Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво ще кажете за сметките на тока

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
    Дет'се вика- пиеш една студена вода.
    На много места просто са манипулирани електромерите.
    Лошото е, че по закон не можеш да си монтираш контролен електромер, който да важи за доказателство в съда, ако се разминават показанията.
    Независимо от това, че контролният електромер не може да послужи като доказателство в съда, може да послужи като доказателство пред самия мен.
    И ако достатъчно ясно се убедя в това, че законният електромер не отчита вярно, има много начини да предизвикам законна експертиза и да осъдя енергото.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
      Не е еднакъв!

Ако крушката ми мъжди едва едва, само консумира енергия (макар и малко) но не свети. Т.е не ми върши никаква работа а си плащам за това.
      Но няма да ти надпише сметката спрямо предходен период... което всъщност се дъвче в теорийката.

Виж си сметките, дали са повече киловатите или "бонусите" (загуби, такси, пренос и сие) например.
      Свери с електромера.
      Напрежението го остави на бабите пред блока...
      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
        Но няма да ти надпише сметката спрямо предходен период... което всъщност се дъвче в теорийката.

Виж си сметките, дали са повече киловатите или "бонусите" (загуби, такси, пренос и сие) например.
        Свери с електромера.
        Напрежението го остави на бабите пред блока...
        Ами не я лансирах аз теорията за ниското напрежение като причина за високите сметки, но други хора го изтъкнаха и то съвем основателно.
        А аз само дискутирам това, защо ниското напрежение би било причина за завишаване на смектата.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами не я лансирах аз теорията за ниското напрежение като причина за високите сметки, но други хора го изтъкнаха и то съвем основателно.
          А аз само дискутирам това, защо ниското напрежение би било причина за завишаване на смектата.
          Е и аз не отговорих само на теб, а на всички дето кълват на тая кукичка.

(U=I*R) & (P=U*I) - основи на електротехниката.
          U - напрежение (волт)
          I - ток (ампер)
          R - съпротивление (ом)
          P - мощност (ват)

Вземаме едно бързоварче, 1000 вата.
          Пускаме го на 220 волта, през него протичат 4.55 ампера ток. За да протекат тия 4.55 ампера съпротивлението му трябва да е 48 ома.
          И стигаме до интересната част... колко ток ще мине през него при 180 и 260 волта (+/- 40 волта - макар, че при 260 нищо чудно да го изгорим) и каква мощност ще изконсумира:
          180/48 = 3.75 ампера (U/R=I)
          260/48 = 5,41 ампера (U/R=I)
          180*3.75 = 675 вата (P=U*I)
          260*5.41 = 1406 вата (P=U*I)

За да разберем какво ще се случи със електромера приемаме, че това бързоварче трябва да работи 1 час за да кипне водата.
          При 180 волта - 0.68 кВч - няма да кипне водата но и няма да навърти повече (за да я кипнеш ще работи близо час и половина и пак ще навърти 1 кВч).
          При 220 волта - 1 кВч - и кипната вода.
          При 260 волта - 1.41 кВч - и водата изкипяла и уредчето изгоряло (ако предпазителя не го е преварил).

Та все му е там на нагревателя напрежението, просто ще е работило повече време елементарното бързоварче.

Виж ако има управление, мотор, датчици и сие - може да даде фира, но бързовар на 180 волта е просто бавен.

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

А електромера, какво отчита напрежението или тока и как в последствие изчислява мощността.

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
              А електромера, какво отчита напрежението или тока и как в последствие изчислява мощността.
              Отчита произведение от ток и напрежение за единица време.
              Ватметъра измерва мощност (ток по напрежение), електромера е ватметър с "часовник", аналоговия отмества диск със скорост която е функция на мощността, цифровия има импулсен генератор и калкулира отчетените във всеки интервал стойности.

Comment

Абе друго си е да си матричар. хахахаха
                Браво, дискусията е интересна и полезна.
                "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                К.М.

Comment

Електромерът мери и напрежението и тока. Умножава двете стойности и получава моментната мощност. Тази моментна мощност я интегрира (умножава) по времето и така получава енергията.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз засичам електромерите си всеки месец, при мен проблем няма, нищо не са ми надписвали и всичко си е в реда на нещата. Отчетният период за януари наистина е по-дълъг 33 дни в моят случаи. Сметката ми е почти два пъти по-голяма от предходният месец, но 146 лева за три климатика във време на празници когато си бяхме вкъщи и децата ми са малки е напълно нормално. Истината е, че качествената изолацията на сградата в комбинация с високо ефективни отоплителни уреди е равно на ниски сметки.
                    SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                      Аз засичам електромерите си всеки месец, при мен проблем няма, нищо не са ми надписвали и всичко си е в реда на нещата. Отчетният период за януари наистина е по-дълъг 33 дни в моят случаи. Сметката ми е почти два пъти по-голяма от предходният месец, но 146 лева за три климатика във време на празници когато си бяхме вкъщи и децата ми са малки е напълно нормално. Истината е, че качествената изолацията на сградата в комбинация с високо ефективни отоплителни уреди е равно на ниски сметки.
                      Абсолютно прав си, важно е цялата сграда да е добре изолирана, а не кръпки.
                      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                      К.М.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                        Е и аз не отговорих само на теб, а на всички дето кълват на тая кукичка.

(U=I*R) & (P=U*I) - основи на електротехниката.
                        U - напрежение (волт)
                        I - ток (ампер)
                        R - съпротивление (ом)
                        P - мощност (ват)

Вземаме едно бързоварче, 1000 вата.
                        Пускаме го на 220 волта, през него протичат 4.55 ампера ток. За да протекат тия 4.55 ампера съпротивлението му трябва да е 48 ома.
                        И стигаме до интересната част... колко ток ще мине през него при 180 и 260 волта (+/- 40 волта - макар, че при 260 нищо чудно да го изгорим) и каква мощност ще изконсумира:
                        180/48 = 3.75 ампера (U/R=I)
                        260/48 = 5,41 ампера (U/R=I)
                        180*3.75 = 675 вата (P=U*I)
                        260*5.41 = 1406 вата (P=U*I)

За да разберем какво ще се случи със електромера приемаме, че това бързоварче трябва да работи 1 час за да кипне водата.
                        При 180 волта - 0.68 кВч - няма да кипне водата но и няма да навърти повече (за да я кипнеш ще работи близо час и половина и пак ще навърти 1 кВч).
                        При 220 волта - 1 кВч - и кипната вода.
                        При 260 волта - 1.41 кВч - и водата изкипяла и уредчето изгоряло (ако предпазителя не го е преварил).

Та все му е там на нагревателя напрежението, просто ще е работило повече време елементарното бързоварче.

Виж ако има управление, мотор, датчици и сие - може да даде фира, но бързовар на 180 волта е просто бавен.
                        За нам си кой път ти казвам, че пренебрегваш загубите а именно в тях е хватката заради ниското напрежение

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

А сигурно ли е че всички електромери работят по този начин а нямат зададена мощност от 220в. по стандарт.

Comment

За нам си кой път ти казвам, че пренебрегваш загубите а именно в тях е хватката заради ниското напрежение
                            Я да видим на кой уред КПД е функция от напрежението - с точен линк/цитат?

Има едни други загуби (ама те не зависят от напрежението) които можеш да си ги видиш в сметката каква част от цената са ти.
                            Има и едни други загуби (които пак нямат общо с напрежението) които няма как да ги видиш директно.

---------- Post added at 15:24 ---------- Previous post was at 15:22 ----------

А сигурно ли е че всички електромери работят по този начин а нямат зададена мощност от 220в. по стандарт.
                            Това (амперметър с часовник и коефициент за напрежението) просто няма как да мине никаква метрология... поне тези които аз съм виждал си имат токова и напрежителна верига.

Comment

Сигурно е.
                              Преди време имаше електронни електромери, които не можеха да отчитат по-голям от някакъв ток на консумация.
                              Това им несъвършенство позволяваше на някои хора да градят едни устройства за кражба на ток, без да се пипа нищо по електромера.
                              Доколкото знам, този недостатък вече е премахнат в последните модели електромери.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Сигурно е.
                                Преди време имаше електронни електромери, които не можеха да отчитат по-голям от някакъв ток на консумация.
                                Това им несъвършенство позволяваше на някои хора да градят едни устройства за кражба на ток, без да се пипа нищо по електромера.
                                Доколкото знам, този недостатък вече е премахнат в последните модели електромери.
                                Някой не е бил сметнал шунта и/или измервателя на токовата верига?
                                Добре, че не са горяли направо... имаше едни китайски мултиметърчета дето уж бяха до 10 ампера, но реално над 8 гореше шунта

Comment

Working...
                                X