Известие

Collapse
No announcement yet.

За социализма

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение

И това не е вярно , имаше указ 56 по който можеше да се развива собствен бизнес.
    Ти някога работил ли си по този указ ?

Знаеш ли откога е?

Знаеш ли как всяка седмица ченгетата идваха да запечатват работилницата, ако не си си снесал рекета ?

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Баба ми работеше по този указ и нямаше никакви ченгета и другите глупости за които говориш.

Comment

Баба ми работеше по този указ и нямаше никакви ченгета и другите глупости за които говориш.
        Радвам се за твоята баба. Аз нямах същия късмет.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Баба ми работеше по този указ и нямаше никакви ченгета и другите глупости за които говориш.

Павка баба ти вероятно е била някоя важна другарка, нада ли е карала такси или е отворила обущарница

Архивите:
          Указ 56 Началото на разграбването

Преди Комисията по досиетата да е получила законодателните промени, с които да може да разгласи кои от кредитните милионери са „снасяли” на Държавна сигурност, дигитализираните архиви на ЦК на БКП хвърлиха документална светлина за началото на разграбването. Става дума за небезизвестния Указ 56, който забележете продължава да действа до 1996 г. Сега за всички вече е ясно, че разграбването на държавната собственост е не само измислено от Тодор Живков и сие, но са и набелязани „другарите”, които да го извършат. Така се сложи началото на БГ капитализма. Затова и „Мултигруп“, както и Първа частна банка се регистрираха по този указ.Според документите Указ 56 е издаден на 9 януари 1989 г., а правилникът за неговото прилагане е приет на 15 февруари. Той е елемент от радикалните промени, започнати от Тодор Живков. На 29 октомври 1987 година Политбюро взема решение за разпускане на стопанските отдели в партийните комитети. На 30 октомври Секретариатът на ЦК набелязва конкретни мерки за изпълнение на решението.Така заседанието на Политбюро на ЦК на БКПна 4 юли 1989 г. става паметнозащото на него Живков произнася знаменитата си реплика: „Аз не случайно съм измислил този маньовър.” Години след това в мемоарите си бившият вече Първи ще продължи наглите си атаки, като ще каже, че промените в Указ 56 са го дискредитирали. По това време обаче повечето от бившата държавна собственост вече е станала частна.Разпределянето на държавната собственост на определени частни фирми е маскирано под благовидната формулировка"Предложение за развитието на акционерната форма на собственост и на стопанска дейност чрез акционерни фирми".Така за по-малко от година са регистриранинад 1500 фирмиУказ 56, казват анализаторите, Живков изоставя комунистическия проект, като иска да запази политическата система, а замисълът му (вероятно!) е бил да започне т.нар. китайски път.В указа се определя, че “стопанската дейност се извършва на основата на всички форми на собственост” (чл.1, ал.2) и “основна форма на осъществяване на стопанската дейност е фирмата” (чл.2, ал.1). Фирмите могат да бъдат държавни, общински, кооперативни, на обществени организации, дружествени и “на граждани” (чл.10, ал.2). Фирмите на гражданите се регистрират в съда чрез заявление. “На всички фирми се осигуряват равностойни условия за осъществяване на стопанска дейност” (чл.4, ал.1).Ето какво пише в архивите:„Тодор Живков: Трябва да ви кажа откровено, че не случайно съм замислил този маньовър. Аз съм го замислил като административно-икономически, а не като икономически, тъй като не сме готови. Сега на този етап трябва да съчетаваме едното с другото." На заседанието на Политбюро от 4 юли 1989 г.изрично се подчертаваче остават държавни с не по-малко от 51% акции предприятията и фирмите от енергетиката, жп транспортът, съобщенията, корабоплаването, металургията, химическата и биологическата промишленост, водещите направления в машиностроенето. Тази част от указа обаче бързо се нарушава. И всички вече знаят как. Това слага началото на раждането на червените капиталисти.
          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

• Указ 56 беше една смехотворна измислица - поредната шепа прах в очите на хората малко преди официалното падане на соц системата.
            Когато говоря затова, че един от най-великите негативи на социалистическото управление беше това, че да работиш "на частно" беше престъпление.
            Има ли нещо по-нагло от това някой да те кара да се срамуваш от това, че полагаш честен труд?
            Тези от вас които са имали щастието да работят зад граница в ония години за да печелят долари, добре знаят че реално получаваха 1/3 от това, което заработваха. Другото вземаше държавата.
            Знам за случаи в които лекар на работа в чужда страна, освен официалния си договор през "Техноимпекс" сключил страничен частен договор (преподавал в тамошния университет).
            Някой го натопил (сами се досетете кой). И този иначе добър специалист беше незабавно върнат в страната и му бе меко-казано, разгонена фамилията.....
            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 17:52.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Ресторантьорка е била бе ,како Сийке.

Comment

Ресторантьорка е била бе ,како Сийке.
                Вече всичко е ясно, Павка! Бармани, сервитьори, магазинери, бензинджии и тираджии....това беше социалистичската арестокрация сред трудищете се! В онези години в ТОХ Асен Златаров -Пловдив в специалноста ресторантьорство паралелката където излизаха сервитьори и бармани се влизаше или с яки връзки или с пълна шестица, докато в готварството едва връзваха бройката..... . В класните барове и ресторанти по хотелите в онези години нямаше барман или сервитьор които поне да не е сътрудник на милицията или ДС. Колегите от Пловдив добре помнят какво стана с някои сервитьорчета и барманчета след 10 ноември....
                Last edited by BLUE1; d.m.y г., 18:51.
                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

• Па и в София си беше същото-плюс борци и други спортисти, с чинове от МВР.
                  Общо взето бизнесът ни е от полицаи и мутри, бивши спортисти всичките с по два пръста мозък.
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                    Вече всичко е ясно, Павка! Бармани, сервитьори, магазинери, бензинджии и тираджии....това беше социалистичската арестокрация сред трудищете се! В онези години в ТОХ Асен Златаров -Пловдив в специалноста ресторантьорство паралелката където излизаха сервитьори и бармани се влизаше или с яки връзки или с пълна шестица, докато в готварството едва връзваха бройката..... . В класните барове и ресторанти по хотелите в онези години нямаше барман или сервитьор които поне да не е сътрудник на милицията или ДС. Колегите от Пловдив добре помнят какво стана с някои сервитьорчета и барманчета след 10 ноември....
                    Пак доказваш че си глупав и заядлив. На баба ми дипломата за главен готвач е преди 1944г. Освен това са имали собствен ресторант с дядо ми преди национализацията. Другият ми дядо е един от първите които са завършили стопанската академия в София, бил е и главен редактор на списание Тракия патриотично издание на българите изселени от Беломорието, другата ми баба е била учителка по френски пак преди 1944г. Така че след като не познаваш бабите ми и дядовците ми недей да проявяваш невежеството си и да се опитваш да ги обиждаш.

Comment

• АлоУУУ, "братушката", тия всичките неща съм ги учил в училище по история.
                      Необходимо е да говорим за тези, които никой не е учил в училище.
                      Когато идвате да ни "освобождавате" заварвате нещо, за което в Русия само сте мечтали, а то е свободни производители, собственици и предприемачи.
                      Читалища, църкви и т.н.
                      Не ми разтягай тези копирани статии, чели сме ги всички.
                      Единственото нещо, което харесвам в Русия е православието, водката и писмената култура.
                      Политиката Ви и вътрешната и външната е лайно, лайно, лайно.
                      Не го приемай лично.
                      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                      К.М.

Comment

• Ето тук още малко да прочетете:

http://worldtodaybg.com/2013/02/02/р...е-4-част/

---------- Post added at 19:09 ---------- Previous post was at 18:52 ----------

Ето още:
                        http://m.youtube.com/#/watch?v=74ADD...%3D74ADDPC4xIU

http://m.youtube.com/watch?v=MoHxpk0UyNI&feature=relmfu
                        Last edited by pavlin; d.m.y г., 21:33.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                          АлоУУУ, "братушката", тия всичките неща съм ги учил в училище по история.
                          Когато идвате да ни "освобождавате" заварвате нещо, за което в Русия само сте мечтали, а то е свободни производители, собственици и предприемачи.
                          Читалища, църкви и т.н.
                          Единственото нещо, което харесвам в Русия е православието, водката и писмената култура.
                          Не го приемай лично.
                          Ъъъъ аз или etrovskii ?
                          sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Пак доказваш че си глупав и заядлив. На баба ми дипломата за главен готвач е преди 1944г. Освен това са имали собствен ресторант с дядо ми преди национализацията. Другият ми дядо е един от първите които са завършили стопанската академия в София, бил е и главен редактор на списание Тракия патриотично издание на българите изселени от Беломорието, другата ми баба е била учителка по френски пак преди 1944г. Така че след като не познаваш бабите ми и дядовците ми недей да проявяваш невежеството си и да се опитваш да ги обиждаш.

"Другарю" би ли посочил с кое точно обиждам родата ти?
                            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                              АлоУУУ, "братушката", тия всичките неща съм ги учил в училище по история.
                              Читалища, църкви и т.н.
                              Не го приемай лично.
                              Какво пък му харесваш на православието в Русия?Че то е обосрано от другарите основно.
                              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                              Нагоре по стълбата, която води надолу
                              sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                                "Другарю" би ли посочил с кое точно обиждам родата ти?
                                Не бе, някакъв намек долових, не другарски определено.

Comment

Working...
                                X