Известие

Collapse
No announcement yet.

Колко струва да си сложиш парно на дърва.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Горе долу са така нещата. Този котел обаче не е пиролизен. Пиролизния на Бош най малкия е 26кв и е около 3000лв. Труда ще е повечко. И ще трябва още една помпа или трипътен за малкия кръг, около 150-200лв. Помисли за бойлер със серпентина. И ако имаш възможност в хола подово.

Comment

Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщение
      Горе долу са така нещата. Този котел обаче не е пиролизен. Пиролизния на Бош най малкия е 26кв и е около 3000лв. Труда ще е повечко. И ще трябва още една помпа или трипътен за малкия кръг, около 150-200лв. Помисли за бойлер със серпентина. И ако имаш възможност в хола подово.
      Моля те само не му препоръчвай котел 26 Квт. че после ще плаче от висок разход... Загубте му зимата са макс. 13 квт., а котелът е като колата- голямата мощност си харчи, без значение дали караш с 50 или 100 км/ч.
      Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
        Ами с този бюджет мисля, че може да си вземеш котел Бош и хубави тръби. Радиаторите са ти към 55 ребра, което са ти към 930 лв. Ето ти хубав котел за 1500 лв. Bosch Solid 2000 B SFU 16 HNS. 150 метра хубава тръба + гофре- 450 лв. помпа 250 лв. колектор и разпределител + кутия- 250 лв. Датчици, арматура, ала бала- 400 лв. и може би 500 лв труд. Всичко ти стъпва на 4300 лв.

Щом е така значи за около 5000 или 5500 лева макс съм с много добро парно

Аз лично вместо радиатори бих си сложил подово, но цената ще ти скочи поне едно 1500 лв, ама и труда по полагането му си е по- скъп. После замазки на пода, а бе сложно. Но комфорът е несравним.
        Значи аз апартамента го купих сега и е чисто нов няма врати ,няма и замаска на пода ,само е измазан ,ма не е шпаклован,та ако ми поясните за подовото верно ще съм ви признателен.

Пиролизен е по добре ми казаха и ще се придържам към него макар и да е по скъп.

Моля те само не му препоръчвай котел 26 Квт. че после ще плаче от висок разход... Загубте му зимата са макс. 13 квт., а котелът е като колата- голямата мощност си харчи, без значение дали караш с 50 или 100 км/ч.
        А колко е нормалния котел в киловати за този апартамент.
        155 2.0 16v МY95 Sport

Comment

Нещо 15-16 кВт ще ти е достатъчно.. Ама гледай долната граница по- скоро да е възможно най- ниска. Защото обичайно ще ти трябват 5-6 кВт.

Ако решиш да слагаш подово си има тънкости. Разгледай сайта на Uponor. Това са тръби. Ако ще правиш подово ти препоръчвам да е с такива.
          Lexus IS200

Comment

не само дърва,гориш ако щеш и кочани от царевица а черупки от орехи е класика зависи къде живееш де от гума на кола и стари маркучи,преди 10 години се заговорих с един човек каза е е производител на пресовани въглища от...маслобоини за кюспе от слънчогледови семки брикети,каза че горят убиствено с голямо капеде,та варианти много.

Comment

Преди 8-9години си направих парно на 5 стаи (в едната камината) за 1200лв с една дрелка от Метро за 18лв без ДДС. Отне ми 2 дни абсолютно сам. Още работи. Тръбите минават по стените, та не е много издържано, но тя цялата къща (на бабите) е за ремонт, та тогава го направих така. Това може да послужи за абсолютният работещ минимум.
              sigpic
              156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
              "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Първоначално публикувано от code Покажи съобщение
                Преди 8-9години си направих парно на 5 стаи (в едната камината) за 1200лв с една дрелка от Метро за 18лв без ДДС. Отне ми 2 дни абсолютно сам. Още работи. Тръбите минават по стените, та не е много издържано, но тя цялата къща (на бабите) е за ремонт, та тогава го направих така. Това може да послужи за абсолютният работещ минимум.
                Е, принципно може по едно огнище в стаята и да се грее както правят циганите. Ще му струва няколко речни камъка и това е.
                Lexus IS200

Comment

Е, принципно може по едно огнище в стаята и да се грее както правят циганите. Ще му струва няколко речни камъка и това е.
                  Камина от магазина с 4 радиатора от магазина, помпи, ЮПС-и, разш. съд и т.н. всичко ново - не виждам какво общо има с малоумния ти пример.
                  sigpic
                  156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
                  "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Да виждаш да му препоръчвам 26??? Казвам че на Бош най малкия пиролизен е толкова. Но ако сметнем то за отоплението ще са необходими 15-16кв като височината е слагам 2.6м. Ако се сложи обаче бойлер който е поне 150л то серпентината варира според производителя от 8 до 12кв.
                    Та с бойле,р 26кв котел ще е добре. А с котел на пелети съм тествал и разликата за един сезон между 16кв и 24кв, първата година нямаше бойлер, е тамън 400кг. или 150лв. Тока за бойлера е с пъти повече. А с дърва е и по евтино от пелети. Затова най добре, да си викне хора на оглед, да се сметне всичко както му е реда. Грубо според мен за около 6000лв може да стане 530-ка системата.

Comment

Като стана въпрос за огнище...
                      Attached Files
                      AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                      Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                      sigpic

Comment

Да виждаш да му препоръчвам 26??? Казвам че на Бош най малкия пиролизен е толкова. Но ако сметнем то за отоплението ще са необходими 15-16кв като височината е слагам 2.6м. Ако се сложи обаче бойлер който е поне 150л то серпентината варира според производителя от 8 до 12кв.
                        Та с бойле,р 26кв котел ще е добре. А с котел на пелети съм тествал и разликата за един сезон между 16кв и 24кв, първата година нямаше бойлер, е тамън 400кг. или 150лв. Тока за бойлера е с пъти повече. А с дърва е и по евтино от пелети. Затова най добре, да си викне хора на оглед, да се сметне всичко както му е реда. Грубо според мен за около 6000лв може да стане 530-ка системата.
                        Определено трябва да си викне хора. Тука само насоки му даваме за размисъл. Но честно казано за апартамент ми се струва безумие да слагаш котел на твърдо гориво, който да седи в мазето. Това ще са едни разходки, освен това незнам къде ще се съхраняват дървата. По- добре метан в бутилки и газов котел.
                        Lexus IS200

Comment

Колеги, апартамента за който говорим е НОВ. Това ме навежда на мисълта, че е изпълнен по всички критерии за енергийна ефективност /топлоизолация, дограми и т.н/ . От това следва, че едва ли има нужда от повече от 10-12 киловата, за да се чувства комфортно през най-студените зимни месеци. Според статистиката - това са между 18-22 дни, през които температурите може да паднат под -14-16 градуса през ноща.
                          Също така е и много важно и изложението на жилището, етаж, разположение в сградата имам предвид изцяло външен ли е апартамента или е среден и т.н. Та с оглед тези предположение може да се окаже, че дори и 6-7 киловата ще са предостатъчни.
                          Прави сте, че трябва да се прецени от специалист - с оглед на място.
                          Last edited by vaklinator; d.m.y г., 11:36.
                          Alfa 155 2.0TS 8V '93
                          sigpic
                          VW LADAVAGEN '81
                          CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщение
                            Колеги, апартамента за който говорим е НОВ. Това ме навежда на мисълта, че е изпълнен по всички критерии за енергийна ефективност /топлоизолация, дограми и т.н/ . От това следва, че едва ли има нужда от повече от 10-12 киловата, за да се чувства комфортно през най-студените зимни месеци. Според статистиката - това са между 18-22 дни, през които температурите може да паднат под -14-16 градуса през ноща.
                            Също така е и много важно и изложението на жилището, етаж, разположение в сградата имам предвид изцяло външен ли е апартамента или е среден и т.н. Та с оглед тези предположение може да се окаже, че дори и 6-7 киловата ще са предостатъчни.
                            Прави сте, че трябва да се прецени от специалист - с оглед на място.
                            Точно така.

Ако имаш 1 кило брашно - дай го на майстор, да ти омеси хляб, но може да се перифразира - ако имаш 5лв. - дай ги на специалист, да ти даде акъл.
                            Парите дадени за съвет от специалист не са хвърлени на вятъра - те могат да спестят много средства и нерви, както да осигурят комфорт.
                            Все пак това е една дългосрочна инвестиция и мнението на разни велики майстори е от спомагателен характер и не бива да бъде като база за вземане на основни решения.
                            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                              Точно така.

Ако имаш 1 кило брашно - дай го на майстор, да ти омеси хляб, но може да се перифразира - ако имаш 5лв. - дай ги на специалист, да ти даде акъл.
                              Парите дадени за съвет от специалист не са хвърлени на вятъра - те могат да спестят много средства и нерви, както да осигурят комфорт.
                              Все пак това е една дългосрочна инвестиция и мнението на разни велики майстори е от спомагателен характер и не бива да бъде като база за вземане на основни решения.
                              200-300 лв. струва един проект, където всичко ще е изчислено точно. По принцип за един апартамент няма нужда от проект за диаметъра на тръбите например, но със сигурност бих се посъветвал с проектант за различните варианти и отностно котелът и схемата му на връзване.

Ако майсторът ти върже комина не според предписанията на производителя, за да спести 5 лв. за коляно например, това със сигурност ще ти докара висок разход и неефективност на системата.

Помпата е хубаво да се върже на връщатата тръба, за да не е подложена на по- екстремните условия в подаващата тръба. Това ще удължи живота. Също ще ти трябват термовентили на радиаторите, като трябва да оставиш един радиатор без термовентил и постоянно отворен. Това се прави в случай, че в останалите помещения се достигне желаната температура и термовентилите затворят. Винаги трябва да има един отворен от където да се върти водата, за да не прегрее системата.
                              Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 12:24.
                              Lexus IS200

Comment

Ако се прави проект, което е най-разумното решение и диаметъра на тръбите ще се даде - понякога той е променлив по цялата дължина, и брой на ребра, изобщо спесификация на всички материали, и какво ли не още. Майсторите ще го видоизменят, но така ще има предварителна представа за всичко.
                                Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                                Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                                Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                                sigpic

Comment

Working...
                                X