Известие

Collapse
No announcement yet.

Премахване на стабилизираща щанга!?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
    но и до голяма степен да запазиш независимостта на окачването ляво-дясно защото то дава комфорта.
    Стабилката е връзка между лява и дясно, което на практика не дава кой знае колко голяма независимост....
    стабилизиращата щанга не натоварва окачването, а точно обратното - разтоварва страната която поема по-голяма сила. иначе джиповете и камионите нямаше да имат стабилизиращи щанги.
    Камионите и джиповете имат по висок център на тежеста, полезния им товар срециално на камионите е по високо, и затова има риск от преобръщане в завой, затова имат по дебели стабилки......Лотус Елис си е спортна кола и няма стабилизираща отзад, а предната е доста тъничка......а не е като да не е направена мъдро кола........
    не е лошо зад практиката да има и малко теория. то иначе за какво са ти и спирачки отзад, амортисьори, диференциал и други подобни чаркове....
    Теорията гласи че всяка пружина действа под някаква честота и прилежащия и амортисьор се избира така че да "убива" или заглушава тия честоти или вибрации - по образно казано.......когато колата се наклони, натоварената страна чрез стабилката получава "съобщение" за всички неравности от другата страна, като същевременно изпраща същото.....
    Ся не казвам че е прекрасно да си махне човек щангите, но пък и в никакъв случай не е кой знае каква трагедия.......И спирам коментарите си по темата за да не се добива впечатлението че съветвам това или онова
    А и все пак довода че щом "производителя я сложил" е вече клише, тука на 10 човека поне 8 има с премахнати катализатори, дпф, егр, с ксенон, спортни филтри, гуми различни от предписаните, масла и пр.......
    Last edited by ФЕРАРИСТ; d.m.y г., 07:51.
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
      Стабилката е връзка между лява и дясно, което на практика не дава кой знае колко голяма независимост....
      да, но тази връзка не е твърда,а действа като торсион което значи че до голяма степен двете страни са независими. тоест имаш компромис между независимост на окачването и стабилност в завой.
      точка

Comment

Това не е нещо, което може да се сметне точно като 2 и 2. Едните са карали без щанга, а другите разсъждават логически затова никога няма да се разберете. Като покарате без щанга ще добиете представа друг начин няма. Аз не бих я махнал просто щото ме мързи. Ако не ми хареса трябва пак да я слагам. Другият вариант е, ако ти е толкова интересно правиш си 2 биалети от ангренажен ремък, колкото да не ти се разхожда щангата нагоре-надолу и газ към установяване на истината
        пп Още по-лесен вариант - като имаш биалета за смяна просто я сваляш и караш. Другата само крепи щангата - пак все едно си без щанга, връзката между колелатата се губи
        Last edited by code; d.m.y г., 08:46.
        sigpic
        156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
        "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Без стабилизираща съм от половин година, не знам дали сцеплението намаля тъй като не съм тествал пълните възможности в завой, но съм категоричен че возията стана по мека.
          Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999

Comment

На мен ми харесва с по-твърди тампони на стабилизиращата щанга. Карах няколко години с полиуретанови от тези на Ники и като сложихме пак гумени, защото се износиха, се забелязва разлика. Сега колата се накланя повече в завой, но пък е доста по комфортна возията. Представям си каква лодка ще стане ако махна щангата съвсем.
            Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
            ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщение
              Абе тва е малко от сорта да ви кажа, че с летните гуми аз лично усещам и карам колата по-добре на сняг от всички тук във форума (и реално наистина да е така), това значи ли че всички ще започнете да карате с летните гуми като е снежно?

Мимо, с махането на щангите какво целиш? 10кг по малко? 20лв спестени за биалетки? По-добра управляемост? 20 години си бяха там, сега какво ти пречат

Хайде при 156 може да се каже, че има някаква логика - скъпи тампони на стаб щангата, скъпи биалетки, тампоните скърцат и искат обслужване, мазане с морска, горска грес и др. подобни занимавки, но при типовото окачване нито, скърца, рядко тропа, и нещата струват две за лев...

Нали написах какво е положението... Сменях дискове накладки карета... Като разглобих всичко се оказа че и тампоните на щангата от към купето са аут, но не ги бях купил тях! Викам си сега сменям какво ли не а пък да оставя тая щанга да ми трака пак няма да стане и я разкачих ептем, махнах я за да може да се движа просто.
              Вчера си взех там тампони биалетки и тн, но след като минах към 100км градско се запитах сам мене си дали да я връщам тая проклетия. Реших да питам и тук...

Ще навия още километраж без нея за да добия повече представа за случващото се и при следващото ровене по предницата ще я сложа евентуално пак! Тогава поне ще мога да давам и аз акъл какво е с нея и без нея (но да мина повечко километри искам)
              sigpic155 2.0 +белия голф +Киви-то...

Comment

Аз лично не си представям живота на моята 155 без стаб. щанга, но аз имам други очаквания от колата. Вероятно без щангата в режим на возене, ще е доста по-комфортно, но какво става, ако направиш рязка избягваща маневра (ляво-дясно) с волана и колата направи едни 720 градуса завой, вместо да избегнеш препятствието?

Даването на газ, води до пристрастяване!
                Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Първоначално публикувано от Furious 155 Покажи съобщение
                  Аз лично не си представям живота на моята 155 без стаб. щанга, но аз имам други очаквания от колата. Вероятно без щангата в режим на возене, ще е доста по-комфортно, но какво става, ако направиш рязка избягваща маневра (ляво-дясно) с волана и колата направи едни 720 градуса завой, вместо да избегнеш препятствието?
                  Шса прибиеш кат кучи
                  Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                  Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                  Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Първоначално публикувано от Furious 155 Покажи съобщение
                    От по-горните писания не оставам с впечатление че точно това ще се получи маи...
                    Как и да е, утре другиден мисля да изляза малко и да видя как е без щанга по завоите, тогава ще преценя дали или...

Comment

Един човек,който си кара колата само на писта,а и тя няма нищо общо с твойта ти казва едно,поне 10 други ти казват обратното,замисли се.Инерцията на килограмите е страшно нещо ..............http://www.youtube.com/watch?v=Um-XlKerWvA

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                        Инерцията на килограмите е страшно нещо ..............http://www.youtube.com/watch?v=Um-XlKerWvA
                        Дупе, сори ама ако някой успее да го направи това с Алфа(освен ако не я вдигне педя над стоковата височина и стесни странично някак), аз ще му плащам доживот бензина дето ще изгори......
                        "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                        F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Да, това А класата е изпаднала от всички класации.. На Алфа дори да махнеш щангите е по-стабилна от всеки миниван, джип и т.н. Та:
                          Махането на щангата не е нищо друго освен омекотяване на окачването с всички произтичащи от това + и -
                          Оправдано е за мен, ако всички амортисьори и пружини са ти ок, но колата е голяма друсалка и искаш да промениш това. На Алфа Мито примерно веднага ще я изкормя щото вътре не се стои. На 9-ката също се позамислям. Дори олекотяваш! Ако съм си купил кола със спортно окачване и не ми се дават пари за стоково първо щангата ще откача!
                          2 Вариант - ако ходовата ти част е дроб и амортисьорите също нищо не пречи да се хвърлиш като лъв на първия завой.
                          sigpic
                          156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
                          "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                            Дупе, сори ама ако някой успее да го направи това с Алфа(освен ако не я вдигне педя над стоковата височина и стесни странично някак), аз ще му плащам доживот бензина дето ще изгори......
                            Гъзе,ясно е че на Алфа няма как да се случи,но в нашата любима страна,никога не знаеш как ще те изненада пътната обстановка.........................

Comment

---
                              Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 20:30.
                              Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                                Прочетох темата и се замислих - защо да не махна вьздушните вьзглавници? При нормално шофиране, не усещам да ми помагат изобщо.
                                Другият вьпрос който "ми блесна" е - защо тва джилязо са го нарекли стабилизираща, а не пречеща щанга.
                                И третият(последен) е - какво се случва с гражданската ни отговорност, ако участваме в ПТП(не дай боже), и се установи че това "ненужно" парче желязо отсьства от таралясникьт ни?
                                Моята каручка няма въздушни възглавници заводски набор 92" е какво правим!?
                                Как обясняваш следния случаи обаче:
                                Голф 1,2,3 разни Датчии на едно и също купе и еднакво окачване защо заводски някои имат а аруги я нямат тая щанга?! Да предположим че я има само на Голф с по-голям двигател, това значи ли че ако си с двигател 1.3 примерно трябва да има компромис в окачването (защото това се получава на практика)!?

Comment

Working...
                                X