Известие

Collapse
No announcement yet.

Относно данък върху лихвите по депозитите.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
    С риск да ме обявиш и мен за комунист, държа да ти кажа, че не си прав и за да може да има една държава адекватна социална политика е необходимо да бъде и най-големия инвеститор и собственик в структуроопределящи отрасли. Иначе от къде пари?
    Не бъркай краденето с управлението.
    Аз не знам дали си комунист, но тая концепция ни я натрапва БСП като някаква лява уж общоевропейска политика. Аз съм твърдо против това държавата да инвестира държавните, т.е. нашите пари в конкретни икономически проекти. Това означава държавата да преразпределя повече отколкото сега. Да плащаме повече и по-високи преки и косвени данъци, защото парите за тези инвестиции няма откъде другаде да дойдат. Историята доказа, че държавните икономически проекти не вървят. Когато държавата контролираше 100% от икономиката тя фалира брутално. В някои страни може и да има държавно участие във фирми и това да работи, но в тия държави са намерили механизми за контрол и администрацията очевидно не краде в толкова големи размери. В България държавата трябва да преразпределя само до един "санитарен" минимум и толкова. Ако има държавни проекти, като например Белене, тези проекти ще бъдат опоскани най-брутално защото тук управляващите крадат и с гъза си, а съдебната система не работи. Блажени са вярващите, че от тези проекти ще влязат пари в бюджета. Ще влязат колкото ще влязат от Цанков Камък. Вместо да построят Тракия, те похарчиха 1 млрд за тоя язовир и сега какво получаваш от тази инвестиция?
    Това да си съгласен да плащаш на държавата, за да може тя да построи заводи, електроцентрали и подобни и да чакаш с печалбите от тях да напълни бюджета и да намали безработицата за мен е висша на форма на мазохизъм. Пък ти си знаеш комунист ли си или какъв си. Мен не ме интересува.
    Държавата има много други функции в които трябва да се фокусира и да осигури благоприятна среда за бизнеса. Това може да го направи като осигури относително ниско данъчно бреме, добра инфраструктура, образовани кадри, сигурност и разни подобни.
    Реалността и логиката показват, че най-социалните държави са тези с най-свободна пазарна икономика, а тези като Куба и Сев. Корея, които са "инвеститори и собственици в структуроопределящите отрасли" искат да са социални, но не могат. Щото са бедни. Китай преди 25 години и сега също е добър пример.
    2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
      Естествено, че приходите в бюджета идват от нас - фирмите и физ. лица, живеещи в държавата. Имам чувството, че много хора си мислят, че когато държавата харчи някакви пари те са си нейни и чужди, а не наши. Затова много хора са готови държавата да похарчи едни 20-30 млрд за Белене все едно няма да дойдат от нас тия пари, а някъде от небето.

Е това е доста голяма манипулция и лъжа.

Парите ще дойдат от заем, който ще плаща държавна компания.
      Сиреч /това сигурно ти е любимата думичка/, просто вместо част от печалбата на тази компания да я прибира някой и да не знаеш къде се разходва, ще се погасява този кредит. Да не говорим, че от централата ще се печели, за разлика от Лувъра например

---------- Post added at 05:54 ---------- Previous post was at 05:51 ----------

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
      Аз не знам дали си комунист, но тая концепция ни я натрапва БСП като някаква лява уж общоевропейска политика. Аз съм твърдо против това държавата да инвестира държавните, т.е. нашите пари в конкретни икономически проекти. Това означава държавата да преразпределя повече отколкото сега. Да плащаме повече и по-високи преки и косвени данъци, защото парите за тези инвестиции няма откъде другаде да дойдат. Историята доказа, че държавните икономически проекти не вървят. Когато държавата контролираше 100% от икономиката тя фалира брутално. В някои страни може и да има държавно участие във фирми и това да работи, но в тия държави са намерили механизми за контрол и администрацията очевидно не краде в толкова големи размери. В България държавата трябва да преразпределя само до един "санитарен" минимум и толкова. Ако има държавни проекти, като например Белене, тези проекти ще бъдат опоскани най-брутално защото тук управляващите крадат и с гъза си, а съдебната система не работи. Блажени са вярващите, че от тези проекти ще влязат пари в бюджета. Ще влязат колкото ще влязат от Цанков Камък. Вместо да построят Тракия, те похарчиха 1 млрд за тоя язовир и сега какво получаваш от тази инвестиция?
      Това да си съгласен да плащаш на държавата, за да може тя да построи заводи, електроцентрали и подобни и да чакаш с печалбите от тях да напълни бюджета и да намали безработицата за мен е висша на форма на мазохизъм. Пък ти си знаеш комунист ли си или какъв си. Мен не ме интересува.
      Държавата има много други функции в които трябва да се фокусира и да осигури благоприятна среда за бизнеса. Това може да го направи като осигури относително ниско данъчно бреме, добра инфраструктура, образовани кадри, сигурност и разни подобни.
      Реалността и логиката показват, че най-социалните държави са тези с най-свободна пазарна икономика, а тези като Куба и Сев. Корея, които са "инвеститори и собственици в структуроопределящите отрасли" искат да са социални, но не могат. Щото са бедни. Китай преди 25 години и сега също е добър пример.
      Не съм чул досега държавата да субсидира компании от енергийния сектор /изключвам част от топлофикациите/
      Напротив, Дянков сега доста добре им прибира всичките парички.
      Котаракът ти говореше за стратегически отрасли, а не за баничарски бизнес.
      И това е нормална европейска практика.
      Лъжата, че държавата винаги е лош стопанин е вредна.
      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
      К.М.

Comment

• Творенето на глупости продължава...

Лихвите по депозити ще се декларират?

Много българи ще трябва да обявят в данъчните си декларации парите от лихви въпреки уверенията на финансовото министерство, че те няма да се декларират.
        Вчера стана ясно, че задължение за декларирането им ще има за всички българи, които получават доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от в. "Сега" и "Стандарт".

Вече се говори за увеличаване на маржа м/у лихви по кредити и депозити...

Банкер: Лихвите по кредити падат с малко, при депозитите с повече

Лихвите по кредитите до края на годината по-скоро ще се запазят на сегашните нива, защото несигурността на кредитополучателите е голяма.

Това коментира в интервю за economymagazine.bg изпълнителният директор и член на УС на Алианц Банк България АД Дорчо Илчев. Той уточни, че лихвите по депозитите малко ще падат и посочи, че те вече се понижиха през лятото, но ще падат още.

„Лихвите по кредити също леко ще намаляват – най-вече от конкуренцията”, посочи Илчев. Според него обаче няма да е с темпа на спад на лихвите по депозити. Малко ще се отвори ножицата, но кредитите са единственият способ на банките да печелят. „На паричния пазар парите ни са на нула.
        Last edited by morfius; d.m.y г., 12:52.
        Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Извинявам се, че малко позакъснявам с отговора, но като мързелив комунист, трябваше да ида на работа, въпреки че официално съм в отпуск, щото работливите капиталисти не могат да изгонят и кучка из бъзе, но това е една друга тема.
          Та на въпроса. Колегата morfius в горния пост вече е свел до вниманието ви това, за което говорех още в началото и което на много хора не им се вярваше. Еми, честито.

Естествено, че приходите в бюджета идват от нас - фирмите и физ. лица, живеещи в държавата. Имам чувството, че много хора си мислят, че когато държавата харчи някакви пари те са си нейни и чужди, а не наши. Затова много хора са готови държавата да похарчи едни 20-30 млрд за Белене все едно няма да дойдат от нас тия пари, а някъде от небето.
          Тъй като държавата би трябвало да е виша организационна структура на хората населяващи определена теритария, то държавата и съответно бюджета и, то това сме ние и нашите пари. В този смисъл се чувствам длъжен да търся отчет за всяка похарчена и съответно непохарчена стотинка.
          Именно, защото от нас идват тия пари и трябва да се ползват за наше благо, трябваше и то отдавна АЕЦ Белене да функционира, а не да е бездънна яма, в същност хранилка за всички додрапали до власт.

Ако смяташ,че това е концепцията на БСП, много си се объркал. В същност ако говорим за ляво и дясно, то БСП трябваше да е член на ЕНП, а не на ПЕС и то преди СДС,ГЕРБ и т.п. Точно БСП докара либерастките икономически изстъпления, в които отрочето и ГРОБ преуспя.
          Дори Пиночет изгони либерастите от Чили, за да възстанови страната.
          Това, за което говоря се нарича икономика от кенсиански тип и беше в основата на развитието на западното общество, до развихрянето в наши дни на неолиберастията. Точно обществената форма на собственост и управление правеше западния свят това, което беше.
          Правенето на безсмислени магистрали, в случая "Софиянци отиват на море", не е икономически стимулиращ фактор, нито пък представлява значим в инфраструкторно отношение коридор, тъй като е по същество перпендикуляр на икономичиски значимите стокови потоци. По-смисленно би било изграждането на адекватна, високоскоростна железопътна структура, която да поеме потокът от влизащия в скоро време в експлоатация тунел под Босфора.
          Оставяйки на страна това, въпросните творения небива да се назовават магистрали, тъй като по същество не отговарят на европейските изисквания за подобни обекти и ще пием по една студена вода относно финансирането им. Намерът е, че от "асфалта" яко се краде.
          Ако искаха да правят инфраструктура, то уместно беше да изградят мрежа от нормални първо и второкласни пътища, защото дори да признаем това за магистрали, трябва да занесем колите си на гръб до тях.
          За Цанков камък решението е лесно. По едно въженце с камък на вратлетата на всички крали от там и да инспектират дъното.
          Заводите и електроцентралите, както и всички естествени монополи трябва да са в ръцете на обществото и с обществено управление. Иначе ще си плащащ и за въздуха, който дишаш.
          Относно това, че държавата създава условия за развитие на бизнеса, абсолютно съм съгласен. В тоя ред на мисли, държавата управлявана от ГЕРБ какво направи? Ами просто умори малкия и среден бизнес, че вече и някои от големите подгъват крак. Безработицата е ужасяваща. И в България трикълдаунът не се случи.
          А Куба,Св.Корея,Виетнам,Китай и т.н. не ги мисли. За себе си те са намерили оптимален път на развитие. В безпътицата сме ние.
          И още нещо да те светна. Такова животно, като свободен пазар няма. То е просто лозунг в устата на неолиберастите.
          Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
            Сиреч /това сигурно ти е любимата думичка/, просто вместо част от печалбата на тази компания да я прибира някой и да не знаеш къде се разходва, ще се погасява този кредит. Да не говорим, че от централата ще се печели, за разлика от Лувъра например[COLOR="Silver"]
            Божеее, колко мъчно ми става като слушам такива небивалици. На Гърция дълговете кой ги плаща сега. Държавните компании ли или им съдират по 3 ризи от гърба.
            Дай тогава да си открием 100 държавни компании, всяка от тях да вземе по няколко млрд кредити и край с икономическите проблеми и с безработицата. Ще работим и ще пеем, да живей живота нов.

---------- Post added at 18:28 ---------- Previous post was at 18:19 ----------

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
            Котаракът ти говореше за стратегически отрасли, а не за баничарски бизнес.
            И това е нормална европейска практика.
            Лъжата, че държавата винаги е лош стопанин е вредна.
            За страна на балканите, латинска Америка, Африка, Русия и някои други райони на света държавата е възможно най-лошият стопанин на каквато и да било собственост. Основните причини са три - незаинтересованост, непоследователност и на първо място брутална корупция. Освен това държавната собственост убива каквато и да била конкуренция.
            П. С. Ама ти сериозно ли мислиш това за Лувъра?! Аз ти казах да се хванеш с кокошките още навремето, щеше да имаш успех там.

---------- Post added at 18:47 ---------- Previous post was at 18:28 ----------

Сиреч /това сигурно ти е любимата думичка/, просто вместо част от печалбата на тази компания да я прибира някой и да не знаеш къде се разходва, ще се погасява този кредит. Да не говорим, че от централата ще се печели, за разлика от Лувъра например[COLOR="Silver"]
            Когато държавната компания НЕК взе кредит за да построи язовир Цанков Камък кой плаща кредитите и защо държавната компания има 1,5 млрд лева дефицит и не може да си плаща заемите? Нали с печалбите от язовира щеше да се плаща кредита за построяването му. Ако НЕК фалира кой ще плаща? Ние ли или държавата или кой?

Comment

• Щом и Божидар Данев дава съвети как да не платим новия данък, малкото Тиквениче ще види пари през крив макарон....

http://www.darikfinance.bg/novini/83655

А че Герб сами се простреляха в десния крак с тая мярка - това според мен е повече от ясно.
              Volvo XC90 D5 '06
              Alfa Romeo Spider 2.0 '90
              Lancia Ypsilon 1.2 '00

ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Distinctive '02
              ex Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '00
              ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 '99

Comment

• Първоначално публикувано от pinko Покажи съобщение
                Щом и Божидар Данев дава съвети как да не платим новия данък, малкото Тиквениче ще види пари през крив макарон....

http://www.darikfinance.bg/novini/83655

А че Герб сами се простреляха в десния крак с тая мярка - това според мен е повече от ясно.
                Ще го платим, с лихвите по кредитите най-малкото...

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Божеее, колко мъчно ми става като слушам такива небивалици. На Гърция дълговете кой ги плаща сега. Държавните компании ли или им съдират по 3 ризи от гърба.
                  Дай тогава да си открием 100 държавни компании, всяка от тях да вземе по няколко млрд кредити и край с икономическите проблеми и с безработицата. Ще работим и ще пеем, да живей живота нов.

---------- Post added at 18:28 ---------- Previous post was at 18:19 ----------

За страна на балканите, латинска Америка, Африка, Русия и някои други райони на света държавата е възможно най-лошият стопанин на каквато и да било собственост. Основните причини са три - незаинтересованост, непоследователност и на първо място брутална корупция. Освен това държавната собственост убива каквато и да била конкуренция.
                  П. С. Ама ти сериозно ли мислиш това за Лувъра?! Аз ти казах да се хванеш с кокошките още навремето, щеше да имаш успех там.

---------- Post added at 18:47 ---------- Previous post was at 18:28 ----------

Когато държавната компания НЕК взе кредит за да построи язовир Цанков Камък кой плаща кредитите и защо държавната компания има 1,5 млрд лева дефицит и не може да си плаща заемите? Нали с печалбите от язовира щеше да се плаща кредита за построяването му. Ако НЕК фалира кой ще плаща? Ние ли или държавата или кой?
                  Гърция фалира заради високи заплати в държавната администрация, МВР, Армия. Огромни разходи в здравеопазването, както и социални такива.
                  Приватизацията там се налага, за да се напълнят дупките в бюджета, а не защото предприятията са губещи.
                  Ти знаеш ли в колко западноевропейски държави енергийния сектор е държавен?
                  Провери да не ти го поствам аз
                  Провери и ВиК сектора
                  Умнико, ако НЕК не може да си плаща кредитите щеше да е фалирала бе Що си толкова зле?
                  Компания да има дефицит? Какво е това
                  Една компания или си погасява вноските по кредитите или обявява фалит.

Говорех за нашия "Лувър".
                  Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 21:20.
                  К.М.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                    Умнико, ако НЕК не може да си плаща кредитите щеше да е фалирала бе Що си толкова зле?
                    Компания да има дефицит? Какво е това
                    Една компания или си погасява вноските по кредитите или обявява фалит.
                    29 юни 2012 | 12:07 | Агенция "Фокус"
                    Начало / Енергетика
                    София. Националната електрическа компания (НЕК) досега има дефицит в разплащанията от цената на електроенергията, повече от 150 милиона лева. Най-вероятно дефицитът ще нарасне към 200 милиона лева. С тази добавка ще се даде възможност на НЕК да изпълнява задълженията си без да достигне до фалит. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, по повод увеличението на цената на електроенергията с 13 % от 1 юли, вместо - с 10 %, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Значи казваш държавната компания за Белене ще си плаща дълговете от печалбата на проекта, както тази за Цанков Камък. Позволи ми да се усъмня, че това ще се сбъдне.

---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 23:04 ----------

Ти знаеш ли в колко западноевропейски държави енергийния сектор е държавен?
                    Ключовата дума тук е "западноевропейските".
                    България се намира на Балканите, а не в Скандинавия или западна Европа. Там наистина има фирми с държавно участие и вървят, но в тия страни не се краде и с гъза. За това вече стана дума няколко пъти. Вземи да четеш преди да пишеш, че става скучно да повтаряме все едно и също.

Comment

29 юни 2012 | 12:07 | Агенция "Фокус"
                      Начало / Енергетика
                      София. Националната електрическа компания (НЕК) досега има дефицит в разплащанията от цената на електроенергията, повече от 150 милиона лева. Най-вероятно дефицитът ще нарасне към 200 милиона лева. С тази добавка ще се даде възможност на НЕК да изпълнява задълженията си без да достигне до фалит. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, по повод увеличението на цената на електроенергията с 13 % от 1 юли, вместо - с 10 %, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Значи казваш държавната компания за Белене ще си плаща дълговете от печалбата на проекта, както тази за Цанков Камък. Позволи ми да се усъмня, че това ще се сбъдне.

---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 23:04 ----------

Ключовата дума тук е "западноевропейските".
                      България се намира на Балканите, а не в Скандинавия или западна Европа. Там наистина има фирми с държавно участие и вървят, но в тия страни не се краде и с гъза. За това вече стана дума няколко пъти. Вземи да четеш преди да пишеш, че става скучно да повтаряме все едно и също.
                      Семерджиев каза това когато защитаваше повишаването на тока с 16 %, заради безумните договори с ВЕИтата
                      Там бяха големи загубите, НЕК купува на по-висока цена и продава на по-ниска. Това е!
                      Тук Белене и Цанков, нямат нищо общо.
                      Грозно е да вадиш извадки от текст.

Е, как се извъртя сега за държавните стратегически отрасли. Няма да го коментирам това, няма смисъл.
                      К.М.

Comment

• Цанков камък да не е ТЕЦ бре?

И в Гърция както и в други фалирали държави заплатите на обикновените хора нямат нищо общо.
                        Не бъркай раздутите щатове (гръцки вариант на купуване на избори) със заплатите... здравната система пък си я плащат ползвателите.
                        За социалната им съм чувал много малко... но и там не е заека.

Хайде проучи що е то виртуални пари, застрахователен, кредитен и паричен балон.

Дали за заплати е правено?

Изобщо аман от напъни да се обвинява ниската и средната класа за криза предизвикана от фондове, банки, застрахователи, брокери и политици.

Comment

• Цанков камък е инфраструктурен проект с множество обществени ползи.
                          Глупостите които Никалай е изписал въобще няма смисъл да се коментират. Няма социална държава с ниски данъци и още частния монопол е по-лош от държавния. Държавата защитава интересите на обикновенните хора или обществото като цяло, бизнеса защитава лични интереси. Няма ли равновесие между тези два вида интереси , нещата не вървят на добре.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                            Държавата защитава интересите на обикновенните хора или обществото като цяло, бизнеса защитава лични интереси. Няма ли равновесие между тези два вида интереси , нещата не вървят на добре.
                            Тук си много прав, Павка. Обаче това става само и единствено на теория. В България държавата е правителството, а те се сменят през 4 години макс. Как защити обществените интереси правителството на царя?! Като продаде БТК+лиценза за Виваком за 280 млн. евро и 2 години по-късно компанията беше продадена на борсата по пазарни цени близо10 пъти по-скъпо. Как защити същото правителство обществения интерес когато тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров разпродаде парцели в София на цени 5-7 лв. за кв.м. За последното имам документ за порадажба където пише черно на бяло 7 дка парцел с постройки за 35 000 лв. (след по-малко от година същият парцел беше продаден по пазарни цени).
                            Как защити интересите на обществото правителството на станишката след като даже и еврофондовете спряха и оттогава се гледат под лупа и частните и държавните европроекти? Как сегашният премиер защитава обществените интереси след като има бизнесмени които закача и такива, на които е обещал да не закача?
                            Това, което го говориш ти е същото което ни говореха през комунизма, но то е просто хубаво пожелание и няма никакви условия да се осъществи, особено пък в България.

---------- Post added at 11:30 ---------- Previous post was at 11:28 ----------

---------- Post added at 11:31 ---------- Previous post was at 11:30 ----------

[/COLOR]
                            Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                            частния монопол е по-лош от държавния.
                            Тук съм съгласен по принцип, обаче ролята на държавата е да разбива монопола, а не да го създава.

---------- Post added at 11:43 ---------- Previous post was at 11:31 ----------

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                            Цанков камък е инфраструктурен проект с множество обществени ползи.
                            Цанков камък е ВЕЦ с 80 мгвт мощност. Дотук хубаво. Проблемът е цената, която е платила държавата. Опс, държавната компания . Ако България е страна с многомилиардни бюджетни излишъци нека да се строят такива неща. Тук обаче на хората се отказват животоспасяващи операции, икономиката буксува заради тоталната липса на инфраструктура и хората се изтребват в двулентовите пътища от соц времето, а държавата строи язовири за по 1 млрд. и раздава хонорари на лидери от управляващата коалиция в размери на милиони. Това ли беше най-приоритетният проект според теб?! Или просто беше най-удобния за крадене?!

Comment

• Е, те и сегашните не са приоритетни, а са най удобни за крадене
                              sigpic

Comment

• А извадете си главите от задниците и вижте кризата на гърците...13 и 14 пенсия, + 400 Евро, ей тъй за Коледа...13 и 14 заплата + коледни бонуси...а 5 тъпанара ми приказват, как Бройко управлявал "правилно" държавата и как цъфтим и вържем, щот софияни можели да ходят на море, по нещо което се вика магистрала, ми тя сал 73 километра бре /новопостроената/...ма нали бързичко припкате до морето има няма 5 часа...
                                А тва че стоките се движат от Босфора към Дунав мост и обратно, кой го ебе и че пътищата с северна България са леш... не синя зона, карамбозова да ви набият, все ми е тая и по 5 кинта на час да плащате - не ми пука, щото на софийските "дришльовци"не им дреме за това че останала България мизерува...
                                А Цанков камък ще го има и когато всички нас няма да ни има и ще се плати, даже вероятно поне 5 пъти до края на експлоатацията му...
                                А другото е"кучетата си лаят........"
                                Mitsubishi Outlander
                                Mitsubishi Space Star
                                Daihatsu Terios

Comment

Working...
                                X