Мога само да кажа че законите на физиката и топлотехниката в частност не важат за Топлофикация. От момента в който се оказа че за подграване на 1 кубик в нашият вход е отишло 2 пъти по-голямо количество енергия от колкото в съседния се отказах да им гледам калкулацийте. Истината е че в тази цифра те пъхат загубите на входа, било то кражби, топлопренос към "изключени" апартаменти или неизправности.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Топла вода - разходи
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщениеМога само да кажа че законите на физиката и топлотехниката в частност не важат за Топлофикация. От момента в който се оказа че за подграване на 1 кубик в нашият вход е отишло 2 пъти по-голямо количество енергия от колкото в съседния се отказах да им гледам калкулацийте. Истината е че в тази цифра те пъхат загубите на входа, било то кражби, топлопренос към "изключени" апартаменти или неизправности.
Първоначално публикувано от TishO Покажи съобщениеЧетох четох и понеже се занимавам със изграждане на всички видове слънчеви системи и съм виждал всякакви вариянти слънцето си остава най-добрият вариянт това на кой етаж живееш няма голямо значение вярно е че се избива за грубо 4-5 години но ставаш до голяма част независим от боилера а както всички знаем най-скъпото нещо във едно домакинство е топлата вода и да добавя само че Боби кво не е прав за това че солара може да се ползва само няколко месеца солара е активен и през зимата и през по леко облачни дни е зимата няма да загрява като лятото до 60 градуса но няма да ти товари толкова електромера колкото като го няма и преди да скочи някой крещеики ам нали зимата ще замръзне и ще отиде всичко подяволите ще отговоря за целта си има пропиленглюкол............. така че колега варянта ти е солар защото ако платиш още 2 месеца по 500 лева си си изплатил слънчевата система
---------- Post added 17.07.14 г. at 00:02 ---------- Previous post was 16.07.14 г. at 23:58 ----------
Ladjov ако има южна фасада и си нареди вакумно тръбния не му е нужна помпа зависи къде и как му е разположен бойлера може и гравитачно да го остави получава се като термосифонкаПо-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
Comment
-
Първоначално публикувано от TishO Покажи съобщениеЧетох четох и понеже се занимавам със изграждане на всички видове слънчеви системи и съм виждал всякакви вариянти слънцето си остава най-добрият вариянт това на кой етаж живееш няма голямо значение вярно е че се избива за грубо 4-5 години но ставаш до голяма част независим от боилера а както всички знаем най-скъпото нещо във едно домакинство е топлата вода и да добавя само че Боби кво не е прав за това че солара може да се ползва само няколко месеца солара е активен и през зимата и през по леко облачни дни е зимата няма да загрява като лятото до 60 градуса но няма да ти товари толкова електромера колкото като го няма и преди да скочи някой крещеики ам нали зимата ще замръзне и ще отиде всичко подяволите ще отговоря за целта си има пропиленглюкол............. така че колега варянта ти е солар защото ако платиш още 2 месеца по 500 лева си си изплатил слънчевата система
---------- Post added 17.07.14 г. at 00:02 ---------- Previous post was 16.07.14 г. at 23:58 ----------
Ladjov ако има южна фасада и си нареди вакумно тръбния не му е нужна помпа зависи къде и как му е разположен бойлера може и гравитачно да го остави получава се като термосифонкапропиленглюкол - задължително ... варианта с вода знаем до какво води , да те попитам като специалист в изграждането на солари до каква температура ще успее да се загрее водата през зимните месеци (ако имаш преки наблюдения) и комбинация от солар и топлообменник ( за канал) изграждали ли сте?
GTV 2.0 TS 16V 1998
HYUNDAI I20 1.1 CDRi 2013
Comment
-
Елдом пуснаха преди време едни бойлери с електронно управление. Та нагласяш го на нощна тарифа да загрява поне до 64г. а през деня само дозагрявате. Леля ми от 120лв топлофикация сега плащат 60-70лв. ток, като преди това са плащали по 15-20. Управлението има много функции. На сайта им има в pdf инструкции.
А иначе слънчеви панели има за хоризонтален монтаж, но са една идея по скъпи. Например Бош 2,4кв.м. вертикален е 707лв без ДДС а хоризонтален е 882лв без ДДС.
Comment
-
Така, като гледам май ще жертвам едни 500 лв., които така или иначе вероятно ще дам живот и здраве догодина пак на измекярите от топлофикация и ще бодна един 80 литров бойлер за какъвто говори Гиги.
И тук имам въпрос:
Тези бойлери (примерно на Елдом), които ги дават, че са с неръждаем казан - казанът изцяло ли е от неръждавейка или е само с неръждаемо покритие? Ориентирал съм се към такъв, защото емайлираните ги знам що за "стока" са.
С колектори на този етап не смятам да се занимавам. Примамливо звучи идеята, която дава колегата Ladjov за ползване на термопомпен бойлер.
Ще ми е от полза, ако някой, който ползва такъв, сподели впечатления.Last edited by ecotronic; d.m.y г., 16:07.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Ми по спецификация ги дават че са от хром-никелова легирана стомана AISI 316L с добавка на молибден. Ей тука има характеристики за този вид:
http://www.globalmetals.com.au/_pdf/..._Steel_316.pdf
От това което аз съм виждал, първо на всички неръждавейки се скапва нещо по ел. частта. После след 7-8г протича от някоя заварка. Стоманата държи, но заварките са изчислени да цъфват, иначе кой ще купува бойлери?? И все пак е по добре неръждавейката, че тия със емайла при по силно налягане, се разпуква и протичат на 4-5г. макс.
Comment
-
Като си мисля и за термопомпени бойлери се сещам за следното:
Ако външното тяло (изпарителя) през лятото се намира във вътрешно помещение, то хем ще ми се грее водата в бойлера, хем помещението ще ми се аклиматизира.
Очевидно през зимата то ще трябва да е извън помещението за да не отнема топлина от него.
Тъй като физическото местене на изпарителя не е възможно, то може да се помисли за комутиране на въздушния поток през него.
Изобщо тези от вас, които ползват климатици, замисляли ли са се вместо да изхвърлят през лятото топлината навън, да си греят водата с нея?
Май съм на път да открия топлата вода
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Ми честно казано не ми е дошло на акъла, ама аз лятото не ползвам климатик поради определени съображения/не за икономии/ обаче наистина духа бая топло външното тяло и то на вятъра.Отдето ми идва на акъла да бодна едно ВЕИ пред него и да ми произвежда ток.А конденза може да се използва за тоалетното казанче.Майтап майтап ама като се замисли човек, доста неща може да се направят.То и по научно популярните канали съм гледал за такива къщи дето експериментират да оползотворяват дори влагата от въздуха и отхпадъците за метан.
п.п.Това за топлообменник на канала, ми се струва че ще е по ефективно ако имаме душ кабина, пода на която е топлообменник тип "пита за радиатор".Така по-голяма площ ще е в контакт с топлата вода.Тази скара или пита може да е свързана директно със студената вода която пълни бойлера и така няма нужда от помпа.Е ще трябва да се носят чехли иначе ще замръзнат краката.Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 19:46.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
Comment
-
TishO варинта които споделям работи вкъщи . Понеже това е част от нещата с които аз се занимавам . При мен бойлера си стои в банята просто през апартамента са минали едни по-дебели кабелни канали с тръби . И не се налага да се притеснявам да не замръзне бойлера .
ecotronic за термопомпените бойлери трудно ще откриеш отзиви защото са сложени доста малко от тях . Това ми е споделил регионалния представител на Елдом с които работя . То е и разбираема разликата в цената между обикновен и термопомпен е голяма . А в България все се гледа да се закърпи положението и се купува най-евтиното .
За бойлерите на Елдом само хубави неща мога да кажа . Да изцяло от неръждавейка са и то не тънка както при някой други производители . Изолирани са добре . Имат собствен сервиз , който идва на място и отстранява дефекти .
Други са ме карали да ходя за нещо елементарно да свалям цял бойлер и да го карам на другия край на София защото не съм оторизиран сервиз .Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I)My love
sigpic
Comment
-
Термопомпени бойлери от 1300 до 2000лв.Добре де при положение че плащам 70-80 лв ток лятото за всичко какво налага такава инвестиция.По добре солар с доподгряване.Основното перо според мен е отоплението зимата.В тоя ред на мисли два еднакви апартамента моя с обикновен стъклопакет и външна изолация и на комшията над мен, със външна изолация, троен стъклопакет и гипс картон вътре разликата в температурата без отопление е осезаема.От там насетне може да мисли за топла вода и отопление.Има смисъл да постигнеш нещо ама без топлофикация на главата си.Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 22:11.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
Comment
-
Един според мен добър модел на Елдом струва към 500 лв.
Един термопомпен на същата фирма е към 1500.
Но ако е вярно това, че дава 300% ефективност, то моята сметка е следната:
За година топлата вода от топлофикация ми струва към 1500 лв. Това означава, че с такъв бойлер разходите ми трябва да паднат на 500. Т.е - той ще се изплати за максимум 2 години.
При това положение има 2 варианта затова хората да не ги ползват масово:
1 - Много са глупави.
2 - Нещо с ония 300% не е баш така, както го казват.
По вероятно е второто, защото е от ясно по-ясно, че ефективността му не е еднаква при 3 и при 30 гр. външна температура.
Просто търговски трикове.
---------- Post added at 22:09 ---------- Previous post was at 22:07 ----------
Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщениеТермопомпени бойлери от 1300 до 2000лв.Добре де при положение че плащам 70-80 лв ток лятото за всичко какво налага такава инвестиция.По добре солар с доподгряване.Основното перо според мен е отоплението зимата.
Разходите ми за нея представляват 75% от цялата ми сметка към топлофикация.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщениеНе можеш ли да се откажеш поне от бгв.Доколкото разбрах си към топлофЕкацията, и да си решиш проблема с топлата вода както знаеш.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Тъща ми е на парно плаща около 60-70 лв за двустаен с общ топломер за входа.Няма топла вода.Някои нейни комшии се вързаха за топла вода и пропищяха.Нещо ми се разминават убежденията на топлофикация че бгв е по евтино от ел.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
Comment
-
Накратко казано . Трансформацията на ел.енергия намалява с падането на външната температура (при отопление ). Не само при термопомпения бойлер а при всяка хладилна машина .
Така нареченият СОР е даден при + 7 С външна температура по стандарт . При - 15 С ще бъде почти равен на единица , а при + 20 ще бъде по-голям от посочения .
За климатиците и термопомпите въведоха от ЕС сезонен коефициент , който се взима при няколко температури (+12 , +7 , 0 , -7 и -15 ) и се изчислява средно статистически + някакъв коефициент за климатична зона . Което дава по пълна представа каква трансформация на енергия ще получиш за отоплителния сезон .Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I)My love
sigpic
Comment
Comment