Известие

Collapse
No announcement yet.

Дайте мнение за климатици NIPPON

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от pinko Покажи съобщение
    Най-груби сметки в общи линии, но бога ми, за 1600 лева може да си купите адски много електроенергия, вервайте ми.
    Аз пък се чудя защо хората си купуват дизелови коли, като те са средно с 3000лв. по-скъпи от аналогичните им бензинови, а с 3000 лв. може да се купи страшно много бензин, така че икономията я избиваш поне за 50000 км. и то ако не се наложи да сменяш турбина или помпа.
    Относно климатиците не мисля, че е добре да се изключват зимата, особено ако е мн. студено. Аз лично от ноември до март ги спирам само за почистване на филтрите. Като излизаме ги пускаме на 18-20 градуса и после пак на 25. Сметката за ток е същата, защото когато поддържа температура климата не харчи много, пък и компресорът не се товари после за да вдигне 15-тина градуса разлика. Освен това 12-ка инвертор на Фуджитсу примерно върши същата работа, като 18-ка Мидеа конвеционален, защото мощността на инверторните е средна, а максималната им мощност е доста по-висока. Така при горе-долу едно и също количество отдадена енергия Фуджитсу-то харчи 0,98КВ, а Мидеа-та - 2,2КВ.
    2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
      Така при горе-долу едно и също количество отдадена енергия Фуджитсу-то харчи 0,98КВ, а Мидеа-та - 2,2КВ.
      Това не е вярно - сигурен съм на 99% /понеже на 100% са сигурни само тъпаците/, я обясни малко по-подробно.
      sigpic
      156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
      "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Кое не е верно?! Тия показания ги дават за съответните модели. Просто 12-ка инвертор има същата максимална мощност, като 18-ка конвенционален - към 6-6,5 КВ. Това е съвсем грубо, де. Естествено, че при различните марки мощностите и консумацията са различни.
        Ето тук пише за една Мидеа, която е малко по-икономична. http://www.get.bg/catalog/product_in...ducts_id=16127
        Инв. Фуджитсу 12-ка е мощно 4,0 КВ, но това е средна мощност. Максималната е над 6.0 КВ. http://sofclima.com/GENERAL/asg12lgc.htm
        В крайна сметка тия два модела могат да отопляват едно и също помещение, само че Мидеа-та харчи двойно повече ток. Е вярно, че на новото Фуджитсу 12 му дават 90 кубика, де. Ама тя и Мидеа-та реално не може повече.

Comment

Та да не казвам,че митсубишито пада и до 100 вата на час.

Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150+++hp
          EX = Alfa Romeo 156 2.4 JTD
          EX = Alfa Romeo 155 1.8 8v TS

Comment

"Така при горе-долу едно и също количество отдадена енергия Фуджитсу-то харчи 0,98КВ, а Мидеа-та - 2,2КВ."
            Единия е с коефициент на преобразуване 3 а другия 4, по това дето си написал скъпия трябва да е с коеф. 7 Никъде не видях да пише, че отдава максимална мощност колкото си писал, дори и да отдава да не искаш да кажеш че ще гори пак толкова ток в тоя режим?? А тоя дето пада на 100 вата на час ми го дай насам, толкова гори една крушка!! Още чакам да ми се избистри, но май взе да ми става смешно. Открехвайте ме тука в нещата, че трябва да купувам 3-4 климатика тия дни . .
            Last edited by code; d.m.y г., 21:57.
            sigpic
            156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
            "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Първоначално публикувано от pinko Покажи съобщение
              Абе бошлав работа. В къщата имаме няколко климатика - 1 Самгунг 9 БТУ (1200 лева инвертор, оригинален корейски), три инверторни Панасоника 12 БТУ (по 2000 лева парчето, щото били японки, моля ви се) и един най-обикновен китайски Хайер 12 БТУ от 430 лева.

Честно да ви кажа, аз почти никва разлика не намирам, но определено най-големия боклук е Самсунга. Шумен е и ще го изхвърлям, пък и нито топли като хората, нито изстудява.

А Хайера по нищо не отстъпва на Панасониците, нищо че е с 1600 лева по-евтин. Изстудява моментално, почва да грее почти моментално, досега не е замръзвал, освен 2-3 дни, когато беше адска мъгла и около нулата. Ама тогава и Панасониците замръзнаха като пичове.

Само обаче една сметка - 1600 лева разлика (между японските Панасоници и Хайера) са ~11500 кВч (при най-грубо усреднена цена дневна/нощна тарифа 0,14 ст на киловатчас). Приемаме, че една 12-ка троши средно 1 киловат на час. Горе-долу толкова е, а и инверторите не са значително по-икономични, разликите даже и според специалистите не са повече от 10-15%.

11500 часа са ~480 дни (или 16 месеца) НЕПРЕКЪСНАТА РАБОТА на климатика. Обаче - ако климатика се използва нонстоп по 24 часа на ден за отопление 5 месеца в годината (ноември, декември, януари, февруари и март), което е нереално, и за охлаждане 2-3 месеца в годината, което също е нереално.

Затова приемаме, че лятото климатика работи по 8 часа на ден (което е напълно реално), а зимата по 18 часа на ден - тоест 720 часа лятото и 2700 часа през зимата - общо 3420 часа годишно.

11500 /3420=3,36-това ще го умножим по 480 дни (което е режима на непрекъсната работа) и получаваме 1612 дни или 4,4 години работа в реален режим.

Или - за да избиете разликата в цените между скъпия супер-пупер инверторен, само свирки не правещ японски климатик от 1600 лева, ще трябва да минат 1614 дни, или 4,4 години. Вадим 15% (с колкото японските инвертори са по-икономични) и пак се получават 4 години.

Най-груби сметки в общи линии, но бога ми, за 1600 лева може да си купите адски много електроенергия, вервайте ми.

Пинко пинко ,и ти и останалите покрай тия сметки за енергията(не че не са важни) пропускате най-голямата разлика м/у скъпите японски климатици и китайските дървета .
              КАЧЕСТВОТО , хубав японски климатик живее около 13-15 години докато китайските наполовина

Comment

А и да не забравяме и екологията
                По добре е да ползваме по икономична и ефективна техника.
                Примерно аз си смених всички крушки в къщи с енергоспестяващи.
                И ако някой иска да го прави - да си купи крушки от ebay.com а не от тук.
                Последно купих Филипс 18в свети като 100 в от по -новите модели който са с 8000 "гаранция " по 3.80 лева/бр от Англия със доставката.
                Същата крушка в Бг. е 12+ лева.
                Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

проблема на енергоспестяващите неща е, че са произведени по не-енергоспестяващ начин

и от по-скъпи материали... всичко това се натрупва и се достига до там , че няма значение кое ползваш

просто технологиите ни са все още на прекалени ниско ниво
                  sigpic
                  днес съм в почивка ---

Comment

Малко оффтопик направихме, но карай да върви.

Ок - прав си в една енергоспестяваща крушка се влагат повече и по-скъпи материали.

Но ако погледнем горепосочената енергоспестяваща крушка.
                    Ако тя изкара живота си посочен от производителя - 8000 часа.
                    За това време ще смениш 8 нормални крушки ( средно дават живот около 1000 часа на една крушка)
                    Според мен в 8 нормални крушки се влагат повече материали отколкото за производството на една енергоспестяваща.
                    За същите тези 8000 часа нормална 100в крушка ще изконсумира 800кв/ч при средна цена ~14 ст = 112 лева.
                    Енергоспестяващата ще изгори едва 18 % от горната сума - 20.16 ст.

А тук говорим за осреднена цена на тока ( дневна и нощна), но колкото и странно да звучи крушките все пак основно се ползват на дневна тарифа - 19 ст/кв.ч.

Та това са сметките - изводите оставям за вас.

п.с. В работата ми стълбищното осветление, не се гаси и е изцяло с енергоспестяващи крушки - ( оптимален режим на работа за самите крушки - няма товар при стартиране) - Изкараха година и половина преди да почнат да горят масово - а това са приблизително 13000 часа.
                    Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                    ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

профе остава само соларни батерии на покрива да си сложиш да захранват енергоспестяващите крушки
                      кои куриер ти достави стока от UK за 3.80 ????
                      от UK и клечка за зъби не може да ти доставят на тая цена

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
                        А и да не забравяме и екологията
                        По добре е да ползваме по икономична и ефективна техника.
                        Примерно аз си смених всички крушки в къщи с енергоспестяващи.
                        И ако някой иска да го прави - да си купи крушки от ebay.com а не от тук.
                        Последно купих Филипс 18в свети като 100 в от по -новите модели който са с 8000 "гаранция " по 3.80 лева/бр от Англия със доставката.
                        Същата крушка в Бг. е 12+ лева.
                        Аз сложих на всички възможни места енергоспестяващи крушки от Метро Осрам 18/100вата за 8 лв., в коридора фотоклетка, че там светеше излишно с часове. Почти всички електроуреди са клас А+ и сметката за ток е 16 лв. за 103 кв.м. апартамент. Зимата за отопление плащам +40-50 лв. повече.
                        За парно, без въобще да го ползвам, плащам 80 лв. сградна инсталация

Comment

Sfinks ,

Ето ти само една обява за пример ( първата на която попаднах )

http://cgi.ebay.co.uk/12-x-Philips-G...hippingPayment

12 x Philips Genie 18W 100W low energy saving bulbs ES = 11.8 лири + 8 лири доставка до България = 20 лири.

По днешен курс британската лира е 2.504 - което прави точно 49,58 лева за 12 крушки - 4.13 лева на бройка.

А тогава с колегите си поръчахме 50 бройки и за това ни излезе малко по тънко дотавката.

Та така ние сме от простите модели и вече почнахме само от ebay.com и dealextreme.com да пазаруваме.
                          dealextreme предлагат безплатна доставка за целия свят на 99% от стоките си по мое наблюдение ( аз само дребни неща съм поръчвал).
                          Всякакви електронни джаджи идват от 2 до 4 пъти по евтино да си ги купиш от dealextreme в сравнение с магазините в Бг.

Иначе по темата - в началото на лятото си сложих Фуджицу 9-ка ASYB 9 LDC и за момента съм супер доволен. Дават до с КПД 4.44 . Ще го видим зимата как ще се справя с отплението при ниски температури.

Comment

Working...
                          X