Известие

Collapse
No announcement yet.

Колко струва да си сложиш парно на дърва.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Колко струва да си сложиш парно на дърва.

Здравейте колеги предстои ми догодина да си сложа парно на дърва с котел в избата,и искам да проуча нещата,а именно колко пари трее да се приготвят.Става дума за чисто нов Апартамент от тухла,и 110 квадратни метра.Искам парното да е добро и надеждно,а не боклук,ма не и от супер марка,кадето ще струва повече от апартамента.
    Споделете опит.
    155 2.0 16v МY95 Sport

Първоначално публикувано от nicola 59 Покажи съобщение
    Здравейте колеги предстои ми догодина да си сложа парно на дърва с котел в избата,и искам да проуча нещата,а именно колко пари трее да се приготвят.Става дума за чисто нов Апартамент от тухла,и 110 квадратни метра.Искам парното да е добро и надеждно,а не боклук,ма не и от супер марка,кадето ще струва повече от апартамента.
    Споделете опит.
    Между 5000 и 10000 лв.
    Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
      Между 5000 и 10000 лв.
      Това ми е ясно ,ма ако може малко по конкретна информация ще бъда благодарен.

Цена на добър котел,цени на радиатори,тръби,цени горе долу за поставяне.

Имам предвид някои колега кадето го е правил скоро,и е наясно с добри марки,и изгодни,цени.
      155 2.0 16v МY95 Sport

Comment

Само на дърва ли ще е горивото....?.....според мен вземи по многофункционално решение...
        Преди няколко години правих на вилата.....обаче с камина с водна риза...на същата квадратура....три радиатора, една лира за банята + серпентина за бойлера...помпа търъби ,камина и труда ми излезна 2500лв.....цените не са скочили кой знае...колко....
        отоплява се много добре + топла вода...ама камината си лапа дърва и е хамалогия.....е естествено се наслаждаваш на оганя....
        Има и евтини и скъпи варианти.....както каза колегата по нагоре....може да стигнеш и до 10 бона със всичките му екстри на евро пелети ....управление с температурни датчици....и други екстри,като труда за подръжка ще ти е минимален...
        Проучи нещата и се спри на това дет ти изнася.....варианти, колкото си щеш.....от начало едни са евтини,но след това излизат скъпо и трудоемко, за разлика от скъпата първоначалнио инвестиция.....която след време си казваш, че си заслужава...
        По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
        https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Споделете опит.
          Ако мислиш да слагаш котле на твърдо гориво в избата, по-добре мисли за въглища. С дърва ще ти излезе по-скъпо и по-трудоемко.
          Отопление на дърва има смисъл ако ползваш камина.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз съм на дърва и хамалогията е страшна.
            Камината струваше преди 8 години 2900лв. като е доста голяма на киловати.Съответно цепениците излизат цели през комина Останалато както го намериш и кой ще ти го прави.200кв. къща с труд от мен и хубава отстъпка за материали около 6000лв.Отоплявам се перфектно.
            Любо,за хамалогията съм съгласен,но с дърва е най-евтино.
            Сега съжалявам че не сложил котле.Преимуществата са много.
            За котле истината е дървени въглища с кюмур.Другото е мижем да те лажем.
            Last edited by Linkestis; d.m.y г., 17:58.
            sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Първоначално публикувано от Linkestis Покажи съобщение
              Аз съм на дърва и хамалогията е страшна.
              Камината струваше преди 8 години 2900лв. като е доста голяма на киловати.Съответно цепениците излизат цели през комина Останалато както го намериш и кой ще ти го прави.200кв. къща с труд от мен и хубава отстъпка за материали около 6000лв.Отоплявам се перфектно.
              Любо,за хамалогията съм съгласен,но с дърва е най-евтино.
              Сега съжалявам че не сложил котле.Преимуществата са много.
              За котле истината е дървени въглища с кюмур.Другото е мижем да те лажем.
              Вероятно си прав за цените, защото имаш преки наблюдения да разлика от мен.
              И все пак зависи - какви дърва и какви въглища.

Ето едно полезно сравнение:

http://otoplenie.info-mix.info/tv-gorivo-0.htm

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Система с котел на пелети (пресовани отпадъци от дървообработка) / костилки с автоматично подаване и регулация на изгарянето и бойлер със серпентина ти е най-добрата оферта.
                Точно колко струва мога да питам човека който си я е направил у тях (и с това се и занимават във фирмата му).
                Предимството е, че насипваш на 2 - 4 дни в един варел или кутия дребните парченца, настройваш си температура и го оставяш да се оправя само, почти не остава за изгрибане и не му слугуваш 2-6 пъти на ден.
                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                  Система с котел на пелети (пресовани отпадъци от дървообработка) / костилки с автоматично подаване и регулация на изгарянето и бойлер със серпентина ти е най-добрата оферта.
                  Точно колко струва мога да питам човека който си я е направил у тях (и с това се и занимават във фирмата му).
                  Предимството е, че насипваш на 2 - 4 дни в един варел или кутия дребните парченца, настройваш си температура и го оставяш да се оправя само, почти не остава за изгрибане и не му слугуваш 2-6 пъти на ден.
                  Първоначалната инвестиция е по-голяма поради цената на котлето. За лесно и чисто - 100% вярно. Ценово не знам как се ситуира този способ на отопление, но със сигурност когато стане по-масов, вероятно и цената ще падне още.

Много хора основателно считат, че пелетите са бъдещето на отоплението, поради това, че така е възможно иначе непотребна био-маса да влезе в употреба.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                    Първоначалната инвестиция е по-голяма поради цената на котлето. За лесно и чисто - 100% вярно. Ценово не знам как се ситуира този способ на отопление, но със сигурност когато стане по-масов, вероятно и цената ще падне още.

Много хора основателно считат, че пелетите са бъдещето на отоплението, поради това, че така е възможно иначе непотребна био-маса да влезе в употреба.
                    О да, все пак си говорим за автоматизирана система, горелка за високотемпературно изгаряне и температурно управление (когато загрее гасне, количеството изразходвано гориво зависи от температурната разлика и т.н.).
                    Но като сметнеш, че не хамалуваш и не хвърляш излишъка навън/не се будиш на студено, цената като цяло се оказва доста примамлива.
                    Като се прибера в София ще питам собственика колко би струвала цяла нова система от А до Я (колегата да каже колко стаи и обем на стаите няма да е лошо).
                    Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Аз искам котел на пиролиза ,доколкото знам работи с дърва и горят много бавно,а може да му слагаш и въглища.Пелети не искам и да чуя понеже тук в италия бях на пелети ,ма дървата са си дърва ,купуваш ги от циганите,пращаш някои пияница да ти краде дърва,ходиш с джип и си ги крадеш от балкана сам,и много други технологии за набавянето им.А пелети само от магазина

Та ако някои колега ме светне за добро котле на пиролиза и на свястна цена ще бъда много глагодарен,вие ще кажете виж в нета,ма там е само лъжа аз искам да чуя някои които го е пробвал.То е все едно да търсиш носачи за 156 в нета има един милион,ма друго си е някои да те светне кое е добро и кое не .

---------- Post added at 21:05 ---------- Previous post was at 21:01 ----------

110 квадрата е две спални хол и кухня лира за банята боилер за къпане после и за добри радиатори трее малко инфо просто трее да взема решение и ако е нужно да почна още от сега да набавям части ,понеже лятото ще имам един месец и трее деиствам бързо.
                      155 2.0 16v МY95 Sport

Comment

Пелетите не са бъдещето, защото няма толкова дървен отпадък. Ако всички минат на пелети в един момент ще се окаже, че е по- евтино нафта да гориш. Ама това няма значение де.

Кажи си бюджета, за да не ти предлагаме от москвич до ферари. Иначе ти казах "кола" разбирай цялата система, може да си купиш от 5000 до 10000 лв (нали щото каза, че искаш качество). Ако не държиш толкова на качеството с евтини материали и котел можем да започнем от 3500 лв грубо без да спестяваме от сигурността.
                        Lexus IS200

Comment

Пелетите не са бъдещето, защото няма толкова дървен отпадък. Ако всички минат на пелети в един момент ще се окаже, че е по- евтино нафта да гориш. Ама това няма значение де.

Кажи си бюджета, за да не ти предлагаме от москвич до ферари. Иначе ти казах "кола" разбирай цялата система, може да си купиш от 5000 до 10000 лв (нали щото каза, че искаш качество). Ако не държиш толкова на качеството с евтини материали и котел можем да започнем от 3500 лв грубо без да спестяваме от сигурността.
                          Тръбите трее са добри понеже искам да ги зазидам напълно и на всякъде ,и не утре да трее разбивам пода или стените.Радиаторите средна хубост не боклуци ма не и ферари ,нещо от рода на 530 д бмв и котлето трее да е 530 ката на котлите ,абе искам нещо като 530 ката на парното.Бюджет нямам определен ма около 5000 лева е добре ма ако може за 4000 същото качество още по добре,ма и 6000 да трее пак ще играя.Просто нямам елементарна представа колко излиза едно грамотно парно,ма не да е ферари,парно 530 д това ми трее.
                          155 2.0 16v МY95 Sport

Comment

....Ако не държиш толкова на качеството с евтини материали и котел можем да започнем от 3500 лв грубо без да спестяваме от сигурността.
                            Е айде сега,малко преиграваш.
                            sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Тръбите трее са добри понеже искам да ги зазидам напълно и на всякъде ,и не утре да трее разбивам пода или стените.Радиаторите средна хубост не боклуци ма не и ферари ,нещо от рода на 530 д бмв и котлето трее да е 530 ката на котлите ,абе искам нещо като 530 ката на парното.Бюджет нямам определен ма около 5000 лева е добре ма ако може за 4000 същото качество още по добре,ма и 6000 да трее пак ще играя.Просто нямам елементарна представа колко излиза едно грамотно парно,ма не да е ферари,парно 530 д това ми трее.
                              Ами с този бюджет мисля, че може да си вземеш котел Бош и хубави тръби. Радиаторите са ти към 55 ребра, което са ти към 930 лв. Ето ти хубав котел за 1500 лв. Bosch Solid 2000 B SFU 16 HNS. 150 метра хубава тръба + гофре- 450 лв. помпа 250 лв. колектор и разпределител + кутия- 250 лв. Датчици, арматура, ала бала- 400 лв. и може би 500 лв труд. Всичко ти стъпва на 4300 лв.

Аз лично вместо радиатори бих си сложил подово, но цената ще ти скочи поне едно 1500 лв, ама и труда по полагането му си е по- скъп. После замазки на пода, а бе сложно. Но комфорът е несравним.
                              Lexus IS200

Comment

Working...
                              X