Известие

Collapse
No announcement yet.

Компютърната индустрия в България, минало и настояще.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение

Ако имаш да изказваш някаква своя мисъл по темата, то ще се радваме да я чуем. А пък, ако аргументираш твърденията си пак със свои разсъждения, още по-добре.

Действия като copy-paste - ване на линкове или детски заяждания с колеги, възприемам като обида към форума.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Давам ти факти които оборват твоите твърдения. Оказва се че дори и LED и технологиите за разработване на транзистори са открити от руски учен.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Oleg_Losev

---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:08 ----------

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение

Действия като copy-paste - ване на линкове или детски заяждания с колеги, възприемам като обида към форума.
      Не съм аз този който се опитва да се заяжда.

Comment

Давам ти факти които оборват твоите твърдения. Оказва се че дори и LED и технологиите за разработване на транзистори са открити от руски учен.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Oleg_Losev

---------- Post added at 13:10 ---------- Previous post was at 13:08 ----------

Не съм аз този който се опитва да се заяжда.

Кои точно мои твърдения си мислиш, че оборваш?

За да е ясно, ще кажа отново това, което аз твърдя:

Гениални хора е имало и ще има на много места по света.

Много е важно обаче, това в каква среда ще попаднат те.

Никъде не съм казал, че руснаците нямат гениални творения. Жалкото обаче е това, че една идиотска политическа система не им е дала възможността да дадат това на което са способни.

От друга страна САЩ от много време насам КУПУВАТ най-способните мозъци, поставят ги в нормална работна среда и така получават максимума от тях.

Резултат от това последното са и всички постижения, за които говорим в темата.

Накратко - каква полза от това, че руснаците са открили първи светодиода, години преди транзистора, след като поради чисто политически причини в момента са на светлинни години назад, що се касае до електроника.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Напротив, много нововъведения са направени по времето на социализма и голяма част от новите се базират на изследвания от онова време.

Comment

Напротив, много нововъведения са направени по времето на социализма и голяма част от новите се базират на изследвания от онова време.
            Не знам кои точно нововъведения направени по времето на соца имаш впредвид, но аз вече повече от 30 години работя в сферата на електрониката и IT технологиите и добре наблюдавам кой и какво постига във времето.
            И изводът от всички тези наблюдения е, че като се започне с елементната база и се свърши с комуникационните протоколи, в IT сферата, руснаците изостанаха страшно много именно по времето на соца. Сега ще им трябва много време за да компенсират проспаното. Лошото е това, че в този бранш дори и няколко месеца "спане" и си невъзвратимо вън от играта.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Напротив, много нововъведения са направени по времето на социализма и голяма част от новите се базират на изследвания от онова време.
              Има иновации, но просто не са много. Перспективните високи технологии неминуемо водят до сериозна печалба. Продават се скъпо. Който има високи технологии има и пари. Руснаците в края на соц-а бяха бедни като църковни мишки, което автоматично значи, че технологично няма как да са били на високо ниво. ОК, МИГ 29 супер машината сигурно е хубав изстребител, но това е 143 милионна държава. Един МИГ и един ракетен двигател държава не храни.
              И в момента си дават индустриалните предприятия да ги менажират западни компании. Вече не защото нямат пари, а само по една причина - ноу хау.
              2014: Deutschland über alles

Comment

• Нито преди, нито сега руснаците са бедни.

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  ...
                  И изводът от всички тези наблюдения е, че като се започне с елементната база и се свърши с комуникационните протоколи, в IT сферата, руснаците изостанаха страшно много именно по времето на соца. Сега ще им трябва много време за да компенсират проспаното. Лошото е това, че в този бранш дори и няколко месеца "спане" и си невъзвратимо вън от играта.
                  Уважавам мненията Ви колега, защото смятам че сте ерудиран човек с опит, но с горе посоченото твърдение не мога да се съглася.
                  Руската наука винаги е имала блестящи умове, винаги е правила иновации и винаги е била ако не на равно на не повече от една крачка от световните достижения. Изоставането в посочената от Вас сфера стана в годините на безвремие след така наречената "перестройка" когато условията за каквото и да било наука са отвратителни, и всеки нормален учен (или ако предпочитате човек) с някакъв потенциал предпочита да емигрира някъде където да може спокойно да работи.
                  Има и един друг фактор, а това е психологията на руснака- прагматичност. Давам един пример който е много популярен. Когато в 60 те се решава проблема с това как да пишат космонавтите, в условията на безтегловност НАСА влагат в изследвания почити 1M$ и създават капилярните писалки, или за кратко флумастер, Руснаците имат решение на момента... пише се с молив... безплатно и сигурно! Нищо че след това НАСА печели от Copyright много повече. Този пример точно отразява разликата в двата типа мислене. Всеки има право да избира на коя страна да застане. Давам Ви типичен пример за това какво казва руснак когато сме говрили за тези неща, за компютърната индустрия, за това защо толква са изостанали в тази област и не са работили в тази насока:
                  "Ами защо трябва да откриваме нещо което вече е открито... можем просто да го вземем и да го ползваме, а ако нещо не ни харесва да го подобрим"
                  Разбирате ли това е просто народопсихология при тях, да бъдат прагматични и да не се напрягат и да хабят излишна енергия за неща който не е сигурно дали са полезни.
                  Друга отрицателна страна е и пословичната им и параноична склонност да засекретяват какво ли не за военно приложение. Не се заблуждавай, че не са имали комуникационни протоколи или системи за управление на процеси, напротив, дори в науката за управлението на процеси са на много високо ниво, за съжаление нищо не достига като информация, до цивилният сектор, в последсвие в годините на безвремие много от учените занимавали се в тази област емигрират и работят за "буржоата" както самите те ги наричат. Но това е нормален процес, в края на краищата когато човек изгуби каузата за която е работил всеки ден, нормално е да помисли за себе си. Наскоро гледах много хубаво предаване за самолетите с ниска радарна забележимост, познайте, те също са разработени на теоретичната база публикувана от руският учен Пётр Уфимцев за радарните системи през 60 те... но тогава не са видели някаква пракитчно приложение и просто са я изоставили. Американците просто са се възползвали или използвали кой като го предпочита.
                  Сега познайте, ами същият учен е разработил радар който вижда тия самолети, без никакво затруднение предполагам, че този път няма да публикуват в статия изследванията му Филма беша много интересен, бил е поканен от Американците и е живял в Калифорния, бил е преподавател известно време при тях... познайте, зарязал е всичко и се е върнал обратно в Русия.
                  Е такива мисли ми се въртят в главата, и не разбрам защо трябва да се спори и да се размахват линкове когато нещата не са само черно бели.
                  И последно, Колега предполагам, че Вие (както и аз) сте получили образованието си точно по него време когато тия компютри Правец, ги имаше във всяко училище и всеки с желание е имал достъп до тях, ако не за друго то поне за игра. Знаете ли, че по това време (80те) в Европейските училища само бяха чували, че съществуват компютри. Продаваха ги на безумни цени и едва ли средностатистическият европеец е можел да си позволи да си купи подобна вещ. Пак по това време мой приятел дори си беше сглобил един работещ микро компютър и то с части почити само от "Млад техник".
                  И понеже някой каза нещо за дисковете правени в Ст Загора, кажете ми от къде да се появят тия нови дискове, когато в началото на 90те бях в командировка в Сф и бях в стаята в хотела с човек който беше работил в ДЗУ и беше инженер работил над резонансните глави, но беше пратен в Сф да се учи да работи с машини за дървообработване и то не по негово желание а защото имаше семейство и трябваше да го храни. Как да се появят нови дискове с по висока инфо наситеност когато човека от глави за дискове се преквалифицираше, на дърводелец. Знаете ли колеги, мога да ви разказвам такива тъжни истории до утре за това как бе убита българската техническа мисъл. Стана доста дълго, знам че много хора няма да харесат това което съм написал, но така виждам аз нещата.
                  Няма надежда според мен, от тук нататък, и за всичко сме си виновни само ние и никой друг!
                  Have A Nice Day
                  o/_______\o
                  (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
                  []=о===о=[]

Comment

• Още малко електроника:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Alexei_Ekimov

Comment

• Абе както и да го гледаш положението е ей такова....
                      https://www.google.bg/publicdata/exp...l=bg&ind=false

Компютър правец 84г. около 4000лв, наще са взимали около 200лв заплата, демек за 20 заплати си купуваш компир.
                      Apple II 84г. цена 2000$ средна заплата около 900$, за около 2 заплати в САЩ си взимаш компютър.
                      Супер!! Как става тоя номер???

Comment

• Има едно предаване, "Кой е по-по-най".Вземете се запишете
                        По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                        конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                        Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                        Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Нито преди, нито сега руснаците са бедни.
                          Сега при рекордно-високите цени на нефта и газа са добре горе-долу. Обаче е тука си го пише. 1990г. САЩ 23 000 долара, Русия 3 000 долара.
                          Социализмът си отиде просто защото фалира. Ако не беше фалирал, болшевиките никога нямаше да пуснат властта.
                          2014: Deutschland über alles

Comment

• Нали знайш, от свиня мас и от комунист власт само с дране се вземат.
                            По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                            конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                            Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                            Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                              Сега при рекордно-високите цени на нефта и газа са добре горе-долу. Обаче е тука си го пише. 1990г. САЩ 23 000 долара, Русия 3 000 долара.
                              Социализмът си отиде просто защото фалира. Ако не беше фалирал, болшевиките никога нямаше да пуснат властта.
                              Ето тук има по-различни данни.
                              http://historyofrussia.org/ussr-gdp/

Ако сравним обаче дъжавния дълг на двете страни. САЩ сега има 17 трилиона, Русия 200 млрд. около 85 пъти по-малък размер.

Comment

• Ето още:
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X