Известие

Collapse
No announcement yet.

Ег(б)ати и тъпата държава сме.....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщение
    В италия какво е липсвало, че италианската мафия е толкова известна?
    Свобода.

Ако трябва да сме точни, MAFIA възниква през 13 - ти век като партизанско движение срещу влиянието на Франция над Сицилия и представлява съкращение.

Morte Alla Francia Italia Anela

(Италия копнее за смъртта на Франция)

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Всеки ден научавам нещо интересно от теб.
      156 2.0TS

Comment

• Първоначално публикувано от 546 Покажи съобщение
        ред

Ами на мен не ми беше хубаво.
        Не че съм цъфнал и вързал сега.
        Тия дето бяха алчни за власт и от нищо не разбират (освен как да се докопат до властта) пак са на кормилото държавата,аз пак съм на педалите и пак не им се кефя щото за мен са кофти хора,и те така.
        Кой имаше възможността по времето на соц-а да пътува по света, да вижда, кое, как е, да създава контакти и пр?

Висшите кадри на БКП и служителите на ДС.

Тези хора притежаваха контактите, ноу-хау - то и парите.

Иначе Илия Павлов или Валентин Моллов далеч не са били бизнес вундеркинди. Просто бяха с едни гърди пред всички останали.
        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 14:34.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Аз не съм живял по онова време, но си е имало и предимствата - ток, бензин и нафта безпари ми звучи добре отвсякъде.

Другото е, че всеки е можел да си купи/построи дом.
          Дядо ми, шофьор на автобус, е построил къща на три етажа...Само със спестявания, без заеми. Сега каква къща може да построи един обикновен шофьор/чиновник/полицай/даскал/лекар с 800-1200 лева заплата? Два живота няма да му стигнат да я изплати.
          Това в момента могат да си го позволят само "бизнесмени"(мутри), крадящи политици/кметове и една шепа мениджъри, банкери и софтуеристи в софия с по 5-10 хил лева заплата. Всички други среден клас хора живеят под наем или в наследствени жилища... построени от дядо им през комунизма.

Съвсем не казвам че е било по-хубаво тогава, няма как да знам, просто споделям размишления.
          Виж сега, много могат да ти говорят "Какво е било".

Лично на мен не ми харесваше повече от сега.

Какво имаше - уж имаше сигурност.Имаше - баба ми можеше и се прибираше пеша от полунощна смяна като шивачка и не я беше страх от нищо.Огромната част от хората не ги беше страх да се прибират по тъмно.

Имаше ли престъпления - имаш, но не се пишеше или коментираше никъде- имаше само 2 телевизии, като Канал 2 го пуснаха 1978 или 1979 година и то само за няколко часа - от 10-12'30 часа и след това от 17 до 22 часа.
          Канал 1 беше от около 10 сутринта, до 14'00 часа и след това от 17'00 часа до около 00'00 часа

Петък вече задължително се пускаше и гледаше Съветски филм за Втората световна война и партизанската война срещу мръсните фашисти и хитлеристи.Това щеш не щеш всеки петък от 20'30 часа, като филмът започваше с "шапка" в която черно бял "клип" показваше "слизането на партизаните начело с Чапай..."

Може да ти се струва интересно, но беше пълна простотия и застой.

Не можеш да отидеш в друг град, а ако отидеш и те спре народната милиция задължително трябва да имаш задоволително обяснение "Защо си напуснал населеното място по местжителството си?" - ако не дадеш смислен отговор - могат да те "заберат" и да те водят в Народната милиция и да те разпитват колкото време душа им сака, дали не си "диверсант" или шпионин в услуга на империалистическия капитализъм.

Можеше да се закупят след вноска следните коли и се чакаше:

-трабант за около 4500 лева и се чакаше 3.5-4 години
          -вартбург около 5500 лева до 6300 лева и се чакаше около 5.5 години
          -Москвич около 6 100-6300 лева и се чакаше 6.5 години
          -жигула около 6900-7100 и се чакаше около 7-7.5 години
          -лада около 8100-8300 и се чакаше 8-8.5 години
          - полски фиат струваше мисля около 6.500 лева чакаше се доста, но не по-малко от 6 години
          - имаше и още 1-2 други марки - полско фиатче, доста малко беше не ставаше за 3 човека,като дори и 2-ма трудно се побираха.ЗАЗ - това беше въртолет на колела, нямаше по-шумен автомобил, а това си беше по -скоро косачка с купе отгоре.Полонез - това беше с най-съвременна визия.За всички тези се чакаше години, като не бяха изобщо евтини за стандарта който имахме.

-Волга, полагаше се само на намазаните пеливани от висшето ръководство на БКП, на ДС служителите и на намазаните пеливани от Окръжните комитети на БКП.

Общо взето всичко беше "Мижи та те лажем"

За да придобиеш реална представа, гледай всички серии на този филм: https://www.youtube.com/watch?v=B7tGk1cW3Lo

Този манталитет се репродуцира досега...

"Пускането" на сирене, кашкавал, бройлери(Пилета), салам, луканка, кренвирши, свински джолан, месо, яйца, прясно и кисело мляко си беше цяло събитие и целият квартал се юрваше към "супермаркета" да купи "докато не е свършило" ...
          Хората ако работеха наблизо, дори бягаха от работа, за да си купят необходимите хранителни продукти ...

За дънките имаше само български дънки "Панака" и се продаваха "под тезгяха", тоест добираш се до тях, само ако имаш позната продавачка в магазина за дънки...

Такива секретарки с къси полички като на филма нямаше - веднага ги "анатемосваха" като к@*ви и то другите жени ...
          Цялата държава беше една голяма пародия.

Сега сме много повече държава от тогава, макар и да изглежда и да се твърди друго.Просто сега всички проблеми се дъвчат всеки ден без прекъсване, а тогава просто "проблеми нямаше" ...

Беше много важно да "имаш твой човек и ти да си "свой" човек" ...
          Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

• Да допълня написаното от Рацера по въпроса за колите......

Да караш и подържаш стар западен автомобил си беше кошмар, освен ако не си ТИРаджия. Части никакви. Само много базови и много скъпи в Кореком.

Решението - висш технически пилотаж.

Как се ремонтира водна помпа на Ауди с фибър от ладова, как се присаждат жигулови шарнири на фордови носачи, едва ли някой майстор днес знае.
            С един приятел на един Аустин му сложихме мотор от Вартбург и скоростна кутия от Москвич.

Добре си спомням зимата, когато джапах из кишата с една торбичка в която подрънкваха 4 бутала, търсейки от кое соц-возило най-лесно ще ги преправя, гледайки със завист соц возилата за които макар и с връзки, някакви части можеха да се намерят.

Някои хора пък съумяха да направят някой лев от това.

Имаше един дето правеше сегменти от чугунени тръби. Е - бая по-дебели бяха от нормалните, та трябваше да се престъргват каналите на буталата, но пак беше по-добро от нищото.

Имаше един дето правеше челни стъкла. Огъваше най-обикновено 6 - 8 мм стъкло по калъп. Ни триплекс, ни калено, нищо. Този си беше просто за затвора, ама........
            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 15:03.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Еко то тия октани май се появиха почти накрая. Определено не съм сигурен. Имам спомен че след смяна на видът масов бензин - правих тиристорно запалване на московеца. Но действително не съм сигурен.
              За да сме честни, трябва да кажем че млечни продукти имаше ежедневно, но до обяд вече бяха свършили. имаше "млекарници" и това е нещо което сега трудно ще откриете. Е, сега има специализирани магазини, но не продават само прясно и кисело мляко и понякога - сирене(един вид).
              И колбаси имаше почти винаги, но "под щандът". Общество в което за да си купиш 1 от 4-те вида колбаси, трябва освен цената, да платиш и с някаква друга "услуга". Това не касае само млечните продукти. Готварска печка "Мечта" купих като "осигурих" телевизор "Електрон 380" на моме, което в "нейният" магазин имаше бойлер, който пък беше "цената" на печката.
              Ако днес човек сведе потреблението си до това - на средният гражданин в ония години, не съм сигурен дали не може да си позволи да построи къща със средна заплата за 10-15г..
              Във Варна имаше три "сладкарници".
              Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

• Бензинът за държавни нужди/държавни предприятия беше А83 (83 октана)октана, но на практика беше 77-79 октана.Оцветяваше се в червено и се крадеше като са последно ...

По време на комунизма най-важното беше да се уредиш на работа от която може да крадеш максимално ...

Ви всеки казваше "Взимай, то е държавно" ...Никой никога не крадеше, само "взимаше от държавното" ...

Всичко беше бартер, защото имаше перманентен дефицит.От тогава е навикът да се трупат стоки, за да има с какво да "въртиш бартера" ...

Само ще спомена, че за телефон нашите чакаха първоначално 2.5 години да "им го прекарат" и то ни го прекараха/пуснаха дуплекс със съседите ...Какво е "дуплекс" виж в Уикито и гугъла, може и да го има.След това като ни бутнаха къщата и нагмездиха в панелка чакахме 7 години за телефон и не дочакахме, защото комунизмът падна ...

Ако сега си отрежат телефоните, кафетата, кабелната телевизия, колите, интернета, лаптопите и компютрите и още една камара "екстри" за които не се сещам в момента ще се усетят доста богати тези които мрънкат ...
                Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

• Бях новодомец в Дружба2 и смея да твърдя, че първият "телефонен пост" в квартала беше моят. В съседния квартал (Младост 4) имах стационарен телефонен пост. Имаше пряка видимост - 2 - 3 км и си "докарах" телефона по радио с насочени антени. Това става в началото на 90-те, когато ДС вече не съществуваше.

Иначе през 80 - те заради заиграване с едно дистанционно за радиоуправляеми модели си имах сериозни ядове.

В онези години биеха през пръстите за такива неща.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от alfa racer GTA Покажи съобщение
                    ....

Ако сега си отрежат телефоните, кафетата, кабелната телевизия, колите, интернета, лаптопите и компютрите и още една камара "екстри" за които не се сещам в момента ще се усетят доста богати тези които мрънкат ...
                    Така е Другари ..Приземяване ,приземяване ,приземяване.
                    https://www.youtube.com/watch?v=dFNH0dWD-I4
                    Last edited by 546; d.m.y г., 16:41.

Comment

• Първоначално публикувано от alfa racer GTA Покажи съобщение
                      и още една камара "екстри" за които не се сещам в момента ще се усетят доста богати тези които мрънкат ...
                      90 процента от потреблението.
                      Коли, климатици, развлечения, миялни машини, храни.
                      Горе долу в тоя ред. Ако чакаш 8г за кола, спестяваш от поддръжка, гориво , данъци консумативи. Да, всички плащаха за да отидеш от точка А, до точка Б. Задължителна ГО нямаше. Всеки се "оправяше сам" и плащаха всички. Даже и да не са виждали кола в семейството. Лятото се пържиш в собствен сос. Даже Главният овчар не съм сигурен дали имаше климатик. На кино - веднъж седмично в най добрият случай. Веднъж седмично сменяха филмът. Както споменах - три сладкарници в голям окръжен град, няма кафенета чалготеки, дискотеки. Към края някъде, стана възможно да "отскочиш" до "Златните" за тортичка и диско.
                      Ами да, мобилните и миялните машини, както куп други облекчения се появиха по късно като технологии, но това не променя факта че тогава у нас ги нямаше.
                      Чипс!? Какво е това!? Кафе!? Ха,ха,ха,хаааа! Оптимизъм! Леблебия - кафето е за определени кръгове. Ципура - нема такова животно. Муцарела - кво казааа?! Пица? ........
                      Страшно хубаво беше. Ударението пада върху първата дума.

Comment

• Плодове и зеленчуци само според сезона и според това, какво произвежда родното ткзс. Такова нещо, като домат, краставица или маруля през декември, никой не беше виждал.

То имаше и приказка в тази връзка, не знам дали е истина, но може да мине за такава.

При посещението на Митеран у нас, Тошо решил да се изфука с научния подход в зеленчукопроизводството, института Пушкаров и пр, та попитал, кога във Франция се появяват на пазара ранните зеленчуци.
                        - Към 5:30 сутринта, отговорил Митеран.
                        ......
                        Ако има нещо, което да ми липсва, това е каменарката.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                          Да споменем и, кои бяха най-доходните професии в онова време:

Барман, сервитьор, бензинджия, склададжия, шофьор на ТИР, таксиджия, военен........

респективно - най-нискодоходните:

Лекар, инженер, архитект, учител............
                          Абсолютно, невярно твърдение, баща ми чичо ми и ред други роднини бяха инженери, леля ми архитект. Получаваха достойни заплати които им позволяваха да си купят първо и второ жилище, да почиват поне два пъти в годината и да спестяват.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                            Абсолютно, невярно твърдение, баща ми чичо ми и ред други роднини бяха инженери, леля ми архитект. Получаваха достойни заплати които им позволяваха да си купят първо и второ жилище, да почиват поне два пъти в годината и да спестяват.
                            Не знам на теб, кой и какво ти е разправял, но:

Баща ми - военен лекар с 25 годишен стаж (подполковник) във ВМА получаваше 280 лв в края на 70-те.
                            Майка ми - архитект в Главпроект получаваше 200 лв пак тогава.
                            Брат ми - като млад лекар получаваше 250 лв през 84 - та.
                            Моя милост, като млад инженер получавах 270 лв през 86 та в ЗИТ.

За да могат да си изплатят и обзаведат жилището и да си купят лека кола (Лада) без да чакат 10 г, родителите ми се "уредиха" да работят в Алжир.

Та на кое точно му викаш "достойно възнаграждение"?

Кой млад инженер в европейска държава или дори у нас сега работи за 8 кг кафе?

Павлинчо, вместо да дрънкаш глупости, що не се преместиш малко на югоизток - в Куба?

Там все още ще откриеш това за което се сополивиш.
                            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 18:21.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                              Не знам на теб, кой и какво ти е разправял, но:

Баща ми - военен лекар с 25 годишен стаж (подполковник) във ВМА получаваше 280 лв в края на 70-те.
                              Майка ми - архитект в Главпроект получаваше 200 лв пак тогава.
                              Брат ми - като млад лекар получаваше 250 лв през 84 - та.
                              Моя милост, като млад инженер получавах 270 лв през 86 та в ЗИТ.

За да могат да си изплатят и обзаведат жилището и да си купат лека кола (Лада) без да чакат 10 г, родителите ми се "уредиха" да работят в Алжир.

Та на кое точно му викаш "достойно възнаграждение"?
                              Един момент. Всички бяха равни, но да не забравяме че някой бяха по равни.
                              Ти беше ли член на на БКП? А да си бил в някой техен комитет на ръководна длъжност? Павлинчо вика - позволили си и второ жилище даже. Ами тя партията раздаваше жилища, на равните.

Comment

• Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                                Един момент. Всички бяха равни, но да не забравяме че някой бяха по равни.
                                Ти беше ли член на на БКП? А да си бил в някой техен комитет на ръководна длъжност? Павлинчо вика - позволили си и второ жилище даже. Ами тя партията раздаваше жилища, на равните.
                                От всички само баща ми беше член на БКП.

Честно казано и аз намазах от полит организациите, щото бяхме приятели с комсомолския секретар на завода, та той ме уреди да се включа в така наречената комсомолска бригада - работиш 18 месеца в строителството и получаваш право да си купиш ново жилище на държавна цена и със заем от държавата (около 15К пари).

Та така - мъкнах кофите с мозайката за 18 м и се сдобих със жилище. Е - получих от това и двойна дискова херния, но това е дребна подробност.

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X