Log in

View Full Version : Включени светлини ?!?!?!?!?

Pages : 1 2 [3]

vaklinator
31-08-2012, 10:51
Ти пък - не си прав да знаеш. Единствения начн, по който това ни бърка в джоба е с някакви мизерни 50 лева годишно за гориво. Какви са тези рушвети, рефлектори, заслепявания, ел. инсталации и други. Иначе сериозно, скоро очаквам и тема/и за 'глобени' поради изгорели крушки.

П.П. А да - поне един живот ще спасим така (няма значение колко ще затрием). Иначе гледай какво чудо става като се намали скоростта някъде (но там протестите са, защото по-ниската скорост не е по-безопасна и няма шанс да се спаси нито един живот).

Дори и ти да си правия 3 милиона коли по 50 лева са 150 милиона!!!! На Бойко гордостта - спортната зала струва 100 милиона, а БДЖ го продават за твоите "мизерни" 50 лева годишно или точно за 150 милиона!!! Срамота, няма пари за мотрисите на Сименс и сега Бате бойко бартеросва БДЖ за дълг. И това го казваш за една година, а за 10 години? Милиард и половина ли прави, ако ц;ените останат непроменени??

SIS
31-08-2012, 10:58
Е не - сега вече сериозно не си прав. Мисля, че иронията беше повече от ясна. Но даже и да не е била - това:
Иначе сериозно, би трябвало да те подсети. А в хода на темата съм си изказал и наистина сериозно мнението по въпроса.

П.П. За да не стане пак объркване: аз съм напълно против тази глупост с постоянното каране на светлини, клаксони, ултразвук и други подобни

badmadafaka
31-08-2012, 11:06
Наистина има нещо, че стават "невидими" селските тарикатчета, които смятат, че закона не важи за тях (не, че го подкрепям, но като вече е закон трябва да се спазва)...
Миналата седмица на един разбит, но натоварен път, срещу мен караше един такъв тарикат и аз почти бях тръгнал да изпреварвам без да го отразя, че е там, понеже нищо не светеше по колата му... Някакси човек вече кара с презумпцията, че насрещната кола я виждаш, че свети от 100км...
Подобно нещо ми се случи веднъж като един караше срещу мен на детелината на "Околовръстното" и "Тракия" - избегнах челния удар буквално в последния момент, защото дори и след като го видях продължих за секунда-две да си карам нормално - просто мозъка ти отказва да възприеме, че може да има чак такъв дебил, който кара срещу теб на такова място и ти трябва време да осъзнаеш очевидното...

Така, че съм съгласен с доводите за "хранилките" и "дебненето", единствено с цел "щавене", обаче от друга страна се чудя дали санкцията за неспазване на това изискване на закона не е прекалено малка, че да накара селските тарикати да го спазват...

-Bobby-
31-08-2012, 11:37
Много ми е интересно - сума ти хора тук вадят примери как посред ясен бял ден (все тая слънчев или облачен) не видели еди кой си насреща (дъжд, сняг, мъгла и сумрак не коментираме, да уточня).
Абе, "колеги", честно, почвам все повече да се плаша... вие чий го дървите на пътя, като сте толкова зле със зрението и възприятията?
Горките пешеходци и велосипедисти, по тоя повод... те няма как да се разхождат светещи като коледни елхи... Господ да им е на помощ, просто, щом цели метални еднотонни+ машини не успявате да отразите посред бял ден - какво остава за човечец с тъмни дрехи някъде на сенчесто, например, или велосипедист...

Не знам, ама или аз не съм съвсем наред, че винаги на пътя успявам да виждам по-напред от почти всички останали, та дори возещи се при мен са се изненадвали как така съм успял да видя, че идвало ППС, при положение, че има завой, а ППС-то дори не беше с пуснати светлини - ми ей така, абсолютно навсякъде, където е възможно, хвърлям погледи между всяко дръвче, храстче и пролука по завоите. Аз ли не съм съвсем наред, че винаги когато карам се старая така да съм съсредоточен в карането си, почти толкова, колкото съм и на пистата, без значение дали возя сладкодумни хора дори (които са намеквали за темерутщина от моя страна, докато ги возя, явно е очевидно защо)?
Или проблема е, че на пътя е пълно с льохмани, дето не знаят къде се намират, забравят, че шофирането е нещо отговорно, а не нещо, което може да съчетаеш с плямпане, ядене, пиене, пушене, слушане на музика като в дискотека, за гсм-и да не говорим.

Честно, знам, че ще ми се нахвърлите, обаче - "колеги", вие щом разчитате на тези около вас да са с фарове през деня, за да забележите, че са там, и тия, дето не са ги пуснали - не ги виждате и са дебили според вас, то на мен ми е неудобно чак да кажа какво мисля за вас, уменията ви и мястото ви на пътя като водачи. По-стршаното е, че с такива "умения" и възприятия, определено дори сте заплаха на пътя за мен. Едни пуснати фарове, щом са ви решението на проблема, определено мога да ви препоръчам спешно да направите нещо по въпроса със себе си зад волана, или ако не - да ограничите присъствието си там. Сега ме нахранете, обаче това ми е мнението.

badmadafaka
31-08-2012, 12:34
Не е това... Просто като всички са на фарове и някакси привикваш с идеята, че движещите се коли срещу теб са на фарове. И не става дума за това да не го видиш - става дума за това да не го отразиш веднага, че се движи срещу теб, както в примера, с детелината, който съм дал...
Става дума за 1 на 1000 случая, в който на всеки се случва да мисли за нещо друго и да не е 100% концентриран в шофирането и в този случай става дума за 1/10 част от секундата с която си забавяш реакцията заради описаното от мен, ама в крайна сметка колко ти трябва за да стане "сакатлък"..?

ecotronic
31-08-2012, 13:49
Много ми е интересно - сума ти хора тук вадят примери как посред ясен бял ден (все тая слънчев или облачен) не видели еди кой си насреща (дъжд, сняг, мъгла и сумрак не коментираме, да уточня).
Абе, "колеги", честно, почвам все повече да се плаша... вие чий го дървите на пътя, като сте толкова зле със зрението и възприятията?
Горките пешеходци и велосипедисти, по тоя повод... те няма как да се разхождат светещи като коледни елхи... Господ да им е на помощ, просто, щом цели метални еднотонни+ машини не успявате да отразите посред бял ден - какво остава за човечец с тъмни дрехи някъде на сенчесто, например, или велосипедист...

Не знам, ама или аз не съм съвсем наред, че винаги на пътя успявам да виждам по-напред от почти всички останали, та дори возещи се при мен са се изненадвали как така съм успял да видя, че идвало ППС, при положение, че има завой, а ППС-то дори не беше с пуснати светлини - ми ей така, абсолютно навсякъде, където е възможно, хвърлям погледи между всяко дръвче, храстче и пролука по завоите. Аз ли не съм съвсем наред, че винаги когато карам се старая така да съм съсредоточен в карането си, почти толкова, колкото съм и на пистата, без значение дали возя сладкодумни хора дори (които са намеквали за темерутщина от моя страна, докато ги возя, явно е очевидно защо)?
Или проблема е, че на пътя е пълно с льохмани, дето не знаят къде се намират, забравят, че шофирането е нещо отговорно, а не нещо, което може да съчетаеш с плямпане, ядене, пиене, пушене, слушане на музика като в дискотека, за гсм-и да не говорим.

Честно, знам, че ще ми се нахвърлите, обаче - "колеги", вие щом разчитате на тези около вас да са с фарове през деня, за да забележите, че са там, и тия, дето не са ги пуснали - не ги виждате и са дебили според вас, то на мен ми е неудобно чак да кажа какво мисля за вас, уменията ви и мястото ви на пътя като водачи. По-стршаното е, че с такива "умения" и възприятия, определено дори сте заплаха на пътя за мен. Едни пуснати фарове, щом са ви решението на проблема, определено мога да ви препоръчам спешно да направите нещо по въпроса със себе си зад волана, или ако не - да ограничите присъствието си там. Сега ме нахранете, обаче това ми е мнението.

Напълно споделям казаното.
Накратко:

Щом някой ти е дал книжка и така ти е разрешил да участваш в движението по пътищата, следва да се е убедил и в това, че си с нормални психо-физически функции. (недоумявам, защо махнаха психофизическия тест за любители шофьори)
Щото по логиката по която се върви, за да се намалят произшествията, следва да се направят още много неща, някои от които:

- Всички коли да се боясисат в сигнално-оранжево
- Включените през деня фарове по-добре да мигат вместо да светят постоянно.
- На автомобила да се веят по няколко ярки знамена
- Пред колата да върви човек, размахващ флагове като на летище.

............и ако не изпълниш някое от горните - глоба 1000лв.

Пък това, че не си добре със зрението, това няма абсолютно никакво значение.

morfius
31-08-2012, 14:05
Хайде стига с това свеждане до абсурд, изтърка се вече.
Ясно, че на бай-Ганьо му е гордост да тарикатее със системата, но аман от мрън, мрън... аз съм про, аз съм си ок, другите не ставате и сие.
Има къде по-големи и по-важни неща от тия фарове.
Ползата ще я видите като свикне стадото, няма да се чудите защо в проливен дъжд или късен вечерен сумрак се движат призраци по пътищата.
А вредата от тях... един малоумен светофар на възлово място или 2 - 3 заспали :sheep: на него вредят повече на разхода и екологията.

old alfist
31-08-2012, 14:09
Добре би било да разрешат и фаровете за мъгла през деня - 166-цата има много отворена визия с всичките фарове.

ecotronic
31-08-2012, 14:12
Според мен няма по-добра илюстрация на понятието "свеждане до абсурд" от изобилието от малоумни закончета и правилца, които генерират малоумниците в парламента, докато лижат задника на европейския big brother.

Да не обръщаме внимание на дребните неща.
Те именно дребните неща правят големите неща.

В общи линии, това което се случва е началото на полицейщината.

morfius
31-08-2012, 14:42
Някой чете с презумции :)
За приоритети да сте чували?
Де да беше полицейщина, то чиста милиционерщина... на много по-големи нива от тия фарове.
Абе компютри ли бяха, компоти ли, изнесени ли, внесени ли.

badmadafaka
31-08-2012, 14:50
Сега някой като спомена фарове за мъгла се замислих... Не си ли противоречат задължението да се кара на фарове със забраната да се кара на светлини за мъгла в ясно време..?
Довода за светлините за мъгла е бил, че пречат, заслепяват и т.н... Супер! Ама те светят на 2 метра пред колата, а фаровете светят на 20 метра и те са ОК да се ползват постоянно, нещо повече - задължително е да се ползват постоянно... Нещо май, а..? :mrgreen:

SIS
31-08-2012, 14:59
Хайде стига с тия глупости, че вредата е само върху екологията. Повишеният разход, комбиниран със спорни ефекти показва само колко лобистки е закона. Ясно е, че на бай Ганя най му харесва да е бандит - да лети по пътя и да го виждат от далече, но аман от ментори и дрън дрън.
В темата за фарове, фаровете са най-важното нещо.
А ползата вече я виждаме - КАТ най-после се забелязва да вършат това, за което съществуват - следят за спазването на закона (и то без да се крият) - с голям кеф спират всичко дето не свети. И ползата от 30-те км в града също може да се види когато "стадото" свикне и няма да се чудим защо се движат изстребители пред училищата, ама нещо там не виждам толкова активна подкрепа. А вредата от 30-те км в града един малоумен светофар или няколко заспали :sheep: на същия биха те забавили много повече. Но да се повторя - не виждам голяма подкрепа. Май наистина бай ти Ганя си го кефи да е бандит - даже е готов да си плаща за това.

ecotronic
31-08-2012, 15:05
Сега някой като спомена фарове за мъгла се замислих... Не си ли противоречат задължението да се кара на фарове със забраната да се кара на светлини за мъгла в ясно време..?
Довода за светлините за мъгла е бил, че пречат, заслепяват и т.н... Супер! Ама те светят на 2 метра пред колата, а фаровете светят на 20 метра и те са ОК да се ползват постоянно, нещо повече - задължително е да се ползват постоянно... Нещо май, а..? :mrgreen:

Такива обърквации и противоречия често пъти смехотворни, произтичат от това, че липсва експертното присъствие при коването на законите.

---------- Post added at 15:05 ---------- Previous post was at 15:02 ----------

Май наистина бай ти Ганя си го кефи да е бандит - даже е готов да си плаща за това.

Ма то си е жив бандитизъм това да караш със 60!

SIS
31-08-2012, 15:13
Не че има смисъл да се обяснявам, но.....
Идеята не е в 60-те, 30-те 140-те. Идеята е, че се приветства 140 по магистралите, когато всички реват, че нашите пътища не стават за такива скорости. Лицемерно се твърди, че заслепяването ще спаси човешки животи и дори един да спаси това било достатъчно, за да се приеме подобен закон като в същото време всяко споменаване за намаляване на скоростта (където и да е) се посреща на нож (а смея да твърдя, че по-ниската скорост би спасила много повече животи). Когато има някакво ограничение на скоростта -това е хранилка и рекет с единствената идея да се стриже стадото (наистина много от тях са), но за фаровете това не е така (и о чудо, защото поне един живот сме щели да спасим - никой не споменава колко ще погубим). И всичко това води до логичното заключение, че болшинството искат да карат бързо и да светят ярко - напомня много за 'мутрите' от 90-те.

old alfist
31-08-2012, 15:16
Ми тъй, де, като ще светим - да светим.
Трябвало фарове през деня, но да не тези за мъгла, да не са дълги, а да са някакви точно определени, защото така са си наумили.

morfius
31-08-2012, 15:17
Хайде стига с тия глупости, че вредата е само върху екологията. Повишеният разход, комбиниран със спорни ефекти показва само колко лобистки е закона. Ясно е, че на бай Ганя най му харесва да е бандит - да лети по пътя и да го виждат от далече, но аман от ментори и дрън дрън.
В темата за фарове, фаровете са най-важното нещо.
А ползата вече я виждаме - КАТ най-после се забелязва да вършат това, за което съществуват - следят за спазването на закона (и то без да се крият) - с голям кеф спират всичко дето не свети. И ползата от 30-те км в града също може да се види когато "стадото" свикне и няма да се чудим защо се движат изстребители пред училищата, ама нещо там не виждам толкова активна подкрепа. А вредата от 30-те км в града един малоумен светофар или няколко заспали :sheep: на същия биха те забавили много повече. Но да се повторя - не виждам голяма подкрепа. Май наистина бай ти Ганя си го кефи да е бандит - даже е готов да си плаща за това.

И после що говоря, че свеждането до абсурд се изтърка... :mrgreen:

SIS
31-08-2012, 16:02
Какво имаш предвид?

П.П. Трупането на мнения все още ли се брои за нещо?!

RaIDeR
31-08-2012, 18:18
Мен не ме бърка тоя закон или някой друг пак от елементарните,но тъпото е това ,че има къде къде по-наболели и важни проблеми и въпроси където да отидат тези пари .
Те само гледат да цоцат колкот може или по скоро каквото е останало,щото то няма вече,изобщо не се замислят за тея чивтета на голия тумбак.Определено въпроса не е в тея фарове а в лицемерността и безкруполността.Лично според мен това са прости хора ама много,ще кажа и защо . Ако икономиката е по-добра ще има по-вече пари за крадене,да отделят някакви пари за нас да сме доволни пък другото да крадат и това за крадене ще става все по вече и по вече щото икономиката ще върви .Ама те разсъждават мн елементарно "ся ние сме на влас 4 год дай да крадем кот има,после другите да се оправят"тей ама то няма вече за крадене и продаване,затва се чудят ква простотия да измислят,че малко от малко тей по-набързо да чопнат .

morfius
31-08-2012, 18:22
Мен не ме бърка тоя закон или някой друг пак от елементарните,но тъпото е това ,че има къде къде по-наболели и важни проблеми и въпроси където да отидат тези пари .
Те само гледат да цоцат колкот може или по скоро каквото е останало,щото то няма вече,изобщо не се замислят за тея чивтета на голия тумбак.Определено въпроса не е в тея фарове а в лицемерността и безкруполността.Лично според мен това са прости хора ама много,ще кажа и защо . Ако икономиката е по-добра ще има по-вече пари за крадене,да отделят някакви пари за нас да сме доволни пък другото да крадат и това за крадене ще става все по вече и по вече щото икономиката ще върви .Ама те разсъждават мн елементарно "ся ние сме на влас 4 год дай да крадем кот има,после другите да се оправят"тей ама то няма вече за крадене и продаване,затва се чудят ква простотия да измислят,че малко от малко тей по-набързо да чопнат .

Е нали след 4 години ще са други... следващия "спасител" вече е подготвен.
А стадото се плюе за дреболии...
Та за това и краденето е - след мен и потоп.

---------- Post added at 18:22 ---------- Previous post was at 18:20 ----------

Какво имаш предвид?

П.П. Трупането на мнения все още ли се брои за нещо?!

Опита да сведеш до абсурд мнението на другия показва липса на доводи.
(Все пак населено място не е само жилищна зона в София или Варна)
Тук мнения отдавна не се трупат :)

pinko
31-08-2012, 18:26
Е нали след 4 години ще са други... следващия "спасител" вече е подготвен.
А стадото се плюе за дреболии...

Интересно ми е сегашният месия-помпиер Тиквоний колко процента ще събере догодина? Имам много приятели, познати и колеги, които адски възторжено гласуваха за него, а сега го псуват най-свирепо.

Дали ще мине 4-процентовата бариера след гладната зима?

vladev
31-08-2012, 18:27
Единствено не подкрепям да се движим в градовете на фарове - малко безсмислено ми е наистина. Иначе:

[...] няма да се чудите защо в проливен дъжд или късен вечерен сумрак се движат призраци по пътищата. [...]

Само заради това съм с 2 ръце ЗА. ВСEКА ПЪТ когато завали дъжд има поне 2-3 кретена да летят инкогнито.

Отностно 30-те км в градовете - да бяхте прочели статията до край, а не само заглавието. На няколко места се казва, че в градовете остава 50, а на някой места ще е 30, като например еднопосочните улици в центъра. Това е предложение за общинска наредба, а не законопроект. Не се хлъзгайте по на журналята заглавията.

За екологията, изгорелите крушки, рефлектори, превъртели електромери на колите - има решения. Пътувайте с метро, тролей, колело (осветете го като коледна елха ако искате, за всеки случай) или си купете нова кола (Алфа) с DLR.

morfius
31-08-2012, 18:37
Интересно ми е сегашният месия-помпиер Тиквоний колко процента ще събере догодина? Имам много приятели, познати и колеги, които адски възторжено гласуваха за него, а сега го псуват най-свирепо.

Дали ще мине 4-процентовата бариера след гладната зима?

Зависи колко пари реши да налее, нищо чудно и да е събрал достатъчно в партийната касичка да си купи изборите.
И не иде реч за кебапчета и сие...
Но да не пращаме съвсем темата в шеста глуха.

---------- Post added at 18:37 ---------- Previous post was at 18:30 ----------

Единствено не подкрепям да се движим в градовете на фарове - малко безсмислено ми е наистина. Иначе:

Само заради това съм с 2 ръце ЗА. ВСEКА ПЪТ когато завали дъжд има поне 2-3 кретена да летят инкогнито.

Отностно 30-те км в градовете - да бяхте прочели статията до край, а не само заглавието. На няколко места се казва, че в градовете остава 50, а на някой места ще е 30, като например еднопосочните улици в центъра. Това е предложение за общинска наредба, а не законопроект. Не се хлъзгайте по на журналята заглавията.

За екологията, изгорелите крушки, рефлектори, превъртели електромери на колите - има решения. Пътувайте с метро, тролей, колело (осветете го като коледна елха ако искате, за всеки случай) или си купете нова кола (Алфа) с DLR.

Че то това му е единствения смисъл на светенето в градски условия... просто няма как лесно да се дефинира ясно измерима намалена видимост (броя капки дъжд ли ще броят, свечеряването според часа и деня и т.н.).
Извън града вече е ясно.

Колкото до другата тема, не напразно писах, че журналята я разбрали, я не.

old alfist
31-08-2012, 18:41
На инж.Тиквоний му влизат 20млн.месечно - не знам как ги разпределя.

i.ganchev.ganchev
31-08-2012, 19:05
Със средна заплата 300 лв. на месец, дали му се дават на българина 50+ лв. годишно за допълнително гориво?
Ми то тука 50 лв, там 50 лв... е за ядене няма ли да оставим малко бе!?

Извинявайте, ама като се мислят такива закони, редно е да се помисли и за хората, които ще трябва да ги спазват. Не щото на Бойко му е кеф да му свети града и през деня.

То не може само да изисква... липсва мотивация, ако ме разбирате правилно. И никакви мрън-мрън не съществуват на празно. Ако ги има, значи има защо... тъй че, извинете ме защитниците на тъпи закони, ама има ред други неща, за които първо трябва да се помисли, преди да се пердприеме каквото и да било, което да ощети допълнително народа, пък било то и с "мижавите" 150 млн. лв. годишно!

Не може месечната ти заплата да се равнява на един резервоар гориво, пък те да си създават подобни закони, ако ще и да има евентуално някаква полза от тях. Хората си броят стотинките, спестяват пари от къде къде по-важни неща (като гуми например), щот нали са богати... кво ги бърка допълнителния разход за крушки, фарове, гориво !!

morfius
31-08-2012, 20:45
Тия фарове няма как да изхарчат 20 литра на месец :)
Климатика ти дава над 1000 пъти повече разход от фаровете.
С 300 лв. на месец кола не се кара (не и ежедневно и постоянно).
Че тя и с и без фаровете ще ти стъпи на поне 150 лв. месечно.
Вместо да се мрънка за цените, трябва да се говори за приходи.

RoMeO_156_GTA
31-08-2012, 20:50
Прочете ми мисълта колега,точно това мисля или поне по-големият процент е в следствие на денонощтното нагнетяване на крушките + 40 градосовата жега .
П.С. Неска тотално изпуших с тас кола целия град разкопан,главни пътища без грам асвалт с дупки по 50 см дълбочина,те фарове ще ме карат да пускам гниди таквис. Пък куките нито със сирена се движат нито с включени фарове !!!
Един приятел на скоро си беше купил някакви крушки Plazma . Хем светели по-добре , хем бяло , абе много хубави са според продавача и качествени . Ами светеха си жълто , но за под минута работа на сянка , бяха по-горещи от напечен работещ фар . Махна ги веднага или по-точно чак когато успяха да изстинат. Не ми се мисли какво ще стане с инсталацията , ако работят в жегата ...
А на нашия град само фаровете му са проблема . То няма улица , където може да се кара без да се оглеждаш за дупки и шахти . А това си е доста разсейващо . Навсякъде е разкопано , светофари не работят , покрай бирената е някаква анархия . Автобуси правят обратни завои . Но сигурно няма да ги видя ако са странично , не се виждат фаровете им .

... ултразвук и други подобни
Да вземем да си сложим по един сонар , инфраред , блутут , булсатком и всякакви други приемници , че да може да следим трафика в нашия периметър . А системата автоматично да набива спирачки до 10 км/ч при приближаване на друга кола .

Така, че съм съгласен с доводите за "хранилките" и "дебненето", единствено с цел "щавене", обаче от друга страна се чудя дали санкцията за неспазване на това изискване на закона не е прекалено малка, че да накара селските тарикати да го спазват...
Наивно е да се твърди , че изобщо не е хранилка . На всеки може да му се случи да забрави да пусне фаровете , не от гъзария . А който няма сигнализация за изгоряла крушка , да слиза през 5 минути през деня да се оглежда ли . Аз съм забелязал , че бързаците обикновенно са на фарове , за да ги виждат и да бягат от пътя им , какво във WTCC , а сега пускат колкото се може повече лампи . За някои тези диодни ленти също са тарикатлък ... Нищо , че е практично решение . Хора много , мнения още повече.

За фаровете за мъгла наистина си е доста противоречиво . Карах доста километри зад едно ГТ , където са поместени в основния фар . Нито заслепяват , виждат си се хубаво и на светло и на сянка .

old alfist
31-08-2012, 20:54
Ако измислят някакви соларни лампи за през деня ще си ги монтирам.

SIS
31-08-2012, 22:13
Опита да сведеш до абсурд мнението на другия показва липса на доводи.

Покажи ми едно абсурдно нещо в мнението ми, което си цитирал!!!
Защото аз в твоето мога да покажа поне едно абсурдно нещо, но някак не мисля, че е редно да ти размахвам пръст пренебрежително.

(Все пак населено място не е само жилищна зона в София или Варна)

А кой каза, че това ще важи за цялото населено място?
Или приказката за нероден Петко..... А всъщност не е ли това мрън.....мрън, че даже и дрън. Още не знаем какво е, ама нали е ограничение на скоростта, а не е гъзарийка - нека превантивно си помрънкаме и подрънкаме.

Абсурдната ти теза:
няма да се чудите защо в проливен дъжд или късен вечерен сумрак се движат призраци по пътищата да я считам ли като липса на аргументи в защита за постоянното каране на фарове?

Тук мнения отдавна не се трупат

А тогава какъв е смисъла от това мнение:
И после що говоря, че свеждането до абсурд се изтърка... - не беше ли по-лесно направо да поясниш кое е абсурдното?

i.ganchev.ganchev
01-09-2012, 01:40

За месец 20 литра никой не говори. То ако беше така, одавна всички щяхме да караме коние, като доброто старо време (макар, че го виждам като алтернатива вече).
С 300 лв. на месец не се карало кола. Бре... само ако знаеш колко хора си карат колите с 300 лв. на месец!!!
Съгласен съм да се говори за приходи, само че и да говорим, приходи просто НЕ ПОСТЪПВАТ!
НЯМА ОТ КЪДЕ (Поне не и с честен труд).

В другите държави, където хората работят нормална работа, за която тук се плащат тези 300 лв., там се плаща 1200 EUR. И хората не си мислят за глупости като тук, щото са достатъчно подсигурени.
Тъй че и да си говорим за пари, файда няма.
За съжаление стандарта в БГ е двоен по две!
1 - София не е равна на Провинцията по стандарт, а законите важат за всички.

В София заплатите тръгват от ~ 600 лв.
Хляба в София е 1 лв.
Тока е 8 ст. квт/ч.

В провинцията заплатите тръгват от ~ 270 лв.
Хляба там е 1 лв.
Тока е 8 ст. квт/ч.
-----------------------------------------------
Общата сметка сам виждаш какво показва. От тук стандарта само се дели на 2.

2 - Класите в БГ като цяло са 2 - бедни и богати (бандюги и нормални). Средна класа липсва.

Просто сме мафиотска държава, в която собственото не е подкрепено. И да си говорим за пари и идеи... просто е безсмислено, за тва и хала ни е това ниво.
-------------------------------------------------
Ей тука идва и второто разделение.

България е единствената държава в ЕС, с най-много porsche cayenne от глава на населението. Що на тея гъзари с поршетата не им се направи една непорочна финансова ревизия, а трябва мазно да те гледат през затъмнения си преден джам, и да минават нахално на червено през пешеходните светофари, сякаш закони за тях липсват (което си е и истината).
Що на патрулките дето им свети само единия фар, а искат от тебе да ти светят и двата фара, не им се обърне малко внимание?
А за тва че си плащаме по 70 лв. за винетки и караме в големите Бойкови дупки като душмани, щото иначе трябва да летим!
Кво излиза накрая, че това дето ние трябва да го правим - да си плащаме като попове - правим си го!
А тва дето месиите трябва да правят, не се прави и никой копче не може да им каже... отговорност никаква. Куче влачи рейс... и диря няма!
И накрая аз трябва да съм съгласен с поредния шибан закон, който на мен лично ми носи само неоправдан разход... Не е ли по-важно за безопасността това да няма дупки по пътя?
Не е ли по-важно шоферите да са с изправни МПС-та (гуми, спирачни системи).
Какво защитавате изобщо... от главата за краката наща работа... щот в цивилизованите европейски страни било така. Барабар Петко с мъжагите... само че си имаме други трески за дялане, преди да правим процедурите за "доиозглаждане"!

Въобще кво да си говорим... парадокси на макс. И тея фарове, ако ми кажеш къде се вписват в общата картина като наложащи. Хората другаде ги сърби, престанете да гледате през собствената си гледна точна!

Положението е зле, та майката си клати...

old alfist
01-09-2012, 08:30
Много реално си представил обстановката в България, но все пак сме избрали един път и трябва да го следваме без криволичене, макар и бавно, с цената на много усилия и пак за съжаление на гъбра на народа, който както винаги опира пешкира.

rossenvn
01-09-2012, 10:23
Много реално си представил обстановката в България, но все пак сме избрали един път и трябва да го следваме без криволичене, макар и бавно, с цената на много усилия и пак за съжаление на гъбра на народа, който както винаги опира пешкира.

Чак пък реално? Избрал е само черното - но това си е мнаталитет български. Не казвам, че не е вярно - да не ме почнете сега.

morfius
01-09-2012, 10:50
Явно не четем внимателно...
Че то това му е единствения смисъл на светенето в градски условия...
Имаме приет закон, от там нататък опциите са 3... спазване, неспазване и протести.
Първата няма какво да я коментираме, втората си води санкциите, третата е единствения смислен начин да се покаже несъгласие.
А това горе наклоненото не сте го чели внимателно както казах, единствения смисъл означава съвсем просто, че извън тази ситуация е безсмислено.
В града ситуации в които фаровете от далеч могат да ти покажат дали кола в твоето платно се движи в твоята посока или лети в твоето платно с/у теб са доста редки, макар колега да е попадал в такава, докато по първокласната мрежа, абе случва се доста често.

Понеже темата за ограничението се осра, явно и там не сте прочели, ограниченията си имат място, това е с 2 думи.
И ако се поставят правилно, а не за хранилки съм ОК да има такива.
А и не напразно съм писал - журналята какво разбрали, какво надраскали :)

20 те литра идват от 50+ лв. разход за фарове :)
Ако някой ми види подписа, ладата ако приравня цените даже ми струваше повече от 150 на месец, с гумите, с гражданската, с горивото и т.н.
С гуми 5 употреба и неработещи спирачки кола не се кара... или ПТП то е постоянен риск (имам поне 10 колеги с нов хардуер в багажника по горните причини).

И това не е само за София, човека на когото продадох голфа на баща ми (едно село до Свищов в което съм живял), първата му работа беше да смени гумите, че колата си беше отвисяла (аз я бях обслужил 1 месец преди това но понеже виси в двора, не съм купувал гуми)... но не я кара постоянно по 30 км. на ден минимум както аз карам.
Тая кола я навърти 100 км. на месец, я не...
Това - не постоянно - не го сложих за украса.
Едно е да смяташ разход за фарове за 1000 км. месечно, друго е за 100.
Ако не вярвате смятайте сами ... 110 вата колко гориво са?

Че не е розово положението не е... но начините за оправия не са в неспазването на законите (колкото и да са тъпи) с оправданието - ама те ония горе крадат и с гъзо си.
И за кражбите и за икономическите безумия и за законите си има начин, но не е този.

SIS
01-09-2012, 12:02
Аз пък чакам още да ми покажеш абсурда от мненито, което си цитирал по-горе или просто......
Някой чете с презумции

А инача може ли да обясниш пък този абсурд:
Климатика ти дава над 1000 пъти повече разход от фаровете

Или ги дрънкаме като журналистите - каквото ни дойде на ум, стига да шокира - може и да мине без да ни усетят.

П.П. Надявам се няма да започнеш да твърдиш, че си говорил за фар на велосипед.

i.ganchev.ganchev
01-09-2012, 12:32
20-те литра и 50-то лева, казах че са ГОДИШЕН разход, а не месечен.
Както казах, че много хора ги бъркат и 50лв. годишно. Щото безумието не е само фаровете, а много други неща където вървят по 50 лв. Като удариш чертата, половината ти пари отиват за данъци и глупости, от които в крайна сметка не се вижда нищо положително. Нито се харчат по предназначение, нито нищо...

Съгласен съм да се спазват законите, никога не съм бил против това, само че не съм съгласен да се приемат глупави закони. Нали разбираш къде е разликата?
Нямам нищо против да имаме такива "довършителни" закончета, които да направят обстановката перфектна. Само че положението е такова, че ни липсват основни други принципи и закони. Още не сме стигнали това ниво. Стълбичката трябва да се качва, като се стъпва на всяко стъпало. Ние се мъчим да прескачаме по 3. Е не може!
Както беше казал колегата ecotronic - нещата трябва да си вървят на собствения си ход, не някой да се опитва да ги бута.
Другите страни, когато тоя закон са го приемали, вътрешното им състояние съвсем не е било като нашето в момента.
И като толкова сте убедени, че това е правилния път, и начин по който трябва да се управлява една държава - тогава защо аджеба от ден на ден нещата стават все по зле? А?
- Щото се опитваме да подръжаваме на страни, на които не сме им стигнали даже интелектуалното ниво.

Бавно и славно нещата не вървят към подобрение и влизане в релси, а точно обратното - нещата вървят към тотален провал и след 20-тина години в България ще останат само старчета. Дано съм лош пророк... ама на дали!

И както каза колегата по-горе, че представям само черното, щото тва бил българския манталитет.
- Добре колега, представям само черното, щото за мен лично само това се види на хоризонта. Ти ако виждаш нещо бяло, радвам се, че още имаш въображение... ще видим и на теб кога ще ти го стопят ;-)

П.П: Нали се сещате кога някой е добре в момента?
Ако не, ще ви кажа - когато 10 други са зле!
За да кара един човек порше кайен, 10 други трябва да мизеруват, иначе няма как да се получи тая богата класа. За съжаление тея с кайените и новите 7-ци се увеличават все повече, което е един доста сигурен показател, за развитие на мафиотщина, което води със себе си и другата крайност - влошаване състоянието на нормалните граждани. И преди да се приемат закони като тея за фаровете, трябва първо да се обърне внимание на тези горните неща, щото за да вървим напред, трябва системата да работи правилно и непорочно. Всичко друго иначе се обезсмисля напълно!

RaIDeR
01-09-2012, 13:10
Не се заяждайте,ами се обединявайте щото всички сме на един хал и всички сме прави по един или друг начин . Ето и малко статистика,доказателство,че нито сме като европейците нито дори сме по-добре от третия свят,ний сме си баш зачетвърти свят .
http://profit.bg/news/S-naj-niska-minimalna-zaplata-sme-v-tseliya-ES/nid-88328.html
http://www.dobrudja.info/?p=8750
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=864160

rossenvn
01-09-2012, 14:31
Не се заяждайте,ами се обединявайте щото всички сме на един хал и всички сме прави по един или друг начин . Ето и малко статистика,доказателство,че нито сме като европейците нито дори сме по-добре от третия свят,ний сме си баш зачетвърти свят .
http://profit.bg/news/S-naj-niska-minimalna-zaplata-sme-v-tseliya-ES/nid-88328.html
http://www.dobrudja.info/?p=8750
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=864160

Какво точно предлагаш?

митака-пловдив
01-09-2012, 15:05
Да се помолим на някой африкански вожд,да ни даде гражданство :)

Абе мисля си аз,като изоставим колите и се яхнем пак на коне,гражданската отговорност и винетката къде ще ги лепим?И какви ще са нормите за шум за "ауспухната" система на коня?Книжки дали пак ще има или ше минем на тескерета?
Полиците дали ще се преименуват на заптиета,а РПУ-тата в конаци?Данък замлянка дали ще се плаща?А данък лукс да е за тия с палатките?

i.ganchev.ganchev
01-09-2012, 15:16
Да се помолим на някой африкански вожд,да ни даде гражданство :)

Абе мисля си аз,като изоставим колите и се яхнем пак на коне,гражданската отговорност и винетката къде ще ги лепим?И какви ще са нормите за шум за "ауспухната" система на коня?Книжки дали пак ще има или ше минем на тескерета?
Полиците дали ще се преименуват на заптиета,а РПУ-тата в конаци?Данък замлянка дали ще се плаща?А данък лукс да е за тия с палатките?

Винетка и гражданска, ше ги лепим на челото на коня.
Кат пръдне коня на обществено място, глоба за надвишаване нормите на шума.
Тревните площи, ще станат голяма бизнес далавера. Де що има полянка, ще е платена, на коня ще има тревомер, който измерва колко трева е изял и съответно ще я заплащаш скъпо и прескъпо. Ще има сламостанции, където ще те задължават само от там да си "зареждаш" коня.

С една дума, ше му измислят цаката... стига само конете да станат достатъчно много, че да ги забележат и превърнат в поредния доходоносен бизнес :)

митака-пловдив
01-09-2012, 15:27
....Хората знаят, че самите те са създали целия този фарс, и че те самите го финансират със своите данъци (признак на съгласие със системата), но предпочитат да търпят, вместо да се признаят за виновни и да го прекратят. По този начин нацията се разделя на две ясно разграничени части — послушно стадо и политическа върхушка. Политическата част от нацията е тясно свързана с послушната част, търпи я и я изсмуква малко по малко. Това ще продължи дотогава, докато политиците станат достатъчно силни, за да бъдат независими от народа, и тогава те ще разкъсат и изядат своите създатели....

"Тихи оръжия за безшумни войни"

i.ganchev.ganchev
01-09-2012, 15:34
....Хората знаят, че самите те са създали целия този фарс, и че те самите го финансират със своите данъци (признак на съгласие със системата), но предпочитат да търпят, вместо да се признаят за виновни и да го прекратят. По този начин нацията се разделя на две ясно разграничени части — послушно стадо и политическа върхушка. Политическата част от нацията е тясно свързана с послушната част, търпи я и я изсмуква малко по малко. Това ще продължи дотогава, докато политиците станат достатъчно силни, за да бъдат независими от народа, и тогава те ще разкъсат и изядат своите създатели....

"Тихи оръжия за безшумни войни"

Вярваш ли си? Тва ше стане в някой друг живот.
Политиката е тясно свързана с бизнеса (мафиотизма). Именно мафията спонсорира политиката, и съответно тя диктува правилата... тва с изяждането няма да стане никога приятелю.
Всичко е толкова порочно, че просто няма на къде повече. Нещата си се движат по план, бате ви Бойка си знае кой ще го замести след края на господството му. И нищо, ама нищо не се прави с цел "доброто" на нацията. Всички закончета като този за фарчетата, като този за сигналните жилетки, дето трябваше всеки да си ги купи преди няколко години, са продиктувани по-съвсем други причини, които всички знаем.

Тъй че още дълги години ще си се любуваме на разпадащата ни държава в окаяно отарашен вид, и ще се надяваме един ден нещата да се оправят!
А през това време политиката ни (превърнала се в успешна бизнес система за мнозина), ще продължи да процъфтява със сегашния си облик, и малкото останали жители на страната (заблудени офчици), ще продължат да и служат вярвайки, че някой там горе мисли за тях и един ден всичко ше се оправи. И тъй докато не станат на по 60-70 год. и не осъзнаят, че за тях живота вече е минал, надявайки се един ден да го живеят добре.

Надеждата умирала последна... ама все пак и тя умирала :sniping:

П.П: Извинете за черногледството, което аз наричам реализъм :D

ecotronic
01-09-2012, 17:40

Ако махнеш една нула, може и да е вярно.

SIS
02-09-2012, 16:22
Ако махнеш една нула, може и да е вярно

Е то да беше само една-та нула. Ама друго си е да размахваш менторски пръст и да дрънкаш, че другите мрънкат.

Иначе, за мен ефектът за сега е:
-пълно е с автомобили, които се движат на дълги светлини или светлини за мъгла
-нерегулираните фарове вече ми бъркат в очите постоянно
-нормалните фарове ми бъркат в очите само когато има неравности
-при определени ситуации наистина се маскират мигачите :shock:. Това го бяха споменали колегите, но да си призная ми се струваше преувеличено.

valery
02-09-2012, 21:33
-при определени ситуации наистина се маскират мигачите :shock:. Това го бяха споменали колегите, но да си призная ми се струваше преувеличено.[/QUOTE]

Това с мигачите,наистина си е проблем.:bored:

mordohy
02-09-2012, 21:56
Това с мигачите наистина си е проблем, но по-големият ще се прояви след време. Тия дни се нагледах на всякакви конструкции, все опасни и откачени.
Дано хората си имат добри пожарогасители!

Doomguy
02-09-2012, 22:20
Днес ме спряха полюцайте, не могло да се кара на габарит. Не се виждали добре на слънцето. Ще се мисли нещо светодиодно, колкото и тъпо да седи на сома.

Alexanderbb
02-09-2012, 22:27
Днес ме спряха полюцайте, не могло да се кара на габарит. Не се виждали добре на слънцето. Ще се мисли нещо светодиодно, колкото и тъпо да седи на сома.

То на слънцето нищо не се вижда освен самото слънце отразено в предното стъкло и последния хит, пуснати дълги светлини

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 00:04
Аз предлагам да си сложим по едни буркани като полицаите. Пускаш ги отгоре да въртят и ше се видиш от далече. Хем мигат и привличат внимание... :gayfight:

RaIDeR
03-09-2012, 04:00
Аз предлагам да си сложим по едни буркани като полицаите. Пускаш ги отгоре да въртят и ше се видиш от далече. Хем мигат и привличат внимание... :gayfight:

Ахх ей това вече е идея ! Аз обаче имам по-добра,всеки да сложи по един лазер от тея мощните зелени дето на километри хвърлят . Слагаме на покрива насочени нагоре и ще се виждаме от километри .
П.С. Иво прав си много нажежават тея китайчета,а и сулю и пулю ги монтират незнайно как,пожарогасителя ще е много използван .

mordohy
03-09-2012, 04:49
Ахх ей това вече е идея ! Аз обаче имам по-добра,всеки да сложи по един лазер от тея мощните зелени дето на километри хвърлят . Слагаме на покрива насочени нагоре и ще се виждаме от километри .
П.С. Иво прав си много нажежават тея китайчета,а и сулю и пулю ги монтират незнайно как,пожарогасителя ще е много използван .
Ами аз нали точно за това говоря.
Връзват ги как да е на каквото и да е.:gayfight:

VFTI
03-09-2012, 10:26
За момента всички колеги, които казаха че този закон е пълна простотия, са на 1000000000% прави...Фраш от дълги светлини и какви ли не измислени лампички... Вече почнах да мрънкам и за нерегулирани фарове през деня:censored::censored::censored::censored:...пре ди поне беше нощното каране:censored::censored::censored::censored:

Единствената ми надежда е сега някой да се сети да прибере парите на хората,които карат на дълги и които незнаят какво е "регулиране" на фарове:censored::censored:...както се казва поне това да отпадне като проблем...

mordohy
03-09-2012, 10:33
За момента всички колеги, които казаха че този закон е пълна простотия, са на 1000000000% прави...Фраш от дълги светлини и какви ли не измислени лампички... Вече почнах да мрънкам и за нерегулирани фарове през деня:censored::censored::censored::censored:...пре ди поне беше нощното каране:censored::censored::censored::censored:

Единствената ми надежда е сега някой да се сети да прибере парите на хората,които карат на дълги и които незнаят какво е "регулиране" на фарове:censored::censored:...както се казва поне това да отпадне като проблем...
Мда!
Както казват гърците, за да се успокоя и да изкажа мнение, отивам да си ударя една ...:sex:

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 14:08

Само дето тва няма как да стане, щото полицайчетата не са тези, които са квалифицирани да извършват тази техническа процедура. Това ще става в пунктовете за ГТП веднъж додишно (както си е и сега), и след прегледа сульо пак ще сложи "home made" ксенона и ще ти свети в оките.
Единственото разумно решение, за което се сещам е - да се отмени този глупав закон, колкото може по-бързо.

VFTI
03-09-2012, 14:17
Само дето тва няма как да стане, щото полицайчетата не са тези, които са квалифицирани да извършват тази техническа процедура.

Преди 2 месеца имаше патрулка в Дружба с нужната апаратура за направата на такава проверка и много хора отнесоха глоби за неправилно рег. фарове...но много в Сф...не значи нищо...трябва "почти всички"....

Без да се червя много , признавам че грешах, и да трябва да се отмени този тъп закон и за извънградското....то градското малоумие никой не го е и подкрепял...

morfius
03-09-2012, 14:41
Значи вместо да се затегне контрола над извращенията с фарове, дайте да не ги палим и на лунна светлина.
В сравнение с подобни идеи, по-добре фарове в града.
Какъв е проблема с извънградското пък сега?
Хоум мейд ксенона е най-лесен... колко гаражно подобрени автомобила имат работещи умиватели на фаровете?
А за реглажа... то голямата квалификация, стенда е елементарен.
И няма нужда да пробват всички, окьоравителите личат отдалеч.

bager
03-09-2012, 14:45
...
Хоум мейд ксенона е най-лесен... колко гаражно подобрени автомобила имат работещи умиватели на фаровете?
...

Има автомобили със заводски ксенони без умиватели на фаровете! Този критерий ги прави технически неизправни и трябва да ги спрат от движение. Така ли излиза?

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 14:50
За извън града що-годе го приемам. Макар, че и там както казваш няма особен смисъл... ама айде, пак може да се вкара някакъв смисъл, с който да се съглася.
Но за града ... аз правя по около 1500 км. градско на месец в момента (от които всичкито са дневно каране).
От това имам само негатив. Не стига че ти светят с разни халогени и дълги, ами ми нагарят фаровете, онзи ден вече ми изгоря една крушка. Разхода на гориво за фаровете си го смятам към 8 литра на месец или обръанто в левове = 23 лв.
Като го умножа по 12 месеца = 270 лв. (една минимална заплата годишно) за тоя дето духа... И тва е без да смятам разходите за консумативи като крушки и поддръжка на фаровете.

Чудя се кога ли ще приемат закон, който забранява да се кара под 3000 оборота, с цел да държиш колата в обороти, за да може при ситуация да ти е подготвен автомобила да се "изнесеш" бързо :D
И сигурно и тогава ще има хора, които да го подкрепят :crazy:

VFTI
03-09-2012, 15:04
Така като съм почнал с мрънкането да продължа и да поясня...За изминалото каране Сф-черноморието, обратно и напред назад 2000км. проблема ми бяха хората, които карат на дълги светлини или с нерегулирани фарове, защото:
1. Като карат зад мен, поглеждам назад и виждам само два ярки фара, но не и повече детайли
2. Дори денм заслепяват зверската...
3. Ще отделя отделна точка за автобусните шофьори и камионджии на дълги светлини...ауууу...мисля, че е ясно защо...

Котрол, контрол, контрол, за да нямат повод мрънкачите да мрънкат....толкоз.

П.П Закона за 3000об. ще го приемат скоро....ако влезе това каране с 30-40км. градско ще се чудим на коя предавка да караме колата...впрочем и от там очаквам завишение на разхода...ммм страхотно...

rossenvn
03-09-2012, 15:39
За извън града що-годе го приемам. Макар, че и там както казваш няма особен смисъл... ама айде, пак може да се вкара някакъв смисъл, с който да се съглася.
Но за града ... аз правя по около 1500 км. градско на месец в момента (от които всичкито са дневно каране).
От това имам само негатив. Не стига че ти светят с разни халогени и дълги, ами ми нагарят фаровете, онзи ден вече ми изгоря една крушка. Разхода на гориво за фаровете си го смятам към 8 литра на месец или обръанто в левове = 23 лв.
Като го умножа по 12 месеца = 270 лв. (една минимална заплата годишно) за тоя дето духа... И тва е без да смятам разходите за консумативи като крушки и поддръжка на фаровете.

Чудя се кога ли ще приемат закон, който забранява да се кара под 3000 оборота, с цел да държиш колата в обороти, за да може при ситуация да ти е подготвен автомобила да се "изнесеш" бързо :D
И сигурно и тогава ще има хора, които да го подкрепят :crazy:

С колко ти се е увеличил разхода на 100 след като стана задължително да се кара на включени светлини? Щото тези 8 л, които ги даваш, аз ги харча с климатика /е малко повече/, а не мисля, че климатик и фарове харчат еднакво. Не е ли малко прекалено вече драматизирането около разхода?

SIS
03-09-2012, 15:56
Значи вместо да се затегне контрола над извращенията с фарове, дайте да не ги палим и на лунна светлина.

А свеждането до абсурд не се ли изтърка вече?

И според мен не е нормално неспазването на един закон да е добър повод за приемане на друг закон (вместо да се съблюдава да се спазва вече същестуващия), но някои оправдават карането на светлини с това, че няма да се чудим защо вечер и в мъгла се движат призраци.

А иначе трябва да призная, че в извънградки условия не ми пречат толкова много фаровете - само когато има неравности, по които насрещно движещият се автомобил подскача. Но все пак това, в нашата родина е голяма рядкост. Знам, че ще се каже нещо от сорта: значи вместо да се затегнат извращенията с пътищата, дайте да не ги палим и на лунна светлина, ама.......не слагаме ли малко каруцата пред магарето.

П.П. Аз все още се чудя като как харча над 20000 лева годишно за удоволствието да не спирам климатика в колата!

ecotronic
03-09-2012, 16:05
С колко ти се е увеличил разхода на 100 след като стана задължително да се кара на включени светлини? Щото тези 8 л, които ги даваш, аз ги харча с климатика /е малко повече/, а не мисля, че климатик и фарове харчат еднакво. Не е ли малко прекалено вече драматизирането около разхода?

Според мен са му съвсем реални сметките на колегата.

По груби сметки фаровете харчат между 0,1 и 0,2 л. на час.
Колегата казва, че върти около 1500 км месечно в града.
Ако приемем, че средната скорост за този пробег е 30 км/ч. , (а може да е и по-малка) се получава, че този пробег го прави за 50 часа.
Т. е през това време фаровете лапват между 5 и 10 л.

morfius
03-09-2012, 16:28
Добре де, като сте против, защо не видях никакви опити за протести?
Какво очаквате, че ще се промени като си го изкарвате на околните?

ecotronic
03-09-2012, 16:42
То по тая логика, не трябва да се прибираме вкъщи заради протестите, касаещи всяка една простотия.

Всеки решава това по какъв начин ще изрази своето несъласие и дали изобщо ще го изрази.

Аз за себе си знам. Мнгого простотии му се насъбраха на това правителство. Мисля, да изразя своя протест по време на следващите избори.

rossenvn
03-09-2012, 16:52
Според мен са му съвсем реални сметките на колегата.

По груби сметки фаровете харчат между 0,1 и 0,2 л. на час.
Колегата казва, че върти около 1500 км месечно в града.
Ако приемем, че средната скорост за този пробег е 30 км/ч. , (а може да е и по-малка) се получава, че този пробег го прави за 50 часа.
Т. е през това време фаровете лапват между 5 и 10 л.

Ето и една още по-груба сметка: разход без климатик - 8/100, с климатик 9/100. Става дума за градско. Климатика харчи в киловати - колко - идея си нямам, фаровете - преко сили 200, 250 W - не ми се играе да смятам всяка лампичка, която светва заедно с тях. Та за 1500 км на месец климатика ми ще изхарчи 15 л нафта. Фаровете в пъти по-малко. По същата логика да си спирам и музиката в колата, защото и нейната мощност е съизмерима с тази на фаровете? С вашите сметки ако карам с изклчючени фарове и СД, ще правя икономия от поне литър на 100 км? Прекалено хубаво ми звучи. Но ако на някого му се експериментира ще се радвам да видя, че не съм прав:bangin:

ecotronic
03-09-2012, 17:10
Ето и една още по-груба сметка: разход без климатик - 8/100, с климатик 9/100. Става дума за градско. Климатика харчи в киловати - колко - идея си нямам, фаровете - преко сили 200, 250 W - не ми се играе да смятам всяка лампичка, която светва заедно с тях. Та за 1500 км на месец климатика ми ще изхарчи 15 л нафта. Фаровете в пъти по-малко. По същата логика да си спирам и музиката в колата, защото и нейната мощност е съизмерима с тази на фаровете? С вашите сметки ако карам с изклчючени фарове и СД, ще правя икономия от поне литър на 100 км? Прекалено хубаво ми звучи. Но ако на някого му се експериментира ще се радвам да видя, че не съм прав:bangin:

Това са законите на физиката. Всеки един консуматор къде с повече, къде с по-малко вдига разхода.
Като ползваш климатик го усещаш, като си палиш цигара със запалката едва ли го усещаш. Но и в двата случая енергията идва от горивото.

Или казано иначе: Безплатен обяд и вечен двигател все още няма.

rossenvn
03-09-2012, 17:37
Това са законите на физиката. Всеки един консуматор къде с повече, къде с по-малко вдига разхода.
Като ползваш климатик го усещаш, като си палиш цигара със запалката едва ли го усещаш. Но и в двата случая енергията идва от горивото.

Или казано иначе: Безплатен обяд и вечен двигател все още няма.

Тук съм напълно съгласен. Иначе всеки щеше да си кара на "водород":eat::static:

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 18:34
Колега rossenvn, сметките ми не мисля че са преувеличени. Разхода ми на гориво извън града е около 8 литра на 100 км. Фаровете в извънградска обстановка ми харчат около 0.2 литра на 100 км.
В града разхода ми е двойно по-висок, от този в извън градски условия (особено като кибича по задръствания).
Та, нормално е и разхода от фаровете да се увеличи (светят все пак в пъти повече време от колкото извън града).

И да... няма нужда да доказваме тук, че не си прав. Те преди нас още са го доказали. Колкото по-малко консуматори имаш, толкова по-малък разход ще правиш. Така че верно си е, че ако караш без музика, ще разходваш и по-малко гориво. Сега дали ще го усетиш е друг въпрос.
Ама виж, ако спреш всички такива консуматори, съм сигурен, че ще усетиш разлика (и в разхода и в динамиката на автомобила)

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:28 ----------

Тук съм напълно съгласен. Иначе всеки щеше да си кара на "водород":eat::static:

То не пречи, само да беше малко по-стабиУен... Пълниш си бутилката и си джиткаш.

rossenvn
03-09-2012, 21:03
Колега rossenvn, сметките ми не мисля че са преувеличени. Разхода ми на гориво извън града е около 8 литра на 100 км. Фаровете в извънградска обстановка ми харчат около 0.2 литра на 100 км.
В града разхода ми е двойно по-висок, от този в извън градски условия (особено като кибича по задръствания).
Та, нормално е и разхода от фаровете да се увеличи (светят все пак в пъти повече време от колкото извън града).

И да... няма нужда да доказваме тук, че не си прав. Те преди нас още са го доказали. Колкото по-малко консуматори имаш, толкова по-малък разход ще правиш. Така че верно си е, че ако караш без музика, ще разходваш и по-малко гориво. Сега дали ще го усетиш е друг въпрос.
Ама виж, ако спреш всички такива консуматори, съм сигурен, че ще усетиш разлика (и в разхода и в динамиката на автомобила)

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:28 ----------

То не пречи, само да беше малко по-стабиУен... Пълниш си бутилката и си джиткаш.

Щом си правил замервания, ок. Аз съм си засичал разхода десетки пъти на дълго - говоря по 1200-400 км и не мога да хвана такива малки разлики - обикновено ги отдавам на различния стил на каране. В никакъв случай не казвам, че светенето е безплатно, но не мисля, че е чак толкова скъпо, че да не можем да си го позволим.
Намерих обява за бензинов генератор:Генератори за ток / Агрегати за ток (http://тримери.naedro.eu/generatori_za_tok.html)
- Разход на гориво: 0.350 л. за 1 моточас (при пълно натоварване)
- Максимална мощност: 3.0 kW
- Постоянна мощност: 2.6 kW
Мисля, че ако вашите сметки са верни, то ще е мноого по-евтино /приблизително десет пъти/ да си возим по един такъв в багажника и да вържем светлините към него.:cheers::BIGsmile:

Alexanderbb
03-09-2012, 21:05
То по тая логика, не трябва да се прибираме вкъщи заради протестите, касаещи всяка една простотия.

Всеки решава това по какъв начин ще изрази своето несъласие и дали изобщо ще го изрази.

Аз за себе си знам. Мнгого простотии му се насъбраха на това правителство. Мисля, да изразя своя протест по време на следващите избори.

А ти защо мислиш че следващите избори ще са честни а не например като последните за кмет на София с разнасяните чували :-).
Мисля си че накрая ще трябва да ги гоним стояги ама дано съм лош пророк

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 21:36
Щом си правил замервания, ок. Аз съм си засичал разхода десетки пъти на дълго - говоря по 1200-400 км и не мога да хвана такива малки разлики - обикновено ги отдавам на различния стил на каране. В никакъв случай не казвам, че светенето е безплатно, но не мисля, че е чак толкова скъпо, че да не можем да си го позволим.
Намерих обява за бензинов генератор:Генератори за ток / Агрегати за ток (http://тримери.naedro.eu/generatori_za_tok.html)
- Разход на гориво: 0.350 л. за 1 моточас (при пълно натоварване)
- Максимална мощност: 3.0 kW
- Постоянна мощност: 2.6 kW
Мисля, че ако вашите сметки са верни, то ще е мноого по-евтино /приблизително десет пъти/ да си возим по един такъв в багажника и да вържем светлините към него.:cheers::BIGsmile:

Замервания грам не съм правил, но по статистически данни, фаровете знам че си горят около 200 грама/100 км. Естествено, напълно логично е в градски условия, тази цифра да отиде нагоре. Незнам ся кво що, ама като запалиш колата, пусни фаровете да видиш как ти примърдват оборотите, докато МПХ ги компенсира. Е тва натоварване, мислиш ли че е 10 грама на 100 км :smoke: ... щот на мен твърдо не ми се вярва.

ecotronic
03-09-2012, 21:40
Замервания грам не съм правил, но по статистически данни, фаровете знам че си горят около 200 грама/100 км. Естествено, напълно логично е в градски условия, тази цифра да отиде нагоре. Незнам ся кво що, ама като запалиш колата, пусни фаровете да видиш как ти примърдват оборотите, докато МПХ ги компенсира. Е тва натоварване, мислиш ли че е 10 грама на 100 км :smoke: ... щот на мен твърдо не ми се вярва.

По правилно е да се каже, какво количество гориво се изразходва заради фаровете за определено време, вместо за определено разстояние.

rossenvn
03-09-2012, 21:59

По правилно е да се каже, какво количество гориво се изразходва заради фаровете за определено време, вместо за определено разстояние.

Вие въобще не ли не погледнахте линка, който съм дал? Още малко линкове: Brake Specific Fuel Consumption (BSFC) Maps (http://ecomodder.com/wiki/index.php/Brake_Specific_Fuel_Consumption_(BSFC)_Maps)
Вижда се, че специфичния разход на гориво на различните двигатели варира между 200 и 400 гр за 1 kW за 1 час. При положение, че мощността на фаровете е около 200 W, т.е. 1/5 от киловата, то следва, че и разхода на гориво причинен от тяхната употреба ще варира между 40 и 80 гр /тук не включвам КПД-то на алтернатора/, като последния се постига когато се движим далече от оптималните за двигателя режими и предавки.

Drag0
03-09-2012, 22:02
Има друг по-голям разход.
Той се нарича "разход чужди фарове":
Просто се ядосваш на пуснатите дълги светлини , нерегулирани фарове и т.н. С това започваш да караш по-нервно и разхода се качва доста повече.
И още по-голям разход : ако от това нервно каране се блъснеш и трябва да оправяш ламарини.

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 22:13
Мда, прав си, на час. Но според мен има друго нещо.
При каране в извън градски условия, използваме максималния въртящ момент и високите обороти като цяло. Маховика има инерционни сили, които помагат на коляновия вал да се движи с по-малък разход на гориво. Съдейки от там, карането в градски условия, ще доведе до по-голям разход на гориво необходим на мотора да движи алтернатора, от колкото в извън градска среда, тъй като мотора работи в изключително неоптимален режим на работа. От където и разхода на гориво необходим на мотора да захрани въпросните ел. консуматори, ще бъде различен.
Не знам как по-точно да го обясня, но мисля че това е от значение...

rossenvn
03-09-2012, 22:17

Аз съм го дал по-горе в графичен вид в линка.

Alexanderbb
03-09-2012, 22:20
Мда, прав си, на час. Но според мен има друго нещо.
При каране в извън градски условия, използваме максималния въртящ момент и високите обороти като цяло. Маховика има инерционни сили, които помагат на коляновия вал да се движи с по-малък разход на гориво. Съдейки от там, карането в градски условия, ще доведе до по-голям разход на гориво необходим на мотора да движи алтернатора, от колкото в извън градска среда, тъй като мотора работи в изключително неоптимален режим на работа. От където и разхода на гориво необходим на мотора да захрани въпросните ел. консуматори, ще бъде различен.

По-добре не вкарвай маховика в спора щото тия сили и те не идват от космоса :-)

ivan dimitrov
03-09-2012, 23:43
---

i.ganchev.ganchev
03-09-2012, 23:49
По-добре не вкарвай маховика в спора щото тия сили и те не идват от космоса :-)

Точно за тва го вкарвам, щото силите не идват от космоса. При оптималния вариант на работа на мотора, част от силите са кинетични и идват точно от инерцията, която чрез колелата се предава към мотора и по този начин намаля консумацията на гориво.
Как ще да е, дори по сметките на колегата rossenvn, който сам каза, че колата изгаря към 80 мл. гориво на час за фаровете, като сметнеш колко часа правиш за 100 км. в града, разхода идва колкото съм го дал - около 0.5 литра на 100 км градско каране.
Те тва ми беше първоначалната сметка... горят си и тва е!

Но вярно няма значение... и без тва ще трябва да го спазваме, колкото и квото и да си говорим. Късметлии сме, че живеем България :D

morfius
04-09-2012, 00:46
Мен 0.6-0.8/100 в града ми е климатика бре хора... мерено пълно-пълно, как ги докарарахте тия фарове да харчат колкото него?

i.ganchev.ganchev
04-09-2012, 01:02
Мен 0.6-0.8/100 в града ми е климатика бре хора... мерено пълно-пълно, как ги докарарахте тия фарове да харчат колкото него?

Щот си нафтЪ. При мене е към кило и полвина климата. Също мерено пълно-пълно!

morfius
04-09-2012, 01:14
И много да съм се улял с нулите, пак е поне 10 път разликата (от 0.5 до 1.5 л делим на 10... 0.05 до 0.15 литра на 100)
0.1 л. усреднено.
1 - 5 лв. на месец... градско каране.
1 глоба ... и си вътре за цяла година фарове.

Според мен си струва, по 2 причини... първо заради сумрака и дъждовете, второ за да се научи масата, че законите или се спазват или се протестират.
Защото това е дреболия на общия фон.

i.ganchev.ganchev
04-09-2012, 01:22
И много да съм се улял с нулите, пак е поне 10 път разликата (от 0.5 до 1.5 л делим на 10... 0.05 до 0.15 литра на 100)
0.1 л. усреднено.
1 - 5 лв. на месец... градско каране.
1 глоба ... и си вътре за цяла година фарове.

Според мен си струва, по 2 причини... първо заради сумрака и дъждовете, второ за да се научи масата, че законите или се спазват или се протестират.
Защото това е дреболия на общия фон.

Нали протестирахме... горива алабала... кво стана.. дръжки! Трябват размирици, с протести няма да стане.
Шефовете на протести са свикнали... дреме им на патката, че някви са се събрали и викат отвънка.
А за фаровете - не е особено преценено, наистина. Само за секунда се сещам за поне 5 други закона, които биха имали много по-добър ефект за безопасността на движението. И освен разхода (който не мисля, че е толкова нищожен), не съм фен и на това да ми свети фара на 40 градусова жега на вън. Не искам да си представям как им се отразява на и без това умрелите ми фарове... сигурно пластмасата им от вън става мека.
За зимния период който беше преди (ноември-март) съм напълно съгласен. Е тогава вече е сумрак верно, и дъждове има... ама сега. Дори не се сещам да е валяло това лято... или може би един път за 5 минути :D

Как ще да е, както казах - ще си светят, щот такъв е закона и квото и да си говорим те тъй ще да е първите 100 :big_heat:

ivan dimitrov
04-09-2012, 01:38
---

i.ganchev.ganchev
04-09-2012, 02:47
Посочи 3, да видим как ще се приемат.
За фаровете си помисли пак. Кога е по добре - да приложиш на 4-5 мм органично стькло температурна разлика от 40 или 80 гр. Ако си с ксенон вече е друго, ултравиолетовите льчи не прощават. Ма пьк ксеноните са незаконни.

Примерно да сложат камери нявсякъде.
Да махнат катаджиите (така хем ще разкарат корупцията, хем ще си знаят шоферите, че с 20 лв. няма да стане и ще си карат в нормите, щот камерите снимат).
Да променят закона за превишаване скоростта да не е да се плащат космически суми и пак да караш, а лишаване от свидетелство за праоупрваление 2 години примерно.
Да приемат закон, който да задължи авто сервизите да дават някакъв вид гаранция и да поемат отговорност за това, което правят по колите.
Да приемат закон, с който да ти спират МПС-то от движение, ако не караш с подходящи гуми. И да си го спазват!
Да променят закона, за отнемане на предимство да ти вземат кетапа за месец примерно. За не спиране на стоп също.
За говорене по телефона да ти го вземат за 2 месеца.

Знаеш ли колко пишмян шофери и шоферки ще слязат от колите.
И все такива разни... тея неща ми идват първо на ум.

Пък за стъклата на фаровете - то загряването става постепенно, не е като да пуснеш стъклото във вода с температура от 80 градуса. И ако околната температура е ниска, съответно отнема от топлината.

SIS
04-09-2012, 07:28
А кой каза, че компресора на климатика е киловати? Да не се окаже, че е да кажем 400 вата. И да не се окаже, че компресора работи в 43-49% от времето, през което се кара колата т.е. на годишна база е 200 вата.
А ако погледнем закона да не вземе да се окаже, че там никъде нищо, ама нищичко, не се споменава за задължително каране с включен компресор на климатика. В тоя ред на мисли, дори 10 пъти по-висок разход да е, че дори и над 1000 пъти да е, не е ли това мой избор!?

Според мен си струва, по 2 причини... първо заради сумрака и дъждовете

Не е ли тъпо да се въвежда закон, само защото не се спазва съществуващ вече закон?

, второ за да се научи масата, че законите или се спазват или се протестират.

Ако наистина тази абсурдна причина може да е основателна, не е ли същото като да въведат още един данък, защото сегашните не се плащат (поне е видно от темите във форума) с идеята да се научим да си плащаме?

П.П. Не ни ли стига, че си отглеждаме по едно цигане, за да се радваме, че ще си плащаме, заради тези, които не си пускат фаровете, заради тези, които не си плащат данъците, заради тези, които не си купуват билетче и т.н. ?!

Alexanderbb
04-09-2012, 07:53
[QUOTE=i.ganchev.ganchev;1115648]Нали протестирахме... горива алабала... кво стана.. дръжки! Трябват размирици, с протести няма да стане.
Шефовете на протести са свикнали... дреме им на патката, че някви са се събрали и викат отвънка.

Щото такъв ни е протеста. Dокато 10 човека протестират, до тях други 10 потриват доволно ръце щото щели да намалеят колите по пътя дето им пречат да летят. Разни такива като онзи несебърски 18 годишен безработен с Q7.

---------- Post added at 04:53 ---------- Previous post was at 04:49 ----------

[QUOTE=ivan dimitrov;1115604]
През денят нито "дьлгите", нито "електрожените" ме заслепяват, и това е лесно обяснимо с физиологията на човешкото око. Точно сьщите свойства на окото са причина да не се забелязват тьмни обекти в сянка, особено в дни с всока яркост на светлината.
Като давате за аргумент статистика - посочвайте източникьт, не че има смисьл от статистики ама...
Примерче - 1000000 велосипедисти, 3-ма загинали.
На следващата година загинали 4. В статистиката - увеличение на жертвите - 33 процента. От 4- мата - единият бил мьртво пиян и паднал от мост, един бльснат от автомобил през нощта и двама пресекли на червено.

Аз и преди някъде казах че Вие морските сте специални хора. Вашите очи не се тормозят от 150 W крушки директно в очите. Може би защото не сваляте слънчевите очила. А иначе явно в Германия, Австрия и Франция живеят пълни идиоти след като бързо, бързо отмениха тая глупост с дневното каране на фарове

ecotronic
04-09-2012, 11:17
Когато едно нещо се проектира, проектантът изхожда от някакви начални условия.
Първият въпрос, който си поставя е този относно предназначението на въпросното нещо. После избира техническото решение така, че то да удовлетвори изискванията. По-натам се мисли за ефективността, дизайна............и т.н.

Пример:

Един фар на автомобил (къси светлини) се проектира така, че да осветява пътя пред автомобила в определена зона.

Една сигнална светлина на превозно средство (линейка или полицейски автомобил) се проектира така, че да отличава превозното средство отдалеч.

Така както сигналната светлина се вижда отдалеч, но не осветява пътя пред автомобила, късите светлини не са удачни за обозначаване на превозното следство.

Накратко:

Всяко нещо си има своето предназначение, заложено от производителя.

И така - фабрично монтираните дневни светлини са проектирани така, че да обозначават автомобила.
Виждат се отдалеч, не заслепяват околните, консумират малко енергия, притежават дълъг живот и не отделят много топлина.

Късите светлини са непригодни (неефективни) за обозначаване на превозното средство.

Този, който разпорежда ползването на едно средство в толкова голям мащаб (национален) и то не по предназначение и меко-казано глупав човек.

kolev
04-09-2012, 11:50
Електрическата мощност е произведението на ток и напрежение. Механичната - на сила и рамо.
Специфичният разход на ДВГ се дава за номинални обороти и номинално натоварване, директно приложени на коляновия вал. Не е трудно да се разбере от кьде идват разликите - загуби от триене и КПД при преобразуването.
Вече ви писах - замерено - околу 150, 200 мл газ в по вече. Ако го преобразуваме в бензин - 10,15 процента по малко.
И пак - финансовата страна я забравете, няколко усорения "на прекьсвач" дават сьщият разход.
Мигачите и на мен ми се случва да не ги виждам, но това е щото не ги ползват, прави впечатление че това са хора които и сега не ползват фарове през деня.
През денят нито "дьлгите", нито "електрожените" ме заслепяват, и това е лесно обяснимо с физиологията на човешкото око. Точно сьщите свойства на окото са причина да не се забелязват тьмни обекти в сянка, особено в дни с всока яркост на светлината.
Като давате за аргумент статистика - посочвайте източникьт, не че има смисьл от статистики ама...
Примерче - 1000000 велосипедисти, 3-ма загинали.
На следващата година загинали 4. В статистиката - увеличение на жертвите - 33 процента. От 4- мата - единият бил мьртво пиян и паднал от мост, един бльснат от автомобил през нощта и двама пресекли на червено.
Не изглежда много смислено май.
Като посочвате за аргумент снимки на моторист пред кола - нека снимката е правена през денят, не когато и без това фаровете ви трябва да светят. И нека не е точно "насреща" снимнано, щото вярвам не карате в насрещното платно. А имайте предвид и чувствителноста на камерата кьм инфрачервеното изльчване.
Вместо да ми посочвате като аргумент някакви точици, в които да си приковавам вниманието - опитайте да се концентрирате в една точка като сте сами на пьтя, и-и-и ми кажете до кьде сте стигнали, после.
За крушките - 2г без смяна на никаква крушка, непрекьснато шофиране на габарити и кьси. Простото решение - качествени крушки. Преди това - по крушка на месец, горе долу.
Общо взето това е мнението ми. Не че има значение, разбира се.
п.п. Относно пожаробезопасноста - производителите не са идиоти, предвидено е че в някой страни се изискват дневни светлини.За 145/146 се добавят 2 релета и "мостче", за другите модели не сьм гледал, какво е необходимо. "Самоделките" вече са друг вьпрос. Имайте предвид че ксеноните, за които толкова милеете, са мнооооого по опасни за вас и околните.

в момента всичко се прави с проекто-живот. при мен крушки осрам Н1 на дългите- изгоря едната, другата си замина на следващия ден. крушки осрам Н3 на фаровете за мъгла - изгоря едната, смених я и докато пробвам, другата вече не работеше. значи разлика в живота 2-3 включвания.

ivan dimitrov
04-09-2012, 12:04
---

rossenvn
04-09-2012, 14:47
А кой каза, че компресора на климатика е киловати? Да не се окаже, че е да кажем 400 вата. И да не се окаже, че компресора работи в 43-49% от времето, през което се кара колата т.е. на годишна база е 200 вата.
А ако погледнем закона да не вземе да се окаже, че там никъде нищо, ама нищичко, не се споменава за задължително каране с включен компресор на климатика. В тоя ред на мисли, дори 10 пъти по-висок разход да е, че дори и над 1000 пъти да е, не е ли това мой избор!?

Както се казва: чукча писател, чукча не читател! Важно е да се напише нещо, а какво точно, няма значение, нали - трябва да сме опозиция. Първо, АЗ казах, че климатика на колата харчи в киловати - обори ме ако можеш. Има в нета - можеш да намериш. А и може би не си карал кола с включен климатик и не знаеш какво става с мощността - около 2 kW е/за по-новите, макар и някои да говорят и за няколко пъти по-висока мощност/ . Колкото до времето, което работи климатика. Ако го държиш изключен и една минута няма да работи, но иначе ще работи доста повечко време от тия 40%, които си дал - само в студените зимни дни ще изключва, а ако е от по-ново поколение и тогава няма да изключва. Второ, никъде, никой не е твърдял, че трябва да си държиш климатика пуснат - ама съвсем никъде. Можеш да си се потиш на воля - колата си е твоя, изборът също:). Цялата идея на примера с климатика беше да се направи сравнение между мощността, консумирана от фаровете и от климатика. И тъй като фаровете са многократно по-маломощни, би следвало и разходът на гориво за тях да е пропорционално по-малък. Няма да пиша пак сметки.

ecotronic
04-09-2012, 16:07
Още нещо, което трябва да се вземе впредвид е това, че енергията, която консумира климатикът не е постоянна. Тя зависи от редица фактори, като околна температура, зададена температура и в известна степен от оборотите на двигателя.
За разлика, фаровете консумират винаги една и съща мощност (ако алтернаторът подържа едно и също напрежение).

SIS
04-09-2012, 16:36
Чука си е просто чукча. Не случайно писах "да кажем" - това е просто пример в стила на предните-идеята беше много проста: за да се подкрепи едно мнение, най-лесно е да се хвърлят празни цифри и да се направят сметки, след което да се направи извода, че климатика харчи колкото фаровете или над 1000 пъти повече (на кой както му е угодно). И точно, за да няма някой неразбрал написах накрая, че това в случая, за конкретната тема дори няма значение, защото климатика ще си го пускам (= ще давам едни пари) само ако искам,
Можеш да си се потиш на воля - колата си е твоя, изборът също а фаровете ще са пуснати (=ще се дават пари) задължително.

bager
09-09-2012, 08:50
Грозно, не грозно, сложих едни дневни светлини на 159-ката. Ще я карам така и ще видя как ще се справя с контролните органи по пътя. Ако не бях с фабрични ксенони въобще нямаше да се занимавам с такива щуротии, но сега ще е така. Ако се окаже че имам проблеми с катаджиите, ще сложа модул на дългите. И те така...

dimitar_vd62
09-09-2012, 20:44
Аз от 3 години карам с включени фарове и сигурно за това ми арчи 10 на 100 извън града.Щот гледам едни разходи по 4-5 л с все домочадие и багаж, ма пък без ламби.А оня ден гледам един голф с яка музика му клякаха фаровете в такт с басите./пред денонощния магазин в 02.30 естествено/.Та колко ли дига разхода музиката или тва не са брои....ммм?

bager
10-09-2012, 18:28
Аз от 3 години карам с включени фарове и сигурно за това ми арчи 10 на 100 извън града.Щот гледам едни разходи по 4-5 л с все домочадие и багаж, ма пък без ламби.А оня ден гледам един голф с яка музика му клякаха фаровете в такт с басите./пред денонощния магазин в 02.30 естествено/.Та колко ли дига разхода музиката или тва не са брои....ммм?

Карай си, лошо няма и аз имах 156 повече от пет години и аз карах на фарове, хехе така се изпекоха и помътняха, че не е истина. Сега 156-цата на жена ми е същата работа. Вечер си на свещи. Това е!

badmadafaka
11-09-2012, 08:41
Ако ви се занимава да споделите (тези, които имате вече монтирани афтърмаркет дневени светлини)...
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1118070#post1118070

kolev
11-09-2012, 09:24
абе то въпроса е да не се окаже че тия китайски светодиоди имат реално по-малък живот от най-евтините китайски халогенни лампи че като знам как са ограничени по ток ще дойдат бая скъп консуматив....

Doomguy
19-09-2012, 01:20
В крайна сметка, може ли да се кара само с фаровете за мъгла?

rossenvn
19-09-2012, 07:10

Ако има мъгла и си пуснал и късите светлини - може:Tease:

bager
19-09-2012, 09:31
Преди две - три седмици се говореше за нещо като "технотест" за узаконяване на LED "дневни" светлини. Някой има ли инфо за развитие по въпроса?

kolev
19-09-2012, 10:36

и да искаш , не можеш. фаровете за мъгла могат да бъдат включени единствено ако си включил и основните светлини /къси/ щото това са фарове които се ползват само при намалена видимост.а и в противен случай отнасяш глоба.

Преди две - три седмици се говореше за нещо като "технотест" за узаконяване на LED "дневни" светлини. Някой има ли инфо за развитие по въпроса?
а колко ли ще струва това "удоволствие" и как ще става измерването. до колкото ми е известно дневните светлини трябва да докарват между 200-400 лумена. тия светодиоди могат ли толкова в действителност.

Mury
19-09-2012, 11:56
и да искаш , не можеш. фаровете за мъгла могат да бъдат включени единствено ако си включил и основните светлини /къси/ щото това са фарове които се ползват само при намалена видимост.а и в противен случай отнасяш глоба.

а колко ли ще струва това "удоволствие" и как ще става измерването. до колкото ми е известно дневните светлини трябва да докарват между 200-400 лумена. тия светодиоди могат ли толкова в действителност.

Абе не е баш така,например собствениците на 147/ГТ могат да си карат на халогени и габарити,техните халогени спокойно могат да минат за дневни светли,защото са във фара и са фабрични..............:Tease::Tease::Tease::Tease:

ecotronic
19-09-2012, 12:20

За можене - могат и доста повече, но явно някой първо трябва да формулира ясни технически изисквания по отношение на допълнителните DRL. Нещо като минимален/максимален светлинен поток, цвят/спектър, височина и отстояние при монтаж...........

mordohy
19-09-2012, 12:31
За можене - могат и доста повече, но явно някой първо трябва да формулира ясни технически изисквания по отношение на допълнителните DRL. Нещо като минимален/максимален светлинен поток, цвят/спектър, височина и отстояние при монтаж...........
Ти си патологичен оптимист и наивник!:Tease:
Къде у нас има ясни правила?:chair:

Mury
19-09-2012, 12:34
В тоалетната-влизаш,сереш,пикаеш,ебеш или смъркаш-тва е.....................

Alexanderbb
19-09-2012, 12:43

не е. чувал съм за хора дето обядват там

kolev
19-09-2012, 13:28
Абе не е баш така,например собствениците на 147/ГТ могат да си карат на халогени и габарити,техните халогени спокойно могат да минат за дневни светли,защото са във фара и са фабрични..............:Tease::Tease::Tease::Tease:

демек все едно карат на дълги :busted_cop:
виж ако крушките на тия фарове за мъгла се заменят с някакви 20 ватови /ако има такива с този цокъл/ ще мине номера ама какво ще правиш тогава като има мъгла ....

Susscrofa
19-09-2012, 13:49
виж ако крушките на тия фарове за мъгла се заменят с някакви 20 ватови /ако има такива с този цокъл/ ще мине номера ама какво ще правиш тогава като има мъгла ....

156-цата също при габарити бачкат халогени.

Какви дълги бре Колев, халогените светят толкова ниско и толкова встрани:)хахахаха, дълги........

Doomguy
19-09-2012, 14:17
При мен, халогените си светят заедно с габарита, та това ме устройва. Ще карам така, ако ме глобят ще му мисля... :Tease:

Mury
19-09-2012, 14:24
При мен, халогените си светят заедно с габарита, та това ме устройва. Ще карам така, ако ме глобят ще му мисля... :Tease:
Ще те глобят споко...........:go::go::go:

kolev
19-09-2012, 14:25
а каква е идеята вместо да караш на къси да караш с фаровете за мъгла.

Ще те глобят споко...........:go::go::go:
ти па му скърши рахата :D :D :D

Mury
19-09-2012, 14:26

Не е вярно,намери една 147,пусни дългите после халогените да видиш кое аслепява повече,както каза Суската,те светят ниско доли и встрани................:tv::tv::tv:

stelt
19-09-2012, 14:39

ти па му скърши рахата :D :D :D

Аз лично карам на фарове за мъгла, за да си пазя ксенончето за тъмните вечери.

kolev
19-09-2012, 14:49
Не е вярно,намери една 147,пусни дългите после халогените да видиш кое аслепява повече,както каза Суската,те светят ниско доли и встрани................:tv::tv::tv:

те на всички 147 и 156 стъклото на фаровете е опал :Tease: какво да се види, а и не ме интересува де :cheers:

rossenvn
19-09-2012, 14:56

четеш книга /вестник/, да пишеш /по стените/, да...не продължавам :hump:.

Doomguy
19-09-2012, 15:14

Аз лично карам на фарове за мъгла, за да си пазя ксенончето за тъмните вечери.

И аз така...

kolev
19-09-2012, 15:32
значи си сложил ксенон който
-консумира по-малко енергия
-не топи рефлектора и "стъклото"
-има по-дълъг живот

...и ползваш светлини които са предназначени само за движение при намалена видимост.

ами те вече ксеноновите крушки почват от 9лв парчето, а халогенните от 5лв /найтбрейкъра са към 15/. губи ми се смисъла, ама няма значение...

Doomguy
19-09-2012, 15:48
Не бе, сериозно, правя на пук на закона, за това карам със всичко друго, но не и с късите...
Даже и без всякакви карам. Даже така съм минавал през патрулка, спряха тоя пред мен, дето си караше чинно на фарове (ама беше жена :D).

stelt
19-09-2012, 16:03
Все още съм с оригиналните ксенонови крушки. Като мина на китайски еквивалент може би няма да ми пука вече.

bager
19-09-2012, 16:18
Все още съм с оригиналните ксенонови крушки. Като мина на китайски еквивалент може би няма да ми пука вече.

При 159 ксенона е с D1S крушки и най-евтината е към 70-80 лв. Как е при GT-то?

Интересно ми е монтажа на тези лупи как става? Сваляш - слагаш ли е, или има и преправяне?
И т.нар. "ангелски очи" достатъчно силни ли са за да минат за дневни светлини?
цък (http://www.avto.bim.bg/tursene/%D0%91%D0%B8-%D0%9A%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BD%20%D0%BB%D1%8 3%D0%BF%D0%B8_t79/Xenon_pt11/ALFA%20ROMEO_b1/159%20%D0%BE%D1%82%202005_m1096/ )
http://www.avto.bim.bg/images_parts/25404.jpg

stelt
19-09-2012, 17:02
Ники, все още не знам с какви крушки съм, сега само си карам и се кефя. По нататък ще го мисля.

Kuku
19-09-2012, 17:07
До колкото съм се интересувал, лупите са за директен монтаж - разлепваш стъклата на фаровете и навиваш в рефлектора на мястото на крушката, лепиш пак стъклата и си готов :)
Ако ангелските очи на БМВ важат за дневни светлини, би трябвало и тук да важат :)

RoMeO_156_GTA
19-09-2012, 17:49
Не е вярно,намери една 147,пусни дългите , после халогените да видиш кое заслепява повече,както каза Суската,те светят ниско долу и встрани............... :tv::tv::tv:

Правили сме тестове от любопитство с приятел . Кара пред мен или гледа отпред . Наистина светят насрани и близко . Виждат се според мен доста хубаво на дневна светлина . Най встрани са и описват габаритите на колата . Само един дрл модул им липсва да се палят автоматично само те и ми подхвърлят идея за хубави диодни крушки и да не товари излишно системата . Идеята е да имам работещи къси светлини през нощта и неопечен рефлектор . В румънско карах доста време пред Стелта с ГТ-то и си светеха добре . А на дълги 147 специално изглежда доста опулена :hmm: Отзад габарита и стопа малко ме притесняват в слънчево време с разположението си и ако някой пропусне да види третия стоп , токувиж влезе в багажника .
А според доста от колегите в темата , привърженици на закона , постоянно караме при намалена видимост , щом не виждат насрещна кола . Та си противоречи закона - хем ангелски очи , лед и намалени дълги са разрешени , а допълнителните фарове - забранени .

Drag0
19-09-2012, 22:07
Интересно ми е монтажа на тези лупи как става? Сваляш - слагаш ли е, или има и преправяне?
И т.нар. "ангелски очи" достатъчно силни ли са за да минат за дневни светлини?

Монтажа е различен в зависимост дали искаш да ги монтираш на място където преди това е имало H1, H7 , H4 ...
Най-много проблеми/преправяне има с H1 и някои видове "лупи".
Всеки модел "лупа" има различни ъгли под които излиза светлината . Това е добре да се съобрази, защото може да се получат отражения право в очите на другите.
Имаше отделна тема, в която съм писал някои от нещата.
"Ангелските очи" дразнят най-малко от всички видове дневни светлини и същевременно се виждат отдалеч. За съжаление пасват само на bmw, a колко е легално да караш само на тях не знам.

ecotronic
20-09-2012, 20:37

Правила все пак има:

Могат ли да се използват DRL – Дневни светлини в България?

Трябва да бъдат спазени определени правила. На официално запитване от страна на LUXIMA към ТехноТест беше отговорено следното:

„Светлините за движение през деня трябва да съответстват на изискванията на Правило 87, рев.2 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), като на тях трябва да има съответната маркировка, предвидена в правилото.

Монтирането им на автомобила трябва да съответства на изискванията на Правило 48, рев.5 на ИКЕ-ООН.”

В Правило 87 е записано, че интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 400 кандела и 800 кандела. За сравнение – лампа с нажежаема жичка 100W има интензитет 100 кандела.

В правило 87 се определя също така маркировката, която потвърждава, че продуктът е сертифициран като „фар за движение през деня” или дневни светлини. На стъклото на светлините трябва да има буквата „Е”, оградена с кръг. След буквата „Е” следва кодът държавата от Европейския съюз, която е сертифицирала продукта. Обикновено там пише „Е4” , което означава, че продуктът е сертифициран в Холандия. Обозначението за дневни светлини е „00RL”. В близост до знака „Е” трябва да е изписан и номерът на сертификата.

В Правило № 48 е записано как трябва да бъдат монтирани дневните светлини. Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм.

Пълните текстове на Правилата могат да бъдат намерени на Интернет адрес: http://www.rta.government.bg/n_uredba/pravila_oon/pravilaoon.html .

Преписано от тук (http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124)

mordohy
20-09-2012, 22:17
Правила все пак има:

Могат ли да се използват DRL – Дневни светлини в България?

Трябва да бъдат спазени определени правила. На официално запитване от страна на LUXIMA към ТехноТест беше отговорено следното:

„Светлините за движение през деня трябва да съответстват на изискванията на Правило 87, рев.2 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), като на тях трябва да има съответната маркировка, предвидена в правилото.

Монтирането им на автомобила трябва да съответства на изискванията на Правило 48, рев.5 на ИКЕ-ООН.”

В Правило 87 е записано, че интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 400 кандела и 800 кандела. За сравнение – лампа с нажежаема жичка 100W има интензитет 100 кандела.

В правило 87 се определя също така маркировката, която потвърждава, че продуктът е сертифициран като „фар за движение през деня” или дневни светлини. На стъклото на светлините трябва да има буквата „Е”, оградена с кръг. След буквата „Е” следва кодът държавата от Европейския съюз, която е сертифицирала продукта. Обикновено там пише „Е4” , което означава, че продуктът е сертифициран в Холандия. Обозначението за дневни светлини е „00RL”. В близост до знака „Е” трябва да е изписан и номерът на сертификата.

В Правило № 48 е записано как трябва да бъдат монтирани дневните светлини. Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм.

Пълните текстове на Правилата могат да бъдат намерени на Интернет адрес: http://www.rta.government.bg/n_uredba/pravila_oon/pravilaoon.html .

Преписано от тук (http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124)

Това пак не са точни правила, а замъглени пожелания.
Значи щом пише 4Е и сичко е наред.:smackbum:

ecotronic
20-09-2012, 22:34
Това пак не са точни правила, а замъглени пожелания.
Значи щом пише 4Е и сичко е наред.:smackbum:

Всички знаем, че при "схватката" с орган на КАТ от съществено значение са първите няколко минути.

Да допуснем, че ме спрат и се заядат за допълнително монтирани DRL.

Аргументите на катаджията:

1 - Трябвало да карам на къси светлини.

Моите аргументи:

1 - Доказвам, че DRL ити са сертифицирано изделие показвайки фабричен сертификат.
2 - Показвам разпечатан текст от горецитираните законови постановки.
3 - Представям документ за преминат ГТП

................

Ако все пак решат да ми пишат акт, да ми пишат........

Ще се съдим (както сме го правили вече)

И е много вероятно да спечелим делото (както сме го печелили вече).

mordohy
20-09-2012, 22:38
Всички знаем, че при "схватката" с орган на КАТ от съществено значение са първите няколко минути.

Да допуснем, че ме спрат и се заядат за допълнително монтирани DRL.

Аргументите на катаджията:

1 - Трябвало да карам на къси светлини.

Моите аргументи:

1 - Доказвам, че DRL ити са сертифицирано изделие показвайки фабричен сертификат.
2 - Показвам разпечатан текст от горецитираните законови постановки.
3 - Представям документ за преминат ГТП

................

Ако все пак решат да ми пишат акт, да ми пишат........

Ще се съдим (както сме го правили вече)

И е много вероятно да спечелим делото (както сме го печелили вече).
Аз пък му казвам: ако не искаш да излезе нов виц за милиционери и полицай- пиши!
Само един се опита, но колегата му веднага го коригира.
Остави майтапа.
Всичко е анархия.

ecotronic
20-09-2012, 22:44
Аз пък му казвам: ако не искаш да излезе нов виц за милиционери и полицай- пиши!
Само един се опита, но колегата му веднага го коригира.
Остави майтапа.
Всичко е анархия.

Не разбирам защо трябва, след като всичко е анархия, все ние да го отнасяме.

Те на това разчитат, че ще ти напишат акт и ти ще си кажеш........."абе майната им на едни 50 лв."

Да ма не..........в повечето подобни случаи КАТ губят делата или още на часа се отказват да пишат акт.

dimitar_vd62
20-09-2012, 23:08
В зората на автомобилизма, пред превозното средство е трябвало да се движи човек който да предупреждава че идва кола.Ся за тва не са се сетили, да си остане между нас.

mordohy
20-09-2012, 23:14
В зората на автомобилизма, пред превозното средство е трябвало да се движи човек който да предупреждава че идва кола.Ся за тва не са се сетили, да си остане между нас.
Това го измислят в Англия, защото са премазани няколко прасета и кокошки.
Всъщност да не фалират дилижансите

dimitar_vd62
20-09-2012, 23:26
Знаш ли, тва не е лоша идея.Щото като карам, жената все мрънка - леко, що го изправири отдясно,внимавай едно коте прибяга....Нема да е лошо пред сяко МПС да бяга и една жена.

Sunny
22-09-2012, 11:46
Нема да е лошо пред сяко МПС да бяга и една жена.

Тогава може някоя да постави неофициален рекорд в спринта :firstprize:

mordohy
25-09-2012, 23:17
Тогава може някоя да постави неофициален рекорд в спринта :firstprize:
Бе не е нужно много бързо да тича. По някога е по-добре да не е в купето.

Orm
28-09-2012, 20:23
Бе не е нужно много бързо да тича. По някога е по-добре да не е в купето.

Е хубаво де , ама след това ще искат и тя със запалени габарити да тича ............:naughty::naughty::naughty:

dimitar_vd62
28-09-2012, 20:36
Ай направо да стигнем до финала, където тича гола и вика през рамо - хвани ма, хвани ма....