Log in

View Full Version : Включени светлини ?!?!?!?!?

Pages : 1 [2] 3

-Bobby-
06-08-2012, 11:27
Е ти ксенон и на късите, и на дългите ли имаш? Да, при Н4 с ксенон е греда, обаче, както уточних - при двусекционен фар, с халогенна крушка на дългите - става. Има дори снимки на Алфи в галерията...

badmadafaka
06-08-2012, 11:33
Друг перфектен вариант за 156 е инвестиция за лупа с би-ксенон на късите и ти остават дългите, които можеш да преправиш на "дейлайтс" с една диодна крушка примерно...

@Tonimir: Като ще взимаш директен "плюс", най-добре го направи от клемата на батерията - при другата опция натоварваш веригата на релето, от което ще го вземеш (друг е въпроса, че 5 светодиода не трябва да натоварят никоя верига в колата)...

ivan dimitrov
06-08-2012, 11:55
---

fred
06-08-2012, 12:19
Според мен точно това би ги превърнало в перфектната хранилка: защото куките ще дебнат малко след табелите за край на населеното място и ще има безброй заплеси, които ще забравят да си пуснат фаровете/светлините. А и табелата за край на населеното място не значи нищо, поне в София... Или може би ще трябва да важи табелата за винетките?

И ще се почне - ама това населено място ли е, ама Кокаляне в София ли е или не е, ама отвъд околомръсното е, ама пък е квартал на София, тоест е градско....ама на околомръсното в Горуляне има табела София (задраскана), начи след нея е извънградско, ама пък винетка трябва чак на излизане от Кокаляне...

Усещате ли каква каша ще стане?

Айде стига толкова, палите фаровете или купувате едни ДЛР-и с необходимите сертификати за 50-тина лева и готово.
Е и това е вярно в крайна сметка.

-Bobby-
06-08-2012, 12:48
Не доизчетох до край но предполагам има и доста екстри при това. Като софтстарт - удьлжава живота на крушките,"изпрати ме до вкьщи"- много готино в кишата и разбира се авт. включване - пази от глоби и щади батерията(зимата е важно). Да не говорим че не се налага да се кичи колата с "фешьн дрьнкулки".

Всички опции има, в пдф-а човека е описал всички възможни начини на свързване, в зависимост искаш ли тези екстри. За по-евтин, бърз и ефективен вариант, аз поне не се сещам.

ivan dimitrov
06-08-2012, 13:10
---

ФЕРАРИСТ
06-08-2012, 20:57
Правя си неска следния тест - имам термометър с метър жичка и сензор на края му, ползвам си го за разни неща......
А че къмто 13 часа наобед понеже ми се очерта малко градско каране, взех че извадих крушката на дългите и вкарах кабела с сензора вътре във фара и затворих обратно капачето му.......най - щеше да е добре пред късите да да го мушна но там съм с лупи и не става.......естествено карам без включени фарове......
След половин час из града и насам натам, спирам пред нас - отварям веднага капака и на дисплея закрепен до баласта на ксенона пише 49.7 градуса.......тва вътре във фара, дето не влиза въздух.......
Мотах се към 2 часа из нас, колата стои на слънце и припек.......
Излизам след 2 часа и нещо, отварям капака и гледам 57.4 градуса.......
Интересно ако на тия градуси вътре във фара пусна и едни къси 100 ватови крушки колко ли ще изтрае рефлектора и изобщо околната пластика.......
Надявам се сега някой да ме успокои и да каже че си кара лятоска и през деня на къси без ксенон/лупи и на рефлектори дълги години без проблеми и ще съм безкрайно доволен.......

ivan dimitrov
06-08-2012, 21:03
---

Георги Живков
06-08-2012, 21:58
Приблизително колко км. минаваш на година?

Sunny
06-08-2012, 22:32
Ники тия 100 вата на късите ли ?
Ми те клемите ще се стопят преди рефлектора ... ;)

Шегата настрани - от началото на 90-те карам целогодишно на фарове .

mordohy
06-08-2012, 22:53
Аз си мислех да се вземе един плюс от релетата около акумулатора, които са с постоянен +12V /докато колата е на контакт/. Кабела да минава през един бушон, примерно 5А. (в случай ударят тия "фенери" на късо). какво ще кажете за тази идея? Ако трябва се взима кабел от управлението на стартера зад двигателя, ще падне голям гърч, докато се стигне. или поне така си мисля, не знам.

П.С: Смятам за добре, темата да се фокусира в/у начини за монтаж на въпросната глупост. Смятам, че поставянето на ДЛР е в пъти по добър варянт от това да се кара на фарове! Тия рефлектори на фаровете ни, не са за една седмица живот.
Лично до известна степен разбирам идеята зад "дневната светлина" и я подкрепям, но не харесвам идеята, че се прави с цел не толкова за повишаване на сигурността, колкото да е поредната хранилка на държавата. Защото ако наистина им пукаше за сигурността, щеше да отпадне забраната за каране на "халогени" през деня.

Колега, ползвам ти поста за плюса от "около релетата"
Идеята е добра, но с едно важно уточнение. Плюса да е от клема 87, а не от 86.
По-просто казано, да е от тока за помпата, бобините, дюзите или нещо в редицата.
В никакъв случай от сигнала на компа.
Има евтини промишлени релета за време на Елмарк или Шнайдер, които бачкат и на 12 волта. Та с тях може да се реализира едно прилично закъснение от 10-20 секунди след стартиране. На кой както му пали колата:rotfl:.
Давам само идеи.
иначе аз със старите фарове си карах ежегодно.
Сега съм с 55 ватови ксенони и лупи!
За това и ще сложа циганийките.

Lei-chery
07-08-2012, 10:04
http://dnes.dir.bg/news/zakon-dvijenie-patishtata-farove-zadalzhenie-11733745?nt=4

-Bobby-
07-08-2012, 10:28
Шегата настрани - от началото на 90-те карам целогодишно на фарове .

Винаги съм искал да питам хора, правещи това отдавна - готино ли е да сменяш често крушки на таблото? Или си карате с полу или изцяло "замъглено" табло? :gruebel:

Mury
07-08-2012, 10:34
http://dnes.dir.bg/news/zakon-dvijenie-patishtata-farove-zadalzhenie-11733745?nt=4

Само че,е от петък,щом се публикува днес в Държавен вестник,значи влиза в сила до карая на работната седмица :evil::evil::evil::evil:

pinko
07-08-2012, 10:46
Само че,е от петък,щом се публикува днес в Държавен вестник,значи влиза в сила до карая на работната седмица :evil::evil::evil::evil:

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=0FCB7E5E75CF30FC8B13 422C22A88269?idMat=67008

§ 30. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на § 1, който влиза в сила една година след обнародването на закона в „Държавен вестник“.

-Bobby-
07-08-2012, 10:53
Сакън да не изпуснат хранилката и за ден...

bager
07-08-2012, 11:01
Има ли вариант да се сменят местата на фаровете за мъгла и мигачите при Алфа 159? По този начин не се изисква специално ново окабеляване и можеш да си караш на "халогени". Мигачите обаче, дали ще се виждат долу на мястото на фаровете за мъгла ?!

п.п. При невъзможност това да стане, определено се замислям за някакви DRL. Какви и къде обаче...

-Bobby-
07-08-2012, 11:05
Или лента с диоди в горната част на решетката долу, навътре от халогените, или СмартДРЛ на 15-20% на дългите с халогенни крушки.

PEPI-2ALFA
07-08-2012, 11:17
Винаги съм искал да питам хора, правещи това отдавна - готино ли е да сменяш често крушки на таблото? Или си карате с полу или изцяло "замъглено" табло? :gruebel:
На всички "семейни" коли крушки на табло съм сменявал само, когато сме ги купували. С фаровете е почти същото.

Mury
07-08-2012, 11:33

Батка няма такъв филм с крушките на таблото,досега не съм сменил нито една,пък както казах карам на фарове от поне 5-6 години :yes::yes::yes::yes:

VFTI
07-08-2012, 12:08
Мале...вече виждам вълната... масово, ще се напълни с диодчета по улиците...леле колите ще изглеждаш ужасно селски:bash::bash: и то не защото собствениците го искат,а защото явно то е най-изгодно...пффф....аз лично няма да предавам късите светлини...

fred
07-08-2012, 13:12
Законите, както писах в тая тема влизат три дни след публикуването, ако обаче, не е указан друг срок в самия закон.

А ето извадка от преходните и заключителни разпоредби на Закона за движение по пътищата:
..........
§ 30. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на § 1, който влиза в сила една година след обнародването на закона в „Държавен вестник“.

---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 16:11 ----------

Мале...вече виждам вълната... масово, ще се напълни с диодчета по улиците...леле колите ще изглеждаш ужасно селски:bash::bash: и то не защото собствениците го искат,а защото явно то е най-изгодно...пффф....аз лично няма да предавам късите светлини...

И аз така си мисля, няма да слагам диоди

Alexanderbb
07-08-2012, 13:17
Питам се ако си закрепя на решетката светодиоден надпис "Българския парламент е пълен с идиоти" дали ще се брой за дневна светлина

Tonimir
07-08-2012, 13:19
Еми по-изгодно е както и да го погледнеш. По добре даваш 50-70 лв. за някакви диоди, които не товарят с нищо ел. системата. И да се прецакат, лесно ще си ги подмениш. Отколкото да си съкратиш живота на фаровете многократно, както и да си товариш ел.инсталацията да свети цялата кола (отпред, отзад, табло, конзола).

Аз този месец, ще я прекарам на къси фарове, но при първа възможност, ще сложа ДРЛ светлини.

Ще се постарая да се впишат добре ДРЛ в предницата на 155цата. За сега си мисля, до горния (или долния) вътрешен ъгъл на халогените. там в малките "ребра" на бронята.Там да ги поставя. Мисля, че добре ще се впишат, само не знам дали височината им от земята ще е повече от 25 см. както е по правилата на технотеста :-/

ЕДИТ:
Ето и правилото за поставяне:
"Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм."

Източник: http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124 (http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124)

ФЕРАРИСТ
07-08-2012, 18:16
Ся само остава да се види къде е най изгодната оферта за дневни светлини...

fred
07-08-2012, 18:23
Питам се ако си закрепя на решетката светодиоден надпис "Българския парламент е пълен с идиоти" дали ще се брой за дневна светлина

Ами поне ще е вярно :comphits:

Ся само остава да се види къде е най изгодната оферта за дневни светлини...

А, те сега ще "актуализират" цените

Drag0
07-08-2012, 20:08
Ще покараме на фарове до следващите избори.
Слагайте украшенията на коледните елхи ъъъ коли и поздравявайте майката на дядо мраз при всяка възможност.

ivan dimitrov
07-08-2012, 21:47
---

rossenvn
07-08-2012, 22:36

Ако успееш да им изкараш сертификат:respect:
Предполагам и други ще искат от тях:Tease:.

aav
08-08-2012, 09:40
Ми те следващите избори ще са сравнително скоро(колкото по скоро толкова по добре). Надявам се "следващите" да не терминират единственото смислено нещо направено от "сегашните".
Голямо БЛАГОДАРЯ на тоя който разкара храсталака от "онова" място. Честно - приятно се изненадах.
КАРАНЕТО НА ФАРОВЕ Е КАТО ДА ПИШЕШ НАВСЯКЪДЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ, ЗА ДА СЕ ЧЕТЕ ПО-ДОБРЕ. СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАШ ОТ БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО И НИКОГА НЕ СИ ЧЕЛ ЕКСПЕРТИЗИ НА ПТП, НО ПОВТАРЯШ КАТО ПАПАГАЛ ФАРОВЕ ТА ФАРОВЕ. КАКТО ГОЛЕМИТЕ БУКВИ ПРИ ПИСАНЕ СИ ИМАТ СПЕЦИАЛНИТЕ МЕСТА, ТАКА И ФАРОВЕТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ САМО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ, НЕ ЦЕЛОГОДИШНО. ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ НА ФАРОВЕ?????? ИДИОТСКО

-Bobby-
08-08-2012, 10:37
Ами поне ще е вярно :comphits:

А, те сега ще "актуализират" цените

Този със смартдрл-а не я е надул... нищо, че в момента е в дефицит. Данни от вчера. :)

ivan dimitrov
08-08-2012, 14:28
---

pinko
08-08-2012, 14:47
Преди малко говорих с колегата Ники 25, който работи в КАТ.

Та според него инструкциите към катаджиите били: къси или габаритни светлини, или както се изрази той, :"Абе нещо трябва да свети".

За "нищо не свети" щели да глобяват от събота нататък.

code
08-08-2012, 15:49

Та според него инструкциите към катаджиите били: къси или габаритни светлини, или както се изрази той, :"Абе нещо трябва да свети".

Ами то много хубаво, тоя твой приятел е много готин пич, ама в крайна сметка как е записано в закона? :pancake: То ако с габарити може ще е супер ама надали ..

Бобби
08-08-2012, 15:52
Истината е някой да печели....диодите и те пари....
А бе не знам къде са тия еколозите...защо си траят:innocent:....от това страда и екологията..

badmadafaka
08-08-2012, 16:55
...къси или габаритни светлини, или както се изрази той, :"Абе нещо трябва да свети".
Само дето габаритите трябва да светят без други светлини само когато автомобила е в спряло положение...

jorko
08-08-2012, 17:27

Мале, мале :sick: ... Тоз, дето е дал такива инструкции, ако са цитирани дословно, е крайно некомпетентен

pinko
08-08-2012, 17:46
Мале, мале :sick: ... Тоз, дето е дал такива инструкции, ако са цитирани дословно, е крайно некомпетентен

Я виж последния постинг на тази страница:

http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=19597&postdays=0&postorder=asc&start=60

Май ще се окаже вярно:oops:

Е няма такава държава...

Mury
08-08-2012, 17:48
Друг е въпроса,дали господата униформени са разбрали правилно заповедта :innocent::innocent::innocent:

RoMeO_156_GTA
08-08-2012, 20:31
Само дето габаритите трябва да светят без други светлини само когато автомобила е в спряло положение...

Аз се чудя как не са въвели още габаритите да са задължително пуснати целодневно при паркиране , така де , уж за по-голяма безопастност , пияните и разсеяните да ни виждат по-хубаво и да не дерат брони... :naughty:

За извън града ще видим ефекта , но в града ми се струва , че ще бъде отрицателен . Масово няма да се вижда предходния дали натиска спирачката (стоп светлина) , тъй като някои автомобили споделят едно и също местоположение за стопа и габарита . И ще има "Ами не те видях...."

П.С. Интересно , че за халогени глобяват , пък габаритите били дневни светлини :roll: Нали пак светят и ни виждат от далеко с тях

ivan dimitrov
08-08-2012, 21:37
---

VFTI
08-08-2012, 21:56
Абе по-добре габарити, защото като гледам настроенията:
-50% ще си сложат дневни диоди
-40% ще си сложат некви модули и ще ползват дългите, което означава че масово "ще се вадят очи"...дори и на 30% да работят, наистина вадят очи...

и едва 10% ще карат на нормални фарове(не че пък тях някой ги гледа как са регулирани при техн. преглед ама все пак)...

Та ето това вече за мен обезмисля закона, особено за градско...

ivailo rachev
08-08-2012, 22:03
Аз пък преди три дена някъде четох в един вестник,че е забранено да се кара на дневни светлини и след тва прочетох в закона,че може,е на кой да вярваш.Иначе това за габаритите ако е вярно наистина,че е тъпа недоизмислица,като слънцето е осветило колата ти смятай,че освен габарита нищо друго няма да се вижда.

PEPI-2ALFA
08-08-2012, 22:10
Ако позволят ползването на габарити вместо кьси или дневни - законьт се обезсмисля. Дано не е вярно това.
Много скоро на някой униформен шеф ще му разяснят разликата между габаритите и другите светлини и ще издаде нови разпореждания :clap2:

aav
08-08-2012, 23:13

На никой няма да казваш, но когато се обсъждаше последната промяна в частта си за фаровете, всички от комисията по транспорта освен една дървена глава дори и представителя на КАТ бяха против постоянното каране на фарове, поради основната причина, фактите доказват, че карането на фарове не подобрява безопасността. Дървената глава внесе закона в пленарна зала и с 80 гласа беше гласувано. На никой не казвай, но и в КАТ има твърди противници на фаровете. С този закон е бозата е пълна, затова са ти казали "нещо да свети"

aav
08-08-2012, 23:35
Единственото вярно нещо в поста Ви е че не сьм чел експертизи от ПТП.
Ако сте в сьстояние да публикувате такава, в която се доказва че е причинена от карането на фарове през деня - на момента си променям мнението.
Трудно ще промените мнението ми сьс смешни сравнения. Писането САМО С ГОЛЕМИ БУКВИ е вьпрос на култура. Точно липсата на такава е причина да ни ТРЯБВА такьв закон.
Писането с големи букви не е въпрос на култура, а означава нещо, което "писателя" иска да каже, но ти дори това не знаеш.
Пежо 206 се движи от гр. Стамболийски посока Пловдив на разклона за с. Костиево в при изчакване за ляв завой Пасат го глъска челно. И двата автомобил не спазват хоризонтална маркировка. Водача на Пасата не е видял включен ляв мигач на Пежото, но той е бил включен. Можеш ли да се сетиш защо? ПТП-то е с 3 средни и тежки повреди, затова е назначена експертиза от съда.

ivan dimitrov
09-08-2012, 00:15
---

Alexanderbb
09-08-2012, 07:47
Колега факт е че за толкова време спор никой и никъде не показа статистика доказваща че карането на запалени фарове през лятото е подобрило безопасността. А иначе съм склонен да повярвам че при определено положение на колата и слънцето запаления фар може да те заслепи и да не видиш включен мигач.

Що се отнася до това как ще глобяват от КАТ аз съм си скептик. Все пак пътуваме из цялата страна и няма гаранция че някой в Горно нанадолнище няма да реши да прилага закона буквално въпреки "указанията" в София и Пловдив

LeoVin4i
09-08-2012, 11:09
На тия също е много трудно да разбереш мигача мига ли или не като светят късите през деня.
http://images.bidorbuy.co.za/user_images/530/412530_111017093053_Golf_4_Headlight.jpg

Jivko7777
09-08-2012, 11:19
На тия също е много трудно да разбереш мигача мига ли или не като светят късите през деня.
http://images.bidorbuy.co.za/user_images/530/412530_111017093053_Golf_4_Headlight.jpg

точно на ей тия фарове ако бяха мои си цъкам халогените и хич не ми пука :fuckoff:

bager
09-08-2012, 11:31
Това е поредния недомислен закон, който нашите "избраници" приемат. Трябваше да има условие на задължителност важащо само извън населените места- там където се кара с по-висока скорост. За останалите места да е пожелателно.
Като изключим чисто икономическите причини като - повишаване на разхода на гориво, по-честото горене на крушки, по-честото разваляне на алтернатори и "умиране" на акумулатори, той прави "мечешка услуга" на всички участници в движението, които нямат силно светещи фарове. Това са велосипедисти, пешеходци, каруци и подобни, които по принцип са най-уязвимите участници в движението. Окото свиква със светлините и не регистрира достатъчно бързо участниците без светлини. Има изследвания на тази тема, естествено не в България.
Сигурен съм че след година- две пак ще си говорим на тая тема...
В България обаче, дори и да се види че няма ефект, закона ще си продължи да съществува поради простата причина, че ще събира пари. Глоби за забравени фарове, за изгорели крушки и т.н.
Престараването ебава майката на старанието...

mimouzunov
09-08-2012, 15:35
В цялата работа има и нещо друго...
Доста хора карат на дълги защото единия им къс е изгорял... С тях какво правим!? Пак са на фарове, тях ще ги спира ли някои!?

fred
09-08-2012, 18:58
В цялата работа има и нещо друго...
Доста хора карат на дълги защото единия им къс е изгорял... С тях какво правим!? Пак са на фарове, тях ще ги спира ли някои!?

Ами в закона пише ясно, че се кара на къси или дневни, тоест другите са в нарушение.

---------- Post added at 21:58 ---------- Previous post was at 21:57 ----------

Това е поредния недомислен закон, който нашите "избраници" приемат. Трябваше да има условие на задължителност важащо само извън населените места- там където се кара с по-висока скорост. За останалите места да е пожелателно.
Като изключим чисто икономическите причини като - повишаване на разхода на гориво, по-честото горене на крушки, по-честото разваляне на алтернатори и "умиране" на акумулатори, той прави "мечешка услуга" на всички участници в движението, които нямат силно светещи фарове. Това са велосипедисти, пешеходци, каруци и подобни, които по принцип са най-уязвимите участници в движението. Окото свиква със светлините и не регистрира достатъчно бързо участниците без светлини. Има изследвания на тази тема, естествено не в България.
Сигурен съм че след година- две пак ще си говорим на тая тема...
В България обаче, дори и да се види че няма ефект, закона ще си продължи да съществува поради простата причина, че ще събира пари. Глоби за забравени фарове, за изгорели крушки и т.н.
Престараването ебава майката на старанието...

Това си е така, доста депутати го заявиха и в Народното събрание. Но у нас се гласува на принципа защото така е решило ръководството, а не защото трябва да се влага ум и разум.

pinko
10-08-2012, 19:23
Готово. DRL вече са монтирани на камиончето, работят перфектно, много са дискретни.

Цена: 50 лева

Най-трудно беше да се намери захранване, но благодарение на приятел от сервиза на Волво открихме решението - вързани са към моторчетата за регулиране на фаровете - към тях се подава напрежение при "палене" на двигателя.

Ето малко снимки:

декоративна решетка:

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5139.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5137.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5141.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5142.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5143.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5144.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5147.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5148.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5156.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5153.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5157.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5162.jpg

fred
10-08-2012, 19:34
Този със смартдрл-а не я е надул... нищо, че в момента е в дефицит. Данни от вчера. :)

Има време, не бързай :)

А това с габаритите е интересно, из градо бих го ползвал

speеdddddd
10-08-2012, 19:51
Айде след пинко и аз да пусна снимка до къде съм стигнал ....засега става доста добре ,като изключиме, че запълвайки със смола пчелната пита на решетката от ляво съм забравил три дупки..... Голями адове брах с пласмасите на халогенките, не са просто изрязани, а цялата част от към която влиза ДРЛ-а е правена наново. :x

ivan dimitrov
10-08-2012, 20:01
---

KoRny
10-08-2012, 20:18
Някой спиран ли е от вас на габарити,защото скоро един познат е спиран и оня му е мрънкал,че не е на къси светлини...

ФЕРАРИСТ
10-08-2012, 20:49
Неска забих мойте в горния отвор на решетките дето са от двете страни на "сърцето"......

badmadafaka
10-08-2012, 21:34
Давайте снимки де... И ако не е държавна тайна, казвайте сайтовете/магазините, от които сте ги напазарували... :)

@pinko: Дали няма да стане по-добре ако им сложиш от това черното фолио дето е уж за фарове..? Ще се чернеят и няма да се забелязват изобщо ако не светят... :calc:

pinko
10-08-2012, 21:58
Давайте снимки де... И ако не е държавна тайна, казвайте сайтовете/магазините, от които сте ги напазарували... :)

@pinko: Дали няма да стане по-добре ако им сложиш от това черното фолио дето е уж за фарове..? Ще се чернеят и няма да се забелязват изобщо ако не светят... :calc:

Пазарувах оттук:

http://www.avto.bim.bg/Dnevni-svetlini-DRL-Diodni-Svetlini_t230.html

Дадоха ми и някаква отстъпка, да ми струваха 50 лева.

Я кажи за това черно фолио:wow:, че много ме дразни тоя патешко-жълт цвят, когато не светят... Няма ли да ги затъмни много?

speеdddddd
10-08-2012, 22:09
Неска забих мойте в горния отвор на решетките дето са от двете страни на "сърцето"......

С този монтаж най-вероятно ще имаш проблеми .
Според закона разтоянието м/у двете светлини трябва да е мин. 60 см. и най малко 25 см. от земята.
Мойте затова застъпват и пласмасариите на халогените и разтоянието м/у тях е точно 61 см.

ФЕРАРИСТ
11-08-2012, 00:13
С този монтаж най-вероятно ще имаш проблеми .
Според закона разтоянието м/у двете светлини трябва да е мин. 60 см. и най малко 25 см. от земята.
Мойте затова застъпват и пласмасариите на халогените и разтоянието м/у тях е точно 61 см.
Да правят вятър с уста, да си носят рулетка и да мерят......

badmadafaka
11-08-2012, 12:23
Пазарувах оттук:

http://www.avto.bim.bg/Dnevni-svetlini-DRL-Diodni-Svetlini_t230.html

Дадоха ми и някаква отстъпка, да ми струваха 50 лева.

Я кажи за това черно фолио:wow:, че много ме дразни тоя патешко-жълт цвят, когато не светят... Няма ли да ги затъмни много?
В същия магазин има матово... Не струва много пари и нищо не пречи да се пробва :)
Е и тук можеш да питаш човека (беше пускал снимки, че си е облепил фаровете на неговата):
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=68431

Drag0
11-08-2012, 14:14
@ФЕРАРИСТ

Колко е разстоянието между вътрешната част на фаровете ?
Защото ако е малко повече от 61 см може да се ползват няколко такива модула : http://www.topspeed.bg/view_product.php?pid=2238

Принципно дори да е монтиран добре, ако прецизно се спазва закона могат да ти се заядат и за светещата повърхност, която по закон е абсурдно голяма.

@speеdddddd

Твоят монтаж също изглежда интересен. Надявам се ще сложиш снимки, когато е напълно завършен.

@pinko

Не ми харесва как е изрязана решетката. Всичко друго е добре. Аз бих им сложил прецизно изрязан плексиглас малко по-голям от DRL модула с формата на решетката от едната страна. И след това мога да си експериментирам с различно затъмняващо фолио върху плексигласа.

KoRny
11-08-2012, 19:37
А angel eyes-a от биксенон лупата не минава ли за дневна светлина ?

old alfist
12-08-2012, 15:34
Другари, тепърва ще се нагаждаме на изискванията.
За мен на този етап ме устройван ксеноните с лупите на стандартните фарове на 166.
Светлоотразяването от основните рефлектори, което е двойноотразена светлина е достатъчно без да ги опича.
Остава да се сложи някакво евтино електронно устройство, които в момента са хита на сезона за някои сервизи, с цел да не се забравя включването, да се предпазят крушките и акумулатора, както и да не се прецаква ключа от постоянни превключвания.

Ladjov
12-08-2012, 21:54
Извинявайте за въпроса ама всички 156 не са ли със автоматично гасене на светлините след като се изключи двигателя ?

Благодарение на това аз от почти както я имам алфата не съм гасил фаровете .

flipz
12-08-2012, 23:06
Добре е че го приеха, няма почти никакви вреди, а само ползи.
Лично не съм забелязвал 2 вишнаво червени коли срещу залязващото слънце, направо се сливат със светлината. За 6 години това, но един път става белята.

Mind_Control
13-08-2012, 19:51
А, като помисли човек и ще осъзнае, че тая глупост, за да я отменят и да ги направиме смешни депутатите е нужно само едно: Да не си палиме фаровете!

КАТ може да спре 100-200 коли за изключени фарове, но ми е много интересно как ще спре 1 000 000, които не са си включили фаровете!

Sunny
13-08-2012, 19:59
И гледаш после подменили полицейските астри с BMW-та от преизпълнение на плана актове .....

Mind_Control
13-08-2012, 20:01
И гледаш после подменили полицейските астри с BMW-та от преизпълнение на плана актове .....

Представи си колона с коли и минават по 1000 коли за един час. Най- много на 6 коли могат да напишат акт, пък ако ще да се скъсат.

Sunny
13-08-2012, 20:02
Представи си колона с коли и минават по 1000 коли за един час. Най- много на 6 коли могат да напишат акт, пък ако ще да се скъсат.

Няма проблеми ;)
Те от тарикати събраха за камери що пък да не си ъпгрейднат и автопарка .

Susscrofa
13-08-2012, 20:07
Това е изключително полезна мярка.
Тъкмо ще накарат скръндзите да си купуват добри акумулатори, а гъзарите да се разделят с примитивния ксенон.

ivan dimitrov
13-08-2012, 20:55
---

Susscrofa
13-08-2012, 21:24
Aмин!
Ама няма да стане. Готови сме да завьртим Земята в обратна посока, само и само да продьлжаваме да вадим очите на другите. За себе си се убедих че това е драмата с тоя закон.
Между другото - ксенонките не са ли незаконни?

Не започвай тази тема, че ще налазят ксенонофилите.

ecotronic
13-08-2012, 21:36
Добре е че го приеха, няма почти никакви вреди, а само ползи.
Лично не съм забелязвал 2 вишнаво червени коли срещу залязващото слънце, направо се сливат със светлината. За 6 години това, но един път става белята.

Полезна мярка при извънградско шофиране. А каква е ползата от това да караш на фарове при слънчево време в градските задръствания? Освен да съсипваш екологията и да пълниш джобовете на търговци на горива, крушки и акумулатори?

ivan dimitrov
13-08-2012, 21:44
---

Sunny
13-08-2012, 21:55
Aмин!

Принципно не би трябвало да може да мине годишен преглед по редовния начин .

ecotronic
13-08-2012, 22:06
Дума няма да "обеля" вече.

Ми малко е относителна ползата в градьт - факт. Обаче вредите ..... - никакви. Прпопускаш да се изрежеш "на прекьсвач" 3 пьти и си караш цял ден с чиста сьвест - спасил си планетата вече.

Ще го кажа по друг начин:

Ако днес в София са се движели 20 000 автомобила със запалени фарове, са отделили изгорели газове, колкото 20 200 с изгасени фарове.
Или заради запалените фарове на всеки 20 000 движещи се коли има едни 200, които стоят намясто и само бълват изгорели газове без да се движат.

jorko
13-08-2012, 22:12
Принципно не би трябвало да може да мине годишен преглед по редовния начин .

Защо ?

Sunny
13-08-2012, 22:16
Ще го кажа по друг начин:

.......

По тази логика се вдига разхода с 10%
Така ли да го разбирам ?

Защо ?

Четох го в петък след обед докато минавах преглед във Варна ...

dilian alfa gtv се занимава с годишни технически прегледи ... може да го питаме да ни осветли по въпроса дали е така и защо .

ecotronic
13-08-2012, 22:20
По тази логика се вдига разхода с 10%
Така ли да го разбирам ?

С около 1 - 2% при автомобили с мощност над 120 коня и с до 5 - 6% за малолитражни такива.

jorko
13-08-2012, 22:22
Четох го в петък след обед докато минавах преглед във Варна ...

Откъде го чете ?

mordohy
13-08-2012, 22:29
Aмин!
Ама няма да стане. Готови сме да завьртим Земята в обратна посока, само и само да продьлжаваме да вадим очите на другите. За себе си се убедих че това е драмата с тоя закон.
Ксеноните са точно толкова незаконни, колкото и халогенните лампи в началото на 80-те.
И тогава ревнаха тия с Жигулите, а като се разбра, че проблема е в реглажа на фаровете и шапките над кръшките- всички се кротнаха.
Сега положението е същото.
Като разберат, че ксенона не е за всеки фар, а само за такива, дето рязко отсичат, ще се оправят нещата.
На моята 33-ка фаровете са отвратителни за ксенона, до като много по-старите 140 мм чешки фарове за Лада направо отсичат лъча.

Sunny
13-08-2012, 22:36
Защо ?

Откъде го чете ?

Беше разчетано и закачено на стената в пункта с цитирани точки и алинеи etc ...
с подпис и печат от началника на ДАИ Варна

jorko
13-08-2012, 22:39
Беше разчетано и закачено на стената в пункта с цитирани точки и алинеи etc ...
с подпис и печат от началника на ДАИ Варна

Ясно, благодаря за точният отговор !

ivan dimitrov
---

ecotronic
Ксеноните са точно толкова незаконни, колкото и халогенните лампи в началото на 80-те.
И тогава ревнаха тия с Жигулите, а като се разбра, че проблема е в реглажа на фаровете и шапките над кръшките- всички се кротнаха.
Сега положението е същото.
Като разберат, че ксенона не е за всеки фар, а само за такива, дето рязко отсичат, ще се оправят нещата.
На моята 33-ка фаровете са отвратителни за ксенона, до като много по-старите 140 мм чешки фарове за Лада направо отсичат лъча.

Точно така е.
Да си припомним, как работеха някогашните "стендове" за проверка на фаровете в КАТ........
Светещият фар не трябва да излъчва светлинен поток с по-голям от...........някакъв си интензитет в определени посоки. Това е. А може и с газени лампи да си. Важно е че свети и че не заслепява.

Sunny
13-08-2012, 22:44
Ясно, благодаря за точният отговор !

И последно по въпроса от достоверен източник (колега от форума)

http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=948162&postcount=48

За повече информация можем да го придърпаме в някоя нова тема и да ни осветли .
А и из google се намира доста инфо повъпроса .

ecotronic
13-08-2012, 22:47
Опитай пак да го сметнеш. При 103кс повишаването на разхода е с 100 - 200мл газ на 100км. При цялата относителност на замерването - "от пьлно до пьлно" на една и сьща колонка.
Това при разход 14-15л на 100 граддско.
И не набьрквай кубатурата тука, за преместването на единица маса е необходима единица енергия. Интересната променлива е ускорението.
5-6 полегнали полицаи ми повишават разхода с почти толкова.
Да взема да газя пешеходци ли?

Другите обстоятелства, които вдигат разхода си ги има и без фаровете. Тук говорим за това, което светенето на фаровете дава като увеличение в разхода.
5 - 6% казах за малолитражен автомобил, защото спрямо неговия малък разход тези 100 - 200 mL гориво представляват относително висок процент.

Същите 100 - 200 mL гориво за един автомобил, който гори 15/100 ще представляват 1% увеличение.

Sunny
13-08-2012, 22:52
Да не забравяме за малолитражните 1.4 Т.С. алфи дето горят колкото 2.0 Т.С. ;)

jorko
13-08-2012, 22:53
И последно по въпроса от достоверен източник (колега от форума)

http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=948162&postcount=48

За повече информация можем да го придърпаме в някоя нова тема и да ни осветли .
А и из google се намира доста инфо повъпроса .Нищо лично към колегата от форума, но той не би могъл да бъде достоверен източник... Би могъл да даде насоки за размисъл, документация и др. подобни, но не той определя правилата, най-общо казано ...

pinko
13-08-2012, 22:56
Точно така,всичко със допълнително монтиран ксенон не става,какъвто и да е той,със каквито и крушки да е и т.н.,коли със такива фарове не отчитат никакъв вискозитет на уреда за фарове,или по просто -пасат със пожълтели стъкла на фаровете реагира по добре на уреда.

Това все едно е писано от гениалните законотворци от ГРОБ - особено в частта за вискозитета?!? (може би на светлината от ксеноните):metal::metal:

Sunny
13-08-2012, 22:56
Нищо лично към колегата от форума, но той не би могъл да бъде достоверен източник... Би могъл да даде насоки за размисъл, документация и др. подобни, но не той определя правилата, най-общо казано ...

Прав си .
Под достоверен източник имам предвид човек който е в сферата на нещата и както казваш е запознат с документация , разпоредби и тем подобни .

jorko
13-08-2012, 23:02
Прав си .
Под достоверен източник имам предвид човек който е в сферата на нещата и както казваш е запознат с документация , разпоредби и тем подобни .Това, че е в сферата, не значи че е запознат .... говоря най-общо, все пак не го познавам момчето и не искам да се тълкуват грешно думите ми...

ivan dimitrov
13-08-2012, 23:09
---

Alexanderbb
14-08-2012, 08:01
1.3 alfasud = 95кс, 1.3moskwitch408=.....47кс
Ако преди 10-15г малолитражката беше пьрва на светофара и работеше "на място" една минута, то сега в тая минута ускорява 10,20,30..50 пьти за да пресече крьстовището и .... ефектьт от това че е малолитражка...пада в канальт.

Идеята ми от началото на тая тема е - минимални разходи - значителни ползи=полезен закон.
Има доста други неуредици които нанасят щети, срещу тях никой не "протестира" щото не засягат пряко "гьзарията".
Нищо против гьзарите, ама това се плаща. Винаги и навсякьде.
Искаш да ми вадиш очите вечер - добрееее, спират те - плащаш си и си караш. Нищо че може да има жертви, ти си гьзар, такьв е живота.

А на нас идеята ни е доказани вреди (в това число допълнителни разходи) - значителни ползи (ясни само на теб и никъде недоказани) = глупав и лобистки закон

SIS
14-08-2012, 08:21
Идеята ми от началото на тая тема е - минимални разходи - значителни ползи=полезен закон.

Мда, а минимални разходи + никакви или спорни ползи = стригане/доене на стадото.

ivan dimitrov
14-08-2012, 10:17
---

SIS
14-08-2012, 11:03
Законьт не касае само вас,отнася се за всички.

И аз това казвам. Също, това което за теб е добре (или ти се струва, че е добре) не значи автоматически, че и за другите е добре. Затова, нека не се опитваме на чисто субективни аргументи да базираме оценки за правилно/неправилно, мрънкане и дрънкане.
Това, че колата се вижда по-добре, първо не означава, че ще предотврати каквото и да било и второ не е основание за приемане на каквото и да било.

ecotronic
14-08-2012, 11:24
Увеличението в разхода на гориво е относително малко и поради това трудно се усеща в индивидуален аспект. Но в национален мащаб нещата са по-видими.
Изчислено е, че в САЩ годишният преразход на гориво заради включени светлини е от порядъка на $15 млрд.
Това е бюджета на една малка държава.
Освен това, няма категорично доказана връзка между карането на фарове и намаляването на броя на произшествията. Дори напротив. Ето малко даннни:

Противно на пожеланията по-горе, през 2007 година в Европа е налице тенденция към увеличаване общия брой загинали, независимо от режима на използване на светлините.

Испания:Не са задължителни - Намаление с 13%
Италия:Задължителни извън градоветеНамаление с 4.3%
Дания и ФинландияЗадължителниУвеличение с 40%!
ШвецияЗадължителниУвеличение с 7.3%
ПолшаЗадължителниУвеличение с 17.4%
ЧехияЗадължителниУвеличение с 17%
СловенияЗадължителни извън градоветеУвеличение с 12%
Интересен е този материал (http://www.dadrl.hit.bg/).

badmadafaka
14-08-2012, 11:59
http://fakti.bg/avto/45995-inspektor-krasimir-kostov-zapalenite-farove-ogranichavat-patnite-zlopoluki :wow:

ecotronic
14-08-2012, 12:11
http://fakti.bg/avto/45995-inspektor-krasimir-kostov-zapalenite-farove-ogranichavat-patnite-zlopoluki :wow:

Красимир Костов за мен е вечният капацитет по въпросите касаещи МПС и движението.

Когато си купувах Алфата (преди около година), понеже продавачът не ми даде документ за платен пътен данък а аз мислех, че при регистрацията в КАТ ще ми го искат, накарах съпругата ми, която лично се познава с господин Костов, да му звънне и да го попита. Така бях сигурен, че ще "пия вода от извора"
Та в телефонен разговор, господин Костов компетентно обясни, че няма как да ми прехвърлят регистрацията в КАТ, без да им представя въпросния документ.

В последствие се оказа, че такъв филм просто няма.

-Bobby-
14-08-2012, 12:38
Костов, да си рисува там смешните картинки, да се прави на Фернандел в ефир, и да не се занимава с експертни неща, от които не разбира нищо...

ivan dimitrov
14-08-2012, 12:43
---

SIS
14-08-2012, 12:53
Aми...много просто - когато се въвежда нещо ново, нормалния начин е първо да се докаже необходимостта му. В този ред на мисли вие сте тези, които трябва да дават цифри. И то цифри, които безспорно да докажат, че този закон действително ще има положителен ефект върху безопасността. Аз за сега не съм видял никакви цифри, които да подкрепят подобна теза.

ecotronic
14-08-2012, 13:05
Сега ако праснем и едни цифри, посочващи как се движи нарастването на автомобилният парк, с колко се е повишил жизненият стандарт и т.н.т. може и да има смисьл да се дискутират тия. Така сервирани - НИЩО не значат.
Сранно защо не дадете инфото за щатите в проценти, както по горе сте направили.

Колега, всеки си има глава на раменете. Всеки си има и гледна точка.

Аз лично се сещам за поне 10 неща, които със сигурност ще имат значително по-голяма успеваемост по отношение безопасността на пътя. Ето някои от тях:

1 - Внедряване в автомобилите на автоматичен анализатор за алкохол (дрегер) и съответно невъзможността автомобилът да потегли ако на волана стои лице, употребило алкохол.

2 - Внедряване на система, която пали двигателя само след установяване правоспособността на шофьора.

3 - Внедряване на автоматизирана система, благодарение на която ако си системен нарушител на ограниченията на скоростта, колата ти не може да развие по-голяма от някаква скорост.

4 - Внедряване на автоматизирана система, която без значение волята на водача, автоматично ограничава максималната скорост при определени условия.

........................

Мога да изброявам още много.........

И всичко това не са космически технологии, а все неща, познати от десетилетия.
Има я технологията, има го ноу-хау-то, но я няма волята да се внедри.

Защо???

По същата причина заради която се произвеждат автомобили, способни да развиват скорости, които никъде по света не са позволени!

Ами много просто:
Защото една камара лежачи, които лапат, претендирайки, че им пука за живота на хората, просто ще останат без работа. Защото няма да ги има глобите от които се блажи хазната.

Orm
14-08-2012, 13:10
Колега, всеки си има глава на раменете. Всеки си има и гледна точка.

Аз лично се сещам за поне 10 неща, които със сигурност ще имат значително по-голяма успеваемост по отношение безопасността на пътя. Ето някои от тях:

1 - Внедряване в автомобилите на автоматичен анализатор за алкохол (дрегер) и съответно невъзможността автомобилът да потегли ако на волана стои лице, употребило алкохол.

2 - Внедряване на система, която пали двигателя само след установяване правоспособността на шофьора.

3 - Внедряване на автоматизирана система, благодарение на която ако си системен нарушител на ограниченията на скоростта, колата ти не може да развие по-голяма от някаква скорост.

4 - Внедряване на автоматизирана система, която без значение волята на водача, автоматично ограничава максималната скорост при определени условия.

........................

Мога да изброявам още много.........

И всичко това не са космически технологии, а все неща, познати от десетилетия.
Има я технологията, има го ноу-хау-то, но я няма волята да се внедри.

Защо???

По същата причина заради която се произвеждат автомобили, способни да развиват скорости, които никъде по света не са позволени!

Ами много просто:
Защото една камара лежачи, които лапат, претендирайки, че им пука за живота на хората, просто ще останат без работа. Защото няма да ги има глобите от които се блажи хазната.

Забрави за внедряване на шофьор на мястото на водача и ситема за завиване с одеяло премръзналите водачи на които не им работи парното...............

Stoyan Georgiev
14-08-2012, 13:14
sry za latinicata ama neshto mi se precaka

ta, tezi izbroeni neshta polovinata gi ima vklucheni tuk tame v razlichni dyrjavi - tova s dregerite i pravosposobnostta go ima zadyljitelno za singapursktie taksimetrovi i daje im cyka narusheniqta na skorostta oshte dokato karat i gi izvestqva na momenta che sa izvarshili narushenie :)

ecotronic
14-08-2012, 13:16
Забрави за внедряване на шофьор на мястото на водача и ситема за завиване с одеяло премръзналите водачи на които не им работи парното...............

И това ще стане някой ден ако има повече мислещи хора и по-малко такива, които ръкопляскат на big brother, когато им пуска поредното кокалче.

Orm
14-08-2012, 13:30
И това ще стане някой ден ако има повече мислещи хора и по-малко такива, които ръкопляскат на big brother, когато им пуска поредното кокалче.

Ако има повече мислещи хора ще "измислят" как да не продават книжки и как да наказват виновните ... а не как да наказват народа заради някой си който не може да кара , койте не вижда в сенките в града или който замръзва на волана ........

ecotronic
14-08-2012, 13:38
Ако има повече мислещи хора ще "измислят" как да не продават книжки и как да наказват виновните ... а не как да наказват народа заради някой си който не може да кара , койте не вижда в сенките в града или който замръзва на волана ........

Абсолютно вярно!

Ето и още един пример:

Всички сме убедени в това, че лошите пътища (дупки и липса на добра маркировка) са много сериозна предпоставка за произшествия с фатален край.
Лично мое мнение е, че това последното е много по-значимо отколкото запалените фарове в града.
Тогава си мисля следното:

Ако тези пари, които ще се дадат като преразход заради запалените фарове (минимум 50 - 100 млн. годишно), не се дават за да караме на фарове при слънченво влеме в градовете аме по някакъв начин отидат за подобряване състоянието на пътищата...........
дали пък няма да е много по-разумно???

Ох...........все забравям, че няма да има как да глобяват.

PEPI-2ALFA
14-08-2012, 14:12
Аз като привърженик на карането на фарове се чудя защо и петимата :-P фенове на придвижването инкогнито не си отговорите (на вас, не на мен) на няколко въпроса. Кой кара тия над 50% от шофьорите (според м-р Костов 70) да карат на фарове целогодишно? Дали пък сами не са стигнали до извода, че е по-добре за сигурността? Като сте толкова загрижени за екологията, икономиката, търговията с горива и крушки защо не се обединихте да издействате забрана за каране на фарове пред деня досега? Сигурен съм, че на всеки се е случвало да срещне нощно време кола с изгорял фар. Не е ли по-добре тия с нередовните светлини да ги спират още по светло, когато не са толкова опасни и има отворени магазини за крушки.
Колкото до преразхода, ами ще го преглътна. На 1.7лв/л гориво тия 100 или 200гр. (не знам защо въобще ги изчислявате) са ми по-малкия проблем.

-Bobby-
14-08-2012, 14:31
Абсолютно вярно!

Ето и още един пример:

Всички сме убедени в това, че лошите пътища (дупки и липса на добра маркировка) са много сериозна предпоставка за произшествия с фатален край.
Лично мое мнение е, че това последното е много по-значимо отколкото запалените фарове в града.

Я пък ти!
Според оня несретник Михаил Миков, това не било никаква предпоставка за ПТП-та, най-отговорно го беше заявил в интервю, докато беше министър...

... На 1.7лв/л гориво тия 100 или 200гр. (не знам защо въобще ги изчислявате) са ми по-малкия проблем.

Еха, в коя география живееш, да дойда и аз там да си зареждам бензинец на тия пари?:wow:

PEPI-2ALFA
14-08-2012, 14:43
Я пък ти!
Според оня несретник Михаил Миков, това не било никаква предпоставка за ПТП-та, най-отговорно го беше заявил в интервю, докато беше министър...

Еха, в коя география живееш, да дойда и аз там да си зареждам бензинец на тия пари?:wow:
Еееееех мечтии. Грешка - 2.7

Alexanderbb
14-08-2012, 14:59
Не знам как е за вас но аз категорично смятам че сега включените мигачи на автомобилите гледани в огледалото за обратно виждане се виждат много по-зле. Особено пък когато става дума за обикновенни фарове в небето.

badmadafaka
14-08-2012, 15:21
Според мен бъркаш...
Еднакво НЕ се виждат мигачите, без значение дали си с фарове или без...
Причината е, че малоумните, дебилни кретени, управляващи МПС по пътищата просто НЕ ги ползват.

А аз все по-често започнах да срещам плеари, които карат на дълги + много често халогени...
Е това е мега дразнещо, ако ще и в средата на деня в пустинята "Невада" да караш срещу слънцето! :pig:

Има ли санкция за каране на дълги през деня (защото тук явно Закона се чете и тълкува много детайлно)..?

ivan dimitrov
14-08-2012, 15:35
---

SIS
14-08-2012, 15:53
А според мен грешиш. Не е нито заради околната среда, нито заради търговците на крушки. Просто вече карат на фарове. От толкова по-безопасно не може да бъде = няма смисъл да се пускат мигачи, да се кара с нормална скорост, да не се засича и прочее отживелици от епохата преди целодневното каране на фарове.

Orm
14-08-2012, 15:57
Аз пък забелязах че между всички тези фарове , ако има един забравил да ги пусне , то той не се вижда - преди нямах такъв проблем виждах ги всичките еднакво , независимо дали са на сянка или на припек ....

Drag0
14-08-2012, 20:08
А аз все по-често започнах да срещам плеари, които карат на дълги + много често халогени...
Е това е мега дразнещо, ако ще и в средата на деня в пустинята "Невада" да караш срещу слънцето! :pig:
о)..?
Преди същите тези "плеари" караха на къси за да изпъкват, но сега понеже всички (повечето) карат на къси - онези са решили да карат на дълги ... иначе как шЪ ги разбереш че карат бързо да им направиш път. Трябва да поддържат постоянна скорост че пропан-бутана и метана скъп, а накладките и дисковете за кво да си ги хабят !
За 1 седмица видях 2 такива обекта със запален ксенон на дългите, ауди а4 и гоуф 4 разбира се.

Аз пък забелязах че между всички тези фарове , ако има един забравил да ги пусне , то той не се вижда - преди нямах такъв проблем виждах ги всичките еднакво , независимо дали са на сянка или на припек ....
Това е като при каране на тъмно - очакваш всички да са със запалени такива. Който не е бягал от часовете по биология знае какво става като светнат лампата на кучето на Павлов.

И защо малоумните колоездачи не са със запалени фарове като се движат по същите улици по които и ние !?

Mind_Control
15-08-2012, 16:00
Аз незнам, как половината хора тука са минали на очния преглед. То не бяха коли в сянка, не бяха червени коли по залез, не бяха сиви коли по изгрев.. Като сте толкова разсеяни и недоскиви от една страна, а от друга сте загрижени за общественото здраве- ами не карайте коли. Хем на себе си вредите с недовиждането си, хем на обществото.

koolio
15-08-2012, 19:43
Аз незнам, как половината хора тука са минали на очния преглед. То не бяха коли в сянка, не бяха червени коли по залез, не бяха сиви коли по изгрев.. Като сте толкова разсеяни и недоскиви от една страна, а от друга сте загрижени за общественото здраве- ами не карайте коли. Хем на себе си вредите с недовиждането си, хем на обществото.

Аз пък казвам - такива, дето искат да пестят от крушки и от 0.005 л/100 км разход в повече, да не карат коли.

ecotronic
15-08-2012, 20:38
Аз пък казвам - такива, дето искат да пестят от крушки и от 0.005 л/100 км разход в повече, да не карат коли.

Едва ли някой усеща по собствения си джоб преразхода на гориво.
Но погледнато в национален мащаб едни 50 млн. лева годишно не са ли сума с която могат да се направят поне 100 по-разумни неща?

Не зная колко живота спасява карането на фарове, но зная че изгарянето на 20 000 (двадесет хиляди) тона гориво заради светещите фарове може би има по-сериозно влияние върху здравето на хората.

speеdddddd
15-08-2012, 21:02

Не е за пестене . Имам два нагледни случая на хора каращи колите си от няколко години с включени фарове през деня . Единият е на колегата ми .
За 3 или 4 години наред със смяната на нагоряли букси и няколко комплекта крушки ,Фиат на 80хил успя да си матира фаровете . Сега си купи два нови фара .
Теоретично ,ако погледнем нещата ,след няколко години най-вероятно голяма част от колите из България ще имат подобни проблеми . Само ,че едва ли масово ще тръгнат да си сменят фаровете . Това от своя страна ще доведе до повече ПТП -та в тъмната част на денонощието . :goodnight:

Аз от няколко дена вече си карам с ДРЛ-и

ivan dimitrov
15-08-2012, 21:15
---

badmadafaka
15-08-2012, 21:33
Аз от няколко дена вече си карам с ДРЛ-и
Може ли една снимка отзад как си го захванал..? Обмислям и аз нещо такова, но се чудя дали да не срежа черната лайстна на бронята направо под фара...

ecotronic
15-08-2012, 22:02
Това не може да бьде сериозен довод. Началото на изречението ти е ключово тук. Ако не караме един ден в годината ще спестим пак толкова гориво. Ако всеки ден не настьпваме газта до тенекията - още по вече.
Колко струва един човешки живот? Ако е на непознат - майната му. Ами ако е на близьк?
Навит ли си за да спестиш 50лв годишно да се разделиш с някой от близките си? Или заради глобалното замьрсяване.
Тук вьпросьт е - помагат ли включените фарове да се забелязват автомобилите от далече или не. Отговорьт всеки който кара извьнградско го знае. Убеден сьм че драмата идва от масовото ползване на тьпите ксенони. Странно защо точно от хора който твьрдят че виждат перфектно.
На мен лично ми омрьзна да пиша в тая тема, и ши зема да се банна най после.

Във всички свои постове по темата съм казал, че карането на фарове при извънградско кормуване е нещо добро и е предпоставка на намаляване на произшествията.

Във всички свои постове по темата съм казал, че карането на фарове в градските задръствания и при ясно слъвчево време е някаква идиотска лудост, която резултира в абсосютно излишни разходи, замърсяване на околната среда, пълни хазната по най-измекярския начин и не намалява произшествията.

old alfist
15-08-2012, 22:08
На мен 166-ците ми харесват повече с включени фарове - някак си изменят визията на колата и ми изглеждат по-добре през деня, отколкото с угасени фарове.

speеdddddd
15-08-2012, 22:08
Може ли една снимка отзад как си го захванал..? Обмислям и аз нещо такова, но се чудя дали да не срежа черната лайстна на бронята направо под фара...

Снимки отзад нямам ,тея дни ще ги пресвързвам да се гасят автоматично щом пусна фаровете и ще се пробвам да ги снимам монтирани как изглеждат отзад.

Иначе обяснено с думи монтирани са на една "Г" образна планка ,която е хванатd с 4 нита отбелязани със стрелките и на нея има две дупки на който се монтира стойката на самите ДРЛ-и Дупките на планката са елепсовидни и това позволява регулаж наляво и надясно ,а самата стойка на ДРл -а позволява движения нагоре надолу .

Едит това за бронята няма да стане ,точно зад тези лайсни са ти буферите от пяна ,няма кухо зад тях ,там има вариант само ако сложиш такива като на пинко тънки мойте са към 3 см дълбочина .

Бобби
15-08-2012, 22:47
А бе накичихте се като коледни дръвчета....да живе е търговията с лампиони:))...светни...изгаси...глупости....
На всички италианки...доколкото знам, контактният ключ е като шалтер, което ти пази акумулатора от изтощаване при забравени светлини....напълно достатъчно е да се инсталира един реостат през деня за да можеш да намаляваш консумацията....всичко друго е излишен кич за мен....

old alfist
15-08-2012, 22:50
А бе накичихте се като коледни дръвчета....да живе е търговията с лампиони:))...светни...изгаси...глупости....
На всички италианки...доколкото знам, контактният ключ е като шалтер, което ти пази акумулатора от изтощаване при забравени светлини....напълно достатъчно е да се инсталира един реостат през деня за да можеш да намаляваш консумацията....всичко друго е излишен кич за мен....
И за мен това си е кичовска работа, но щом им харесва ....

Бобби
15-08-2012, 23:06
И за мен това си е кичовска работа, но щом им харесва ....
:)))...таква е модата...ще слагат скоро силикон на аербега:)))...турбо фолк във заведенията...турбо фолк в колата....

speеdddddd
15-08-2012, 23:18
Мерси за онбясненията - разбрах те, ти си ги сложил планките още като си китосвал и рязал отворите... Мерси и за инфото за буферите - спести ми едно сваляне на бронята... :)
А би ли казал как си ги свързал сега и как ще ги направиш да се гасят като пуснеш фаровете, защото точно така искам и аз да ги направя, а в кита на моите има три кабела, от които не схващам каква роля играе третия (а инструкциите са "майка плаче") - може би точно той е за пускане и гасене...

Незнам твой-те кой точно модел са но начина на свързването обикновено е следният :
Имаш три кабела черен ,червен и бял . Единият го закаш дирекно на минусовата клема на акумулатора ,другият червеният на този на който имаш предпазител го закачаш някъде където след като запали двигателя имаш ток , примерно на релето за помпата ,че е най близко . След тази процедура имаш светлини който палят и гаснат заедно с колата ..... За да гаснат когато пуснеш фаровете ти трябва едно реле на 12в с един нормално затворен контакт ,през това реле ще прекъснеш да мине плюсовият кабел (този с предпазителя) ,а самата бобина на това реле ще я захраниш като я вържеш към двата кабела на габарита примерно . Така след като запалиш колата имаш светещи ДРЛ-ли а след като врътнеш вътре да пуснеш фаровете тока отивайки за габарита моментално дава захранване на релето и то разпада захранването на ДРЛ-ла .
По отношение на третият кабел ,ами той е за габарити . може да го изолираш ако искаш, ако не си махаш крушките на габаритите и тоя третият кабел го свързваш към + на някой от двата габарита . На този кабел като му се подаде ток при мен от пет диода на страна остават да светят само два и то с около 20 -30 % от силата си .
Това последното обаче ако го правиш задължително ти трябва реле-то ,защото ако подадеш и на двата кабела + едновременно няма да светне или пък може и да се изгори нещо по Дрл-ла.

gigi
16-08-2012, 01:09
Аз пък забелязах следното. Поне 5-ти човек се опитва да ми влезне в задницата. И като се замислих се сетих защо тия дни се случва така. Ами на повечето коли както и на 166-цата габарита отзад и стопа са на една крушка. Е да де, но когато свети слънцето в задницата на колата и си на фарове стоповете почти не се виждат и ако си блейка закъсняваш със спирането. Та ако си къорав то си си къорав, отпред уж по добре ама отзад по зле, все тая. Най хубаво си тура буркани да ме виждат......

Furious 155
16-08-2012, 01:28
Аз пък забелязах следното. Поне 5-ти човек се опитва да ми влезне в задницата. И като се замислих се сетих защо тия дни се случва така. Ами на повечето коли както и на 166-цата габарита отзад и стопа са на една крушка. Е да де, но когато свети слънцето в задницата на колата и си на фарове стоповете почти не се виждат и ако си блейка закъсняваш със спирането. Та ако си къорав то си си къорав, отпред уж по добре ама отзад по зле, все тая. Най хубаво си тура буркани да ме виждат......
И при 155 е така и аз усещам една лека такава тенденция - сякаш една идея по-късно спира колата зад мен.

Иначе аз още се двоумя какво да направя, като дневни светлини:
1. да си взема някакъв комплект диоди със съотвените изисквания и да ги монтирам пак според тези изисквания, но ще стане пак такова накичено.
2. да намеря модул който да ползва дългите светлини, но да кажем на 30-40%. Така пък консумацията на ток е доста над комплект диоди, но пък ще е без циганийка. Мисля че и крушките няма да загряват много... Някой виждал ли е такива модули да се продават?

ivan dimitrov
16-08-2012, 01:59
---

SIS
16-08-2012, 08:35
Това не може да бьде сериозен довод. Началото на изречението ти е ключово тук. Ако не караме един ден в годината ще спестим пак толкова гориво. Ако всеки ден не настьпваме газта до тенекията - още по вече.
Колко струва един човешки живот? Ако е на непознат - майната му. Ами ако е на близьк?
Навит ли си за да спестиш 50лв годишно да се разделиш с някой от близките си? Или заради глобалното замьрсяване.
Тук вьпросьт е - помагат ли включените фарове да се забелязват автомобилите от далече или не. Отговорьт всеки който кара извьнградско го знае. Убеден сьм че драмата идва от масовото ползване на тьпите ксенони. Странно защо точно от хора който твьрдят че виждат перфектно.
На мен лично ми омрьзна да пиша в тая тема, и ши зема да се банна най после.

А ти навит ли си да дадеш 50 лева, за да ти блъснат детето? И пак да подчертая - въпросът не е дали с пуснати фарове се забелязват колите отдалече, а дали спомагат за безопасността. Дали ако се намалят ПТП с коли с 5%, но се увеличат тези с велосипеди, мотори и пешеходци с 50% ще спасим повече животи, отколокото ще загубим.

П.П. От подписа ми би трябвало да личи, че допълнителния разход на гориво не ме притеснява. А да- нямам кесенони

Mind_Control
16-08-2012, 11:16

Колко мъка има по тоя свят.. Единствената причина поради, която не искам да съм длъжен да си включвам фаровете е защото като забравя да ги включа, което с гаранция ще стане поне 3-4 пъти в годината, трябва да се разправям с едни дебелаци наречени пътни полицаи. И заради това, че са дали книжка на бай Кольо слепеца, щото е бутнал 5 лв на личната си лекарка, аз трябва да олеквам с по 300 кинта годишно, а освен това бай Кольо, въпреки, че се движи на фарове, си остава слепец и потенциално опасен.

И това с колоездачите е много резонен въпрос- как бай Кольо слепеца ще види колоездача, който кара без запален фар, като всичко наоколо свети, като коледна елха? А колоездачите са много по уязвими от шофьорите.

-Bobby-
16-08-2012, 14:00

Аз това го повтарям откакто въведоха каране на фарове зимата, ама кой ли ме чува... ръкопляска се на стадния принцип - така се било виждало по-добре... ми който е кьорав - карти не играе!

И при 155 е така и аз усещам една лека такава тенденция - сякаш една идея по-късно спира колата зад мен.

Иначе аз още се двоумя какво да направя, като дневни светлини:
1. да си взема някакъв комплект диоди със съотвените изисквания и да ги монтирам пак според тези изисквания, но ще стане пак такова накичено.
2. да намеря модул който да ползва дългите светлини, но да кажем на 30-40%. Така пък консумацията на ток е доста над комплект диоди, но пък ще е без циганийка. Мисля че и крушките няма да загряват много... Някой виждал ли е такива модули да се продават?

smartdrl.com (http://smartdrl.com)
Но човекът има вече доста поръчки, вероятно може да се наложи да се наредиш на опашката и да почакаш седмица или малко повечко. Не е вдигал цената, въпреки повишилото се търсене.

Orm
16-08-2012, 15:11
http://fakti.bg/avto/46175-zakonni-li-sa-dnevnite-svetlini

Това е за дневните светлини ;)

pinko
16-08-2012, 15:26

Мани го тоя, оня ден (понеделник) му звъняхме от редакцията за официално становище и той изръси, че можело да се кара и на габарити и че "фабричните дневни светлини на новите автомобили всъщност били по-силни габарити"?!?!

След това му обясних, че при някои модели автомобили (Холцваген например) в официалните сервизи могат да ти монтират модул "дневни светлини", който включва късите на 30%, той продължи да ми обяснява, че това на практика пак били "по-силни габарити".:innocent:

Направете си сметка колко е наясно с нещата...

Що ли не го записах и да го пусна в мрежата...

-Bobby-
16-08-2012, 15:36
Костов сигурно не е и чувал за ИКЕ на ООН, като му чета простотиите. Точка 6.19., стр. 50 на Правило 48 на ИКЕ на ООН (http://www.rta.government.bg/n_uredba/pravila_oon/048/01_r048rev2.pdf). Аман от клоунската некомпетентност на тоя гном...

jorko
16-08-2012, 17:33

Мани, мани ... аман от НЕкомпетентни служители на КАТ ... поредния дезинформатор :duel:

old alfist
16-08-2012, 23:05
Не можете да го разберете вие Подполковник Костов, занимавате го с глупости, а той е над тези неща - той чертае схеми и праска предположения и вероятности, но зависимостта между зелето и зимните гуми остава един шедьовър и запазена марка с която ще се запомни завинаги.

fred
17-08-2012, 17:20
Ето интересно мнение по повод тия светлини, на които и аз съм противник

На 1 януари 2006 година парламентът на Австрия въвежда задължително използване на светлините на превозните средства при движение. Година и половина по-късно равносметката е следната:

Инциденти: (19,102) +12%
Ранени: (24,850) +11%
Убити: (324) +17%
Деца: +13%
Колоездачи: инциденти +43 %
Мотоциклетисти: инциденти +46%, смъртни случаи +51%

След консултация с офталмолози парламентът на Австрия гласува на 12 декември 2007 отмяна на задължението за движение с включени светлини. Половин година след отмяната на дневните светлини (1 януари 2008) се съобщава за по-малко инциденти:

Убити: минус 5%
Колоездачи: минус 25% инциденти
Ето и източника на мнението, което Костов естествено не приема на тоя етап поне:
http://probook.bg/interview/

-Bobby-
17-08-2012, 17:29
Разликата е, че в страна като Австрия, се сяда, събират се данни, анализират се, мисли се, и се взима решение. Дори да се е случило да сбъркат с въвеждането на нещо, пак МИСЛЯТ. А у нас, дори когато имаш примера на онези, които са по-напред от теб, пак не се мисли изобщо. А да не говорим, че ако нещо се окаже грешно - изобщо пък не може и дума да става за мислене. Важното е, че "практиката там на запад била такава", казват нежелаещите да мислят папагали.

ecotronic
17-08-2012, 17:40
Ето интересно мнение по повод тия светлини, на които и аз съм противник

На 1 януари 2006 година парламентът на Австрия въвежда задължително използване на светлините на превозните средства при движение. Година и половина по-късно равносметката е следната:

Инциденти: (19,102) +12%
Ранени: (24,850) +11%
Убити: (324) +17%
Деца: +13%
Колоездачи: инциденти +43 %
Мотоциклетисти: инциденти +46%, смъртни случаи +51%

След консултация с офталмолози парламентът на Австрия гласува на 12 декември 2007 отмяна на задължението за движение с включени светлини. Половин година след отмяната на дневните светлини (1 януари 2008) се съобщава за по-малко инциденти:

Убити: минус 5%
Колоездачи: минус 25% инциденти
Ето и източника на мнението, което Костов естествено не приема на тоя етап поне:
http://probook.bg/interview/

По скоро източникът е това (http://www.dadrl.hit.bg/).

fred
17-08-2012, 19:47
Много си прав, аз открих това мнение в интервюто, а тук е дадено доста по-подробно и смислено.

Orm
17-08-2012, 20:20
И кво че праим са със сенките ??!?!?!?!?:gives[1]:

fred
17-08-2012, 21:23
Е, ще чакаме докато се оправиме :Lkingsmiley:

old alfist
17-08-2012, 21:46
Благодаря за информацията - съгласявам се против светлините през деня, защото светлините на МПС поставят в неблагоприятни условия останалите ПС, освен ако и те не се оборудват със светлини, което е твърде оптимистично.
Ако се въведат, мозъка на човека свиква и свързва всичко движещо се със светлини, защото преобладават по пътищата МПС и тогава всичко движещо се без светлини ще бъде трудно забележимо.
Всичко друго за мен е в плюс, защото светлината привлича вниманието.

Orm
17-08-2012, 21:48
Благодаря за информацията - съгласявам се против светлините през деня, защото светлините на МПС поставят в неблагоприятни условия останалите ПС, освен ако и те не се оборудват със светлини, което е твърде оптимистично.
Ако се въведат, мозъка на човека свиква и свързва всичко движещо се със светлини, защото преобладават по пътищата МПС и тогава всичко движещо се без светлини ще бъде трудно забележимо.
Всичко друго за мен е в плюс, защото светлината привлича вниманието.

Аз май това го казач в по сыкратен вариант :)

old alfist
17-08-2012, 22:15
Аз май това го казач в по сыкратен вариант :)
Е, да, но не си казал, че има хора които не ги бърка, защото нямат проблем с акомодацията.

Orm
17-08-2012, 22:20
Е, да, но не си казал, че има хора които не ги бърка, защото нямат проблем с акомодацията.

Абе , всякакви хора има и има и тъпи закони също ... е ги американците им е забранено да изхвърлят живи елени от самолет.... а ние изоставаме ... сега при нас всеко пишлеме може да хвърля колко си иска елени и нищо... трябва да оправим този пропуск................

Alexanderbb
17-08-2012, 22:27

Не си коректен. Акомодацията няма нищо общо с виждането на светещи обекти за сметка на несветещи такива

old alfist
17-08-2012, 22:34
Не си коректен. Акомодацията няма нищо общо с виждането на светещи обекти за сметка на несветещи такива
Съгласен съм - умно момче си и внимаваш в написаното.

badmadafaka
18-08-2012, 18:40
Сложих едни DRL-и като на pinko (на тях си има щампа, че отговарят на съответния стандарт)... Искам да кажа на хейтърите, че според мен през деня при светещо слънце, светлината от тия дивотиики е по-забележима, отколкото ако са пуснати фаровете... Даже ги свързах да се гасят ако пуснеш фаровете, защото подозирам, че през нощта ще "вадят очи" точно DRL-ите...

ecotronic
18-08-2012, 18:47
Сложих едни DRL-и като на pinko (на тях си има щампа, че отговарят на съответния стандарт)... Искам да кажа на хейтърите, че според мен през деня при светещо слънце, светлината от тия дивотиики е по-забележима, отколкото ако са пуснати фаровете... Даже ги свързах да се гасят ако пуснеш фаровете, защото подозирам, че през нощта ще "вадят очи" точно DRL-ите...

Пусни някоя снимка.

pinko
18-08-2012, 19:47

Аз пък днес купих някакъв прозрачен черен спрей на Dupli Color, с който ще ги пръсна лекинко, за да се отърва от патешко-жълтия цвят. Чудя се как да определя колко да пръскам, за да не ги затъмня - може би първо ще пръскам на прозрачно фолио, ще го слагам върху светещите DRL и така ще преценя колко "ръце" да нанеса - за да може хем да станат черни (или поне тъмносиви), хем да не се намали светлината.

Някой да има опит с работата с такъв спрей? Всякакви мнения и отзиви са добре дошли.

http://picture.yatego.com/images/4f4b2b0e55fce0.5/big_transparentschwarzdoppelt-kqh/2-x-dupli-color-toenungsspray-schwarz-transparent-tuning-auto-motorrad.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5150.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5156.jpg

Kuku
18-08-2012, 19:48
И под снимките драсни цената ;)

pinko
18-08-2012, 19:52
И под снимките драсни цената ;)

Забравих да кажа - в магазина на avto bim на улица Каймакчалан съм уговорил сериозна отстъпка за нашия форум - вместо 60 лева струват доста под 50:falos2:

ecotronic
18-08-2012, 19:57
Забравих да кажа - в магазина на avto bim на улица Каймакчалан съм уговорил сериозна отстъпка за нашия форум - вместо 60 лева струват доста под 50:falos2:

Сигурен ли си, че в такова изпълнение DRL се признават от КАТ?

pinko
18-08-2012, 20:06
Сигурен ли си, че в такова изпълнение DRL се признават от КАТ?

Да, защото отговарят на всички изисквания на закона.

Имат си необходимите атрибути:

http://i869.photobucket.com/albums/ab254/AutoBild/XC90%20DRL/IMG_5147.jpg

И ако са монтирани според изискванията на закона:

http://yasen.lindeas.com/files/DRL-dimensions-250px.jpg

не виждам какво биха могли да кажат катаджиите.

Реално всички допълнително поставени ксенони са НАПЪЛНО НЕЗАКОННИ - и според ЕС, и според българските закони.

Orm
18-08-2012, 21:11
Не знам дали загряват тези лампички дето сте си монтирали :) Ама ако загряват като халогените то тази боя няма да седи дълго върху тях......

ecotronic
18-08-2012, 21:29
Не знам дали загряват тези лампички дето сте си монтирали :) Ама ако загряват като халогените то тази боя няма да седи дълго върху тях......

Не би трябвало да греят съществено. При халогенните крушки около 90 % от консумираната енергия се превръща в топлина.
При един и същи излъчен светлинен поток LED източникът консумира с около 75% по-малко електрическа енергия от халогенната крушка.

При мен ми писна халогенните крушки на предните габарити да ми топят цоклите.
Сменх ги с LED, които светят може би с една идея по-слабо, но пък светлината е много приятна и са студени като гроб.

pinko
18-08-2012, 21:42

Оня ден при 34 градуса външна температура ги пипнах, след като бяха светили повече от половин час - бяха незначително по-топли от ламарините на колата.

Orm
18-08-2012, 21:48
Е , щом е така значи не би трябвало да има проблеми....има и още един момент .... тази боя е направена за стопове (пласмаса) дали ще държи върху стъкло.... ама то пък като не загрява толкова може и да не е стъкло това......:dunno::dunno::dunno:

ecotronic
18-08-2012, 21:52
Като си говорим за LED източници, ето един интересен калкулатор (http://www.ledwaves.com/led-calc/).

badmadafaka
19-08-2012, 12:29
Въпрос към електротехниците: Кажете как да стане "схемата" да се пускат със закъснение от примерно 10-20 секунди..? Ако е възможно да обясните като за по-ламета ще е хубаво (защото примерно отговор "с реле за време" не върши особена работа)...

ecotronic
19-08-2012, 12:45
Въпрос към електротехниците: Кажете как да стане "схемата" да се пускат със закъснение от примерно 10-20 секунди..? Ако е възможно да обясните като за по-ламета ще е хубаво (защото примерно отговор "с реле за време" не върши особена работа)...

Какво е съображението ти заради което искаш да въведеш такова закъснение?

Закъснението спрямо момента на палене ли да се отчита?

badmadafaka
19-08-2012, 13:00
Какво е съображението ти заради което искаш да въведеш такова закъснение?

Закъснението спрямо момента на палене ли да се отчита?
Съображението ми е да се избегне премигването при палене - сега съм ги свързал с две последователни релета към директен плюс - едното се затваря когато е на контакт (за управлението му просто намерих някакъв кабел дето има напрежение на контакт, нямам идея дори точно какъв е той, но мисля, че няма значение, все пак само управлява едно реле), а другото се отваря когато се пуснат габаритите... Обаче леко ме притеснява, че докато върти стартера има премигване, което не знам колко е вредно за DRL-ите...
Може би най-балъшкия вариант е просто да си "намеря" управление за пускащото реле от някъде, където работи само след като мотора работи, нещо такова (само дето не се сещам за такова нещо)... Освен ако няма друг лесен и сравнително прост културен начин.

Sunny
19-08-2012, 13:09
Стабилизираш началното напрежение към релето на 13,5v и си готов .

ecotronic
19-08-2012, 13:17
Съображението ми е да се избегне премигването при палене - сега съм ги свързал с две последователни релета към директен плюс - едното се затваря когато е на контакт (за управлението му просто намерих някакъв кабел дето има напрежение на контакт, нямам идея дори точно какъв е той, но мисля, че няма значение, все пак само управлява едно реле), а другото се отваря когато се пуснат габаритите... Обаче леко ме притеснява, че докато върти стартера има премигване, което не знам колко е вредно за DRL-ите...
Може би най-балъшкия вариант е просто да си "намеря" управление за пускащото реле от някъде, където работи само след като мотора работи, нещо такова (само дето не се сещам за такова нещо)... Освен ако няма друг лесен и сравнително прост културен начин.

Съществуват няколко начина. Ето някои от тях:

1 - Ползване на готов DRL модул. Примерно такъв (http://smartdrl.com/index2.html).

2 - Конструиране на просто устройство, което да прави това, което искаш. Става въпрос да се налепи елементарна схемичка, която да "разбира" кога работи двигателят и тогава да пуска светлините.

3 - Междинно решение при което да се ползва нещо полуготово и с малка преработка да се приспособи.
Примерно за бензинова кола, може да се ползва превключвател газ-бензин, който "разбира" кога работи двигателят и вместо да управлява прехода на газ, да пали фаровете.

.........

Естествено най-добър и гъвкав вариат е първият.

Помисли върху вариантите и кажи какво избираш.
Оттам нататък ще помагаме.

badmadafaka
19-08-2012, 13:28
Стабилизираш началното напрежение към релето на 13,5v и си готов .
Така по-като за ламери какво точно означава това..?

Съществуват няколко начина. Ето някои от тях:

1 - Ползване на готов DRL модул. Примерно такъв (http://smartdrl.com/index2.html).

2 - Конструиране на просто устройство, което да прави това, което искаш. Става въпрос да се налепи елементарна схемичка, която да "разбира" кога работи двигателят и тогава да пуска светлините.

3 - Междинно решение при което да се ползва нещо полуготово и с малка преработка да се приспособи.
Примерно за бензинова кола, може да се ползва превключвател газ-бензин, който "разбира" кога работи двигателят и вместо да управлява прехода на газ, да пали фаровете.

.........

Естествено най-добър и гъвкав вариат е първият.

Помисли върху вариантите и кажи какво избираш.
Оттам нататък ще помагаме.

Имайки предвид, че съм сложил афтърмаркет дневни светлини, първата опция не ми харесва по някаква причина... ;)
Третата е интересна, но не знам доколко е приложима при дизелова кола (нямам идея тези ключове как се свързват)...
За втората опция, не съм чак толкова електротехнически грамотен, че да си я реализирам сам... :(

Sunny
19-08-2012, 13:48

Ще рече релето да сработи когато захранващото напрежение достигне 13,5v .
Но ако си нямаш представа от електроника по-добре си вземаш готов модул . И по-ефтино и по-безопасно без главоблъсканици .

ecotronic е дал едно нелошо решение за готов DLR модул .

ecotronic
19-08-2012, 14:53

Имайки предвид, че съм сложил афтърмаркет дневни светлини, първата опция не ми харесва по някаква причина... ;)
Третата е интересна, но не знам доколко е приложима при дизелова кола (нямам идея тези ключове как се свързват)...
За втората опция, не съм чак толкова електротехнически грамотен, че да си я реализирам сам... :(

Относно самоделката, щом колата е дизел, доброто решение е това, което предлага Sunny.По груба преценка стойността на необходимите части + кутийка ще е около 15 лв.

Не че искам да те отказвам от идеята ти, но премигването по никакъв начин не застрашава LED светлините, които си сложил. Те са с много малка консумация, дълъг живот и не се плашат от често палене както ксенонът.

Sunny
19-08-2012, 15:01
Само да вметна леко уточнение .
Ако се мине на вариант самоделка ще трябва модула да се изолира добре .
Влагозащитена кутийка , термошлаух и силикон или кой каквото му хареса . Според мен само не е добра идея да се залее със смола защото става ремонто непригодно но всеки сам си решава , варианти много .

speеdddddd
19-08-2012, 16:40
Относно самоделката, щом колата е дизел, доброто решение е това, което предлага Sunny.По груба преценка стойността на необходимите части + кутийка ще е около 15 лв.

Не че искам да те отказвам от идеята ти, но премигването по никакъв начин не застрашава LED светлините, които си сложил. Те са с много малка консумация, дълъг живот и не се плашат от често палене както ксенонът.

Тук практиката и теорията обаче не са в синхрон .
Днеска свалих от лявата ми страна ДРЛ-ла, защото 2 от 5-те диода спряха да светят, като бях почти сигурен ,че китайците са ги правили в петък и има не-добре запоени връзки ...... ,но се оказаха изгоряли диоди .
В понеделник ще ходя да взема два нови от близкият магазин за електроника ,пък да видим. :shoot:

ecotronic
19-08-2012, 16:47
Тук практиката и теорията обаче не са в синхрон .
Днеска свалих от лявата ми страна ДРЛ-ла, защото 2 от 5-те диода спряха да светят, като бях почти сигурен ,че китайците са ги правили в петък и има не-добре запоени връзки ...... ,но се оказаха изгоряли диоди .
В понеделник ще ходя да взема два нови от близкият магазин за електроника ,пък да видим. :shoot:

За съжаление и това се случва. Често пъти производители на подобни устройства ползват евтини елементи и целят максимален ефект като подлагат елементите с иначе "слаби параметри" на тежки режими на работа.
Резултатът е това, което ти се е случило.
Когато режимът е подбран коректно, това устройство практически е вечно.

ecotronic
22-08-2012, 15:46
Това е схемичката, която налепих и предстои да тестваме в реални условия.
Пали фаровете когато двигателят заработи и напрежението достигне 13,2V.
http://snimki.be//store/1/891345639543.JPG

Релето трябва да е с намотка за 12V и ток не по-голям от 200 мА.
Изводът 2 (жълт) управлява фаровете.
Напрежението при което се включват фаровете се подбира от P1.

pinko
22-08-2012, 16:03

Може ли да си поръчам и аз такава джаджа? Не за фаровете, а за DRL-ите, да не мигат по два пъти при палене на двигателя.

ecotronic
22-08-2012, 16:11
Може ли да си поръчам и аз такава джаджа? Не за фаровете, а за DRL-ите, да не мигат по два пъти при палене на двигателя.

Принципно може, но аз дадох схемата на някой ако му се занимава. Иначе не произвеждам серийно такива устройства.
Стойността на елементите в посочената схема + кутия е около 15 лв.
Има готови DRL модули с доста повече екстри и включено гаранционно обдсужване на цена около 30 - 40 лв.

Примерно този тук (http://www.forum-varna.net/forum/index.php?showtopic=920)

vladev
22-08-2012, 18:59
Примерно този тук (http://www.forum-varna.net/forum/index.php?showtopic=920)

А дали може с такъв модул дългите на 156-цата да светят на 25% (да речем) като запали колата и да си работят нормално като пуснеш фаровете (в смисъл да ги няма на къси и на 100% на дълги)?

pinko
22-08-2012, 19:09
Принципно може, но аз дадох схемата на някой ако му се занимава.

А не се ли продават някакви ситни релета време, които да включват захранването след няколко секунди?

Реално 4-5 секунди е перфектно.

ecotronic
22-08-2012, 20:34
А не се ли продават някакви ситни релета време, които да включват захранването след няколко секунди?

Реално 4-5 секунди е перфектно.

Готови релета за време се продават и никак не са скъпи.
Но обикновено релето за време се включва при някакво обстоятелство (команда), стои включено определено време (колкото е зададено) и след това изключва. Подобно на стълбищен автомат.
Тук понеже се касае за реализиране на времезакъснение на включването, то практически обикновеното реле за време само по себе си няма да свърши работа без малки допълнения.
От друга страна такава времезакъснителна верига е нещо по-просто и от реле за време, но по-рядко се среща.
За цялата работа са необходими 1 транзистор, 1 кондензатор, 2 съпротивления и електромеханичното реле, което ще управлява фаровете. Това без кутийката е на стойност около 5 - 6 лв. Т.е на стойността на едно време - реле, и не трябва нищо да се преработва.

---------- Post added at 20:34 ---------- Previous post was at 20:30 ----------

А дали може с такъв модул дългите на 156-цата да светят на 25% (да речем) като запали колата и да си работят нормално като пуснеш фаровете (в смисъл да ги няма на къси и на 100% на дълги)?

Да колега, една важна функция на повечето DRL модули е именно това, да намалят мощността на халогенната крушка с цел да могат да се ползват като DRL дългите светлини без да заслепяват, да се удължи значително животът на крушките и да се щадят рефлекторите.

Mury
22-08-2012, 20:44
А вие като се засливате да слагате дневни светлини,чели ли сте какви са изискванията и разпоредбите ?????????
Днес говорих с висшепоставен човек в КАТ и той каза изрично-само къси светлини и дневни светлини оригинално вградени в автомобила,всичко друго не се зачита,даже каза че ще глобяват за това :noooo::noooo::noooo::noooo::noooo: Ето описано и от майор Костов..............http://fakti.bg/avto/46175-zakonni-li-sa-dnevnite-svetlini?page=5

ecotronic
22-08-2012, 20:57
А вие като се засливате да слагате дневни светлини,чели ли сте какви са изискванията и разпоредбите ?????????
Днес говорих с висшепоставен човек в КАТ и той каза изрично-само къси светлини и дневни светлини оригинално вградени в автомобила,всичко друго не се зачита,даже каза че ще глобяват за това :noooo::noooo::noooo::noooo::noooo: Ето описано и от майор Костов..............http://fakti.bg/avto/46175-zakonni-li-sa-dnevnite-svetlini?page=5

Преди малко много внимателно гледах в новините репортажа с висш катаджия, който каза, че няма да се глобява за не-фабрични after-market DRL (LED), ако са монтирани в лицензиран сервиз...............
Каквото и да означава това.
За дългите на понижена мощност като DRL не знам.

pinko
22-08-2012, 20:59

Тези "разбирачи" ги чака много яка изненада в новия брой на списанието. С мнения на юристи, Технотест, Hella и Phillips (лицензирани от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ производители на афърмаркет DRL), дори правни експерти на ЕС, както и други "екстри". Които просто ще им обяснят колко са неграмотни.

Ти да видиш:shock:

alfageorgi
22-08-2012, 21:06
Акъл от милиционери не искам и въобще не са прави защото закона -чл.70 ал.3 от ЗДв.П никъде не се казва фабрично вградени светлини за движение през деня.Така , че всяка лицензирана макар и допълнително поставена светлинна сигнализация-без значение каква марка поставена съобразно изискванията ги оставя с пръст в устата , естествено когато отидат в съда , защото те много ги разбират нещата на пътя , но виж в съда са съвсем други.

Mury
22-08-2012, 21:09
Преди малко много внимателно гледах в новините репортажа с висш катаджия, който каза, че няма да се глобява за не-фабрични after-market DRL (LED), ако са монтирани в лицензиран сервиз...............
Каквото и да означава това.
За дългите на понижена мощност като DRL не знам.

Я ми покажи един лицензиран сервиз за монтаж на дневни светлини.....................:wallbash::wallbash:: wallbash:

pinko
22-08-2012, 21:12
Я ми покажи един лицензиран сервиз за монтаж на дневни светлини.....................:wallbash::wallbash:: wallbash:

Е как бе, Вентура естествено, нали правите технически прегледи:calc:

ecotronic
22-08-2012, 21:16

Ми сега ако не се лицензират сервизите за такава дейност, значи нямат никакъв пазарен нюх,

alfageorgi
22-08-2012, 21:16

Ти си много зле бе човек.Аз ти обяснявам , че лицензирането се изисква само за самите светлини които трябва да отговарят на европейска директива за това къде се поставят , колко е силата на светлината и т.н , не кой ги поставя .Можеш и сам да си ги поставиш стига да спазиш изискванията за отстоянията в милиметри по височина и ширина на челната част на автомобила.Или се опитваш да ми кажеш , че като си сменям гумите трябва да го правя в лицензиран сервиз за гуми.Уважения към нещата които разбираш , но тия с които не си наясно по-добре не спори.

Mury
22-08-2012, 21:17
Е как бе, Вентура естествено, нали правите технически прегледи:calc:

Ние не правим технически преглед............:noooo::noooo::noooo::noooo: и май май не ни се занимава с дейлайт..........:calc::calc::calc::calc:

П.С.Номера на това мнение показва че имам 8 159-ки .....................

badmadafaka
22-08-2012, 21:55
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
изм. и доп. ДВ. бр.60 от 7 Август 2012г.
Чл. 70.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Понеже понятието "светлини за движение през деня" НЕ е обяснено в същия закон, най-вероятно става дума за следното:

Допълнителни разпоредби
§ 6. По смисъла на този закон:
59. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Дневни светлини" са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му.

Кое точно не ви е ясно и от кое точно следва, че ще ме глобят заради монтирани "афтър-маркет" дневни светлини..? Нужно ли е да си юрист за да е ясно..?

Mury
22-08-2012, 22:02
Ти си много зле бе човек.Аз ти обяснявам , че лицензирането се изисква само за самите светлини които трябва да отговарят на европейска директива за това къде се поставят , колко е силата на светлината и т.н , не кой ги поставя .Можеш и сам да си ги поставиш стига да спазиш изискванията за отстоянията в милиметри по височина и ширина на челната част на автомобила.Или се опитваш да ми кажеш , че като си сменям гумите трябва да го правя в лицензиран сервиз за гуми.Уважения към нещата които разбираш , но тия с които не си наясно по-добре не спори.

Я се дръж по прилично,не съм се обръщал към теб за да скачаш,коментирам си с колегите,защото ми е интересно какво смятат да правят.Аз лично няма да си грозя колата с каквито и да е ДЛР диоди и секви простотии а ще си карам на къси/както го правя последните 5-6 г./:noooo::noooo::noooo:

П.С.Ами като отидеш на гумаджия,това е лицензиран сервиз,иначе няма как да работи като такъв.......:calc::calc::calc::calc:

alfageorgi
22-08-2012, 22:49
Спор с тебе на правни теми не мога да имам.Просто няма смисъл ако ме разбираш.Айде много здраве и не се пали излишно , не е полезно за кръвното.

morfius
22-08-2012, 23:21
То ясно, че има готови модули с лиценз.
Но монтирането на нещо допълнително по автомобила което не е предвидено с производството му не иска ли технотест?
Инак защо да не си сложа например фарове от 166 ФЛ...

alfageorgi
22-08-2012, 23:29
Е то по тая логика не може да си сложиш и колани отзат ако караш някоя уникална или стара кола макар да са задължителни отдавна и тя не е имала такива.Технотест се изисква само ако се нарушава конструктивната цялост на автомобила.

morfius
22-08-2012, 23:39
Е то в началото си беше точно така, на автомобили които нямат колани отзад не бяха задължителни... но такъв не ми се е налагало да карам, та не знам как е сега.
Ако трябва да и монтираш колани, какво пречи да те принудят да и монтираш и катализатор, АБС, еърбеци и т.н.
Демек да купиш нова :)

Mury
23-08-2012, 07:21
Е то по тая логика не може да си сложиш и колани отзат ако караш някоя уникална или стара кола макар да са задължителни отдавна и тя не е имала такива.Технотест се изисква само ако се нарушава конструктивната цялост на автомобила.

Kaто си толкова навътре в правните норми,я кажи защо хората имат проблеми с регистрацията на коли от САЩ,не е ли точно заради светлините.Нямам нищо против американските коли,а имам против внесените от острова,но нашите КАТ-аджии са охлюви и регитсрират едните,пък другите не,само че първите са много по опсани за движението.:moon::moon::moon::moon:

alfageorgi
23-08-2012, 09:53
Kaто си толкова навътре в правните норми,я кажи защо хората имат проблеми с регистрацията на коли от САЩ,не е ли точно заради светлините.Нямам нищо против американските коли,а имам против внесените от острова,но нашите КАТ-аджии са охлюви и регитсрират едните,пък другите не,само че първите са много по опсани за движението.:moon::moon::moon::moon:

Естествено мога да ти обясня , но правните консултации се заплащат.
Даже ще ти кажа един виц:Влиза клиент при адвокат и го пита:Вярно ли е , че взимате по 100лв на въпрос .Отговорът бил :Да , вярно е , какъв е втория ви въпрос.

Mury
23-08-2012, 10:52
Естествено мога да ти обясня , но правните консултации се заплащат.
Даже ще ти кажа един виц:Влиза клиент при адвокат и го пита:Вярно ли е , че взимате по 100лв на въпрос .Отговорът бил :Да , вярно е , какъв е втория ви въпрос.

Aхам ясно,ще дойде мачка за погачка :moon::moon::moon::moon::moon:

kolev
23-08-2012, 11:52
Това е схемичката, която налепих и предстои да тестваме в реални условия.
http://snimki.be//store/1/891345639543.JPG

Релето трябва да е с намотка за 12V и ток не по-голям от 200 мА.
Изводът 2 (жълт) управлява фаровете.
Напрежението при което се включват фаровете се подбира от P1.
от сега ти казвам /от собствен опит/ че ще имаш сериозни дертове със следенето на напрежението.релето може и да държи, но на изхода на 555 ще е дискотека.

Тези "разбирачи" ги чака много яка изненада в новия брой на списанието. С мнения на юристи, Технотест, Hella и Phillips (лицензирани от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ производители на афърмаркет DRL), дори правни експерти на ЕС, както и други "екстри". Които просто ще им обяснят колко са неграмотни.

Ти да видиш:shock:
ти още ли не си разбрал че в тая държава като се въведе ново изискване, почва едно яко сричане на българския закон буква по буква. ес мес , добавяйки тия китайски светулки ти изменяш осветителната уредба на автомобила. или минаваш технотест или си незаконен.
между другото, тия китайски светодиоди са напомпани на по-висок ток от възможностите им и пукат като пуканки.

ecotronic
23-08-2012, 12:28
от сега ти казвам /от собствен опит/ че ще имаш сериозни дертове със следенето на напрежението.релето може и да държи, но на изхода на 555 ще е дискотека.

Уважавам опита ти, но да направим и малко сметки:

Типичното за целта реле:

http://store.comet.bg/files/mf/product_images/7534_img_2.jpg

По номенклатура: RSV-1C-M-12H

С основни параметри:

12V133.3mA 40A/12VDC 40A/24VDC 50A max

има съпротивление на намотката 90 ома.

За да се достигне горната граница на товароспособността на 555 (200 mA), напрежението върху намотката трябва да надвиши 18 V.

Ако поради някаква причина напрежението в ел. инсталацията на колата достигне 18 V, дефектирането на 555 ще е най-малкият проблем.

Mury
23-08-2012, 12:31

ти още ли не си разбрал че в тая държава като се въведе ново изискване, почва едно яко сричане на българския закон буква по буква. ес мес , добавяйки тия китайски светулки ти изменяш осветителната уредба на автомобила. или минаваш технотест или си незаконен.
между другото, тия китайски светодиоди са напомпани на по-висок ток от възможностите им и пукат като пуканки.

То по принцип всяко изменение в електрическата или която и да е уредба на автомобила,изисква технотест според закона,и това не е от вчера ............:moon::moon::moon::moon:

pinko
23-08-2012, 13:02
То по принцип всяко изменение в електрическата или която и да е уредба на автомобила,изисква технотест според закона,и това не е от вчера ............:moon::moon::moon::moon:

Ти мина ли на Технотест, като си махна филтъра за твърди частици? Щото това е много по-сериозно изменение в конструкцията, променят се и емисиите, и EURO-нормата...:hehe:

В Германия за махнат филтър ти спират колата от движение и те съдят за укриване на данъци:ranting:

Mury
23-08-2012, 13:27
Ти мина ли на Технотест, като си махна филтъра за твърди частици? Щото това е много по-сериозно изменение в конструкцията, променят се и емисиите, и EURO-нормата...:hehe:

В Германия за махнат филтър ти спират колата от движение и те съдят за укриване на данъци:ranting:

Тва е друг въпрос дали всеки го прави,естествено че 99 % от измененията в автомобила не се обявяват и не се ходи на технотест.Аз не казвам че трябва да се ходи,а само че така е по закон,разбираш ли............:unsure::unsure::unsure::unsure:Прес танете да сравнявате Бг с белите държави,тазм хората получават нещо срещу парите си,а ние нищо,нито пътища нито облекчения в данъците.....................аз като имам фабрично ДПФ да не мислиш че го брига някой за него,данъка ми е 250 лв. вече/беше 450 първите 5 год./

П.С.Нали се сещаш че катаджията мен като ме спре,няма как да разбере че ми няма филтъра,та той не знае какво е това,но знае и може да види ако е изменяна ел.инсталацията на колата. :hitbycupid::hitbycupid::hitbycupid::hitbycupid:

kolev
23-08-2012, 13:42
Уважавам опита ти, но да направим и малко сметки:

Типичното за целта реле:

http://store.comet.bg/files/mf/product_images/7534_img_2.jpg

По номенклатура: RSV-1C-M-12H

С основни параметри:

12V133.3mA 40A/12VDC 40A/24VDC 50A max

има съпротивление на намотката 90 ома.

За да се достигне горната граница на товароспособността на 555 (200 mA), напрежението върху намотката трябва да надвиши 18 V.

Ако поради някаква причина напрежението в ел. инсталацията на колата достигне 18 V, дефектирането на 555 ще е най-малкият проблем.
не, не е това. ползваш 555 като компаратор /имай впредвид и че това не е много добро приложение за него/. ще нагласиш границата на включване при 13,5 волта примерно, ами при колко ще се изключва. имай в предвид че при включени консуматори и въпреки че мултицета показва примерно 14в има резки падове до и под 12. как ще повлияе това на схемата.

преди сричаха на тема ксенони.
тях ги забравиха щото трябваше да сричат на тема ГТП и дневни светлини.
като почнат да сричат на тема катализатори ще забравят за китайските светулки.
все едно не си живял досега в бг и не знаеш как са нещата. всяко чудо за 3 дни :D

-Bobby-
23-08-2012, 13:48
Тва е друг въпрос дали всеки го прави,естествено че 99 % от измененията в автомобила не се обявяват и не се ходи на технотест.Аз не казвам че трябва да се ходи,а само че така е по закон,разбираш ли............:unsure::unsure::unsure::unsure:Прес танете да сравнявате Бг с белите държави,тазм хората получават нещо срещу парите си,а ние нищо,нито пътища нито облекчения в данъците.....................аз като имам фабрично ДПФ да не мислиш че го брига някой за него,данъка ми е 250 лв. вече/беше 450 първите 5 год./

П.С.Нали се сещаш че катаджията мен като ме спре,няма как да разбере че ми няма филтъра,та той не знае какво е това,но знае и може да види ако е изменяна ел.инсталацията на колата. :hitbycupid::hitbycupid::hitbycupid::hitbycupid:

И като види, кво? Той ли е органа, който има право да ти потърси отговорност? Или е онзи там, който се е подписал, че автомобила ти е годен за движение, за което имаш едно картонче за техническа изправност? Че сега ги и снимат вече...

Понеже по-горе стана дума и за майор Костов, който от няколко години е подп. Костов - няколко страници назад в темата вече обсъдихме знаковата му некомпетентност по въпросите, по които се е изказал. Има наредби и правилници, и в тях си пише абсолютно всичко, и разбира се, е в разрез със забавните (както винаги) лафове на Костов, също както и в разрез с думите на кубето Милчев, който се опитваше да звучи супер убедено по bTV... аз обаче, отдавна на тая наведена медия не й взимам репортажите насериозно... последния, на който се смях на глас, беше супер тенденциозно и едностранчиво направен такъв от страна на Стоян Георгиев в сутрешния блок, за това "как било с паркирането там на запад"...

Така че - четете си официалните документи, и такива лаладжии като Милчев и Костов, дооцветени в медии като bTV, просто ги отсвирвайте... само почваме да спорим и да се ядем за глупости, щото еди кой си бил казал еди кво си. Има ясни правила, пише си. Това е.

ecotronic
23-08-2012, 14:08
не, не е това. ползваш 555 като компаратор /имай впредвид и че това не е много добро приложение за него/. ще нагласиш границата на включване при 13,5 волта примерно, ами при колко ще се изключва. имай в предвид че при включени консуматори и въпреки че мултицета показва примерно 14в има резки падове до и под 12. как ще повлияе това на схемата.

В схемата, която съм постнал 555 работи като тригер на Шмид. Тъй като връзките между входовете на компараторите са вътрешно изградени и трудно може да им се повлияе външно, то в такъв режим като правило тригерът на Шмид винаги се характеризира със следното:

1 - Напрежението на включване е 2/3 от захранващото напрежение.

2 - Напрежението на изключване е 1/3 от захранващото напрежение.

Това означава, че за конкретната реализация мереното напрежение трябва да падне под 3 V, което няма как да стане.
И така практически когато напрежението се вдигне до около 13,2V релето включва и повече не може да изключи докато не се изключи от контакт. Т.е - да се угаси двитагеля.

kolev
23-08-2012, 14:26
В схемата, която съм постнал 555 работи като тригер на Шмид. Тъй като връзките между входовете на компараторите са вътрешно изградени и трудно може да им се повлияе външно, то в такъв режим като правило тригерът на Шмид винаги се характеризира със следното:

1 - Напрежението на включване е 2/3 от захранващото напрежение.

2 - Напрежението на изключване е 1/3 от захранващото напрежение.

Това означава, че за конкретната реализация мереното напрежение трябва да падне под 3 V, което няма как да стане.
И така практически когато напрежението се вдигне до около 13,2V релето включва и повече не може да изключи докато не се изключи от контакт. Т.е - да се угаси двитагеля.
няма какво да кажа :cheers:

ecotronic
23-08-2012, 14:38
няма какво да кажа :cheers:

Благодаря за забележките все пак. Често пъти човек пропуска по нещо и когато повече хора дадат акъл, винаги е по-добре.

:cheers:

Mury
23-08-2012, 14:55
Ейййй,веднъж двама знаещи да се разберат като хората :cheers::cheers::cheers::cheers:

kolev
23-08-2012, 14:57
бях пред подобно решение но се хвърлих на ШИМ. при 25-30% запълване irf4905 не ги усеща двете халогенки.

freekyou
23-08-2012, 18:08
http://www.tuning.bg/forums/index.php?/topic/77275-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D 1%82-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D 1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8-102%D0%BB%D0%B2/ актуална информация... :unsure:

ecotronic
23-08-2012, 18:28
http://www.tuning.bg/forums/index.php?/topic/77275-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D 1%82-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D 1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8-102%D0%BB%D0%B2/ актуална информация... :unsure:

На мен ми става все по-ясно това, че все по-богатите, все по-често диктуват на все по-бедните по все по-нагъл начин правилата на своята игра!

-Bobby-
23-08-2012, 18:33
Гладът в света не е поради това, че не можем да нахраним бедните, а поради това че не можем да нахраним богатите.

Sunny
23-08-2012, 18:34
ecotronic
все си мисля ,че kolev е прав .

Отдлу ти поствам едно тулче/генератор за 555
смени си разширенеието нарая на .zip че форумо не позволява да се качи архив по-голям от 97к .

ecotronic
23-08-2012, 20:12
ecotronic
все си мисля ,че kolev е прав.

Какво имаш впредвид?

Благодаря за тулчето, но върху 32 - битова Vista ми дава грешка при стартиране и не работи. Изтеглих го и от сайта и пак същата работа.

Sunny
23-08-2012, 20:42
sux вярно , забравих :(
Тулчето не бачка на виста и 7 , само XP ,98 >

fred
24-08-2012, 00:24

И аз го четох някъде днес, демек, трябва да се изчака становището на органите

Alexanderbb
24-08-2012, 07:33
Абе аз като казвам че е време за сопите .....

Mury
24-08-2012, 07:33
Ще се вслушате накрая в батко,ма да видим,в крайна сметка ще излезе,че е най-добре да си караш на фарове :plane::plane::plane:

lordliness
24-08-2012, 07:44
Ще се вслушате накрая в батко,ма да видим,в крайна сметка ще излезе,че е най-добре да си караш на фарове :plane::plane::plane:
И аз мисля така, не искам да си загрозявам колата с присадки.Крушки с УВ защита да не повреждат пластмасите(въпреки, че УВ уж не минава през стъкло)

morfius
24-08-2012, 08:20
Какво имаш впредвид?

Благодаря за тулчето, но върху 32 - битова Vista ми дава грешка при стартиране и не работи. Изтеглих го и от сайта и пак същата работа.

Пробвай да го пуснеш в Хр съвместим режим, понякога такива програмки тръгват така.

kolev
24-08-2012, 10:36
ecotronic
все си мисля ,че kolev е прав .

Отдлу ти поствам едно тулче/генератор за 555
смени си разширенеието нарая на .zip че форумо не позволява да се качи архив по-голям от 97к .

за кое. за хистерезиса ли. по принцип се ползват ОУ или специализирани компаратори щото са точно за това, а 555 има ограничения там. все пак всичко си е до решение. важното е да работи и като го тества ще се разбере.

ecotronic
24-08-2012, 11:13
Идеален си е 555 за конкретното приложение. И то точно поради големия хистерезис.

Ето я схемата на 555:

http://snimki.be//store/1/871345795725.png

Хистерезисът зависи от опорните напрежения на двата компаратора. А те зависят от делителя на напрежение, изграден от резисорите R.
А те са с еднакви стойности и са вътрешно изградени.
Затова праговете за 2/3Ucc и 1/3Ucc. и не може да им се повлияе външно.

ivan dimitrov
24-08-2012, 11:26
:?:

kolev
24-08-2012, 11:44
Идеален си е 555 за конкретното приложение. И то точно поради големия хистерезис.

Ето я схемата на 555:

http://snimki.be//store/1/871345795725.png

Хистерезисът зависи от опорните напрежения на двата компаратора. А те зависят от делителя на напрежение, изграден от резисорите R.
А те са с еднакви стойности и са вътрешно изградени.
Затова праговете за 2/3Ucc и 1/3Ucc. и не може да им се повлияе външно.

абе имаше една далавера с резистор на пин 5 да се стесни границата, ама то това е точно обратното на което се иска.
като недостатък на схемата можеби единствено при завъртане на стартер ако двигателя не запали като хората от първи път може да се случи лампите да се включат.
тества ли я вече.

ecotronic
24-08-2012, 13:07
абе имаше една далавера с резистор на пин 5 да се стесни границата, ама то това е точно обратното на което се иска.
като недостатък на схемата можеби единствено при завъртане на стартер ако двигателя не запали като хората от първи път може да се случи лампите да се включат.
тества ли я вече.

Утре ще проведем реалните тестове и ще обадя резултата.

Sunny
24-08-2012, 18:33
за кое. за хистерезиса ли. по принцип се ползват ОУ или специализирани компаратори щото са точно за това, а 555 има ограничения там. все пак всичко си е до решение. важното е да работи и като го тества ще се разбере.

Точно ;)

Схемата на 555 си е универсална ,но за общо приложение . За бюджетно решение става .
С анаогов компаратор идеята може да се изгради лесно плюс допълнителни екстри но цената се увеличава и все пак си струва .

ммм Колев абе за 5-ти крак не беше ли 100nF към маса ?
Принципнно ако му се подаде модулиран сигнал на 5-ти крак може и да се управлява - примерно да гаси схемата когато се пуснат фаровете ръчно .

ще взема да изровя от скрапа една 555-ца да си поиграя ;)

http://www.555-timer-circuits.com/

DRIVING A RELAY Circuit (http://www.555-timer-circuits.com/driving-a-relay.html)

ecotronic
24-08-2012, 21:32
Вие ще ме скъсате с Колев с този 5 - ти крак.:notworthy:
Има поне 5 много по лесни начина да управляваме схемата вместо да подаваме модулирани сигнали на 5 - ти крак.

Ако ще говорим за по екстравагантно решение, това е друг въпрос.

:cheers:

kolev
25-08-2012, 07:16
Точно ;)

Схемата на 555 си е универсална ,но за общо приложение . За бюджетно решение става .
С анаогов компаратор идеята може да се изгради лесно плюс допълнителни екстри но цената се увеличава и все пак си струва .

ммм Колев абе за 5-ти крак не беше ли 100nF към маса ?
Принципнно ако му се подаде модулиран сигнал на 5-ти крак може и да се управлява - примерно да гаси схемата когато се пуснат фаровете ръчно .

ще взема да изровя от скрапа една 555-ца да си поиграя ;)

http://www.555-timer-circuits.com/

DRIVING A RELAY Circuit (http://www.555-timer-circuits.com/driving-a-relay.html)

за ей това нещо става въпрос
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555Comparator.GIF

сега като каза, се сещам че схемата на екотроник трябва да може да се гаси автоматично при пускане на габарити. това може да се изпълни като минус на бобината на релето се закачи на + на габаритите. - ще се получава последователно през крушките, а когато се включат габаритите, там ще има 12в.
аз съм се насочил да следя напрежението на крушката на алтернатора. така е по-лесно а и като бонус ако алтернатора спре да зарежда ще се загасят и фаровете.

Alexanderbb
25-08-2012, 11:03
Модата на каране на дълги се засилва с всеки изминал ден. Предполагам за това има вина и идеята че ако някак си намалиш силата на светене на крушката с 30-40% то тя някак си ще спре да свети напред и нагоре и няма да пречи на околните.

ecotronic
25-08-2012, 13:28
за ей това нещо става въпрос

сега като каза, се сещам че схемата на екотроник трябва да може да се гаси автоматично при пускане на габарити. това може да се изпълни като минус на бобината на релето се закачи на + на габаритите. - ще се получава последователно през крушките, а когато се включат габаритите, там ще има 12в.
аз съм се насочил да следя напрежението на крушката на алтернатора. така е по-лесно а и като бонус ако алтернатора спре да зарежда ще се загасят и фаровете.

Вземаш ли впредвид факта, че при така реализиран тригер на Шмид, изходът е инвертиран. Това означава, че (-) на бобината на релето трябва да се закачи на изхода на тригера.
Накратко - мисля, че за да се приложи идеята ти, трябва схемата да не инвертира нивата.

RaIDeR
29-08-2012, 16:02
Какви са тея китайски фенерчета дето ги слагате,че режете и решетки,грозотия мама мия . А и са такива боклуци ,че ще има да ги сменяте по често от крушките .
Инъче тези схеми и продаващи се такива модули не са никак лошо решение .
От колко време е тоя закон и вече всеки трети който виждам е бушониран изсвяткало му едното око ще има да сменяме крушки рефлектори,стой та гледай .

badmadafaka
29-08-2012, 16:08
@pinko: Какво стана с черната боя - качи някоя снимка ако си ги направил по-черни... :biggrin:

pinko
29-08-2012, 17:46
@pinko: Какво стана с черната боя - качи някоя снимка ако си ги направил по-черни... :biggrin:

Не съм правил нищо още - не мога да си стигна до Волвото - миналата седмица бръмчах с Фиат 500С и Мини Роудстър, после некви Тайоти и Рена, а тая седмица съм с електровоза. Волвото хвана паяжини вече...

PEPI-2ALFA
29-08-2012, 19:32
От колко време е тоя закон и вече всеки трети който виждам е бушониран изсвяткало му едното око ще има да сменяме крушки рефлектори,стой та гледай .
Ето го единия от косвените плюсове, за който споменах в предно изказване - още през деня ще се виждат нередовните и ще се отстраняват своевременно. Нали не мислиш, че всички еднооки са станали такива след приемането на поправките?

RaIDeR
29-08-2012, 20:18
Ето го единия от косвените плюсове, за който споменах в предно изказване - още през деня ще се виждат нередовните и ще се отстраняват своевременно. Нали не мислиш, че всички еднооки са станали такива след приемането на поправките?

Прочете ми мисълта колега,точно това мисля или поне по-големият процент е в следствие на денонощтното нагнетяване на крушките + 40 градосовата жега .
П.С. Неска тотално изпуших с тас кола целия град разкопан,главни пътища без грам асвалт с дупки по 50 см дълбочина,те фарове ще ме карат да пускам гниди таквис. Пък куките нито със сирена се движат нито с включени фарове !!!

ecotronic
29-08-2012, 20:46
Прочете ми мисълта колега,точно това мисля или поне по-големият процент е в следствие на денонощтното нагнетяване на крушките + 40 градосовата жега .
П.С. Неска тотално изпуших с тас кола целия град разкопан,главни пътища без грам асвалт с дупки по 50 см дълбочина,те фарове ще ме карат да пускам гниди таквис. Пък куките нито със сирена се движат нито с включени фарове !!!

Ти недей така сега. Те от кат си знаят работата. Ти съзнаваш ли каква заплаха представляваш ако не караш със запалени фарове по обяд в града???
Как ще виждаш дупките по пътя без фаровете?:grandpa:

i.ganchev.ganchev
30-08-2012, 01:55
Ти недей така сега. Те от кат си знаят работата. Ти съзнаваш ли каква заплаха представляваш ако не караш със запалени фарове по обяд в града???
Как ще виждаш дупките по пътя без фаровете?:grandpa:

Ма тъй си е да го ева...
Оня ден, излизам си аз от една бензиностанция и забравих да си пусна фарчетата. Едно ченге, оставили го под едно дърво... целия се опекал като риба на сухо, ама дебне... като ме видя, изкочи на средата на пътя и почна да го мята тоя слънчоглед.
Викам - знам бе брато, забравих да ги пусна. Още нямам навика, кво да напрая... до ся 100 години се е карало без фарове, сега за 2 седмици искат и навици да имаш изградени.
На ченгето обаче много му пука. Той се пекал на тва слънце, жабясал.. ся и да ме пусне без фиш ли... писа ми там 20 кинта и заминах.

След 10 мин, гледам една патрулка си джитка без фарове. След още 10 мин, друга патрулка дет и свети само единия фар.

Е дееба държавата, стана ми тъпо. Глобяват те... алабала... пък те си праят квот им душа сака и няма кой на тях контроли да им наложи.
Е правилно ли е сега това... примерите за реда - най-нередовни.
Проклинам ги... мадята да им изсъхнат :flex: :pain:

И все ми е на ъкъла... какъв смисъл има, да си седя в задръстване по 20-30 мин, пред мен 100 коли, зад мен 100 коли. Движим се с по 1 метър на 10 минути, и в тая обстановка да ми светят фаровете. За извън града разбирам, ама за градското... аз ли съм тъп... не мога и не мога да хвана смисъла...

Kuku
30-08-2012, 09:08
Е дееба държавата, стана ми тъпо. Глобяват те... алабала... пък те си праят квот им душа сака и няма кой на тях контроли да им наложи.То да беше само за патрулките, че и само за полицията - ТО Е ЗА ВСИЧКО!!!
Безнаказана власт.... трябваше разстрели да има едно време.... :?

Mind_Control
30-08-2012, 14:40
Аз вчера отървах кожата. Бях забравил да си пусна фаровете. Почнаха да мрънкат полицаите, какво ще правиме сега. Аз им казах- не знам. И в крайна сметка ми върнаха документите по живо, по здраво.

vaklinator
30-08-2012, 16:46
Против съм поредната глупост. Затова напоследък зечестиха случаи на самозапалили се автобуси и други превозни средства. Елекрическата инсталация и самия фар не са пригодени да работят лятото през ДЕНЯ когато температурата на сянка е 40 градуса и нагоре, а на слънце, кадето дефакто се движат автомобилите е 60 или много повече. С нагряването на халогенната крушка от 50W този фар лесно става като включен котлон. Елекрическите куплонзи с разни пластмасови изолатори се разтапят и често проводниците се оголват и могат да предицвикат пожар. Въпреки всичко предпазителя няма да изгори, защото все още няма реално късо съединение.
Най-вероятно е вие като пътник в автобуса да изгорите-не го пожелавам на никой.
Останалите неприятности от тая тъпотия са известни. А именно ЗАСЛЕПЯВАТ те и през ДЕНЯ! Много водачи немогат да преценят на къси ли са, на дълги ли и пердашат с люта газ, а аз .... не ги виждам и през деня, защото заслепяват. Няма нужда да пиша повече, защото нищо положително няма в чиновническата алчност за рушвети и подкупи на ченгета. Единствено затова е гласуван този тъпизам уважаеми колеги.

SIS
31-08-2012, 08:40
Ти пък - не си прав да знаеш. Единствения начн, по който това ни бърка в джоба е с някакви мизерни 50 лева годишно за гориво. Какви са тези рушвети, рефлектори, заслепявания, ел. инсталации и други. Иначе сериозно, скоро очаквам и тема/и за 'глобени' поради изгорели крушки.

П.П. А да - поне един живот ще спасим така (няма значение колко ще затрием). Иначе гледай какво чудо става като се намали скоростта някъде (но там протестите са, защото по-ниската скорост не е по-безопасна и няма шанс да се спаси нито един живот).

kolev
31-08-2012, 10:41
абе като /казвам "като" щото със сигурност ще ти се случи/ ти изгори някоя крушка /за което няма да разбереш през деня естествено/ и те спрат катаджиите отнасяш акта директно. можеш естествено да си носиш и по 2 резервни крушки от вид и ако се сетиш да кажеш на катаджията че ще отстраниш неизправността на място, остава само въпроса че на някои автомобили за целта трябва да свалиш калника :D
като /"като" пак по същата причина/ ти се случи да забравиш да включиш фаровете поради каквато и да е причина им идваш на воле на ушавите.

а статистика че това спасява животи няма. напротив, ефекта е обратен. стават "невидими" участници от движението като - пешеходци,велосипедисти,мотористи,каруци,автомобил и с неизправни светлини, маневриращи автомобили ...