PDA

View Full Version : Включени светлини ?!?!?!?!?

Pages : [1] 2 3

Orm
20-07-2012, 19:31
Май ще караме с включени светлини и лятото ... хм.... яко ...колко паднали акумулатори и изгорели крушки ще има ... ех ще зема да си направя магазин за крушки и акумулатори .....:cheers:

pinko
20-07-2012, 19:34
Май ще караме с включени светлини и лятото ... хм.... яко ...колко паднали акумулатори и изгорели крушки ще има ... ех ще зема да си направя магазин за крушки и акумулатори .....:cheers:

Слагаш едни такива китайчета за 50 лева и готово - да се палят заедно с двигателя и да гаснат с него.

http://pitstopshop.eu/images/fkxldl003.jpg

PEPI-2ALFA
20-07-2012, 19:39
Най сетне. :clap:

soldier81
20-07-2012, 19:41
Най сетне. :clap:

+1.

code
20-07-2012, 19:46
С Алфите сме на далавера щото светлините гаснат с ключа ;)

Orm
20-07-2012, 19:48
Слагаш едни такива китайчета за 50 лева и готово - да се палят заедно с двигателя и да гаснат с него.

http://pitstopshop.eu/images/fkxldl003.jpg

Че тези минават ли за "включени светлини"?
Ако е така , у тре отивам на пазар

pinko
20-07-2012, 19:53

Закона (стария) казва:

чл. 70: (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Сега, доколкото разбирам, същото просто ще важи през цялата година.

ivailo rachev
20-07-2012, 20:32

По принцип полицаите се заяждат за афтърмаркет дневни светлини,обаче продавам едни на Филипс и на кутията си пише,че са легални,отделно вътре има нещо като книжка и пише да се носи постоянно в колата да се показва,че са легални(обаче милиционерите колко ще го оценят е друг въпрос:icon_frown:)

ivan dimitrov
20-07-2012, 20:48
---

i.ganchev.ganchev
20-07-2012, 21:15
Аз това не го подкрепям... абсолютен тъпизъм е да се кара и лятото на къси светлини. Фара си заминава доста бързо, рефлекторите изгарят... после кой ще плаща за нови фарове. А и не виждам как изобщо би помогнало това. Видимостта през лятото е достатъчно добра, ако не си сляп, ще видиш и детско камионче на пътя.
На нас ни трябва възпитание на пътя, а не включени светлини. Нека да излязат повече не-корумпирани катаджии, да следят за спазване на пътните условия, а не глупости!
Да не говорим, че това го няма никъде по света, тва е поредната българска глупост :sniper::machinegunner:

assassin's
20-07-2012, 22:01
Колега тук си в грешка,във доста страни от Е С се кара целогодишно със задължително включени светлини.А според мен не ти трябват светлините да виждаш ти пътя,а другите отсреща и пешеходците да те виждат по добре.Друг е въпроса,че културата на шофиране на много места в Бг е под всякаква критика.

Sunny
20-07-2012, 22:08
Мене това не ме бърка от никъде .
Така или иначе от около 2000-та година карам целогодишно на фарове .

i.ganchev.ganchev
20-07-2012, 22:16
Колега тук си в грешка,във доста страни от Е С се кара целогодишно със задължително включени светлини.А според мен не ти трябват светлините да виждаш ти пътя,а другите отсреща и пешеходците да те виждат по добре.Друг е въпроса,че културата на шофиране на много места в Бг е под всякаква критика.

Аз не съм казал, че на мен ми трябват. Просто казвам, че видимостта е толкова добра, че всичко се вижда, и няма нужда от светлини, за да се забележи цяла кола, дълга 3 метра и висока 2 метра! Пък ти ако блееш, и фаровете няма да видиш. Абе глупаво е, като карахме до сега с включени светлини зимата, че сякаш ПТП-тата по-малко станаха.
Още малко ще ме задължат да карам и с натиснат клаксун, за да може да ме и чуват...

BillyBoy`
20-07-2012, 22:31
Поредната простотия.

Orm
20-07-2012, 22:35
Че вие сега ли разбирате че сме шампиони по приемането на глуповати закони ..... аз свикнах вече........и ще го приема съвсем за нормално ако и ние приемем закон , който забранява изхвърлянето на живи елени от самолет (примерно)

mordohy
20-07-2012, 22:47
Карането на светлини си е вече прекалено. Чиста малоумщина.
Това, че другаде карат целогодишно не е оправдание.
Пак се направихме на по-правоверни от папата.
Хубаво е да се вижда автомобила от далече, но практиката показва, че при изискване за постоянно включени светлини, най-тъпите катастрофи стават точно от факта, че се свиква и при забравяне на фаровете....
Лично съм го изпитвал на гърба си. Вниманието се притъпява.
Изобщо не засягам екологичният проблем от ненужният преразход на гориво.

Налагат ни поредния намордник.
Те това не ми харесва, а не чак толкова карането със светлини.

i.ganchev.ganchev
20-07-2012, 22:59
Че вие сега ли разбирате че сме шампиони по приемането на глуповати закони ..... аз свикнах вече........и ще го приема съвсем за нормално ако и ние приемем закон , който забранява изхвърлянето на живи елени от самолет (примерно)

Не, ние сме едни гъзолизници, и каквото правят хората, ние просто го копираме, независимо дали имаме нужда от това!
Щото нали и ние трябва да сме "в играта", и да сме модИердни!
А в същност хората пари за хляб нямат, те сега ще ги задължат по 2 пъти в годината крушки на фарове да сменят... то си има лаф - прост народ, проста държава!
Умните и смели хора, одавна избягаха...

Законите в тая държава не се коват по нуждите и болките на същата, а просто се копират някакви правила от други уж по-модерни държави. Дет се вика "на гол тумбак, чифте пищови", или "как ще ги стигнем с Тодор Колев"... свети боже, опази нас, кротките мирни граждани, да не вземе някой калашника, че накрая ред да раздаде, пъ да изтрепе тая гнусна оправленска твар, че мир малко да види народа.... че иначе гоУЕм Х*Й ни чака всичките!!!!

Moment4life
20-07-2012, 23:12
Не, ние сме едни гъзолизници, и каквото правят хората, ние просто го копираме, независимо дали имаме нужда от това!

А! Е това е! Гониме си някакви европейски (най-вероятно) стндарти, които реално са ненужни. Ма нали трябва да се отчита някаква дейност с влизането на някакви мерки за по - голяма сигурност уж. Поредната глупост.
Дали в 1ч. по обяд ще видиш кола с вкл. фарове или без.. ако е решила да минава през тебе, се ще мине :wierdo:

mordohy
20-07-2012, 23:18
Бас държа, че някой е знаел и вече хубавичко се е запасил с крушки и цели фарове, като тия, дето ги показва Пинко.:coolio:

Orm
20-07-2012, 23:21
А в същност хората пари за хляб нямат, те сега ще ги задължат по 2 пъти в годината крушки на фарове да сменят... то си има лаф - прост народ, проста държава!
Умните и смели хора, одавна избягаха...

Законите в тая държава не се коват по нуждите и болките на същата, а просто се копират някакви правила от други уж по-модерни държави. Дет се вика "на гол тумбак, чифте пищови", или "как ще ги стигнем с Тодор Колев"... свети боже, опази нас, кротките мирни граждани, да не вземе някой калашника, че накрая ред да раздаде, пъ да изтрепе тая гнусна оправленска твар, че мир малко да види народа.... че иначе гоУЕм Х*Й ни чака всичките!!!!:shock::shock::shock: Ти май много си ядосан на тоя закон :) Споко , сигурно пак някой е вкарал някаква стока за продаване (крушки , лампички) както с жилетките беше и с картонените полицаи.... и полицаите с включените сирени трябваше да движат ...... 15 години карам кола и чесно казано дали колите идват с включени или исключени светлини , еднакво внимание им обръщам и зимата и лятото , защо някой не извади няква статистика и да каже - ето откак караме на фарове , катастрофите са намаляли с 20% (дори процентите да са 10 ще се съглася със този закон) ама няма такова нещо , истината е че пак някой прави далавера , все едно тия коли къртици ги карат а не хора , като не можеш посред бял ден да видиш колата идваща отсреща , значи имаш проблем със зрението и не трябва да имаш книжка, ако трябва да присветква нещо за да си задържиш вниманието на пътя докато караш , значи не би трябвало да минеш психото и пак не трябва да имаш книжка ...... Абе всички знаем че е ълна глупост това

lordliness
20-07-2012, 23:25
Напълно ненужно, извън града може би има резон, но в града, където дистанцията е под два метра и повечето булеварди са еднопосочни.Мисля, че няма да има ефекта, който се търси.

i.ganchev.ganchev
20-07-2012, 23:37
:shock::shock::shock: Ти май много си ядосан на тоя закон :) Споко , сигурно пак някой е вкарал някаква стока за продаване (крушки , лампички) както с жилетките беше и с картонените полицаи.... и полицаите с включените сирени трябваше да движат ...... 15 години карам кола и чесно казано дали колите идват с включени или исключени светлини , еднакво внимание им обръщам и зимата и лятото , защо някой не извади няква статистика и да каже - ето откак караме на фарове , катастрофите са намаляли с 20% (дори процентите да са 10 ще се съглася със този закон) ама няма такова нещо , истината е че пак някой прави далавера , все едно тия коли къртици ги карат а не хора , като не можеш посред бял ден да видиш колата идваща отсреща , значи имаш проблем със зрението и не трябва да имаш книжка, ако трябва да присветква нещо за да си задържиш вниманието на пътя докато караш , значи не би трябвало да минеш психото и пак не трябва да имаш книжка ...... Абе всички знаем че е ълна глупост това

Не, аз не съм ядосан точно на тоя закон. Ядосвам се на положението като цяло. Това е поредната глупост, която кара човек да се замисли, как точно когато няма как да измислят по-голяма глупост, те винаги ти опровергават мисленето. Евала, способни хора са :)

Orm
20-07-2012, 23:49
Не, аз не съм ядосан точно на тоя закон. Ядосвам се на положението като цяло. Това е поредната глупост, която кара човек да се замисли, как точно когато няма как да измислят по-голяма глупост, те винаги ти опровергават мисленето. Евала, способни хора са :)

Да, и на мен ми е интересен процеса ....... значи седят си депутатите .... мислят правят струват , бюджети кризи , терористични актове и по едно време някой се сеща - "момчета сега е точния момент да прокараме закона с фаровете ... ( или с цигарите ) така и така по сериозните закони ни диктуват , та поне тъпите закони да са наши - родни..." - нещо такова трябва да е сигурно :)

i.ganchev.ganchev
20-07-2012, 23:59
Да, и на мен ми е интересен процеса ....... значи седят си депутатите .... мислят правят струват , бюджети кризи , терористични актове и по едно време някой се сеща - "момчета сега е точния момент да прокараме закона с фаровете ... ( или с цигарите ) така и така по сериозните закони ни диктуват , та поне тъпите закони да са наши - родни..." - нещо такова трябва да е сигурно :)

Мне тука си прав само до първите няколко думи. И те са "Седят си депутатите" и само до там. Всичко друго е ала-бала и замазване на очите. Ама в последно време и очите не ни замазват... :screwy::screwy:

Mind_Control
21-07-2012, 00:31
Сега ако сме нормални хора, ще излеземе на едно протестче, да им дойде акъла в главата.

Drag0
21-07-2012, 02:26
Все едно не го знаете упражнението: не ви харесва нещо - просто го заявявате .... на орлов мост.

Alexanderbb
21-07-2012, 08:24

Колега може ли да кажеш кои са те тези много страни. И колко от тях са в южната и централната част на континента?

Поредния глупав и лобистки закон предвиден да изстръска още някой лев от джоба на българина. Освен че абсолютно с нищо не се подобрява безопасността (поне аз не видях някой да е извадил статистика за това), тези които казвае "е две крушки голяма работа" дали си дават сметка че освен с късите светлини се палят предните и задни габарити, крушките на номера и около 10-15 крушки из таблото. Пък после си говорим за енергийна ефективност и екология. Чудя се защо не вземат да разрешат да се кара само на втора скорост и с дръпната наполовина ръчна спирачка.

morfius
21-07-2012, 09:28
Мрън, мрън, мрън...
А на мен ми е писнало от селяндури дето пестят от електромер и не палят фарове докато не стане непрогледна тъмнина или в порои, виелици и т.н.
Като няма култура ще става насила явно.

Alexanderbb
21-07-2012, 09:31
Мрън, мрън, мрън...
А на мен ми е писнало от селяндури дето пестят от електромер и не палят фарове докато не стане непрогледна тъмнина или в порои, виелици и т.н.

Колега тук става дума за съвсем различни неща. Никой не казва да не се пускат светлини когато е мрачно. Но сега те карат да го правиш е ясен, слънчев ден, по обяд когато е толкова светло че даже те болят очите понякога. А за селяните дето са пуснали фарове с идеята че трябва да ги видиш от далеч и да им правиш път изобщо не искам да повдигам темата

ivan dimitrov
21-07-2012, 09:41
---

Sunny
21-07-2012, 10:53
Само мрънкане и недоволства .
Българска му работа .

Orm
21-07-2012, 11:50
Закона е тъп !!!! Като си сляп или недоразвит ще си седиш вкъщи. През деня лятото светлините дали са пуснати или не разлика няма . Изобщо не ме бъркат крушките които ще се сменят по често .... просто е обидно, когато народа се приема като малоумен добитък , има хора за които тези 8-10 лв са важни , но за тези хора никога не се е мислело и няма да се мисли явно...
Както казах, ние сме шампиони по дебилните и идиотски закони ... ама нали трабва да лизнем гъза на европа по изоснови та така.....

---------- Post added at 08:50 ---------- Previous post was at 08:44 ----------

Точно! И... а си представи сега, че в сянката, в насрещната лента идва тьмен автомобил а ти мислиш да изпреварваш.
Аз сьм от селяните с включените фарове. Вярвай ми не очаквам да ми правиш пьт, а да спазваш правилникьт.

Няма да идваш от сянка пък ти ......... Чудя се как сме ги забелязвали тия коли в сянката до сега..... добре че е този закон да ни спаси...... Има и още един вариант - да се забрани карането в сянка ......

i.ganchev.ganchev
21-07-2012, 12:12
Мрън, мрън, мрън...

Колега, селяндура си остава селяндур, каквито и закони да се изковат. За съжаление има един валиден лаф, и той е "на сила убост не става".
А и тука не говорим за ниската ни култура на пътя, тя няма да се подобри по този начин.
Идеята е, колко е безсмислен тоя закон... почти толкова, колкото създателите му :drinking:

didod
21-07-2012, 12:21
А последно кога ще се публикува в Държавен вестник? Т.е. откога е в сила?

ivan dimitrov
21-07-2012, 12:29
---

Orm
21-07-2012, 12:48
По тая логика някой може да започне да се чуди - как тьй досега карах пиян и нищо не е станало....
Белята става ведньж. И после е кьсно да се усетиш.

Затова предлагам да се забрани карането в сянка ;)

i.ganchev.ganchev
21-07-2012, 12:56
Затова предлагам да се забрани карането в сянка ;)

По-добре да се забрани изцяло карането на МПС!
Виж едно време как хубаво е било с конИъъъ!

Караш си каручката, коня си знае пътя. Пиян или не, коня, ще спре ако има нужда. Пък и да се блъснеш, не е фатално, щот караш с 10 :Tease::clap:

Orm
21-07-2012, 12:58
"Статистиката на КАТ сочи, че след въвеждането на шофирането на фарове жертвите на катастрофи през есента и зимата са намалели 5.5%. Ако в периода 2001-2006 година по пътищата на страната са загивали средно 274 души, след влизането в сила на новия законов текст те са вече 259." - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/01/1192693_shofiraneto_na_farove_e_zaduljitelno_ot_dn es/

Тези 5.5% са ако приемем че се дължат само на фаровете (зимата), но трябва да се имат в предвид и неща като състоянието на пътищата тогава и сега , колите тогава и сега и още куп фактори .... та според мене процента тогава ще падне до 1% -1.5% (зимата) - ами сега помислете колко ще е ефективно това нещо лятото.
P.S - това са данни на хората , които имат интерес да оправдаят идиотския закон.

ivan dimitrov
21-07-2012, 13:00
---

trustworthy
21-07-2012, 15:59
Всеки шофьор с достатъчно опит зад волана знае много добре добре какви са безспорните предимства да се кара на фарове по извънградски пътища.
Останалите явно имат още да въртят километраж, докато ги научат.
Аз бих поставил под съмнение единствено нуждата да се кара в населените места с фарове през деня. Но не виждам проблем като цяло.

koolio
21-07-2012, 16:13
Крайно време беше! Колкото и да е светло навън, кола с включени фарове се забелязва много по-отдалеч и по-лесно от кола без включени фарове, особено ако колата е тъмна на цвят.

_power_
21-07-2012, 16:35
Два въпроса имам. От кога влиза в сила и може ли да се ползват само предни (лед каквито показа Пинко) ?

pinko
21-07-2012, 16:42
Два въпроса имам. От кога влиза в сила и може ли да се ползват само предни (лед каквито показа Пинко) ?

Закона влиза в сила, когато бъде публикуван в Държавен вестник (доколкото разбрах, в края на август).

Може да се използват и дневни светлини - в закона пише "задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини". LED-светлините са точно DRL (Daytime running lights).

П.П. Ето малко инфо: http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124

В общи линии лампичките трябва да имат сертификат Е4 - 87 или нещо подобно. За щастие, китайците го дават в комплекта, напр: http://drl.viewbg.net/auto-led-drl.htm

Orm
21-07-2012, 18:39
А с включени аварийки се забелязва още по добре , камо ли пък ако има и сирени........ Като ви чета коментарите наистина ме хваща шубето.... май по добре е да се кара на фарове че с тия шофьори дето се обаждат дето без фарове не виждат колата през деня ....... Не не , ще си монтирам и един прожектор на ролбара - съвсем па да ме виждате .....

За извънградско съм съгласен и аз , и без закон си ги пусках фаровете , ама в града е тъпня пълна....

---------- Post added at 15:39 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

Закона влиза в сила, когато бъде публикуван в Държавен вестник (доколкото разбрах, в края на август).

Може да се използват и дневни светлини - в закона пише "задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини". LED-светлините са точно DRL (Daytime running lights).

П.П. Ето малко инфо: http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124

В общи линии лампичките трябва да имат сертификат Е4 - 87 или нещо подобно. За щастие, китайците го дават в комплекта, напр: http://drl.viewbg.net/auto-led-drl.htm

Ама май и на полицаите после трябва да им цитираме закон , според мен ще се заяждат за тези светлини...... познавайки наща родна полиция ... ходи им обяснявай за лицензи и светлини :)

lordliness
21-07-2012, 18:42
Глобите- 20 лева и 5 точки .Налагат ни все повече задължителни неща в името на това да ни е по хубаво.

Orm
21-07-2012, 18:46
Глобите- 20 лева и 5 точки .Налагат ни все повече задължителни неща в името на това да ни е по хубаво.

:heavy_cry:

Pepo
21-07-2012, 20:56
Закона е тъп !!!! Като си сляп или недоразвит ще си седиш вкъщи. През деня лятото светлините дали са пуснати или не разлика няма . Изобщо не ме бъркат крушките които ще се сменят по често .... просто е обидно, когато народа се приема като малоумен добитък , има хора за които тези 8-10 лв са важни , но за тези хора никога не се е мислело и няма да се мисли явно...
Както казах, ние сме шампиони по дебилните и идиотски закони ... ама нали трабва да лизнем гъза на европа по изоснови та така.....

---------- Post added at 08:50 ---------- Previous post was at 08:44 ----------

Няма да идваш от сянка пък ти ......... Чудя се как сме ги забелязвали тия коли в сянката до сега..... добре че е този закон да ни спаси...... Има и още един вариант - да се забрани карането в сянка ......

Поредната умна тема, колега, поредното умно изказване :clap:
К'во ново из Беларус? Другарят Лукашенко как е?

Orm
21-07-2012, 21:12
Поредната умна тема, колега, поредното умно изказване :clap:
К'во ново из Беларус? Другарят Лукашенко как е?

:bravo:
Не бих могъл да се конкурирам с някои гениални "УМОВЕ" тука..... тези които бъркат Лукашенко с фарове ;)

morfius
21-07-2012, 21:27
Мрън, мрън, мрън... същото беше навремето с коланите, после с хендсфритата.
Стадото влиза в пътя.
А онези дето спорят колко загуби ще има от това, може би предпочитат да снабдят органите на КАТ с уреди за измерване на осветеност, че да променят закона да важи само за сумрак, дъжд и т.н.?

Държавите дето ги даваме масово за пример и те така са почнали. Ако някой смята да обори това, да се пробва в политиката.

Orm
21-07-2012, 21:41
Мрън, мрън, мрън... същото беше навремето с коланите, после с хендсфритата.
Стадото влиза в пътя.
А онези дето спорят колко загуби ще има от това, може би предпочитат да снабдят органите на КАТ с уреди за измерване на осветеност, че да променят закона да важи само за сумрак, дъжд и т.н.?

Държавите дето ги даваме масово за пример и те така са почнали. Ако някой смята да обори това, да се пробва в политиката.

Ти пък с всичко си съгласен ... да не си внедрен агент на ГЕРБ :lol_sign: ....
С коланите и с хендсфритата има резон и не знам дали някой нормален човек би го оспорил. Не че ми пречат фаровете , както съм карал без фарове така ще карам и с тях, въпроса е че вмясто това безумие , можеха например да приемат закон по който да вкарват полицаите за по половин една година в затвора за взимане на рушвет, или да взимат завинаги книжките на пияните шофьори... да видиш как бързо жертвите от катастрофи ще намалеят в пъти .....

morfius
21-07-2012, 22:07
Няма да намалеят в пъти за съжаление само от това... забравяш инфраструктура, гуми, техническо състояние, недоучени/самоуки шофьори и т.н.

Отнемане на книжка до живот за първо прегрешение е малко пресилено, особено ако няма ПТП с тежки последствия.
Ако искаш строгост...
6 месеца на трупчета и солидна глоба... за начало стигат.
За второ може спокойно да се отнема за година примерно, като след изтичане на срока не се връща, а се дава възможност за изкарване на нова, по каналния ред.
При трето... вече може да си говорим за отнемане на правото изобщо.
(Това при прескачане на 1 промил де, м/у 0.5 и 1 - първите две санкции наполовина, третата остава същата).

А за рушветите, ами да криминализират и даването на такива, да видим на кой ще му стиска като могат и двамата да попаднат на топло.

Orm
21-07-2012, 22:28
Няма да намалеят в пъти за съжаление само от това... забравяш инфраструктура, гуми, техническо състояние, недоучени/самоуки шофьори и т.н.

Отнемане на книжка до живот за първо прегрешение е малко пресилено, особено ако няма ПТП с тежки последствия.
Ако искаш строгост...
6 месеца на трупчета и солидна глоба... за начало стигат.
За второ може спокойно да се отнема за година примерно, като след изтичане на срока не се връща, а се дава възможност за изкарване на нова, по каналния ред.
При трето... вече може да си говорим за отнемане на правото изобщо.
(Това при прескачане на 1 промил де, м/у 0.5 и 1 - първите две санкции наполовина, третата остава същата).

А за рушветите, ами да криминализират и даването на такива, да видим на кой ще му стиска като могат и двамата да попаднат на топло.

Да , да логиката е същата... според мене тези неща много повече ще повлияят за намаляването на жертвите по пътищата .... Ако и полуисчезналите изгнили бангии не могат да минат на преглед пък съвсем ще стане чудно...... Аз именно това имам предвид като казвам че този закон за светлинките е безумие и е продиктуван от други причини , много по различни от здравето и безопасноста на хората

ivan dimitrov
22-07-2012, 01:53
---

Lei-chery
22-07-2012, 08:36
Вземи поразузнай какви автомобили са най честите участници в ПТП. Стига умува, вече са го измислили.
Безспорен факт е че кола с включени светлини се забелязва по лесно. Що се трьшкаш, не мога да разбера. Верно не е най належащият закон ама....полезен е.
И аз така смятам! Даже от години по навик, карам на включени светлини винаги.:innocent:

Orm
22-07-2012, 08:48
Вземи поразузнай какви автомобили са най честите участници в ПТП. Стига умува, вече са го измислили.
Безспорен факт е че кола с включени светлини се забелязва по лесно. Що се трьшкаш, не мога да разбера. Верно не е най належащият закон ама....полезен е.

Безспорен факт е също така че ще те забележат още по добре с влючени аварийки и пусната сирена

morfius
22-07-2012, 08:49
Свеждане до абсурд...

rossenvn
22-07-2012, 10:02
Както някой вече написа и един човешки живот да бъде спасен благодарение на този закон означава, че има смисъл от него. Желателно е да проумеем, че животът е по-скъп от едни крушки и 0,01 л/100 км. Макар че мен ме дразнят дневните светлини на почти всички нови автомобили, особено на джиповете - направо ще ти извадят очите, но пък може би нарочно така са направени, че да няма начин да ги пропуснеш.

VFTI
22-07-2012, 10:24
40градуса ПЕК...СЛожили сте слънчевите очилца и си карате по хубав планински път със завои...Ту сянка, ту ярко слънце...ту сянка...ТУ тунел в който МАСОВО се кара без вкл. фарове...

Незнам кой колко е сляп в тази държава, но когато на пътя ми се налага да следя за:
- малоумници хвърчащи с 200км.
- за липсата на маркировка
- за липсата на знаци,
- за огромните дупки
- за умрели животни или това коне и крави да се разхождат по магистралата...

Ми се струва СЪВСЕМ НОРМАЛНО да не успея понякога да забележа кола с ИЗКЛЮЧЕНИ фарове движеща се зад мен с 200км. или пред мен минавайки през сянка...

Иииии да добавя и часовете преди стъмване или в лошо време...

Ами явно съм сляп. И съм шофьор инвалид, ама докато си плащам всички данъци и докато си държа златния талон в портоменто, никой няма да ми забрани да се движа по пътищата на Бг.

Alexanderbb
22-07-2012, 11:39
Айде сега всички невиждащи добре околните автомонили да ми кажат колко ще им помогнат фаровете в задръстването в центъра на София, където ще са основните проверки и глобяване и колко им е процентното каране градско и колко извънградско. И съжалявам ако ще прозвучи обидно за някои колеги но не мога да разбера какви са тези сенчести, планински пътища дето ако колата срещу вас не е на фарове не я виждате. Щото там преобладават повече завои а пък някой ако не може да види кола на 100 - 150 метра ами мястото му не е зад волана.

Drag0
22-07-2012, 12:09
Има и места в града където си трябват фарове , дори и в най-слънчевия ден. Тези, който сте от София сигурно знаете п.х.Москва->Външно министерство (ул. Незабравка :crazy: )

vladev
22-07-2012, 14:33
40градуса ПЕК...СЛожили сте слънчевите очилца и си карате по хубав планински път със завои...Ту сянка, ту ярко слънце...ту сянка...ТУ тунел в който МАСОВО се кара без вкл. фарове...

Незнам кой колко е сляп в тази държава, но когато на пътя ми се налага да следя за:
- малоумници хвърчащи с 200км.
- за липсата на маркировка
- за липсата на знаци,
- за огромните дупки
- за умрели животни или това коне и крави да се разхождат по магистралата...

Ми се струва СЪВСЕМ НОРМАЛНО да не успея понякога да забележа кола с ИЗКЛЮЧЕНИ фарове движеща се зад мен с 200км. или пред мен минавайки през сянка...

Иииии да добавя и часовете преди стъмване или в лошо време...

Ами явно съм сляп. И съм шофьор инвалид, ама докато си плащам всички данъци и докато си държа златния талон в портоменто, никой няма да ми забрани да се движа по пътищата на Бг.

Браво Венци, подкрепям те с 2 ръце. Миналия месец пътувах извън града и взе да вали - ми поне 50% от колите бяха без фарове, а валеше като за 2-ра степен на чистачките.

Ние българите от край време се знае, че сме мрънкачи и само тоягата ни оправя.

BillyBoy`
22-07-2012, 15:28
Забрави освен мрънкачи сме и гъзоподавници ама навсякъде де на Меркел де на някои друг,все пак трябва да се харесваме,ама за истинските проблеми във държавата никои не се замисля за тях,та намерихте и глупости да коментирате и разисквате,дали да караме целигодишно на фарове или не,нямам думи пълна кретения.

VFTI
22-07-2012, 16:09
Айде сега всички невиждащи добре околните автомонили да ми кажат колко ще им помогнат фаровете в задръстването в центъра на София, където ще са основните проверки и глобяване и колко им е процентното каране градско и колко извънградско. И съжалявам ако ще прозвучи обидно за някои колеги но не мога да разбера какви са тези сенчести, планински пътища дето ако колата срещу вас не е на фарове не я виждате. Щото там преобладават повече завои а пък някой ако не може да види кола на 100 - 150 метра ами мястото му не е зад волана.

Ама няма АКО...Нека не забравяме, че на пътя НЕ СМЕ САМИ и ще е сенчесто, че и някой джигит ще изпреварва...Имал съм много такива ситуации. Хайде да се замислим и да спрем да бръщолевим тъпотии, кой какъв шофьор бил и как нямал място на пътя и как нямало такива места със сенки... Нашата роднина е толкова разнообразна и с толкова много пътища и тъпотии по пътищата(виж предния ми пост), че карането на фарове извън града за мен е 100% задължително...

Не мисля, че сме се събрали 10годишни, че да трябва да си вадим примери. И все пак. След 2 часа тръгвам от посока Севлиево-София. Слънцето ще е ниско и ще ми блести директно в очите. Ще съм със слънчеви очила, мога да изброя поне 100места до София, където има неприятни сенчести и каквли не други участъци, където не само че някой ще кара с 160км. срещу мен, ами и още един ще го изпреварва и пак без фарове.

Другото е че аргумента "като не може да карате" НЕ ВАЖИ, защото както казах докато хората си плащат данъците и имат шофьорски книжки ще карат. Моля без излишни полемики по въпроса, защото нищо не може да промените.

За градското движение съм съгласен, че няма нужда.

Jivko7777
22-07-2012, 16:14
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1471288

Orm
22-07-2012, 17:32
Съдейки по вашите коментари , реших че закона е правилен , все пак аз пускам фаровете не да виждам аз , а да ме виждат другите , а както излиза повечето имат проблем със сенките и светлините та по-добре да ги пусна че някоя къртица да не ме отнесе ..... Според мен сега по важния въпрос е някой да разбере със сигурност дали тези китайски лампички са законни или не , и дали полицаите ще се заяждат за тях на практика ( че на теория си пише че са законни)

Alexanderbb
22-07-2012, 17:33
Ама няма АКО...Нека не забравяме, че на пътя НЕ СМЕ САМИ и ще е сенчесто, че и някой джигит ще изпреварва...Имал съм много такива ситуации. Хайде да се замислим и да спрем да бръщолевим тъпотии, кой какъв шофьор бил и как нямал място на пътя и как нямало такива места със сенки... Нашата роднина е толкова разнообразна и с толкова много пътища и тъпотии по пътищата(виж предния ми пост), че карането на фарове извън града за мен е 100% задължително...

Не мисля, че сме се събрали 10годишни, че да трябва да си вадим примери. И все пак. След 2 часа тръгвам от посока Севлиево-София. Слънцето ще е ниско и ще ми блести директно в очите. Ще съм със слънчеви очила, мога да изброя поне 100места до София, където има неприятни сенчести и каквли не други участъци, където не само че някой ще кара с 160км. срещу мен, ами и още един ще го изпреварва и пак без фарове.

Другото е че аргумента "като не може да карате" НЕ ВАЖИ, защото както казах докато хората си плащат данъците и имат шофьорски книжки ще карат. Моля без излишни полемики по въпроса, защото нищо не може да промените.

За градското движение съм съгласен, че няма нужда.

Лек път колега но това което казваш е олицетворение точно на тъпотията и то не само по пътищата. Значи вместо да извадим от движението тези дето карат със 160 или изпреварват безумно и тези дето са слепи като прилепи ама са бутнали 10 лева за медицинско или още по-лошо получили са шофьорска книжка за подарък, ние ще правим закони как да ги виждаме и да се пазим. Ами че дай да организираме един списък и този дето иска да кара най-бързо да му се даде направо синя лампа. Да ти кажа точно тези индивиди сега е ти пуснат къде каквото имат да свети по-колата и ще летят още по-бързо щото ти ще ги видиш и ще им се дръпнеш от пътя

Mind_Control
22-07-2012, 18:55
Мрън, мрън, мрън...

И на мен ми е писнало от кьорчовци, ама що трябва аз да плащам за това, че те не виждат? Що им дават книжки?

lordliness
22-07-2012, 19:32
Онзи ден като се връщах от морето пуснах мигача и тръгнах да изпреварвам две коли(с включени фарове) тъпака от колата пред мен сигурно не ме видя и също тръгна малко преди да се изравним, спасиме единствено мигновената ми реакция и навика да съм винаги нащрек и да не изпускам от поглед другите.Включените фарове не ме направиха видим за човек, който прави маневри без да се огледа.

AttilaSL
22-07-2012, 20:44
Очаквайте скоро:
1. Закон осветлението в домовете да свети по 24 часа. Така ще намалеят кражбите.
2. Закон в автобусите и самолетите осветлението да свети по 24 часа. Така ще намалеят гратисчиите и терористите
3. Закон до всеки монитор да има по една нощна лампа светеща 24 часа в денонощието. Така ще намалее интернет пиратството.
4. Но не на последно място. По една постоянно светеща лампичка на оная ни работа. Така ще намалее съвсем раждаемостта и ще ни затрият окончателно!

Jivko7777
22-07-2012, 20:59
Очаквайте скоро:
1. Закон осветлението в домовете да свети по 24 часа. Така ще намалеят кражбите.
2. Закон в автобусите и самолетите осветлението да свети по 24 часа. Така ще намалеят гратисчиите и терористите
3. Закон до всеки монитор да има по една нощна лампа светеща 24 часа в денонощието. Така ще намалее интернет пиратството.
4. Но не на последно място. По една постоянно светеща лампичка на оная ни работа. Така ще намалее съвсем раждаемостта и ще ни затрият окончателно!

:bowdown:

nickyto
22-07-2012, 21:17
Преди три години претърпях ПТП защото един селяндур реши да излезе на пътя без да се огледа, нищо че бях със включени къси светлини, автомобила беше червен на цвят /ама искрящо червено, чак да ти избоде очите/, посред бял ден през лятото /през август/... ама просто не ме видял човечеца, който освен това беше и професионален шофьор...
Е, включените фарове не ми помогнаха да ме забележат...
Благодаря за поредното лобистко законче недоносче !

morfius
22-07-2012, 21:20
Мрън, мрън, мрън... ще каже човек, че 2 крушки и 10 кила гориво годишно са ни главния проблем.
2 - 3 пъти по-скъпи лекарства, картели в търговията с храни, монопол в енергетиката и при горивата, картели при преносните дружества и т.н. ... не виждам никой да си е мръднал пръста.
Не.
Пак само мрън, мрън, мрън...

nickyto
22-07-2012, 21:27
Мрън, мрън, мрън... ще каже човек, че 2 крушки и 10 кила гориво годишно са ни главния проблем.
2 - 3 пъти по-скъпи лекарства, картели в търговията с храни, монопол в енергетиката и при горивата, картели при преносните дружества и т.н. ... не виждам никой да си е мръднал пръста.
Не.

И какво предлагаш ?!? Да продължаваме да си дремем... т.е. да не си "мърдаме пръста", а ?

ivan dimitrov
22-07-2012, 21:39
---

Orm
22-07-2012, 21:43
Не.

Въпроса не е в 2-те крушки нито в горивото, ще ти обясня подробно - фаровете през деня се забравят (нормално е като имаш на главата още куп неща за вършене и като толкова е светло че нито една светлинка не се забелязва за да ти напомни), падат акумулатори , причинява се неудобство , недай си боже трябва ти спешно да закараш някой в болница , слизаш а акумулатора ти го няма , полицаите е съвсем друга история ще се нагушат и то яко , освен рушветите ще има и актове , как може да глобиш човек който не е направил нищо лошо просто не се е сетил в този момент - това е идиотски закон повтарям , ако за извънградско може да се намери някъкъв смисъл в това , то за в града е пълна простащина и малоумщина , ако не си забелязал от време на време излизат такива закончета за да може някой да се облажи пример - 1 Картонените патрулки за по 2000лв, 2 Полицаите трябваше да обикалят с пуснати сирени, 3 Някакви жилетки идиотски..... мисля за сега това е достатъчно !!!

---------- Post added at 18:43 ---------- Previous post was at 18:40 ----------

Абсолютно верно! За това и автомобилите сьс спец. режим са оборудвани с такива.

Най после! Стигна до превилното заключение все пак.
Сега като се замислиш че в градьт масово се паркира "безобразно", може би ще се сетиш колко по лесно пешеходец ще прецени кой от "купьт" автомобили се движи и кой не.

Да бе , що пешехдци съм прегазил без фарове , ама сега вече ще е друго ...... Ти това горе дето си писал сериозно ли го мислиш ???? Щото мога да предложа и пешеходците да се движат с запалени свещи за по добра видимост :screwy:

mordohy
22-07-2012, 21:46
И какво предлагаш ?!? Да продължаваме да си дремем... т.е. да не си "мърдаме пръста", а ?
Аз предлагам за сега да си пуснем фаровете, а като гласуваме, тогава да умуваме!:tank:

nickyto
22-07-2012, 21:54
Аз предлагам за сега да си пуснем фаровете, а като гласуваме, тогава да умуваме!:tank:

Е, като ни принудят със закон - ще го правим, въпреки че е безмислен закона !

mordohy
22-07-2012, 21:59
Е, като ни принудят със закон - ще го правим, въпреки че е безмислен закона !
Много бих искал да ми посочиш един смислен закон!:roll:

Едит: Има един от времето на Звенарите и се отнася за животните в царство България.
Много смислен закон.
Ако биеш, държиш гладно, товариш повече отколко може да носи или не го тимариш навреме, наказанието е от 10 до 50 тояги на голо.
те за това и хората са се грижили за стоката!

Orm
22-07-2012, 22:05

Едит: Има един от времето на Звенарите и се отнася за животните в царство България.
Много смислен закон.
Ако биеш, държиш гладно, товариш повече отколко може да носи или не го тимариш навреме, наказанието е от 10 до 50 тояги на голо.
те за това и хората са се грижили за стоката!

Баси .... ако се познавахме бих опустошил една "Сливенска перла" с тебе :wein: А закона за земното притегляне ;)

nickyto
22-07-2012, 22:18

Е, все трябва да има и смислени, иначе ще сме ебати банановата република... :tooth::tooth::tooth:

а дали не сме ?!? :gruebel:

---------- Post added at 22:18 ---------- Previous post was at 22:15 ----------

Баси .... ако се познавахме бих опустошил една "Сливенска перла" с тебе :wein: А закона за земното притегляне ;)

И такъв закон ли измислиха нашите законотворци ?!? :hmm::hmm::hmm:

lordliness
22-07-2012, 22:21
По едно време беше задължително да имаш апаратче за изкуствено дишане, не съм чул да са го отменили и беше голям екшън ако нямаш.Вие имате ли в колите си това нещо?

mordohy
22-07-2012, 22:21
Ами какво ни пречи да се "запознаем":wow:
На "Сливенска перлка" или нещо друго- все тая!
Ще го изцокаме!:haha:

Orm
22-07-2012, 22:26
:drunk:
Ами какво ни пречи да се "запознаем":wow:
На "Сливенска перлка" или нещо друго- все тая!
Ще го изцокаме!:haha:

---------- Post added at 19:26 ---------- Previous post was at 19:26 ----------

По едно време беше задължително да имаш апаратче за изкуствено дишане, не съм чул да са го отменили и беше голям екшън ако нямаш.Вие имате ли в колите си това нещо?

Да аз имам и две медицински сестри карам в жабката за всеки случай ;)

Drag0
22-07-2012, 22:28

Имам нещо в аптечката което прилича на такова.

От скоро във Франция си задължен да имаш в колата/мотора/мотопеда ... персонален дрегер.

Alexanderbb
23-07-2012, 07:39
През цялата година моторните превозни средства ще се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега - през зимата. Тези промени бяха приети в Закона за движението по пътищата от парламента. „За" този текст гласуваха 80 народни представители, „против" - 12, „въздържал се" - 17.

Извинявам се за юридическата си неграмотност и моля да бъда поправен ако греша но в нашето Народно събрание нямаше ли 240 депутата. И ако в гласуването са участвали 109 това не се ли казва липса на кворум и каква е правната стойност на гласувани така решения.

Orm
23-07-2012, 10:50
През цялата година моторните превозни средства ще се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега - през зимата. Тези промени бяха приети в Закона за движението по пътищата от парламента. „За" този текст гласуваха 80 народни представители, „против" - 12, „въздържал се" - 17.

Извинявам се за юридическата си неграмотност и моля да бъда поправен ако греша но в нашето Народно събрание нямаше ли 240 депутата. И ако в гласуването са участвали 109 това не се ли казва липса на кворум и каква е правната стойност на гласувани така решения.

:rotfl: Дай да видим какво ще кажат за това "защитниците" на родните депутати и закони ...... Със сигурност ще е нещо мноооого мъдро

Susscrofa
23-07-2012, 11:19

Това е спорен въпрос:)
Кворум се установява с присъстващи депутати, а не с гласуващи такива:)
Не всички присъстващи са длъжни да гласуват.:)
От доста време е спори по този казус в парламента.

чл. 81 от конституцията ал. (1) гласи така: Народното събрание може да заседава и приема своите актове, когато ПРИСЪСТВАТ повече от половината народни представители.:)
Нали се се сещаш каква заигравка става с тази думичка "присъстват", а колко лесно щеше да бъде, ако на нейно място стоеше "гласуват".:beer:

bager
23-07-2012, 12:02
...
Кворум се установява с присъстващи депутати, а не с гласуващи такива:)
Не всички присъстващи са длъжни да гласуват.:)
...

Ако има кворум, т.е. присъстват повече от половината, при така създалата се ситуация разликата в броя да депутатите от присъствалите и негласувалите не се ли приема за "въздържал се"?

С други думи - ако си там и не си гласувал с "да" или "не", не те ли броят за "въздържал се"?
И по тази логика 109 дупетати са по-малко от половината, т.е. няма кворум!
За съжаление се оказва, че за нашия парламент това си е най-нормална практика от много години насам.
Останалото да го кажат юристите...

Orm
23-07-2012, 12:16
Ето кого трябва да гонят и да глобяват , а не нас за фаровете :screwy:....

Нали казах че обяснението ще е толкова мъгляво и неясно че нормалните хора да не го разберат , а даже и да го разберат да не им се занимава .......

ivan dimitrov
23-07-2012, 12:19
---

Susscrofa
23-07-2012, 12:31
Ако има кворум, т.е. присъстват повече от половината, при така създалата се ситуация разликата в броя да депутатите от присъствалите и негласувалите не се ли приема за "въздържал се"?

С други думи - ако си там и не си гласувал с "да" или "не", не те ли броят за "въздържал се"?
И по тази логика 109 дупетати са по-малко от половината, т.е. няма кворум!
За съжаление се оказва, че за нашия парламент това си е най-нормална практика от много години насам.
Останалото да го кажат юристите...

Ти си прав, но законът казва "присъстват", а не "гласуват". Не се броят за въздържал се:)
Гласуването става с пулт с ТРИ бутона. Трябва да има действие от страна на депутата, за да има гласуване.
Това за мен е един доста "удобен пропуск" в конституцията.
Спори се и до сега по него.
Един депутат скоро попита, какво се случва, ако гласуват трима души? По един за всеки вариант? Отново ли ще е законосъобразно?

Orm
23-07-2012, 13:11
Сега ако посочиш кьде точно видя някой да защитава депутатите........
Законите нямат нужда от защита тук, конкретно за този закон - ще го защитават пьтните полицаи след като влезе в сила. Лично аз участвам в тая дискусия, защото ми е чудно каkво кара хората да карат без фарове и да не ползват мигачи.
Ще опитам да изпреваря вьпросьт ти - (по мои наблюдения) има врьзка.

Аз пък участвам за да разбера дали може да се ползват тези дневни светлини ( които не са монтирани от производителя ) или не , ама както всичко у нас никой не знае точно...... А какво мисля за този закон , и защо мисля така съм написал по горе ;)

ivan dimitrov
23-07-2012, 13:32
---

bager
23-07-2012, 14:04
Аз пък участвам за да разбера дали може да се ползват тези дневни светлини ( които не са монтирани от производителя ) или не , ама както всичко у нас никой не знае точно...... А какво мисля за този закон , и защо мисля така съм написал по горе ;)

Преди време коментирахме същото в една друга тема и бях намерил информация как стоят нещата за дневните светлини от законова гледна точка.
Това е инфото, което като изключим променената част за използването на светлините би трябвало да е верно:
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1002941&postcount=14

Orm
23-07-2012, 14:22
Преди време коментирахме същото в една друга тема и бях намерил информация как стоят нещата за дневните светлини от законова гледна точка.
Това е инфото, което като изключим променената част за използването на светлините би трябвало да е верно:
http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1002941&postcount=14

А мерси са ще го видя !!!

Така , доколкото разбирам , може с дневни светлини ,но трябва да са с някъкъв лиценз , въпроса полицаите дали го знаят или не :)

И още един въпрос имам, вярно ли е че с категория С може да се кара 15 местен бусс????? Щото в това което намирам пише само че може да се кара товарен автомобил с допустима маса над 3500кг , а за пътници не пише колко е максимума , знам само че за В категория са 8+1 места

Sunny
23-07-2012, 18:33
А мерси са ще го видя !!!

Така , доколкото разбирам , може с дневни светлини ,но трябва да са с някъкъв лиценз , въпроса полицаите дали го знаят или не :)

И още един въпрос имам, вярно ли е че с категория С може да се кара 15 местен бусс????? Щото в това което намирам пише само че може да се кара товарен автомобил с допустима маса над 3500кг , а за пътници не пише колко е максимума , знам само че за В категория са 8+1 места

Категория С е за товарни автомобили над 3500Кг , но не можеш да превозваш повече от 8+1 души в автомобила. За целта е нужна категория D .

mordohy
23-07-2012, 21:28
Някога имаше Латвия.
Те бяха 14+1.
Та за тях беше разрешено с "С" категория, но си беше нашенско извращение.

-Bobby-
24-07-2012, 17:36
Аз винаги съм бил противник на карането с включени къси през деня и не дотам противник на това всяка кола да си има отделни светлини за през деня.
В крайна сметка, на мен късите ми трябват на ТЪМНО, за да ВИЖДАМ. А като опека фаровете, пускайки ги нон-стоп да светят, после ще съм сляп на тъмно. Ми сори, ама от тази гледна точка винаги съм считал включването на фаровете в ясен слънчев летен ден, за тотално малоумие.
Лошото при нашите алфички, конкретно 156-ците, е че монтажа на допълнителни диодни светлини е кофти, на практика няма къде безболезнено да се монтират, от друга страна не е ясно и доколко е легално от гледна точка модифициране светлините на автомобила. Затова пък има следното решение на проблема:

http://www.fk-shop.de/out/pictures/z1/daylight_alfa_romeo_156_fkfsal010001.jpg

За съжаление обаче, не е по джоба на всеки, излиза солено. Аз лично се успокоявам с факта, че така или иначе съм решил да си сменям фаровете, защото - само който не е карал 156-ца няма да потвърди, че стандартния рефлектор свети отвратително, а слагането на ксенон крушки на него не решава проблема, само води до псувни от всеки насрещен.

По повод дневните светлини обаче - ето едно четиво: http://www.dadrl.hit.bg/
Дълго е, съмнявам се, че ще бъде прочетено от кой знае колко хора, ама аз да го пусна, да го има. Явно хърватите и австрийците са страшно прости народи, щом година след въвеждането на това със закон, са го отменили, обявявайки го за пълен провал и недомислие.
Това нашето с тези дневни светлини, е като с винетките навремето - въведохме ги в годината, в която германците ги разкараха, обявявайки ги за неефективни.
Абе въобще - света е на въпреки, а ние все сме на терсене.

Аз лично минавам на Dayline фарове, и то предимно заради лупите на тях и начина по който свети ксенона с тях (без да заслепява и правейки всичко като ден пред колата). Това, че така са проектирани, че да си реша проблема и с новия тъп закон за светлините, ще е само бонус. Къси светлини, докато не е настъпил сумрак, ще включвам точно никога. Връзвам габаритите (devil eyes диодите) да светят нон-стоп щом дам на контакт и всичкото полицай, барабар с тиквите от пл. Народно събрание 1, да хванат и дружно да разместят въздушните пластове в купичката с топла супа - от мен повишаване на разхода на гориво, от който да си грухат още хазната с ДДС, няма да видят. Крушковият картел, който е първия появил се картел в историята на човечеството и очевидно съществуващ и до днес - също няма да му пълня гушката.

Ако някой си мисли, че това с разхода е глупост - да чете линкчето, дето пуснах, по-внимателно. То на единична кола е незначително, ама умножено по хиляди бройки, на годишна база - говорим за тонове гориво повече. Завишеният оборот при крушките пък да не говорим - в пъти...
Те не мислят за нас, гледат си корпоративните интереси, а гласуващите изпълняват това, за което им е платено/наредено.

Sunny
24-07-2012, 20:57
Вдигал ви се бил разхода и се замърсявала повече околната среда...

Ае сега глупости

А като караме на климатици с колко се вдига разхода и по-безвредно ли е ?
Да ама едното е за собствен кеф и не ни е наложено от управляващите и за това не мрънкаме а си ползваме с кеф .
Българска работа .

old alfist
24-07-2012, 21:17
За мен, и климатикът, и фаровете способстват за повишаване безопастността на движението.
Реакциите и преценките на един водач плувнал в собствен сос са много различни от тези при една по-комфортна температура.
По отношение на светлините - коментирахме ги още преди повече от година, когато излезе директивата на ЕС и този закон логично се появи у нас
Когато отсреща се движи кола с включени фарове, на мен лично много ми помага за преценките при изпреварвания.
Според мен е правилно да се движат автомобилите целогодишно и целодневно с включени светлини.
Да не говорим за онези галфони, които светлините ги нямат за нищо при сумрак, дъжд и снеговалеж.

-Bobby-
24-07-2012, 21:24
Според мен е правилно да се движат автомобилите целогодишно и целодневно с включени светлини.
Да не говорим за онези галфони, които светлините ги нямат за нищо при сумрак, дъжд и снеговалеж.

Съгласен съм с всичко казано, като направим само уточнението - включени светлини да не е равно на включени къси светлини. Причините, мисля, не е нужно да ги разясняваме... макар че ако някой толкова не схваща, може и да му разясня, при това с живи примери.
За климатикът си ме изпреварил, щях да споделя същото и аз.

old alfist
24-07-2012, 21:31
Съгласен съм с всичко казано, като направим само уточнението - включени светлини да не е равно на включени къси светлини. Причините, мисля, не е нужно да ги разясняваме... макар че ако някой толкова не схваща, може и да му разясня, при това с живи примери.
За климатикът си ме изпреварил, щях да споделя същото и аз.
При дълги прави и големи скорости габаритните светлини трудно се забелязват, а ако и слънцето е ниско и свети по посока на твоето движение - направо не се усещат.

-Bobby-
24-07-2012, 22:25
Габаритите ги зарежи, те на сумрак не се виждат, камо ли посред бял ден. Визирам отделно предвидени лампи в самите фарове, или отделно монтирани лампи, които да бъдат за дневни светлини. Такива са или диодните ленти във фара тип Ауди, или ангелските очи тип БМВ, или диодната лента отделно от фара, под него, тип Мерцедес, или обособилите се вече различни дизайнерски решения, пак вътре във фаровете, като кръглите диодни лампи между късите и дългите, или светещото ъгълче на фара като при Опел Инсигниа или Мазда 6. Варианти много, най-лесно е с допълнителна диодна лента отделно от фаровете, макар че вече има фарове от Сонар и Депо за почти всички видове модели, я с лупи и ангелски очи, я с лупи и диоди в тях. Но всичко опира до това, срещу което недоволствам - че трябва да се вадят пари, което е основната движеща сила на тези законови промени. Пука им на корпорациите и техните подлоги - дУпетатите, за нас. Те си гонят печалбите, и то по насилствен начин. Безопасността е една много грозно и манипулационно използвана терминология за оправдаване на тези промени. Ама по този въпрос - примерите с факти, само за тези, които са прочели линка, който по-горе дадох.

И който е с по-стар модел кола, а не му се дават пари, ще си кара ПОСТОЯННО само на къси, ща набива пари за крушки и неусетно ще има завишен разход, и след не много дълго време ще му се случва ето това с рефлекторите:
http://img851.imageshack.us/img851/62/11568193.jpg
... което ще го вкарва в още разходи или в не дотам безопасна ситуация, да кара със "свещи" вместо фарове, ако не иска или не може да даде пари за освежаването им.
После - как с това виждаш нещо на тъмно, логично и обосновано мнение няма, няма и да има по темата. А при страхотните пътища, които имаме, с още по-страхотната маркировка и светлоотразители на мантинелите, да имаш слабо светещи фарове за нощно каране, си е направо игра с дявола, да не кажа руска рулетка...

old alfist
24-07-2012, 22:44
Габаритите ги зарежи, те на сумрак не се виждат, камо ли посред бял ден. Визирам отделно предвидени лампи в самите фарове, или отделно монтирани лампи, които да бъдат за дневни светлини. Такива са или диодните ленти във фара тип Ауди, или ангелските очи тип БМВ, или диодната лента отделно от фара, под него, тип Мерцедес, или обособилите се вече различни дизайнерски решения, пак вътре във фаровете, като кръглите диодни лампи между късите и дългите, или светещото ъгълче на фара като при Опел Инсигниа или Мазда 6. Варианти много, най-лесно е с допълнителна диодна лента отделно от фаровете, макар че вече има фарове от Сонар и Депо за почти всички видове модели, я с лупи и ангелски очи, я с лупи и диоди в тях. Но всичко опира до това, срещу което недоволствам - че трябва да се вадят пари, което е основната движеща сила на тези законови промени. Пука им на корпорациите и техните подлоги - дУпетатите, за нас. Те си гонят печалбите, и то по насилствен начин. Безопасността е една много грозно и манипулационно използвана терминология за оправдаване на тези промени. Ама по този въпрос - примерите с факти, само за тези, които са прочели линка, който по-горе дадох.

И който е с по-стар модел кола, а не му се дават пари, ще си кара ПОСТОЯННО само на къси, ща набива пари за крушки и неусетно ще има завишен разход, и след не много дълго време ще му се случва ето това с рефлекторите:
http://img851.imageshack.us/img851/62/11568193.jpg
... което ще го вкарва в още разходи или в не дотам безопасна ситуация, да кара със "свещи" вместо фарове, ако не иска или не може да даде пари за освежаването им.
После - как с това виждаш нещо на тъмно, логично и обосновано мнение няма, няма и да има по темата. А при страхотните пътища, които имаме, с още по-страхотната маркировка и светлоотразители на мантинелите, да имаш слабо светещи фарове за нощно каране, си е направо игра с дявола, да не кажа руска рулетка...

В този форум преобладаваме предимно естети, каращи стари коли и твоите предложения изглеждат малко хипотетично и несъответстващо.
Реалностите са - оправяне на старите фарове, включнащо ремонт на рефлектори, водачи и слагане на ксенони, за да не опичат рефлекторите.

mimouzunov
24-07-2012, 22:47
За мен лично тоя закон за светлините е пълна тъпотия!
Пияни се качват и карат коли, блъскат хора на пешаходни пътеки (не влизат в затвора)... вие ми говорите за пуснати фарове и разни сенки...

old alfist
24-07-2012, 22:52
Пияни се качват и карат коли, блъскат хора на пешаходни пътеки (не влизат в затвора)... вие ми говорите за пуснати фарове и разни сенки...
Всеки си носи отговорността, както пред закона, така и най-вече пред съвестта си, така, че ако някой кара пиян и блъса някой без фарове, не би трябвало да ни прави и нас такива.
Може и да блъсне някой, някого, но да бъде с фарове.

mordohy
24-07-2012, 22:54
Аз съм с лупи и 55 ватов ксенон.
Не мисля , че е добра идея да карам непрекъснато с тях.
Като се замисля, ксенона на лупи не е по-видим от детско фенерче, Нали това им е философията.
Та едни циганийки, като на последните модели Ауди ми се виждат съвсем подходящи.
Въпросе е къде и как да си ги набавим.
За останалото реване: тарикат мъж не писка!:rotfl:

old alfist
24-07-2012, 22:58
Като се замисля, ксенона на лупи не е по-видим от детско фенерче, Нали това им е философията.
Та едни циганийки, като на последните модели Ауди ми се виждат съвсем подходящи.
Аз съм с ксенони точно и само на лупите, т.е. на късите и много добре си виждам и никой досега не ми е присветкал, че го заслепявам - с тях светлината е много насочена и не толкова отразена от рефлекторите.

mordohy
24-07-2012, 23:21
Аз съм с ксенони точно и само на лупите, т.е. на късите и много добре си виждам и никой досега не ми е присветкал, че го заслепявам - с тях светлината е много насочена и не толкова отразена от рефлекторите.
Не говорим за заслепяване, а да ни виждат!
Лупите са замазване на очите!:no:

old alfist
24-07-2012, 23:24
Не говорим за заслепяване, а да ни виждат!
Лупите са замазване на очите!:no:
Прощавай, но не е точно така - силният сноп светлина се забелязва отдалеко на дневна светлина, дори и ненасочен към очите на отсрешният водач.

mordohy
24-07-2012, 23:26
От лупите няма силен сноп светлини, а само разсеяна от дефектите на лещите светлина
:humpx:

morfius
24-07-2012, 23:29
Ксенон в лупи се вижда чудесно и в огледалата и насреща... дори да не ти вади очите.

old alfist
24-07-2012, 23:31
От лупите няма силен сноп светлини, а само разсеяна от дефектите на лещите светлина
:humpx:
Не ми се иска да спорим за светлината - ако някога се видим, ще си говорим за нея.

mordohy
24-07-2012, 23:53
Не ми се иска да спорим за светлината - ако някога се видим, ще си говорим за нея.
То тия дни за малко да цъфна във вилаета ви!
Щяхме за много неща да си говорим, ама нъцки!
Пратиха ми платките днеска!

old alfist
24-07-2012, 23:59
То тия дни за малко да цъфна във вилаета ви!
Щяхме за много неща да си говорим, ама нъцки!
Пратиха ми платките днеска!
Снощи си купих едно малко мини-барче за навеса от ония без компресор и го напълних с 10-15 бири -вече са се изстудили.

mordohy
25-07-2012, 00:03
Снощи си купих едно малко мини-барче за навеса от ония без компресор и го напълних с 10-15 бири -вече са се изстудили.
Мръсник!
Гадняр!
Ще те репортвам пред Кайо и останалите!:jason2:

Бобби
25-07-2012, 01:03

Те и на новите Алфи вече ги има фабрично тези циганийки...
Аз ще се запася с восъчни свещи и газови фенери...по тънко ще мина:))

Drag0
25-07-2012, 19:24
Лошото при нашите алфички, конкретно 156-ците, е че монтажа на допълнителни диодни светлини е кофти, на практика няма къде безболезнено да се монтират, от друга страна не е ясно и доколко е легално от гледна точка модифициране светлините на автомобила.

Виждал съм "кръгли" дневни светлини , които се слагат до фаровете за мъгла или вместо фаровете за мъгла и още един вид ,който сега не мога да намеря но се слага върху фара за мъгла, като се запазва и неговата функция. Става дума за кръгли фарове за мъгла , каквито са на 156.

Затова пък има следното решение на проблема:

http://www.fk-shop.de/out/pictures/z1/daylight_alfa_romeo_156_fkfsal010001.jpg

За съжаление обаче, не е по джоба на всеки, излиза солено. Аз лично се успокоявам с факта, че така или иначе съм решил да си сменям фаровете, защото - само който не е карал 156-ца няма да потвърди, че стандартния рефлектор свети отвратително, а слагането на ксенон крушки на него не решава проблема, само води до псувни от всеки насрещен.

Не са чак толкова скъпи -зависи дали ще ги купиш от 3тия прекупвач(твоя линк) или от 2рия(както направих аз , защото не намерих начин да ги взема от първия)
Мога да ти кажа , че chrome модела има 2 големи конструктивни проблема, а черния само 1. Самата лупа е много зле сравнена с каквито и да е било китайски прожектори за retrofit. Не прави широко петно, осветяването е неравномерно, има много отблясъци. Затова и не съм им слагал ксенон.
Преди това имах morimoto bi-xenon прожектори в обикновен фар и бяха почти перфектни, но имат проблем с надеждността - 8 месеца и замина единия рефлектор на прожектора, а беше само 35вата...

bager
25-07-2012, 19:41
Монтирането на дневните светлини върху фара за мъгла би бил доста добър вариант както за 156, така и за 159(там също няма никакво място за монтаж). Има изискване обаче, дневните светлини да не са по-ниско от 25 см до пътната настилка. Не съм мерил, но фаровете за мъгла не са ли по-ниско?

Drag0
25-07-2012, 20:01
Отидох да измеря моите:
156 със стандартно окачване -
270-275 мм до долния ръб на фара за мъгла.
Колата е спряна на лек наклон.

bager
25-07-2012, 20:13
Отидох да измеря моите:
156 със стандартно окачване -
270-275 мм до долния ръб на фара за мъгла.
Колата е спряна на лек наклон.

Значи става този (http://8007610235.ecrater.com/p/3373938/2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-alfa-romeo-159-angel-eye-fog#) вариант.
Стига да ги има в България.
http://s.ecrater.com/stores/83546/4ed2712b88f90_83546b.jpg

Drag0
25-07-2012, 20:28
Не ми харесват такива рингове.
Ако имах 159 вероятно щях да взема нещо такова: https://www.dectane.de/product_info.php?info=p67908_fog-lights-drl-mini-one-s-jcw-r56-black.html

bager
25-07-2012, 20:33
Не ми харесват такива рингове.
Ако имах 159 вероятно щях да взема нещо такова: https://www.dectane.de/product_info.php?info=p67908_fog-lights-drl-mini-one-s-jcw-r56-black.html

О, да! Определено тези са доста по-добри, но 200 евро за дневни светлини ми се струват множко. Знам ли...

Sunny
25-07-2012, 20:37
То всичкото добре ама има и едно изискване за площа на светешата повърхност която трябва да е не по-малка от 40 кв.см. според линка който беше постнал багера

Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм. Площта на светещата повърхност не трябва да е по-малка от 40 кв.см. (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1002941&postcount=14)

Drag0
25-07-2012, 20:50
О, да! Определено тези са доста по-добри, но 200 евро за дневни светлини ми се струват множко. Знам ли...

Скъпо е да , но и за данъци плащаме много. А кеф цена няма.

---------- Post added at 20:50 ---------- Previous post was at 20:40 ----------

То всичкото добре ама има и едно изискване за площа на светешата повърхност която трябва да е не по-малка от 40 кв.см. според линка който беше постнал багера

Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм. Площта на светещата повърхност не трябва да е по-малка от 40 кв.см. (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1002941&postcount=14)

На единия модул или на 2та трябва да е 40см2?
Че ако е само за единия ми се струва много.
Ако е 20 за 1, това означава лента с размери 20 на 1см. И ако тази лента е гъвката и направиш окръжност от нея се получава с диаметър 6.37 см. Което е доста малко.
Ясно ми е че това е грубо сметнато и че за 20cm2 трябва да е малко по-голям диаметъра ...

Sunny
25-07-2012, 21:02
Не знам . Но най-вероятно е на всеки един модул .

vladev
25-07-2012, 21:10
Това с 40-те кв. сантиметра ми изглежда абсурно много. На Жулиетата са по 4 диода с обща площ не повече от 10 см2 а са си фабрични.

Drag0
25-07-2012, 21:18
Едва ли полицаите ще мерят с линийка и ще смятат с калкулатор. И за пунктовете за технически преглед се съмнявам да го правят.

pinko
25-07-2012, 21:40
Едва ли полицаите ще мерят с линийка и ще смятат с калкулатор. И за пунктовете за технически преглед се съмнявам да го правят.

Разбира се. Важното е да светлините да имат оня сертификат Е4 87 или как беше... А и предполагам, че китайците няма проблем да го дадат - а и в повечето комплекти е включен...

Носиш си една разпечатка на закона и на директивите на ЕС + сертификата Е4 87 - и направо запушваш устата на ченгето с документи...:chair:

Тези например си имат сертификат и не са скъпи: http://www.topspeed.bg/view_product.php?pid=2114

Иначе мисля да ги сложа в тези решетчици под фара - по принцип са декоративни:

http://img2.netcarshow.com/Volvo-XC90_2006_800x600_wallpaper_02.jpg

След последния фейслифт от 2011 година там вече слагат хромирана лайстна:

http://www.carmild.com/wp-content/uploads/2012/01/Volvo-XC90-front-end.jpg

http://www.distroautos.com/wp-content/uploads/2011/07/2011-Volvo-XC90-Front-Side-590x412.jpg

Според мен няма да стане много грозно:-?

badmadafaka
25-07-2012, 22:24
За мен перфектната оферта е диодни лампи на халогените за мъгла, без никакви циганиики за допълнителен монтаж, обаче ако те спрат винаги могат да се заядат, че караш на халогени, което е забранено... :busted_cop:

ivailo rachev
26-07-2012, 08:18
За мен перфектната оферта е диодни лампи на халогените за мъгла, без никакви циганиики за допълнителен монтаж, обаче ако те спрат винаги могат да се заядат, че караш на халогени, което е забранено... :busted_cop:

И аз се мъчих да си използвам малкото акъл за нещо подобно във фаровете за мъгла,понеже не искам да променям визията на колата,но както каза винаги чичковците могат да се заядат.

vladev
26-07-2012, 09:30
Много ме дразнят тези DLR, които са 5-6 отделни диода един до друг - изглежда като мъниста, все едно е кола на някоя кифла.

И вчера търсих и гледам OSRAM имат такива, които не изглеждат така:

http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/automotive-lamps/automotive-cars/led/led-daytime-running-light/index.jsp?mkturl=am-led-drl

Ето и едно ревю:

http://www.youtube.com/watch?v=Xw-M25torAw

Само незнам от къде да се намерят (няма ги в ибей), може би представителя на Осрам,

http://www.alfalightbg.com/

ще знае нещо.

И къде ще ги завра на 156-цата, без да стане цигания, просто незнам.

-Bobby-
26-07-2012, 11:06
Мога да ти кажа , че chrome модела има 2 големи конструктивни проблема, а черния само 1. Самата лупа е много зле сравнена с каквито и да е било китайски прожектори за retrofit. Не прави широко петно, осветяването е неравномерно, има много отблясъци. Затова и не съм им слагал ксенон.
Преди това имах morimoto bi-xenon прожектори в обикновен фар и бяха почти перфектни, но имат проблем с надеждността - 8 месеца и замина единия рефлектор на прожектора, а беше само 35вата...

Тук дори има хора с такива фарове, и са изключително доволни от покупката си, разпитвал съм ги по въпроса.
Иначе, що се отнася до големите конструктивни проблеми (2 при хрома и 1 при черните) - разкажи малко повечко.

stelt
26-07-2012, 15:17
Така като гледам, за да избегна "циганията" и монтирането на всякакви допълнителни фарове, ще се запасявам с допълнителни крушки и ще си карам на къси.
Другия вариант е да карам с включени фарове за мъгла, които при ГТ-то са в основния фар, но не знам дали това ще бъде удачен вариант.

badmadafaka
26-07-2012, 17:26
Това ще е перфектния вариант ако им сложиш диодни крушки, както съм писал по-горе... Има такива, които са си с нормалния цокъл (H1, H7, H3 и т.н.) но са диодни и предполагам, че ще светят нещо средно между силни габарити и фарове... Абе за такива цели ще са супер си мисля... И с ГТ-то нямаш притеснения, че ще те порежат защото караш на халогени... ;)

ivailo rachev
27-07-2012, 10:16
И аз мен е перфектния вариант,но както писах в предния пост няма как да се оправим с чичковците,освен ако не си наизвадим лични сертификати за легализиране:busted_cop:

75TwinSpark
27-07-2012, 18:49
Тоя закон излезна ли в държавен вестник?
От кога е в сила?
Някой виждал ли го е?

Drag0
27-07-2012, 19:52
Тук дори има хора с такива фарове, и са изключително доволни от покупката си, разпитвал съм ги по въпроса.
Иначе, що се отнася до големите конструктивни проблеми (2 при хрома и 1 при черните) - разкажи малко повечко.

Ако преди са били с carello фарове ги разбирам защо са доволни. Светят по-добре от carello. Освен това дизайна на диодите пасва на линиите на 156цата.
И черните и хрома имат зле проектиран прожектор. Личи си по светлината над cut-off линията. Това е 1. Номер 2 го има само хром модела: има "хром" и там където не трябва и това причинява още светлина не където трябва ... Поинтересувай се дали имат TUV сертификат.

ivailo rachev
27-07-2012, 20:15
Тоя закон излезна ли в държавен вестник?
От кога е в сила?
Някой виждал ли го е?

Няма го в държавен вестник,но е приет на първо четене и се очаква да влезе в сила от края на месец август.

i.ganchev.ganchev
27-07-2012, 20:36

Баш тъй си е. Ама нали знаеш, не е важно дали плащаш или ти плащат, важно е да се въртят пари.
Че и наще горе тъй - не е важно файдЪтЪ колко е, и дали е особено правилно... важно е да праят нещо, и да има кой да им опонира, че да не стане скучно у държавата.
Пък то се знай накрая, че ако ще и със запалени факли да караме, ПТП-тата ще са си все толкоз, докато самия човек не се превъзпита.
Един нормален, себеценящ се човек, ценящ и околните, винаги може да съобрази необходимо ли е да се включат фаровете или не, и да го направи когато има нужда, за съответно колкото време е необходимо, а не като малоумен да го задължават да кара нон-стоп на фарове, щот сам не може да прецени, тъмно ли е светло ли е, той сляп ли е, не е ли... :pig:

А относно фаровете които показа -Bobby- , същите ги гледах преди 2 дена на илиенци, 500 кинта беше комплекта.
Аз лично нямам толкоз пари за едни фарове...

fred
27-07-2012, 21:43

Да има такива държави в Европа, но основно северни държави, в които времето няма нищо общо с това в България.Там често е мъгливо, мрачно и вали-тоест условия близки та и по лоши от нашите през зимата.
Пълна глупост е това, а че културата я няма - така е, но и няма да се изгради култура с глуповати безпринципни решения.

n_dob
30-07-2012, 00:24
:bg:Дали ни харесва или не няма никакво значение!Вече е факт и от 01.08.2012 г. всички сме на фарове!На глупав народ му се полагат глупави управници които измислят все по-глупави закончета и законови разпоредбички!

bager
30-07-2012, 09:33
:bg:...Вече е факт и от 01.08.2012 г. всички сме на фарове!...

Колега, би ли дал някакъв линк къде има такава информация, че аз не намирам.

ivailo rachev
30-07-2012, 10:32
И аз нещо не намирам никаква информация,че закона влиза в сила от 1 август.

Alexanderbb
30-07-2012, 10:55
:bg:Дали ни харесва или не няма никакво значение!Вече е факт и от 01.08.2012 г. всички сме на фарове!На глупав народ му се полагат глупави управници които измислят все по-глупави закончета и законови разпоредбички!

В България един закон влиза в сила когато бъде обнародван в Държавен вестник.

pinko
30-07-2012, 11:39

А това става най-малко месец след гласуването на второ четене.

-Bobby-
30-07-2012, 16:22
Ако преди са били с carello фарове ги разбирам защо са доволни. Светят по-добре от carello. Освен това дизайна на диодите пасва на линиите на 156цата.
И черните и хрома имат зле проектиран прожектор. Личи си по светлината над cut-off линията. Това е 1. Номер 2 го има само хром модела: има "хром" и там където не трябва и това причинява още светлина не където трябва ... Поинтересувай се дали имат TUV сертификат.

Благодаря. :)

А относно фаровете които показа -Bobby- , същите ги гледах преди 2 дена на илиенци, 500 кинта беше комплекта.
Аз лично нямам толкоз пари за едни фарове...

Аз казах, че е решение, но че е и доста скъпо решение, не по джоба на всеки.
Къде точно в Илиянци си ги видял?

Stefo
30-07-2012, 20:31
Ако в неговия текст не посочена друга дата за влизане в сила :)

За недоволните от закона ще им кажа и аз - мрън мрън, трябва все нещо да не ми е наред и все някой да ми е виновен. Ама що да си слагам колана, ама що да не говоря по телефона, ама що да не карам с 200 като аз съм ебати шофьора и мога да карам и бързо, ама що да не пуша в заведението дето хората се хранят, абе аз съм свикнал така да живея, кви са тия дето ми поставят някави ограничения.

pinko
30-07-2012, 20:39

Или ако президентът не го върне за преразглеждане...

Ето, четете: http://www.parliament.bg/bg/billbecomeact/

Alexanderbb
30-07-2012, 20:57

За недоволните от закона ще им кажа и аз - мрън мрън, трябва все нещо да не ми е наред и все някой да ми е виновен. Ама що да си слагам колана, ама що да не говоря по телефона, ама що да не карам с 200 като аз съм ебати шофьора и мога да карам и бързо, ама що да не пуша в заведението дето хората се хранят, абе аз съм свикнал така да живея, кви са тия дето ми поставят някави ограничения.

Колега извинявай ама демокрация се предполага че означава управление на мнозинството. Тия дето на някой му е кеф да изгърби 7 милиона щото ДДС то на горивата му трябва а пък и има един приятел дето ще гушне едни парици от продажбата на горива дето ще реинвестира в следващите "носачи на чували" нямат нищо общо с нормалните държави.

fred
30-07-2012, 21:08

Принципно влиза три дни след обнародването му в ДВ, ако не е указан в самият закон друг срок

[/COLOR]

Аз като недоволен ще кажа - ми щом един закон е важен, а не това какво законът допринася или не за общестово, предлагам да гласуват закон за забрана на автомобилите и всичко ще е наред-няма да има толкова катастрофи и всякакви други неудобства. Минаваме на колела и рикши и делтапланери, отделно може да се забрани жените да ходят незабулени също така и всички да се обрязваме..., както и всяка вечер да псуваме враговете на народа през прозореца в продължение на четвътр час:devil:
Един закон е добър, когато има смисъл от него, а не само защото е гласуван по някакви глупави причини, които у нас са основата на законодателството.

По темата - тука намерих последен уж вариант от юли тая година, ама няма такова нещо, вярно че последната актуализация е бр, 54 от 17 юли 2012

http://lex.bg/laws/ldoc/2134649345

А тук има и мнения на хора, против непрестанното карана на фарове, като подобни доводи бяха изказани и в нашето НС.

"......Организацията на шофьорите ПРОТИВ Дневните светлини в Обединеното кралство (The Association of Drivers against Daytime Running Lights UK). Те твърдят, че проучванията, направени в северните страни, НЕ са показали намаляване на катастрофите или това намаляване е частично и свързано с увеличение на катастрофите специално с участието на пешеходци.

Според тях, въвеждането на Дневни светлини ще доведе до изпускането в атмосферата на Обединеното Кралство на повече от 1.8 милиона тона въглероден двуокис. Прави впечатление, че изчисленията и проучванията са направени на базата на 55W лампи, използвани в късите светлини. Не са взети предвид Дневните светлини, използващи диоди (LED), където консумацията е около 5W."
източник - http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124

ivan dimitrov
01-08-2012, 16:54
---

badmadafaka
01-08-2012, 17:28
Бъркаш - диинозаврите са били избити от десептиконите... Маите са изчезнали заради постоянно каране с включени фарове... Май... :wow:

ivan dimitrov
01-08-2012, 17:52
---

rossenvn
01-08-2012, 17:54
Бъркаш - диинозаврите са били избити от десептиконите... Маите са изчезнали заради постоянно каране с включени фарове... Май... :wow:

A някой дали е правил проучване как фаровете ще повлияят на популациите на комарите и светулките ?

fred
01-08-2012, 18:37
Днес видях една жигула с осем фара, големи като прожектори-като джип за лов на зайци, а стават и за риболов на плувка край морето. Явно собственикът е предусетил каква велика идея има в тоя закон.(У тревното беше паркрирана, ама нейсе.)
Та предлагам в закона да се предвиди и монтажа на още фарове и всички да светят денонощно.Това ще доведе до липсата на улично осветление, а като е облачно пак ще може да расте компира (и други разни неща ще растат) по нашите поля и ливади....:drinking:
Който мрънка да си гледа работата, всичко е наред-България над всичко, урааа :bg:По умни сме от гърци, италианци, поругалци, испанци и т.н.а и по-богати сме /В Италия е задължително да се кара на фарове, но само на извънградско примерно/

badmadafaka
01-08-2012, 20:34
Абе десептиконите не караха ли и те на фарове?
Ами малко по-сложна е била ситуацията като, че ли... Десептиконите са карали на халогени с ксенон 12К, което влудило баш-началника на аутоботите, защото той си въобразявал, че само на неговия "ТИР" можело да има халогени с трипъл ксенон 12К и оттам започнала Втората Световна... Избиването на динозаврите всъщност е станало по случайност и те се явяват косвена жертва във въпросната война - просто преминали през една "хранилка" на Автомагистрала "Тракия" (която тогава още била в строеж), където 300 от десептиконите били устроили засада (някои историци стигат по-далеч в изследванията си и го наричат "кур-капан") и зачаквали няколкостотин хиляди аутобота, които по данни от МВР щели да минат оттам парадно... Е динозаврите минали през въпросната "хранилка" и десептиконите ги объркали с аутоботи (понеже и динозаврите още били на нормални халогенки, даже някои от тях били на габарити за да пестят гориво и да спасяват околната среда) и станало каквото станало... :wow:

aav
01-08-2012, 20:38
Карането на фарове е поредната тъпотия на посредствени депутати. Утре на някой тъпак ще му скимне да караме на аварийни и силно пусната музика да ни вижда и чува някой, който не иска нито да ни види нито да ни чуе.

ivan dimitrov
01-08-2012, 20:46
---

koolio
01-08-2012, 21:02
Мрън мрън мрън ...
Едно от малкото смислени правила, приети в последно време.

Ladjov
01-08-2012, 21:15
Като е толкова тъпо правилото защо в ЦЕЛИЯ Европейски съюз всички нови автомобили ,които се продават трябва да има т.нар. дневни светлини . Толкова ли са тъпи .

Alexanderbb
02-08-2012, 07:52
Като е толкова тъпо правилото защо в ЦЕЛИЯ Европейски съюз всички нови автомобили ,които се продават трябва да има т.нар. дневни светлини . Толкова ли са тъпи .

Трябва да имат а не трябва да светят с тях непрекъснато. У нас е като смяната на номерата на всички преди време, тогава някой направи добра гуша с твърдението че в Европа било така.
Същата работа като с "ужасните крушки с нажежаеми жички" дето трябваше в интерес на доброто да се заменят с енергоспестяващи. Ти ако мислиш че лобизма сме го измислили ние много се лъжеш.

speеdddddd
02-08-2012, 07:58
http://www.avto.bim.bg/Diodna-krushka-H7-s-31-SMD-dioda-bqla_pr33631.html

Това не е ли по-добър вариант за дневни светлини . Ще бъде фабрично ,харчи доста по-малко ток и не отделя топлина да пече рефлектора.:unsure:

ivailo rachev
02-08-2012, 08:09
http://www.avto.bim.bg/Diodna-krushka-H7-s-31-SMD-dioda-bqla_pr33631.html

Това не е ли по-добър вариант за дневни светлини . Ще бъде фабрично ,харчи доста по-малко ток и не отделя топлина да пече рефлектора.:unsure:

Да ама дали няма да дават грешка за изгоряла крушка.

SIS
02-08-2012, 08:21
Дрън, дрън, дрън....

Поредното правило "за стригане на стадото" (както биха се изразили някои съфорумци) приети напоследък.

speеdddddd
02-08-2012, 08:31
Да ама дали няма да дават грешка за изгоряла крушка.

Почти сигурно е ,че ще дава ,ама това мисля ,че лесно може да се корегира с едно допълнително съпротивление в захранването да лъже ,че има консумация .

Интересното е колко лукса светлина отделя това и как се фокусира на пътя. По спомени нормална Н7 крушка отделя някъде към 1000 лукса ,може и да бъркам ....

-Bobby-
02-08-2012, 12:55
Мрън мрън мрън ...
Едно от малкото смислени правила, приети в последно време.

Да, направо ни осмисли живота. Досега, без него, направо беше ужас и безумие по пътищата, истинска трагедия, трудна за рисуване, някакъв ад... добре, че са титаничните ни законодатели, та ни решиха безкрайно огромния проблем, ама направо най-големия проблем, съществуващ по нашите пътища... ние, недоволните, как може да сме толкова заслепени (не от фаровете през деня), та да не видим, че с приемането на този закон, вече всичко ще е цветя и рози по родната ни пътна мрежа...

koolio
02-08-2012, 14:20
Да, направо ни осмисли живота. Досега, без него, направо беше ужас и безумие по пътищата, истинска трагедия, трудна за рисуване, някакъв ад... добре, че са титаничните ни законодатели, та ни решиха безкрайно огромния проблем, ама направо най-големия проблем, съществуващ по нашите пътища... ние, недоволните, как може да сме толкова заслепени (не от фаровете през деня), та да не видим, че с приемането на този закон, вече всичко ще е цветя и рози по родната ни пътна мрежа...

Ако очакваш един закон, какъвто и да е, да оправи всички проблеми, си е за твоя сметка.
Със запалени светлини е значително по-безопасно.

Tonimir
02-08-2012, 15:02
До известна степен разбирам смисъла от идеята да се кара със светлини И през деня. Обаче едно не мога да разбера, защо не разрешат карането през деня с вкл. халогени ?

SIS
02-08-2012, 16:02
Дрън, та пляс.

Със запалени светлини в хубав слънчев ден може и да има някакъв ефект върху безопаснотта, но е много спорно. За сметка на това, ефектът върху далаверата е значителен и безспорен.

fred
02-08-2012, 16:36
При нас това е основната мисъл във законодателството-да има далавера.Ей така си сменихме всички номерата, а в ЕС навсякъде бъка със стари, ама ние нали сме като белгийците.....

---------- Post added at 19:36 ---------- Previous post was at 19:33 ----------

Дрън, дрън, дрън....

Поредното правило "за стригане на стадото" (както биха се изразили някои съфорумци) приети напоследък.

Което даже е и доволно от поредното стрижане, то жега е де :cheers:

morfius
02-08-2012, 18:01
Като се отървеш 2 - 3 пъти на косъм да те отнесе идиот без кьорава светлинка в проливен дъжд или сумрак, ще си доволен и ти ако го накарат с някоя друга глоба следващия път да ги светне.
Поне ще ти даде няколко секунди за реакция.
Инак в ясно и слънчево време и баба знае :hehehm:

Sunny
02-08-2012, 18:15
morfius е прав .
То така или иначе 80% от водачите по пътищата са си летни шофьори и не карат в мъгла,дъжд и сняг ама да му мислят останалите 20% ако тия 80% ги завари времето на пътя .
Мрънкане му е цаката .... да се знае ,че раята е недоволна и ще им бърка в джоба .
За сметка на това можем да караме на свалени стъкла и пуснат климатик за да можем да си пушим в колите и да псуваме околните ,че ни се пречкат докато си говорим по телефона , но ако караме на фарове ще ни изгори + някакво си количество гориво което няма да е за собствения ни кеф а пък майната й на безопасността на околните , важното е да сме тежкари .
Българска работа .

Alexanderbb
02-08-2012, 19:09
Изобщо не е прав. И досега в закона си има текст точно за светлините при намалената видимост при сумрак, дъжд или мъгла. Обаче някой да е виждал тогава проверяващи. Но пък виж ако при ясен слънчев ден в центъра на София сте без светлини ще сте ужасно опасен за движението и веднага ще ви глобят

morfius
02-08-2012, 19:15
Изобщо не е прав. И досега в закона си има текст точно за светлините при намалената видимост при сумрак, дъжд или мъгла. Обаче някой да е виждал тогава проверяващи. Но пък виж ако при ясен слънчев ден в центъра на София сте без светлини ще сте ужасно опасен за движението и веднага ще ви глобят

Не схващаш идеята, ясно е, че не може на всяка мъгла или проливен дъжд да проверяват наред... идеята е, че така ще ни привикнат да се движим постоянно на светлини, които ще потрябват тогава.
Нещо като коланите, някои ги слагат десетилетия без да потрябват реално.

Sunny
02-08-2012, 20:30
Ще свикнааат .
На фарове карам от 90-та година ... навик ми е станало вече така ,че ..........

valery
02-08-2012, 22:07
Абе то и аз карам на фарове от 90-та,ама тогава ме спираше Другаря милиционер и вика,"абе ти що караш на фарове,нещо бързаш май или газар го раздаваш,а аз не другар милиционер,за да ме виждат от далече.
А тоя вика,абе не се обяснявай,акт."
Та така.:bored:
Аре със здраве.

Sunny
02-08-2012, 22:16
Бития бит , другото не било толкова смешно ;)

50 лева разходи (http://dnes.dir.bg/news/globi-zakon-dvijenie-patishtata-farove-11700947?nt=9) ще си струва удоволствието .

jorko
02-08-2012, 22:35
50 лева разходи (http://dnes.dir.bg/news/globi-zakon-dvijenie-patishtata-farove-11700947?nt=9) ще си струва удоволствието .

Обаче според двата внесени и обсъждани законопроекта, глоба в такъв размер не е споменавана ... Кой извърта нещата ? :BBQ:

Sunny
02-08-2012, 23:04
Обаче според двата внесени и обсъждани законопроекта, глоба в такъв размер не е споменавана ... Кой извърта нещата ? :BBQ:

Само времето ще покаже .
Лошото в цялата история е ,че ще има още един повод за "И сега какво ще правим ? "

morfius
03-08-2012, 00:27
Само времето ще покаже .
Лошото в цялата история е ,че ще има още един повод за "И сега какво ще правим ? "

Особено ако ти изгори крушка...
Но поводи за това винаги ще има, докато системата е такава.

SIS
03-08-2012, 08:13
Айде стига с това "мрън", защото от другата страна пък може постоянно да се казва "дрън". Ефектът върху безопасността е спорен, така че може спокойно да се изключи от доводите в подкрепа на тази простотия. За задължителното каране на светлини при намалена видимост, законът и сега е категоричен. Това че не се спазва си има лек и той не е нов закон, а просто следене за спазване на вече съществуващия. Това за приучаването направо ми звучи като виц. По едно време във форума беше много популярен един цитат за жертвата на свобода в името на сигурност....
Как стана така, че всеки си има глава на раменете да си преценява с каква скорост да кара, но тази глава изведнъж я хваща липсата като опрем до фарове. Ако утре приемат закон, с който максималната скорост по всички пътища е 70км/ч, пак ли ще сте толкова доволни. Защото едно е сигурно - подобен закон наистина ще намали ПТП, жертви и т.н. за разлика от карането на светлини.

П.П. Когато ви задължат да карате с пуснат компресор на климатика, може да съпоставяме двете ситуации. До тогава, това със светлините си е чисто стригане/доене на стадото.

badmadafaka
03-08-2012, 08:17
Особено ако ти изгори крушка...
Ако си носиш резервна и знаеш как да си я смениш, можеш с нагла усмивка да им кажеш "Мерси, че ми казахте, че имам изгоряла крушка, ей сега я сменям и продължавам." :kiss:

Alexanderbb
03-08-2012, 10:04
Ако си носиш резервна и знаеш как да си я смениш, можеш с нагла усмивка да им кажеш "Мерси, че ми казахте, че имам изгоряла крушка, ей сега я сменям и продължавам." :kiss:

Не става, пак ще ти драсне фишчето другаря милиционер. Мисля си че след 2-3 месеца като болшинството от пишещите тук отнесат по една глоба за изгоряла крушка, любителите на тази поправка в закона рязко ще намалеят. Особено на ползващите стандартни крушки ще им се налага през 20 - 30 минути да слизат и да проверяват дали не са изгорели :-)

rossenvn
03-08-2012, 10:35
50 лв. глоба, ако не караш на фарове (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5028711)

pinko
03-08-2012, 10:57

На голяма част от съвремените коли, за да смениш крушка на фар, се разглобява половината предница - например при Рено Меган (сваля се гумата, подкалника, след това се бърка в една тяяяясна дупка и се бърника на сляпо), при Форд Фиеста се сваля предната решетка, и след това целия фар, при С-класата и Опел Мерива се сваля казанчето за миене на стъклата... Как ще го направиш това на пътя през нощта, ако вали дъжд например? Ами ако колата я кара жена?

А при много от модерните коли смяна на крушка се прави само в сервиз....

badmadafaka
03-08-2012, 11:01
На голяма част от съвремените коли, за да смениш крушка на фар, се разглобява половината предница - например при Рено Меган (сваля се гумата, подкалника, след това се бърка в една тяяяясна дупка и се бърника на сляпо), при Форд Фиеста се сваля предната решетка, и след това целия фар, при С-класата и Опел Мерива се сваля казанчето за миене на стъклата... Как ще го направиш това на пътя през нощта, ако вали дъжд например? Ами ако колата я кара жена?

А при много от модерните коли смяна на крушка се прави само в сервиз....
Въпроса ти по-скоро е към Законодателя... :wow:
В такава ситуация спокойно могат да ти спрат автомобила от движение според него.

ivan dimitrov
03-08-2012, 11:20
---

Alexanderbb
03-08-2012, 11:36
И-и, хайде някой да ме светне кава е далаверата. Може би Филипс са подкупили депутатите да приемат закона, щот пазарьт ни е необятен и като сменим по една крушка по вече, ще смькнат някой и друг милион.[/QUOTE]

Далаверат както казваш са едни 200-300 милиона в повече разход само за гориво. Повече от половината са акциз и ДДС. Без да бройш крушки, алтернатори и акумулатори.
Както сам каза вчера шефа на кат органа е инструктиран вече да проверява и глобява така че няма да мине само със смяна на крушка.
И извинявай колега ама една кола в сигнално оранжево и с 10 лампи и мегафон на покрива ще се вижда още по-добре. Дай да си ги направим всички такива.

-Bobby-
03-08-2012, 11:45
Ако очакваш един закон, какъвто и да е, да оправи всички проблеми, си е за твоя сметка.
Със запалени светлини е значително по-безопасно.

Мхм, викаш - австрийците и хърватите са супер по-прости от нас, щом те това го въведоха, видяха нулева, дори отрицателна полза от него, и го отмениха, докато ние още въвеждахме задължение да се кара зимата с тях.

Никой не може да ме убеди, че било по-безопасно денем да се кара на фарове. Защото съм виждал десетки коли, карани нон-стоп на фарове, с какво подобие на мъждукаща опушена газова лампа са останали - и това до безопасност ли води при каране на тъмно после?!
Освен това - бащите ни навремето все на фарове са карали? Направо са се изпотрепали по пътищата, от липсата на светлини през деня? Я стига...

ОК, абсолютно съм за да пише в закона при намалена видимост (както е там правилото за халогените, чл. 74 + сумрак, рано сутрин и привечер), да се задължават всички да карат с включени светлини. В това винаги е имало резон. Ама при всички останали случаи (особено пък при слънчеви летни дни като сегашните), това е тотално малоумие. За такова нещо в градски (задръстени) условия пък - просто без коментар...

На запад имат такова разделение като "задължително само извънградско" и т.н. Обаче ние сме като жабата - видяла, че подковават коня, и тя вдигнала крак... първосигнало, без да се разсъждава.

ivan dimitrov
03-08-2012, 12:10
---

Alexanderbb
03-08-2012, 12:37
Кой и как ги изчисли тия разходи в плюс?

Ще се проверява и глобява за неспазване на закона. За явно нежелание да се спазват правилата демек.

Сьвремените "пластмасови" фарове стават "кандила" от прашният вьздух в градовете най вече. Ако не си монтирал електрожени вместо крушки рефлекторите устискват.

Не съм го измислил аз а това са официалните прогнози които никой не оспорва. Ако по време на движение ти изгори крушката и това според теб е неспазване на закона и нежелание да се следват правила няма какво да се спори. А пластмасовите фарове стареят заради самите си химико-механични свойства. И постоянното излагане на висока температура изобщо не ги прави по-дълготрайни.

ivan dimitrov
03-08-2012, 13:08
---

fred
03-08-2012, 13:14
Аз съм сигурен, че след тая мярка няма да има промяна в броя на катастрафотите и по тази причина го считам за безмислено,

ivan dimitrov
03-08-2012, 13:24
---

fred
03-08-2012, 13:30
И-и, хайде някой да ме светне кава е далаверата. Може би Филипс са подкупили депутатите да приемат закона, щот пазарьт ни е необятен и като сменим по една крушка по вече, ще смькнат някой и друг милион.

Основната далавера е горивото наистина, грамове, разпространение върху милиони превозни средства давата милиони също.А и още една възможност на КАТ да дере кожи и подкупи.

---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:27 ----------

Общият брой на катастрофите може и да нарастне. Вьпросьт е дали броят на тия предизвикани от лоша видимост и лошо преценена дистанция ще намалеят. Аз се надявам да е така.
Забелязъл съм, че бая идиоти карат с включени фарове, то при тях това е един от белезите, да покажат колко са "опасни".Не твърдя, че всички, които карата на фарове са такива.
Та и затова мисля, че това няма да намали катастрофите, за които ти споменаваш.А отделно аз също карам на фарове извън града-когато преценя.Все пак за 30 г. с книжка не съм убил никокого, не съм предизвикал или съм бил причина за катастрофа и мога да имам правила преценка по тия въпроси.Но какъв е смисъла светиш и в града целогодишно пък..

SIS
03-08-2012, 13:32
Кое е спорно? Това че автомобил с фарове се забелязва по лесно ли?

От това, по ясно не знам как да го напиша:

Ефектът върху безопасността е спорен

Не ми се губи време в оборване на субективни виждания. Който има желание наистина да разбере какъв би бил ефекта върху безопасността, може да се порови и ще открие много материали по въпроса. Неминуемо ще разбере, че "не е сам на пътя" и това, което счита за безопасно за него, всъщност би могло да бъде опасно за другите участници в движението. Също така ще разбере как постоянното каране на светлини може да направи "по-видим" приближаващия автомобил, но да скрие други обекти и т.н. Може да се види и статистика (отново силно противоречива, за това как са се повлияли броя на ПТП при страните приели подобни закони; да се види как това със светлините може и да има някакъв ефект но за северните страни (и да се запита защо ли е така). При достатъчно желание, може и да намери обяснено какво е 1 ват и от какво количество гориво се получава; да сметне колко би струвало за един ден за един автомобил, след това да го умножи по 365 дена и по 1 милион (примерно) и да разбере каква е далаверата за едни фирми, които не участват в картел и нямат никакво лоби в държавата. И накрая, може би, ще признае поне пред себе си, че ефектът върху сигурността е.... спорен.

П.П. Това всичкото е само ако въпросният не чака някой друг да му обясни колко е сладък и сладоледа и журналистите да му сметнат .....каквото и да било.

Alexanderbb
03-08-2012, 13:47
Чий официални прогнози? Да не се окаже че някой журналист си е харесал някаква цифра?
Дали не тьрсим под вольт- теле..и то след като добре знаем че беше на барбекюто миналата есен?
Мисьлта ми беше че ако те спрат за невкл фарове е едно, друго е за изгоряла крушка.
Верно че високата температура не удьлжава живота на фаровете,скьсява го. Само че с толкова колкото вкл фарове ти вдигат разхода. Едно полиране от вьн ги врьща в почти начален вид което мисля е показателно за причината да потьмняват.

Aми ако искаш поразрови се из нета или вземи и посмятай ако се увеличи потреблението на една кола с 40-50 грама на 100 км колко ще е накрая сумарния разход за автомобилния парк у нас.
Ако мислиш че КАТ ще ти прави разлика между неработеща крушка и непуснати фарове значи си голям оптимист. Да не говорим че и изгорялата крушка сама по себе си е повод за глоба.
И пак повтарям, между механичното надраскване на външната част на фара и помътняванет от стареене поради "изпичане" от светещата постоянно крушка разликата е голяма. Второто няма как да го полираш.

ivan dimitrov
03-08-2012, 14:09
---

Orm
03-08-2012, 14:17
Опитай все пак.
Журналистите бяха намесени щото вьв линк даден по горе беше посочена цифра, която ако и сложим нула отзад ще е вярна. Предполагам някой не е доразбрал пак.
Да допьлнителен разход от 200-300мл на 100км за мен е пренебрежим, става ли вьпрос за сигурност. Няма да смятам на ден и на година щото няма резон. Ако дьржиш да се обвьрже все пак с времето - месечно минавам околу 1200км = 14000км год = 43 л за година.
Вьпросните картели ще ми вземат 50лв за целта. Това обаче не е проблем щото не е висока цената на горивата, а са ми ниски доходите(както маса от протестиращите тук ме убеждаваха в оная тема).
А това за скриването на обекти го обясни на тия с ксеноните, и е валидно вечер, на тьмно.
Като даваш други страни за пример, сещаш ли се че у нас мигачи рядко се ползват вече.

Ти май си мазохист..... Що не ги даряваш тия 50 лв на някое сиропиталище???? Я сметни 3 000 000 коли по 50 лв колко деца ще оправят ....?!?!?!? Наистина е тъп закона , а още по тъпо че си има и подръжници.....

SIS
03-08-2012, 14:28
Опит:

Въпрос:
Кое е спорно?

Отговор:

Край на опита

Ето, че не е толкова сложно да си го сметнеш и сам. Сега няма да се чудиш откъде са паднали тези цифри. Сега ако умножиш резултата за теб по 1-2 милиона (хора с нормален пробег като теб) ще се получи число, което не е за пренебрегване. Не искам да го обяснявам на никой - както написах вече - информацията е достъпна за всеки, който има желание да я намери.

Не давам другите страни за пример. Просто вече има хора, преминали през такава ситуация и ние имаме шанса да разполагаме с челния им опит.

ivan dimitrov
03-08-2012, 14:43
---

Jivko7777
03-08-2012, 14:49
Забелязъл съм, че бая идиоти карат с включени фарове, то при тях това е един от белезите, да покажат колко са "опасни".

ся вече всички ще сме опасни 24 часа :grin::grin::grin:

SIS
03-08-2012, 14:58
+50 мил. литра гориво са си +50мил литра гориво. По-висока цена = по-голяма далавера. И това всичкото регламентирано със закон - мечта!

Втори опит (надявам се последен):

Кое е спорно?

Жокер: Не споря дали се вижда по-добре или по-зле. Дори не споря дали е по-безопасно или не. Просто отбелязвам, че е спорно.

Сериозно, прочети различните мнения "за" и "против", защото не ми се губи време да пиша неща, които са лесно достъпни за всеки.

Ако говорим за хубав слънчев ден, .......дори да приемем, че се вижда по-добре чифт светнати фарове; дори да предположим, че са регулирани и не вадят очите ти, не смятам, че това би повлияло върху ситуацията, а от там и върху безопасността, просто защото така или иначе автомобилът се вижда отдалеч.

Чуждият опит в конкретния случай е напълно приложим. Тук не става въпрос за народопсихология или нещо от сорта, а просто за физика и физиология.

koolio
03-08-2012, 15:51
Уффф, една мярка да приемат, която реално работи за по-голяма безопасност и веднага хиляда мрънкачи. И то баш тия, дето в други теми реват колко е опасно да се кара с 20 км/ч над ограничението и какви престъпници са тези, които го правят.

Orm
03-08-2012, 16:11
Уффф, една мярка да приемат, която реално работи за по-голяма безопасност и веднага хиляда мрънкачи. И то баш тия, дето в други теми реват колко е опасно да се кара с 20 км/ч над ограничението и какви престъпници са тези, които го правят.

С такива надарени колеги , скоро ще трябва да пишат на червения светофар "STOP" на зеления "GO" на жълтия "ЧЕКАЙ МАЛКО" а и сгурно за някои ще трябва и превод.......:big_whoops:

morfius
03-08-2012, 16:18
Сирахомилството и постоянния страх да не се минем или да не настинем не прощават!

Orm
03-08-2012, 16:25
Сирахомилството и постоянния страх да не се минем или да не настинем не прощават!

ПО зле е когато гледаш и не виждаш... а още по зле е като се правиш че не виждаш :smoke:

Alexanderbb
03-08-2012, 16:45

Извинявай каква е връзката между едното и другото. Или ще защитиш тезата че колкото повече лампи запалиш толкова по-бързо можеш да караш.
Май в случая е точно обратното. Пледират за светлините хора които се хвалят с колко нарушават ограниченията

ivan dimitrov
03-08-2012, 17:47
---.

koolio
03-08-2012, 18:10
Анджак.

Orm
03-08-2012, 18:43
Анджак.

От къде ли вадите тия думи..... :hmm:

speеdddddd
03-08-2012, 19:22
От вторник вече задължително на фарове .....
Тогава ще бъде публикувано в държавен вестник. :dark2:

jorko
03-08-2012, 19:23
Тогава ще бъде публикувано в държавен вестник. :dark2:Това не значи, че ще важи от тогава ...

speеdddddd
03-08-2012, 19:32
Това не значи, че ще важи от тогава ...

Е сега го съобщиха официално по БТВ новините . Важи от вторник .:oops:

jorko
03-08-2012, 19:36

Кажи ми сериозно - вярваш ли на всичко от новините ? на 100% има предвид ...

speеdddddd
03-08-2012, 20:02
Кажи ми сериозно - вярваш ли на всичко от новините ? на 100% има предвид ...

Що пък да не вярвам . То времето ще покаже . :smoke:

Аз тея дни ще ходя да си купя едни лед дневни светлини, с подходящият сертификат , разпечатка на подходящите членове + точният монтаж опоменат в правило 48 и почвам да загрозявам 56цата :wow:

jorko
03-08-2012, 20:17
Що пък да не вярвам

И аз това питам :smoke:

koolio
03-08-2012, 21:57

Ако го публикуват във вторник, ще важи от петък.

---------- Post added at 18:55 ---------- Previous post was at 18:55 ----------

От къде ли вадите тия думи..... :hmm:

Турцизъм. Значи "точно така".

---------- Post added at 18:57 ---------- Previous post was at 18:55 ----------

Всъщност се казва "сиромахомилство".

-Bobby-
04-08-2012, 00:19

Начи, викаш - супер, че са приели да караме на фарове, че от по-рано да те виждат, че си залетял с 20-30 над ограничението?! И кой е по-опасния в тоя случай? Ти или тоя без фарове (през деня на припек)? Да, знам - тоя без фаровете... щото ти летиш бързо и трябва всичко да ти е мегаобозначено. Нищо, и за тия като вас идва видовден - обещаното реинвестиране на парите от глоби няма да отиде за дупките, а за нови 173 камери...

Ето ти на теб и останалите, дето се пишете много "безопасни" с тия фарове - четиво: http://www.dadrl.hit.bg/
Макар да знам, че като го отворите, само ще изпуфтите, че е "баси дългото тва", все пак го поствам (и то за втори път само в тази тема, щото очевидно има такива, дето не са цъкнали на линка). В него има дори офталмологичен тест, който всеки с нормално зрение ще постигне един и същи резултат и само доказва всичко написано в материала. Отмяната на този ТЪП закон в западни страни още преди години пък, само потвърждава всичко.

И по-преди го написах - като с винетките е тая история. В Германия ги отменяха като неефективни в годината, когато ние ги въведохме... ама нали ние все знаем повече от ония "простите западняци", та трябва да сме все на терсене...

valery
04-08-2012, 00:20
Абе пускайте фаровете и се не бойте,времето ще покаже кой прав кой крив и не забравяйте,че сме в матрицата.:dark2:

fred
04-08-2012, 00:25
ся вече всички ще сме опасни 24 часа :grin::grin::grin:

Е това имах предвид

---------- Post added at 03:25 ---------- Previous post was at 03:24 ----------

Абе пускайте фаровете и се не бойте,времето ще покаже кой прав кой крив и не забравяйте,че сме в матрицата.:dark2:

Е то мърдане, като цяло няма и от матрицата тоже :pain:

koolio
04-08-2012, 07:50
Начи, викаш - супер, че са приели да караме на фарове, че от по-рано да те виждат, че си залетял с 20-30 над ограничението?! И кой е по-опасния в тоя случай? Ти или тоя без фарове (през деня на припек)? Да, знам - тоя без фаровете... щото ти летиш бързо и трябва всичко да ти е мегаобозначено. Нищо, и за тия като вас идва видовден - обещаното реинвестиране на парите от глоби няма да отиде за дупките, а за нови 173 камери...

Ето ти на теб и останалите, дето се пишете много "безопасни" с тия фарове - четиво: http://www.dadrl.hit.bg/
Макар да знам, че като го отворите, само ще изпуфтите, че е "баси дългото тва", все пак го поствам (и то за втори път само в тази тема, щото очевидно има такива, дето не са цъкнали на линка). В него има дори офталмологичен тест, който всеки с нормално зрение ще постигне един и същи резултат и само доказва всичко написано в материала. Отмяната на този ТЪП закон в западни страни още преди години пък, само потвърждава всичко.

И по-преди го написах - като с винетките е тая история. В Германия ги отменяха като неефективни в годината, когато ние ги въведохме... ама нали ние все знаем повече от ония "простите западняци", та трябва да сме все на терсене...

Айде по-леко и спокойно, моля. Не ме познаваш, не знаеш какъв съм и какви са "тия като мен" съответно. Стига си гледал "на запад" нещо прилага ли се или не. На запад повечето пътища са двулентови, не ти се налага да се взираш толкова в насрещното движение, не ти се налага да изпреварваш колони от тирове по главните пътища. И да, много по-опасна е тъмна кола, която изпреварва без фарове в сенчест участък, отколкото някоя, която кара над ограничението при подходящи условия.

Orm
04-08-2012, 09:24
Айде по-леко и спокойно, моля. Не ме познаваш, не знаеш какъв съм и какви са "тия като мен" съответно. Стига си гледал "на запад" нещо прилага ли се или не. На запад повечето пътища са двулентови, не ти се налага да се взираш толкова в насрещното движение, не ти се налага да изпреварваш колони от тирове по главните пътища. И да, много по-опасна е тъмна кола, която изпреварва без фарове в сенчест участък, отколкото някоя, която кара над ограничението при подходящи условия.

Абе приятелю , къде в града се взираш в насрешното движение , изпреварваш колони тирове ( нарушение на правилника) излизащи от сенчести участъци ?!?!?!?!? Ти четеш ли какво пишеш???? Нещо май си объркал градското с извънградско а и както казах преди тези които са :pokey: не би трябвало да имат книжка.

ivan dimitrov
04-08-2012, 12:35
---

Liminat
04-08-2012, 14:32
... щото ти летиш бързо и трябва всичко да ти е мегаобозначено. Нищо, и за тия като вас идва видовден - обещаното реинвестиране на парите от глоби няма да отиде за дупките, а за нови 173 камери...
До 3 месеца /по мои сметки дотогава и най-големите задръстеняци - тия, които не са си изкарвали колите от града навън/ ще разберат, че якото гонене свърши, е, освен ако нямат в джоба си едни 200-300 лв излишни за глоби - тия камери направо ти разказват играта, глоба след глоба.
Като видя зад себе си някой нервен да ме налита на ограниченията /които са безкрайни по пътя Варна-София/ от 60 км, си викам само едно - "тоя още не е хапан...".

Alexanderbb
04-08-2012, 15:25
Takaaa! Прясно примерче - пьтят Варна -Добрич - голямата урва над Аксаково,мястото кьдето може да се направи обратен. Някакьв бурен висок поне 1,5м си расте спокойно точно на ьгьлчето кьдето трябва да спреш да изчакаш ората с предимство. Тоест гледаш през бурена.
Спирам и се взирам, виждам два фара и изчаквам, изненадващо пьрво мина некьв маслено зелен опел без светлини и после тьмносиния голф. Благодаря на колегата че не му се досвидяха стотинките и караше на фарове. Най малко щеше да има пищящи спирачки и псувни. Ако някой скрьнза от Варна не вярва да ходи днес или утре да види на живо. В понеделник бурена няма да е там.

Такааааааа точка 1. Пътното не си е свършило работата и не е почистило бурените. 2. КАТ не е отбелязал никъде че се е създала опасност за пътя. 3. От десетките шофьори дето минават от там всеки ден и не виждат на никой не му хрумва че може да спре и да отреже бурена.
И смяташ че всичкото това се лекува с фарове. Ми че утре ще си на място където видимоста се закрива от голям камък.
Днес нарочно гледах колко се е подобрила видимостта на идващите срещу мен коли с пуснати фарове. Ми да ти кажа същата си е. Даже си мисля че отблясъците от лъскавото сърце на решетката са по-видими от 50% от мижащите фарове

haljscho
04-08-2012, 17:10
Най-важното е:
50лв.ГЛОБА ЗА......
Сложиха нова камера едикъдеси, тя струва едиколкоси, НО СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ ЩЕ СЕ ИЗПЛАТИ И........
и т.н............
На местата където има ИСТИНСКА опасност, ни камери ни съответните органи.......
Важното е да се приберат парите на хората.....

И да се ядосвате сме безгласни......

-Bobby-
04-08-2012, 19:08
Даже си мисля че отблясъците от лъскавото сърце на решетката са по-видими от 50% от мижащите фарове

Днес, докато баща ми караше зад мен Реното, отблясъците от слънцето на предните декоративни хромирани елементи във фаровете, ми извадиха очите. Беше обедно време, около 13-14 ч, и нямаше разлика под какъв ъгъл е колата - слънцето лятно време е толкова високо и централно, че такива отблясъци през цялото време виждах в огледалото. И да, виждат се в пъти повече, защото каква да е крушка не може да свети колкото отразения слънчев лъч. Същото е и с хромираната част от сърцето при Алфите, че дори и фаровете на 156-ците, ако са си с хрома, а не направени в черно като на GTA и т.н.
Да не говорим, че масово колите не са с таван като при Ладите - прав и отсечен, а са заоблени - те също хвърлят отражения от слънцето.

Пак казвам - ок за намалена видимост, лошо време и т.н., ама това с фарове посред лято в нашата география, е тоталната дивотия.
Някой ми отговори да не сме гледали кво правят на запад - ми ок, да си гледаме нашата черга. В Гърция не карат на фарове денем, пък си решиха дисциплината на пътя с много яки глоби и контрол за масовите нарушения, свързани с джигитско каране, което и у нас е основния проблем, т.е. работата е ясна - у нас не искаме решение на проблема, искаме създаване на условия за глоби и постоянно да "капе" в бюджета.

Ама тия, дето не виждат по-далеч от носа си, ръкопляскат, щото понеже ще изгърбят сега всички да карат на фарове, а това било "по-безопасно"... таратанци... :baby:

jorko
04-08-2012, 19:36
:drive:

Mind_Control
05-08-2012, 01:50
В крайна сметка има ли тука в темата някой, който да мисли, че в града трябва да се кара на фарове? За извън града иди дойди... Ама в града да ме карат да пускам фарове в задръстването ми се вижда прекалено.

ФЕРАРИСТ
05-08-2012, 10:47
Ся като им замине покритието на всяка втора кола дето е с рефлектор, щото кара при 30 градуса на въздуха и 40 на асфалта с крушка 100 вата, щото все пак и нощем трябва да се вижда, като почнат да се матирват едно хубаво фаровене на по стария автопарк, като почнат да се кьорят нощем щото нищо вече не виждат, ще стане изключително забавно......
По мое мнение подобни спорни мерки, който имат изключително спорен резултат, се въвеждат само и изключително за повишаване на глобите и компенсиране на заплатите на проверяващите.......безспорно е че говоренето по гсм да речем ти отнема от вниманието, и възможноста за реакция, но изобщо не е безспорно че като всички сме с фарове, и ще се виждаме по добре........кьоравите ще си останат кьорави, а когато някой се заблее и отклони вниманието от обстановката на пътя, и 2 чифта дълги да сте пуснали - той пак няма да ви види......
Има къде - къде по ефективни неща който могат да се въведат......
Така че аз си взимам едни легални ДРЛ-та, и ще си карам с тях, къси през деня няма да пускам.....
И не ми се спори по темата, щото нито едната от страните с мнение не може да извади твърди доводи......

Jivko7777
05-08-2012, 11:51
извън града да, там винаги ги пускам, но в града е просто безмислено.....

fred
05-08-2012, 16:42
извън града да, там винаги ги пускам, но в града е просто безмислено.....

Ей, затова трябва да се отмени поне в тази си част това недоразумение:comphits:

pinko
05-08-2012, 18:07
Ей, затова трябва да се отмени поне в тази си част това недоразумение:comphits:

Според мен точно това би ги превърнало в перфектната хранилка: защото куките ще дебнат малко след табелите за край на населеното място и ще има безброй заплеси, които ще забравят да си пуснат фаровете/светлините. А и табелата за край на населеното място не значи нищо, поне в София... Или може би ще трябва да важи табелата за винетките?

И ще се почне - ама това населено място ли е, ама Кокаляне в София ли е или не е, ама отвъд околомръсното е, ама пък е квартал на София, тоест е градско....ама на околомръсното в Горуляне има табела София (задраскана), начи след нея е извънградско, ама пък винетка трябва чак на излизане от Кокаляне...

Усещате ли каква каша ще стане?

Айде стига толкова, палите фаровете или купувате едни ДЛР-и с необходимите сертификати за 50-тина лева и готово.

Mury
05-08-2012, 18:24
Колко и да се тръшкате нищо няма да промените,просто сте безгласни,всички много лаехте като стана горивото 2.70 ма никой не отиде на протест,както са казали старите хора-кучетата си лаят а кервана си върви...................:kicking::kicking::kicking ::kicking:

П.С.Аз лично не си гася фаровете от около 5-6 год. вече,еми на съм забелязал някаква огромна разлика или загуба,освен че можеби сменям по често крушките на фаровете..............:devil::devil::devil::devil: Тези доводи за разхода на гориво са направо смешни...........ма то е така сакън някой да не ни прецака или да настинем случайно............:sleep::sleep::sleep::sleep:

П.С.Дреме ми за мнението ви,не ме нападайте ако обичате,като един от малкото които са съгласни да карат на фарове..........

speеdddddd
05-08-2012, 18:27
Според мен точно това би ги превърнало в перфектната хранилка: защото куките ще дебнат малко след табелите за край на населеното място и ще има безброй заплеси, които ще забравят да си пуснат фаровете/светлините. А и табелата за край на населеното място не значи нищо, поне в София... Или може би ще трябва да важи табелата за винетките?

И ще се почне - ама това населено място ли е, ама Кокаляне в София ли е или не е, ама отвъд околомръсното е, ама пък е квартал на София, тоест е градско....ама на околомръсното в Горуляне има табела София (задраскана), начи след нея е извънградско, ама пък винетка трябва чак на излизане от Кокаляне...

Усещате ли каква каша ще стане?

Айде стига толкова, палите фаровете или купувате едни ДЛР-и с необходимите сертификати за 50-тина лева и готово.

Те тея ДЛР-и за 50 лв се оказа ,че нямат сертификати, даже и доста по-скъпи за по 250 също нямат . Навсякъде викат ,че сертификата е щампата на стъклото, Е4 или Е8 т.н :balloon: Хартиен носител нямало .

Tonimir
05-08-2012, 20:25
или купувате едни ДЛР-и с необходимите сертификати за 50-тина лева и готово.
Може ли да постнеш някой линк за онлайн магазин или магазин в София, в който да намеря точно такива ДЛР, които да поставя (най вероятно по бронята) ?

speеdddddd
05-08-2012, 21:01
Пуснал е линка няколко страници по - напред
http://www.topspeed.bg/view_product.php?pid=2114

koolio
05-08-2012, 22:50
В крайна сметка има ли тука в темата някой, който да мисли, че в града трябва да се кара на фарове? За извън града иди дойди... Ама в града да ме карат да пускам фарове в задръстването ми се вижда прекалено.

Аз. Ако има разграничение - за градско и извънградско, винаги ще има повод за "ами сега какво ще правим" - застава чичко милиционер на табелата и ходи доказвай кога си пуснал фаровете и кога си ги спрял. В настоящия вариант е много по-просто - превръщаш го в навик - щом седнеш в колата, включваш фаровете.

mordohy
05-08-2012, 23:04
И не ми се спори по темата, щото нито едната от страните с мнение не може да извади твърди доводи......
Ники, не си прав!
Мога да извадя много твърд довод, ама няма на кой конкретно да го начукам.
Както казах по-горе, давайте варианти за дневните светлини.
Един линк вече има!
Дайте и други!

speеdddddd
05-08-2012, 23:22
До няколко дена ще има 56-ца с такива от линка .
Днеска сложих началото им ,с помоща на флекс. :wc:

ivan dimitrov
06-08-2012, 00:53
---

Tonimir
06-08-2012, 00:58
Дайте идеи и за начин на свързане.

Идеята е като включиш на контакт, да светнат. Без значение ден или нощ е.

Интересно ми е колко е консумацията и дали ще е необходиму реле или отделен бушон за тях.

_power_
06-08-2012, 03:53

Интересно ми е колко е консумацията и дали ще е необходиму реле или отделен бушон за тях.
Днес разгледах такава ''джиджафка'' на марка ''Сън'' две релета и копче...утре ще го снимам и цената ще споделя:gruebel: По темата..пълна глупост...сега на автомобил без 3-ти стоп ще има да се чудя спира ли на фарове ли е......:starwars:

Mury
06-08-2012, 07:16
Не е вярно!Някой бяхме на протестите.
Подозирам че болшинството от протестиращите тук са с ксенони. Тук твьрдят че са сьс зрение на сокол, ако ги питаш обаче що ти вадят очите с тия електрожени казват че инак не виждат. Сега се притесняват за рефлекторите си май. Другото обяснение би било че не им пука за околните.

Мога да дам линк кьм устойства които ползват кьсите, като намалят напрежението,сьответно мощноста им. Мога да посоча и схема на такова устройство.Страничен положителен ефект е плавното нарастване на напрежението, което би удьлжило живота на крушките.
Номерьт е че не става за ксенони.
Сещам се че вьв форумьт на Фиат имаше писано по вьпросьт. Там има и схеми и софтуерьт за контролера.
145/146 имат фабрично заложен вариянт да ползват кьсите за дневни, добавят се 2 релета.

За ксеноните си много прав,особено тея с китайчетата/90%/,аз отдавна се отказах от китайските ксенони-пълни боклуци са тва....................Иначе най жалката картинка е 156 със ксенон да ти светне отсреща,все едно някой бакш с Деу Ланос....................:butt::butt::butt::butt:: butt:

---------- Post added at 07:16 ---------- Previous post was at 07:14 ----------

Начини има много,дали през контакт,дали от възбуждането на алтернатора зависи какво искаш.Допълнителни релета и бушони не се слагат,защото консумацията на ток е смешна.............:joly::joly::joly:

badmadafaka
06-08-2012, 09:10
Най-културно би било да се пуска няколко секунди след като е запалена колата (независимо дали става дума за тая порно-пародия, дето се монтира някъде по бронята или за автоматично пускане на фаровете) - така няма да товари батерията излишно при палене, а няма и да премигваш по няколко пъти като въртиш да палиш (което пък е зле за крушките)... :no:
Допълнителен предпазител винаги е добре да се сложи според мен - не пречи на нищо да го има, а пък колкото и смешна да е консумацията, все може да окъси някъде.

Tonimir
06-08-2012, 10:52
Аз си мислех да се вземе един плюс от релетата около акумулатора, които са с постоянен +12V /докато колата е на контакт/. Кабела да минава през един бушон, примерно 5А. (в случай ударят тия "фенери" на късо). какво ще кажете за тази идея? Ако трябва се взима кабел от управлението на стартера зад двигателя, ще падне голям гърч, докато се стигне. или поне така си мисля, не знам.

П.С: Смятам за добре, темата да се фокусира в/у начини за монтаж на въпросната глупост. Смятам, че поставянето на ДЛР е в пъти по добър варянт от това да се кара на фарове! Тия рефлектори на фаровете ни, не са за една седмица живот.
Лично до известна степен разбирам идеята зад "дневната светлина" и я подкрепям, но не харесвам идеята, че се прави с цел не толкова за повишаване на сигурността, колкото да е поредната хранилка на държавата. Защото ако наистина им пукаше за сигурността, щеше да отпадне забраната за каране на "халогени" през деня.

-Bobby-
06-08-2012, 11:02
Освен фаровете на Сонар, които за Европа минават през немската Дектан, и освен диодните DRL-и (които, ако държите на сертификата, трябва да са с E4 R87, ако гледаме буквата на директивите според ИКИ на ООН), ето ви друг вариант, евтин, наш роден: http://smartdrl.com/ - идеален за двусекционни фарове - дългите на 20% и всичко заспива за 40-50 лв.

Tonimir
06-08-2012, 11:18
Освен фаровете на Сонар, които за Европа минават през немската Дектан, и освен диодните DRL-и (които, ако държите на сертификата, трябва да са с E4 R87, ако гледаме буквата на директивите според ИКИ на ООН), ето ви друг вариант, евтин, наш роден: http://smartdrl.com/ - идеален за двусекционни фарове - дългите на 20% и всичко заспива за 40-50 лв.
За жалост, ако си с ксенон, това не ти върши работа. Но идеята е много добра.