Първоначално публикувано от old alfist
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Къде бяхме и накъде сме тръгнали?
Collapse
X
-
Взето от друг форум по подобна тема...
Не, бе, *******, не е въпрос на мода, а на свободолюбие на първо място. Лошото е, че генезисът на тази наша свобода днес също е някъде там, сред онези години и другари, към които те влече, поради което и качеството й е като на онзи Народен локум.
Но спорове по въпроса са напълно излишни, тъй като каквото и да си говорим, всеки е живял и харесвал или не живота си според неговите си критерии за това как трябва да изглежда живота на едно достойно човешко същество. Някои нямат нищо против да живеят в рамките на материалните и духовни блага (нали така се казваше някога), спуснати им в удобен за единствената Партия вид, форма и количество, както и да си държат устата затворена, за да продължават да се наслаждават на екзистенц- минимума от блага необезпокоявано. Други искат да имат право сами да са творци на живота си и да не са принуждавани да мислят след парола "равнис" и да живеят водоравно и униформено. И между тези два вида човеци явно никога няма да има единомислие.
Аз лично си мисля, че е унизително на човешкото същество да му харесва да бъде управлявано тоталитарно и закрепостено насила към населено място или държава, независимо от волята му.
И не че и сега ми харесва всичко, никак даже, но знам, че зависи от нас в многократно по- голяма степен. Ала докато все още си говорим глупости, ще продължаваме да правим услуга на онези, дето консумираха вината с мезетата, както и на всички останали техни арогантни и бездарни подобия.
Соцносталгията е вредна за вашето здраве!Welcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеEто, мъдростта и опита си казват думата.
---------- Post added at 02:03 ---------- Previous post was at 02:02 ----------
Първоначално публикувано от Lei-chery Покажи съобщениеДа, колко си прав! Наздраве и от мен.....за вечните мрънкачи.Last edited by fred; d.m.y г., 22:05.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеМда, затова отиде в САЩ, а не в Куба, така е друже ПавлинеAlfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщениеНищо не му пречи да иде в Куба и да види - на 80 мили е от Флорида, а къде ще остане си е негов избор.
Иначе му бях споменал, че не американците гребат с лодки и варели към Куба, а обратното.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеВзето от друг форум по подобна тема...
Не, бе, *******, не е въпрос на мода, а на свободолюбие на първо място. Лошото е, че генезисът на тази наша свобода днес също е някъде там, сред онези години и другари, към които те влече, поради което и качеството й е като на онзи Народен локум.
Но спорове по въпроса са напълно излишни, тъй като каквото и да си говорим, всеки е живял и харесвал или не живота си според неговите си критерии за това как трябва да изглежда живота на едно достойно човешко същество. Някои нямат нищо против да живеят в рамките на материалните и духовни блага (нали така се казваше някога), спуснати им в удобен за единствената Партия вид, форма и количество, както и да си държат устата затворена, за да продължават да се наслаждават на екзистенц- минимума от блага необезпокоявано. Други искат да имат право сами да са творци на живота си и да не са принуждавани да мислят след парола "равнис" и да живеят водоравно и униформено. И между тези два вида човеци явно никога няма да има единомислие.
Аз лично си мисля, че е унизително на човешкото същество да му харесва да бъде управлявано тоталитарно и закрепостено насила към населено място или държава, независимо от волята му.
И не че и сега ми харесва всичко, никак даже, но знам, че зависи от нас в многократно по- голяма степен. Ала докато все още си говорим глупости, ще продължаваме да правим услуга на онези, дето консумираха вината с мезетата, както и на всички останали техни арогантни и бездарни подобия.
Соцносталгията е вредна за вашето здраве!
НО, аз не изпитвам никаква носталгия, нито искам някога отново да живея при подобен строй.
Тук проблемът е друг и той се нарича "престъпен преход".
Аз не казвам, че предишния строй е бил добър, но твърдя, че минимум 15 години разрушавахме нещо съградено под лозунга "комунистическо".
Лепвахме етикет и на предприятия, и на добри практики в селското стопанство, и на добри практики в науката, и на добри практики в образованието, и на добри практики в здравеопазването. Просто слагахме етикета "комунистическо" и го затривахме по "Бакърджиевски".
Съжалявам, че съм оставил у вас усещането, че милея за миналото, не не милея, като изключим сиренето, млякото и лютеницата, за нищо друго не милея.
Опровергай ме, че ние българите във всеки един етап от нашето съществуване от 200 години преди освобождението не сме били царе на отричането и противопоставянето. То не са били предателства, то не са били преврати, монархически произвол и какво ли още не. И ще ти кажа нещо, комунистите са се държали толкова жестоко, точно толкова, колкото преди това са се отнесли с тях. Дет му се вика, каквото почукало, такова се обадило.
Та моята мисъл е в съвсем друга плоскост от тази, на която я поставяш ти.
И все пак безпорен факт е, че все още мнозинството от възрастните хора си спомнят с добро и с една наивна и почти детска носталгия към онзи период. А дали това е просто носталгия към малдостта им, само времето ще покаже.
п.п. относно темата, кой точно осъществи този престъпен преход, можем да поспорим в друга тема.
---------- Post added at 21:19 ---------- Previous post was at 21:13 ----------
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеМда, така е Павлине и затова отиде в САЩ, а не в Куба, щото мозък при соца не се иска, много де, достатъчно е да си папагал и да повтаряш, че линията на Партията е по права от тая в математиката, образно казано
---------- Post added at 02:03 ---------- Previous post was at 02:02 ----------
Оф, дано да не стана и аз един от тях-просто реката те влеме по течението, наздраве.
Разбрал е, че свободата е нещо относително и понякога дори имагинерно.
Не отричайте правото му да мисли, той не е прасе попаднало в бостан с дини, нещо което може би би задоволило много от вас.
И не виждам защо постоянно го питате, защо не е в Китай или Куба. Аз така и не намирам връзката. Нито веднъж не чух от него да подкрепя или да симпатизира на тоталитарните режими. Просто изтъква някои от техните предимства, а такива само тесногърд и грам не разсъждаващ човек не би видял."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеМатричар, ти си прав.
НО, аз не изпитвам никаква носталгия, нито искам някога отново да живея при подобен строй.
Аз не казвам, че предишния строй е бил добър, но твърдя, че минимум 15 години разрушавахме нещо съградено под лозунга "комунистическо".
Лепвахме етикет и на предприятия, и на добри практики в селското стопанство, и на добри практики в науката, и на добри практики в образованието, и на добри практики в здравеопазването. Просто слагахме етикета "комунистическо" и го затривахме по "Бакърджиевски".
Съжалявам, че съм оставил у вас усещането, че милея за миналото, не не милея, като изключим сиренето, млякото и лютеницата, за нищо друго не милея.
Опровергай ме, че ние българите във всеки един етап от нашето съществуване от 200 години преди освобождението не сме били царе на отричането и противопоставянето. То не са били предателства, то не са били преврати, монархически произвол и какво ли още не. И ще ти кажа нещо, комунистите са се държали толкова жестоко, точно толкова, колкото преди това са се отнесли с тях. Дет му се вика, каквото почукало, такова се обадило.
И все пак безпорен факт е, че все още мнозинството от възрастните хора си спомнят с добро и с една наивна и почти детска носталгия към онзи период. А дали това е просто носталгия към малдостта им, само времето ще покаже.
п.п. относно темата, кой точно осъществи този престъпен преход, можем да поспорим в друга тема.Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеМатричар, ти си прав.
п.п. относно темата, кой точно осъществи този престъпен преход, можем да поспорим в друга тема.
А кой е направил прехода е основното в тезата - ама ние защо съсипахме постигнатото.
Първо не сме ние, второ не е кой знае какво постигнатото на фона на сходни държави, трето не е просто съсипано, а трансформирано (дори фалиралите отрасли и предприятия първо бяха неколкократно източени, а покрай тях и пенсионни и други средства от бюджета).
А за добрите практики в здравеопазването моля не почвай, че отиваме на грозна тема.
Резултата от тия добри практики е общество което в огромен % възприема лекарите като безплатен 24 часов слугинаж и нарастващ % лекари които възприемат пациента като клиент... или по чиновнически, досадник.
Лекарите бяха една от прослойките които соца унищожи морално и материално... интелигенция все пак, не цървули и каскети.Last edited by morfius; d.m.y г., 22:34.Welcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение[/COLOR]
Павлин за разлика от вас скъпи господа се е докоснал доста от близо до бленуваната от всички нас "свободна Америка". Той за разлика от нас отблизо е видял и установил, че Америка не е онова, което всички ние гледаме по филмите или пък отивайки там на екскурзийка усещаме.
Разбрал е, че свободата е нещо относително и понякога дори имагинерно.
Не отричайте правото му да мисли, той не е прасе попаднало в бостан с дини, нещо което може би би задоволило много от вас.
И не виждам защо постоянно го питате, защо не е в Китай или Куба. Аз така и не намирам връзката. Нито веднъж не чух от него да подкрепя или да симпатизира на тоталитарните режими. Просто изтъква някои от техните предимства, а такива само тесногърд и грам не разсъждаващ човек не би видял.
Питам го за Куба и тн, понеже нито един висш комунист, както и отрочетата му не се се установили в Куба и т.н -напротив, всички отиват, точно там, където капитализмът е най загнил, явно с цел да се убедят, колко е гаден тоя строй, докато още го има
А ако някой с такива възгледи заживее в Хавана и закритикува режима там, ще си купя портрета му и ще си го закача на стената.Last edited by fred; d.m.y г., 23:36.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
И понеже цял ден говорим за БВП, бих искал да представя на вашето внимание нещо, казано от един стойностен мъж, може да се опитате да познаете кой е той?
„За твърде дълго предадохме общественото благоденствие и обществени ценности на простото натрупване на материални продукти. Нашият Брутен Ннационален Продукт – ако ще оценяваме Америка по него – включва замърсяването на въздуха и рекламите на цигари, и линейките, които почистват магистралите и пътищата ни от телата на загиналите в зверски катастрофи. Той включва сложните ключалки на вратите ни и затворите, за тези, които ги разбиват. Той включва опустошаването и сечта на горите ни и разрушаването на природните ни чудеса в следствие на хаотично презастрояване. Той включва още напалма и разходите по ядрени бойни глави, както и бронираните коли, с които полицията смазва протестите по улиците ни. Той включва и карабината на Уитман, и ножа на Спек (серийни убийци), както и телевизионни програми, които величаят насилието, за да популяризират и продават играчки на децата ни.
Въпреки това, Брутният Национален Продукт не отразява здравето на децата ни, качеството на тяхното образование, или щастието на играта им. Той не включва красотата на нашата поезия или здравината на нашите бракове; интелекта зад нашите обществени дебати и интегритета на държавниците ни. Той не измерва нито нашето остроумие, нито нашата смелост; нито нашата мъдрост, нито нашата начетеност; нито нашето съчувствие, нито предаността към държавата ни. Накратко, Брутният Национален Продукт измерва всичко, но не и това, което прави живота ни стойностен. И той отразява всичко за Америка освен причината, поради която се гордеен да бъдем Американци”"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Просълзих се, то в Пекин, по време на Олимпиадата даже не можеше да се види нищо от смог-навряно е довеян през Аляска от САЩ...А сигурно си гледал "чистотата" от добива на нефт в Русия, кроткостта на руснаците в Чечения и т.н, неща, за които Боби Кенеди (дето си го цитирал) щеше направо да си тегли куршума, вместо да държи такива речи.
Та, след не отразява това и онава, защо бе джанъм одят там руснаци, китайци, кубинци и прочее такива люде?Last edited by fred; d.m.y г., 22:53.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеПросълзих се, то в Пекин, по време на Олимпиадата даже не можеше да се види нищо от смог-навряно е довеян през Аляска от САЩ...А сигурно си гледал "чистотата" от добива на нефт в Русия, кроткостта на руснаците в Чечения и т.н, неща, за които Боби Кенеди (дето си го цитирал) щеше направо да си тегли куршума, вместо да държи такива речи.
Та, след не отразява това и онава, защо бе джанъм одят там руснаци, китайци, кубинци и прочее такива люде?Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщениеФреди, защо тази озлобеност - кое според теб е съвършеното общество.
Няма съвършенно общество, идеята ми, че човекът трябва да живее свободен-но няма да е свободен, ако не осъзнае, кое е по добро и по лошо.Не може да се идеализира едно пропаднало минало, като се плюе по различното от това минало - не че е съвършенно, но е по добро от миналото ни.А ако иска да променя настоящето си, не е необходимо да лее сълзи по това прослувуто минало.Свободата не е носталгия.Но какъвто и да стане човекът, той няма да изгради идеално общество, по ред причини..
ПП-малко омекотих това, онова, щото в крайна смета си дрънкаме тука всуе...
Ето тука разни неща за идеалната държава, има и за частната собственост, правата на жените и т.н, са писани преди повече от 2000 г.-нищо ново тоест, само дето за негрите и ромите, примерно няма нищо казано.Ами тогава просто не ги е имало я
http://philosophy.log.bg/article.php?article_id=5999Last edited by fred; d.m.y г., 23:42.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Тези където питат за Куба, първо да отговорят от кога има икономическо ембарго срещу нея и аз да ги питам тях те защо не отидат в така наречените нови демокрации като Либия, Египет и т.н.
Срещу бившите соц. Страни също имаше такова икономическо ембарго и изолация иницирана знаете от кого. Наред с това т.н. Регъномика започна значително кредитиране за въоръжение и др. дейности целящи да доведат до край студената война насочена главно стещу СССР. Това многократно го подчертават тук като голям успех. Е резултата го виждаме сега със свръх задлъжнялостта на водещите икономики. За сведение наскоро Русия обявиха данните за безработица 6% и за разтеж от около 5-6% но в САЩ това умишлено не се коментира и се внушава че Русия и страните от Източна Европа са третия свят.
Така е нищо не е само черно и само бяло. Свободата в САЩ не такава каквато най-вероятно си я представяте, пресен пример са протестите Окупирай Уолстрийт където се стига до полицейско насилие. Медиите и телевизиите се контролират от частни интереси и са силно манипулирани, икономическите и финансовите лобита са друга тема. Социалното разделение става все по-голямо. Наскоро четох една статистика че 5% от населението в САЩ притежава 90% от активите в икономиката. Политиците и тук стават все по-безобразни и мислещи се за недосегаеми. Кампанията на Обама се очаква да набере над 1 млрд. долара дарения които идват главно от такива които в последствие ще разчитат на политически чадър и т.н.Last edited by pavlin; d.m.y г., 05:46.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТези където питат за Куба, първо да отговорят от кога има икономическо ембарго срещу нея и аз да ги питам тях те защо не отидат в така наречените нови демокрации като Либия, Египет и т.н.
Срещу бившите соц. Страни също имаше такова икономическо ембарго и изолация иницирана знаете от кого. Наред с това т.н. Регъномика започна значително кредитиране за въоръжение и др. дейности целящи да доведат до край студената война насочена главно стещу СССР. Това многократно го подчертават тук като голям успех. Е резултата го виждаме сега със свръх задлъжнялостта на водещите икономики. За сведение наскоро Русия обявиха данните за безработица 6% и за разтеж от около 5-6% но в САЩ това умишлено не се коментира и се внушава че Русия и страните от Източна Европа са третия свят.
Така е нищо не е само черно и само бяло. Свободата в САЩ не такава каквато най-вероятно си я представяте, пресен пример са протестите Окупирай Уолстрийт където се стига до полицейско насилие. Медиите и телевизиите се контролират от частни интереси и са силно манипулирани, икономическите и финансовите лобита са друга тема. Социалното разделение става все по-голямо. Наскоро четох една статистика че 5% от населението в САЩ притежава 90% от активите в икономиката. Политиците и тук стават все по-безобразни и мислещи се за недосегаеми. Кампанията на Обама се очаква да набере над 1 млрд. долара дарения които идват главно от такива които в последствие ще разчитат на политически чадър и т.н.
Еба си, ти си описал ада!Защо живеещ там тогава?
Lexus IS200
Comment
Comment