If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Сега в момента както я карам предимно на късо 15 газ + 3л бензин т.е някъде 27лв/100 градско.
Ако я карам на бензин ще гори към 30лв Май, май ще хвърлям скоро бойлера . .
Газта малко я намалиха иначе бях готов.
на къси разстояния е нормално и си я карай по-добре на бензин. авантата на газта е на дълго и/или лятото. ако чуеш цифрите за обикновено АГУ зимата на кола която директно се пали на газ, ще ти се завие свят
Такаааа, позачетох се малко из нета за достоверна информация за разхода на час и сътворих следната сметка за двата варианта за достигане на 60°С:
5мин на място до 60°С - 0,1л бензин - 0,23лв. + 3,5км на газ - 0,77ст, общо 1лв.
8мин в движение до 60°С - 0,6л бензин - изминати 3,5км - 1,40лв
В първия вариант колата се пали 5 мин. стои на място и тръгва, във втория се пали и тръгва, минутите за загряване са по мои наблюдения на моята кола.
Общо взето това е моя вариант за спестяване на 0,5л бензин всяка сутрин. И като си направя оборотите на обръщане както каза Роби, горе-долу ще си седна на . . .
sigpic 156Facelift 1.9JTD16V1591.9JTDm16V1662.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
"Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"
Такаааа, позачетох се малко из нета за достоверна информация за разхода на час и сътворих следната сметка за двата варианта за достигане на 60°С:
5мин на място до 60°С - 0,1л бензин - 0,23лв. + 3,5км на газ - 0,77ст, общо 1лв.
В първия вариант колата се пали 5 мин. стои на място и тръгва, във втория се пали и тръгва, минутите за загряване са по мои наблюдения на моята кола.
Общо взето това е моя вариант за спестяване на 0,5л бензин всяка сутрин. И като си направя оборотите на обръщане както каза Роби, горе-долу ще си седна на . . .
Ще си позволя да продължа сметките ти:
0,5 л. спестен бензин на ден X 360 дена = 180 л. за година.
0,5 л. спестен бензин на ден X 360 дена = 180 л. за година.
180 л. Х 2,34 лв = 421,2 лв.
Извод:
За 3 години, ще спестиш колкото за нов читав ГИ.
Аааааа не си чел внимателно, след стоенето на място имам да мина 3,5км на газ докато настигна прахосника дето е тръгнал ведната Икономията е 120-140лв на година За 100 години спестяваш за 159-ка хаха )))
само че не ти е вярна сметката. колко взе за разход на час. литър и половина ли. повече е. освен това студения двигател работи с обогатена смес и към тоя разход трябва да се прибави разхода от други консуматори - вентилатор парно, подгрев прозорци и други щото и те харчат бенз
само че не ти е вярна сметката. колко взе за разход на час. литър и половина ли. повече е. освен това студения двигател работи с обогатена смес и към тоя разход трябва да се прибави разхода от други консуматори - вентилатор парно, подгрев прозорци и други щото и те харчат бенз
Може и така да е, аз съм взел разход при топъл мотор, но все пак, обогатената смес важи и за тоя който тръгва веднага така че ще излезе, че разликата може дори и да е по-голяма
не е така. на празен ход освен това въртиш за спорта и гъстото двигателно и трансмисионно масло. за такова малко разстояние е по-добре на бензин да го минаваш. казвам ти, а ако искаш ми вярвай. ако палиш директно на газ през зимата и на тоя маршрут разхода ти ще е нещо от рода на 20-25 литра
не е така. на празен ход освен това въртиш за спорта и гъстото двигателно и трансмисионно масло. за такова малко разстояние е по-добре на бензин да го минаваш. казвам ти, а ако искаш ми вярвай. ако палиш директно на газ през зимата и на тоя маршрут разхода ти ще е нещо от рода на 20-25 литра
Добре бе колеги защо не четете. Става въпрос за достигане на 60°С на бензин няма никакво палене на газ. Относно гъстото масло - също важи и за двата случая. Примера дето го дадох си е много верен. Приблизително разбира се, но си е така.
8мин в движение до 60°С - 0,6л бензин - изминати 3,5км - 1,40лв.
Демек никакво тръгване веднага!
Да допълня само още нещо, което ми убягна, а е много съществено:
В края на първия случай ще си пристигнал с температура на мотора към 80-90°С, а във втория със 60°С Малко сложно стана, ама на който му се разсъждава ще чете.
И без да го смятам, съм сигурен, че ако си направиш уредбата да ти обръща на газ при температура 40 - 50 гр. и ако тази температура е достигната, да не мъдрува по 1 час какво да прави, ........пей сърце
разхода ти на час при студен двигател е едно 3 пъти повече от загрял и то без да броим ел. консуматорите. питай гурутата ако искаш. и няма нужда да я чакаш да загрява, 30 секунди след запалване е готова за път, няма да и ставаш роб на тая кола я
Като съм луд съм луд до край Проведох експеримента на бензин. Разликата е 1,7л/100км, което означава за тези 3км - едно нищо. Като се има предвид, че в първия случай колата стоя на място абсолютно умряла от студ 5мин и после ме хвана червен светофар, а във втория направо тръгнах от 90°С мисля, че резултата е ясен - колата на място както вече писах гори едно нищо.
Ами kolev смятай бе колега, ако не, си намери информация в нета има предостатъчно, аз с тоя опит просто си я проверих за себе си Темата може да се заключва решението вече е ясно. Същото може да се прави и на загрял мотор за примерно половин минута след като така или иначе не може да обърне веднага, по мои сметки разхода на бензин би трябвало да е около 5 пъти по-нисък, което хич не е малко. Е, ще гори малко повече газ разбира се . .
Comment