Известие

Collapse
No announcement yet.

Някои истини за работата на дизеловите дигатели на празен ход+ Fuel Cut Off

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
    A кой е казал, че водната помпа спира да се върти и охлаждащата течност да циркулира Дори лятно време това е един от най-ефективните начини да се охлаид един двигател - спускане на скорост, без газ
    Мисълта ми беше че основно загряването е в следствие на триенето... т.е. дали при спускане по наклон с 2000 оборота се подава гориво или не, то няма голямо значение за поддържаната температура.. и както ти казваш в тази ситуация мотора ше се охлажда... Просто става дума че не горенето грее мотора а друго (мен така са ме учили )
    147 2.0 Selespeed 51%Sofia Driving
    Stilo 1.6 - ex 75%Sofia Driving
    156 2.4 JTD - ex

Comment

И само да добавя, че написаното във файла важи не само за дизелови двигатели.
      Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
      Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Първоначално публикувано от Gh0stRider Покажи съобщение
        А загряването на двигатела основно идва от триенето и много по-малко от горенего на сместа....
        Тук мисля че си в огромна заблуда.
        Триенето ще загрее двигателя и то до блокиране, НО ако нямаш масло в него.
        Alfa Romeo 156 1.8 T.SPARK

Comment

Първоначално публикувано от Gh0stRider Покажи съобщение
          Мисълта ми беше че основно загряването е в следствие на триенето... т.е. дали при спускане по наклон с 2000 оборота се подава гориво или не, то няма голямо значение за поддържаната температура.. и както ти казваш в тази ситуация мотора ше се охлажда... Просто става дума че не горенето грее мотора а друго (мен така са ме учили )
          Пълен абсурд е това. Ако триенето грееше повече от изгарането на горивото, то тогава двигателите щяха да карат по 4-5 км м/у два основни ремонта
          _______
          146 JTD - ex
          Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Че триенето повишава темературата е ясно, но няма как да е повече от горенето.
            За сравнение, поставете един до друг с еднакви обеми един компресор и един двигател с вътрешно горене.
            Мисля че няма нужда от термометър даже.
            ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
            ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
            ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
            ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
              “Let it run for 30 sec to a minute to insure that the entire engine has oil pressure then pull out easy. I like to take it pretty easy until the temp gauge starts moving then drive in your normal manner.”

Ей така действам и аз.
              И аз така
              То дори в работата на двигателя се усеща разлика преди и след като тръгне да се вдига стрелката
              _______
              146 JTD - ex
              Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Мерси за отговорите и специално на Бобо за изчерпателният отговор.
                И все пак не разбрах на колко оборота е зададена границата за моя двигател примерно.
                Въпроса е чисто теоретичен и не мисля че има голямо значение , просто ми е интересно.
                Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Взимай някой с лаптоп и пробвайте
                  Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Да де ама точно на този двигател не знам как мога да му правя онлайн диагностика.
                    Аз си мислех да си взема нещо съвсем непрофесионално колкото да си начеша крастата.

И стигнах до варианта Алфа диаг
                    http://alfadiag.net/

със този кабел - препоръчан от тях.

http://www.ecufix.com/shop/index.php...roducts_id=182

На сайта на алфа диаг във FAQ секцията пише че се поддържа моят двигател - Engine - 839.A6.000

И другите неща за колата който съм изровил.
                    ECU - Bosch EDC15C7
                    protocol ISO-14230 -
                    buksa - OBD2

Но не знам дали ще сработи та не съм тръгнал да се набутвам за момента.

Бобо може да даде съвет , се надявам
                    Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                    ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от Двигателист Покажи съобщение
                      На старите ДВГ с механични ГНП, не става, както и знаете. На модерните впръсквачите са с управление, така, че не е проблем да се спре горивото на принудителен празен ход. Изобщо за какво ви е да подавате нафта в цилиндрите на този режим?
                      Става, за тези с всережимни регулатори!
                      Alfa 145 1.3, 75 TS, 166 2.4 mjet

Comment

Първоначално публикувано от JJJ Покажи съобщение
                        Става, за тези с всережимни регулатори!
                        Тук съм съгласен. Но, нали говорим за леки автомобили. А техните ГНП са с основно двурежимни регулатори. Поправи ме, ако греша, но всережимни съм виждал на трактори, строителна техника, генераторни агрегати и изобщо машини със специално предназначение. Сигурно има и леки с всережимни, но не се сещам...
                        Лудия

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
                          Мерси за отговорите и специално на Бобо за изчерпателният отговор.
                          И все пак не разбрах на колко оборота е зададена границата за моя двигател примерно.
                          Въпроса е чисто теоретичен и не мисля че има голямо значение , просто ми е интересно.
                          Ако имаш борд с показание за моментен разход е лесно. Ако не, както казва Дидо (поне на бензиновите, които съм карал се усеща много лесно) - примерно ускоряваш се на трета или четвърта предавка до 2500-3000 и пускаш газта. Колата започва да намалява, но в момента в който се възобновява подаването на гориво се усеща много лек тласък и спирачното действие на двигателя намалява значително. При мен е на около 1400 об/мин, но съм на бензин. Така разбираш само честотата на въртене при която се подновява горивния процес. А тази при която се прекъсва (може да са различни) - с лаптоп или каквото и да е стига да дава информация за сигнал към впръсквачите.
                          Лудия

Comment

Ами борд компютъра има 2 режима на работа за показване на разхода.
                            "Пълен" - при него стойностите се зануляват само ръчно и показва среден разход на гориво от последното ръчно зануляване.

И "Трип" при този режим всички стойности се нулират когато изгасиш девигателя. При този режим имаме current consumption, обаче след като се разрових из документацията на колата установих че:
                            Не е текуща консумация ами е консумацията за последните изминати 5 км . и се обновява на 10 секунди.
                            Т.е. не е current изобщо

Варианта с пробата да вдигнеш обороти , да пуснеш газта и да чакаш да усетиш придърпване съм го пробвал няколко пъти, но не мога да го усетя.

Comment

Значи ако караш без 'газ' не ти показва 0, така ли?
                              Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Не,
                                Ако показваше нямаше да занимавам колегите тук с глупостите си

Comment

Working...
                                X