Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос?Харчене на и без ....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Въпрос?Харчене на и без ....

Въпросът е малко недодялан и неуместен ,но все пак питам ,защото се обърках вече.

Возих се в кола ,която има бордови комп и показва разхода на /100 и моментен.

тЪ ,въпроса ми е .

Колата ,в която се возих на надолнище на 5-та предавка показваше разход 0.3/100 ,а на неутрална 3.6/100.
    От там тръгна спорът ,че когато караш по инерция на 5-та предавка колата харчи по-малко ,от колкото когато си на неутрална и се движиш по инерция ,пак.

Как харчи по-малко и защо?

Нали все пак ,когато си на предавка колата е в обороти ,тогава двигатела как работи?

Мерси предварително
    155 96' 1.6 16v 1++hp???
    Mazda 626 84'
    Събуждам се ,a гледам спя?!sigpic
    ex' 145 97' 16V TS

За студена или загряла кола говорим? Иначе и аз съм свидетел на същото нещо всеки ден и си мисля,че всичко идва от върнатото гориво,но това са само мой размисли.Ако някой може да обясни ще съм много благодарен.
    Alfa Romeo 147 JTD '01

Comment

Говорим за кола в Перфектно състояние ,с загрял двигател в перфектно състояние!
      155 96' 1.6 16v 1++hp???
      Mazda 626 84'
      ex' 145 97' 16V TS

Comment

като я бута тежестта, оборотите се поддържат с много по-малко усилие на двигателя, съответно по-малко гориво за да се поддържат всички включени неща

а когато е изключена от скорост все пак трябва да си захрани климатик, фарове, музика, уредчета и т.н.....
        sigpic
        днес съм в почивка ---

Comment

Обобщено,да карам винаги на предавка,защото колата ще ми харчи по-малко ,дори и със 140 да съм пак да карам на предавка ,така ли?

Stoyan Georgiev-мерси за отговора ,разясни ми се леко мъглата
          155 96' 1.6 16v 1++hp???
          Mazda 626 84'
          ex' 145 97' 16V TS

Comment

Не беше ли нещо във връзка с дросела че на скорост и върната газ е затворен докрай
            Fiat Punto 1.4GT 1996
            Hyundai Tucson 2.0 2007
            Renault Clio 1.5 2019

Comment

Когато пуснеш газта трябва да ти показва не 0.3, а 0.00
              Просто притокът на гориво се спира
              Или по друг начин казано това e fuel cut off В момент в който си на обороти и отпуснеш газта дросела се затваря и горивото спира...Горивото отново започва да се подава на около 1700-1800 обороти при бензините или около 1100-1200 при дизела...
              Или още по-простичко обяснено че да ме разбере абсолютно всеки
              При спускане на скорост двигателя се завърта не от експлозиите на горивото от цилиндрите, а от кинетичната енергия, която се акумулира от колелата...
              Та икономия ще има определено, но тук е важно друго...винаги си спомням едно златно правило казано от баща ми - наклон -> спускане на скорост
              Тъй като нашите коли са с принудително мазане, тоест колко добре се маже двигателя зависи от оборотите на маслената помпа - при ниски обороти е ниско налягането на маслото и малко масло достига до главата, при средни и високи обороти налягането е високо - минава много масло през детайлите, което освен че ги смазва ги и охлажда, като по-този начин двг е защитен!

Та това е от мен...нещо се отнесах малко , но дано съм бил полезен!
              Last edited by Jivko7777; d.m.y г., 02:58.
              156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Тва за карането (особено спускането) на скорост го пише дори в книжките на повечето коли (за форума да не говорим ).
                Освен спирането на горивото има и друг много важен момент - ако колата загасне в движение на свободна, хидравликата на волана е чао, респективно и шоферът, ако "извади късмет" да е на къдрав участък.
                Last edited by bass; d.m.y г., 10:15.

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
                Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Comment

Благодаря и аз за подробното разяснение
                  Alfa Romeo 147 JTD '01

Comment

Двигателите с вътрешно горене имат няколко режима на работа. Един от тези режими се нарича режим на принудителен празен ход (ППХ). Това е режимът, при който колата се движи на включена предавка и вие сте отнели напълно "газта". В тоя режим целта е да се прекъсне по някакъв начин притока на гориво към двигателя, тъй като гориво не е нужно. Притока на гориво се прекъсва и на бензинови и на дизелови двигатели.Оттам идват и ниските показания на моментния разход на гориво в такъв режим. Също така в този режим двигателя и скоростната кутия се използвт за спирачка.
                    В тоя режим на ППХ обаче двигателите имат най-голям разход на масло. Защо ли
                    AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                    Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от stelt Покажи съобщение
                      В тоя режим на ППХ обаче двигателите имат най-голям разход на масло. Защо ли
                      По принцип няма логика, затова може да обясниш
                      Lexus IS200

Comment

Аз съм с ГИ и съм нагласил да превключва на бензин на 4000 об/мин. Когато съм на 5та на 3500 примерно и върна на четвърта без газ колата качва над 4000, но не минава на бензин докато не натисна гаста. В смисъл без газ на високи обороти и на скорост, колата не изразходва почти никакво гориво.
                        Mitsubishi L200 2.5D (115 hp)
                        Alfa Romeo 156 2.4 jtd (136++hp)

Comment

Тва за принудителния празен ход е дискутирано във формума със сигурност и вероятно е повече от един път.

Пък и всеки който има книжка в днешно време би следвало да го знае и да е наясно че при спускане на скорост и без газ гори по-малко от спускане на неутрална В тая връзка съм учуден, че много хора (не само във форума ами по принцип) съм виждал да се учудват, като го разберат. Ако някой от колегите може да обясни защо, ще се радвам, да не би на по-старите коли да не е така?
                          Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
                          Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Да. Старите карбуратори(истински старите като концепция) нямат изход за отвеждане на излишния бензин. Но дори новите озони на ладите имат тази опция.
                            145 QV ex.
                            146 Boxer TOTAL ex.
                            147 T.S. Sele top

Lancia Dedra 2000 16

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
                              Тва за принудителния празен ход е дискутирано във формума със сигурност и вероятно е повече от един път.

Пък и всеки който има книжка в днешно време би следвало да го знае и да е наясно че при спускане на скорост и без газ гори по-малко от спускане на неутрална В тая връзка съм учуден, че много хора (не само във форума ами по принцип) съм виждал да се учудват, като го разберат. Ако някой от колегите може да обясни защо, ще се радвам, да не би на по-старите коли да не е така?
                              В България за съжаление повечето шофори са без никакви познания относно автомобила и това какво се случва с него при различните режими на работа. А тези неща ако не се учат на шофьорските курсове, вероятността да се научат в последствие са минимални.
                              AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                              Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                              sigpic

Comment

Working...
                              X