Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво образование имате?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
    Не искам да изпадам в подробности, но в практическия ми и житейски опит не веднъж съм се натъквала на висшисти информатици, чиито познания са малко повече от на майка ми, а същевременно познавам компютърни гении, които не са помирисвали университет и слабо се съмнявам да го направят някога, за какво им е ?
    Първоначално публикувано от nhg Покажи съобщение
    Добре де, колеги, анкетата е за образованието, което имате. Никой не пита колко ви е коефициента на интелЕгентност...
    Пък и не виждам какво толкова се засягате - аз се имам за достатъчно умен/интелигентен, едва ли се дължи на инженерното ми образование; все пак съм на мнение, че висшето образование 'развива' в определена насока мозъка (нямам предвид псевдо-студенти, а това, че в най-общия случай трябва да си достигнал дадено ниво на знания/умения за да вземеш изпит или да получиш диплома).
    Ей тия два цитата са тясно свързани и май около казаното в тях се оформи някакъв разговор, който така или иначе няма връзка с анкетата и темата. И все пак ще допълня и аз оф-топика. Това, че колежката milenamr, е виждала големи тъпаци завършили информатика (което важи и за всички останали специалности), не е защото връзката не е съвсем права между интелекта и образованието, а защото университетите са пълни със псевдостуденти (те и гимназиите вече са пълни с псевдоученици, че с кво да се напълнят университетите тогава...). Колегата nhg, го казя ясно, образованието само по-себе си не те прави интелигентен, но ако си по принцип такъв, може много да ти помогне Според мен е нормално да си интелигнтен и да не си образован (въпрос на избор е), но не е нормално да си много образован, пък да ти личи от километри, че си кух като лейка, тогава вече има проблем и той не в образования тъпак, а в образователната система И такъв е случая и в БГ за това се стига до тоя разговор, че видиш ли нямало нивка връзка с образованието с интелекта

И за да не си помислите, че плюя образователната система, щото са ме накарали да повтарям 5-ти клас 2 пъти, и аз съм завършил информатика и даже от време на време работя в един университет. Знам добре какви са ни проблемите, но това, че образователната ни система е на дъното не означава, че по принцип е безмислено да учат интелигентните хора. По същата логика можем да излезем на пътя и като видим в какво състояние са ни пътищата да си хвърлим колите на вторични и да кажем "ми то няма смисъл да се пътува..."

Първоначално публикувано от wwweb Покажи съобщение
    Изкарах го само от обща култура. Развивах дейност мнооого преди да го запиша
    Интересно в кой точно реномиран университет ги изкарвате тия от обща култура и каква е дефиницята на компютърен гении дето не помирисвал университет. Както казах, не е повод да се хвалим, че в БГ можеш да завършиш от обща култура, щото след време ще се окажат тия работи за наша сметка. И да на се окаже, че тия гении работят в квартален доставчик на кабелен интернет (с цялото ми уважение към хората в тоя бизнес, пък може и да греша за тия гении), ама да не превръщаме темата в професионална дискусия на хората от определен сектор
    Last edited by Sm0k; d.m.y г., 18:56.
    Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
    Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
      Интересно в кой точно реномиран университет ги изкарвате тия от обща култура и каква е дефиницята на компютърен гении дето не помирисвал университет. Както казах, не е повод да се хвалим, че в БГ можеш да завършиш от обща култура, щото след време ще се окажат тия работи за наша сметка. И да на се окаже, че тия гении работят в квартален доставчик на кабелен интернет (с цялото ми уважение към хората в тоя бизнес, пък може и да греша за тия гении), ама да не превръщаме темата в професионална дискусия на хората от определен сектор
      Не съди по твойта обща култура за мойта

Comment

Не съди по твойта обща култура за мойта
        Извинявам се ако съм подложил на някакво съмнение общата ти култура, независимо дали неоснователно съм я подценил или надценил - която и от двете грешки да съм допуснал извинявам се най-чистосърдечно

А сега, сериозно, изобщо не оценявам ничия обща култура, нито пък мисля че мойта е огромна, просто съм завърщил информатика и работя в софтуерния бизнес от доста време. Понеже си мисля, че знам горе долу какво представлява тая професия (преподавам програмиране, проектирал съм информационни системи и съм ги програмирал после), си мисля че не е върпос само на обща култура. Вижал съм доста програмисти, които вярват, че е въпрос на обща култура или че не е необходимо да се четат книги и да се ходи в университет или каквато и да било друга образователна институция, и резултатите от работата им съм виждал и могат да влязат, като пример в учебниците... за това как НЕ СЕ прави В тоя смисъл се надявам, че не живея в къща направена инженер завършил от обща култура, нито карам кола проектирана от такъв и не ходя на лекар който е завършил медицина от обща култура
        За това е образованието, може да си много интелигентен, но в повечето професии има практики, в които интелекта ще ти помогне страшно много, но няма гаранция че ще се сетиш сам "как се прави тоя номер по света"

Но може и да греша, може пък и да съществува такава обща култура. Това, че не съм го виждал в кратката си практика не значи, че не е така

ЕДИТ: Още не съм видял някой на сравнително висока позиция в софтуерния бизнес да е гений, дето не помирисивал университет, нито съм чул някой такъв да ми се хвали, че е станал магистър или доктор по информатика от обща култура Но може да е възможно Състудентите ми дето го караха от обща култура, сега са тестери на софтуер, за което спокойно може и да не си учил информатика
        Last edited by Sm0k; d.m.y г., 20:29.
        Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
        Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
          Като цяло целта на висшето образование не е да те научи на занаят а най-вече да може да мислиш.
          Тук някъде е истината. Безсмислено е да се сравнява тъп човек с висше образование и интелигентен човек - със средно. Важното е, че един и същи човек, дори с най-смотаното висше е по-добре, отколкото същия човек без такова, т.е. ученето е малко като фитнеса - действа положително на всички, които го практикуват. Яките стават много яки, а гръчавите правят все пак и някой друг мускул.
          2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
            Тук някъде е истината. Безсмислено е да се сравнява тъп човек с висше образование и интелигентен човек - със средно. Важното е, че един и същи човек, дори с най-смотаното висше е по-добре, отколкото същия човек без такова, т.е. ученето е малко като фитнеса - действа положително на всички, които го практикуват. Яките стават много яки, а гръчавите правят все пак и някой друг мускул.
            А... много добре казано!!! Понякога ми се иска и аз да съм така кратък, но съдържателен, а не да заемам цели екрани с поста си

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
              ЕДИТ: Още не съм видял някой на сравнително висока позиция в софтуерния бизнес да е гений, дето не помирисивал университет, нито съм чул някой такъв да ми се хвали, че е станал магистър или доктор по информатика от обща култура Но може да е възможно Състудентите ми дето го караха от обща култура, сега са тестери на софтуер, за което спокойно може и да не си учил информатика
              Аз не отричам образованието в никакъв случай, не бих си и помисляла даже, нали все пак това ми е работата.
              Акцента ми е по-различен.До гуша ми дойде да се сблъсквам с колеги "информатици" ,на които аз трябва да им обяснявам елементарни неща,при което за пореден път разбирам, че тяхната магистратура е само на хартия.Как са учили, къде са учили, как са завършили, идея си нямам, бедна ми е фантазията да си отговоря на тези въпроси.
              А и това не се отнася само за информатиците(има го и в останалите сфери).Но ми е адски обидно да кажа, че съм магистър по информатика след като знам каква излагация са голяма част от моите колеги,това е единия проблем .
              А другия е ,че също ми е писнало някакви келяви слабоумници(за чиито житейски кръгозор писах по-горе) да ми се бият в гърдите, че са висшисти и да парадират с измисленото им висше образование, а иначе от тях и чеп за зеле не става.
              Ето на такива проблеми акцентирам , а не отричам образованието в абсолютно никакъв случай.
              Най-важното обаче си остава, какво знаеш и можеш на практика, а не какво пише на хартийката.
              ....да не замесвам и въпроса с купените хартийки, че става много мацано
              Last edited by milenamr; d.m.y г., 22:33.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
              Втора национална среща на 155

Comment

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
                ...А и това не се отнася само за информатиците(има го и в останалите сфери).Но ми е адски обидно да кажа, че съм магистър по информатика след като знам каква излагация са голяма част от моите колеги,това е единия проблем...
                Ясно, съгласен съм. Само, че не трябва тия на които дипломите им значат нещо наистина да се срамуват или да им е обидно, както е в случая, а точно обратното - трябва да се срамуват тия на които дипломите им стават само за рамкиране и закачане на стената, или биене в гърдите както ти си го нарекла, и вероятно е по-точно казано Ако не за друго, трябва да се срамуват поне за това, че са взели недалновидното решение да похабят толкова време за да получат хартийка, която им е дефакто ненужна

Comment

Съгласен съм с колегата Sm0k, разбирам и радразнението на колежката milenamr - затова употребих определението 'псевдо-студенти' (в тая група включвам всички изброени от колежката, както и всички НЕИСТИНСКИ). Така или иначе винаги си проличава кой какво може/знае/умее, лошото е, че не винаги пред когото трябва... (казано по друг начин: аз може да съм най-внимателния шофер на света като пия 3-4 водки, ама като ме спре катаджията - лошо...)
                  166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
                  x145 1.6 boxer

Comment

Магистър-икономист.
                    sigpic
                    Alfa Romeo 33 1.5iE-EX
                    BMW E30
                    BMW E36

Comment

Новата Мис България,и тя има две висши...
                      “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
                      ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
                        Новата Мис България,и тя има две висши...
                        Мда, само че нейните са отпред и са образУвания

Comment

Я па съм прос.
                          Седем години съм първи курс, ама всеки път е нещо различно, разширявам си кръгозора един вид.
                          Общо взето винаги е едно и също - отивам два-три дни, виждам че идиотщината е пълна, като почнеш от колегите и свършиш с преподавателите, започвам да си мисля, че губя парици в момента и айде при секретарката на факултета да си взема дипломката от гимназията.
                          166 2.4 JTD

Comment

Мда, само че нейните са отпред и са образУвания
                            ...изкуствени, не само тя и по света и у нас е пълно с измиселни тапии...
                            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                            Нагоре по стълбата, която води надолу
                            sigpic

Comment

Айде сега да си признаем кои сме учениците.Аз идната учебна година ще съм абитурент и ще ме изритват от ЕГ-то Ако всичко мине по план на изпращането ще се изтипосам с някоя олд скуул Алфа (любимите ми) от рода на Трента Тре (33) , 75 или 90
                              ALFA Romeo - The Car You can test drive for the rest of Your Life
                              sigpic

Comment

Проблемът е изцяло в образователната ни система. Завършил съм УНСС и мога да ви кажа че беше пълно със студенти, които не посещаваха лекции а идваха само за изпити или пращаха някой друг да им взема изпитите. Отделно имам познати, които завършиха лесотехночески университет и след това се записаха някакъв си колеж и станаха магистри по икономика за 1 година. Ами кажете ми при всички тези прецеденти как можем да очакваме че образованието ни има покритие. Отдело пък и голяма част от преподавателите в университетите не са достатъчно квалифицирани, що се отнасе до образованието като цяло, това е нещо което може да е само от полза стига човек да знае как да го използва.
                                Last edited by pavlin; d.m.y г., 18:39.

Comment

Working...
                                X