View Full Version : ремонти и срещи
Идеята е много проста!Нека всички,които разбираме нещо от 33-ки да събереме останалите на регионален принцип.Ще се поясня.Това не е само идея,а практика изпробвана във времето.Аз лично си имам срещи всяка събота във Владая.Пиеме бира или нещо друго,обменяме опит и си оправяме колиците.Весело е,а и се опознаваме.Нека бъдеме безкористни и помагаме на колегите.
Иво дет много говориш за срещи, на 22ри та виждам как пропускаш най-голямата ... калпазанин ;)
Здравейте и от мен, от около две години следя форума (от тогава имам колата) и съм научил доста неща от Вас, но досега съм писал само когато имам проблем.
Ще се радвам да се запознаем и да споделим впечатления от любимите машини.
Аз съм за не съм от монтиорите а от тези дето трябва да им се помага:-(
мойта каручка в момента съм я поразглобил малко и събирам парички за части но до 15-тина дни смятам да я постегна и тогва ще мога да посетя някой сбирки и да се запозная лично с някой хора
Тия срещи трябва да се превърнат в ядене ня кебапчета е пиене на бира :) колите най накрая :)
Ми то след последния резил,май трябва да промениме тактиката.За това първо бирата и останалите простотиики,а после ремонтите:crazy:
.За това първо бирата и останалите простотиики,а после ремонтите:crazy:
И после що били нескопосани 33-ките, ми те всички майстори пияници.
Пък аз от вчера съм в процес на разглабяне на картинга. Ще ходи на пластичен хирург, след това козметик, гримьор, фризьор и мисля накрая и малко на фитнес да го пусна, пък да видим какво ще излезе
Пък аз от вчера съм в процес на разглабяне на картинга. Ще ходи на пластичен хирург, след това козметик, гримьор, фризьор и мисля накрая и малко на фитнес да го пусна, пък да видим какво ще излезе[/QUOTE]
Добре добрееее!!! Хубави работи се чуват тука трябжа и някоя друга снимчица да се пусне по време на разкрасяжането да видим какви се случва и какво не :Lkingsmiley:
DJ_STIVAN
10-08-2009, 20:23
Като говорим за ремонти, ето моята как изглежда в момента :big_whoops:
Дойде време на ежегодния ремонт на колянов вал. Главите вече са в София и чакат своето внимание. Днес замерих хлабините на буталата,сегментите,биелите и блока. От 8броя бутала и биели успях да събера точно 4 които да са в норма :) , а иначе главите този път ще ги сгъстя на 11:1, ще се напасват клапани,ремонт на повдигачи,смяна на гумички.... и т.н. И така.... дано стане до 22-ри :)
И после що били нескопосани 33-ките, ми те всички майстори пияници.
Ще ходи на пластичен хирург, след това козметик, гримьор, фризьор и мисля накрая и малко на фитнес да го пусна, пък да видим какво ще излезе
Moята от стероидите във фитнес клуба малко и избиха
едни неща..... ако е готова до 22-ри ще дойда и аз на мероприятието! Напомпан! :grin::grin::grin:
Здравейте,
има ли желаещи за среща на 29.08.2009 г.
Аз в момента се интересувам от отпускане на ръчна спирачка, смяна на задни накладки и лагери на главина :)
Ако някой има опит с тези ремонти и иска да го сподели, тук:comphits: или на живо :cheers:,
ще му бъда много благодарен :big_beer:
Къде предлагаш да се състои срещата?
Пластмасовата кутия,която се нахлузва на ръчната се сваля,като се отвърти болта и,който се намира под едно правоъгълно пластмасово капаче в задната част , зад пепелника за задните седалки.Дърпаш ръчната до край и като повдигнеш задния и край-излиза.После отхлабваш ръчната.Сваляш капачките на лагерите на задните главини ,отвиваш гайките и сваляш барабаните.След като си ги почистил и изпилил или на струг си махнал ръбчетата,които се получава от износването,обявяваме ги за годни и продължаваме по нататък.Семерингите се сменяват,а лагерите се измиват и проверяват.Свалят се накладките.Проверяват се цилиндърчетата за течове,като се проверява за такива и под гумичките им.Не само външно.Свалят се накладките и сега почва интересното.
Вилката за реглаж се измива идеално и се смазва.Преглеждат се и жилата на ръчната.
Вилката се навива до дупка и се монтират новите накладки.Започваме с тънката част.Отвива се по малко вилката и се пробва дали влиза барабана.Когато започне да запъва се слага и лагера,завива се гайката и се натиска педала няколко пъти.Това се прави за да се наместят накладките.После същата операция и на другото колело.Прави се едно по едно.Накрая се натяга и ръчната.
Сега вече чувам,как от всякъде ме ругаят,че спирачките се регулират автоматично.Отговарям!Регулират се с комплекта на Виктор.Останалите производители не предлагат с накладките и регулаторите.Цената на едро е 74 евро за Виктор.Така,че си караме с другите.
По принцип си правиме срещите във Владая.Бирата също е добра!
mitaka_cs
27-08-2009, 23:33
Проверяват се цилиндърчетата за течове,като се проверява за такива и под гумичките им.Не само външно.Свалят се накладките и сега почва интересното.
Като единствена добавка ще кажа, че ако не се сменят с нови гумичките е добре да се накиснат в бензин. Това с цел разширяване на гумата и по-добро уплътнение. Но да не се заблуждаваме...най-добре си е да се сменят цилиндърчетата когато е необходимо.
Браво на mordohy за точната и изчерпателна информация!
Като единствена добавка ще кажа, че ако не се сменят с нови гумичките е добре да се накиснат в бензин. Това с цел разширяване на гумата и по-добро уплътнение. Но да не се заблуждаваме...най-добре си е да се сменят цилиндърчетата когато е необходимо.
Браво на mordohy за точната и изчерпателна информация!
Митак,много те моля,следващия път,като ти дойде от вътре да споменеш нещо такова, като за накисването в бензин на гумичките,да го уточниш на лично,щото тия простотии си ги знаеме,ама после си следиме и цвета на спирачната течност,кога ще се зговнат напълно нещата.Нарочно не пиша за такива неща,щото колегите не трябва да ги използват,защото все пак нямат нашата подготовка.Мнозина не знаят и о:drinking::cheers:т къде да си сипят маслото.
Абе накратко,колегите да забравят за това,а с тебе ще имаме дълъг и мокър разговор
Най после и на мен ми запекоха дюзите.Днеска ги чистих с лакочистител и някакъв разредител за бои.голяма гняс излезе.Свързах им захранване и ги бъзиках,като им подавах различни разредители.Някакви идеи!?
Stranger65
31-08-2009, 10:58
Най после и на мен ми запекоха дюзите.Днеска ги чистих с лакочистител и някакъв разредител за бои.голяма гняс излезе.Свързах им захранване и ги бъзиках,като им подавах различни разредители.Някакви идеи!?
Дюза за бензи я чистя така - свалям я, пръскам отзад където влиза бензина да се напълни с Локтайт за почистване, подавам захранване и с комресора и набивам налягане. Ако някой има възражения - колата ми работи перфектно след такава процедура
моите ги чистих с кореселин със спринцовка и им подавам захранване. то не е и кой знае колко сложно да се направи стенд и да се види дебита им равен ли е.
За равен дебит дори и не си мечтая!Все пак,кореселина,един малък траф на 12 волта и един диод , свършиха чудеса.Алфи пак мърка на бензин!
Stranger65
03-09-2009, 11:28
моите ги чистих с кореселин със спринцовка и им подавам захранване. то не е и кой знае колко сложно да се направи стенд и да се види дебита им равен ли е.
Не съм съгласен с теб - бая работа си е
---------- Post added at 11:28 ---------- Previous post was at 11:25 ----------
Една дюза на едно приятелче успях само с компресор да я оправя за да издуха мръсотиите. А кореселина не всичко разяжда и има много ментета
е, сефте чувам за кореселин менте.
то ако е толкова запушена дюзата ,по-добре първо на ултразвук и после с кореселина.
Stranger65
03-09-2009, 21:56
е, сефте чувам за кореселин менте.
то ако е толкова запушена дюзата ,по-добре първо на ултразвук и после с кореселина.
Ами влез в един магази и виж колко вида има. В тоя до нас - 3. И най-евтиния оставя някакви кристали и променя цвета на боята. Ултразвукът разбива механизма на дюзата. Вярно, помага за чистенето, но не и да напъхаш цялата дюза във ваната
Ами влез в един магази и виж колко вида има. В тоя до нас - 3. И най-евтиния оставя някакви кристали и променя цвета на боята. Ултразвукът разбива механизма на дюзата. Вярно, помага за чистенето, но не и да напъхаш цялата дюза във ваната
Олелеле ти къде отиде я сега обесни как ултразвук разбива дюза? Явно никога не си виждал ултразвукови уреди, а пък скоро да си си чистил зъбен камък или там ултразвука разбива зъбите :rotfl:
Олелеле ти къде отиде я сега обесни как ултразвук разбива дюза? Явно никога не си виждал ултразвукови уреди, а пък скоро да си си чистил зъбен камък или там ултразвука разбива зъбите :rotfl:
Ей сега разбрах,Бобо,мръсник такъв,защо не искаш да ме запознаеш с жена ти.Щото съм стар работник на ТК Д.Каляшки и знам как се правят точилки.Много точилки.Гладки точилки и то от дъбово дърво.Много боли,като те наложат с тях!:firstprize:Абе още ли се занимаваш с глупости.
Ей сега разбрах,Бобо,мръсник такъв,защо не искаш да ме запознаеш с жена ти.Щото съм стар работник на ТК Д.Каляшки и знам как се правят точилки.Много точилки.Гладки точилки и то от дъбово дърво.Много боли,като те наложат с тях!:firstprize:Абе още ли се занимаваш с глупости.
Тихо че са ше дойде с някоя "набедена" точилка и край с форума :laser: :D
То моята е типична брюнетка с две висши и не и пука да се омаже малко с масло.После ми го изкарва през носа,но оправданието и е,че харесва Алфи.Иначе и мене ме гони с точилката:blah:
Имам приятел златар който е от маса време работи с ултра звук,пускал е много крехки камачета и не се пукат , цаката е да прецениш за даден детайл какъв препарад да сложиш към водата във ваничката и каква температура да нагласиш !
И все пак за препоръчване е да не се пуска цялата и още един път все пак според мен си е по добре промивката с кореселин .
Имам приятел златар който е от маса време работи с ултра звук,пускал е много крехки камачета и не се пукат , цаката е да прецениш за даден детайл какъв препарад да сложиш към водата във ваничката и каква температура да нагласиш !
И все пак за препоръчване е да не се пуска цялата и още един път все пак според мен си е по добре промивката с кореселин .
Добре де тия дюзи постоянно минава бензин през тях кореселина няма много фрапантни разлики в свойствата кво ще стане с тоя кореселин освен да им свали боята :lol:
не знам ама излизат боклуци. ти с какви химикали ги чистиш.
Предполагам,от обща култура,че боклука е съставен от различни тежки фракции на петрола.Най-добрия разредител за тях е керосина,но за съжаление сега нямам достъп.Някой пробвал ли е с него!
Пластмасовата кутия,която се нахлузва на ръчната се сваля,като се отвърти болта и,който се намира под едно правоъгълно пластмасово капаче в задната част , зад пепелника за задните седалки.Дърпаш ръчната до край и като повдигнеш задния и край-излиза.После отхлабваш ръчната.Сваляш капачките на лагерите на задните главини ,отвиваш гайките и сваляш барабаните.След като си ги почистил и изпилил или на струг си махнал ръбчетата,които се получава от износването,обявяваме ги за годни и продължаваме по нататък.Семерингите се сменяват,а лагерите се измиват и проверяват.Свалят се накладките.Проверяват се цилиндърчетата за течове,като се проверява за такива и под гумичките им.Не само външно.Свалят се накладките и сега почва интересното.
Вилката за реглаж се измива идеално и се смазва.Преглеждат се и жилата на ръчната.
Вилката се навива до дупка и се монтират новите накладки.Започваме с тънката част.Отвива се по малко вилката и се пробва дали влиза барабана.Когато започне да запъва се слага и лагера,завива се гайката и се натиска педала няколко пъти.Това се прави за да се наместят накладките.После същата операция и на другото колело.Прави се едно по едно.Накрая се натяга и ръчната.
Сега вече чувам,как от всякъде ме ругаят,че спирачките се регулират автоматично.Отговарям!Регулират се с комплекта на Виктор.Останалите производители не предлагат с накладките и регулаторите.Цената на едро е 74 евро за Виктор.Така,че си караме с другите.
По принцип си правиме срещите във Владая.Бирата също е добра!
Здравейте на всички и благодаря за упътването - "стъпка по стъпка" :).
Не съм писал до сега защото не можах да намеря комплект, лагер с гайка и каквото още се сменя, и още не съм ги сменил съответно, но разглобих и сглобих всичко, като имах чувството, че го правя за втори път с тоя пищов в джоба :).
Ако някой скоро е купувал лагери и накладки, нека да каже от къде.
Аз намирам лагер с гайка, ама майстора иска и някаква семеринга за смяната и до там.
Аз намирам лагер с гайка, ама майстора иска и някаква семеринга за смяната и до там.
Аз семеринг не видях ама има някаква шайба, на която има едно издадено жлебче на вътре, което влиза в улея на оста.
Да не би това да е семеринг ?
Тази шайба задължително ли се сменя защото аз не виждам да е износена ?
Аз семеринг не видях ама има някаква шайба, на която има едно издадено жлебче на вътре, което влиза в улея на оста.
Да не би това да е семеринг ?
Тази шайба задължително ли се сменя защото аз не виждам да е износена ?
Желателно е да се смени, но не и задължително. А за въпросната семеринга хал хабер нямам за какво служи, в комплекта на Бреда имаше една, която не пасва ... а я дават по каталог за 33 16в ... пародия
rasho 33 imola
15-09-2009, 19:14
Семерингата седи върху вътрешния лагер на барабана и го пази от буклуци,и да не изхвърля греста която е при лагера.
Колеги,моля да ме извините,ако нещо не е както трябва,но съм на разпускане и съм злоупотребил с .....Това е за друга тема и ще го напия и там,но да ви кажа,преди да стане късно.Тоест да ви одерат.Задните лагери барабар със семерингата са взаимозаменяеми с тия на Ауди 80.Само гайката при тях е с по-ситна резба.Останалото е същото.Струва 15 лева всичко.Двата лагера,семерингата и греста!Опорната шайба е добре да я смените с такава от Ауди.Който ги разгледа и си представи каква функция имат и как я изпълняват ще рзберат защо!
Успех!
Благодаря за полезната информация!
Предполагам че за Ауди 80 ще намеря по-лесно от колкото за 33.
Като ги сменя (надявам се във вторник) ще пиша как е станало.
Приятна събота и неделя.
marian2784
22-09-2009, 21:38
някой може ли да ми даде размера на оринга (гумичките) на инжекторите,че малко ги оплакнах с коресилин и са с двоен размер вече,благодаря
JORDANGT
24-09-2009, 00:12
В магазина на Bosch са по 5лв. бр.Аз си взех от арабите на Симеон за 5лв. всичките.Просто носи една дюза за мостра.За повечето коли дюзите поне на външен вид са еднакви и О-ринговете също.Успех!
направил си грешка като си ги изтъркал с кореселина. по принцип гумичките са еднакви и вървят между лев и 5лв за брой. ама къде са 8лв, къде са 40 :new_Eyecrazy:
най-добре с едната дюза в джоба и проба в магазина. не взимай такива за които изрично не е казано че са за инжектори щото ще се разложат от бензина и температурата за отрицателно време и после става лошо....
firedragon
24-09-2009, 19:23
Гумичките са маслоустойчиви и могат да се заменят с такива с подходящият размер(говоря само за малките о-рингчета,другите само оригинални).Намират се в магазини за хидравлична техника.Там всичко е маслоустойчиво,но все пак питайте преди да ги вземете и си носете старите,за да премеите дали стават.
marian2784
24-09-2009, 22:58
днес обиколих всички магазини за части и всички ме пратиха в алфа ромео фирмения сервиз,но беше вече затворил.така че утре съм там да видим колко еврееца ще ми излезе тая история.иначе бешенапразно инжекторите си пръскаха еднакво и никаква промяна след почистването,но малко като воден пистолет пръскаха или може би налягането да е било малко но се счупиха чак дръшките на спринцовката.тоя разредител направо свали боята по инжекторите
Stranger65
25-09-2009, 16:25
Гумичките са маслоустойчиви и могат да се заменят с такива с подходящият размер(говоря само за малките о-рингчета,другите само оригинални).Намират се в магазини за хидравлична техника.Там всичко е маслоустойчиво,но все пак питайте преди да ги вземете и си носете старите,за да премеите дали стават.
Бензиноустойчиви, а не масло
marian2784
25-09-2009, 22:27
значи днес ходих до представителството на алфа ромео за района,и влизам аз показвам му на механика и оня ми вика нямаме без да ме пита за марка и прочие,ядосвам се аз и му викам че това е алфа все пак ако нямат налично ще поръчат,тогава оня ме пита каква алфа е.казах му е че е 145 и той пак почва да ми обяснява че нямало,накарах го да отвори епера и му казах номера на семерингата и изведнъж а имаме 4 евро бройката и освен това мога да купя или 5 или 10 броя,взех визитката и пак в магазина за части тоя път с шублера и един инжектор,човека вече ме познава и ми извади някаква гумичка тя па взе че пасна на инжектора но ми каза че няма да издържи дълго на бензина.взех аз 8 броя и го питам колко струват.1,6 евро всичките 8 бегом вкъщи заспаха няма да тече няма нищо но дали ще издържат дълго?
firedragon
26-09-2009, 17:37
Щом е казал,че няма да издържат значи не са за тази работа и най-вероятно ще се скапят бързо.Ако бях на твое място щях да продължа да търся.В автоморгите доколкото знам има, в Бургас в магазина на Франц имаше до колкото знам ама сега съм далеч и няма как да отида да проверя.Краен вариант е магазина за хидравлична техника.Там също би трябвало да имат такива,които да издържат.
Stranger65
27-09-2009, 08:08
значи днес ходих до представителството на алфа ромео за района,и влизам аз показвам му на механика и оня ми вика нямаме без да ме пита за марка и прочие,ядосвам се аз и му викам че това е алфа все пак ако нямат налично ще поръчат,тогава оня ме пита каква алфа е.казах му е че е 145 и той пак почва да ми обяснява че нямало,накарах го да отвори епера и му казах номера на семерингата и изведнъж а имаме 4 евро бройката и освен това мога да купя или 5 или 10 броя,взех визитката и пак в магазина за части тоя път с шублера и един инжектор,човека вече ме познава и ми извади някаква гумичка тя па взе че пасна на инжектора но ми каза че няма да издържи дълго на бензина.взех аз 8 броя и го питам колко струват.1,6 евро всичките 8 бегом вкъщи заспаха няма да тече няма нищо но дали ще издържат дълго?
Аз си вземам комплектче от Ауто+ на Bosch и нямам проблеми. Все пак дюзите са Bosch
Колеги не си правете експерименти , на опаковката изрично трябва да е упоменато ,че са именно и само за инжектори ! А това дали ще издържят дълго е най малкият ти проблем ! веднага се намират за 5 лв бройката в ауто + а реалната им цена е левче ама ... и аз търся ако имате информация обаждайте се
marian2784
27-09-2009, 12:03
тук в италия нещата стоят малко по-различно тук за повечето неща те пращат в алфа ромео направо са невъзможни а иначе колата си бръмка яко,не сълзи от никъде бензин значи всичко е ок,а мотора клатеше заради не добре работеща свещ на 3ти цилиндър,като сл'ожих новите golden lodge замърка
Stranger65
27-09-2009, 15:36
тук в италия нещата стоят малко по-различно тук за повечето неща те пращат в алфа ромео направо са невъзможни а иначе колата си бръмка яко,не сълзи от никъде бензин значи всичко е ок,а мотора клатеше заради не добре работеща свещ на 3ти цилиндър,като сл'ожих новите golden lodge замърка
Сложи си Denso Iridium. Golden Lodge вече не е това дето беше
Сложи си Denso Iridium. Golden Lodge вече не е това дето беше
Факт, ама човека е в Италия ... надали е като тук
marian2784
27-09-2009, 17:13
ами то вече не се пройзвеждат оригинални аз ги намерих оригинални в кутии алфа ромео иначе има и някакви ментаци по нета но в магазините казват че не се правят вече
Stranger65
27-09-2009, 17:22
ами то вече не се пройзвеждат оригинални аз ги намерих оригинални в кутии алфа ромео иначе има и някакви ментаци по нета но в магазините казват че не се правят вече
Извинявай, ама тия в кутийките са най-големите ментаци - има такива даже с криви електроди. Не знам от къде се бяха взели
---------- Post added at 17:22 ---------- Previous post was at 17:21 ----------
Факт, ама човека е в Италия ... надали е като тук
Те в Инаталия са праведни, дори и километражите не променят
marian2784
27-09-2009, 23:26
така си мислиш и тук са се иузучили моята е пример за това даже са дали на контакт след това и е отчело грешка в еър бега и едното болтче липсваше
Stranger65
28-09-2009, 20:54
така си мислиш и тук са се иузучили моята е пример за това даже са дали на контакт след това и е отчело грешка в еър бега и едното болтче липсваше
Не ме разбра, казвах го с ирония. Пълни мУшеници са те
Момчета!Върнах се!
Сега по темата.Отивате в магазин за хидравлика и ще ви дадат точните гумички за стотинки.Не правете от простото сложно!
firedragon
29-09-2009, 22:41
Момчета!Върнах се!
Сега по темата.Отивате в магазин за хидравлика и ще ви дадат точните гумички за стотинки.Не правете от простото сложно!
Аз два пъти го казах това ама кой да ме слуша.
marian2784
29-09-2009, 22:46
това и направих и вече седмица няма проблем
Аз два пъти го казах това ама кой да ме слуша.
Ха така!
А сега да ви се оплача!Днеска Алфи ми спретна страхотен номер.Насред гробищата угасна!Или си помисли,че ще го погребвам или просто от свински инат ми го направи.Разчоплих въпроса и се оказа,че главните релета се държат , като покойници.На клеми 85 и 86 не им идваше нищо или почти нищо.Само на едното мизерен плюс,което обаче не ме грееше.Измъкнах две други,винаги си нося и ги свързах към гнездата.Управлението им взех от чистачките и за сега движа.Обаче оборотомера е мъртвец и само свалям схемата и слизам да го аутопсирам!
Някой,ако е имал подобен проблем и го е решил без да закопава кочината-да свирка!
Stranger65
30-09-2009, 20:28
Ха така!
А сега да ви се оплача!Днеска Алфи ми спретна страхотен номер.Насред гробищата угасна!Или си помисли,че ще го погребвам или просто от свински инат ми го направи.Разчоплих въпроса и се оказа,че главните релета се държат , като покойници.На клеми 85 и 86 не им идваше нищо или почти нищо.Само на едното мизерен плюс,което
На кое казваш главни релета? То е едно отпред в двигателния отсек пред шофьора. Там има и една черна кутийка с два дебели червени кабела. Отвори я и виж какво става вътре
На кое казваш главни релета? То е едно отпред в двигателния отсек пред шофьора. Там има и една черна кутийка с два дебели червени кабела. Отвори я и виж какво става вътре
Благодаря , колега!Не знаех,че като се преебе релето за халогените и спират дюзите,помпата,бобините,клапана за бензиновите пари и отоплението на сондата!
За кутията си прав.Там е главния бушон за инсталацията,но си е наред!Чистачките също!
Прочети по-горе как съм разрешил временно въпроса и после пиши глупости!
Stranger65
01-10-2009, 07:33
Благодаря , колега!Не знаех,че като се преебе релето за халогените и спират дюзите,помпата,бобините,клапана за бензиновите пари и отоплението на сондата!
За кутията си прав.Там е главния бушон за инсталацията,но си е наред!Чистачките също!
Прочети по-горе как съм разрешил временно въпроса и после пиши глупости!
Не говоря за релето на халогените - то е сиво. Другото е бяло и то е главното, но при теб явно е изместено. Така, че .... не ме мисли за профан
Ха така!
А сега да ви се оплача!Днеска Алфи ми спретна страхотен номер.Насред гробищата угасна!Или си помисли,че ще го погребвам или просто от свински инат ми го направи.Разчоплих въпроса и се оказа,че главните релета се държат , като покойници.На клеми 85 и 86 не им идваше нищо или почти нищо.Само на едното мизерен плюс,което обаче не ме грееше.Измъкнах две други,винаги си нося и ги свързах към гнездата.Управлението им взех от чистачките и за сега движа.Обаче оборотомера е мъртвец и само свалям схемата и слизам да го аутопсирам!
Някой,ако е имал подобен проблем и го е решил без да закопава кочината-да свирка!
според мен първо провери на буксата на клемореда на 2-ри и 3-ти крак какво става.
Нищо!Пълно мъртвило!За сега кара така,но едно придърпване,като от прекъсване на ток си го има.получи се два дена преди да стане цялата щуротия,но още нямам време да разчопля въпроса.Прави го един-два пъти на ден,но е изнервящо.Другото,което открих,покрай цялата дандания е,че беше счупена кутията за бензиновите пари под левия калник.Маркучите бяха накъсани тоже!Изхвърлих я и свързах двата маркуча директно през клапана.
Сега става интересно!Дали от директния ток от акумулатора ,през релетата за останалия чарколяк или от маркучетата,но колата стана ония звяр,който помня от преди 10 години.Спирачките също се подобриха значително!
Странгер65,не ми се връзвай!Като Алфи ми прави номера съм нервен!:cussing:При нас главните релета са отдясно над акумулатора!:go:
Stranger65
02-10-2009, 07:36
Нищо!Пълно мъртвило!За сега кара така,но едно придърпване,като от прекъсване на ток си го има.получи се два дена преди да стане цялата щуротия,но още нямам време да разчопля въпроса.Прави го един-два пъти на ден,но е изнервящо.Другото,което открих,покрай цялата дандания е,че беше счупена кутията за бензиновите пари под левия калник.Маркучите бяха накъсани тоже!Изхвърлих я и свързах двата маркуча директно през клапана.
Сега става интересно!Дали от директния ток от акумулатора ,през релетата за останалия чарколяк или от маркучетата,но колата стана ония звяр,който помня от преди 10 години.Спирачките също се подобриха значително!
Странгер65,не ми се връзвай!Като Алфи ми прави номера съм нервен!:cussing:При нас главните релета са отдясно над акумулатора!:go:
На мен там са ми за климатика. А за придърпването от време на време провери си хубаво куплунга за датчика на маховика. На мен ми се вадеха самите жички. Като го вкарах в час всичко изчезна. Той се пада горе-долу при делкото
На мен там са ми за климатика. А за придърпването от време на време провери си хубаво куплунга за датчика на маховика. На мен ми се вадеха самите жички. Като го вкарах в час всичко изчезна. Той се пада горе-долу при делкото
бе оставяй го тоя. тя неговата кола и делко няма :tooth:
колега,захранване стига ли ти до клемореда. да не е от таблото нещо.
Stranger65
02-10-2009, 14:39
бе оставяй го тоя. тя неговата кола и делко няма :tooth:
колега,захранване стига ли ти до клемореда. да не е от таблото нещо.
Хе, майтапчия. :static:
Найстина 1.4 нямат делко а както и дебитомер :)
JORDANGT
02-10-2009, 21:42
Май само Имолите нямат....
vikoalfa
02-10-2009, 22:35
Май само Имолите нямат....
Ъъъ,последните модификаций нямат също и 1.4 и 1.7 нищо,че не са Имола.
Не бъркайте,че щом има дистрибуторна капачка-има делко!
В най-горня ред визирам,че на капачката му викате делко.
Stranger65
02-10-2009, 22:39
Да обобщим - всичко що е пълен инжекцион няма делко
Колеги да поясня!С Вебер-Марелли съм!Нямам делко или капачки или друго, а само импулсен датчик и две стандартни бобини.Комутатора е в компа.Само той работи!Комутатора де!Останалото е :joly:.Имам голямо съмнение,че е от таблото на бушоните.Имах с него проблем преди две години в Турция.Сега чакам да спре дъжда и ще го ръчкам.Приемам идеи всякакви!Дори и най-щантавите
Веднъж и аз имах този проблем със същите симптоми, след един удар и се оказа, че ми се е ивадила буксата на компа.
marian2784
04-10-2009, 17:03
да не са се намокрили релетата нещо
Да обобщя,какво стана до сега.На клеми 85 и идва нормален плюс,но не така стоят нещата с 86 на релетата.Просто си играе минуса ориенталски танци и от там е придърпването.Прекарах на компа и допълнителна маса,но нищо свястно не излезе.До сега само куплунга му не съм отварялСъмнява ме да е от компа,защото го смених и все тая.Импулсния датчик също.Някъде или има късо или клема се ебава.При палене релетата пощуряват и салютите са страшни.Днеска ще отворя и клемореда на компа.Релетата също ги изчовърках.Здрави са.
След доста човъркане и с помощта,както се вижда от темата , на много отзивчиви капацитети,се установи,че компа се е скапал,а и някои други неща.Пиша,защото ми дойдоха някои еретични мисли в главата,а не получих опровержение нито от менюалите,нито от разчарковането на парното ми.
Та накратко:
Питането ми е следното:
Имат ли нашите кранче на радиатора или нямат!Аз,колкото и да се старах, не открих такова!
Втория ми въпрос ще го задам след компетентен отговор и тогава ,всички,които са на газ ще напърчат Уши!:pain:
Мисля, че има под кората едно кранче
Не мисли,а се увери!Нали имаш достатъчно скраб!Щот ако още малко разглобя моята,Джорди .вместо да пали барбекьото,ще слага гащирезона и ще идва с групата при мене!
Все си мисля .че няма кранче,а само клапа,а това променя коренно нещата!
Хайде,дерзайте и останалите!Раздела е на всички ни!!:sex:
Stranger65
16-10-2009, 22:47
Мисля, че има под кората едно кранче
Хмммм, бих казал, че това не е никакво кранче, а просто пробка за обезвъздушаване. Първият (малък кръг) не може да има кранче, както и голямият няма.
Даже не бих казал, а е ПРОБКА ЗА ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ
DJ_STIVAN
17-10-2009, 11:25
Имат,нещо подобно на кранче. На входната тръба на парното до акомулатора има едно електромоторче с променливо напрежение, нарежението се променя спрямо положението на врътката вътре в таблото. Друго "кранче" освен това няма.
Stranger65
17-10-2009, 11:40
Имат,нещо подобно на кранче. На входната тръба на парното до акомулатора има едно електромоторче с променливо напрежение, нарежението се променя спрямо положението на врътката вътре в таблото. Друго "кранче" освен това няма.
Tи си с климатик обаче
DJ_STIVAN
17-10-2009, 13:19
Tи си с климатик обаче
Не мисля,че има разлика. Верно нямам ги тея тръби като в на Крис снимката ама.... едва ли е нешо различно.
rasho 33 imola
17-10-2009, 16:00
Не мисля,че има разлика. Верно нямам ги тея тръби като в на Крис снимката ама.... едва ли е нешо различно.
На снимката пак е с клима:mrgreen:
33-те без климатик нямат такава пробка,а и кранчета не съм виждал:no:
DJ_STIVAN
17-10-2009, 17:42
Ето и въпросното електромоторче.
Stranger65
17-10-2009, 18:21
На снимката пак е с клима:mrgreen:
33-те без климатик нямат такава пробка,а и кранчета не съм виждал:no:
Toчно!
Добре де а като нямат такава пробка и моторче с променливо напрежение как става прехода от топло към студено :)
Stranger65
18-10-2009, 09:01
Добре де а като нямат такава пробка и моторче с променливо напрежение как става прехода от топло към студено :)
С механична клапа за въздуха
Втория ми въпрос ще го задам след компетентен отговор и тогава ,всички,които са на газ ще напърчат Уши!:pain:
сега ще питаш що на газ върви повече :Tease:
Колев,бих ти казал нещо повече,ама модераторите хем ще го изтрият,хем ще ме накажат.Разбрал си гадино проблема.
От цялата каша,само Странгер усети проблема.
Колеги,не четете подписите.
Моята няма нито електромоторчета нито кранчета.Има само една клапа.
Извода какъв е!?
Нямаме нужда от парарелен кръг на изпарителя с парното,а трябва да го направиме последователен.Така хем ще имаме парно-хем и изпарителя ще е на 6!
Колев,сега върви и на бензин и на газ страхотно,но смених цялата схема.Как на скайпа,щото тука ще ни обругаят!
Stranger65
20-10-2009, 11:08
Колев,бих ти казал нещо повече,ама модераторите хем ще го изтрият,хем ще ме накажат.Разбрал си гадино проблема.
Извода какъв е!?
Нямаме нужда от парарелен кръг на изпарителя с парното,а трябва да го направиме последователен.Така хем ще имаме парно-хем и изпарителя ще е на 6!
Колев,сега върви и на бензин и на газ страхотно,но смених цялата схема.Как на скайпа,щото тука ще ни обругаят!
Е те това е истината!!! Ама тук някой модератор ме .... Не е Крис все пак
Извода какъв е!?
айде айде. казвай тука , нали за това е тая тема. казвай пред всички какви си ги сътворил. с каква плочка си на газта и какъв изпарител. него като го вържеш последователно , няма ли да ти падне ефективността на парното.
Stranger65
20-10-2009, 17:08
Няма да му падне ефективността на парното. Изпарителят не консумира чак толкова топлина. За 33 без клима се връзва последователно. За тези с клима е другояче и тогава има известна опастност за парното
Нищо му няма на парното.даже сега се оправи,както си беше преди газовата!Газовата ми е с обикновен изпарител Ловато.Великата простотия,наречена електронен блок за управление го кастрирах и изхвърлих,защото е един от основните виновници за шибаните проблеми по тоя тип уредби.В последствие опростих още повече системата.Споделих с Робигаз идеите си и човека се хвана за главата.Като видя,че не може да спре творческия ми ентусиазъм,даде няколко ценни идеи и определено нещата станаха по-добре.Остана само симулатора на ламбда сондата и две релета.Те освен обичайните си задължения,режат и помпата.Целия цирк се включва от резервния бутон за халогените и има много приятен вид.
Сега за маркучите!
Взимам от изхода на парното входа за изпарителя,изхода на изпарителя отива там,където отива изхода на парното и готово.При мене не се получи проблем със самообезвъздушаването,но при друг може и да има и трябва да се обърне внимание на това.
Изобщо,откакто направих тая рационализация се подобри парното.Проблеми няма.
А откакто изхвърлих главните релета се подобри чувствително и работата на мотора.
Обяснявам си го с по-добрия ток на бобините.Там имам още доста работа,но напоследък нямам много свободно време и общо взето всичко е на обемен монтаж.
Много е важен момента със свързването при тройниците,когато кръговете са паталелни.В повечето случаи единия поема целия поток от водата,а другия е студен.
Та това е накратко!:bath:
Stranger65
21-10-2009, 08:07
Нищо му няма на парното.даже сега се оправи,както си беше преди газовата!Газовата ми е с обикновен изпарител Ловато.Великата простотия,наречена електронен блок за управление го кастрирах и изхвърлих,защото е един от основните виновници за шибаните проблеми по тоя тип уредби.В последствие опростих още повече системата.Споделих с Робигаз идеите си и човека се хвана за главата.Като видя,че не може да спре творческия ми ентусиазъм,даде няколко ценни идеи и определено нещата станаха по-добре.Остана само симулатора на ламбда сондата и две релета.Те освен обичайните си задължения,режат и помпата.Целия цирк се включва от резервния бутон за халогените и има много приятен вид......
Та това е накратко!:bath:
Е, ако си сложиш и система за промяна ъгъла на изпреварване на запалването (130лв.) за газ нещата ще добият още по-добра величина.
Не разбрах само кой електронен блок си кастрирал и кои главни релета си премахнал. Ако искаш пиши ми на лс. А колкото до помпата - аз също си я направих да се изключва за да не се товари излишно когато съм на газ.
значи си разкарал електронния ключ на газовата.цъкаш и направо обръща. а с плочка ли си на газта.
Изхвърлил съм релетата за помпата,дюзите,клапана за бензиновите пари,бобините и компа.Вместо тях,захранването им е от две други 40А релета,които се захранват от контактния ключ.На едното реле с кабели съм му свързал на клеми 85 и 86 едно от старите релета,да лъже компа,че всичко е наред и да работи оборотомера.Така захранването е директно от акумулатора през релетата и подобрението ,както при стартиране,така и при нормална работа е очевидно.
В инсталацията имам проблем,който още не мога да го открия.Главните релета от време на време изключват само за миг,но на газ гърмежите ,които се получават са страшни.Сега го няма това нещо.Съмнява ме компа и таблото на бушоните,но нямам под ръка нито едно от двете за да локализирам проблема.
За сега,обаче не се оплаквам.
Вчера имах няколко свободни часа и реших да спра да работя на парче и да разчопля въпроса с газовата ми основно.По-горе писах за симулатор на сондата,което е очевидна глупост.Симулатора е за дюзите,а сондата има само едно реле,което я прекъсва на газ.Свалих цялата изолация и ми се набиха доста нередности по схемата.Тя може и да е добра за москвич или някоя жигулка,но определео си беше пълна идиотщина.Първо системата се захранваше директно от плюса на бобините.Буквално от разклонението до бобините.Трите бобини,на изпарителя(Ловато за сведение на Колев),на клапана при филтъра и отзад на бутилката,както и релетата на симулатора,на сондата и "газаджийското",са си сериозен товар.При това индуктивен.Едно смущение в целия цирк, водещ до премигване,тоест до превключване на газ-бензин,поражда импулс с доста високо напрежение и сериозен ток.Поне за електрониката.Ако захранването е близо до акумулатора- няма проблем.Ако на всяка бобина има шунтиращ диод-също.За релетата ясно.Масово се слагат най-обиковенни.Това ме връща към релето,което прекъсва сондата.Разглобих го,преди да го изхвърля,защото на НЗ контакт имаше 56 ома.До тук с работата на сондата , когато е на бензин.Сега съм и подготвил едно кипаджиско с ниска консумация и сребърни контакти.
Минавам на симулатора.Въпросния екземпляр имаше електронно управление.Тогава разбрах,защо са взели плюса толкова близо до бобините.Просто от там е отчитал смущенията .Идиотщината е,че плюса служи и за захранване и за сензор на схемата.Схемата е проста.Операционен усилвател,детектор с варикап и краен транзистор,който включва релетата по минус.Пулих се доста,но не немерих смислено обяснение,защо след,като подавайки напрежение на симулатора,то той трябва стриктно да се ключва и да реже дюзите е необходимо да следи и запалването.Не казвам,че подобна система не е необходима при други уредби и Роби сигурно ще изясни въпроса,но при тая опростена система си е просто:на свинче-звънче.
Така,че :откачане на входния диод,за захранване на схемата и шунтиране на крайния транзистор!
Преработвайки по тя начин симулатора се премахват мощните салюти от смесването на бензин с газ и скрития разход на бензин.Това на вниманието на Райдер!!!
Всяка една система,независимо електрическа,механична или каквата и да е,трябва да отговаря на няколко условия:
Първо да работи стабилно
Второ да е опростена
Трето да е лесна за ремонтиране
Четвърто да е евтина.
Ясно е,че при горизброените дефекти,няма начин как системата да отговаря на поне първите две.
Чопленето продължава!:lupe::starwars:
кой туй нещу. пробвай без симулатора , за какво ти е. а смесването на газта при теб как е. с плочка или със щуцер направо. по ламбдата може и да си настроиш и следиш газта много хубаво.
Тръбата преди дросела е срязана и там е смесителя.
mordohy, един въпрос, защо си вързал изпарителя след парното, а не преди него? Струва ми се доста по-ефективно да е преди него, моята го вързах преди парното и не ми губи температура парното. Като е вързана след него, не пада ли малко температурата на водата при изпарителя?
А иначе много ме притеснява факта с прекъсването на помпата, според някой е по-добре, според други не. На моята и срязах плюса отзад в багажника(за да не я търся по-напред в инсталацията) и върнах един кабел обратно до ключа с който прехвърлям газ-бензин за да я спирам когато превключа на газ, но в последствие по съвета на няколко човека я оставих да работи и единственото нещо спиращо бензина в момента ми е емулатора на инжекторите. Та въпроса е кое е по-полезно да е спряна или пусната тая пуста помпа?
П.С. Странно, но като гледам твоята е със същия мотор като моята, но моята до сега е гърмяла само 2 пъти(за вече няколко месеца) и то поради мои грешки. Интересно че проблема ти е бил в емулатора на инжекторите, на мен само той ми спира бензина(както написах) и нямам никакви проблеми.
Stranger65
26-10-2009, 16:39
Обикновено хубавия симулатор на инжекторите има 4 релета с 4 резистора симулиращи съпротивленията на бубинките на дюзите. Симулаторът на ламбда сондата не е просто едно реле, а си е схема с изход импулси с настройване коефициента на запълване. Газта е около 110 октана и гори с по-висока температура. Така, че ламбда сондата не ти работи в оптимален режим и затова трябва да се шунтира. Друг става и въпросът, ако си сложиш коректор на ъгъла на изпреварването - колата тогава литва.
А колкото до положението бензин - газ, то не трябва да имаш грам проблем. Само при преминаване от газ на бензин има един кратък момент на богата смес докато изчезне газта от въздуховодите и изпарителя.
И тия смущения от релетата стават проблем само ако не ти е наред ел. инсталацията - т.е. много е бъзикано по нея от немайстор или е стара
Отговарям ви веднага.Всъщност на Срангер няма какво да му отговоря.Писаното от него е правилно,както и изводите му.Да инсталацията е стара и има определен проблем в таблото на бушоните и е разбъзикана от газаджиите.
Колкото и да е охладена водата от парното,тя е достатъчно топла да подгрява изпарителя.Сложих го след парното,защото така ми беше по-лесно.Колкото за помпата,обичайния аргумент е,че дюзите се охлаждат от циркулиращия бензин.Да,но дюзите загряват от тока в намотките,а не от нещо друго.Запичали били!Абе те си запичат,щото не работят,а не защото липсва бензин там.Трябва малко мисъл,а не зазубрено,като папагал да се повтарят нещата.За това рязане на помпата от газаджийското реле.И без това нотмално затворения му контакт няма друга работа!Лично аз се чудя,защо са необходими четри релета,а не само едно и един шунт.Погледнете схемата.Набрал съм и още неща,но за сега е достатъчно за диагноза.:gas:
Stranger65
26-10-2009, 20:28
Отговарям ви веднага.Всъщност на Срангер няма какво да му отговоря.Писаното от него е правилно,както и изводите му.Да инсталацията е стара и има определен проблем в таблото на бушоните и е разбъзикана от газаджиите.
.:gas:
Слушай ме и няма да сбъркаш ;)
Първо се произнася Стрейнджър (Странник):bouncing_smiley:
Дюзите не греят от тока. защото той тече за много малко време през тях - okoло 3.5mS na празен ход.
Помпата с чиста съвест я изключваш, стига системата ти за поддържане на налягането да ти е наред. А колкото до запичането - дюзите запичат здраво от мръсотията като съставка на газта (тая дето мирише на развалени яйца) най-вече. Ето защо е хубаво да палиш и гасиш на бензин и от време на време да я издухваш на обороти на бензин за да се измие отпред иглата. Много важно е да имаш чист филтър в клапана за газ! Иначе мръсотията му пречи да се затваря хубаво и нямаш добър дебит. Ако има нещо - питай. Изпарителя - преди парното. Моя е сложен отдолу вдясно под кормилната рейка даже и изобщо не се вижда
Слушай ме и няма да сбъркаш ;)
Първо се произнася Стрейнджър (Странник):bouncing_smiley:
Дюзите не греят от тока. защото той тече за много малко време през тях - okoло 3.5mS na празен ход.
Помпата с чиста съвест я изключваш, стига системата ти за поддържане на налягането да ти е наред. А колкото до запичането - дюзите запичат здраво от мръсотията като съставка на газта (тая дето мирише на развалени яйца) най-вече. Ето защо е хубаво да палиш и гасиш на бензин и от време на време да я издухваш на обороти на бензин за да се измие отпред иглата. Много важно е да имаш чист филтър в клапана за газ! Иначе мръсотията му пречи да се затваря хубаво и нямаш добър дебит. Ако има нещо - питай. Изпарителя - преди парното. Моя е сложен отдолу вдясно под кормилната рейка даже и изобщо не се вижда
Слушай сега Страннико!Умножи 3.5мс по 3500 и ще получиш истинското време.Те няма от какво друго да загряват.Изпарителя си работи и при минусови температури,стига да си с кадърен антифриз.За другото си прав,но то си е азбучна истина.Я кажи,за какво са ни 4 релета на симулатора:shocking:
Stranger65
26-10-2009, 21:28
Слушай сега Страннико!Умножи 3.5мс по 3500 и ще получиш истинското време.Те няма от какво друго да загряват.Изпарителя си работи и при минусови температури,стига да си с кадърен антифриз.За другото си прав,но то си е азбучна истина.Я кажи,за какво са ни 4 релета на симулатора:shocking:
По твоите разсъждения и сърцето ни трябва да се умори. Написал си глупости, но не ми харесва държането ти, така, че ....
По твоите разсъждения и сърцето ни трябва да се умори. Написал си глупости, но не ми харесва държането ти, така, че ....
Първо никъде не съм използвал думата "умора".Второ сърцето накрая се уморява и отиваме при главния Администратор!Трето обоснови се ,какви глупости съм написал и четвърто:Изобщо не ми дреме на дедовия,дали на тебе ти харесва държанието ми.Никога в постовете ми не съм си позволявал да обиждам някого лично.По-пиперливи изказвания към тия,които ме познават да,но не и към хора,от които не търпя същото отношение.Субординацията задължава.
Та сега, сподели какви идиотщини дрънкам,та да ги обсъдиме!
Stranger65
27-10-2009, 07:30
3500 х 0.004 = 14 секунди работи всяка една дюза за една минута и 46 сек почива при 3500 об/мин
Оправяй се нататък
3500 х 0.004 = 14 секунди работи всяка една дюза за една минута и 46 сек почива при 3500 об/мин
Оправяй се нататък
Пак пишеш,без да мислиш!Помисли първо,бе човек!Нарочно те подхлъзнах с 3500 оборота.Можех да те питам и за 5000 и пак щеше да го умножаваш по 0.004,а тогава е доста повече или да го кажем,зависи от натоварването.Като не е от тока на бобинката,от какво се нагряват тогава дюзите!?
Днеска Алфи ми поднесе поредния сюрприз.Валеше дъжд,беше студено и понадух парното да очисти прозорците.В един момент ми направи впечатление,че вентилатора се сили и товари,но някакси не духа добре.Теглих по една и на италианците и на старите клапи,но това не помогна особено.В един момент отворих прозореца и вентилатора се укроти. От отворите ме блъсна мощна струя топъл въздух.Направих си няколко опита и нямаше грешка.Отворя ли прозореца и парното започваше да духа по-добре.Даже и тъпанчетата ми започваха да пукат.Стана ми интересно.Позамислих се и се сетих,че никъде няма отдушници,каквито имат другите коли.Не,че нашите са много уплътнени,напротив,свири си вятъра постоянно през уплътненията.
Някой сблъсквал ли се е с проблема и мислил ли е по него!
firedragon
10-11-2009, 21:19
Аз ли нещо съм в грешка или парното смуче въздух от мястото под чистачките.То вярно,че не е голямо ама пак доста духа(поне моето беше така).Все пак е много интересно каква връзка имат прозорците и парното при положение,че дебита на въздуха няма да се промени фрапантно много,освена ако прозореца не е свален до долу и колата не се движи поне с 30 км/ч
Не си разбрал.Казвам,че като отворя прозореца и парното почва да духа по-яко.Като не е отворен прозореца,само прави налягане в купето
Не си разбрал.Казвам,че като отворя прозореца и парното почва да духа по-яко.Като не е отворен прозореца,само прави налягане в купето
Ми пусни си парното на рециркулация вътре в купето. Ще духа много по-топло, ще се сгрява вътре по-бързо, но и ще се поти.
Ми пусни си парното на рециркулация вътре в купето. Ще духа много по-топло, ще се сгрява вътре по-бързо, но и ще се поти.
Да и ще смърди!
Абе я сподели с нас!
Абе я сподели с нас!
За кое по-точно?
За кое по-точно?
Признавай си как си решил проблема или какви идеи имаш!И не го усуквай!
Признавай си как си решил проблема или какви идеи имаш!И не го усуквай!
Абе аз идеи имам за какво ли не, ма кажи по-точно за кой от всичките проблеми да търсим решение, щото с 33-ка проблемите особено на тия години са повече отколкото трябва.
Да си призная аз темата не я следя съвсем подробно и за това не мога да сгрея за кой точно проблем от всички е най-спешно решението.
Имам предвид да ги степенумаме и решаваме един по един;-)
Добре де,къде да си направиме отдушници!!
Добре де,къде да си направиме отдушници!!
Абе то аз като отдушници ползвам страничните клапи на таблото. Те не са свързани с парното, вярно влиза студен въздух от тях, но и излиза и няма налягане в купето.
Всъщност, понеже са возя предимно сам, отварям леко само дясната клапа
Мисля си за отдушници в задната част на купето.Така и топлия въздух ще стига по лесно до отзат,а и ще има по-добра вентилация,а от там и по-малко влага и миризми по кочината!
Днеска реших да поглезя Алфи малко на бензин,но проклетника ми поднесе поредния номер.Нещо не вървеше както трябва и слязох да видя как е отделителната му система.От ауспуха му излизаше невъобразима смрад.Диагнозата е ясна-катализатор!
Въпроса ми е от къде и какво резонансно гърне да сложа!Става ли от нещо друго или трябва да търся оригинално.Някой ако има и данни за цени,ще ме улесни много!
ами сваляш го и в магазина и търсиш кое ще пасне по размери. около 20лв са. може да издъниш катализатора и да го сложиш кух и няма да купуваш гърнета.
То да го издъня е лесно,ама ще бръмчи повече!Значи ще му шибна от каквото стане.Мисълта ми беше има ли от някой модел,който най-да му пасва!
няма точен модел.резонансните ги продават на принципа което пасне /турски са повечето/.те като чуят "на мястото на катализатора" и сами се сещат. а и да издъниш катализатора почти няма разлика в шума така че пак е вариант.
marian2784
02-12-2009, 00:51
аз сложих тръба на негово място и много дразнещо взе да реве сега мисля да спретна гърне тип ремус с вата и перфорирана вътрешна тръба,другото което се случи е че почна да обогатява сместа и да харчи повечко
Иво, слагай готов резонатор и не си усложнявай живота ;)
Това го знам!Ама ви питах дали е необходимо да подбирам резонатора (то че е желателно е ясно) или да слагам какъвто намеря!Някой експериментирал ли е или е все тая , какъв ще сложа.:screwy:
Мариан е прав!Взе и да харчи повече!Поразбъзиках я малко и се пооправи,но явно трябва в скоро време да го сменям катализатора и после на стенд да я регулирам пак.Предполагам,че се е задръстила яко!
По сервизите за гърнета ти ги подбират по старото, а монтажа е безплатен, ако купиш от тях резонатора.
То монтажа за мене е винаги безплатен,а гърнета от сервизи не купувам!:Tease:
Днеска,мотаейки се между Серрес и Санданска околия установих,че скандално скъпите ми амортисьори са заминали.Особено левия!Става въпрос за предните.То,че ще ги сменявам е ясно,но пак ще се наложи да сменя и лагерите на макферсона.Тия лагери ги сменявам по два пъти в годината и ми е писнало от тях.
Въпроса ми е:Някой оправил ли се е с тая простотия и как.Приемам всякакви идеи!
Днеска,мотаейки се между Серрес и Санданска околия установих,че скандално скъпите ми амортисьори са заминали.Особено левия!Става въпрос за предните.То,че ще ги сменявам е ясно,но пак ще се наложи да сменя и лагерите на макферсона.Тия лагери ги сменявам по два пъти в годината и ми е писнало от тях.
Въпроса ми е:Някой оправил ли се е с тая простотия и как.Приемам всякакви идеи!
Яко грес му е майката и колкото изкарат ;)
Rado145QV
24-12-2009, 09:12
Въпроса ми е:Някой оправил ли се е с тая простотия и как.Приемам всякакви идеи!колега този проблем може да се реши само по един начин,имах същият проблем с всички 33ки които съм имал. взимаш си амортисьори от 33 imola те нямат такива лагери тяхните чашки са стационарни а завъртането става горе в тампона.само че се променя горния тампон от 4 болта на 3 болта става вечно гарантирам тествано е
Нищо не помага,даже се чудя като почна да си оправям моята напролет,дали да не се опитам да направя метални,много играчка на струг и цементация мисля че ще станат,пък ще видим колко ще издържат.
Има и два други варианта, единия не знам до колко е осъществим, чашка от сюд и метален лагер( а дали се намират такива лагери вече...), втория не е за твоите дърти бъбреци :spell:
хах Иво, кво стана с Викторито дето му симпатизираше:love_umbrella:
Отдавна чаках да се пооправи времето и днес реших да накажа Ал и за 2 часа гледайте какво сътворих.:strong:Пък догодина с нови части,дай боже.
хах Иво, кво стана с Викторито дето му симпатизираше:love_umbrella:
Виктора си е наред и не е мръднал!Мръдна Монроето!И то само десния!Най-вероятно от някоя дясна дупка с лява ориентация!Качвах ги на стенда в ИКТЕО Серон и задните са перфектни.Те са ми Виктор!
Днеска си прегледах книжката и установих,че са на 270 000км.Няма какво повече да искам от тях!
Смених,лагери тампони и амортесьори!Колата заспа,но се разтропаха,много нечестиво,спирачните апарати.Май съм и за накладки!
Адаш,каква е тая идея,дето няма да я понесат дъртите ми бъбреци !?Както знаеш,много акъл нямам!
Да се пооплача малко!
Днеска сам си го нахаках!Съединителя нещо се ебаваше и аз,като грижовен собственик ,му купих на Алфи нова помпа и цилиндър,с любезното съдействие на познат нам,форумен разбойник!Връщайки се от София,на околовръстното на Перник,нещата съвсем се сговниха и волю-неволю,навлякох работните гащи.Справих се с всички шибани операции,които е желателно да се извършват с помощник,а виж зегерката,която съм я вкарвал много пъти без проблем ми разката фамилията.Довтаса и подкрепление,под формата на пет души кюстендилски майстори,натъпкани в допотопно Ауди и нито благословиите ,вече в шесторен размер,нито многото ръце успяка да я вкарат в проклетия канал.:rotfl:
По едно време стана страшно,Алфи трябваше да си има братчета близнаци,а собствника му да ходи в психиатрията.Пушихме по цигара и оставихме дяволите да се налудуват.После изгоних всички,бръкнах само с пръстите и една малка отверка и се чу заветното ЩРАК!!!Изпратих си ги по живо по здраво,а аз си потърках цицината на челото,от педала дето ме шибна.
Е те това ,ако не е кола с характер!:big_heat:
Знам,че за някой може да му е тъпа цялата тая история,ама си оправяйте нещата навреме,а не като мене.Въпреки,че всеки след това има право да квичи 5 минути!
Моята кочинка вече е на пътя ,след като претърпя доста основен ремонт на пода( то не беше рязане, то не беше заварване).Онзи ден и взех части за обслужване и забравих да ги питам магазинерите колко струват жилата за ръчната, че мойте са в напреднал стадий на разлагане. Някой ще ми каже ли ориентировъчна цена за жилата.
Моята кочинка вече е на пътя ,след като претърпя доста основен ремонт на пода( то не беше рязане, то не беше заварване).Онзи ден и взех части за обслужване и забравих да ги питам магазинерите колко струват жилата за ръчната, че мойте са в напреднал стадий на разлагане. Някой ще ми каже ли ориентировъчна цена за жилата.
http://axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=52&modif=1032&cat=31&subcat=63
[QUOTE=Grozdan;624556]Моята кочинка вече е на пътя ,след като претърпя доста основен ремонт на пода( то не беше рязане, то не беше заварване).Онзи ден и взех части за обслужване и забравих да ги питам магазинерите колко струват жилата за ръчната, че мойте са в напреднал стадий на разлагане. Някой ще ми каже ли ориентировъчна цена за жилата.[/QUOTE
От 12 до 18 лева.Зависи как ще ги намериш!
Мерси на колегите за отговорите.И тях ги включвам в общата калкулация.Аз си мислех че са по скъпи.
Могат да станат и по-ефтини,щото проблема не им е в цената,а внамирането им.Това ще рече,че в скоро време ще обмисля правенето им.Проблема ще е,ако има проблем в кожуха.Ама и за него ще мислиме!
Пак ми гръмна семерингата на рейката!Сега съм с волан,като на Рено 19!Да си припомня как беше на Москвича!:gives[1]:
Ами честито пак гърчене под алфата,тия коли майче си мислят че не им обръщаме дастатъчно внимание за това ни намират постояно занимавки:cheers:
firedragon
19-01-2010, 23:54
Правят го само с цел да ни тренират.Все пак ние и съседния раздел за класиките май познаваме най добре колите си,все пак доста пъти сме ги разпарчетосвали на съставните им части.:bangin:
вярно си е ,не само ги познаваме ами са и по-евтинки ,само като видя за какви цифри става дума в разделите за некласики , 156 например и става страшно )))))))))
Тоя ремонт,дето ме чака на рейката ,иска до 10 лева чаркове и консумативи,ама ще чака до по-добри времена.Свиква се и с тоя волан!:big_heat:.
То верно ,че си познаваме добре колите.С тях лежиме повече,отколкото с жените ни!:Tease::Tease::rotfl:
Тоя ремонт,дето ме чака на рейката ,иска до 10 лева чаркове и консумативи,ама ще чака до по-добри времена.Свиква се и с тоя волан!:big_heat:.
То верно ,че си познаваме добре колите.С тях лежиме повече,отколкото с жените ни!:Tease::Tease::rotfl:
Не се оплаквай :bangin: тъкмо ще напомпаш бицепс, трицепс...:strong::strong::strong:
Слагаи една обикновенна реика.Хем няма да му мислиш хем се увеличава радиуса на завои.
Тествано!!!!:biggrin1:
Тя тая сега си е като обикновенна!Изтече маслото и олекна волана,ама нали съм си свикнал на мързел,а и сега гаджето ми постоянно ме ебава ,щото аз доста я бъзикам за нейната Ренетка!
Боли те,Рендето и с хидравлика пок си остава ренде:bad_evil:
firedragon
20-01-2010, 21:31
Ама е ренде 19 ш(а)матка.Много корав модел и все пак и много скучен
Общо взето е боклук,но има много дуракоустойчив мотор и скоростна кутия.Другото си е пълна тесла!
Общо взето е боклук,но има много дуракоустойчив мотор и скоростна кутия.Другото си е пълна тесла!
Аз пък знам от сигурни източници че рендетата хвърлят рейки кат луди ;)
За рейките е много вярно.Точно 2 съм сменил на бившето ми ренде 19, но като цяло беше железно, толкова бой изяде двигателя и оживя ;) Само предницата им е куца, но е евтина поне ;)
Stoian_wolf
26-01-2010, 11:01
колеги по напред в темата казвате че некой модели нямат делко и дебитомер кои са те-моята италианка е без делко има само един датчик забит в трабата на въздуха,знае ли някой как ваздейства на мотора като изгори този датчик, дали се намират и горе долу некаква цена....А ето и моя отговор за газовата ми.аз сам с вакуумен изпарител ловато,и едно реле.релето ми реже тока към инжекторите и помпата.нямам никакви др усложнения ,газта я вкарва преди дросела в маркуча в който имам разпръскавач ,парното ми е преди изпаритела и да си призная сам доста доволен как работи.поставяна е в холандия преди да дойде тук,по късно мога и снимки да кача ако има заинтересовани:-P
колеги по напред в темата казвате че некой модели нямат делко и дебитомер кои са те-моята италианка е без делко има само един датчик забит в трабата на въздуха,знае ли някой как ваздейства на мотора като изгори този датчик, дали се намират и горе долу некаква цена....А ето и моя отговор за газовата ми.аз сам с вакуумен изпарител ловато,и едно реле.релето ми реже тока към инжекторите и помпата.нямам никакви др усложнения ,газта я вкарва преди дросела в маркуча в който имам разпръскавач ,парното ми е преди изпаритела и да си призная сам доста доволен как работи.поставяна е в холандия преди да дойде тук,по късно мога и снимки да кача ако има заинтересовани:-P
Колега моята е по същия начин, само дето съм с емулатор за инжекторите, всичко друго е 1:1 и аз съм доста доволен.
Датчика който ти е забит в тръбата е температурен и мери температура на входящия въздух, до колкото знам. Този датчик заедно с мап-а(оная джаджа която ти взима вакум от колекторите от предната страна) играят ролята на дебитомера при другите инжекциони.
П.С. Ако бъркам, търпя корекции :)
Stoian_wolf
26-01-2010, 13:39
да знам я тая тръбичка но не знаех за какво е,от нея имам разлконение което влиза в изпаритела(за вакуум),по принцип знае ли някой дали горят лесно тези датчици.и този твоя емулатор за какво слуйи точно какви лъжи прави:-P
не горят лесно. какво не и е наред на колата и каква точно е и с какъв двигател.
И аз си сложих точно на тая тръбичка разклонение за изпарителя и нямам ядове. А както каза колега, наистина не горят лесно.
П.С. Емулатора всъшност симулира работата на инжекторите, а не директно да ги спре. Предполагам вътре има съпротивления със същите стойности като на инжектора или нещо от сорта, предполагам целта е да не се трупат някакви грешки(има много по-компетенти и ел. грамотни хора от мен тук, нека някой обясни по-добре какво има в тая чудесия). Не съм отварял такова чудо до сега, на практика върши почти същото което върши твоето реле. Малко ми е беше съмнителна работата с емулатора преди да го сложа, но пък сега съм си доволен от похарчените около 50 лв. Но за да се монтира не се налагат интервенции по кабелите на инжекторите а всичко си е с готови букси. За боксера единствентото е, че ми се наложи да удължа два от кабелите, че не стигаха до едната страна на двигателя.
Stoian_wolf
26-01-2010, 18:44
ами да ти кажа колега аз не сам много сигурен дали и има нещо,но сам вадил буксата от датчика и не забелязвам никаква промяна в работата на мотора.но когато е на свободна и се опитам да я изфорсирам на място с препомпване на педала реагира чак от втория или третия път,при първото припомпване се чува само едно ''боооооо'' но промяна в оборотите не се усеща на второто препомпване вече започва да и идва акъла, а на газ това го няма даже ми се струва че е по пъргава. иначе колата е 33 1.4 ie 93г.нз дали е имола защото незнам по какво се различават от обикновените:goodnight:
Колега,дай да уточним нещата.И аз съм с абсолютно същия мотор и изпарител.Между дросела и филтъра ,на пластмасовата тръба има един датчик с букса с два пина.Ако говориш за него,това е датчика за температура на въздуха и изключването му не би трябвало да влошава очебийно работата на мотора.
Отделен е въпроса,че ако я караш постоянно на газ,най-вероятно са ти се задръстили дюзите,както и ти е изветрял бензина.Това си е перманентно състояние при нашите кошници на газ.Друго,което трябва да се каже,че за нашите симулатора на дюзите е по-маловажен от емулатора на сондата!
Останалите ще допълнят!
Stoian_wolf
27-01-2010, 15:22
да за него датчик попитах а и инжекторите ми са не повече от 100 км.бяха позапушени преди а момчето от което я взех при купуването ми даде 4 абсолютно нови.той ги е вземал от холандия с колата но не ги бе сменял.сменихме ги и тръгна перфектно но отняколко дни се появи и това . по принцип никога не я карам само на газ,винаги паля на бенз и първите пет мин я оставям да си работи на бензин след което я превключвам,всяка седмица и наливам и бензин.Извинявам се че не се поясних-това го прави когато тя си реши,понякога е перфектна на бенз а понякога по тромава.на празен ход не мени обороти но при ускорение е по тромава понякога :Suicide:
да за него датчик попитах а и инжекторите ми са не повече от 100 км.бяха позапушени преди а момчето от което я взех при купуването ми даде 4 абсолютно нови.той ги е вземал от холандия с колата но не ги бе сменял.сменихме ги и тръгна перфектно но отняколко дни се появи и това . по принцип никога не я карам само на газ,винаги паля на бенз и първите пет мин я оставям да си работи на бензин след което я превключвам,всяка седмица и наливам и бензин.Извинявам се че не се поясних-това го прави когато тя си реши,понякога е перфектна на бенз а понякога по тромава.на празен ход не мени обороти но при ускорение е по тромава понякога :Suicide:
Пак италианския : Тоци Бегали!
Почвай да си чистиш буксите и главните релета.Огледай и захранването им!
Само да вметна една идейка, дали не може това да е и от бензиновата помпа?
П.С. Просто предполагам и давам идеи.
:tequilla::drinking::ban:
а на газ това го няма даже ми се струва че е по пъргава
Аз разбрах, че на газ не го прави, цитата горе е от единия пост на колегата. Заради това предположих бензиновата помпа. Ако и на газ го прави значи и аз съм с две ръце за тоците.
Аз разбрах, че на газ не го прави, цитата горе е от единия пост на колегата. Заради това предположих бензиновата помпа. Ако и на газ го прави значи и аз съм с две ръце за тоците.
Чакай малко!:tequilla:
Прав си!За Стоян говориме.Или помпа е при него или дюзи или кофти бензин.Тука е някъде,защото явно не му стига гориво.Аз съм се заблудил,щото чета един куп неща и май в 145/6 раздела имаше описания от мене проблем ,когато и на бензин и на газ не работи добре.
ПП.Филтъра и той е под съмнение!:drinking:
Stoian_wolf
29-01-2010, 14:54
колеги може ли някой да ми каже как се сменят лагерите на макферсонитена 33-ка.лагера е долу под пружината.и на какви цени са ако ги има:help::help::help:
Сваляш амортесьора с пружината както е(откачаш кормилния накрайник, после от главината 4-те болта които държат амортисьора към нея, после някой държи амортесьора и развиваш 3-те или 4-те болта от бомбето и си готов). После свиваш пружината със скоба или преса. Развиваш болта който държи горната чашка(то си е лагера това) на пружината и всичко се разпада на съставните си части. След това процедираш по обратния път със сглобяването. За цена обаче не знам.
П.С. Ако бъркам някъде, моля поправете ме.
колеги може ли някой да ми каже как се сменят лагерите на макферсонитена 33-ка.лагера е долу под пружината.и на какви цени са ако ги има:help::help::help:
14-15лв е единия.За 33-та това си е почти консуматив.
И като гледам май се сменя почти толкова ако не и по-често от другите консумативи.
Ако е от 11 до 15 лева е от една серия-мани мани!Държат точно по един месец.Хубавите са над 20 лева и те държат повече,но искат и при слагането,преди да сложиш пружината,да натъпчеш яко отгоре с грес.Иначе спасение няма.Като почнеш да сглобяваш ,ще разбереш как и защо.
Добре е,като разглобяваш макферсона,да имаш под ръка въздушен пистолет.По-лесно става отвиването и спестява много разправии.
Освен въздушния пистолет и един чук не е ама никак излишен! :)
14-15лв е единия.За 33-та това си е почти консуматив.
То самата 33-ка си е един голям консуматив :tooth:
Съкън бе, тихо, че ше разберат и тези които не трябва :asthanos:
Ако е от 11 до 15 лева е от една серия-мани мани!Държат точно по един месец.Хубавите са над 20 лева и те държат повече,но искат и при слагането,преди да сложиш пружината,да натъпчеш яко отгоре с грес.Иначе спасение няма.Като почнеш да сглобяваш ,ще разбереш как и защо.
Добре е,като разглобяваш макферсона,да имаш под ръка въздушен пистолет.По-лесно става отвиването и спестява много разправии.
Еми в ТиН ми дават само един модел, който последно струваше 14лв бройката и вътре си имаше грес. Сподели каква марка лагери на макферсон взимаш?
Аз си взех 26лв единия лагер. Беше някакъв френски, ама имена не помним ;)
Аз си взех 26лв единия лагер. Беше някакъв френски, ама имена не помним ;)
Те точно за тия говоря!А за греста,май Бобо ме открехна и откакто ги покрих яко с грес,не са мръднали.Иначе пролет-есен и хайде за нови лагери!
Я и аз да вметна едно въпросче. Тампона на опашката на скоростната кутия има ли някакви спецификации при смяната. В смисъл, може ли да се смени на място и без да се откача нищо друго освен "щангичката" която минава през него?
Много ми е студено сега да се вра по каналите и да оглеждам 1 час преди да почна работа, та заради това да питам по-компетентните от мен. Мога още да си покарам с този, но ми изпадна някой лев, та гледам да понаправя някой работи.
И има ли ги нови и каква им е цената?
Благодаря ви предварително :)
аз го купих от "Т&Н кар " за 6 лева некаква смешна гуменетка ,ако не бъркам има и едни малки тампончета за щангичката смени и тях или поне си ги купи да ги имаш ако се наложи щото аз забравих .(винаги може да импровизираш де и без тях)
---------- Post added at 09:42 ---------- Previous post was at 09:38 ----------
надявам се да не е било последното
Мдам, цената изглежда повече от достъпна. Интересно ми е смяната изисква ли някакви по-сериозни интервенции?
Не ,става лесно,но на канал ще ти е по удобно иначе е едно гъзене .Лоста го държи една зегерка която се сваля с малка отверка много лесно а тампончето-та са на болт и гайка.Можеш да си караш и така и да си ги оправиш при хубаво време,по важен ти е щифта който държи вала на скоростите за втулката на лостчето със зегерката,ако е износен а понякога и леглото му на вала 1-ва и 2-ра скорост не включват добре.
Май стана объркване, аз говоря за тампона на скоростната кутия отзад. На самата и опашка голямата гума.
Тая от опит ти казвам,че не върши почти никаква работа.Ако не почуква ,не я барай!
Иначе на канал и си готов за една бира време!
Значи ще си я карам така още. Тя и без друго не е наложителна, просто последно като я гледах си спомням, че беше като за смяна.
тя така си изглежда и като нова тая гуменетка ,чесно и мирише лошо (на сяра де)
А ся намерете разликите!
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=260521517439
http://cgi.ebay.co.uk/Alfa-Romeo-Alfasud-Sprint-33-rear-gearbox-mounting-New_W0QQitemZ260521517439QQcmdZViewItemQQptZUK_Car sParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item3ca84ae17f
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=260538287877
http://cgi.ebay.co.uk/Alfa-Romeo-Alfasud-Sprint-rear-gearbox-mounting-New_W0QQitemZ260538287877QQcmdZViewItemQQptZUK_Car sParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item3ca94ac705
На едното цената е 29 на другото 12 :-D
това второто определено ме кефи,но се ми се струва 4е не си заслужава целия зор и 60 + лева за тампон ,който почти не върши нищо според мене и глупавите ми наблюдения относно същия. ))))))))
Аз на старата бях си направил като втория защото като дигнех 110 и се получаваха едни вибрации на скоростния лост,много дразнещо .И ефект никъкъв.После разбрах че трябва да има и пяна като по твърд дунапрен който уплътнява около лоста и отвора на купето и като сложих такъв се родих.Според мен тази пяна е по важна.
Втория си е с пластината, може би затова е по-скъп .. ся да не кажеш, че втория е спортен :)
Втория определено си заслужава, но го виждам за първи път. До сега все на първия вид съм попадал!:screwy:
Втория си е с пластината, може би затова е по-скъп .. ся да не кажеш, че втория е спортен :)
На тийнейджърите всяко по-различно нещо спортно им се види пуууу!
Никой не чете ми се струва!
Първият вид е за ваще "модерни" кошници и понеще се мислите за големото добрутро ви цакат с топла бира, смятайте калпави тампони.
Номер две, както пише в обявата е стария тип тампон за опашката на скоростите и Криска не е само в щангичката разликата. Този тип, за мен е по-удачен, щангичката е неподвижна и всъщност този тампон си върши работата да държи гъзъ на скоростите към купето, вместо като първия вид( за големото добрутро) да си мандахерца опашката като улична превъзходна.
Ще погледна скоростите на Спринта, мисля че те бяха с тампон номер 2(стар тип) а сегашната ми кутия е познайте, със залъгалка, която е пътник към коша!
boris037
03-02-2010, 20:54
Спринтът е с №2 тампон (поне моят)
Добре , бе адаш!Тя моята винаги си е била с тоя тампон.Сега ако кажеш, че и стават на дупките....
Stoian_wolf
04-02-2010, 11:35
чеките да ви покажа какво сътвори болния ми мозък тези дни;-) преди бях писал че имам некой уреди от табло на алфасуд. и все се чудех как могат да ми помогнат-та дойде и този ден. в употреба ми влезе уреда за измерване температурата на маслото на двигатела-само че сега ще мери а и вече мери колко газ има в бутилката:-) . имала и такава опция газовата ми.аз все се чудех за какво са тези 2 жички на нейния уред и мислех че са за некаква лампичка там да свети:upsidedwnsmiley: и добре не сам им пуснал + и - . тогава щях да го вговня;-) та след малко комбинаций тръгна-на вземам + от таблото с бушоните и пращам на уреда отпред и на едната жичка отзад,след това взимам маса от купето и на втория край на уреда,а трета жица се връща от втория кабел отзад на бутилката и влиза на третия край на уреда.първоначалното връзване накара уреда да отчита обратно но след малко псувни и размяна на жици тръгна. ето и малко снимки
Интересно приложение на уреда, а не може ли да му смениш циферблата. Примерно да си принтираш "GAS" на мястото на знака за маслото и на цифричките да е Е, 1/2, F. Това просто като идейка де. :)
П.С. И аз да вметна, днес си смених накладките от едната страна и бях изумен от леснотата на процеса. Като цяло точно 15 минути със свалянето, слагането на гумата и пиене на кафенце по време на процеса. Доста по-елементарно и удобно от на повечето други коли ми се стори :) След известно време ще и взема комплект 4 нови направо, че да си е както трябва.(и за задни може да се замисля даже, ако останат парички до тогава)
Ами лесно е, единственото извращение е да прокараш кабела за износване в коша. Я кажи ти сега, за накладките какъв шестограм беше? 7 или 8 ?
Моите са без датчик за износване и може би това ме улесни, а частта с цилиндъра ми се сваля с ключ 13 и за контра на водачите се държи с 15. Не съм с шестограми там. Принципно и аз очаквах шестограми, но уви не бяха.
П.С. Може би това се дължи на факта, че всичко което съм сменял до сега е като на 33 втора серия, или пък някой е решил да смени болтовете с други. Иначе мисля, че оригинално са с 8мм шестограм. Ама това по спомен.
Stoian_wolf
04-02-2010, 17:37
не са сменяни болтовете и мойте са същите, аз първо се допитах до един познат автомонтиор който имаше 33 и каза че това е вазможно най лесно,и добави че се прави с ключове 13 и май 15 беше.аз мойте датчици ги изолирах защото единия кабел беше си намерил масто да стигне до спир.диск и се беше претрил-мигаше ми неориентирано лампата на таблото:Tease:
п.п. а за уреда тепърва ще го префасонирам от страна на цифрите и показанията
RUSEV-BGR
04-02-2010, 18:21
чеките да ви покажа какво сътвори болния ми мозък тези дни;-) преди бях писал че имам некой уреди от табло на алфасуд. и все се чудех как могат да ми помогнат-та дойде и този ден. в употреба ми влезе уреда за измерване температурата на маслото на двигатела-само че сега ще мери а и вече мери колко газ има в бутилката:-) . имала и такава опция газовата ми.аз все се чудех за какво са тези 2 жички на нейния уред и мислех че са за некаква лампичка там да свети:upsidedwnsmiley: и добре не сам им пуснал + и - . тогава щях да го вговня;-) та след малко комбинаций тръгна-на вземам + от таблото с бушоните и пращам на уреда отпред и на едната жичка отзад,след това взимам маса от купето и на втория край на уреда,а трета жица се връща от втория кабел отзад на бутилката и влиза на третия край на уреда.първоначалното връзване накара уреда да отчита обратно но след малко псувни и размяна на жици тръгна. ето и малко снимки
Бутилката е от холандска газова уредба виале и датчика който е на бутилка може да го свържеш направо на бензиномера на таблото!Слага се допълнително реле тоест когато си на газ да отклонява сигнала и да ти показва колко газ имаш и това всичко от бензиномера на таблото!А и един въпрос с какъв изпарител си?
Stoian_wolf
04-02-2010, 19:45
много точен отговор колега-холандска е и е виале ,там е монтирана преди да дойде по нашите калдаръми:Tease: но за това за бензиномера не знаех за което благодаря,вийдал сам същата газова направено с светодиоди за меренето и то пак на 33 пак тук в нашето смядово с която си дойде и моята красавица от холандия. изпаритела ми е ловато-вакуумен и съм мн доволен
п.п.:crybaby::crybaby: само че сега ми е малко болно на душата...раздвоен съм дали да я продавам:shutup: на марката няма да изневеря но сякаш искам и да си я оставя.и не мога да взема решение:wallbash:
RUSEV-BGR
04-02-2010, 20:43
Бая коли съм докарал от холандия с такива газови уредби и мога да кажа че са железни-даже съм си приготвил една такава за фиата от подписа!За продажбата недей ще я търсиш после няма такава тръпка от карането на 33 независимо от проблемите които създава!
Мдам, дръж си я по-добре. Пък и твоята е наистина доста запазена, по-добре изчакай малко и вземи нещо друго освен нея, но и аз съм на мнение, че не бива да я продаваш. Имат си душичка дяволчетата :)
Stoian_wolf
05-02-2010, 00:28
да ви кажа и аз съм на същото мнение.не ми е давала и и кой знае какви проблеми-нормалните с подръжката,а и като я докараха от холандия преди повече от 3 години чак това лято имам сменени 2 тампона на предницата,незнам какви са биле но 45 000 км без смяна,накрайници не сам сменял и са си перфектни още,имам обаче вече 2 шарнира.но като цяло така и ще направя май-купувам друга ''алфа'' а тази оставям за газария,че като гледам са почти на изчезване:drunk:
много точен отговор колега-холандска е и е виале ,там е монтирана преди да дойде по нашите калдаръми:Tease: но за това за бензиномера не знаех за което благодаря,вийдал сам същата газова направено с светодиоди за меренето и то пак на 33 пак тук в нашето смядово с която си дойде и моята красавица от холандия. изпаритела ми е ловато-вакуумен и съм мн доволен
п.п.:crybaby::crybaby: само че сега ми е малко болно на душата...раздвоен съм дали да я продавам:shutup: на марката няма да изневеря но сякаш искам и да си я оставя.и не мога да взема решение:wallbash:
Не плачи!:spoko:
Не си давай колицата.Запази я!Данъка е малък. Продадеш ли я,после ще я търсиш.
Остави си я и си чопли по нея.Нали все с нещо трябва да се занимаваме.Няма да си нито първия, нито последния,който си има една 33-ка или Спринт да му се кефи!
Пресен пример съм аз, 3 години без 33-ка,бях ама само за нея говорех и преди няма и 3 месеца пак си взех една .Е не е толкова запазена като предишната ,но си е кеф , пък и не са толкова скъпи за подръжка(за сравнение дизеловата ми ФИЕСТА-'98 година ми съдра кожата и всеки ден я мразя въпреки ,че е мн запазена , но обслужването и е бая скъпо,едни ролки и ремъци са ми около 400-500 лв,носачи 130 броя и т.н лагера на съединителя 260 лв+100 работа и куп други консумативи-говоря за качестевени ,защото такива слагам ) ,кофтито е че трудно се намират някои части за 33, защото магазините не ги зареждат все пак и малко се търсят сравнение с другите скучните коли дет уж са много здрави ,ама ако се наложи ще си ги произвеждаме сами ,достатачно кадърни хора има за тая цел.
ПС:взех я за кеф това е истината ,можех да си купя и мерцедес ама е скучен бил мн здрав дали е така ?
Stoian_wolf
07-02-2010, 11:39
ето я придобивката за която говорех 102мм ''бурия'' марка ремус. http://vbox7.com/play:95b2d01f :shocked:
DJ_STIVAN
07-02-2010, 17:26
Колега,защо не сложи гърнето на оригиналното място... ами ряза нова дупка на бронията... иначе добър звук изкарва :mrgreen:
ето я придобивката за която говорех 102мм ''бурия'' марка ремус. http://vbox7.com/play:95b2d01f :shocked:
Средното гърне ряза ли го?
Имам две новини!
Една не дотам лоша и една много лоша!
Термостата ми се скапа тотално и се наложи да го сменя.На фона на харча и смяната му под обилно валящия сняг,все пак се здобих с парно и нормално загряваща кола , въпреки газовата и простотиите около нея.Разхода на газ спадна моментално с около 2литра.
Интересното стана,когато започнах да поставям колектора.Забелязах, че маркучето на регулатора за налягане се е закъсало.Така и така бях разглобил всичко и реших да поразчопля въпроса.
Резултата:Скъсано маркуче за регулатора на налягане на бензина;закъсано коляното на маркуча на МАП сензора.Същия беше и полузапушен.Два от щуцерите им полуразвити.Скъсана скоба на маркуча за сервото и просто ми е чудно,как е работила тая кола изобщо!Освен това,малкото маркуче на рейката на дюзите се беше надървило и цяло чудо е, че не съм се подпалил.Спасило ме е, че я карам на газ.
Сега пали сутрин от раз,а не от третия път!
Това е недотам лошата новина.
Лошата е,че ми се скапа тотално таблото на бушоните:crybaby:.
Някой ако има читаво да помага!:help::please:
Съжалявам за проблемите първо да кажа. Докато сме обаче на тая тема, да те питам, от къде излиза маркучето за сервото(предполагам по колектора, но къде точно) и лесно ли се сменя? Моето май доста се е позакъсало и явно ще се наложи да го сменям, ама да питам преди да изляза да ровя в тоя сняг.
под колектора на прехода между главата и колектора май беше от шофьорската страна.доста корав е ,не е обикновен маркуч.
браво за откритите - разчоплени и решени проблеми ,а за таблото незнам,но винаги може да се пробваш в някоя автоморга с голям късмет или "Преправи си сам", като не се намират части натам отиват нещата
:) )
Мерси за инфото, знам, че е доста корав маркуча, но не е проблем да се смени и с друг по принцип стига да е с по-дебели стени и да е малко по-корав от обикновените. Просто не трябва да се мачка от вакума.
под колектора на прехода между главата и колектора май беше от шофьорската страна.доста корав е ,не е обикновен маркуч.
По принцип така трябва да бъде,но на практика още при първото сваляне на мотора там се реже и после се слага едно парче маркуч,чиято функция е,по моите наблюдения,постоянно да се ебава.По-добре цял маркуч до клапанчето.
По почина:"направи си сам", вече и чистачките са ми на отделно захранване. Главните релета,както и вентилатора на радиатора също.Май са останали само мигачите и отоплението на задния джам , от сериозните консуматори.Накрая ще си зглобя едно от стари болуци,ама да се постопли малко!
Stoian_wolf
12-02-2010, 01:03
по приинцип бях само с задно гърне:Suicide: и главата ми ставаше малко на балон извънградско,сега си имам средно и отзад този ремус.пак е доста шумна обаче:spiteful:
по приинцип бях само с задно гърне:Suicide: и главата ми ставаше малко на балон извънградско,сега си имам средно и отзад този ремус.пак е доста шумна обаче:spiteful:
Какво средно гърне сложи ?
Stoian_wolf
12-02-2010, 19:22
ако мойе да се нарече гърне-изтарбушен катализатор с минаваща перфорирана тръба през него.но ефекта беше добър от страна на шумонамаляването:-)
JORDANGT
13-02-2010, 21:28
Имам две новини!
Една не дотам лоша и една много лоша!
Термостата ми се скапа тотално и се наложи да го сменя.На фона на харча и смяната му под обилно валящия сняг,все пак се здобих с парно и нормално загряваща кола , въпреки газовата и простотиите около нея.Разхода на газ спадна моментално с около 2литра.
Интересното стана,когато започнах да поставям колектора.Забелязах, че маркучето на регулатора за налягане се е закъсало.Така и така бях разглобил всичко и реших да поразчопля въпроса.
Резултата:Скъсано маркуче за регулатора на налягане на бензина;закъсано коляното на маркуча на МАП сензора.Същия беше и полузапушен.Два от щуцерите им полуразвити.Скъсана скоба на маркуча за сервото и просто ми е чудно,как е работила тая кола изобщо!Освен това,малкото маркуче на рейката на дюзите се беше надървило и цяло чудо е, че не съм се подпалил.Спасило ме е, че я карам на газ.
Сега пали сутрин от раз,а не от третия път!
Това е недотам лошата новина.
Лошата е,че ми се скапа тотално таблото на бушоните:crybaby:.
Някой ако има читаво да помага!:help::please:
Имам го и когато се наканиш да дойдеш ще си го демонтираш сам срещу.................. малко лафове за колите ни.:balloon:
Имам го и когато се наканиш да дойдеш ще си го демонтираш сам срещу.................. малко лафове за колите ни.:balloon:
Имаш лично!:mail2:
Колеги,благодарение на Джорди ГТ си имам чисто ново табло бушони.Не споменавам за останалите части дето ми даде,но определено си заслужи уважението ми и го слагам в кръга на приятелите ми!
Тоест ще си има дърт мърморко,да го подкрепя и му мърмори винаги, когато има нужда!
Благодаря , Колега!
Айде честито и евала на Джорди :)
Дано и монтажа мине безпроблемно.
П.С. Утре аз пък възнамерявам да се боря с непослушния клапан на газовата, че ми прави някакви поразии и не иска да спира винаги... Усетих се след като за втори път ми даде разход по-голям от 15(предния път реших, че е са ме метнали на бензиностанцията или понеже я карах студена повече)
Монтажа мина безпроблемно и чак сега разбрах,колко много неща са били осрани от него!Определено по-добре работят и мигачите, и джамовете и изобщо каквото се сетите.Имам чувството, че и мотора заработи по-плътно и тихо!
Направо не е за вярване,защото нещата не са станали от веднъж, а постепенно и не са се забелязвали!
firedragon
28-02-2010, 12:42
Тока е много важен :drunk: Онзи ден си мислех нещо относно тоците и разните други бягащи от нашите кошници неща.Не е ли възможно да се изведат всякакви глупости от инсталацията на друг акумулатор с друго табло(мигачи,фарове,ел.стъкла и всичко подобно),а двигателя и управлението му да останат закачени на акумулатора в коша :calc: ?Така акумулатора на двигателя няма да е толкова натоварен и би следвало да работи по-добре.
Акумулатора не е виновен,а динамото и връзките по таблото и ключовете!Количественото натрупване не води до качество.Акумулатора,след като запали мотора,служи само като един демпфер в системата.Тоест на един кондензатор с голям капацитет.Основен източник на ток е динамото.Ако то подава качествен ток и релето му работи добре-няма проблеми.Проблем се явяват калпавите връзки и пада на напрежението в тях.
firedragon
28-02-2010, 13:42
Знам,че като запали и не играе роля,ама знам ли можеше и да е добра идея.Все пак мен тока не ме влече само ме лови :bangin: аз съм за ровенето по ДВГ и за механичната част,за тока,който го разбира да се оправя.
Тея калпави връзки и на мен днес ми изядоха главата. Както си карам и пускам ляв мигач и го чувам как цъка като подивял. Викам си - крушката изгоря. Спирам аз, пускам мигача - всички работят и си цъкат нормално. Тръгвам и на втория завой пак почва безумно цъкане, една дупка и пак подивяха. Този път обаче спрях веднага и хванах, че е задния. Предположих, че крушката се е окислила, свалих я, почистих я и се оправи проблема... ...до следващата дупка. Дойде ред на буксата - позачистих крачетата с малко мъка(всичко става в движение - контактен спрей нямам) но проблема остана. След малко груба сила и леко закривяване на крачетата на платката в едната посока всичко се оправи и буксата стои там като бетонирана... За малко да забравя да спомена, че по едно време даже мигаше стопа вместо мигача...
П.С. Даже и клапана за газта ми е придобил италянски характер. Реших да го свалям да го чистя ама се оказа, че ми трябва ключ 20 или менгеме - които нямам, та след известна борба не можах да го отворя, но "О чудо" сложих го и сега работи прекрасно. Просто както всеки друг странен проблем - раздрусай го малко или го остави на мира за 2 дни и всичко се оправя... :)
И моито конче е в бокса:bangin: Клапаните на единия цилиндър не се отварят напълно и сега ще се свалят повдигачите.Чуда се дали не се е получило от това че смених маслото(сложих селения голд).Никога не е имала подобни проблеми,а като налях новото масло и след 3-4месеца:stretcher:Имам и друга дилема:да свалям целия двигател или само главите.
Трудно ще свалиш главите без двигателя, даже ще стане по-бързо ако го свалиш ;)
Трудно ще свалиш главите без двигателя, даже ще стане по-бързо ако го свалиш ;)
Определено много грешиш. Няма нищо сложно в сваллянето на 2 глави, особено , ако мотора е 8 клапанов.
Мотора на колегата е 16 клапанов
Мотора на колегата е 16 клапанов
И какво от това? Пак е по-лесно да се свалят само главите. Достатъчно е да му запече болта в горния тампон на скоростите и какво става?
Не ми се спори, виждам че имаш желание за това. Така бих направил аз, защото съм минал през това упражнение.
Главите са сваляни преди 2-3години.Беше голям зор,всмисал няма много място да бръкнеш(то едни свещи да свалиш трябва да имаш ръце на йога)но стана работата.Но ако сваля двигателя определено ще ми е по прятно за работа,хем ще си го изчиста малко.Притесняваме само да не объркам нещо при свалянето или качването на двигателя и да си отвора повече работа.
Не ми се спори, виждам че имаш желание за това. Така бих направил аз, защото съм минал през това упражнение.
Ти спориш, при това с грешен човек. Ако си го правил няколко пъти, то аз съм го правилл и в двата варианта 30 пъти повече от теб, все пак с това си изкарвам хляба от доста години.
---------- Post added at 17:40 ---------- Previous post was at 17:36 ----------
Главите са сваляни преди 2-3години.Беше голям зор,всмисал няма много място да бръкнеш(то едни свещи да свалиш трябва да имаш ръце на йога)но стана работата.Но ако сваля двигателя определено ще ми е по прятно за работа,хем ще си го изчиста малко.Притесняваме само да не объркам нещо при свалянето или качването на двигателя и да си отвора повече работа.
Ако наистина ще сваляш мотора за да му сваляш главите, по-добре го ревизирай генерално. Замерване на ввал, цилиндри и т.н. После ако не е за шлайф нещо, сегменти лагери, гарнитури, семеринги смяна, за да не е залудо цялата работа. Ценете си труда момчета.
Що се дърлите!
Главите верно могат да се свалят , без да се сваля мотора, ама си е чисто загубена работа, когато става въпрос за хора, които не го правят всеки ден!
Има прекалено много подробности, които трябва да се спазат,за това аз не бих давал съвет да се свалят и ремонтират главите, без да се сваля мотора.Най-малко монтажа е сложен, а за чистотата на зглобката и другите капани - изобщо не ми се мисли!
Ще ми се да видя и динамометричния ключ, с който ще се затегне главата.А без него не може, щото нашите са капризни на това.
Има и други неща, за които не се сещам сега, но съм замервал и знам, че по мързеливия начин,без да сваляш мотора, се прави за по-дълго време, отколкото , ако свалиш мотора и това ми е основния аргумент.
Освен това, не си ли свалил мотора, нямаш пълен контрол върху монтажа.Винаги може да падне някой боклук между двете части на главата.Не виждаш какво правиш и в крайна сметка си готов за провал!
За това,като не си тренирал това упражнение- мотора на двора , а после прави каквото искаш.
С една дума не слушайте, какво ви баламосва Боби, щото тоя си прави по цял ден тия тренировки и очите да му вържеш си е все тая!Пак ще зглоби главите!
За другото обаче е много прав , а и аз съм го казвал!Свалиш ли главите-ревизия на целия мотор!
В духа на темата, да ви кажа какви срещи имах и какви ремонти извърших!
Значи имах срещи с няколко дупки.Много дълбоки дупки.Хубави дупки. С остри режещи ръбове, сякаш направени нарочно да срежат гумите и изкривят джантите.Абе супер дупки.Стигащи да противоположния край на земното кълбо.
Резултата е три срязани гуми и две криви джанти!
Това беше до преди една седмица, когато каръка явно се умори и реши да си даде почивка.
Да! Ама не!
Каръка не е кон да се умори!
Просто ме е чакал да се успокоя и да ми приспи бдителността.
Имаше някакво чукане отляво,но го отдадох на разтропан шарнир, накрайник или лагер!
Нъцки!
Мистър Мърфи ми беше подготвил друга изненада.
Накратко в най-голямата виелица,на върха на прохода на Люлин, където е спамерския форум на ветровете и вихрушките в БГ, ми се изскуба накрайника от щангата.Резбата в щангата се беше изяла и замазала.
Изригвайки псувни и закани, както и пожелания към управата ни,свалих колелото и така надъхан се заех да оправя проблема.
По някаква неясна за мен причина, гайките на регулатора се развиха , вместо да ме карат да ги нагрявам.Окрилен , въпреки виелицата, която ми напълни дори и задника със сняг, а смазания ми от преди един ден пръст,така ме болеше от студа, че имах желанието да последва снега,започнах с пробите и вариантите!
Резбата не ставаше.Просто се беше замазала и регулатора се пъхаше без никакъв проблем , но не затягаше изобшо!
Започнах да мисля за всякакви простотии,но ги отхвърлях една след друга!
А фъртуната си фучеше, а пръста болеше....
Като си притиснат до стената е учудващо, какви решеня могат да ти дойдат в главата.
Просто махнах стопорната гайка на регулатора и го навих до край! Затегна яко!
На принципа:"Три к*ра -метър". отвих същия брой намотки от накрайника и всичко си пасна , като песница на око!:hehehm:
Дотътрих се до работата, а привечер,един приятел ми наплю с телоподаващото шибаната резба,даде ми две здрави щанги,обърса ми сополите,би ми един шут в задника и ме изпрати по живо по здраво!
Сега се чудя,какви ще бъдат останалите поражения до пропетта.
Тя ще пукне,ама ние не!
Наздраве!:drinking:
Да не отварям нова тема, реших тука да споделя, с какво се занимавам напоследък!
Свалих мотора на катъра и го почнах!
Мотора е свалян и са правени клапаните и са сменявани биелните лагери.
Всичко това в условно наклонение!:small_cry:
Мърляча, който го е правил, не е изпразнил повдигачите и клапаните едвам са допирали леглата.Защо си мисля така ли!?
Ами повдигачите бяха номерирани. Добре, че валовете не са пострадали.
Биелните лагери!
Бяха износени на петна и дребните боклуци под черупките обясняваха, защо се е получило.Добре, че колата заради клапаните не е вървяла добре и не са я карали, та не са осрали мотора тотално!
Това са лошите новини!
Добрите са повече или да го кажем по-тежки!
Вала е като нов, а цилиндрите нямат ръб, даже и заводския хонинг не е излъскан. Буталата също са в перфектно състояние.
Главите вече са ремонтирани и следващата седмица следва смяна на сегментите, биелните и основните лагери, както и всички семеринги и гарнитури.
мисля си, че имам всички основания да съм оптимист с тоя мотор!
Има обаче две неща, които ме дразнят и някой, ако се е справил с тях, да си признава.
Първо блока е ръждясал и съм решил да го боядисам. Ако някой знае някоя тънкост...
Другото е, че лоста за скоростите е като мек ....
Просто е гаден! Гледам , че се държи за някакви тенекии на скоростната кутия, които също са много меки и се огъват здраво!
Ако имате идеи, сега ви е паднало!:drinking:
изкаш ли да се видим на по бира .с бояджииските истории съм ти пък и за лоста може да измислим нещо,а моем и го обърна на ракия:band:
изкаш ли да се видим на по бира .с бояджииските истории съм ти пък и за лоста може да измислим нещо,а моем и го обърна на ракия:band:
Когато кажеш!
Аз съм още три нощни и съм на линия!
Първо блока е ръждясал и съм решил да го боядисам. Ако някой знае някоя тънкост...
Другото е, че лоста за скоростите е като мек ....
Просто е гаден! Гледам , че се държи за някакви тенекии на скоростната кутия, които също са много меки и се огъват здраво!
Ако имате идеи, сега ви е паднало!:drinking:
Първо, хващаш телената четка( може и на потомството да я дадеш) и търкаш до посиняване, мацваш ръждепреобразувателчето и после топлоустойчива боя цвят по желание. Мисля няма нужда да ти споменавам да си смениш тапите с новички.
Второто, имам вариант за по-мъжествен лост, ма на теб ще ти дойде прекалено твърд, но все пак- отиваш в магазин за лагери и си купуваш унибол с подходящ размер, идваш при мен на гаража, резваме гуменката и ти заварявам унибола и нови ламаринки(на опашката на скоростите) ако се налага + подмяна на всички болтове по щангичката и вече си си твърд и добре влизащ.
ПП Младежта да не си мисли за глупости от горе написаното!
Когато кажеш!
Аз съм още три нощни и съм на линия!
Примерно петък ден на майстора ако нямаш ангажимети.
Търкането може с телена четка на флекс или ръчна бормашина да махнеш само едрата ръжда и с ZINGA две ръце ,грунд и боя естествено топлоустойчива.Има и български вариант на ZINGA-та мистър Цинк но не ми вдъхва много доверие пък си иска обработка до чист метал а това си е яко търкание
Да докладвам, какви каши набърках тия дни.
Наложи се да се откажа от някои идеи и блока просто го изтъркаха добре от ръждата и обезмаслиха, смених тапите, та да не ме бият, горепишещите и го боядисах с един американски грунд, чийто гръцки текст уверява, че пасивира ръждата и създава трайно покритие, богато на олово, цинк и прочие помии. Накрая го напръсках с един гъзарски бронзов спреи и се получи сравнително добър резултат.
Все едно,че гледаш мотор на Москвич 408 И.
Останалия чарколяк е с толкова спечена кал, че оставих пълното почистване, когато се здобия с керосин, защото не си представям, че нещо друго, може да я измие.
Коляновия вал е перфектен, но смяната на лагерите се оказа проблематично.
Лагерите, въпреки, че си бяха Глико, явно са били от последните в коша при опаковането и имаше множество дребни частици, включително и залепени на задната част на черупките. Махаха се само с фин шабър или шкурка.
Така, че внимавайте!!!
Буталата са ОК!
Луфта в каналите на сегментите е под 0.05, което си е направо шестица от тотото.
Лек хонинг на цилиндрите и буталата с новите сегменти-вътре!
СТОП!
В друга тема се майтапехме, но от това, което видях ми настъхна козината на врата!
На лявата глава, стрелките сочеха нагоре, както и на дясната. За това и очаквах проблем с повдигачи или валове, а се оказаха обърнати бутала.
Някои хора са без въображение!
Обърнах ги, както трябва и нещата си дойдоха наред!
Нови, гарнитури и семеринги навсякъде, нови клапани и всичко останало и мотора влезе в коша.
Сложих изпускателните тръби и оправих останалите простотии от долу и времето ми свърши!:crybaby:
Остана ми да оборудвам мотора отгоре!
мммм то това със слагането на буталата на обратно е запазена марка май на тея с експериментите!!Но се радвай колега минал си мноогооо....аз си чакам след 10 дни комплекта бутала със сигменти и....
абе то не е от въображението, просто някой го е примързяло да прочете сервизното.
Последните проблеми са с 4х4 и абс.
4х4 ще го шунтирам с едно яко реле, щото ми писна от капризи. АБС обаче изискава, както установих, от още един датчик. Някой ако има да си признава.
Катъра след ремонта и на 2 часа работа и е с компресия 13.5.
Инжекциона бачка нормално, но е отчайващо ретро.
Крепи ме мисълта, че на газ ще мога да променям изпреварването.
Все пак съм му взел мерника, щото пър вообраза на тоя мотор е бил с карбове.:clapping:
Значи 118 коня , а не 107!
Ако нещо се зговни- инжекцион от 1.6 от 145/6 и край на простотиите.
Пардон! Само за тоя!
"Ако нещо се зговни- инжекцион от 1.6 от 145/6 и край на простотиите"
я подскажи повече за тая манипулация,чче и моя Шеттроник се е сговнясал маи