Иво, проблема е, че това което казваш е точно така. Църквата е заета само с това да се пази като институция. И вярващите са и нужни дотолкова, доколкото трябва да ги има за да я хранят. Просто не я виждам като разпространител и борец за вяра. Дето се вика - дреме и за вярата на хората!
Известие
Collapse
No announcement yet.
Кой е по голям "светец" ?!?
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеКъде написах какъв е произходът на думата?
Защо трябва да показваш знания под формата на несъществуваща корекция на нечие мнение?
Не показвам знания........Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
Citroen C2 1,6 Sensodrive
Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX
....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!
Comment
-
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщениеЕдит: Църквите се управляват от Настоятелство, което се състои от цивилни граждани. То определя как да се изразходват средствата.
Да се намали до минимум неадекватните решения на някои висши духовници по отношение на материалното.
Има райони, в които свещеници и сгради са захвърлени и оставени на мизерно съществуване и за да са оцелеят изобщо трябва на местно ниво да правят компромиси с принципите, което не остава незабелязано от миряните - това компрометира вярата им, като в същото време на високо ниво се правят неизгодни заменки с имоти или символични наеми.Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение.
1.Църковното настоятелство (което казваш ,че ръководи църковните дела) ли купува имоти и коли , и ако да какъв е смисъла от това ,нима монасите не могат да се возят в по скромни автомобили и да живеят в по скромни палати?
2. Защо "мъртвите за останалия свят" както се изразяваш, вместо да облагодетелстват собствената си монашеска особа с прекалено скъпи подаръци , не ги използват за манастирите и църквите който не са толкова известни туристически атракции както "Рилският Манастир" и тънат в разруха докато някой беден човечец (не такъв голям духовник както тях) не се заеме със собствени средства и труд да ги възстановява?
3. Защо вместо тези "подаръци" да се задържат за облагодетелствуване на бедното духовенство, не се използват за да се направят прюти за бедни или поне да им се осигури храна,както е в католическа Италия ,например. Знаеш ли че там има една структура в църквата наречена "Каритас" която осигурява за ВСИЧКИ бедни,храна сутрин и вечер ,без да ги пита дали са християни ,мюсулмани,атеисти или будудисти?
За финал искам да отбележа ,че това не са обвинения ,а констатации на реалността която виждам. Ако има логично обяснение което незная ,моля да извините некомпетентността ми.Alfa Romeo 156 1.8 TS 144 hp
Comment
-
Първоначално публикувано от gogoff Покажи съобщениеПоздравления за поста и от мен , вижда се ,че си запознат с материята, и заради това няколко въпроса...
1.Църковното настоятелство (което казваш ,че ръководи църковните дела) ли купува имоти и коли , и ако да какъв е смисъла от това ,нима монасите не могат да се возят в по скромни автомобили и да живеят в по скромни палати?
2. Защо "мъртвите за останалия свят" както се изразяваш, вместо да облагодетелстват собствената си монашеска особа с прекалено скъпи подаръци , не ги използват за манастирите и църквите който не са толкова известни туристически атракции както "Рилският Манастир" и тънат в разруха докато някой беден човечец (не такъв голям духовник както тях) не се заеме със собствени средства и труд да ги възстановява?
3. Защо вместо тези "подаръци" да се задържат за облагодетелствуване на бедното духовенство, не се използват за да се направят прюти за бедни или поне да им се осигури храна,както е в католическа Италия ,например. Знаеш ли че там има една структура в църквата наречена "Каритас" която осигурява за ВСИЧКИ бедни,храна сутрин и вечер ,без да ги пита дали са християни ,мюсулмани,атеисти или будудисти?
За финал искам да отбележа ,че това не са обвинения ,а констатации на реалността която виждам. Ако има логично обяснение което незная ,моля да извините некомпетентността ми.
Стига с това хранене и подслоняване.
---------- Post added at 11:06 ---------- Previous post was at 11:00 ----------
Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение.....защото думата има друго значение.
Не показвам знания........
Това не означава, че тези които са я "взели" я оставят със същия смисъл, г-н огнепоклоннико.
Хайде сега ми обясни, защо гърците и сърбите не са били наричани гяури от турците?
Те нали също са християни."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеЦърквата не бива да се занимава с материалните нужди на хората, тя се грижи за техните души.
Стига с това хранене и подслоняване.
Ако имаш две души, дай едната на ближния !? Така ли ?Last edited by gogoff; d.m.y г., 13:27.Alfa Romeo 156 1.8 TS 144 hp
Comment
-
Първоначално публикувано от gogoff Покажи съобщениеКажи чесно
Ако имаш две души, дай едната на ближния !? Така ли ?
Църквата не трябва да търси някой да му помага, а този някой трябва да търси църквата за помощ.
Свещенникът няма да те хване за ръка да те води, а ти трябва да хванеш неговата и да го последваш.
Това е православието.
Сутрин камбаните бият, а ти решаваш дали да отвориш вратите на храма и да влезеш вътре.
Никой няма да те заведе до там и да ти отвори вратите.
Това с ризите е метафора, както и това с плесницата."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеЦърквата не е социално министерство.
Църквата не трябва да търси някой да му помага, а този някой трябва да търси църквата за помощ.
Свещенникът няма да те хване за ръка да те води, а ти трябва да хванеш неговата и да го последваш.
Това е православието.
Сутрин камбаните бият, а ти решаваш дали да отвориш вратите на храма и да влезеш вътре.
Никой няма да те заведе до там и да ти отвори вратите.
Това с ризите е метафора, както и това с плесницата.
Или задължението на църквата към мен се изчерпва с това да отида да си купя свещ когато забият камбаните ?
Обясни ми също откъде знаеш кое е метафора и кое не ,в "Библията" ,да не си съавтор?
Или църквата знае как се интерпретира всеки ред в нея?
Обясни ми също защо в стария завет ,на първа страница пише " И създаде човека по Наш образ и по Наше подобие" .
Защо защитаваш така самоотвержено една институция към която хората толкова отдавна са загубили доверие, заради постъпките и действията й ?
И вместо да казваш само "църквата не трябва това , и не трябва онова " ,обясни какво трябва да прави тази църква освен да съществува? Защото оставам с впечатлението ,че нищо друго не трябва!Last edited by gogoff; d.m.y г., 14:41.Alfa Romeo 156 1.8 TS 144 hp
Comment
-
Първоначално публикувано от gogoff Покажи съобщениеДобре ,аз съм беден и бездомен ,нямам какво да ям, коя църква ще ми предложи храна или подслон ? Мога да предложа само ръцете си в замяна ?
Или задължението на църквата към мен се изчерпва с това да отида да си купя свещ когато забият камбаните ?
Обясни ми също откъде знаеш кое е метафора и кое не ,в "Библията" ,да не си съавтор?
Или църквата знае как се интерпретира всеки ред в нея?
Обясни ми също защо в стария завет ,на първа страница пише " И създаде човека по Наш образ и по Наше подобие" .
Защо защитаваш така самоотвержено една институция към която хората толкова отдавна са загубили доверие, заради постъпките и действията й ?
Отиди в някой манастир кажи какво можеш, кажи, че искаш подслон и храна и ще видим какво ще стане.
Съмнението е дело на лукавия, това е най-силното му оръжие, да кара хората да се съмняват във всичко.
"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеНе търси логика в нищо свързано с църквата и вярата.
Отиди в някой манастир кажи какво можеш, кажи, че искаш подслон и храна и ще видим какво ще стане.
Съмнението е дело на лукавия, това е най-силното му оръжие, да кара хората да се съмняват във всичко.
Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеНе търси логика в нищо свързано с църквата и вярата.
Идеята за нея в началото може и да е била добра и хуманна но от много отдавна ,църквата вече не е такава.
ай
п.п Толкова пусти манастири са останали, че вместо да търся обитаем мога направо да се нанеса в някой.Last edited by gogoff; d.m.y г., 15:10.Alfa Romeo 156 1.8 TS 144 hp
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
---------- Post added at 11:06 ---------- Previous post was at 11:00 ----------
Думата е "взета" от персите.
Това не означава, че тези които са я "взели" я оставят със същия смисъл, г-н огнепоклоннико.
Хайде сега ми обясни, защо гърците и сърбите не са били наричани гяури от турците?
Те нали също са християни.
За сърбите не знам но и гърците са наричани гяури,даже имат и такава фамилия.....
---------- Post added at 17:18 ---------- Previous post was at 17:16 ----------
Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
Citroen C2 1,6 Sensodrive
Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX
....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!
Comment
-
Ало, догматиците, Дяволът е най-светлия ангел( Луцифер - творящ светлина ). Вероятно за това е пътеводен за "светини" им.
Думата в оргинал май е "каур".
Църквата може да е духовна в духовния свят, в материалния трябва да се грижи и за "тялото", иначе се получава дух без тяло, тоест покойник или тяло без дух, тоест труп.Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщениеХахахаха,Сусе ти наистина успяваш да ме разсмееш.....
За сърбите не знам но и гърците са наричани гяури,даже имат и такава фамилия.....
---------- Post added at 17:18 ---------- Previous post was at 17:16 ----------
Явно ,,пастирите" на заблудените оФци са най-податливи на лукавия......"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
Comment