Пред вид, че дУпетатите решиха знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя да бъде премахнат, имам питане към колегите юристи и по-запознати с материята - това не противоречи ли на конституцията, чл. 32, ал. 2 и на тълкувателното решение 1 от 26.02.2014 на ВАС и по-специално в частта "...Поставянето на технически средства, които автоматично да записват административни нарушения, трябва да се извършва по определена процедура и с оглед спазването на определени изисквания (арг. чл. 32, ал. 2 от Конституцията)..."?
Известие
Collapse
No announcement yet.
Без предупреждение за камери на пътя?!?
Collapse
X
-
Може и липсата на предупреждения да са в разрез със закона, но аз смятам, че поставянето на предупреждения води само до прахосването на един ресурс и далеч няма желания ефект от камерите.
Накратко - премахването на предупрежденията ще повиши дисциплината на шофьорите.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
-
Съгласен съм, че трябва да има превенция, но не съм съгласен че трябва да става по незаконен начин(ако е такъв случая). Понеже не съм компетентен по този въпрос, затова питам за мнението на другите. А иначе ще стане както преди - предупрежденитя с премигване от страна на насрещните коли, които напоселдък бяха изчезнали, ще се върнат отново...145, 1.6 boxer
156, 2.4 JTD - ex
Giulietta, 2.0 JTDm
Comment
-
И аз съм на мнение, че законът трябва да се спазва. Но така или иначе за този който го нарушава, той не представлява никакъв регламент, колкото и да е перфектен.
Пример:
Законът забранява свободното носене на оръжие. Ти спазваш закона и не носиш такова.
Но се появява един бандит, който не спазва закона и те гръмва а ти не можеш да се защитиш, защото не притежаваш оръжие. Т.е - защото спазваш закона.
В този случай на кого помага и на кого вреди законът?
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от pa4ito Покажи съобщениеТова вече влиза в друга тематика
На мен идеята ми е да разбера законни ли са новите промени в ЗДвП, или е поредния фарс у нас.
Подобно на зоните с видеонаблюдение в градовете.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от pa4ito Покажи съобщениеНе знам какви ще са новите текстове в закона, но в досегашните пише, че знакът трябва да е в зоната на действие на техническото средство...
Зоната в която дадено средство работи? Зоната на работния му обхват?....
Камера около Карнобат си е в зоната на трасето София - Бургас.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
По сегашния ЗДвП, чл. 165, ал. 2, т. 7:
"(нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) обозначават места за контрол по спазването на правилата за движение от всички участници в движението, като поставят пътни знаци и техника за видеонаблюдение; контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеонаблюдение;"
Демек, знакът обозначаващ контрола на пътя, трябва да е в обхвата на камерата. Не знам как ще се промени това, защото не знам къде може да си видят новите текстове. Но явно тази точка ще си замине в небитието. Което пък моментално попада в разрив с конституцията и тълкуването на ВАС. Затова трябва да има процедура, по която да бъде всичко законно. Но пичовете не са приели такава. Възможно е да се направи с наредба на министъра. Но пък наредбата не е закон и това ще противоречи на конституцията чл. 32, ал. 2....
Тъй като не съм юрист, аз мисля от логическа гледна точка и става веселба голяма с един омагьосан кръг...145, 1.6 boxer
156, 2.4 JTD - ex
Giulietta, 2.0 JTDm
Comment
-
Първоначално публикувано от pa4ito Покажи съобщениеПо сегашния ЗДвП, чл. 165, ал. 2, т. 7:
"(нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) обозначават места за контрол по спазването на правилата за движение от всички участници в движението, като поставят пътни знаци и техника за видеонаблюдение; контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеонаблюдение;"
Демек, знакът обозначаващ контрола на пътя, трябва да е в обхвата на камерата. Не знам как ще се промени това, защото не знам къде може да си видят новите текстове. Но явно тази точка ще си замине в небитието. Което пък моментално попада в разрив с конституцията и тълкуването на ВАС. Затова трябва да има процедура, по която да бъде всичко законно. Но пичовете не са приели такава. Възможно е да се направи с наредба на министъра. Но пък наредбата не е закон и това ще противоречи на конституцията чл. 32, ал. 2....
Тъй като не съм юрист, аз мисля от логическа гледна точка и става веселба голяма с един омагьосан кръг...
1 - Местата за контрол (примерно на скоростта) трябва да бъдат обозначени.
2 - В тези участъци (където работи контролиращото скоростта средство) трябва да има изградено видеонаблюдение.
Значи обозначаваме пътя София - Бургас с табели, които гласят, че това е зона на контрол.
В зоната на обхват на карнобатския радар слагаме и видеонаблюдение.
И с това сме изпълнили разпоредбите на закона.
...........
Щом аз, дето съм профан в правото, мога да обоснова подобно твърдение, какво остава за изпечен адвокат.
Накратко - подобни неясно формулирани закони много лесно биха могли да бъдат атакувани в съда.
Добрият закон е онзи закон, който не оставя никакви възможности за философстване.Last edited by ecotronic; d.m.y г., 13:40.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Ето затова пуснах темата за обсъждане от повече хора, защото според мен е друго.
Т.е. поставяш камера, която има обхват Х метра. В тези Х метра, ти осъществяваш контрол. Длъжен си да поставиш знак, в началото на тези Х метра, за да покажеш че има контрол за спазване на знака.
Съгласен съм, че в България всики закони са неясни с цел изхранване на юристите, но нали трябва да сме наясно с материята поне донякъде, за да спазваме духа на закона.145, 1.6 boxer
156, 2.4 JTD - ex
Giulietta, 2.0 JTDm
Comment
Comment