Първоначално публикувано от bass
Известие
Collapse
No announcement yet.
Петиция в подкрепа на образованието
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от Old Fox... обаче това за частните училища не мога да го приема. Пак пиша - пазарните принципи не са приложими навсякъде. Това е доказано с практика. А какво ще стане с тези които не могат да си позволят частно училище?
Сори, ако на някой не му харесва, но както каза адашчето - пазарен свят. Измъкване няма, има приспособяване. Оцеляват не най-умните или най-силните ...147 1.6 TS
Comment
-
Първоначално публикувано от lazyПървоначално публикувано от Old Fox... обаче това за частните училища не мога да го приема. Пак пиша - пазарните принципи не са приложими навсякъде. Това е доказано с практика. А какво ще стане с тези които не могат да си позволят частно училище?
Сори, ако на някой не му харесва, но както каза адашчето - пазарен свят. Измъкване няма, има приспособяване. Оцеляват не най-умните или най-силните ...
А колкото до крайнодесните мнения- само да напомня, че всяка крайност води до идването на другата крайност. А другата крайност на крайните "пазарни" принципи я знаем. Щото обикновено тия, които- "сорка-духаш", обикновено са повече. Затова е нужно да има някакъв образователен минимум, а оттам нататък- който кактоможе според парите- желанието-способностите. но без необходимия минимум ще стане страшно.Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment
-
Първоначално публикувано от bassАз пък мисля, че е изнудване всяко подобно силово настояване за по-високи заплати на който и да било от бюджетната сфера. Никой не е карал тези хора да стават чиновници (общо казано, включвам и учителите), нито ги държи на позициите им насила. Пазарна икономика сме и всеки има свободата да реализира таланта си - учителски, лекарски, полицейски и секъв.
Някак си не ме кефи разни хора без грам инициатива (а огромна част от тях и без потенциал) да настояват всички останали да им повишават стандарта на живот, без самите те да влагат нещо повече.
Има достатъчно частни училища, болници, охранителни фирми и т.н. - има начин можещите да получат реалното възнаграждение за труда си. Ценящите качственото образование, медицинско обслужане и т.н. са (сме) готови да платят за него. Тъй мисля аз.
п.с. Имам преподаватели в семейството и съм стигнал до извода, че един учител е добър или лош независимо от държавната заплата.
Колкото до това кой какво си има дома, жена ми е медицинска сестра при ЛЛ с 220 лв. заплата (4,5 години е учила за да взима тези пари).Майка ми е учител с 2 висши и специализация (Сурдопедагогика) в училище за деца с увреден слух -330 лв.
И говорейки за отговорност ,кой друг подписва декларация ,че носи отговорност(наказателна) за живота и здравето на децата ?!?!?!?!
@Търтея
Колега и към теб ще бъда заядлив-ми да пускаме децата да пасат говедата за КъФ да ходят да учат .."Сори ма закво да са напъват"-така ша поефтинее мИсото.Мноо говеда -мноо мИсо .
ПП. Един мой познат има много интересна теория за еволюцията.
Според него тя работи на принципа на колелото.
От върха на дървото ,към средата на дървото ,на най-близкия клон до земята,стъпва на земята, започва да мисли,създава писменост ,икономика ,висок стандарт,спира да мисли ,изчезва стандарта,незнае да пише(неможе да си го позволи),качва се на първото клонче ,после по средата на дървото .......
Ние още до стандарта не сме сигнали ама вече се връщаме към дървото.Alfa Romeo 155 1.7TS 09.95г. нема кожа ,джакузи ,хладилник и теглич !!
Comment
-
Първоначално публикувано от basmachiKaто гледам какво караш, надали можеш да си позволиш да платиш реалната цена за качествено медицинско обслужване или съответно образование
Освен това плащам над 800 лева данъци месечно и някак си не се чувствам гузен за състоянието, до което са се докарали група хора след десетки години действия и, най-вече, бездействия. Всеки е отговорен за съдбата си.
И аз не се изключвам от тази схема. Ето, ако приемем, че 12-годишната ми кола е абсолютният максимум на възможностите ми, значи за толкова са ми стигнали силите - независимо колко съм учил, работил, недоспивал, занимавал с олигофрени - тва е. Разликата е единствено в детайла, че не съм седнал да крънкам стотинки пред министерството или да блокирам офиса на работодател, от който не съм доволен. Каквото мога, правя.
Просто голяма част от хората са овце, които имат нужда да бъдат хранени, поени, стригани и даже пазени от самите себе си.
Не мисля, че ако изпиша още десетки мнения това ще има някакъв смисъл за този тип хора, а за другите пък нещата са естествени и не искат коментар, така че да спра да ви дразня...
Първоначално публикувано от koolioА колкото до крайнодесните мнения
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95
Comment
-
Първоначално публикувано от koolioМа аз не искам да е така.147 1.6 TS
Comment
-
Първоначално публикувано от basmachiПросто голяма част от хората са овце, които имат нужда да бъдат хранени, поени, стригани и даже пазени от самите себе си.
Според мен ти или работиш за министерството на образованието или имаш някаква друга връзка с него. Имаш същия стил на изопачаване на фактите говорене на полуистини и отвличане на основната тема в един въпрос, като Велчев.Alfa Romeo 155 2.0 16V Super
Comment
-
Не знам къде работи колегата точно, но след като плаща по над 800лв данъци месечно, определено не взема учителска заплата, за да разбере за какво става въпрос... Не че имам нещо против него, но както има една поговорка - сит на гладен вяра не хваща.
И друго - не може да очаквате за такава една мизерна заплата, училищата да са пълни с най-добрите и супер-квалифицирани учители. В момента учители са тези, които не могат да вършат друго (или поради възрастта си или поради липса на знания и умения), или такива, които работят на още едно място поне, за да могат всеки ден да имат някаква храна на масата, и да не ги прибере държавата на топло за неплатени сметки.
Искате ли примерче? Ето.
Преди няколко месеца в едно училище в Пловдив имаше конкурс за учител по Информационни технологии. Конкурса продължи малко повече от 2 месеца - кандидати просто нямаше. Накрая на втория месец на мястото бе назначен един полуизперкал над 55-годишен чичко поради простата причина, че той бе единствения, подал документи. Тоя човек беше уволнен точно след още два месеца. Както се казва, no comment.
Та мисля дотук трябва да се спре с изискванията към учителите при тези условия. Това е равносилно на ситуацията някой от вас да работи като висококвалифициран специалист във фирма, която му е поставила невероятно високи изисквания, а му дава заплата колкото да не умре от глад. Всички можете да си го представите, затова нека спрем вече със споровете има или няма причина да се увеличават заплатите на тези хора. Все пак всички ние дължим това, което сме, до голяма степен именно на тях!
Comment
-
Първоначално публикувано от bassПървоначално публикувано от basmachiKaто гледам какво караш, надали можеш да си позволиш да платиш реалната цена за качествено медицинско обслужване или съответно образование
Освен това плащам над 800 лева данъци месечно и някак си не се чувствам гузен за състоянието, до което са се докарали група хора след десетки години действия и, най-вече, бездействия. Всеки е отговорен за съдбата си.
Просто голяма част от хората са овце, които имат нужда да бъдат хранени, поени, стригани и даже пазени от самите себе си.
Не мисля, че ако изпиша още десетки мнения това ще има някакъв смисъл за този тип хора, а за другите пък нещата са естествени и не искат коментар, така че да спра да ви дразня....Това в червеното може да те насочи към стригането ,а тези които се хранят и поят с твоите парички те не реват.
Хората с твоя начин на мислене плачкат възмУтено против даскалите,щото нямало кой да им гледка децата.И пак по тоя повод ,като не те е еня за тези "бездействащи " хора що требе да напишеш толкова философии по въпроса вместо да подминеш темата.
ПП.Познавам хора с доста по-големи данъци които немогат да си позволят това което ти явно можеш!!
[quote=Alfa Pilot]Първоначално публикувано от "[color=darkredbass [/color] не basmachi":17xmdsax]
Според мен ти или работиш за министерството на образованието или имаш някаква друга връзка с него. Имаш същия стил на изопачаване на фактите говорене на полуистини и отвличане на основната тема в един въпрос, като Велчев.[/quote:17xmdsax]Alfa Romeo 155 1.7TS 09.95г. нема кожа ,джакузи ,хладилник и теглич !!
Comment
-
Първоначално публикувано от bassПървоначално публикувано от koolioА колкото до крайнодесните мнения. Та това, което казах, се отнасяше за крайнолибералните позиции. Историята показва, че никоя политика на крайностите не е довела до положителни резултати.
Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Comment
-
Първоначално публикувано от Alfa UserНе знам къде работи колегата точно, но след като плаща по над 800лв данъци месечно, определено не взема учителска заплата, за да разбере за какво става въпрос... Не че имам нещо против него, но както има една поговорка - сит на гладен вяра не хваща.
И друго - не може да очаквате за такава една мизерна заплата, училищата да са пълни с най-добрите и супер-квалифицирани учители. В момента учители са тези, които не могат да вършат друго (или поради възрастта си или поради липса на знания и умения), или такива, които работят на още едно място поне, за да могат всеки ден да имат някаква храна на масата, и да не ги прибере държавата на топло за неплатени сметки.
Искате ли примерче? Ето.
Преди няколко месеца в едно училище в Пловдив имаше конкурс за учител по Информационни технологии. Конкурса продължи малко повече от 2 месеца - кандидати просто нямаше. Накрая на втория
месец на мястото бе назначен един полуизперкал над 55-годишен чичко поради простата причина, че той бе единствения, подал документи. Тоя човек беше уволнен точно след още два месеца. Както се казва, no comment.
Та мисля дотук трябва да се спре с изискванията към учителите при тези условия. Това е равносилно на ситуацията някой от вас да работи като висококвалифициран специалист във фирма, която му е поставила невероятно високи изисквания, а му дава заплата колкото да не умре от глад. Всички можете да си го представите, затова нека спрем вече със споровете има или няма причина да се увеличават заплатите на тези хора. Все пак всички ние дължим това, което сме, до голяма степен именно на тях!- Toва е ОК ,да също съм на мнение да им се увеличат заплатите.Обаче
технически как ще стане без да се ощети друг бранш сектор или както и да се нарича.За това досега не съм чул смисленно обяснение,ако се предприемат съкращения с цел да се освободят средства е също болезнено за съкратените мисля.Откаде ще дойдат мангизите без да се навреди на икономиката и без да се подпали мотора на инфлацията ето това е което ми се вижда сложно за поизгладеният ми мозък
Alfa Romeo 155 1.7 t.s. Saab 9-5
Comment
- Toва е ОК ,да също съм на мнение да им се увеличат заплатите.Обаче
-
Ами за сведение - по новините преди няколко седмици бе съобщено, че се очертава в бюджета към края на финансовата година да има 2 МИЛИАРДА ИЗЛИШЪК. По груби сметки, исканото увеличение, и по-точно първата степен от около 25%, ще струва на държавата около 0,5 милиарда. Сметката излиза проста май ...
Но явно правителството не иска да се лиши от тези пари, защото практиката до сега показва, че този излишък е предварително предопределен, и винаги досега се е използвал като оправдание да се закупят нови колици за горките депутатчета и министри. Елементарма сметка показва, че едно министърско возило струва на нас, данъкоплатците, толкова пари, колкото са заплатите на едно средно голямо училище за една година... Оказва се, че няколко министърчета излизат по-скъпо на държавата, отколкото увеличението на заплатите на всички учители. Ако управляващите се лишат от някои глезотии и екстри, няма да има никакъв проблем за увеличение на заплатите на още сектори, не само на учителите.
Та така, никой не иска да се ощетяват други производствени и непроизводствени сектори. Пари за увеличението има, но управниците не искат да ги дават, защото така няма да имат парички за нови коли, за екскурзии в чужбина .... опа, исках да кажа командировки... и така нататък.
P.S. По последни новини, румънското правителство отново увеличава заплатите на учителите с 23%, при което средната учителска заплата там става около 420 евро. А ние нали се имаме за нещо повече от румънците... защо сме толкова назад ??? Цените ни отдавна са еднакви...
Comment
-
Първоначално публикувано от Alfa UserАми за сведение - по новините преди няколко седмици бе съобщено, че се очертава в бюджета към края на финансовата година да има 2 МИЛИАРДА ИЗЛИШЪК. По груби сметки, исканото увеличение, и по-точно първата степен от около 25%, ще струва на държавата около 0,5 милиарда. Сметката излиза проста май ...
Но явно правителството не иска да се лиши от тези пари, защото практиката до сега показва, че този излишък е предварително предопределен, и винаги досега се е използвал като оправдание да се закупят нови колици за горките депутатчета и министри. Елементарма сметка показва, че едно министърско возило струва на нас, данъкоплатците, толкова пари, колкото са заплатите на едно средно голямо училище за една година... Оказва се, че няколко министърчета излизат по-скъпо на държавата, отколкото увеличението на заплатите на всички учители. Ако управляващите се лишат от някои глезотии и екстри, няма да има никакъв проблем за увеличение на заплатите на още сектори, не само на учителите.
Та така, никой не иска да се ощетяват други производствени и непроизводствени сектори. Пари за увеличението има, но управниците не искат да ги дават, защото така няма да имат парички за нови коли, за екскурзии в чужбина .... опа, исках да кажа командировки... и така нататък.
P.S. По последни новини, румънското правителство отново увеличава заплатите на учителите с 23%, при което средната учителска заплата там става около 420 евро. А ние нали се имаме за нещо повече от румънците... защо сме толкова назад ??? Цените ни отдавна са еднакви...- Добре де 2млрд лева има,а за първото
25%увели4ение трябват 0,5 млрд.лв значи да се увеличат парите на 100% ще отиде почти целия излишък.Ми това не ми изглежда реално сякаш.Мисля че трябва да се споразумеят някъде по средата.иначе става кофти.А колкото до депутатите аз отдавна съм ги презрял ,на всички е ясно за какво става дума.Вече взех да си мисля че е цяло чудо че все още има такава държава(БГ)Правителствата с всичките си администрации са врагове на обществото презират го,не е чудно че сме били векове зависими и подвласни на различни държави.Ето например турците си имат една партия ДПС и практически управляват държавата ние си имаме 1000 партии и нищо
Alfa Romeo 155 1.7 t.s. Saab 9-5
Comment
- Добре де 2млрд лева има,а за първото
-
Първоначално публикувано от warbahДобре де 2млрд лева има,а за първото
25%увели4ение трябват 0,5 млрд.лв значи да се увеличат парите на 100% ще отиде почти целия излишък.Ми това не ми изглежда реално сякаш.
Лошото е, че медиите са подвластни, и също започнаха да представят грешна и лъжлива информация с цел настройване на обществото против учителите, както и с цел да ги поставят на нож едни срещу други. А народеца ни прост само чака да му бъде поднесен някой, срещу когото да се нахвърли със зъби и нокти - ето това ни е трагедията на нас. Ако не беше така, нямаше да има толкова много вицове за колективното самопрее...не на българите - за пример само вица за казана в ада
Comment
-
Първоначално публикувано от lazyПървоначално публикувано от koolioМа аз не искам да е така.Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
Comment
Comment