Известие

Collapse
No announcement yet.

Цената на тока може да падне с 50%

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
    За разлика от фотоволтаиците, които директно преобразуват светлинна енергия в електрическа, другите технологии концентрират топлината от слънчевите лъчи в малък обем, генерират пара, която върти турбини.........и т н. Това са най-общо казано централи с концентриране на соларна мощност (CSP). Предимството им е че тази технология прави флуктуациите доста по-малки и акумулират излишната енергия доста по-ефективно. Такива централи могат да работят и нощно време.
    Не казвам, че това е бъдещето, а само на фотоволтаичната технология не може да се разчита.
    Кобминация от двете предствавлява едно добро решение за оползотворяване на слънчевата енергия.
    А ако в бъдеше фотоволтаичната технология не поевтинее драстично и не се изнамери много по-ефективен метод за акумулиране на енергията, то CSP със сигурност ще се наложат.
    Точно това е принцина на работа на "Невада Солар 1"
    Загряват сол в огромни тръби и и тя си работи и нощем, защото не може да се втвърди и дава енергията, която е усвоилапрез деня. Бил съм там 2 пъти и съм го виждал това нещо
    Alfa 155 2.0TS 8V '93
    sigpic
    VW LADAVAGEN '81
    CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

• Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщение
      Загряват сол в огромни тръби и и тя си работи и нощем, защото не може да се втвърди и дава енергията, която е усвоилапрез деня. Бил съм там 2 пъти и съм го виждал това нещо
      Точно така. Повече информация по въпроса тук.
      Само се замислете върху следното:
      Ако в България съществуват достатъчно ВЕЦ - ове, които да компенсират недостатъците на ФВ, то какво се прави по други места, където няма ВЕЦ - ове?

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

• По първата сметка

10лв гащи базова цена, обаче 93% остават същите а 7% се вдигат 10 пъти от базовата, та:

7% от 10 са 0.7лв х 10 са 7лв
        значи имаш 10лв с тегло 0.93 = 9.3лв
        и 7лв с тегло 0.7 = 4.9
        или 9.3+4.9= 14.2лв а не 17лв както пишеш което пък от своя страна е 42% а не 70%.
        Всъщност това е само некоректен пример, защото може да се сметне приблизително колко процента е оскъпяването на тока от ФЕЦ като се вземат данни от тук http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
        Аз съм ги сметнал, хайде и някои друг да го направи да видим за крайния потребител колко е оскъпяването със и без ФЕЦ.

Comment

• Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщение
          По първата сметка

10лв гащи базова цена, обаче 93% остават същите а 7% се вдигат 10 пъти от базовата, та:

и 7лв с тегло 0.7 = 4.9
          или 9.3+4.9= 14.2лв а не 17лв както пишеш което пък от своя страна е 42% а не 70%.
          Всъщност това е само некоректен пример, защото може да се сметне приблизително колко процента е оскъпяването на тока от ФЕЦ като се вземат данни от тук http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
          Аз съм ги сметнал, хайде и някои друг да го направи да видим за крайния потребител колко е оскъпяването със и без ФЕЦ.
          Ами те ДЕКВР са си го сметнали, това е добавката за зелена енергия която може и да се увеличи.

---------- Post added at 20:25 ---------- Previous post was at 20:20 ----------

Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщение
          Поредната измишльотина която въобще не може да се приложи в България. Съществува пак благодарение на това че се товарят сметките на потребителите и имат договор за изкупуване на ел. енергията по определени цени.

Comment

По първата сметка

и 7лв с тегло 0.7 = 4.9
            E ти ме разнищи с тази корекция, направи примера ми "безмислен".

Ще се потретя. Примерът ми бе само, за да покажа, че дори 6 % тежат, защото количеството /делът/ не е важното в случая.
            Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 09:05.
            "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
            К.М.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
              E ти ме разнищи с тази корекция, направи примера ми "безмислен".

Ще се потретя. Примерът ми бе само, за да покажа, че дори 6 % тежат, защото количеството /делът/ не е важното в случая.
              Ами когато някои не може да си сметне правилно примера, а пък преди това обяснява колко било лесно, просто не му взимам под внимание разсъжденията за каквото и да било.
              Всъщност енргията от ФЕЦ е около 4 пъти по скъпа от осреднета в целия микс а не 8-10 както казваш. Лошото е че за верна сметка нямаме достатъчно данни а именно от % ВЕИ колко в моментта са за ФЕЦ и колко за други, но да сложим 50 на 50 и имаме около 4% тегло в целия микс. Сметни сега колко се товари сметката на крайния потребител за kW/h.

Павлине, добавката за "зелена енергия" е с друга цел, то има и добавка за "високоефективното комбинирано производство" и добавка "невъзстановяеми разходи". Айде кажи тия другите две добавки за какво са и не са ли с по голяма тежест в сметката от "зелената енергия".

Цялата работа е че общо ни клатят а не само със "зелената енергия" както някои се опитват да си измият ръцете пък други без да са наясно вярват.

П.С. сега си видях новата сметка и си е нормална, за разлика от предишните 2, които бяха с 50% по високи, пък ток почти не ползваме и не се влияя от външни фактори.

Comment

.............
                Цялата работа е че общо ни клатят а не само със "зелената енергия" както някои се опитват да си измият ръцете пък други без да са наясно вярват........
                Абсолютно вярно!
                Моята сметка за ток си варира в обичайните граници в зависимост от потреблението (+- 10%).
                Пък нали и аз ползвам зелена енергия?

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами когато някои не може да си сметне правилно примера, а пък преди това обяснява колко било лесно, просто не му взимам под внимание разсъжденията за каквото и да било.
                  Всъщност енргията от ФЕЦ е около 4 пъти по скъпа от осреднета в целия микс а не 8-10 както казваш. Лошото е че за верна сметка нямаме достатъчно данни а именно от % ВЕИ колко в моментта са за ФЕЦ и колко за други, но да сложим 50 на 50 и имаме около 4% тегло в целия микс. Сметни сега колко се товари сметката на крайния потребител за kW/h.

Павлине, добавката за "зелена енергия" е с друга цел, то има и добавка за "високоефективното комбинирано производство" и добавка "невъзстановяеми разходи". Айде кажи тия другите две добавки за какво са и не са ли с по голяма тежест в сметката от "зелената енергия".

Цялата работа е че общо ни клатят а не само със "зелената енергия" както някои се опитват да си измият ръцете пък други без да са наясно вярват.

П.С. сега си видях новата сметка и си е нормална, за разлика от предишните 2, които бяха с 50% по високи, пък ток почти не ползваме и не се влияя от външни фактори.
                  Аз твърдя, че моята сметка си е добра и достатъчно добре показва, че 6% си тежат достатъчно. /сигурно забеляза шеговития стил/
                  Виж сега, ако един разумен "управленец" види, че нещо е достатъчно натоварено няма да прави неща, с които да го товари допълнително до скапване.
                  Това е важно да се разбере.
                  Цената си беше достатъчно натоварена и спокойно можеше да не се товари и с ненужно много ВЕИ източници, които бяха капката, която преля чашата.
                  Аз никъде не съм казал, че само ВЕИ са виновни, но защо трябваше да бием и без това болната глава допълнително?
                  Това е важно да се разбере.
                  И защо трябваше изкуствено да държим цената на тока и после изведнъж да я напомпаме със 17 %, вместо всяка година да я вдигаме с 4?
                  Тъпите управленски решения са факт.
                  К.М.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                    И защо трябваше изкуствено да държим цената на тока и после изведнъж да я напомпаме със 17 %, вместо всяка година да я вдигаме с 4?
                    Тъпите управленски решения са факт.
                    А освен нарочените ВЕИ, каква друга причина има за вдигането й всяка година? Кое точно са подобрили, че да им плащаме повече? Защо плащаме кражбите на ток - да си намалят от печалбата, да се погрижат да няма такива, доколкото съм чел навън процента на загуби е по-малък. Защо да плащаме и за свързване на ВЕИ - нали това им е работата, да свързват - да си го вземат и това от печалбата. Не казвам, че не трябва да печелят, но ДКЕВР всячески ги обслужваха тези години, а за да замажат положението първоначално стряскаха хората с голям процент увеличение, а после го намаляха, колкото да се каже, че правят нещо. Досега всички правителства играеха/обслужваха с тях, а сега изведнъж кой от кого по-голям борец против фашизма....аааа, монополите и картелите излезе.
                    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                    ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Едната добавка компенсира оскъпяването от ко генерации а другата от скъпите Марици.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                        Едната добавка компенсира оскъпяването от ко генерации а другата от скъпите Марици.
                        Ок, защо тогава да е виновна зелената енергия, а не това че плащам за когенерации, които всъщност имат по голяма ефективност и тези които използват топлината също плащат?? Така ми изглежда, че плащам с тока, част от парното на тия където не си го плащат а някои печели много.

А това с Мариците е малко по сложно и сега нямам време....
                        Но ако се запознае добре човек ще види че "зелената енергия" не е основния фактор за високите сметки. Всъщност на мене не ми пречи нея да си я плащам, вместо да плащам за пушилки от ТЕЦ-ове и после да си ги дишаме....

Comment

Ок, защо тогава да е виновна зелената енергия, а не това че плащам за когенерации, които всъщност имат по голяма ефективност и тези които използват топлината също плащат?? Така ми изглежда, че плащам с тока, част от парното на тия където не си го плащат а някои печели много.

А това с Мариците е малко по сложно и сега нямам време....
                          Но ако се запознае добре човек ще види че "зелената енергия" не е основния фактор за високите сметки. Всъщност на мене не ми пречи нея да си я плащам, вместо да плащам за пушилки от ТЕЦ-ове и после да си ги дишаме....
                          Охоооооо, "старецЪТ" бил член на грийнпийс.
                          За когенерациите не си прав.
                          Когато от нещо се получава топла вода, защо да не се ползва и другия продукт, в случая ел. енергията независимо, че е по-скъпа от останалите ТЕЦ.
                          Това е все едно да изядеш агнето и от кожата му да не си направиш чепици, а да си купиш евтини шпицарки от еко кожа.
                          Ето това е екологично, това корелира с принципите на устойчивото развитие, а не да слагаш перки на миграционен път на птици и да унищожаваш плодородна земя покривайки я с грозни панели.
                          Ако един ТЕЦ е оборудван с необходимите пречиствателни съоръжения той не е опасен за околната среда.
                          К.М.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение

Поредната измишльотина която въобще не може да се приложи в България. Съществува пак благодарение на това че се товарят сметките на потребителите и имат договор за изкупуване на ел. енергията по определени цени.
                            Не бих нарекал това "измишльотина".
                            Това е относително нова технология, създадена като резултат от усилията на мислещи хора и с цел да бъдат преодоляни недостатъците на фотоволтаичната технология.
                            Защо да не е приложима у нас?

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                              Не бих нарекал това "измишльотина".
                              Това е относително нова технология, създадена като резултат от усилията на мислещи хора и с цел да бъдат преодоляни недостатъците на фотоволтаичната технология.
                              Защо да не е приложима у нас?
                              Съгласен съм, но технологията изобщо не е нова.
                              Технологията може да произвежда ккато електричество, така и гореща вода за отопление и за прасето да се изкъпе
                              Alfa 155 2.0TS 8V '93
                              sigpic
                              VW LADAVAGEN '81
                              CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

• Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщение
                                Съгласен съм, но технологията изобщо не е нова.
                                Технологията може да произвежда ккато електричество, така и гореща вода за отопление и за прасето да се изкъпе
                                Ааааааа, прасето се къпе двуразово, и хапва петразово.
                                К.М.

Comment

Working...
                                X