Известие

Collapse
No announcement yet.

Спират строителството на АЕЦ "Белене"

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
    Тоя проблем в България го нямаме. Тук населението намалява. Потреблението още повече - един лед ТВ е 35 вата, а старите бяха по 400. С 20 ватова крушка осветяваш 15 квадрата стая. Тежката индустрия замина за Азия...
    Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
    Ебати смешния пост. Като не те кефи да береш ягоди в Англия - връщаш се и не отиваш втори път. Изборът си е твой. Това ли наричаш робство?! Аз пък имам доста познати, които са брали ягоди там и нищо подобно не са казвали. Всеки знае, че полската работа е тежка, особено в държава, където от работниците се изисква много и се плаща също много.
    Аз като студент съм бил на работа в Германия през ваканцията и също се работеше доста. Много повече, отколкото съм си представял и виждал в България. Имахме норма и трябваше да я изпълним, за да си вземем парите по договора. Така е навсякъде на запад. Високият стандарт се постига с висока производителност и бачкане, а не с мързел и помайване. Особено на ниските позиции от работниците се изисква много.

Извинявайте ама не се стърпях.

...

За да ти дам тема за размисъл (въпреки че дълбоко се съмнявам, че това действие ти е познато), ще ти спомена, че когато телевизорите са били по 400 вата, баба ти е месела питата на ръка (а сега ползваш хлебопекарна), пекла ти е мусака в печка на твърдо гориво (за което сега най-вероятно позлваш фурна на ток) също така се охлаждаш лятото с климатик ... и т.н.и т.н. ...

Успех в живота мога да ти пожелая!
    Last edited by Ранобудниче; d.m.y г., 16:17. Основание: Почистване.
    Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

• Най-големите и скъпи вятърни генератори обикновено се изплащат за срок от 5 до 7 години.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

• Достатъчно.
        Last edited by Ранобудниче; d.m.y г., 16:12.
        Mitsubishi Outlander
        Mitsubishi Space Star
        Daihatsu Terios

Comment

• Достатъчно
          Last edited by Ранобудниче; d.m.y г., 16:13.
          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

• Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
            Извинявайте ама не се стърпях.

Пич, освен тъп си и адски нагъл и лицемерен! Направи услуга на околните като спреш да "ръсиш мозък"!

За да ти дам тема за размисъл (въпреки че дълбоко се съмнявам, че това действие ти е познато), ще ти спомена, че когато телевизорите са били по 400 вата, баба ти е месела питата на ръка (а сега ползваш хлебопекарна), пекла ти е мусака в печка на твърдо гориво (за което сега най-вероятно позлваш фурна на ток) също така се охлаждаш лятото с климатик ... и т.н.и т.н. ...

Успех в живота мога да ти пожелая!
            Ами като цяло по скоро твоя пост е тъп а ти се излагаш. Защото без да провериш достоверноста на казаното от колегата даваш категорично определение след като не си наясно. Ето ти данни за размисъл: http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=81&c=bu&l=en
            А дали колегата не е прав??

А тия където ще имат далавера от АЕЦ-а ги разбирам, ама тия където хем ще плащат яко, хем я защитават или са мазохисти или........

Comment

• Хайде сега сравни тези показатели за потребление с Германия понеже много обичате да се сравняваме с тази страна или там още не са открили LED крушките и телевизорите.
              http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=81&c=bu&c=gm&l=en

Спадът при нас е резултат от унищожаването на индустрията.
              Last edited by pavlin; d.m.y г., 02:36.

Comment

• Ето и едно интервю с Каролев, този който участва в изготвянето на доклада на HSBC.
                http://www.youtube.com/watch?v=IUP6qtXVRDA

---------- Post added at 04:52 ---------- Previous post was at 04:41 ----------

Ето и втора част
                http://www.youtube.com/watch?v=Ysps2J__p-Q

Comment

• Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщение
                  Ами като цяло по скоро твоя пост е тъп а ти се излагаш. Защото без да провериш достоверноста на казаното от колегата даваш категорично определение след като не си наясно. Ето ти данни за размисъл: http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=81&c=bu&l=en
                  А дали колегата не е прав??

А тия където ще имат далавера от АЕЦ-а ги разбирам, ама тия където хем ще плащат яко, хем я защитават или са мазохисти или........

Г-н gigi, понеже сте наясно с материята очевадно, бихте ли ми разтълкували посочената от Вас графика? Обяснете моля на мен неукият и глупав мазохист, на какво се дължи намаленото потребление на електричество с 8-9 пункта (което са си 22-23%) за последните 5 години? Искам също така да ме убедите в достоверността на данните и да ми гарантирате, че те не са изкривени през нечия призма.

П.С. Абсолютно съм сериозен и очаквам с нетърпение обоснован отговор, в който да "вплетете" и "уникалните" брътвежи на nikolaaaay.

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                  Хайде сега сравни тези показатели за потребление с Германия понеже много обичате да се сравняваме с тази страна или там още не са открили LED крушките и телевизорите.
                  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=81&c=bu&c=gm&l=en

Спадът при нас е резултат от унищожаването на индустрията.
                  ААААААААА не така бе pavlin. И ти нищо не разбираш! Спада се дължи на новите технологии! Масово у нас хората си накупуваха ЛЕД осветителни тела и си подмениха електроуредите с енергоспестяващи, клас минимум А+. Дори в момента пенсионерите дотолкова са задоволени и разглезени от цените в магазините, лекарствата, качественото мед. обслужване, че им е писнало да събират пари по банките, ами щяло да има бум в търсенето на 3-4 месечни круизи в Карибите (през есенно-зимният период в БГ), което още ще свали потреблението. Младите масово са тръгнали да берат ягоди в Англия или по други бригади в Германия (което апропо рефлектира на графиката за потреблението на електричество там, с която си направил сравнение, ами така де. И те там пускат ЛЕД крушката и гледат на тънък тел'визор).
                  Last edited by CBET; d.m.y г., 07:23.

Comment

• Ако има намаление в потреблението (да приемем, че информацията е вярна), то за мен има едно единствено обяснение ...

Тока поскъпна многократно за изминалите 10 години !

Ако преди хората са пускали печки във всички стаи , вече пускат само в дневната, при това на минимум. Някой хора (и не са малко), бойлера им вече газовм, а не електрически + това което е написал СВЕТ

На времето дядо ми (през 70-те и 80-те) е топлил къщата с локално парно вързано на ток. Още си седят нагривателите вързани към системата с обща мощност 9 kW. Защо вече не ги пускаме, а за разлика от това, хвърляме въглища и дърва? Защото тогава тока е бил много многократно по-евтин от сега.

Лично да ви кажа не ме вълнува толкова, дали ще се построи АЕЦ Белене или да се построят още два блока на Козлудуй. (макар много престроено ще стане там) Важно е да се развие този сектор! Защото без него, хората ще почнат да ползват тока само за да си светят стаите и нищо друго!

AR 145 2.0 16v Turbo 300+ whp powered by ICIDesign
                    AR 155 2.0 16v SUPER
                    Toyota Corolla 2014 S Premium
                    Moskvich 2140

Comment

• Не знам защо си мислите, че цената на тока ще падне, ако има АЕЦ Белене или ще спре да расте.И в момента, себестойността на тоЗ продукт е много по-ниска, а надбавката до крайния потребител си е друга работа. Това се наблюдава и при цената на домата, за сведение само, а и много други стоки.
                      Да не говорим пък, че по времето на 6 те реактора на Козлодуй си имаше режим на тока, който не помни /например не е бил роден и живял в това "прекрасно" време/, да провери-по Бай Тошово, преди демокрацията, по времето на управление на БКП пък след 10 ноември 1989 - по времето на другаря Андрей Луканов.
                      Ако подобни люди си мислят, че БСП и Русия им дреме за цената на тока и качеството на живот на българина, много се лъжат.Както другарите от Политбюро си лапаха внесени храни от чужбина, когда гръмна Чернобил и обясняваха на народеца, че няма нищо опасно за тях, точно така и сега наследниците им искат да лапат комисионните от уреждане на тоя прекомерно скъп за България проект - естествено от сметката на народа.
                      И да построим АЕЦ Белене, тока ще си расте.Отделно цената от тая централа ще е много по-висока, от друга страна ще се появи нова причина-изплащането на АЕЦа, пък като го изплатим след N години, ще има допълнителни разходи за ремонт, поддръжка, съхраняване на ядрени отпадъци, такси пък за евентуалното им преработване, да не забравяме, че трябва и да се предвидят разходи и за затваряне на реакторУ /това е по изискване/ и т.н.
                      И накрая какво се случва?Минават десетилети - хоп, изтекъл животът на централата. Ми трябва да сторим нов АЕЦ ще каже внучето на Станишев, Путин и Р.ОВч, че цената на тока ще расте, на АЕЦ-а му изтича живота, без него видите ли още по-лошо и прочее локуми и лакардии, които в момента се плещят .....
                      И така, докато на българина му дойде акъла, да не е дойна крава.
                      Last edited by fred; d.m.y г., 12:33.
                      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                      Нагоре по стълбата, която води надолу
                      sigpic

Comment

• Ами направете си сами анализ защо е така, както и защо в германия потреблението се покачва. Простичко е. Ще ви дам още малко данни горе долу от началото на периода./платени са и не може да отворите линковете/
                        Final Energy Consumption by Sector
                        transport 26%
                        households 23%
                        industry 40%
                        commerce, etc 11%
                        И нещо важно за страната и средното в Европа.
                        Although the consumption of final energy by industry has
                        been reduced by 60% since 1990, industry is still the most
                        energy-consuming sector. The share of industry is
                        significantly higher than the EU-27 average of 28%.
                        Transport accounts for a 26% of final energy consumption.
                        Final consumption in 2002 was 44% lower than in 1990. Oil
                        and electricity have the highest shares of final energy
                        consumed.
                        СВЕТ- случая с тебе е класика "хем насран, хем голям" Намалява ли потреблението и колегата беше ли прав?????И вместо да се опираш на Павлин които е по наясно с нещата вземи малко преди да пишеш подигравателно глупости да потърсиш информация.
                        А относно достоверността на данните, ами провери ги, виж кои е източника /пише си/,прочети за сайта, виж данни от друго място.... Защо аз да ти доказвам че са верни, като се съмняваш докажи ти че са изкривени. Дай някакви други данни.
                        Павлине надявам се ти е ясно защо в Германия се покачва, иначе лошо.
                        А иначе идеята ми не беше да се сравняваме с някои а да покажа, че 90% от Българите правят точно така както СВЕТ хем не са наясно хем си мислят че са прави и нападат без да могат да си защитят теорията та затова скоро нЕма се оправиме и ще береме ягоди.
                        То и по назад имаше теори за ТЕЦ-овете с криво прочетени данни ама....

Comment

• Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщение
                          Ами направете си сами анализ защо е така, както и защо в германия потреблението се покачва. Простичко е. Ще ви дам още малко данни горе долу от началото на периода./платени са и не може да отворите линковете/
                          Final Energy Consumption by Sector
                          transport 26%
                          households 23%
                          industry 40%
                          commerce, etc 11%
                          И нещо важно за страната и средното в Европа.
                          Although the consumption of final energy by industry has
                          been reduced by 60% since 1990, industry is still the most
                          energy-consuming sector. The share of industry is
                          significantly higher than the EU-27 average of 28%.
                          Transport accounts for a 26% of final energy consumption.
                          Final consumption in 2002 was 44% lower than in 1990. Oil
                          and electricity have the highest shares of final energy
                          consumed.
                          СВЕТ- случая с тебе е класика "хем насран, хем голям" Намалява ли потреблението и колегата беше ли прав?????И вместо да се опираш на Павлин които е по наясно с нещата вземи малко преди да пишеш подигравателно глупости да потърсиш информация.
                          А относно достоверността на данните, ами провери ги, виж кои е източника /пише си/,прочети за сайта, виж данни от друго място.... Защо аз да ти доказвам че са верни, като се съмняваш докажи ти че са изкривени. Дай някакви други данни.
                          Павлине надявам се ти е ясно защо в Германия се покачва, иначе лошо.
                          А иначе идеята ми не беше да се сравняваме с някои а да покажа, че 90% от Българите правят точно така както СВЕТ хем не са наясно хем си мислят че са прави и нападат без да могат да си защитят теорията та затова скоро нЕма се оправиме и ще береме ягоди.
                          То и по назад имаше теори за ТЕЦ-овете с криво прочетени данни ама....

gigi, ще те помоля да не ми вменяваш твои разсъждения! Лицемерната теза на nikolaaaay, беше че потреблението намалява поради внедряването на по високо ефективни консуматори с намалено потребление на ел. енергия! Което меко казано е - да използвам и аз тази дипломатична дума - неистина!
                          Реално намаленото потребление (с почти една четвърт), за последните 5 години се дължи на съсипаната индустрия и ликвидацията на малкия и средният бизнес, което особено добре се наблюдава в последните 12-15 месеца.

Защо трябва сляпо и безрезервно да се доверяваме на статистика и информация показана ни от теб, а същата такава, когато ни се предостави от други потребители - да подлагаме на съмнение?

Отивам да си сменя гащите. Твойта дума на съмнение не се подлага!

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                          Не знам защо си мислите, че цената на тока ще падне, ако има АЕЦ Белене или ще спре да расте.И в момента, себестойността на тоЗ продукт е много по-ниска, а надбавката до крайния потребител си е друга работа. Това се наблюдава и при цената на домата, за сведение само, а и много други стоки.
                          Да не говорим пък, че по времето на 6 те реактора на Козлодуй си имаше режим на тока, който не помни /например не е бил роден и живял в това "прекрасно" време/, да провери-по Бай Тошово, преди демокрацията, по времето на управление на БКП пък след 10 ноември 1989 - по времето на другаря Андрей Луканов.
                          Ако подобни люди си мислят, че БСП и Русия им дреме за цената на тока и качеството на живот на българина, много се лъжат.Както другарите от Политбюро си лапаха внесени храни от чужбина, когда гръмна Чернобил и обясняваха на народеца, че няма нищо опасно за тях, точно така и сега наследниците им искат да лапат комисионните от уреждане на тоя прекомерно скъп за България проект - естествено от сметката на народа.
                          И да построим АЕЦ Белене, тока ще си расте.Отделно цената от тая централа ще е много по-висока, от друга страна ще се появи нова причина-изплащането на АЕЦа, пък като го изплатим след N години, ще има допълнителни разходи за ремонт, поддръжка, съхраняване на ядрени отпадъци, такси пък за евентуалното им преработване, да не забравяме, че трябва и да се предвидят разходи и за затваряне на реакторУ /това е по изискване/ и т.н.
                          И накрая какво се случва?Минават десетилети - хоп, изтекъл животът на централата. Ми трябва да сторим нов АЕЦ ще каже внучето на Станишев, Путин и Р.ОВч, че цената на тока ще расте, на АЕЦ-а му изтича живота, без него видите ли още по-лошо и прочее локуми и лакардии, които в момента се плещят .....
                          И така, докато на българина му дойде акъла, да не е дойна крава.
                          fred, аз поне никога не съм казвал, че цената на тока ще започне да пада като тръгне Белене. Винаги съм бил на мнението че подобен род съоръжение (АЕЦ) е на първо място стратегическо, на второ място то трябва да се оцени от научна гледна точка и едва след това трябва да се гледа неговата икономическа изгода.

Лапачи има на всяко едно ниво в обществото. Някои директно са се облажили, като са вземали пряко участие в полагането на основите на Белене (ниските нива, местните "играчи"), други косвено са "намазали филията" посресдтвом комисиони и "подаръчета". И понеже апогея на подобен род далавери е докато се наливат основите (а те в Белене са вече наляти), една клика хора агитират колко по-добре ще да е да зарежем проекта и да теглим чертата на нещо, което е започнато (па макар и с цената на гигантски кражби) и да започнем нов градеж на друго място (Козлодуй). Естествено, че на новото място ще се започва от нулата и възможностите за повторно лапане ще се открият на нова сметка... и т.н. и т.н. А основните лапачи са едни и същи, само тия по долните нива се сменят в зависимост от географският регион.

По време на режима на тока имахме индустрия - да енерго неефективна, но я имахме!!! Сега само ревем и търсим чуждестранни инвеститори, които никога няма да дойдат докато не им се създаде необходимата благоприятна среда!!! Благоприятна среда се създава с инфраструтура (качествена не такива магистрали каквато пожарникаря стори и след 6 месеца имат нужда от основен ремонт), стабилна законодателна система (на всеки един хубав закон ние имаме поне по два, които да отварят вратички и са известни на определена група хора), служби и полиция, които да знаят какво и как трябва и да го правят. Не на последно място ни трябва енергия за тази индустрия, която ние с ветрогенератори и фотоволтаици не можем да осигурим (те и турците явно са разбрали че няма да могат, нищо че слънчевите дни и местата с ветрове при тях са повечко). Банките, търговските вериги и т.н. не са никакви инвеститори! Те просто усвояват капиталите на населението и ги прехвърлят към техните централни офиси.

С риск да се повторя - референдума на 27-ми е просто една финална сцена на спектакъл с предизвестен край. Край, който не зависи от нас, но ние ще платим скъпо и прескъпо. Край, решението, за който е взето отдавна с безмълвното участие на много български политици, които ние търпим ежедневно.
                          Last edited by CBET; d.m.y г., 14:35.

Comment

• Приципно не съм против АЕЦ СВЕТ, съгласен съм с АЕЦ, но все повтарям-без пари от бюджета и държавата.И без ангажимент за пласиране на енергията.Риска си е за сметка на инвеститорите.
                            АЕЦа трябав да бъде частен, под контрола на държавата разбира се, като инвеститорите трябва да бъдат поне две големи и утвърдени световни енергийни фирми.
                            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                            Нагоре по стълбата, която води надолу
                            sigpic

Comment

• Понеже в предният пост стана дума за тълкуване и достоверност на информацията ще помоля колегата gigi, да си види там платените източници и да сподели какво казва статистиката за ръста на средната заплата и инфлацията в България за последните 3 или 5 години (както е най-лесно и удобно)?!

Няма да крия, че съм адски любопитен как ще ни разтълкува той и nikolaaaay цифрите. Също така държа да отбележа, че няма да подлагам на съмнение информацията. Каквато я покажете - приемам я за достоверна и бих желал да чуя ващите тълкувания.

Comment

• Като чета постовете по темата, виждам, че и привържениците и противниците на АЕЦ излагат правилни доводи и обосновават до голяма степен своята гледна точка.
                                Накратко - Всичко би било ОК, ако хора като вас дадат мнението си на този референдум.
                                Но какво да правят хората, които хал-хабер си нямат от този казус? А те не са никак малко. Как ще гласуват те? Ще хвърлят жребий? Или ще питат някой по-начетен?

Поради това смятам, че решаването на този въпрос посредством допитване до народа е погрешно и цели единствено прехвърляне на отговорността на чужд гръб.

Аз лично имам становище по въпроса с АЕЦ, но няма да отида да го изразя на референдума не заради безхаберие или мързел, а защото намирам, че взетото решение за провеждане на това допитване е абсолютно погрешно.

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X