Известие

Collapse
No announcement yet.

Наука

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Във физическия смисъл си прав, но само ако се абстрахираме от фактора време (брой итерации).
    Т.е. независимо от началните условия, всяка функция, която зависи от самата себе си и още някокво действие върху аргументи, клони към конкретна стойност или по-точно към множество от стойности. Но това след безкрайно дълго време.

Обикновено резултатът има фрактална структура.

Примерно функцията:

има графичния образ:

Повече по въпроса:

https://en.wikipedia.org/wiki/Attractor
    Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:16.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Вселената е всичко друго ,но не и фрактал,не вярвай на Лорда.
      Той живее в крака на нечия маса.
      Иначе нал времето беше относително,къв е проблема?

Comment

• Относително - на теория. При скоростите с които се движим, хич даже не е относително

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Секс,бира и рок'н'рол.
          Забрави гравитацията.Вълнички некви.
          Не издребнявам,ама да е точна сметката.

Comment

• Хм - и това с гравитацията уж е просто, ама не е. Да вземем за пример МКС. Според Айнщайн, земята огъва пространството около себе си заради масата си и така МКС се движи по права линия в огънатото пространство. Да ама на борда на МКС всичко е в безтегловност. Т.е имаме един участък от пространството огънът симетрично във всички посоки. Как става това според Айнщайн?

Представи си, че има тунел, който минава през центъра на земята и ти слизаш в него до центъра. Там също ще си в безтегловност. Как точно е огънато там пространството, за да си в безтегловност?

То е ясно, как ако разглеждаме нещата с помощта на теорията на сър Нютон и неговите сили. Ама това с огъването на пространството май не е много лесно за вдяване
            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:35.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Кво да ти кажа?
              Ами трудно е за вдяване за нас.
              Завърти малко гледната точка.
              При всеки следващ голям взрив Системата еволюира.И резултата е все по-съвършен.
              Преди много други взривове нещата са били по-елементарни,вероятно пак е имало живот от нашия тип.но съответно се е развивал до по-ниско еволюционно ниво ..Гадинките са се изяждали едни други ,но пак са измирали са от студ ,щото не са имали дърва. Но после пак са се пръквали.
              Ние поне дърва имаме,знаем,или поне си мислим ,че знаем как се е самовъзпроизвежда ( бахти дългата дума) Вселената.Все още не знаем дали не е джендър,ама се надяваме да не е.
              Та ние ако не вдяваме,вината не е в нас.
              Толко след две оки бира,сега минавам на скоч и ако не загубя съзнание ще те осведомя до какви умозаключения съм стигнал.Трябва да погледна тая скандинавска митология най-накрая,че се чувствам леко тъп.
              А някой може би се топли от нашия Голям Взрив. Това беше в стила на Лорда. Изпростявам,сори.
              Last edited by 546; d.m.y г., 22:14. Основание: трудно пиша,

Comment

• Като оставим настрана теориите, има едни чисто философски въпроси, които лично за мен са интересни, като например:

1 - Разумът непременно със живите организми ли се олицетворява?

2 - Изобщо понятието живот, не може ли да се отнася и за една машина?

3 - Какво става с натрупаното познание между 2 големи взрива - затрива ли се или се съхранява някак? Демек - винаги от 0 ли се започва натрупването на информацията?

............................

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  Хм - и това с гравитацията уж е просто, ама не е. Да вземем за пример МКС. Според Айнщайн, земята огъва пространството около себе си заради масата си и така МКС се движи по права линия в огънатото пространство. Да ама на борда на МКС всичко е в безтегловност. Т.е имаме един участък от пространството огънът симетрично във всички посоки. Как става това според Айнщайн?

Представи си, че има тунел, който минава през центъра на земята и ти слизаш в него до центъра. Там също ще си в безтегловност. Как точно е огънато там пространството, за да си в безтегловност?

То е ясно, как ако разглеждаме нещата с помощта на теорията на сър Нютон и неговите сили. Ама това с огъването на пространството май не е много лесно за вдяване
                  Не виждам конфликт,едното е движение по права с постоянна скорост в отсъствие на гравитация,нал кривината е изражение на гравитацията.Другото по стария начин.
                  В центъра си противодеийстват силите,няма огъване. Нула се получава,но гравитация има,хехе. Без насоченост,само вълнички.Само на времето се влияе в тази точка.Един на нула за котката.
                  Много бързо ги нащрака толко въпроси.По бавно и един по един може ли?
                  1- да
                  2- не
                  3-не знам,а ти защо не допускаш и отрицателни стойности като възможни? Информацията според квантовата не се губи. Но може да не е възможна дефрагментацията заради фактора нулева стойност на времето в отсъствие на гравитационни вълни.
                  В резултат:
                  Загуба на причинно следствена връзка.
                  Няма вълна ,няма информация,.
                  А дали събитията би трябвало да оставят отпечатък някъде и идея си нямам.
                  Пич,аз съм таксиметров шофьор,не физик.
                  Last edited by 546; d.m.y г., 23:43.

Comment

• За тия отговори си намесил някаква религия, ми се чини

От чисто физическа гледна точка, дали ще е организъм от клетки с някакъв вид метаболизъм или ще е машина способна да се възпроизвежда и осъвършенства, каква е разликата в крайна сметка?

Не ми говори за душата. Тази теза я знам.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Няма религия,разликата е дали осъзнато или неозъзнато се размножава нещо- това за разума.
                      Биохимията , механиката и физиката не е живот,живот е ,ако има самоосъзнаване.
                      Това е малко грубо,но си е истина,другото е временна функционалност.Викат му флора и фауна. Съществуват без да знаят за това.Тия са най-добре.Природата има грижата за тях.
                      Душа ми е леко поетично понятие. Готино е. Като овцата в Малкия Принц например.
                      Last edited by 546; d.m.y г., 00:09.

Comment

• Стадият на самоосъзнаване е настанал в резултат на еволюция.

Т.е фауна + еволюция = разум.

Машините също могат да се адаптират, самообучават, че и доста по-бързо от човеците.

Тогава къде е разликата?

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Абсолютно е така,еволюцията ни е виновна.
                          Може да приемем,че и машините са част от този процес.Само да не се усетят,че тогава може да решат да са шефове.,Както сам казваш са по чевръсти от нас,та може и да ни превърнат в катърите в тяхната цивилизация.Няма да го понеса,ако ми се качи в таксито някоя машина на кирка,дето си е сипала дванайсе годишно в резервоара.
                          Ама я чакай!
                          Абе тия да не са на власт,а ние да сме толко зле ,че не се усещаме?За кво са ни нови източници на енергия? Нали си имаме дърва.Само тъй ще да е.И ги мързи да мислят ,та разни там човеци се пънат вместо тях.Бахти манипулаторите!
                          Last edited by 546; d.m.y г., 00:56.

Comment

• Това, според мен, рано или късно ще се случи, ако не се вземат мерки Овреме.
                            Щото законите на роботиката са хубаво нещо, ама от времето на Азимов.
                            Сега с този бум на бъгаво безразборно софтуерно развитие, нещата далеч не са толкова ясни.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от 546 Покажи съобщение
                              Няма религия,разликата е дали осъзнато или неозъзнато се размножава нещо- това за разума.
                              Биохимията , механиката и физиката не е живот,живот е ,ако има самоосъзнаване.
                              Това е малко грубо,но си е истина,другото е временна функционалност.Викат му флора и фауна. Съществуват без да знаят за това.Тия са най-добре.Природата има грижата за тях.
                              Душа ми е леко поетично понятие. Готино е. Като овцата в Малкия Принц например.
                              Размножаването е в над 90% неосъзнато. Хората, в голямата си част са си обикновен "добитък", управляван от базални потребности и нагони. Колкото и да се пънем, ние сме част от флората и фауната, с претенция за самоосъзнатост, по простата причина, че не разбираме останалите същества в хабитата ни. Що си мислиш, че те не знаят, че съществуват? Ами ако са много по-самоосъзнати от нас? Ако ние сме просто едни нагли и агресивни дебили?
                              А, като подхвана Екзюпери, той е пример как от физиката, може да създаваш приказки. По същият начин може да "създадеш" и религия или да облечеш религия с наука.

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                              Стадият на самоосъзнаване е настанал в резултат на еволюция.

Т.е фауна + еволюция = разум.

Машините също могат да се адаптират, самообучават, че и доста по-бързо от човеците.

Тогава къде е разликата?
                              Самоосъзнаването вероятно е просто стохастичен ефект, тоест не еволюция, а революция.

Колкото до натрупването и запазването на информация, ВЯРВАМ( защото не мога да го докажа), че съществуваме в "единно информационно поле". На него, някой му казват Господ или както там им дойде, щото усещат, че съществува, но не могат да го докажат и стигат до понятието "вяра", което се асоциира с религия.
                              Та науката и религията са двете страни на един "медал".
                              Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• Докторе,,снощи любезно Еко ми превеше компания докато проверявахме дали котката е в бара .Нищо повече.
                                С Еко не сме дебили.Още по-малко сме агресивни и нагли.
                                Аз му изложих една хипотеза,той ми зададе няколко въпроса за да се ориентира как според мен стоят нещата .Отговорих му доколкото мога и това е .Изводите всеки си ги прави сам според както му позволява религията.
                                И да ти кажа,по някое време котката мина ,удари едно малко на крак и драсна на някъде.Много бързала за някакви си там котешки простотии,но Бог не е идвал.
                                Ако не вярваш,питай Еко.
                                Last edited by 546; d.m.y г., 16:22. Основание: падна ми батерията

Comment

Working...
                                X