Известие

Collapse
No announcement yet.

Банките и банковата система

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
    Човече, престани с тази надменност. Дръж се учтиво и проявявай уважение към събеседниците, още повече, че може да се окажат по-възрастни от теб.

На въпроса за пазара в България и за това как е свързан с пазара в Европа и с други части на света вече отговорих.
    Не виждам да проявявам някаква надменност още повече неуважение, напротив ти се засягаш по необясними причини и явно те дразни това че питам и правя предположения. Ами нали за това е този форум.
    Нарая след като твърдиш че в БГ няма инвестиционни банки да попитам Първа инвестиционна банка не е ли универсална банка.
    Last edited by pavlin; d.m.y г., 17:53.

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
      ...ти се засягаш по необясними причини...
      Ни най-малко не се засягам, а причините ще ти обясня: изразът "Ти не разбра ли ..." не е особено учтив.

...Нарая след като твърдиш че в БГ няма инвестиционни банки да попитам Първа инвестиционна банка не е универсална банка...
      Ами това дали една банка е инвестиционна или търговска не се определя от името

По тая логика, кажи ми какво й е обединеното на ОББ и какво й е българското? Или какво й е пощенското на Пощенска банка? А пък на ЦКБ кое точно й е кооперативното? А ДСК още ли е държавна? Че и спестовна? Че и каса?

Това в рамките на шегата. Името няма значение.
      Last edited by Коки; d.m.y г., 18:01. Основание: .
      Alfa Romeo 166 2.4 JTD
      Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Ни най-малко се ръководя по името на банката ами проверих в официалната и страница какъв е предметът на дейност и там се посочва че е универсална и извършва инвестиционни услуги. Между другото твоят тон също не е от най-уважителните.

Comment

Абе разбра се(или не чак толкова), че ако банките думнат, някой може и да не си получат кинтите, на мен ми е по интересно какво става с тия дето дължат пари на банките - те що ще чинат, ипотечни кредити, и прочее финансации......тогава те на кого ще дължат тия пари......
          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

А и какво ли значи Тексимбанк, освен, че е име на едно дружество от времето на комунизма, относно наименованията...
            За кредитите, въпросът на Ферарист-ми ако банката е частна, то кредите се гони от кредитора или този който е придобил банкат, но шанса да думне банка е почти равен на 0 у нас, ако не фалира централата на банката в чужбина, но така или иначе, за кредита ще бъдеш гонен до дупка
            Да, проблеми у нас от финансовата система няма и ако има, няма да са вследствие на действията им или бездействията на банки в България.
            Проблемите в икономиката у нас са в липсата на държавност, изразена в повсеместна корупция из почти всички нива на държавната власт, безотговорност, както и воля за реформи от около 8 години насам.Тези проблеми, съчетани с последствията от световната криза може да ни докарат до състояние подобно на Виденовото
            Last edited by fred; d.m.y г., 19:30.
            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
            Нагоре по стълбата, която води надолу
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
              за кредита ще бъдеш гонен до дупка
              От кого - банката след като фалира не става ли някаква никаква институция - щом фалира вече не е банка - кой ще има задължението да ме гони примерно след това...
              А по каква лихва ще се изчислява остатъка от кредита, щото на теория се вижда че банката мое да си мени разните лихви, ГПРта и прочее гадости както си иска....
              Питам щото ми е любопитно, не че съм теглил нещо или вложил, аз в банка държа точно толкова пари колкото с лека ръка бих прежалил, т.е колкото ми трябват за да си поръчам нещо онлайн с дебитна карта...
              "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
              F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

При фалит банката действа като всяко едно АД. Ако имаш кредит оставаш длъжник на кредиторите на банката и на нейните собственици демек акционери. Условията по лихвите остават същите.

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                  От кого - банката след като фалира не става ли някаква никаква институция - щом фалира вече не е банка - кой ще има задължението да ме гони примерно след това...
                  А по каква лихва ще се изчислява остатъка от кредита, щото на теория се вижда че банката мое да си мени разните лихви, ГПРта и прочее гадости както си иска....
                  Питам щото ми е любопитно, не че съм теглил нещо или вложил, аз в банка държа точно толкова пари колкото с лека ръка бих прежалил, т.е колкото ми трябват за да си поръчам нещо онлайн с дебитна карта...
                  Банка във фалит е, има си и закон за това, а както е отбелязъл и pavlin гонят те или акционерите в лицето на синдика или тези, които са я изкупили след това, но пак казвам, това не са измислените банки от времето на другаря Жан, шанса да фалира някоя е под 0,0001%.Колкото да лихвата, използва се тоя при договора,ако го просрочиш действа наказателната или указаната в договора отновo, а иначе парите в банките у нас за защитени в размер на 100 хиляди лева, не се бой
                  Last edited by fred; d.m.y г., 11:11.
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение

3. Като се върнеш в тези времена, би следвало да се сетиш, че няма как да са прехвърляли рисковите кредити, защото тогава те не бяха рискови.

4. Ненужно е да се отделя толкова голямо внимание на това прехвърляне, защото за никого не е интересно дали съм си го преместил в левия крачол, или в десния. В крайна сметка рискът остава в групата.
                    Един кредит още в самото начало се знае дали е ниско или високо рисков. Това се определя от лихвения процент. Освен това на базата на статистически изследвания банката има добра педстава какъв процент от ниско рисковите и виско рисковите биха се превърнали в лоши кредити.
                    Last edited by pavlin; d.m.y г., 23:12.

Comment

Един кредит още в самото начало се знае дали е ниско или високо рисков. Това се определя от лихвения процент. Освен това на базата на статистически изследвания банката има добра педстава какъв процент от ниско рисковите и виско рисковите биха се превърнали в лоши кредити.
                      Ако говорим на ниво клиент - лихвения процент по кредита наистина е показател за степента на риска при първоначално отпускане на кредита, като може да се промени по време на издължаването.
                      А, това кой от кредитите може да се превърне в рисков и после в лош не зависи от статистиката на банката.
                      Last edited by old alfist; d.m.y г., 23:03.
                      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                        А, това кой от кредитите може да се превърне в рисков и после в лош не зависи от статистиката на банката.
                        То не зависи от статистиката на банката, обаче може да се предвиди с определена точност като се използват исторически данни.

Comment

Говорехме за необслужваните кредити - тези, които имат просрочие над 90 дни - за тях има статистика, която г-н доцентът цитира. За тези кредити говоря, че няма как да предвидиш кой ще бъде просрочен и кой - не.

Относно статистиката: все пак нашите банки по-рано не са оперирали в такава икономическа ситуация, каквато кризата доведе у нас, така че статистическите данни не са много приложими в случая.
                          Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                          Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Коки, защо се дразниш от всяко мнение различно от твоите твърдения?
                            Че са ти ясни нещата е видно, че си в тази сфера също...

Според теб какъв е реалния процент на просрочените кредити? На ясно си какво правят банките, за да залъжат БНБ и великите си баланси...

Под 3% фирмени - друг път!

Според теб адекватно ли работят банките в България? Че те станаха като Jet-а
                            30% лихва, че много просрочия имаме и процента риск бил много голям - ами да са мислили бе! С чужди пари лесно се даваха кредити и се бележеше 200 - 300% ръст и пазарен дял

Comment

Аз пък не мога да разбера, какво толкова има да коментирате банките.
                              Коки правилно ви написал всичко.
                              По-добре всеки да си прави сметка как ще връща кредита и да се консултира преди да подпише договора. И най-вече за какво му трябват тези пари - заслужава ли си да се поеме риска.
                              Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                              Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                              Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                              sigpic

Comment

Банките са доста важно звено , така че няма как да не бъдат коментирани.

Comment

Working...
                                X