Известие

Collapse
No announcement yet.

Наука

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Повече ми харесва мисълта, че все някъде светлината хвърля сянка.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

...
      Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 01:47.

Comment

Вече в продължение на повече от 100 години само се констатира това, че светлината има дуалистичен характер (корпускулярно-вълнов), без да бъде изяснено, на какво се дължи това.

Един от физиците, които са работили най-много над този въпрос е Джон Уйлър.

След редицата много хитри експерименти, които е провел, той стига до следния умопобъркващ извод:

"Thus one decides whether the photon "shall have come by one route, or by both routes" after it has "already done its travel"

https://arxiv.org/pdf/0706.2596.pdf

Или казано иначе - нещо решава, дали светлината да има корпускулярно или вълново поведение, едва след като е завършила пътя си.

Т.е. - Решаваш откъде да минеш, след като вече си пристигнал!

Никой, все още не е обяснил този парадокс.
        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 18:06.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

...
          Last edited by nickgaidarov; d.m.y г., 01:48.

Comment

Както е добре известно, "чудната година" на Айнщайн е 1905 - та. Тогава той е бил на 26 и е бил напълно непознат на научната общност.

За периода март - септември 1905 той публикува 5 феноменални документа от по няколко страници в едно немско списание.

Всичките тези 5 документа шокират света и с това приковават вниманието върху този гений.

По-натам изказаното в тези публикации се превръща във фундамент за съвременната физика.

Странното е, че въпросните документи са преведени за първи път от немски на английски едва през 1920 - та.

На френски - едва през 2013 - та (108 години по-късно)

На български не можах да намеря нищо.

Странно е, как светът се отнася към своите гении.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

щото извънземните са го светнали на това онова, на 26 години
              Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Поради това, че много се е пререкавал с преподавателите си в университета, не са му предложили академичен пост.

Започнал е работа в едно патентно бюро и точно там, разглеждайки инженерни проекти за синхронизиране на часовници в различни точки по света, са се породили и първите му въпроси за относителността на времето.

Демек - всяко зло за добро.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

В момента се работи по теория, твърдяща че светлината няма постоянна скорост. Готов съм да се обзаложа че теорията ще се потвърди.
                  Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                    В момента се работи по теория, твърдяща че светлината няма постоянна скорост. Готов съм да се обзаложа че теорията ще се потвърди.
                    А кой е твърдял, че тя е постоянна?

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

ама и тогавашната му жена му е дала рамо в разработките, може да са и нейна идея, ама нали жена

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                        ама и тогавашната му жена му е дала рамо в разработките, може да са и нейна идея, ама нали жена
                        Това е вярно. И тя е била славянка.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                          Това е вярно. И тя е била славянка.
                          това славяни руснаците го били измислили, ние не сме много славяни според мен и граматиката ни е друга

Comment

А кой е твърдял, че тя е постоянна?
                            Казват че Айнщайн. Не съм аз.

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                            това славяни руснаците го били измислили, ние не сме много славяни според мен и граматиката ни е друга
                            Граматиката има ли общо?
                            Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 22:39.
                            Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Айнщайн е предположил само това, че скоростта на светлината във вакуум е максимално възможната за материята във вселената. Аз не знам, някъде да е казал, че нейната скорост е инвариантна изобщо.

Гениалното е, че до този извод той е стигнал единствено и само с мисловни експерименти.

Както междувпрочем и до извода, че светлината се отклонява заради гравитацията.
                              Last edited by ecotronic; d.m.y г., 22:45.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Граматиката има ли общо?
                                граматиката ни е различна от другите езици, които се наричат славянски и приличат на нашия

---------- Post added at 22:51 ---------- Previous post was at 22:49 ----------

Айнщайн е предположил само това, че скоростта на светлината във вакуум е максимално възможната за материята във вселената. Аз не знам, някъде да е казал, че нейната скорост е инвариантна изобщо.

Гениалното е, че до този извод той е стигнал единствено и само с мисловни експерименти.

Както междувпрочем и до извода, че светлината се отклонява заради гравитацията.
                                гледах нещо за оптичните кабели, как светлината върви по струя с вода и я следва като пада надолу, а не продължава направо

Comment

Working...
                                X