход хай--хай към лоу--I
-вход лоу----------------I---обединяване канали--лоу пас филтър--усилвател--говорител
ако суба няма нищо значи блок схемата му представлява
-лоу ин моно--усилвател--говорител
значи преди входа трябва да поставиш хай към лоу+лоу пас+обединяване канали
схвана ли принципа. лоу пас филтър е филтър който пропуска само ниските честоти видно от името му. тоест това ти е среза. тъй като за по-лесно схемата ти евентуално ще бъде пасивна, ако в нея трябва да има лоу пас, входния импеданс на суба е важен за да се сметне схемата така че да контролираш среза в определени граници. примерно да се направи да е регулируем между 50 и 200хз.точка
Comment
-
Схващам бе, то не е чак толкова сложно, ама понеже не разбирам питам по 100 пъти да съм сигурен, че правилно разбирам...
Не разбрах в оная схема какво е това Р (дето се контролира входния сигнал и после среза с него)..? (R и С знам какво са)... И едно друго ме притеснява леко - там пише, че сигнала бил еднакъв в ляв/десен канал и да се вземе сигнал от един от двата, тогава как се обединяват двата канала..?
Comment
-
Р е потенциометър /врътка/. 10 килоомовия е за нивото, а 2,2к е за честотата на среза.
в този вариант те са ползвали сигнал за суба само от единия канал.ти ако имаш на суба вход 2 чинча - ляв и десен, трябва да направиш схемата 2 пъти /за всеки канал/ и двата ти потенциометра да са стерео. ако имаш само моно, тогава пак може да се удвои схемата и 2-та канала да се съберат.точка
Comment
-
Тук продават активна електроника с high level
http://www.bgaudioclub.org/showthrea...?а-суб-JBL
Можеш да я сложиш в твоята кутия или вземеш входната част.Alfa Romeo 1.8 TS `98
sigpic
Comment
-
А защо вместо с хай;лоу, оутпут инпут и прочие, не вземеш да си направиш един старомоден Г или Т филтър и да си сигурен, че всичко ще си е наред?!На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщениеА защо вместо с хай;лоу, оутпут инпут и прочие, не вземеш да си направиш един старомоден Г или Т филтър и да си сигурен, че всичко ще си е наред?!
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
-
Първоначално публикувано от svetlastf Покажи съобщение
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от svetlastf Покажи съобщениеТук продават активна електроника с high level...
@mordohy: Адаш, отговора е невероятно проЗ - същия е като отговора на въпроса защо примерно не си купя един "Велодайн" за 10 хиляди лева - ами толко си мога... Ако можех, щях да съм направил Т, Г, И-кратко и ЕР-малък филтри, а не да подпитвам тука ламерската... За мен кефа от това, че сам съм си направил интерконект е се едно някой от вас да е проектирал и изпълнил сам 10-слойна платка с 1000 приложения, сеш'се...Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 13:40.
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеТой какво толкова ти е направил адаша ти, че го стресираш така с тези идеи?
Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщениеДа, видях го това още онзиден и му се зачудих сериозно - то това с един пасивен готов суб ще "спи гардО"... Ама ако го взема него ще стана истински DIY и ще трябва да правя кутия, да избирам говорител, да смятам портове и т.н... Опция е де, ще видим още малко да му помисля...
@mordohy: Адаш, отговора е невероятно проЗ - същия е като отговора на въпроса защо примерно не си купя един "Велодайн" за 10 хиляди лева - ами толко си мога... Ако можех, щях да съм направил Т, Г, И-кратко и ЕР-малък филтри, а не да подпитвам тука ламерската... За мен кефа от това, че сам съм си направил интерконект е се едно някой от вас да е проектирал и изпълнил сам 10-слойна платка с 1000 приложения, сеш'се...
Даваш мощност и импеданс на говорителя и бързо-бързо ще го изчислиме. После си намотваш една макара с тел и един кондензатор и си готов.На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
Comment