If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Някои истини за работата на дизеловите дигатели на празен ход+ Fuel Cut Off
A кой е казал, че водната помпа спира да се върти и охлаждащата течност да циркулира Дори лятно време това е един от най-ефективните начини да се охлаид един двигател - спускане на скорост, без газ
Мисълта ми беше че основно загряването е в следствие на триенето... т.е. дали при спускане по наклон с 2000 оборота се подава гориво или не, то няма голямо значение за поддържаната температура.. и както ти казваш в тази ситуация мотора ше се охлажда... Просто става дума че не горенето грее мотора а друго (мен така са ме учили )
147 2.0 Selespeed51%Sofia Driving Stilo 1.6 - ex 75%Sofia Driving 156 2.4 JTD - ex
Мисълта ми беше че основно загряването е в следствие на триенето... т.е. дали при спускане по наклон с 2000 оборота се подава гориво или не, то няма голямо значение за поддържаната температура.. и както ти казваш в тази ситуация мотора ше се охлажда... Просто става дума че не горенето грее мотора а друго (мен така са ме учили )
Пълен абсурд е това. Ако триенето грееше повече от изгарането на горивото, то тогава двигателите щяха да карат по 4-5 км м/у два основни ремонта
_______ 146 JTD - ex
Renault Megane II 1.5 dci - ex Nissan Qashkai 2.0 CVT - current
Че триенето повишава темературата е ясно, но няма как да е повече от горенето.
За сравнение, поставете един до друг с еднакви обеми един компресор и един двигател с вътрешно горене.
Мисля че няма нужда от термометър даже.
“Let it run for 30 sec to a minute to insure that the entire engine has oil pressure then pull out easy. I like to take it pretty easy until the temp gauge starts moving then drive in your normal manner.”
Ей така действам и аз.
И аз така
То дори в работата на двигателя се усеща разлика преди и след като тръгне да се вдига стрелката
_______ 146 JTD - ex
Renault Megane II 1.5 dci - ex Nissan Qashkai 2.0 CVT - current
Мерси за отговорите и специално на Бобо за изчерпателният отговор.
И все пак не разбрах на колко оборота е зададена границата за моя двигател примерно.
Въпроса е чисто теоретичен и не мисля че има голямо значение , просто ми е интересно.
Да де ама точно на този двигател не знам как мога да му правя онлайн диагностика.
Аз си мислех да си взема нещо съвсем непрофесионално колкото да си начеша крастата.
На старите ДВГ с механични ГНП, не става, както и знаете. На модерните впръсквачите са с управление, така, че не е проблем да се спре горивото на принудителен празен ход. Изобщо за какво ви е да подавате нафта в цилиндрите на този режим?
Тук съм съгласен. Но, нали говорим за леки автомобили. А техните ГНП са с основно двурежимни регулатори. Поправи ме, ако греша, но всережимни съм виждал на трактори, строителна техника, генераторни агрегати и изобщо машини със специално предназначение. Сигурно има и леки с всережимни, но не се сещам...
Мерси за отговорите и специално на Бобо за изчерпателният отговор.
И все пак не разбрах на колко оборота е зададена границата за моя двигател примерно.
Въпроса е чисто теоретичен и не мисля че има голямо значение , просто ми е интересно.
Ако имаш борд с показание за моментен разход е лесно. Ако не, както казва Дидо (поне на бензиновите, които съм карал се усеща много лесно) - примерно ускоряваш се на трета или четвърта предавка до 2500-3000 и пускаш газта. Колата започва да намалява, но в момента в който се възобновява подаването на гориво се усеща много лек тласък и спирачното действие на двигателя намалява значително. При мен е на около 1400 об/мин, но съм на бензин. Така разбираш само честотата на въртене при която се подновява горивния процес. А тази при която се прекъсва (може да са различни) - с лаптоп или каквото и да е стига да дава информация за сигнал към впръсквачите.
Ами борд компютъра има 2 режима на работа за показване на разхода.
"Пълен" - при него стойностите се зануляват само ръчно и показва среден разход на гориво от последното ръчно зануляване.
И "Трип" при този режим всички стойности се нулират когато изгасиш девигателя. При този режим имаме current consumption, обаче след като се разрових из документацията на колата установих че:
Не е текуща консумация ами е консумацията за последните изминати 5 км . и се обновява на 10 секунди.
Т.е. не е current изобщо
Варианта с пробата да вдигнеш обороти , да пуснеш газта и да чакаш да усетиш придърпване съм го пробвал няколко пъти, но не мога да го усетя.
Comment