Първоначално публикувано от Crusader
Покажи съобщение
Първоначално публикувано от BLUE1
Покажи съобщение
Нека ти разкажа АЗ, какво ми се е случвало преди 5 години ...
Студенти бяхме, уж колеги от един курс, обедиха ме и аз да се включа за Англия, за ягоди и малини.
Уредихме всичко, пътувахме, стигнахме фермата и от този момент започна да се показва черната картина ...
Нищо от което пишеше в офертата не беше вярно, или по скоро изкривено.
Настаниха ни в каравани, които са по-възрастни от мен, миришещи на препарат на хлебарки.
Уж в офертата пишеше, че ще ти се плаща по 6 паунда на час, обаче там се оказа, че това го получаваш, ако си сред най-бързите.
Уж работната седмица е 5 дни и "евентуално" събота. Като бяхме там се разбра, че ако ти се позволи да почиваш, тогава имаш почивен ден. Т.е ако има пик, може да работиш в продължение на 3-4 седмици, и чак тогава да починеш 3-4 дни.
Работния ти ден забравих дали беше 8 или 10 часа. Но, ако се наложе може спокойно да надхвърлиш и 12 часа.
Всичко това до тук, не е най-лошото! Смятай ...
Първи работен ден, събираме се в 6:55, запознаваме с нашите "преки ръководители". 2-ма смотани Румънци и един мазен Бургазлия. (с уважение към Бургас)
След краткия инструктаж, почнахме, и не беше дълго време, докато се пусна една МАЗНА чалга, както и балгански песни, всякакви.
и какво стана тя?
Работиш до максимален предел, ако ти трябва нещо, трябва да разговаряш с нашенски идиоти, чалгата е на макс, нищо от това за което си дошъл, не е точно както е описано. и в крайна сметка, все едно сме си в БГ, само дет локацията е една идея по на запад ...
А въобще знаете ли как протича един работен ден?
Дават ти количка, в окаено състояние, с два реда щайгички с пластмасови кутийки вътре.започваш реда (които на места надхвърлят 200 метра), заставаш прав и почваш да бъркаш, навеждаш се и бъркаш, клякаш и пак бъркаш.
А защото другите, които берат с теб, за да бързат като роботи, блъскали и дърпали, че чак всичко е станало на един калъп, за това трябва и да гледаш от различни точки. А това означава още сукане и гърчене на тялото.
А ако изпусниш някой зона, идва смотания румънец, спира ти часовника, и ти вика повтаряй от 20-30 метра назад.
Като ти се напълни двете щайги, пак ти се спира часовника, за това трябва да тичаш. А ако са ти объркани цветовете в щайгата (еднакъв нюанс във всяка кутийка) , сядаш там, подреждаш ги на ново, като естествено ти се спира часовника.
Нали се сещаш, че като минеш 50 метра в реда, трябва да се връщаш и пак обратно да тичаш.
И какво стана тя?
За 10 часа работа, имаш 2 почивки по 15 минути. като през тези 10 часа, стоиш прав, клякаш и ставаш през минута, тичаш при напълнена щайга, и трябва да търпиш мазната физьономия и смотаните коментари от сорта на как не си можел да различаваш нюанси , как си бил сляп, че пропускаш малините ...
Точно след 3 дни, вдигнах се и отидох при баш мениджъра и му излях всички факти. И му обясних, че аз не мога да продължа така ... Предложих му, ако не иска да ме губи, да ме премести във цеха за пакетиране. А знаете ли какъв му беше краткия коментар?
Ще се опитам да му цитирам думите:
"Хората които идват при нас от вашия край, България, Румъния, Молдова, Сърбия и т.н, в повечето случаи идват с една раница на гърба и идват и се съгласяват на тези условия, защото при тях не могат да получат това заплащане. Въпрек, ако те изгубя сега като работник, просто ще е въпрос на време да дойде следващия. За това имаш две опции: Или размисляш и оставаш да работиш това което си работил през миналите 3 дни, или се разделяме"
Аз естествено не се съгласих, като се разбрах с него да остана (без да работя) до деня в който има самолет за обратно към БГ на "БГ Ейр". И до там беше.
Лично не го опреквам по никакъв начин човека. Щом има идиоти, които се съгласяват без да се оплакват на тези (за мен) нечовешки условия, няма какво да им се сърдиш. Условия на които НИТО ЕДИН англичанин, не би се съгласил никога да работи в тях.
За да съм обективен, чувал съм, че имало ферми с по-добри условия, и най вече, спазващи това което са написали в офертата. Но според мен, процента е много много малък!
Никой не казва, че бачкането е срамно. Но за мен това си е робуване. Не стига, че спестяват от това, че си студент, и не ти плащат никакви вноски за здравеопазване, отношението има форма на "възползване" ... т.е, виждат, че хората имат отчаяна нужда и изтискат максимума.
Сега за най-тъжната част ...
Същите с които бях (колеги), особенно единия. Връщат се със спечелините "милиони" и с вдигнат нос, ама ще закачът някой самолет с него. Аз лично падах от смях, защото бяхме на едно място, и на него му беше носа в земята. Поне от уважение към себе си човек, не трябва да се прави на това което всъщност не е , като се надява, че "каквото е било там, остава там"

Спирам до тук, че стана егати дългия пост.

Но ще завърша с това, че ДА, не е срамно да работиш, но НЕ, не трябва да позволяваш на дргугите да те правят на маймуна при това унижавайки те. Защото както в моя случай, всички знаят, че тези условия, никой в Англия няма да се съгласи с тях, но въпрек и това се възползват от теб ... а това е нагло. И баш шефа, за да не го играе "лошия чичка", слага по някой мазни балкански типове за да са бариера и да "смачкват" всякакви признаци на мрънкане ... а това е хитро, но е подло

Comment