Първоначално публикувано от old alfist
Покажи съобщение
Слушай сега една кратка история,може би ще разбереш къде е ключа за бараката.
4 януари 2011,натоварил съм за Бремерхафен (Германия) от Кърджали,тръгвам от Пловдив в снеговалеж като слушайки от сутринта по радиото,нямало задръствания и проблеми.Магистралата нее почиствана,ясно си личат коловозите оставени от тежки камиони в дясната лента,ни сол ни пясък.Околовръстното на София в посока Калотина - трагедия.Карам посока ферибот - Видин по магистралата,вече положението почва да става страшно,няма коловози,кара се по утъпкан сняг.На Шел-а преди Ботевград - чудо,може би над 5 километрова опашка от камиони,на въпроса,защо,полицая ми отговаря че трябвало да чакаме да почистят.Става тъмно,патрулката минава и ни казва да останем на габарити,защото в тъмното някой можел да се блъсне в нас.Към 12 вечерта става ясно че няма да се тръгва до утре сутрин - пускам печката и лягам да спя.В 8 сутринта опашката е стигнала до първия тунел,никой не шава,освен леки коли.На въпроса до кога,полицайте само вдигат раменен - така им било наредено.
Минава обяд,и по радиото съобщават че наистина имало проблем със снегопочистването и камионите били спрени ама само тия дето нямали вериги.....А ся де!!Отивам пак при патрулката,вече новата смяна ми казва,'' Ми да,още от вчера е било това нареждане,без вериги няма да се пускат камиони'' Добре де,аз вериги имам,никой не каза да ги слагам и да карам!!!?Връщам се,слагам веригите,пускам мигача и газ,през това време по станцията информирах всеки който ме слушаше,че може да карат само с вериги.Минах 10-ина километра и на Люти дол изненадаааа.......чист асфалт,спирам и свалям веригите,щто струват 800 лева и щото ако се скъсат ще направя беля на някоя кола/камион.Стигам до Мездра и изненада,никой не е чистил,ама понеже бях от първите камиони тръгнали,полицията ме спира и естествено ме отбива,неможело да карам!Ама аз имам вериги!!Голям праз,имало заповед да не се движат камиони!Добре де,ама нали аз тръгнах преди 30 минути от Ботевград и ето,веригите ми са в сандъка,още мокри.След 20 минутно чудене и вайкане (даже се опитаха и пари да си изпросят,че видиш ли,съм бил в нарушение!!) се натрупахме над 20 камиона,всички от опашката и работата отиваше на кавга.Тогава се стигна до консенсус да слагаме вериги и да продължаваме,все едно че щях да продължа в тоя лед без тях!!!И така до Видин,сваляй ги веригите,качвай ги,това зависеше от това дали е минал снегорин или не.След 7 часова борба за 180 километра минах в Ромънско,зад гърба си оставих почти половин метър сняг и загубено време за цял ден каране.А в Ромъния сняг на парцали,ама бре!!!!Тука чистят че и сол хвърлят!!!!И понеже загубих два дни в татрузене по тъпите ни пътища,пришпорих по "късото" демек прекия път,дето ужким не дават да караме с камионите по него,ама и там чудо....чистят бе!! ,с Романи и сол хвърлят на поразия!!Същото и в Унгария,Словакия и Чехия,само на Теплице не бяха чистили,ама там има знак,задължително с вериги на баира!!!!Ама направили една хубава широка отбивка където да спреш,да ги сложиш и да продължиш,че тя изчистена и опесъчена,че и пътна помощ седи и гледа дали се справяш,щото ако неможеш,идват и помагат.И те така,в Германия немогат да смогнат да чистят снегорините,в двете ленти с по 70 километра карат (щото иначе правят задръставния) и пак несмогват.Хвърлят и химикали,ама караш,щото чистят и никъде не те спират по за цяла нощ без да ти казват защо.И така отидох,разтовари,натоварих и айде за България,по пътя пак същото,че и по-лошо.Ама пустия му шваба ме пренасочва по други магистрали,щото някой немогат да смогнат да ги почистят,обаче така някак си културно,със знаци,полицайте ти говорят на английски и карта от къде да минеш и кои магистрали да избягваш.И се чувстваш едно такова готино,щото се държат с теб като с човек.По пътя пък бензиностанцийте и паркингите за камиони се пукат по шевовете,голям трафик,немогат да смогват.Обаче полицията пак е там и те оставя да спреш в аварийната лента или ти удрят печат на тахошайбата и те праща на следващата бензоностанция или Rastpatze.Ама те там си комуникират помежду си и някак си се чувстваш важен,щото швабата знае че камионите са кръвоносната система в една държава.И те така,този път през Австрия,Словакия и Унгария,сняг,сняг и пак сняг......ама гледай ти,снегорините са повече от колите и камионите и хвърлят едни такива като гранули и снега става на вода...бре,чудо!!!В Ромъния нямат гранули,хвърлят сол и пясък,снегорините им са бавни (щото са марка Роман) обаче пътя е чист,опесъчен и осолен,караш спокойно,бавно,ама спокойно и навсякъде знаци че веригите са забранени.И те така,на Калафат виждам Българско,по станцията още от Унгария питам насрещните как е в Българи и всички викат...страшно!!Слизам от ферибота.......и ми се повръща....каквото беше преди 10 дни,такова е и сега,ама още по-лошо,снега е станал на лед,а коловозите още по-дълбоки.Последва ново двудневно тутрене до Пловдив....
И те така колеги,ако ще и вериги на резервната гума да сложа,ако ще и на ремеркато да почнат да изискват зимни гуми в България винаги ще бъде същата помия,ВИНАГИ!!!
Comment