Известие

Collapse
No announcement yet.

Спират строителството на АЕЦ "Белене"

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от Crusader Покажи съобщение
    Тия цени са на ПРОИЗВОДИТЕЛ, а не крайни обложени с данъци такси ... и дори те още по добре демонстрират тезата ми...с какво на американския тец му е 2-3 пъти по висока цената от на българския?!?
    И цената на мегават от АЕЦ Белене е според HSBC!
    А цените на ТЕЦ, все още не включват цените на парниковите газове, които предстои да започнат да се плащат!
    И АЗ като данъкоплатец, не искам да плащам 6 милиарда за да имаш ТИ магистрала до морето, при това 4 от тях са спестени именно от Станишевото правителство...
    И се моли да дойде поредната хиперинфлация, за да загубят тези с парите /безполезни хартийки при хиперинфлация/, а не тези със собствеността, тези с парите /банките/ именно те докараха кризата и би било нормално ТЕ да платят за това - само че това няма да стане, те за това тупат ББ по рамото и го насърчават за минимален бюджетен дефицит....а другата чест от дефицита, ми много просто - пак ще вземе заем, да компенсира дефицита /от БАНКИ/....и така докато балона се пукне, като в Гърция
    Има една такава истина: "който забрави историята си е осъден да я повтори" решихте че София е България, а останалите - "бе остави ги тия селяни, на нас ни трябва МИТРО и МЪРИСТАЛЪ, а че в северна България пътища няма, ни е през к-ра"
    И като си любител на статистиката виж тук:
    http://www.bnb.bg/Statistics/index.htm
    Е тука е насирането!
    Добре де кажи чесно че хем пишеш хем не си наясно. Цените в таблицата са просто без ДДС, цена за енергия се събира с ЦРМ и се получава следното
    АЕЦ Козлодуй ЕАД 42,30 лв./МВтч

ТЕЦ Бободол ЕАД 101.49 лв./МВтч

ТЕЦ Марица 3 101.87 лв./МВтч

ТЕЦ Варна ЕАД 101.27 лв./МВтч

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД 105.85 лв./МВтч

Каскада Санданска Бистрица 100,21 лв./МВтч

ВЕЦ Стара Загора 116,34 лв./МВтч

Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари ЕООД 133,32 лв./МВтч
    Нещо не мога да разбера тезата ти, не виждам на американския ТЕЦ цената да е както казваш. Досега доклада на HSBC се даваше за пример (нищо че в него липсват доста важни елементи) ама нещо с цена 150лв./МВтч не изглежда добре.
    Аз магистрала до морето нямам(или поне са забравили да ми дадат документ) обаче да се твърди че инфраструктура е безполезно да се прави е (не искам да обиждам). И цената на магистралата е около 600млн а не 6млр. Като и метрото и магистралите са по ОП "транспорт" .
    За банките и хиперинфлацията няма и да пиша, защото е мноого дълга тема а и се вижда че не си наясно. Само имай предвид че когато икономиката се срине, народът поема щетите, а тия с парите не ги мисли те пак ще имат.
    И накрая си противоречиш или по скоро проявяваш типичния български манталитет, хем си против да се правят магистрали и метро, хем проблема не е че не искаш а че не е при тебе. Прочети кое, кога и как се прави и защо има приоритетни проекти.

Comment

• Тази цена която даваш за АЕЦ Белене не е настояща цена и не може да я сравняваш с настоящите цени на настоящите централи.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
        Тази цена която даваш за АЕЦ Белене не е настояща цена и не може да я сравняваш с настоящите цени на настоящите централи.
        Това на мене ми е ясно, но на колегата Crusader не му е и затова я беше дал при това в грешната валута. Въпроса е че се опита да нагласи (както повечето)някакви цифри и да изглежда че Белене ще е супер. Аз и затова съм писал "Досега доклада на HSBC се даваше за пример (нищо че в него липсват доста важни елементи) ама нещо с цена 150лв./МВтч не изглежда добре."
        Ти по нагоре хубаво беше дал и линк на някакво блог-че май, където някои е преписал формулка и е дал краен резултат, но аз мога тоя краен резултат по тая формула да го изкарам доста по различен и защо??? ами ти си го казал...
        Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
        Никалай, без да се видят разчетите и точните цифри не може да се каже със сигурност.

Comment

• Това блогче дава доста много интересни разчети които изглеждат доста достоверни.

Comment

Това блогче дава доста много интересни разчети които изглеждат доста достоверни.
            Да де тука ключовата дума е изглеждат.
            Проблема е че целия проект може да го прекръстят на най-голямото крадене на пари. И различни кръгове хора си гонят интереса и гласят нещата да са в тяхна полза и да изглеждат прави.

Comment

• Точно така, интересът е на Русия, която печели, от изграждането на реактора.Ние ще плащаме допълнително за поддръжката, за горивото и още куп неща, които никъде досега и не бяха сериозно обсъждани.
              Към цената на тока трябва да се начисляват и бъдещите разходи за затварянето на централата, това е световната практика.
              Другата причина, освен финансовата е увеличаване на политическата зависимост от Русия, вследствие на тоталната ни енергийна зависимост и без втори руски АЕЦ.
              Ако има втори АЕЦ, то не трябва той да е руски, държавата трябва да участва с терени и прочее, минимални средства и да не се дават никакви държавни гаранции за изкупуване на ел. енергията от него.
              Last edited by fred; d.m.y г., 20:40.
              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
              Нагоре по стълбата, която води надолу
              sigpic

Comment

• По твоята логика, Турция вече е завладяна от руснаците. Абе твоите коментари малко като Кръстю Тъпанчев където твърдял че краставицата съдържала 90% вода.

Comment

По твоята логика, Турция вече е завладяна от руснаците. Абе твоите коментари малко като Кръстю Тъпанчев където твърдял че краставицата съдържала 90% вода.

Павка, АЕЦ Мерсин ще се строй от руснаците изцяло за тяхна сметка, имат правото да привличат и други фирми, засега са се включили и две ЧАСТНИ турски фирми с малки дялове. Акциите ще са на 100% на руснаците с право да продадат 49% след влизането в експлоатация, цената на тока на който ще продават е заложена още от сега......усещаш ли тънката разлика между двата проекта!?
                  SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

• Същият вариант го предлагаха и на нас руснаците. Гледа ли филмчето което посочих в предишен коментар

Ето и още един интересен коментар:
                    http://referendumbelene.com/?p=125
                    Last edited by pavlin; d.m.y г., 07:13.

Comment

• Какво казва ББ за Белене:
                      По въпроса зя ядрената енергетика премиерът отбеляза, че ГЕРБ е за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура.

"Седмият реактор ще си бъде изграден, започнали сме процедури. За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал", добави Борисов.

"Кой казва, че са 4 млрд. - дайте ми договор да го прочета. Ние не правим плод и зеленчук, говорим за ядрена централа, може ли да няма договор. Ние си говорим за нещо, което е толкова неясно направено, за да не може никой да каже цената към днешна дата", уточни Борисов и попита ако е 4 млрд. цената на "Белене", къде е договорът за тези 4 млрд.

"Никога не съм обръщал палачинката,

опитах се да постигна нещо, за което българският законодател е дал милиарди и кусур, като видях, че това е провалено. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", каза Борисов и даде за пример "друг абсолютно грешен проект" - Цанков камък.

"80 мегавата за 1 млрд., но ние дадохме 100 млн. да го достроим, защото беше направена чашата на язовира. И или трябва да погубиш 800 млн., или трябва да дадеш още 100 млн., за да го направиш", обясни Борисов.

Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва. "Имаме добри отношения с Русия. Новият седми реактор е 2+, с малки подобрения. Няма никаква драма, ако ние не си създаваме такава", каза премиерът.
                      Борисов: Не съм обръщал палачинката
                      Само не разбирам след като казва да се гласува с НЕ на Референдума защо ще строят 7-ми реактор в Козлодуй????
                      Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                      ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

• Първоначално публикувано от rossenvn Покажи съобщение
                        .............Само не разбирам след като казва да се гласува с НЕ на Референдума защо ще строят 7-ми реактор в Козлодуй????
                        Да ти кажа и аз не прозрях тази "премъдрост". Гласувайки с "не" при така зададения въпрос, директно гласуваш за закриването на АЕЦ Козлодуй, без удължаване на срока за експлоатация, както и никога повече в България да не се развива ядрена енергетика.
                        Какъв седми блок, какви пет лева?
                        Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• То въпроса не беше ли - строеж на нова ядрена централа (по-голяма тъпота от тоя въпрос и референдум не можа да им роди главата и на а и на б отбора на БКП то)?

Та не виждам какво общо има той с Козлодуй... с или без 7 реактор.
                          Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Въпросът е : " Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Comment

• Първоначално публикувано от rossenvn Покажи съобщение
                              ...Само не разбирам след като казва да се гласува с НЕ на Референдума защо ще строят 7-ми реактор в Козлодуй????
                              Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                              Да ти кажа и аз не прозрях тази "премъдрост". Гласувайки с "не" при така зададения въпрос, директно гласуваш за закриването на АЕЦ Козлодуй, без удължаване на срока за експлоатация, както и никога повече в България да не се развива ядрена енергетика.
                              Какъв седми блок, какви пет лева?
                              Може би защото във въпроса на референдума не се споменава нищо текущо съществуващата АЕЦ...

"НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА:

Какво означава гласуване с „ДА“:

Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с „НЕ“:

Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България."
                              145, 1.6 boxer
                              156, 2.4 JTD - ex
                              Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

• Първоначално публикувано от pa4ito Покажи съобщение
                                Може би защото във въпроса на референдума не се споменава нищо текущо съществуващата АЕЦ...

"НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА:

Какво означава гласуване с „ДА“:

Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с „НЕ“:

Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България."
                                Ако си запознат с нормативната база за изграждане и експлоатация на съоръжения, работещи с източници на йонизираща радиация, ще разбереш, че нещата не са такива, каквито си ги мислиш или за каквито се представят.

PS. За мен, този референдум е генерална репетиция за фалшификацията на предстоящите избори и "усвояване" на 16мил. лв.
                                Last edited by myato; d.m.y г., 17:33.

Comment

Working...
                                X