Първоначално публикувано от gigi
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
За социализма
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеАми гледам и понеже си направих труда да ги сканирам, ето да сравняваш по твоите данни. За периода до 1989г. България е една от най-добре развиващите се в региона си и къде видя че няма растеж 1970-89г.
Ето я да си сравняваш за 50г 73г и 90г.
Нямам време сега да се обясняваме кой метод какво показва, но даже и по постоянни цени сме отгоре, от което пак изниква въпроса - как така без супер предприятията дато ревеш за тях икономиката произвежда повече???Last edited by gigi; d.m.y г., 01:54.
Comment
-
Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщениеДобре се опитваш да го нагласиш някак ама пусни таблицата като хората де. Това което си пуснал е за общия период 50 до 89г. и не се вижда зациклянето от 70-те години натам.
Ето я да си сравняваш за 50г 73г и 90г.
Нямам време сега да се обясняваме кой метод какво показва, но даже и по постоянни цени сме отгоре, от което пак изниква въпроса - как така без супер предприятията дато ревеш за тях икономиката произвежда повече???
http://www.econstats.com/weo/CBGR.htm
---------- Post added at 04:25 ---------- Previous post was at 04:17 ----------
Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщениеНямам време сега да се обясняваме кой метод какво показва, но даже и по постоянни цени сме отгореLast edited by pavlin; d.m.y г., 06:40.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТова е абсолютна небивалица което се дължи най-вероятно на играта с цената на долара. То си пише и в таблицата че за 1990г. е в долари по международни цени. Тази таблица противоречи на предните които аз съм посочил от твоя източник. Не може през периода 1970-89г. да имаш среден растеж от 2.69% на БВП и изведнъж БВП на глава от населението през 1990г. да бъде почти колкото от 1970г. Това е смешно да се твърди. Къде е била България 1970г. и къде е била 1989г. хайде малко по-сериозно. Източника който аз ти посочих показва че по-постоянни цени, БВП на глава от населението през периода 1070-1989г, е нарастнал почти три пъти. По реален БВП още не сме стигнали равнището на 1989г. Има и други интересни показатели за които нищо не казваш, като процентов дял на нашия БВП от световния(намаляващ 2,5 пъти за периода 1989-2012), процент на спестяванията от БВП( намаляващ значително за периода 1989-2012) и т.н. Общо взето и източника ти и твърденията ти са абсолютно нереални. Ето пак да гледаш, дано нещо ти светне този път:
Не че нямаш време, ами най-вероятно и на теб не ти е ясно.
Съвсем нормално е БВП в Geary–Khamis долари да е в пъти по-висок от реалния за България, защото цените през 1970-89г. бяха в пъти по-ниски от тези на Запад. Дори и най-бедните западняци идваха на нашето море тогава и бяха като крале.
Само преди 10 години в хубав спа хотел в България се плащаше 25 лева за двойна стая. В момента в същия хотел цената е 80 лева. Въпреки рязкото нарастване на цените БВП по ППС в момента е значително по-висок от 1989г.
Сигурен съм, че една радиоточка като тебе няма да ги разбере тия неща, но БВП в пари и БВП по ППС са коренно различни неща. Ето един пример:
БВП на България на глава от населението за 2012г.: 6 986 долара
БВП на България на глава от населението по ППС за 2012г.: 15 933 долара.
Разликата е повече от 2 пъти!
Единствената страна, за която БВП, изчислен по ППС и БВП, изчислен в долари показва една и съща величина е САЩ, защото само там нац. валута е щатския долар.
БВП в пари: https://www.google.bg/publicdata
БВП по ППС: https://www.google.bg/publicdata
Освен, че БВП на глава от населението задмина този от 1989г. преди около 10 години, много важно е да се отбележи, че този показател разделя БВП на цялото население, а не само на работещите. От България в последните 24 години емигрира близо 25% от населението като поне 90% от емигрантите са млади хора в трудоспособна възраст и младежи и деца в предтрудоспособна възраст. Старите хора, които сега са пенсионери си останаха тук, т.е. броят на работещите намаля драстично, а на неработещите си остана същия. Този факт оказва много силно негативно значение върху БВП на глава от населението, но въпреки това имаме растеж, който при това започва едва след "деиндустриализацията" на СДС. В другите държави от ЦИЕ растежът започва още 1991-1992г. но там имаше лустрация на ДС активистите още през 1990г., а тук няма и до днес. Затова и БВП на глава от населението и съответно доходите там са 2 до 3 пъти по-високи от тези в България.
Comment
-
На първият ред е посочен БВП по постоянни цени и показва че все още не сме стигнали равнището от 1989г. Това обезмисля всичките ти глупости които си написал в предия си коментар. Освен това като дял от световната икономика, тази на България е намаляла 2.5 пъти за периода 1989-2012г. Източника който съм посочил е много добър за статистически изследвания. Това което ти посочваш са някакви си гугълски изцепки.
Comment
-
Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщениеОт България в последните 24 години емигрира близо 25% от населението като поне 90% от емигрантите са млади хора в трудоспособна възраст и младежи и деца в предтрудоспособна възраст. Старите хора, които сега са пенсионери си останаха тук, т.е. броят на работещите намаля драстично, а на неработещите си остана същия. Този факт оказва много силно негативно значение върху БВП на глава от населението, но въпреки това имаме растеж, който при това започва едва след "деиндустриализацията" на СДС. В другите държави от ЦИЕ растежът започва още 1991-1992г. но там имаше лустрация на ДС активистите още през 1990г., а тук няма и до днес. Затова и БВП на глава от населението и съответно доходите там са 2 до 3 пъти по-високи от тези в България.Last edited by pavlin; d.m.y г., 22:30.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТова е абсолютна небивалица което се дължи най-вероятно на играта с цената на долара.
Небивалицата е в твойта глава, сравнявал съм от поне 6-7 източника и са много подобни, ще ти пусна долу сканирано. Няма игра с долара, но явно на тебе не са ти ясни кое как е изчислявано и какво показва.
То си пише и в таблицата че за 1990г. е в долари по международни цени.
Не!, пише in 1990 geary khamis dollars, разбери какво значи това, но не е това което си написал
Тази таблица противоречи на предните които аз съм посочил от твоя източник. Не може през периода 1970-89г. да имаш среден растеж от 2.69% на БВП и изведнъж БВП на глава от населението през 1990г. да бъде почти колкото от 1970г.
Не не противоречи, но е хубаво не да си гласиш нещата както ти ги виждаш, това което си пуснал, аз ще ти го сканирам по голямо, периода е 1870-1989, и това е осреднения растеж за целия период, то си пише/annual rate of growth/ надявам се знаеш как се смята, и естествено таблица 7.4 е сметната с данни от 7.1. и по тези данни не може да направиш заключение за периода 1970-1990г, защото го няма, смятам че вече ти е ясно, но хубав опит!!
Това е смешно да се твърди. Къде е била България 1970г. и къде е била 1989г. хайде малко по-сериозно. Източника който аз ти посочих показва че по-постоянни цени, БВП на глава от населението през периода 1070-1989г, е нарастнал почти три пъти. По реален БВП още не сме стигнали равнището на 1989г. Има и други интересни показатели за които нищо не казваш, като процентов дял на нашия БВП от световния(намаляващ 2,5 пъти за периода 1989-2012), процент на спестяванията от БВП( намаляващ значително за периода 1989-2012) и т.н. Общо взето и източника ти и твърденията ти са абсолютно нереални. Ето пак да гледаш, дано нещо ти светне този път:
Не че нямаш време, ами най-вероятно и на теб не ти е ясно.
Добре е че си признаваш че не ти е ясно, а аз бях на откриването на зимния сезон в Банско и нямаше как да се занимавам с твойта особа.
Comment
-
Много смешно става. В едната таблица е период 1973-1992г. в другата 1973-1990г, и всички това го сравняваш като един и същ период. Разбира се че като се използват разни модели за международни долари през 1990-92г. ще се получи по-нисък резултат като се отчита голямата нестабилност на лева през този период. Аз ти казах и преди че е смешно да твърдиш че икономиката на България е произвеждала повече през 1973г. отколкото през 1989г. Дори и разликата в населението не е голяма за този период ако примерно отчиташ че е БВП на човек. Абе ти си пълен миш маш и пак започваш да доказваш твърденията си с приказки от рода. Ти знаеш ли колко съм чел, ти знаеш ли от къде съм чел и тем подобни.
Ето малко и източника който аз посочвам:
About E c o n S t a t s TM
EconStatsTM is the world's most trusted source for economic
data. It is cited by thousands of doctoral dissertations, investment
banking deal pitch-books, U.S. Congressional hearings,
academic workshop presentations and scholarly articles
appearing in:
American Economic Review,
Journal of Financial Economics,
Journal of Finance,
Journal of International Money and Finance,
Journal of Current Chinese Affairs,
Journal of Chinese Economic and Foreign Trade Studies,
Journal of Social and Economic Development ,
The International Journal of Business and Management,
Review of Business Research,
Journal for Economic Educators,
New York University Journal of Legislation and Public Policy,
Journal of Money, Credit & Banking,
Journal of the American Medical Association,
The Journal of Financial Research,
Journal of Asia-Pacific Business,
Journal of Peace Research,
Journal of Conflict Resolution,
Banking Journal,
Journal of Money, Investment and Banking,
Journal of Emerging Market Finance,
Journal of Business and Public Affairs,
Berkeley Business Law Journal,
and many others.Last edited by pavlin; d.m.y г., 03:12.
Comment
-
Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщениеНе!, пише in 1990 geary khamis dollars, разбери какво значи това, но не е това което си написал.
Абе Миш Маш, пише по международни цени. Вземи си погледни таблицата и хайде ако обичаш да ни обясниш как се изчисляват.Last edited by pavlin; d.m.y г., 07:25.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеМного смешно става. В едната таблица е период 1973-1992г. в другата 1973-1990г, и всички това го сравняваш като един и същ период. Разбира се че като се използват разни модели за международни долари през 1990-92г. ще се получи по-нисък резултат като се отчита голямата нестабилност на лева през този период. Аз ти казах и преди че е смешно да твърдиш че икономиката на България е произвеждала повече през 1973г. отколкото през 1989г. Дори и разликата в населението не е голяма за този период ако примерно отчиташ че е БВП на човек. Абе ти си пълен миш маш и пак започваш да доказваш твърденията си с приказки от рода. Ти знаеш ли колко съм чел, ти знаеш ли от къде съм чел и тем подобни.
.
1990 geary khamis dollars,
1990 international dollars
$ 1990 international prices
Comment
-
Как да няма период, какво си подчертавал с червено. Единият път сравняваш 1973г. с 1990г. След това ми показваш осреднен растеж 1973-92г. Абе оплете се отвсякъде с разни елементарни таблички и вместо да ми задаващ въпроси кое какво е, вземи и обясни как се изчислява.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеНа първият ред е посочен БВП по постоянни цени и показва че все още не сме стигнали равнището от 1989г. Това обезмисля всичките ти глупости които си написал в предия си коментар. Освен това като дял от световната икономика, тази на България е намаляла 2.5 пъти за периода 1989-2012г. Източника който съм посочил е много добър за статистически изследвания. Това което ти посочваш са някакви си гугълски изцепки.
The Geary–Khamis dollar, more commonly known as the international dollar, is a hypothetical unit of currency that has the same purchasing power parity that the US dollar had in the United States at a given point in time. It is widely used in economics.
It is based on the twin concepts of purchasing power parities (PPP) of currencies and the international average prices of commodities. It shows how much a local currency unit is worth within the country's borders. It is used to make comparisons both between countries and over time. For example, comparing per capita gross domestic product (GDP) of various countries in international dollars, rather than based simply on exchange rates, provides a more valid measure to compare standards of living.
Figures expressed in international dollars cannot be converted to another country's currency using current market exchange rates; instead they must be converted using the country's PPP exchange rate used in the study.
Ако се напрегнеш малко, може и да схванеш за какво се използва ППС и защо в относително евтините държави като България БВП в долари е по-нисък от БВП по ППС. В Швейцария например е обратното. Там има много висок БВП в долари, но БВП по ППС е по-нисък. Просто защото цените там са много високи. ППС се използва само за сравнение на стандарта на живот и покупателната способност в отделните държави.
Реалният БВП се измерва само и единствено в пари. През соца цените бяха много ниски, както ти сам си твърдял много пъти. Нормално е и БВП, изчислен в ППС през този период да бъде в пъти по-висок от реалния БВП, изчислен в пари. Дори и в днешно време /на високите цени/ българският БВП по ППС е 2 пъти по-висок, а какво остава за времето на соца. Тогава сигурно разликата е била 5 пъти.
Делът на българската икономика в световната икономика е мерило за абсолютно нищо. Това само показва, че населението на света се е увеличило драстично през този период /от 4 на 7 млрд. примерно/ и това, че нашето население е намаляло с около 20%. Ми ние това си го знаем.
За стъкмистиката, която си дал за периода от 1870г., демек времето когато България е била част от Османската империя какво да кажа. Това чудо на изчисленията може да се използва за някакви исторически цели, но не и в икономиката. Сравнения и изчисления за период от 143 години ми се струват меко казано боза. Още повече, че международните долари, т.е. Geary–Khamis dollar започват да се използват едва от 60-те години на 20-ти век.
Comment
-
Колко пъти да ти пускам източника. Ето тук гледай първият ред и надолу където има истински статистически данни а не някакви си измислени таблички с три колонки.
Спести си останалите глупости и разни цитати от нета. Делът на българската икономика като % от световната не значело нищо. Да бе, за теб може и да не значи. Аз ти обясних и защо населението в България намалява. Това е в пряка връзка със срива в икономиката.Last edited by pavlin; d.m.y г., 18:59.
Comment
-
Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
За стъкмистиката, която си дал за периода от 1870г., демек времето когато България е била част от Османската империя какво да кажа. Това чудо на изчисленията може да се използва за някакви исторически цели, но не и в икономиката. Сравнения и изчисления за период от 143 години ми се струват меко казано боза. Още повече, че международните долари, т.е. Geary–Khamis dollar започват да се използват едва от 60-те години на 20-ти век.
Comment
Comment