If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не мога да разбера какво сложно има - в Техническия съм ви сложил каталог, отваряте го, намирате си Алфата и там е написано какъв е акумулаторът! Следвайте за референция колонката S5.
Малък проблем имам аз, и не знам дали е в това че акумулатора е прецакан или "тоз модел са тъй".Като карам на.... 2-ра например на легнал полицай и мина бавно.Понякога колата пригасва щото няма достатъчно подадена газ.Тъкмо да пригасне и аз обирам със съединител и едвам едвам присветва лампата за маслото.Така.. с предния акумулатор (който май ще се окаже мн добър но вече стар-Пише на него Volvo; Made in Deutchland но не знам колко Ампера е) си минавах така без никакви проблеми.С новата ИСКРА!!!!!! в това положение ми спира музиката за малко и фаровете примигнаха.Това стана само веднъж.Да подчертая че клемите не са завити както трябва.УЖ набързо ама 2-ри ден ги карах така само натикани.Преди малко паля, и изключвам парното щото като паля понякога то си тръгва и става сериозен консуматор.Вероятна причина стария акумулатор да си замине.И при спирането на климата на ОФФ и давам на стартер... и колата млъкна няма часовник няма нищо.Сетих се аз че вероятно от клемите ше е.Завих ги.... и мене ми се стори странно но бяха топлички.Не знам дали така трябва да е Колата си запали, само че ми светна една батерия отпред, което значи че не зарежда алтернатора/динамото.Ново 20.... изгасих.. и запалих наново и всичко си дойде на мястото.Отделно когато си поиска ми светва лампата на АБС-а.Имам АБс но когато ми свети лампата не съм проверявал.В повечето случаи като светне АБс-а ме дразни гася-паля пак и всичко е наред Сега някой компетентен да сподели мойте несгоди
Ти сам си отговори - да си беше стегнал клемите, нямаше да береш ядове. Сега, иди на диагностика, дай едни парички и да ти изтрият грешките, дето насила си си ги записал в ЕКУ-то. Ето ти компетентен отговор.
Като се замисли човек, това май не звучи много гот! Можем да споделим мнението си, относно твоите несгоди, ама едва ли някой от нас ще се нагърби да ти споделя и несгодите! Приемаме, че не сме компетентни и всичко става ОК! Това в кръга на шегата.
Относно проблема - ясно е къде си сбъркал. Лошият контакт при клемите (следствие от не затягане или окисляване/сулфатизация) води до точно такъв резултат. Стартерът (а и останалата електроинсталация) не може да дърпа достатъчно голям ток от малката контактна площ с клемите. Те затова се и нагряват. О друга страна, алтернаторът не може да зарежда адекватно акумилатора пак подари същата причина. Като резултат, вероятно си с изхабен акумулатор - няма да е лошо да го заредиш.
Това са двете страни на проблема с клемите, обаче има и трета: В малкия отрязък от време, в което си карал колата и клемата се е откачила (искал е да загасне двигателат) колата реално е останала с работещ двигател и откачен акумулатор, което не е добра идея при всеки нов автомобил. Онези времена, в които с един акумулатор се палеха всички Лади и Москвичи пред блока са безвъзвратно отминали. Оттук ти идват грешките в ЕКУ-то, в случай, че не е станала и по-голяма беля.
Ами, това мога да споделя по въпроса!
ми е ясна разликата между капацитет и стартов ток, все пак ще дам 200-300лв -малко или много решил съм да ги дам, поне да съм сигурен в параметрите на това което взимам. Така също и смятам, че всички знаем алфите колко са капризни откъм електроника и искам да се предпазя от евентуални сривове.
Това може да стане с чисто практически съвети от колегите във форума. Простичко е и не се нуждае от закона на Пюкерт, който нито е страшен нито е сложен. Той има отношение по-скоро към скоростта на разряд.
Начи ако ти беше ясно що е капацитет, стартов ток и кво пише в закона на Пюкерт нямаше да задаваш такива въпроси.
А па за капризната електроника на алфите - е нямам думи.
И още нещо - колегата Спечелист специално за такива разбирачи е сложил табличка какъв акумулатор ти трябва като не можеш сам да си сметнеш.
Благодаря за пожеланието - много здраве и на теб също. Kапацитетът на акумулатора е свързан със скоростта на разряд - колкото се разрежда по-бързо даден акумулатор, той отдава по-малко ампер-часа, отколкото същия, разреждан по-бавно. Ето ти го закона на Пюкерт, аз просто помолих за практически съвет от колега със същата алфа като моята, какъв акумулатор си е взел и дали е доволен. Много съм благодарен на колегата Спечелист, прочел съм каталога и в графата S5 съм си снел данните и съм си направил избора на марки акумулатори. Исках просто някой, който има такава 166-ца като моята да каже той с какъв акумулатор е и доволен ли е и какво толкова престъпно има в това на мен не ми е ясно. С други спамери не ми се занимава...и да капризна е електрониката на 166, поне от практиката си със тази кола съм на това мнение, колкото и да е невероятно.
Comment