Известие

Collapse
No announcement yet.

Петиция в подкрепа на образованието

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Re: Петиция в подкрепа на образованието

Първоначално публикувано от santo_traficante
    http://www.bgpetition.com/obrazovanie-nauka/sign.html
    благодаря като част от BG наука
    Alfa Romeo Crosswagon Q4 ex ones: Alfa Romeo 166TS, Alfa Romeo 147 1.9JTD & 145 1,6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от bass
      Някак си не ме кефи разни хора без грам инициатива (а огромна част от тях и без потенциал) да настояват всички останали да им повишават стандарта на живот, без самите те да влагат нещо повече.
      Оставам с впечатление, че според теб учителите са най-долната прослойка на населението която освен че заслужава мизерната си заплата, има наглостта дори да иска повече.

Има достатъчно частни училища, болници, охрнаителни фирми и т.н. - има начин можещите да получат реалното възнаграждение за труда си. Ценящите качственото образование, медицинско обслужане и т.н. са (сме) готови да платят за него. Тъй мисля аз.
      Готов си да плащаш за частно училище ама не си готов да дадеш повече за по-добро образование в държавните училища. Ако пък учителите не могат да си намерят работа в частните училища да ходят да висят по подлезите.

п.с Майка ми е учителка и имам много добри наблюдения какво представява учителския труд.
      Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

Първоначално публикувано от Alfa Pilot
        Оставам с впечатление, че според теб учителите са най-долната прослойка на населението която освен че заслужава мизерната си заплата, има наглостта дори да иска повече.
        Много, много грешно впечатление!

Всеки заслужава адекватно заплащане за усилията си и учителите (като всеки друг свободен гражданин) имат възможност да капитализират претенциите си за значимост. Само че да искаш някой да ти сипе готови пари ми се вижда силно некоректно. Пак казвам, изборът да си държавен служител със съответните плюсове и минуси е личен, никой никого не е вързал на яслата. Коректният подход е да смениш "офиса" или даже професията, ако си неудовлетворен.
        А ако никой друг не те иска поради липса на адекватна квалификация, тва си е само твой проблем.
        Кадърните учители никога не са страдали от липса на работа и за мен е грешка да им забраняват частни уроци, примерно. Това е една чудесна оценка за техния труд и доказва, че има пазар на (и перспективи за доходи от) знание.

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
        Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Comment

в момента в София поне има недостиг на учители
          най-вече за гимназиалните класове, където са профилирани и "забягват" да работят по специалността, но не като преподаватели

или решават, че да карат такси е по-доходоносно (примерно)
          Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
          AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Аз пък министъра на образованието по принцип ме кефи.-Интелигентен пич е. Само да Ви кажа , че който и да беше министър всичко зависи от мин. на финансите - не забравяйте че е ПРЕПОДАВАТЕЛ и той. А Янка Такева е много противна жена - айде да не Ви казвам , че тя една учителска заплата харчи за един ден в София. Даже без да ходи да си пазарува дрешки от Милано.
            Учители отстоявайте правата и исканията саи , но не позволявайте наштемними синдикати да Ви яхват. Има "синдикати" ама само в кавички.
            Иначе считам че заплатите на учителите са ниски - ама причината не е в министър Велчев.
            Иначе ако бях на Серго - щях да предложа на Велчев да си да си даде отставката, да предложа увеличение поетапно с 50 % и протестите щяха да утихнат.
            2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
            CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

Аз пък мисля, че е изнудване всяко подобно силово настояване за по-високи заплати на който и да било от бюджетната сфера. Никой не е карал тези хора да стават чиновници (общо казано, включвам и учителите), нито ги държи на позициите им насила. Пазарна икономика сме и всеки има свободата да реализира таланта си - учителски, лекарски, полицейски и секъв.
              Някак си не ме кефи разни хора без грам инициатива (а огромна част от тях и без потенциал) да настояват всички останали да им повишават стандарта на живот, без самите те да влагат нещо повече.
              Има достатъчно частни училища, болници, охранителни фирми и т.н. - има начин можещите да получат реалното възнаграждение за труда си. Ценящите качственото образование, медицинско обслужане и т.н. са (сме) готови да платят за него. Тъй мисля аз.

п.с. Имам преподаватели в семейството и съм стигнал до извода, че един учител е добър или лош независимо от държавната заплата.
              е, според мен мислиш ГРЕШНО - не може всички да преподават в частни училища, логиката - никой не ги е карал да стават държавни служители е меко казано смешна и от опит говоря. Родителите ми са учители и двамата, всеки си мисли - тоя копае ли, строи ли че да иска толкова пари - тъпа логика, никой не се замисля колко учене се иска за да станеш свестен преподавател и колко повече от работното време изисква това. Не е нормално на 19 години аз да изкарвам 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДВАМАТА МИ РОДИТЕЛИ взето заедно и да ми е неудобно като дам 300 лева за няква простотия щото ми дреме на **** пък като се замисля те зимат тия пари за месец .... това не е НОРМАЛНО
              Аlfa Romeo 156 1,8 TS
              Fiat Bravo - 1,6
              Hyundai i20 - 1,2

Comment

Тия приказки за коректното заплащане за учителите на други места (т.е. в частните училища) са абсолютен балон ... Не знам дали сте се интересували, но ако си мислите, че в частните школа се дава по-качествено образование, сте в адски голяма грешка! Стига само да ви напомня чии деца посещават частните училища - не са децата на средния българин със сигурност. А позволете ми да ви напомня, че децата на т.нар. "елит" (колкото и идиотски да звучи това, и с право...) са именно идиотчета от n-та степен. И за да не се обиди някой, да поясня с конкретен пример :
                - детенце на "известен бизнесмен" напсувало учителката си по български, защото тя го попитала кой го е научил да използва толкова много мръсни думички в езика си. Учителката написала писмо на съответния учтив, културен и образован родител, който съответно си "поговорил" с нея на език, многократно задминаващ по безочливост и простотия излиянията на синчето си.
                Ако се чудите какво е станало после - директора на училището с най-голямо съчувствие и загриженост предупредил учителката, че ако не си мери приказките към милите дечица и загрижените им родители, "ще си търси работа на сметището". Това ли е според вас "качествено образование", и така ли трябва да заработват парите си нашите учители ???
                Струва ми се много малко от вас са посещавали някое училище напоследък. Сигурен съм, че ще се притесните сериозно за това, къде ще попадне евентуално вашето дете след време, след като видите за какво става дума.
                А ако някой се чуди защо си позволявам да говоря така - позволявам си, защото познавам учители, прибиращи се в къщи всеки ден разтреперани и с неудържимо сърцебиене, и защото имах "щастието" много от тези "мили дечица" да минат през ръцете ми след завършване на училище. Така че според мен е нужно всички да се замислим къде е нашето образование в момента, и защо ... Леко небрежен пример : до скоро Румъния бе след нас по стандарт, но за сравнение там учителите получават около 500 ( ПЕТСТОТИН ) ЕВРО на месец. И както се казваше до скоро "А къде сме ние" - Месечната заплата на един учител със стаж 6 години е 171 евро, а на негов колега с 22 години стаж - 192 евро...
                155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Задължителни програми си има и те си важат независимо кой и къде преподава материала в тях. Предполага се, че са достатъчни за покриването на някакъв си образователен минимум (и евентуално минаване на държавен зрелостен изпит).
                  Освен това колкото по-малко останат кандидатите за учители на държавна заплата, толкова по-добре за тях - дефицитът дига цените
                  Колега, бъркаш в доста от преценките си. Предполага се, ама ако занеш колко грешно ти е предположението... Знаеш ли в колко училища, включително такива дето се броят за елитни, в часовете не се прави нищо. Ама под нищо се разбира буквално НИЩО! И после защо излизат неграмотници!
                  А това за кандидатите и дефицита- ами то по-голям дефицит от сегашния- къде повече? Кои са учителите в момента? Нали огромната част от тях са или някакви остатъци от Студената война, които стоят в училищата, защото не стават за нищо друго, или такива, които ходят да преподават за да не скучаят вкъщи. Аз в гимназията знаех английски по-добре от учителката си- за какво говорим?!?
                  И нормално да е така- ти би ли се хванал д работиш за 300 лева? Не, нали. и никой нормален образован човек няма да го направи. Тук нещата не опират до забогатяване, а до физическо оцеляване. никъде по света учителите не са от най-имотните, н никъде и не мизерстват. защоот за да си върши работата, един учител трябва да е подходящо облечен, да е в час с новостите по света. Не може в 21-ви век да се изправи пред учениците някакъв оръфляк и да извади атласче отпреди 30 години и да иска учениците да имат респект от него. Затова мисля, че учителите имат нужда от нормално възнаграждение. Друг въпрос как ще се определя то- идеята да се плаща според свършената работа и да има бонус за инициативните е прекрасна, но не виждам воля да се осъществи...
                  Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                  AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                  Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Първоначално публикувано от Alfa User
                    Тия приказки за коректното заплащане за учителите на други места (т.е. в частните училища) са абсолютен балон ... Не знам дали сте се интересували, но ако си мислите, че в частните школа се дава по-качествено образование, сте в адски голяма грешка! Стига само да ви напомня чии деца посещават частните училища - не са децата на средния българин със сигурност. А позволете ми да ви напомня, че децата на т.нар. "елит" (колкото и идиотски да звучи това, и с право...) са именно идиотчета от n-та степен. И за да не се обиди някой, да поясня с конкретен пример :
                    - детенце на "известен бизнесмен" напсувало учителката си по български, защото тя го попитала кой го е научил да използва толкова много мръсни думички в езика си. Учителката написала писмо на съответния учтив, културен и образован родител, който съответно си "поговорил" с нея на език, многократно задминаващ по безочливост и простотия излиянията на синчето си.
                    Ако се чудите какво е станало после - директора на училището с най-голямо съчувствие и загриженост предупредил учителката, че ако не си мери приказките към милите дечица и загрижените им родители, "ще си търси работа на сметището". Това ли е според вас "качествено образование", и така ли трябва да заработват парите си нашите учители ???
                    Струва ми се много малко от вас са посещавали някое училище напоследък. Сигурен съм, че ще се притесните сериозно за това, къде ще попадне евентуално вашето дете след време, след като видите за какво става дума.
                    А ако някой се чуди защо си позволявам да говоря така - позволявам си, защото познавам учители, прибиращи се в къщи всеки ден разтреперани и с неудържимо сърцебиене, и защото имах "щастието" много от тези "мили дечица" да минат през ръцете ми след завършване на училище.
                    Еми всяка професия си има рискове, и пак да повторя - въпрос на избор е. Аз примерно предлагам учителите да идат да си ги мерят по опасност и напрежение с полицаите, след като и от тяхната купичка ще вземат увеличениято на заплатите си (най-грубо казано).
                    Както правилно каза Вълчев, бюджетъут е една питка и големината на едно парче е за сметка на друго. При текущото състояние на държавата дори и след абсолютно равномерно разделяне на питката парченцата пак ще са малки, да. И тогава единственият начин да се нахраниш е да търсиш друга питка. Не знам дали мога по-дебилно и понятно да обясна.

Първоначално публикувано от Alfa User
                    Така че според мен е нужно всички да се замислим къде е нашето образование в момента, и защо ... Леко небрежен пример : до скоро Румъния бе след нас по стандарт, но за сравнение там учителите получават около 500 ( ПЕТСТОТИН ) ЕВРО на месец. И както се казваше до скоро "А къде сме ние" - Месечната заплата на един учител със стаж 6 години е 171 евро, а на негов колега с 22 години стаж - 192 евро...
                    По отношение авторитета на учителите - убеден съм, че той не е в заплатата. Може би просто съм случил на преподаватели, не знам, но всеки от тях има безусловното ми уважение не заради имотното си състояние, а за нещата, които ми е дал. Абсолютно малоумничество е за мен оплакване от сорта "какво самочувствие мога да имам аз пред децата с джобни, по-големи от заплатата ми". Децата просто усещат кой е мижитурка (в повечето случаи - и неудачник) и кой - авторитет. В момента е пълно с хора, които са учители не по призвание, а поради твърде нисък бал на кандидатстудентските изпити...

Да, съгласен съм, че сегашните деца са по-трудни от нас. Това обаче си е обусловено от същата социална и икономическа среда, заради която бюджетните заплати са ниски.
                    И в крайна сметка пазарът е този, който определя стойността на една услуга - ако в момента обществото е основно битовизирани скотове, няма как учителите да получат подкрепа за исканията си (примерно да се увеличат, недай си боже, данъците или да се намали бюджетът на армията за сметка на образованието). След 20 години обаче мърлячите ще гледат тези тези с добро образование и успели и ще се замислят дали пък не е добре да се дават пари в този сектор. За съжаление до задействането на този механизъм има много време и се връщаме на примера с питките...

За качеството в частните училища няма нужда от коментар, - дадох ги като пример за алтернатива. Ясно е, че и тъп, но амбициозен даскал може да си отвори школо.

Comment

Колега недей да цитираш директно тоя кретен за питката. Много интересно защо от сумати години бюджета завършва с излишък, а се говори че няма пари. Това говори или за подценени приходи или надценени разходи. Еми като 3 години подред завършваш на плюс увеличи разходната страна. Дааа ама излишъка се разпределя от министъра на финансите. Дали не е изгодно да заложим по ниски приходи от реалното и после да се правим на изненадани. "Яяя имаме суфицит"Познай кво става... "Дай сега да видим де да отидат тия пари". Не знам дали трябва да се вземат пари от полицайте ама не ми се вижда правилно един редник да взема колкото учител за ефрейторите даже не говоря. С това не искам да обидя някой колега кадрови войник.
                      Да прав си пазара определя цената. Обаче не може директно да пренасяш чисто пазарни прнципи в сфери като образование, здравеопазване и отбрана. То затова има държава изобщо. Чиста пазарна икономика не може да съществува - това е елементарна макроикономика.
                      Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                      ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                      Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox
                        Не знам дали трябва да се вземат пари от полицайте ама не ми се вижда правилно един редник да взема колкото учител за ефрейторите даже не говоря. С това не искам да обидя някой колега кадрови войник.
                        Съгласен, даже междувременно си редактирах мнението в тази посока (че ме прекъснаха и бях оставил недоклатено изречение).

Да прав си пазара определя цената. Обаче не може директно да пренасяш чисто пазарни прнципи в сфери като образование, здравеопазване и отбрана. То затова има държава изобщо. Чиста пазарна икономика не може да съществува - това е елементарна макроикономика.
                        И тук съм съгласен, но със забележката, че общественият консенсус за значимостта на различните сектори определя кой какво парче от питката да вземе, което отново си е пазарен механизъм.

Колега недей да цитираш директно тоя кретен с питката
                        Тук вече не съм съгласен. За мен този е един от двамата нормални министри (и хора) в това правителство. И единственият, от който не съм чул и дума популизъм. И също така единственият, който прави всичко възможно да държи на светло всички планове и процедури на министерството си.

Comment

Басс радвам се, че се разбираме по първите два параграфа.
                          Сега дали обществения консенсус може да се разглежда като част от пазарния механизъм си е тема достойна докторска дисертация, тъй че предлагам да си я оставим така.
                          Що се отнася а последното, може би си прав, че не трябва да обиждам човек който не познавам. Обаче за мен този човек е доста далеч от образованието. Матурите(ей само по корем не се влачи за да има матури) и диференцираното заплащане мога да ги определя само като гаф.

Comment

Тва с диференцираното заплаще е наистина някакъв странен хибрид :-/ Тоя "пазар" дойде байгън вече, ама все пак: по неговите правила е естествено по-ценените преподаватели да почнат да получават по-високи заплати. Дотук добре. Обаче, типично по чиновнически, оценката за стойността на тези преподаватели не идва от потребителите на услугата (ученици, родители), а от директора или там някакви си комисии Е няма как да заработи ефективно това според мен.
                            А и то въобще е трудно да се намери обективна оценка на преподавателския труд в краткосрочен план. Че и в дългосрочен пак - какво като вкара 90% от класа си в университет след 12 клас, примерно? Може да е просто такъв тъпак, че всичките му ученици да са ходили при местния гуру на уроци по съответния предмет
                            За съжаление май законово не може да има свободно договаряне на заплатата между училище и учител, дори до някакъв лимит, да кажем. Някои училища от проспериращи общини разполагат с повече средства от други и би могло да сработи конкурсното начало при такава схема. Ма тва са разсъждения от спортен интерес вече, нямам амбиции и бекграунд за мястото на Вълчев

Comment

А и то въобще е трудно да се намери обективна оценка на преподавателския труд в краткосрочен план. Че и в дългосрочен пак
                              Съгласен. Един специалист наистина трябва да взема повече от некой тумбак дето е завършил ВПИ с преписване щото за друго не става. Обаче обективни критерии и ясно и точно оценими показатели за ефективност в образованието няма. Това важи цялата бюджетна сфера между другото. Ако някой измисли такива показатели ще бъде монооого богат човек. За съжаление този човек не съм аз.
                              За договарянето между училищата и учителите... не знам. Богатите общини ще предлагат по добри условия. Специалистите, които могат да претендират за по-високи заплати ще се преместят там, в по-бедните общини ще останат да ги наречем "по-некачествени" учители. Абе изобщо ще се получи голяма разлика в "качетсвото" на образованието в различните общини. Не ми изглежда правилно някак си.

Comment

Богатите общини ще предлагат по добри условия. Специалистите, които могат да претендират за по-високи заплати ще се преместят там, в по-бедните общини ще останат да ги наречем "по-некачествени" учители. Абе изобщо ще се получи голяма разлика в "качетсвото" на образованието в различните общини. Не ми изглежда правилно някак си.
                                Е, то осъзнаването на необходимостта от качествено образование и избирането на такова, независимо от битовите и финансови неудобства, си е част от купона на интелектуалното и хормонално съзряване Ако сичките деца седят до мама и тати на село, някои от тях ще си останат девствени до христова възраст
                                Шегувам се де, знам колко е мъчително да бухаш няколко часа дневно по пътищата. Но пък иначе отиваме на вариант "уравниловка", който сме го яли вече.

Comment

Working...
                                X