Известие

Collapse
No announcement yet.

Партизани, паметници и прочие

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Last edited by nightroller; d.m.y г., 12:47. Основание: така става като не чета внимателно ...
    Tormentvm In Dvm Demens

Comment

E и аз да обобщя, за тези, които са писали след мен /благодаря и на колегата fade/, та - децата скочиха, защото това е плода на пропагандата естествено, която и сега не спира, както са отбелязали и други колеги.
      Ако родителите му не са осъзнали, че са с пердета, то и крушата няма как да стигне по-далече във възгледите сиНа такива разчита и БСП, която е ръководена от най-върли капиталисти, но това не пречи да ронят крокодилски сълзи за бедните.
      Ботев е друго нещо-човека чул за комуната и я възприел по някакъв начин, ние сме си били под османско, а прародителя на Андрей Луканов по това време е поп и съратник на Левски, а В.И. Ленин не е бил роден./По тоя повод се появиха и писания, че може той да е бил попа предател, а не поп Кръстю, ама това е друга тема/
      Има вече литература написана за тези неща, ще има и още и по сериозна, който е грамотен-ще я прочете, а неграмотния няма памет, рано или късно ще потъне в забравата.
      Last edited by fred; d.m.y г., 12:36.
      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
      Нагоре по стълбата, която води надолу
      sigpic

Comment

Раздвоен съм по темата. От една страна, няма нужда да описваме колко погрешна и исторически обречена е била каузата на партизаните. От друга, разрушаването на паметник е варварство, както и да го погледнеш.
        Може би най-резонна е идеята на Търтея - такива паметници да бъдат събрани в музей и който има желание, да ги посещава - дали от поклонничество или от любов към историята.

А по темата се сетих за един забавен случай с мой роднина. Мой прадядо е бил "знатен" човек в малко подбалканско градче - Угърчин. Мисля, че е бил и кмет по едно време, но не съм сигурен. Та въпросният дядо глеал строежа на някакъв партизански паметник, приближил се и рекъл на майстора: "Абе я тука в основата оставете една малка дупчица, колкото пръста ми." "Защо бе, дядо?" "Ами като му дойд времето, да турим фитила".
        Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
        AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
        Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

От цялата история, не стана ясно с какво точно пречат (чисто физически, майната и на цялата идеология, каквато и да е и независимо от гледната точка). Някой няма ли свежа идея да събере и панелките в някой музей, че те пък на мен много ми пречат?
          156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
          Bosch Motronic M2.10.4 MPFi

Comment

Колеги, нека не бъркаме идеите/идеалите с реалноста/пропагандата.
            Понеже в рода ми ги има всякакви - от партизани и ятаци, до репресирани от тоталитарния режим, та мисля имам база на която да преценявам.
            Цвъкането на грозен бетон наляво и надясно не е история - пропаганда е... и да слушам как трябва да си пазим историята от хората заменили я точно с тая пропаганда (не визирам никой от форума) хич не ми е драго.
            А в същото време истинските ни културно-исторически обекти се съсипват оставени на произвола на съдбата.
            Мерси от такава история.
            Не, че трябва да взривим всичко... и това не е вариант, даже прословутия мавзолей можеше да послужи перфектно за други цели.
            Един музей на безумието тоталитарсоциализъм е далеч по-добре от колкото да се спъваме в останките му навсякъде.
            Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
              E и аз да обобщя, за тези, които са писали след мен /благодаря и на колегата fade/, та - децата скочиха, защото това е плода на пропагандата естествено, която и сега не спира, както са отбелязали и други колеги.
              Ако родителите му не са осъзнали, че са с пердета, то и крушата няма как да стигне по-далече във възгледите сиНа такива разчита и БСП, която е ръководена от най-върли капиталисти, но това не пречи да ронят крокодилски сълзи за бедните.
              Ботев е друго нещо-човека чул за комуната и я възприел по някакъв начин, ние сме си били под османско, а прародителя на Андрей Луканов по това време е поп и съратник на Левски, а В.И. Ленин не е бил роден./По тоя повод се появиха и писания, че може той да е бил попа предател, а не поп Кръстю, ама това е друга тема/
              Има вече литература написана за тези неща, ще има и още и по сериозна, който е грамотен-ще я прочете, а неграмотния няма памет, рано или късно ще потъне в забравата.
              Кратка историческа корекция: другарят Улянов е роден 1870г. Справка: http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Lenin

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
              Колеги, нека не бъркаме идеите/идеалите с реалноста/пропагандата.
              Понеже в рода ми ги има всякакви - от партизани и ятаци, до репресирани от тоталитарния режим, та мисля имам база на която да преценявам.
              Цвъкането на грозен бетон наляво и надясно не е история - пропаганда е... и да слушам как трябва да си пазим историята от хората заменили я точно с тая пропаганда (не визирам никой от форума) хич не ми е драго.
              А в същото време истинските ни културно-исторически обекти се съсипват оставени на произвола на съдбата.
              Мерси от такава история.
              Не, че трябва да взривим всичко... и това не е вариант, даже прословутия мавзолей можеше да послужи перфектно за други цели.
              Един музей на безумието тоталитарсоциализъм е далеч по-добре от колкото да се спъваме в останките му навсякъде.
              Имам въпрос: как да разделим културно-историческите обекти на "истински" и неистински?
              Не е ли по-добре да ги оставим всичките и да се грижим еднакво за тях, а бъдещите поколения да решат какво е било пропаганда и какво не е било. Защото ние колкото и да си говорим никога няма да стигнем до разумно решение кое как е било, а след като мине повече време и "пушилката" се разнесе ще може да се каже "кой сват и кой на булката брат".
              There's always more money to make and more shit to bitch about.
              156 SW 2.4 JTD

Comment

Първоначално публикувано от zloster Покажи съобщение
                Имам въпрос: как да разделим културно-историческите обекти на "истински" и неистински?
                По съвест, колега, по съвест.

А т.нар. паметници на соца - ами в музея. Даже може да се организира специален музей в Сибир.
                Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

А защо, когато не може да се гради, трябва да се разрушава? Защо сили и желание за трошене винаги се намират, а за обратното - никога?
                  К'ва пропаганда, к'ви пет лева - та тези "камънаци" отдавна не значат нищо за никого. Забравени някъде по шубраците, кой го е грижа за тях? Поколението, което расте не знае Ботев, Левски, а тука си говорим, че паметниците по горите били пропаганда?
                  По-горе някой спомена за Мавзолея - и какво, спим ли по-спокойно откакто го събориха, живем ли по-добре, държавата ли се оправи, що ли? Все търсим под вола теле, все нещо пречи и не ни е наред.
                  Всичко идва от главата, географското положение, народо-психологията. ''Камънаците'' немат нищо общо.
                  Много лоши били - да, такива са (лично за мен не. Не ми носят нищо, но и нищо не ми отнемат). Лоши са и Аушвиц, Брендок, Бухенвалд, Дахау, Вършавското гето...списъкът е доста дълъг. Всичко е останало, че дори и възстановено, за да има кой да го види, за да се запомни, а нека всеки сам направи преценка за себе си. Добро или лошо, то се е случвало, не може е да се скрие, не бива да отнемаме възможността на идващите след нас - нека знаят.

Знам че се повтарям, ама има ли ентусиасти да изместят панелките някъде, че много ме дразнят 'начи

Май скоро ще станем за ключ
                  Last edited by Pepo; d.m.y г., 17:13.
                  156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
                  Bosch Motronic M2.10.4 MPFi

Comment

Първоначално публикувано от Pepo Покажи съобщение
                    А защо, когато не може да се гради, трябва да се разрушава? Защо сили и желание за трошене винаги се намират, а за обратното - никога?
                    Ми първо не може всичко от миналото да се пази. Щото ти не живееш в кирпичена къща, нали. В Рим има модерни сгради пък където копнеш всичко е история. В София и Пловдив също.

Второ - не са забравени тия боклуци в горите. За съжаление.

Трето аз ги виждам. Доста често. Явно не само аз. Някои заблудени може и да им поварвят.

Четвърто. Дахау е музей. Нямаме проблем да имаме музей на комунизма. Дори би бил полезен.

Пето. Панелките полека лека изчезват. В Пловдив бавно - защото градът се развива бавно и защото няма много панелки. В София още по-бавно щото все още има кретени готови да си купят панелка на старо.

И последно - твоята теза малко ми се губи

Comment

Само не разбрах загиналите партизани, борели се за избавление от фашизма, какво общо имат с провалите на соца ?
                      мене ме нема, в целата схема........

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                        Ми първо не може всичко от миналото да се пази.
                        Почти всичко може, ако е ценно. А кое е ценно - времето ще покаже. Говоря по принцип - не конкретно за случая.
                        Има обекти и растителни видове, заради които заобикалят пътища и се съобразява проектирането на сгради.
                        Погледнато от комерсиална гледна точка, демонтирането на такива шедьоври и съхранението им като експонати не е безплатно - естествено, че плащаме всички ние от нашите данъци.
                        Предлагам Търтея, ако му пречат /морално или физически/ да си ги демонтира, транспортира и съхранява - на мен не ми се дават пари за тази идея. Не, че някой ще ме пита. А и като знам, колко пари, ще откраднат покрай една такава процедура.
                        Last edited by old alfist; d.m.y г., 18:24.
                        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                          По съвест, колега, по съвест.

А т.нар. паметници на соца - ами в музея. Даже може да се организира специален музей в Сибир.
                          Съгласен съм, че трябва да е по съвест. Много точно казано. Но обществото ни в момента не стимулира проявите на съвест, даже гледа да ги наказва. Затова твърдя, че е рано още да се прави нещо по-мащабно със "паметниците на соца".

А за място на музея аз предлагам да помолим някои от по крупните реститути. Ще бъде много благородно от тяхна страна, ако се съгласят да отпуснат малко местенце за няколко камъка с червени петолъчки по тях. Мисля си, че някъде из Рила ще е изключително подходящо . Хем на чист въздух, хем се образоваме, хем ако сме се напили, ще ни минава бързо махмурлука.
                          There's always more money to make and more shit to bitch about.
                          156 SW 2.4 JTD

Comment

Първоначално публикувано от sen7 Покажи съобщение
                            Само не разбрах загиналите партизани, борели се за избавление от фашизма, какво общо имат с провалите на соца ?
                            Що рече?
                            Фашизъм?
                            В България?
                            Ма четете история, много моля.

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                              Предлагам Търтея, ако му пречат /морално или физически/ да си ги демонтира, транспортира и съхранява - на мен не ми се дават пари за тази идея. Не, че някой ще ме пита.

Чудно. И експозиция ще спретна. Разрешиха ли частните музеи? Сериозно питам.

Comment

Е какво искаш да кажеш, че през втората световна не е имало фашистко правителство в България ли?
                                alfa romeo 155 1.8 twin spark

Comment

Working...
                                X