Известие

Collapse
No announcement yet.

Ег(б)ати и тъпата държава сме.....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Идеята за ергенския данък беше също толкова кретенска, както и многото други кретенски идеи на очварите от политбюро.

Павлинчо, явно не знаеш и това, че ергенски данък заплащаха не само ергените но и семействата, които нямаха деца определено време след брака.

При немалко от тях, липсата на потомство не се дължеше на нежелание за такова.

Държавата обаче, много държеше на това да им напомня, че Господ така им е "отредил".
    Last edited by ecotronic; d.m.y г., 16:15.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
      Във Флорида има достатъчно кубинци, така че Куба не ми липсва. Отделно в Куба се говори испански, език който не владея. Последно да ви кажа не съм с никакви идеологически пристрастия, старая се да бъда реалист като сравнявам сегашното положение в България с това преди 1990. Общата равносметка е че сега се живее по-трудно и има много повече бедност, престъпност, ниска образованост и т.н. Идеаята е да се поучим от миналото и да не отричаме и това което е било положително. Малко повече справедливост в обществото не би навредила на никого. Много са ми интересни хора които страдат от ниски доходи същевременно са яростни противници на държавата и нейните обществени функции. Ами едно социално общество се изгражда със силна държава, ами плащали данъци. Ами ще плащате и тези които изкарват повече, ще плащат повече. Никой знае ли в Швеция например какви данъци се плащат. Един умник тук разказва че плащал ергенски данък за да плати за пионерски лагери. Не идеята на ергенския данък е била да се стимулират хората да създават семейства.
      Как я направи тая равносметка бе не умнико? На База на какво?
      Паричките за тия пионерски лагери, идваха от данъците които плащах бе младеж. Няма проблем, както казах да плащам за нещо смислено. Па дори и за тъпият ти лагер. Проблемът е, че плащах и на купчина никому ненужни партийни и комсомолски секретари. Добре бе, нека махнем сплесканият данък. Той е крайно дясна измислица, от която може и да имаше смисъл две, три години след старта на реформата, но сега само "помпи" монополите и мачка дребният и среден бизнес. Ама като дойдоха на власт твоите хора - не го махнаха. Що ли!?
      Как искаш да повишиш доходите на хората, повишавайки им ненужните разходи, така и не можах да разбера. Като как държавна фирма, която ежегодно е "спонсорирана" от бюджетът и продължава да затъва, прави държавата силна, или ми повишава доходът?
      Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

• За това, че американците ги мори тъпотата, съдех по косвени признаци. Сериозното доказателство дойде с избора на Тръмп.

Това, в което още не съм сигурен е дали тази тъпота е внесена от разни пришълци или просто е заразна.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• старая се да бъда реалист
          но звучиш като хард комунист.

Общата равносметка е че сега се живее по-трудно и има много повече бедност
          Повече бачкане се иска, затова е по-трудно.Не можеш да си кюташ на едно бюрце до пенЦия... А дори и да кюташ, няма кой да те остави да не работиш...

Без бачкане няма папо.

Няма вече и "гарантираната уравновиловка" - при която не се отчиташе отделният принос на всеки един индивид.Един бачка повече, друг създава повече интелектуален продукт...

Не ти се учи, не си се работи = нямаш пари ...

Малко повече справедливост в обществото не би навредила на никого
          Работата е там, че доста такива като теб нямат понятие за справедливост.

За едни "справедливост" е :

1.От всеки според възможностите, на всеки му по равно
          или
          2.От всеки му според възможностите, на всеки му според нуждите.

И в двата случая ощетеният е този който дава повече принос от средния за обществото, а останалите които дават по-малко от средното за един индивид за това общество са обогатени за сметка на труда и/или интелекта на този който дава повече от средния принос за конкретното общество.

За мен това не е справедливост, а жив комунизъм.

За мен справедливо е всеки да получава толкова колкото е заработил и заколко се трудил и преборил.

Мързеливите винаги искат някой друг да бачка, а те да лапат наготово.

Както е казала Тачър - "Комунизмът свършва, когато свършат чуждите пари!"

Аз съм по-доволен от живота си сега, отколкото преди.Има колата която искам, ходя няколко пъти на почивка -лятото на нашето и гръцкото море, зимата на СПА.

Европа вече е близо, не като преди по време на комунизма недостижима - който иска може да отиде и да разгледа която иска столица на ЕС.Билетите за самолет са по 20-на евро в посока.

Щеш със самолет, щеш с кола.Има и СПА столици наблизо.

Не съм съгласен аз да бачкам, друг да ми взима и харчи моите пари и да казва "Аз давам".

В този смисъл Бойко е пътник, но не виждам за кого друг.

Десните ги нема никакви на хоризонта, а Ицето не вдъхва никакво доверие.

То в България дори не е класическо ляво и дясно - дори и Иван Костов запази комунистическата система на пенсионно приходно разходно осигуряване с изключение на едно бегло "замазване на очите" на избирателя с "лични пенсионни партиди" в които в началото през 2000 година се внасяше по 2%, а 29% отиваха за "разпределение" щот явно съм бил богат тогава, а сега този процент е "вече" 5% което си е чиста подигравка.

Моите пари аз решавам как да си ги харча, а някой си Бай Хой с мозък колкото стафидка.

Поне като измрат дъртите поколения по-младите в това отношение компромис няма да направят, защото немалко вадят пари било в България било в чужбина и няма да толерират политика на изземване на честно и с труд спечелените им пари от някой, само за да казва "Аз Давам" или "Аз строя" или казва "Да изградим социална държава" - ами "гради си", ама с твоите пари, и след като я "изградиш" ако ми хареса какво си изградил, аз ще дойда с моите пари при теб, ако не ми хареса - отиди на м@**та си и изчезни в небитието...
          Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
            или просто е заразна.
            Аз стигнах до това заключение. Това е и причината да пиша в подобни теми. За сега нищо не доказва обратната теза. Примери много. Най актуалният - брекзит. Едни "патриоти" видиш ли, искат да правят каквото им хрумне, но да се ползват от всички облаги на ЕС. Като стана "на тяхната" се изпокриха и оставиха една кака, да сърба една попара.....
            Гадното е че всички намесени губят.

Първоначално публикувано от alfa racer GTA Покажи съобщение
            но звучиш като хард комунист.
            Дано не си повярвал че се старае.

Юнакът ни засипваше с новини в бъдеще време, съвсем като човек който иска да живее в реалноста. След 50г социализъм и след като тая система "окапа" почти навсякъде, той съвсем "реалистично" проповядва идеите и. Всъщност - тоева е "социалистически реализъм", който с реалноста няма пряка връзка.
            Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 18:24.

Comment

• Като си говорим за справедливост, ето един пример:

Годината е 1975 - та.
              Ти си намерил нужните връзки и заминаваш на гурбет.
              Има едни външнотърговски организации, като "Техноимпекс" и ти си длъжен да сключиш договора за работата, която си си намерил там чрез тях.
              Работиш, местните плащат на Техноимпекс а Техноимпекс ти плаща на теб като си удържа "дребна комисионна".
              "Дребната комисионна" възлиза на 1/2 от възнаграждението за първи член на семейството (обикновено - съпруга) и на 3/4 от възнаграждението за втория член (съпругата).

Пример - ако мъжът и жената са се договорили с местните за заплати от по 2000 пари, реално получават (общо) 1500 от Техноимпекс а Техноимпекс прибира 2500.

Ако случайно ти хрумне да сключиш договор директно с местните, и така да се радваш на 100% от това, което си изработил, и това бъде разбрано, чакат те много лоши времена - теб персонално, децата ти, техните деца и т.н.

От това по-голяма "справедливост", здраве му кажи.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

• Те тези не са патриоти, а идиоти.

Идиоти са, защото мислеха, че няма да успеят на референДУМа и след това докато Великобритания е в ЕС, те ще си кютат с антиЕС тезата доживот в политиката.

А то какво стана - Великобритания излиза от ЕС и тези които активно агитираха "ЗА БРЕКЗИТ" сега трябва да отговарят пред цялата нация ако е по-зле, отколкото в ЕС.

И понеже са наясно, че няма как да е "по-добре" и ще трябва да поемат отговорност за по-лошото положение, те отказаха да поемат отговорност, като се изпокриха...
                Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

• Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                  Как я направи тая равносметка бе не умнико? На База на какво?
                  Паричките за тия пионерски лагери, идваха от данъците които плащах бе младеж. Няма проблем, както казах да плащам за нещо смислено. Па дори и за тъпият ти лагер. Проблемът е, че плащах и на купчина никому ненужни партийни и комсомолски секретари. Добре бе, нека махнем сплесканият данък. Той е крайно дясна измислица, от която може и да имаше смисъл две, три години след старта на реформата, но сега само "помпи" монополите и мачка дребният и среден бизнес. Ама като дойдоха на власт твоите хора - не го махнаха. Що ли!?
                  Как искаш да повишиш доходите на хората, повишавайки им ненужните разходи, така и не можах да разбера. Като как държавна фирма, която ежегодно е "спонсорирана" от бюджетът и продължава да затъва, прави държавата силна, или ми повишава доходът?
                  Абе умник, парите за данъци отиват за много други неща, как точно определи че твоите пари отиват за това и онова. Без данъци няма държава няма и цивилизовано общество. С теб е безмислено да се спори. Показваш дебилно скъперничество и инат.
                  Последно да ти кажа че има държавни дейности които могат да носят приходи. Обаче когато служат на частен интерес това няма как да се получи. Сега например тепърва ще се плаща за вредните емисии и евентуалното закриване на ТЕЦове. Ако не беше цялата тази кампания срещу АЕЦ Белене, сега централата щеше да произвежда и да замести неефективните производства. Същото с Южен поток, сега като отрежат преноса през България, се губят едни 150млн на година. В противен случай щяхме да имаме още един газопровод и допълнителни приходи, съпътстващи производства услуги и т.н. Икономиката щеше да изглежда по съвсем различен начин, ама за това се иска мислен в периспектива и отстояване на позиции. Ти това никога няма да го разбереш ама все пак да го кажа.
                  Хайде по живо по здраво и продължавай там с дребните си сметчици и пресмятания.

---------- Post added at 16:45 ---------- Previous post was at 16:32 ----------

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  Като си говорим за справедливост, ето един пример:

Годината е 1975 - та.
                  Ти си намерил нужните връзки и заминаваш на гурбет.
                  Има едни външнотърговски организации, като "Техноимпекс" и ти си длъжен да сключиш договора за работата, която си си намерил там чрез тях.
                  Работиш, местните плащат на Техноимпекс а Техноимпекс ти плаща на теб като си удържа "дребна комисионна".
                  "Дребната комисионна" възлиза на 1/2 от възнаграждението за първи член на семейството (обикновено - съпруга) и на 3/4 от възнаграждението за втория член (съпругата).

Пример - ако мъжът и жената са се договорили с местните за заплати от по 2000 пари, реално получават (общо) 1500 от Техноимпекс а Техноимпекс прибира 2500.

Ако случайно ти хрумне да сключиш договор директно с местните, и така да се радваш на 100% от това, което си изработил, и това бъде разбрано, чакат те много лоши времена - теб персонално, децата ти, техните деца и т.н.

От това по-голяма "справедливост", здраве му кажи.
                  Пропускаш да споменеш факта че най-вероятно Техноимпекс е имала сключен междудържавен договор в който има най-различни клаузи и пр. които удобно пропускаш. Твоите хора , като не им е изгоден договора с Техно-импекс защо са го сключили, че чак и връзки са търсели да се уредят. Ти като работиш за една компания да не мислиш че сам си определяш колко от печалбата на тази компания ще ти дадат като възнаграждение.

Comment

Абе умник, парите за данъци отиват за много други неща, как точно определи че твоите пари отиват за това и онова. Без данъци няма държава няма и цивилизовано общество. С теб е безмислено да се спори. Показваш дебилно скъперничество и инат.
                    Последно да ти кажа че има държавни дейности които могат да носят приходи. Обаче когато служат на частен интерес това няма как да се получи. Сега например тепърва ще се плаща за вредните емисии и евентуалното закриване на ТЕЦове. Ако не беше цялата тази кампания срещу АЕЦ Белене, сега централата щеше да произвежда и да замести неефективните производства. Същото с Южен поток, сега като отрежат преноса през България, се губят едни 150млн на година. В противен случай щяхме да имаме още един газопровод и допълнителни приходи, съпътстващи производства услуги и т.н. Икономиката щеше да изглежда по съвсем различен начин, ама за това се иска мислен в периспектива и отстояване на позиции. Ти това никога няма да го разбереш ама все пак да го кажа.
                    Хайде по живо по здраво и продължавай там с дребните си сметчици и пресмятания.
                    А ти как определи че моите пари не са отишли за простотиите бе?
                    Кой казва да няма данъци?! Аз ли!? Ако с ограничените си възможности не си стигнал до прозрението че съм ЗА прогресивен данък, нека ти го напиша дословно - АЗ СЪМ ЗА ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ.
                    Като пишеш нещо, имай предвид че не всички са с твоят мисловен капацитет. Сега, след като твърдиш че Белене е необходима, ще трябва да обясниш - как се прави баланс на енергийна система, чийто годишно производство от два реактора по 1 мегават са равни на 54 процента. Като за целта добавиш още два реактора с такава мощност. Имай предвид че хората са чували колко време е необходимо за да се спре ядрен реактор.
                    После ще си говорим за тръби.

http://www.kznpp.org/index.php?lang=...trical_reports
                    Икато свърши ремонтът, в малките населени места, започна "диското", до преди седмица, когато застудя.
                    На Павлинчо не му дреме, разбира се. Той е загрижен за онеправданите, не за "неоправданите".
                    Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 20:06.

Comment

Пропускаш да споменеш факта че най-вероятно Техноимпекс е имала сключен междудържавен договор в който има най-различни клаузи и пр. които удобно пропускаш. Твоите хора , като не им е изгоден договора с Техно-импекс защо са го сключили, че чак и връзки са търсели да се уредят. Ти като работиш за една компания да не мислиш че сам си определяш колко от печалбата на тази компания ще ти дадат като възнаграждение.
                      Напротив - изгоден им беше, въпреки всичко, защото и така доходът беше двойно по-висок от този у нас. Освен това имаха възможност да превеждат % от дохода си във външнотърговската ни банка в USD и така да си купят лада-та без да чакат 10 г за нея.

И да - не съм запознат с клаузите на междудържавния договор, но знам, че не съществува посредник който да работи срещу 70% комисионна.
                      Last edited by ecotronic; d.m.y г., 20:45.

159 1.8 MPI
                      166 2.0 TS (ex)

Comment

• Я да влезна във Вашия стил
                        Комунизма е идея, соц, държавата е опит тази идея да се реализира като целта е проспериращо общество изградено от свободни хора-тоест комунизъм.
                        Резултата преди края на соца е ,че вместо комунизъм имаме :
                        Правата на хората са сведени до правата на крепостните в царска Русия.
                        Правата на висшите ръководители в Партията са издигнати почти да правата на Аристокрацията в царска Русия.
                        За "безплатно" това или онова смятам сте съгласни заслугата е на работещите в сферата на науката заедно с пролетариата и селяните -те са тези които с труда си осигуряват финансирането.
                        Партията разпределя благата и определя приоритетите за инвестиране ,контролира и регулира.Целта е чрез плановото народно стопанство да се постигне устойчиво развитие и растеж с оглед достигане на по-висок стандарт на живот от този в държавите с пазарна икономика -тоест комунизъм.
                        Реално само висшия ешелон на властта постига донякъде целта.Хората са подложени на режим на тока,на водата,дефицит на стоки от първа необходимост,по-нисък стандарт на живот спрямо развитите държави с пазарна икономика.Здравеопазването и образованието също изостават.В технологично отношение не успяваме да намалим изоставането,като няма тенденция това да се промени .
                        Резултата в края на соца е вместо комунизъм-фалит на държавата.
                        Да продължавам не виждам смисъл.
                        Last edited by 546; d.m.y г., 01:13.

Comment

• Първоначално публикувано от 546 Покажи съобщение
                          Я да влезна във Вашия стил
                          Комунизма е идея, соц, държавата е опит тази идея да се реализира като целта е общество изградено от свободни хора-тоест комунизъм.
                          Резултата преди края на соца е ,че вместо комунизъм имаме :
                          Правата на хората са сведени до правата на крепостните в царска Русия.
                          Правата на висшите ръководители в Партията са издигнати да правата на Аристокрацията в царска Русия.
                          За "безплатно" това или онова смятам сте съгласни заслугата е на работещите в сферата на науката заедно с пролетариата и селяните -те са тези които с труда си осигуряват финансирането.
                          Партията разпределя благата и определя приоритете за инвестиране ,контролира и регулира.Целта е чрез плановото народно стопанство да се постигне развитие и достигане на по-висок стандарт на живот от този в държавите с пазарна икономика -тоест комунизъм.
                          Реално само висшия ешелон на властта постига донякъде целта.Хората са подложени на режим на тока,на водата,дефицит на стоки от първа необходимост,по-нисък стандарт на живот спрямо развитите държави с пазарна икономика.Здравеопазването и образованието също изостават.В технологично отношение не успяваме да намалим изоставането,като няма тенденция това да се промени .
                          Резултата в края на соца е вместо комунизъм-фалит на държавата.
                          Да продължавам не виждам смисъл.
                          Не е чак толкова просто. Има нюанси, въпреки че по същество си прав.
                          Пример - член на ЦК на БКП не можеше да продаде гражданинът Х на друг член на ЦК на БКП законно.
                          Втори пример - има нещо за което съм почти съгласен с Боби - в здравеопазването "пребиваваха" специалисти, на които това им беше призвание. Сега е "композит" от медици, доктори и .... "бизнесмени".
                          Пример 3 - имаше и будни умове в Убразованието, аз помя още даскалът по физика в 8-ми клас. Нюансът е че не "изкара дълго". Друг нюанс е че помня и даскалката(по други причини), но и тя не устиска. Тоя дето ги замести - не искам да си го спомням, помня само отношението му. В първи курс, установихме че имам пропуски в материалът от последните месеци на 8 ми клас. Сигурен съм че причината е била в мен.
                          Пример 4 - Партията няма как да разпределя нещо, което не "вади". Тия дългове, с които Партията приключи го доказват. Заемите се раздават, не се разпределят. Да вземеш от някой който печели(пак нюанси) за да дадеш на някой който губи не е разпределение.
                          На това му се казва грабеж.
                          Ако не си Робин Худ естествено - тогава му викат героизъм. Обаче тоя (да не забравяме) е герой на жанър в изкуството, който не е "научна фантастика".
                          Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 22:21.

Comment

• Ванчо ,за грабеж не ми се говори днес.
                            Крепостните не са се продавали като роби.Това е друга бира,те си вървят с територията на която се намират .Трудно им е било преместването.Но не невъзможно
                            В Убразованието и здравеопазването винаги е имало и ще има хора за които това е призвание а не професия.
                            Без "бизнесмени" и един овчарник е обречен на гибел.Камо ли болница или университет.За държавните такива може би министерствата трябва да го играят това,частните отдавна са наясно ,че са им важни и си ги имат щатни.Финансови консултанти или финансови анализатори им викат.Взимат и добри пари.
                            Last edited by 546; d.m.y г., 22:22.

Comment

• Първоначално публикувано от 546 Покажи съобщение
                              Ванчо ,за грабеж не ми се говори днес.
                              Крепостните не са се продавали като роби.Това е друга бира,те си вървят с територията на която се намират .Трудно им е било преместването.Но не невъзможно
                              В Убразованието и здравеопазването винаги е имало и ще има хора за които това е призвание а не професия.
                              Без "бизнесмени" и един овчарник е обречен на гибел.Камо ли болница или университет.За държавните такива може би министерствата трябва да го играят това,частните отдавна са наясно ,че са им важни и си ги имат щатни.Финансови консултанти или финансови анализатори им викат.Взимат и добри пари.
                              Уф, пак - по същество си прав. но има нюанси.
                              Факт е че докато ни е освобождавала Русия, нейните крепостни все още е можело да бъдат продавани заедно със земята(крепостничество). Факт е че когато един член на ЦК на БКП по някакъв начин е прехвърлял имот, на друг член на ЦК на БКП, законно не е можел да включва и прилежащите граждани.
                              Това с професионалистите с призвание се опитах да обясня и на Боби. Когато в даден бранш, изкуствено(не пазарно) ограничиш заплатите, остават тия с призвание и не годните за нищо друго. От там и "усещането" че е било по добре преди. След като стената падна, нищо не може да спре тези с призвание да "отхвърчат" другаде, освен естествено някакви странични фактори. Макар и да не са малко, те все пак спират не голям брой хора с призвание. Има елементарно решение - даже овчарите го знаеха. Учиш .... нещо, в държавно учреждение - подписваш договор че Х години ще практикуваш у нас. Мигом ще изпокапят "бизнесмените"(обръщам специално внимание на кавичките).

Comment

• Добре,съгласен.Аналогията не е точна по отношение правата на висшите деятели .
                                Не са купували и продавали .Само са взимали решения кой коя територия да управлява,като избора на населението не е бил взиман под внимание.Ще се съгласиш с мен ,че крепостните са били със същите възможности да си изберат кой от аристокрацията да им е шеф.

Comment

Working...
                                X