Известие

Collapse
No announcement yet.

Евтаназията-"за" и "против"?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от suscrofa Покажи съобщение
    В природата няма константи (закони) всичко се променя постоянно.
    Променя се постоянно, но по строго определени закони.....
    2003 дядо хвана инсулт и два дена беше в кома, на 91 години - никви шансове......семейния съвет реши да не се влива нищо и така - какво пее евтаназията в случая.......изобщо дайте ми случай където трябва да се определи нуждата от нея, при положение че обекта не може да реши сам......
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
      Променя се постоянно, но по строго определени закони.....
      2003 дядо хвана инсулт и два дена беше в кома, на 91 години - никви шансове......семейния съвет реши да не се влива нищо и така - какво пее евтаназията в случая.......изобщо дайте ми случай където трябва да се определи нуждата от нея, при положение че обекта не може да реши сам......
      Не се променя по строго определени закони.........., но това е друга тема.
      Еми трудно е да се вземе решение, аз не съм казал, че е лесно. Човекът, който ще го вземе ще си го носи до края на дните си.
      Напълно те разбирам, но животът не е лесен, понякога трябва да се вземат много трудни решения.
      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
      К.М.

Comment

да се вкл. и аз:
        евтаназията е хуманно действие, аз съм абсолютноза
        друг е въпросът с контролирането на самото действие... ако някакви други хора/група/комисия или както там го наречете взема решение вместо пострадалия... намирисва на инквизиция (май доста вешици са изгорени за доброто на човечеството през средновековието)
        казано по друг начин: знам, че е нещо като утопия да се прилага правилно, но съм за!
        166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
        x145 1.6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
          Твърдо за! при случаи когато има констатирана мозъчна смърт или когато е явно че дори и да излезе от комата човека ще е с такива увреждания че не може да продължи живота си нормално трябва да може да ти се даде възможност да умреш достойно! безумно е да се поддържа една черупка за да се задоволят безумните надежди на близките!

BTW, зщо не направите анкетка ?
          '05 166 V6
          '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
            изобщо дайте ми случай където трябва да се определи нуждата от нея, при положение че обекта не може да реши сам......
            например при раково болни,в крайна фаза на заболяването,с метастази навсякъде вкл. и в мозъка ).Не пожелавам на никого, да вижда за какво става въпрос.Също така не смятам,че някое живо същество заслужава подобни мъки
            “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
            ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Против!
              Хората са лоши и ще има злоупотреби.
              166 2.4 JTD

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
                например при раково болни,в крайна фаза на заболяването,с метастази навсякъде вкл. и в мозъка ).Не пожелавам на никого, да вижда за какво става въпрос.Също така не смятам,че някое живо същество заслужава подобни мъки
                В тоя случай лицето способно ли е да взима само решения?
                "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Не може, естествено. Но се вижда от преди това на къде са тръгнали нещата.
                  I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
                  Roosevelt

Comment

Животът може лесно да бъде прекратен.Ясно е, че в такива случаи, за каквито говорим състоянието на човека е обявено за "безнадеждно".
                    На специално за комите, има случаи на хора, които се събуждат, никой не зкае как и кога.Да не говорим, че знаем ли какво става в този момент с безсмъртната човешка душа??Тоест, ако човек има душа и тя "живее" и след тялото, то кой от хората знае какво се случва с нея.Това звучи абстрактно, но е един от стълбовете не религията.Това е едния аспект.
                    Другия-ами да вземем прословутия случай с Мануела, тази която пострада при катастрофата на Максим.
                    Е хубаво де, тя не е в кома, ама е в едно състояние....
                    Е защо тогава се събират пари, а не се евтанизира??Ами защото можело да се оправи-е това важи и за комите.И при двата случая нещата са недоказуеми и бъдещето само може да покаже изхода, може оптимистичния вариант да е 1/1000 и повече, е кои сме ние да избираме този изход.
                    Така че, ако се каже да-това поражда много проблеми, както чисто морални, така и матерялни-интереси на наследници /ами иската да си вземат наследството примерно/ и т.н.Да не говорим пък ако органите може да ползват.Кой ще гарантира, че няма да има лекари, готови да обяват че Х е неизлечимо състояние.
                    С тези доводи, а и много други, които може да се намерят, ако се замислим, в крайна сметка съм против.Въпреки че може да има и обратнии доводи и случаи.
                    Last edited by fred; d.m.y г., 12:14.
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

За тези в кома съм върло против.За останалите е ясно.Всеки,който е имал безнадежно болен човек е наясно с въпроса.Нека човека поне си умре с достойнство.Няма нужда,когато се разкъсва от болки и вече нищо човешко не е останало в него,да се продължават мъките му.Темата е много гадна.Който знае не говори,а който не знае говори!
                      На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                      Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Темата е изключително спорна и "за" и "против", въпрос на законово устройство е, защото предполага поле за множество злоупотреби, особено в държави, където и без друго законите са изградени върху стара рамка и съответно не функционират добре...
                        Влюбена в Alfa Romeo GTV
                        GTV- психопатска кола само за психопати!!!

Comment

Твърдо против!

Като християнин, не мога да приема отнемането на човешки живот за нещо нормално! Никой човек няма право да се бърка в божийте дела, поради простата причина, че никой от нас не може да знае истинската причина поради, която този човек е в това състояние. Божията логика, почти никога не може да бъде разбрана от хората... ние я разбираме доста по-късно, когато са ни ясни всички факти...
                          Никога не трябва да забравяме, че Бог е безгрешен.

Ако оставим настрана религиозният поглед над нещата и погледнем от чисто законовата страна.
                          Представяте ли си какви злоупотреби ще започнат веднага да се извършват след като бъде разрешена...
                          155 TS 2.00i - След като веднъж човек се качи на Алфа, не може да кара друг автомобил до края на живота си

Comment

За твоят бог - не знам, ама моят греши и то доста често, примери колкото щеш....
                            ...обаче ако си мислиш че ще позволя да завърша земния си път, като безмозъчно, лигавещо се мекотело, потънало в собствените си нечистотии - грешиш!
                            Няма за пикая през катетър и да ми текат неконтролируемо лигите, докъто се моля някой да ме избави от мъките а околните да гледат безучастно щото "такъв е закона"
                            Майната му у на светския и на божия закон в тоя случай...скоро загубих близък роднина...по описания начин...3 инсулта, през няколко дни, до последния си съзнателен дъх човекът се молеше да го избавим от мъките...и това от изключително силен по дух човек, но явно болката пречупва всекиго, бог ми е свидетел /твоят или моят - не знам/ че исках да помогна и нямаше начин....и лекарите и всички ние роднините гледахме и нямаше какво да направим....не се сещам къде беше твоят бог тогава...

По темата - твърдо ЗА!
                            Mitsubishi Outlander
                            Mitsubishi Space Star
                            Daihatsu Terios

Comment

Аз за себе си споделям на един приятел тезата...,че кат му доди времето да се надяваме,че ше имаме сили да се фраснем в някоя скала далеч от цивилизацията със самолетите си, е това е по-добрия вариянт, отколкото да си в тежест някому и недай боже да не осъзнаваш какво се случва с теб...
                              Влюбена в Alfa Romeo GTV
                              GTV- психопатска кола само за психопати!!!

Comment

Първоначално публикувано от Crusader Покажи съобщение
                                За твоят бог - не знам, ама моят греши и то доста често, примери колкото щеш....
                                ...обаче ако си мислиш че ще позволя да завърша земния си път, като безмозъчно, лигавещо се мекотело, потънало в собствените си нечистотии - грешиш!
                                Няма за пикая през катетър и да ми текат неконтролируемо лигите, докъто се моля някой да ме избави от мъките а околните да гледат безучастно щото "такъв е закона"
                                Майната му у на светския и на божия закон в тоя случай...скоро загубих близък роднина...по описания начин...3 инсулта, през няколко дни, до последния си съзнателен дъх човекът се молеше да го избавим от мъките...и това от изключително силен по дух човек, но явно болката пречупва всекиго, бог ми е свидетел /твоят или моят - не знам/ че исках да помогна и нямаше начин....и лекарите и всички ние роднините гледахме и нямаше какво да направим....не се сещам къде беше твоят бог тогава...

По темата - твърдо ЗА!
                                Харесвам много милитаристичното звучене в твоите постове. Сподели поне, кой е твоят бог и как разбираш, че той греши, за тази цел трябва да си нещо повече от него. Предишният пост беше добре написан. Съгласен съм с това, че ако има господ то ние няма как да търсим логика в неговите решения. Ние не можем да бъдем по мислещи и по съвършени от своят създател.
                                Аз писах доста по тази тема и си казах отношението към евтаназията.
                                Обаче се замислям, дали дори и тези терзания, тези мъки, не са част, и не са нещо, което трябва да изживеем по време на нашият земен път. Човек се ражда, живее и умира и винаги има трудности, Защо трябва да търсим винаги "лесният път", било то за живота та дори и за "умирането".
                                Дали човек има право да разполага със собственият си живот до такава степен. Нека не забравяме, че самоубийството е един от най-тежките грехове.
                                Незнам, твърде малко разбирам от тези неща
                                Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 09:41.
                                "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                                К.М.

Comment

Working...
                                X