Известие

Collapse
No announcement yet.

За социализма

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
    Той с линка сам се закопава остави го...
    От линка виждаме какво:

През 1970 година излиза решение на Политбюро на ЦК на БКП за организиране на ново младежко бригадирско движение. То се изразява в летни и есенни ученически и студентски бригади за помощ предимно в строителството и селското стопанство. За разлика от първия етап, новото бригадирско движение е само формално на доброволни начала, а на практика - принудително. Често пъти парите, предназначени за заплащане на труда на участниците, се присвояват от ръководството и в много случаи се пропиват "на място". Отказът от участие в бригадите - независимо от лицемерното название "ДОБРОВОЛНИ младежки бригади" - води не само до комсомолски, но и до административни наказания, в това число изключване от учебно заведение или уволняване. Неприятности заплашват и онези, които открито изказват съмнения в реалната доброволност на бригадите.

Е смекчено е малко... но пак показва, че лъже
    Пак не си в час, разлика между 1944 и 1970 правиш ли. В ученическите бригади нямаше нищо лишо, отнемаха 2,3 седмици и се заплащаше на учениците и на училището.

Comment

Никъде не си разграничавал за кое бригадирско движение говориш... просто се опитваш да излъжеш тия дето не помнят.
      А и за първото има свидетелства за доброзорност.

Негативизъм да е, но държавите които лустросаха и комуноидите и социализма и старата си власт и репресивна машина вървят напред и нагоре, ние дълбаем в дъното, а разни екземпляри като теб заблуждават хората и се гаврят с паметта на загинали от "изгубения соц. рай".

За робството мисля дадох точен линк, че е имало... не го бъркай с крепостничеството, макар и то да е било почти същото.
      Вземи прочети малко руска литература, може да разбереш защо си имат цар Освободител (няма общо с България ама хич).
      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
        Никъде не си разграничавал за кое бригадирско движение говориш... просто се опитваш да излъжеш тия дето не помнят.
        А и за първото има свидетелства за доброзорност.

Негативизъм да е, но държавите които лустросаха и комуноидите и социализма и старата си власт и репресивна машина вървят напред и нагоре, ние дълбаем в дъното, а разни екземпляри като теб заблуждават хората и се гаврят с паметта на загинали от "изгубения соц. рай".

За робството мисля дадох точен линк, че е имало... не го бъркай с крепостничеството, макар и то да е било почти същото.
        Вземи прочети малко руска литература, може да разбереш защо си имат цар Освободител (няма общо с България ама хич).
        Много ясно казах че става въпрос за масовото бригадирско движение когато са се изградили множество инфраструктурни проекти кого ЖП линии, проходи като Хаимбоаз и големи язовири, пътища и т.н. Ученическите бригади не са хостигнали нищо такова и това съвсем очевидно.
        Робството което цитираш в Русия е било частично и става въпрос за 9 век когато роби е имало на много места особено след войни и пленничества.

---------- Post added at 17:27 ---------- Previous post was at 17:23 ----------

Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
        Абе я дай аз да те продам на комшията за 1 крава или за 25 рубли , пък ти ми разправяй после че не си роб и че имаш собственост.

А може и цялото семейство барабар с жената и децата
        Ама то това не е робство - твърдо не е.
        Крепостни селяни е имало не само в Русия ами и на много други места в Европа.

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
          Продължавайте с негативизма но това няма да промени фактите нито ще ви направи по- компетентни. То се вижда за последните 20 г. докъде ни доведе това мислене и какво беше създадено. Дано да има повечето хора които да дават безпристрастна оценка на историята. На колегата където казва че не мога да мисля само ще кажа че нищо не разбира и коментарите му са смешни. Масовото бригадирско движение Е било доброволно иначе нямаше да се изгради толкова много, полагат са го направили така че трябва да им се даде нужното уважение.
          Крепостните селяни в Русия са имали собственост и права което не е роб, освен крепостничество е имало в почти цяла Европа.
          Ами оценката е безпристрастна-една измислена и нереална система, основана на идеологизираната икономика рухна.
          След разпада на соца, тия които контролираха държвата доразграбиха, каквото можафа.Историята вече е дала оценката на това време, сега чакаме да измрат робите, за да поемем по пътя към обетованата земя, както е направил Мойсей.Ето например твоята оценка-ти си емигрирал в гнилия център на империализма, САЩ, вместо да избереш райския живот в обетованата Русия.Явно си там с цел да доведеш революцията до победен край, както и Ленин, докато живееше в Швейцария Това е оценката, народа емигрира там, където е добре, а промития мозък не може да излезе от собствената си ограниченост, затова е прието историята да бъде обективна поне 50 г след някакво събитие, по умните обаче са наясно 50 г поне, преди то да се е случило,
          А би ли ми казал, какво разбираш под собственост на крепостен селянин?Той никога не е имал земя, например, както българите, които са били под турско "робство", което са забелязали с учудване руснаците, довтасали тук след 1878 г. по време на руско-турската война,
          Last edited by fred; d.m.y г., 19:54.
          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
          Нагоре по стълбата, която води надолу
          sigpic

Comment

Омразата и тесногръдието ви пречат на трезвата преценка.

И не се заблуждавайте, че който постне повече мнения е прав!

Хайде със здраве!
            Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

Никога не съм казвам че социализма е бил рай а капитализма е ад, искам за кажа че всяка една страна има уникална история и трябва да ценим всяко положително нещо постигнато в която и да е част от историята ни. Моето мнение е че ние не успяхме да използваме ефективно постигнатото през социализма и да направим успешна реформа. Какво виждате сега всички страни от бившия соц. Лагер са пред нас. Изключение прави само Албания а някои от нап даже дръпнаха сериозно напред като Полша, Чехия, Словакия и т.н.

Comment

Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
                Омразата и тесногръдието ви пречат на трезвата преценка.
                И не се заблуждавайте, че който постне повече мнения е прав!
                Хайде със здраве!
                Каква омраза?По тая логика, бих казал, че омразата Ви към антикомунистите замъглява реалните преценки.Социализма и фашизма са най противните лица на човешката изродщина през 20 век, другото е плява, със здраве и наздраве и от мен.

---------- Post added at 00:11 ---------- Previous post was at 00:06 ----------
                Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                Никога не съм казвам че социализма е бил рай а капитализма е ад, искам за кажа че всяка една страна има уникална история и трябва да ценим всяко положително нещо постигнато в която и да е част от историята ни. Моето мнение е че ние не успяхме да използваме ефективно постигнатото през социализма и да направим успешна реформа. Какво виждате сега всички страни от бившия соц. Лагер са пред нас. Изключение прави само Албания а някои от нап даже дръпнаха сериозно напред като Полша, Чехия, Словакия и т.н.
                Радвам се, че е така.
                Историята, за съжаление не може да бъде преправяна, но не мисля, но не съм съгласен и с това, социализма основно нанесе вреди на всички държави, в които бе на власт, най-очевидния пример е ГДР.При това лицето на соца в по-западните ни побратими, бе по и по-различно от това у нас-най преданите и безгласни съратници на СССР.Това бе положено още от Г.Димитров, който е абсолютен пример за национален предател.Но тия теми са неизчерпаеми, всеки си има възгледи, вече има и достатъчно литература, така че може да се запознае,
                Last edited by fred; d.m.y г., 20:16.
                Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                Нагоре по стълбата, която води надолу
                sigpic

Comment

Някъде да съм споменал, че обичам комунистите или демократите, или капиталистите, или ... някой си там? Така както Павлин е перверзно-циничен да дава акъл от САЩ и да обяснява колко вкусен е хлаба със сол и как трябва да се яде само това, а да маа пържоли с бира ежедневно, така и ти Фред заедно с Морфей се скъсахте да плюете режима преди '89, а ежедневно да се възползвате от благините създадени по него време. Не желая да влизаме в по-големи детайли и дискусии, защото темата е безкрайна и няма да приключи никога.
                  Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

Точно това казвам и аз, не може да променим историята си и трябва да я примем такава каквато е да отсеем доброто от злото и да продъжаваме напред. За мен последните 20 са връщане назад в икономическо отношение заради целия тоз лов на вещици които така и не можахме да заловим ами даже им предложихме условия да подсигурят поколенията си.

Comment

Пак изродихте темата тотално!

Факти:

1. Преди 1989
                      - храна (истинска) имаше за всички
                      - здравеопазването и образованието бяха безплатни
                      - пълни лъжи са че не са пускали в чужбина
                      - престъпността беше почти нулева

2. След 1989
                      - храна (колбаси от соя, сирене от палмово масло + калции, хляб пълен с протеини и всякакви гадости) има навсякъде, но не всеки може да си купи (така е и с доста стоки за бита)
                      - хората умират след "правилни" лекарски интервенции, въпреки че здравеопазването е платено
                      - все по затъпяваща нация започваме да ставаме
                      - пак всеки може да ходи където си иска в чужбина, друг е въпроса кой може да си го позволи
                      - престъпността да я сравнявам ли?

П.С. Родителите ми никога не са били членове на БКП , както и на други партии. Не симпатизирам на нито една политическа сила, така че ако ще се заяждате за нещо не тръгвайте в тая посока! Да не каже някой че хленча по миналото защото съм настоящ пълен неудачник - ще остане също разочарован!
                      На мен пък дядо ми беше втори секретар, имал съм роднини партийни членове, имал съм и репресирани (ако си спомняте историята с паметника и фитила) ма тва не променя факта, че твърденията за социализма са абсолютно погрешни. Безплатни неща няма! Може да са били общоплатени или както е в нашия случай - с отложено плащане, т.е. плащаме ги ние сега. Истинска храна е имало и тогава и сега, просто трябва да знаеш какво да купуваш. За чужбина ... сега всеки човек с доход около 1000 че и по-малко лева примерно може да си позволи екскурзия до Холандия, Италия, до Гърция си ходим като едно време до село. Сериозно ли твърдиш, че по време на режима е можело ей така да си купиш билет и да тръгнеш? За "почти нулевата престъпност" - без коментар ...
                      Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                      AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                      Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

това с доброволните бригади е несериозно,същтото е като с доброволните манефистаций дето те предупреждават 1 месец предварително за тях а ти си прави сметка какво те чака ако не отидеш,аз бях дете на 01.05.1985 когато валеше радиоактивният дъжд и Живков ни махаше от трибуните минавахме на 20 метра от него и мачкахме локвите изтупани с бели чорапки невръстни дечица под радиацията...истина е това че си вкарваха вода и храна от вън дори цистерни с прясно мляко,другата простотия да те карат като дете да ходиш да видиш една мумия дето излиза от долу от дън земя с асансьор в тъмното и те плаши,мене ми дърпа ухото един чичко щото в тъмното се извиках че ми мирише на моркови...да показват трупове който седят 40 години на деца като техни идоли и създатели,най голямата измама от как свят светува е църквата след това е счетоводството а след това с сигурност е комунизма,всичко си е внимателно изчислена стратегия разработваща се с години с добра репресивна машина зад гърба и прост факт от правителството на Ленин от 18 човека 16 са еврей това не се коментира и мисля че е достатъчно показателно кой са създателите на това явление и какво е можело да се очаква от тази идеология,те си свършиха тяхното по блестящ начин,а Сталин е бандит започнал е с обири на влакове там пък изобщо няма смисъл да се прави разбор кой в какво вярва и мисли.

Comment

Стефане ще ме триеш бе мама?
                          Трябва ли в прав текст да напиша, че тия дето фаресват соца са кретени?
                          И че единственото оправдание да харесваш тоя идиотски човеконенавистен лежим е ако си бил пряко облагодетелстван от него? Както разни тукашни форумни герои?
                          Мога и поименно ма то нема смисъл.

За безплатното трябва ли да обяснявам защо нито при соца нито при комунизма нито при който и да е строй може да има нещо безплатно?

Еми не знам, писна ми да се обясняват азбучни истини, щото имало некой неразбрал.
                          Аре , лево бе.
                          Дружно да се изнасят в Корея. Ама не - тука ще си седим щото е гот да се прави бизнес с парите на дедо откраднати от българския народ ...
                          Last edited by търтей; d.m.y г., 21:16.
                          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

като си направя сметка тогава живееха добре само тираджийте и летците-хората който излизаха по чужбина с нормални професий неприкрепени към някой,никой друг и това е показателно.

Comment

ежедневно да се възползвате от благините създадени по него време.
                              От кои благини по-точно се възползвам аз сега, без да съм имал нещо общо и да знам от пряк опит какво е било това комунизъм? Благината да живея във последната по всичко държава в развития "западен" свят ли?

Гледам пишеш за преди 89-та и за след. Ами всичко след 89-та е резултат от това преди 89-та. Една абсолютно неконкурентно способна държава с безумни и безкрайни ЗАВОДИ за глупости и милиони хора, чиито живот се осмисля с да работиш у заводо и да имаш за сирене и кремвирши.

От друга страна както казваш нацията е предимно затъпяваща, простотията е повсеместна и е пълно със "селяци" и чалгари, нали? И кой по-точно ги е отгледал и възпитал всички тези хубавци? Може би аз след 89-та? Или всички отогворни за сегашната ситуация са на по 20 години...
                              Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
                              Mazda 6 2.3 2005
                              sigpic

Comment

Тука 2 та върли фена на комуноидния строй да застават като матросовци пред амбразурите и да обясняват, какво добро и велико дело е да изтровиш с радиоактивни отрови собствения си народ ... и после да ми лялят за негативизми и плюене.
                                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Working...
                                X