Известие

Collapse
No announcement yet.

Партизани, паметници и прочие

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
    Само това, че не е имало профашистко управление в България недейте да го казвате, че е смешно. Филов, Габровски, Алекандър Белев нали не са анимационни герои?!
    Другата глупост, която прочетох, беше, че не е имало концлагери преди 9-ти септември. Дядо ми е бил в такъв - край Сандански, тогава Свети Врач. Та недейте да викате, че такова животно нема...
    Монархофашизъм има ли и с що се аджаба яде?
    Пронационалсоциалистическо или профашистко?
    Св. Врач не е ли известен с това, че другарята натирват там Димитър Талев 1945 година... или има предистория?
    Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
      Хващате си едно и си повтаряте като латерни. Струва ми се, че изобщо не подлагате под съмнение това, което твърдите, или поне не се опитвате да си зададете въпроса - абе джанъм, дали не греша.
      Не точно - имаш позиция защитаваш я
      Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
        Завиждам ви на елемантарното мислене.
        И ти ли Бруте?
        Или щом не е по официоза е елементарно?

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
          И ти ли Бруте?
          Или щом не е по официоза е елементарно?
          Не съм привърженик да се хвърлят твърдения с такива похвати, като че ли това е абсолютната истина.
          Говорим за неща свързани с историята, а знаем, че едни и същи факти и събития, могат да се тълкуват по различен начин. И не значи, че ако някой мисли по-различно е някаква отрепка, олигофрен и т.н.
          В случаят всички мислим еднакво по отношение на тези паметници, но всеки си влага някакви негови тълкувания - нека ги уважаваме и не си вадим фантасмагорични заключения.
          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
            Ми първо не може всичко от миналото да се пази. Щото ти не живееш в кирпичена къща, нали. В Рим има модерни сгради пък където копнеш всичко е история. В София и Пловдив също.

Второ - не са забравени тия боклуци в горите. За съжаление.

Трето аз ги виждам. Доста често. Явно не само аз. Някои заблудени може и да им повярат.

Четвърто. Дахау е музей. Нямаме проблем да имаме музей на комунизма. Дори би бил полезен.

Пето. Панелките полека лека изчезват. В Пловдив бавно - защото градът се развива бавно и защото няма много панелки. В София още по-бавно щото все още има кретени готови да си купят панелка на старо.

И последно - твоята теза малко ми се губи
            Да, не живеря в кирпичена, но не можеш да си представиш колко много хора живеят в такива все още и не е по "любов" (а какво общо с темата за "каменяка"?)
            Ако някой е заблуден и можело да им вярва, то проблемът ще да е в главата му, едва ли в "каменяка".

Мислиш ли закупуването на панелка е лелеяната мечта и личният избор на т.нар. по-горе "кретени". Аз пък мисля, че това е единственото, което могат да си позволят, а причините са ясни.

Тезата ми...хм, изморих се, но все пак за ...надесети път - неприемливо е да троша неща, които не притежавам, някой друг е създал, не ми пречат, а и дори да ме дразнят, едва ли е основателна причина да организирам Ленински съботник и да 'одиме с кирки и динамит да ги бутам. Това просто няма да доведе до нищо градивно. Хабите енергия в гонене на несъществуващи призраци.

Оставете фашизма. Такъв така или иначе в България не е имало.

Ма то читав паметник на всички знайни и незнайни герои, загинали в борбата срещу комунизма и избити по лагерите на смъртта, има ли?
            На прима виста, веднага се сещам поне за един в Пловдив, но ако ще гоним голова разлика - да прав си, доста по-малко са, което също е обяснимо

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
            Пропагандата не прощава...
            Първо - в България фашизъм не е имало, националсоциализъм също (двете не са еквивалент ако не знаете)... прословутата думичка - монархофашизъм е абсолютна кретения, фашизма отрича монархията, монархическата управленска система противоречи на фашистката.
            Да, кретения е, но е факт. Както и в момента, така и винаги в тази държава всичко е с главата надолу и няма нищо, което да подлежи на каквато и да е логика.

Мнда, вместо фашистки имаше комунистически.
            Голям кеф ...
            Темата за лагерите винаги ми е била интересна. Казвам за германските от IIWW, защото се споменаха в темата - официално признати от Правителството на ФРГ са 22 и това за период от шест години 1939—1945. Германия, Литва, Латвия, Полша, Франция, Естония, Фунландия, Дания...За повече инфо, вижте при чичко Гугъл

Белене казвате - да сигурно е ужасно. Би ми било да чуя разказите на съвремениците му, а не да чета ''история''.

Та по тоя повод, като заговорихме за лагери и колко зле били в България, дайте да видим какво правят отрочетата на най-демократичната страна в света, а тогава да си говорим какво общо имат паметниците с политиката, комунизма, социализма, капитализма и всичките му там режими. Снимките са едни от най-безобидните, сетете се на останалите за какво става въпрос.
            Ако модераторите преценят, нека ги изтрият, защото наистина не са от най-приятните.
            А дали Abu Ghraib и Guantanamo са лагери? Сигурно не са, 'щото там нема комунизъм, нема соц, нема фашизъм. Там ще да е демокрация и свобод- а/ия.

Махнах снимките - едно че САЩ е извън темата, но най-вече защото са гадни. Все пак форумът се посещава и от деца. Не вярвам да се набутат в раздел политика, но знае ли човек.
            Ако искаш да обсъдим доколко САЩ са демократична страна, моля, отвори нова тема.
            Last edited by търтей; d.m.y г., 00:19.
            156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
            Bosch Motronic M2.10.4 MPFi

Comment

не смятам 4е трябва да се премахват паметници и про4ие а напротив да се пазят за да се помни и да не се греши!!
              Дори трябва да се стъроят нови за да се повдига националния дух 4е станало вакханалия и башибузук само !!!

Comment

Търтей ако е нямало фашисти как да нарека хората пребили сина и жената на човека на когото съм кръстен пред очите му, за да го издадът ? За разлика от теб аз не се осланям на учебниците по история, който не веднъж са били променяни.Мога да ти кажа че през 57 година арестуват и друг един мой дядо и го пращам за към Белене, но го спасяват, а човека на когото съм кръстен малко след смяната на режима се оплъчва и на хората от "новата" власт поради една или друга причина и отново е принуден да прекарва живота си в мизерия, заедно със 7-те си деца.Защото няма значение дали е демокрация , комунизъм фашизъм и т.н. при условие че хората са рядко човеци.Не знам дали съм прав , дали ти си прав , дали всички останали са прави.Предполагам всеки си е прав сам за себе си и така ще си остане, но едно нещо нещо ако съм научил от историята е да бъда "прав" спрямо нормалните човешки отношение.
                мене ме нема, в целата схема........

Comment

Първоначално публикувано от sen7 Покажи съобщение
                  Защото няма значение дали е демокрация , комунизъм фашизъм и т.н. при условие че хората са рядко човеци...

...но едно нещо нещо ако съм научил от историята е да бъда "прав" спрямо нормалните човешки отношение.
                  Ето с това това трябва да започва и завършва всичко, а останалото е плява!
                  156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
                  Bosch Motronic M2.10.4 MPFi

Comment

Тук даже не става въпрос за история в чистия и вид, а за наложени до подсъзнателно ниво представи за нещата.
                    Интересно ми е всеки да вземе и да слага + и - на управлението преди 9 септември, след 9 септември и след 10 ноември... да видим какво ще се получи накрая.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                      Тук даже не става въпрос за история в чистия и вид, а за наложени до подсъзнателно ниво представи за нещата.
                      Интересно ми е всеки да вземе и да слага + и - на управлението преди 9 септември, след 9 септември и след 10 ноември... да видим какво ще се получи накрая.
                      Всичко отнасящо се до история и нейното тълкуване малко или много е заложено подсъзнателно. Аз не мога да знам, човекът загинал на това място, дали е бил с промит мозък, дали е бил с покварени лоши мисли, дали е бил честен и прям идеалист. Всичко е относително, всичко в човешкото съзнание е плод на някаква манипулация, а когато говорим за политически идеологии съм убеден, че е така.
                      Хитлерофашистите са били убедени, че това, което правят е правилно, но убедени за себе си. Няма кауза, която да се харесва от всички.
                      Паметниците са нещо, което лично на мен не ми пречи. Това е паметна плоча все пак.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                        Уж нямаше да дискутирам в темата, но ме провокирахте колега morfius с предложението Ви за тези +/-...
                        Та искам да Ви задам едно простичко въпросче:
                        Вие как бихте правили оценка на това което е било преди 10 ноември при положение, че да кажем сте бил на 13 години? Хайде няма да питам за преди 9 септември. Може би по това което е написано в книгите?... Моля Ви се това звучи несериозно...
                        Мен по-скоро ме притеснява това, че хора видели и трите периода (доколкото са останали живи) говорят едни работи които въобще няма да Ви е приятно да чуете специално Вие и колегата Търтей! Не става въпрос за реваншисти които са пострадали от "народната" власт (макар че и моят род е пострадал от национализацията през 1947), или за бивши партизани и "борци против фашизма", а за обикновени хора които са изкарвали прехраната си по нормален начин с честен труд и са живели според законите във всички системи.
                        Незнам ... мисля, че подобен начин на мислене като вашия е деструктивен. Както каза някой по-горе като не ви харесват паметниците пък махнете ги със собствени усилия и средства унищожете ги или ги съберете в музей.. мисля, че никой няма да ви потърси отговорност... то и без това може да се каже, че държава НЯМА!
                        Last edited by fade; d.m.y г., 10:58.
                        Have A Nice Day
                        o/_______\o
                        (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
                        []=о===о=[]

Comment

• По разкази на очевидци колега ... по разкази на очевидци.
                          Ясно е, че не са били идеални и не са и трите периода, въпроса е кое е подобрено, кое усрано и най-вече кое пропаганда до промиване на мозъците.

Comment

• Mного мразя някой да руши, каквото и да е!
                            И най-често такива напъни имат хора, несъздали и неизградили нищо! Защото ако си вложил малко в изграждането на нещо, няма с лека ръка да желаеш унищожаването на изграденото от друг.
                            Тук не става въпрос само за чисто физическо изграждане, но и идеологическо такова. Това с бутането на паметници ми прилича на паленето на книги, идиотизма е налице.
                            ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                            ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                            ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                            ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

• Това звучи добре, но къде са възстановените сгради на църкви /изоставени, съборени и неподържани/ и както и други паментници, които бяха унищожени от комунистическата партия, чиито синове управляват сега?Партийният дом и хотел Балкан, сега Шератон са изградени на мястото на много стари сгради, на богати търговци и евреи, е къде са сега тези сгради?
                              Не съм се занимавал с проучвания по въпроса, но давам веднага пример-в градинката на НДК имаше паметник на загиналите военни /е не са комунисти, това им е вината/, който беше премахнат при строежа на НДК. След като се напрвия тази сграда се издигна така нареченият шестокрилен петохуйник, а плочите не видяха повече бял свят, но пък беше запасено стрелбището, където бил разстрелян Вапцаров-това е пример на пропаганда и опити за манипулиране на историята.
                              Last edited by fred; d.m.y г., 12:10.
                              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                              Нагоре по стълбата, която води надолу
                              sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                                Mного мразя някой да руши, каквото и да е!
                                И най-често такива напъни имат хора, несъздали и неизградили нищо! Защото ако си вложил малко в изграждането на нещо, няма с лека ръка да желаеш унищожаването на изграденото от друг.
                                Тук не става въпрос само за чисто физическо изграждане, но и идеологическо такова. Това с бутането на паметници ми прилича на паленето на книги, идиотизма е налице.
                                Изобщо не иде реч за рушене, а за мислене... включително и за последствията.
                                А някои идеологически камъни в главите и най-вече на вратовете е крайно време да ги махнем!

Comment

Working...
                                X