Известие

Collapse
No announcement yet.

Пешеходните Пътеки?За какво са те?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от koleff Покажи съобщение
    E не на всякъде по света е с надлези или подлези!!
    Всичко е въпрос на култура на шофиране ,манталитет на нацията и глоби.
    А предтави си ако бяха пуснали и две ленти за велосипедисти както е супер на мода вече е колко жертви ще има не е истина.
    Така е, аз затва цитирах "белите държави на запад".....там освен че подлезите и надлезите са повече, манталитета е друг, инфраструктурата също, направено е така че пешеходци и шофери да пресичат пътищата си максимално безопасно, и ако има възможност на по лесни места - крайния успех е комбинация от много фактори......докато при нас са наредени знаци и маркировка без всякакъв ред, логика и посока.......

---------- Post added at 11:56 ---------- Previous post was at 11:53 ----------

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
    независимо от ситуацията , пешеходеца тръгнал ли е - трябва да го пуснеш. това не означава да спреш,
    Тука е доста сложно тва дето си го описал - от "тръгването" му до момента в който си го халосал има само някакъв метър, метър и половина, а това дори и при 50 кмч си е много малко разстояние.....
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Полицаите глобяват за недаване на предимство дори само ако е стъпил пещеходеца на пътеката без да се движи.
      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
        Тука е доста сложно тва дето си го описал - от "тръгването" му до момента в който си го халосал има само някакъв метър, метър и половина, а това дори и при 50 кмч си е много малко разстояние.....
        е чакай сега, тоя човек не се е телепортирал на пътя. въртял се е на тротоара и като му се е изчерпало търпението, излиза пред най-бавно движещата се кола която е на най-голяма дистанция от него. може да е някоя бабка която вижда на 50см напред или сляп човек.
        точка

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
          е чакай сега, тоя човек не се е телепортирал на пътя. въртял се е на тротоара и като му се е изчерпало търпението, излиза пред най-бавно движещата се кола която е на най-голяма дистанция от него. може да е някоя бабка която вижда на 50см напред или сляп човек.
          Съгласен съм, че когато има пешеходна пътека шофьора трябва да е с повишено внимание, че не се знае кой може да изскочи. В такава ситуация наистина и 50 км. са много. Тъпото е когато някой искочи без да има пешеходна пътека. Пресен пример за културата на пресичане - преди малко една жена с количка се опитваше да пресече Тодор Александров при Лукойл. На 50 метра има светофар. На 15-20 има подлез, но е възможно и да не може да слезе и съответно да излезе от него с количката. Това на какво прилича - дива селска простотия. Такива ВИНАГИ ще ги освирквам. А като се замисля поне веднъж два пъти дневно ми се случва. Това дете, като порасне, също най-вероятно ще смята че правилата са за другите, за балъците.
          Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 13:38.
          Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
          Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщение
            Имам чувството, че на някой хора просто им е по-лесно да карат на принципа "като не знам ми е по-лесно"
            Последно заради такъв специалист (по ирония на съдбата с голф 3-ка) щях да си смачкам колата доброволно. Спрял съм на пешеходната преди мола на Стамоблийски, за да пресече майка с количка. В последния момент виждам, че някакъв се е засвяткал по линиите и няма намерение да спира, а жената вече беше тръгнала да върви. Предполагам се сещатате, че при такава ситуация бебето в количката го отнасяше първо, тъй като майката бута количката пред себе си. Махнах на майката да спре като в същия момент вкарвам първа и тръгвам да го засека заставайки напряко на пътя. Олигофрена не просто, че не пипна спирачките ами и с постоянно увеличаваща се скорост ме заобиколи в линиите за насрещното движение, че даже май левите му гуми бяха и в платното за насрещно движение. И всичкото това, за да може да хване светофара на мола зелен. Явно е бил с мисленето, че 40 секунди на светофара са повече от 10 години затвор (ех, де да им даваха поне по толкова на тия). Та в тоя ред на мисли, ако този се движеше по от рано зад мен и го виждах, че се слили нямаше да спра на пешеходната пък нека ме псува после майката. Така че гледайте си все пак в огледалата когато спирате (не само не пешеходни), че тоя път се размина, но съм виждал как бутат човек от същата ситуация и ви казвам, че понякога наистина е по-добре да ви напсуват отколкото да сътворите глупост от примерност!
            И на мен ми се е случвало същото и то не веднъж ... голяма тъпотия спираш да пропуснеш пешеходец и той тамън да се надъха да пресече някой профучава покрай теб

Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
            Надлези подлези, каквото искат да слагат, пътното платно е за автомобили, а тротоарите и площадите за пешеходците. Неможе да има пешеходни пътеки на невероятно кухи места, както по горе каза Ферариста.. Винаги спирам на пешеходни пътеки и пускам пешеходците, но видя ли някой да прескача ограждение или вместо подлеза да пресича отгоре през полянките и островите въобще не го отразявам. А най се кефя на майки с детски колички извъшваяи такива маневри..Направо са си за шамари..Аман от камикадзета...

Требва да има закони и за пешеходците, неможе само шоферите да носим отговрност за всичко по пътищата..
            Всъщност има и глоби за пешеходците ... за неправилно пресичане , за прескачане на оградките м-у платната за движение ... но само 2 пъти съм виждал да глобяват за това ... а пък пешеходната пътека е пролдължение на тротоара така , че когато сме зад волана е по-добре да се съобразяваме
            sigpic
            33-(1.3),(1.5 TI),(1.7 8V),(1.7 16V),145-(1.4TS),(2.0TS),(1.7 16V Boxer),146-(1.4TS),156-(2.4 JTD),(1.9JTDm),164-(2.0 V6 Turbo)
            Само черна Алфа може да бие друга черна Алфа

Comment

Първоначално публикувано от V@K@T@ Покажи съобщение
              И на мен ми се е случвало същото и то не веднъж ... голяма тъпотия спираш да пропуснеш пешеходец и той тамън да се надъха да пресече някой профучава покрай теб
              моите случай са два - пряк свидетел на блъснат човек - аз спирам на зебра а олигофрена ме изпреварва отдясно без дори да намали а пресичащия човек се е затичал за да не ме задържа ... гадно е това
              Tormentvm In Dvm Demens

Comment

Първоначално публикувано от nightroller Покажи съобщение
                моите случай са два - пряк свидетел на блъснат човек - аз спирам на зебра а олигофрена ме изпреварва отдясно без дори да намали а пресичащия човек се е затичал за да не ме задържа ... гадно е това
                Абе ужъс ... ужъс ... нямам думи аз даже понякога когато са 2 платна в едната посока спирам посредата да немогат да ме изпреварват ... ама това е в Търговище ако го направя във Варна или София ще ме згазят заедно с пешеходеца
                sigpic
                33-(1.3),(1.5 TI),(1.7 8V),(1.7 16V),145-(1.4TS),(2.0TS),(1.7 16V Boxer),146-(1.4TS),156-(2.4 JTD),(1.9JTDm),164-(2.0 V6 Turbo)
                Само черна Алфа може да бие друга черна Алфа

Comment

тука е лудница, човече, никой не мисли кретенията е съвършена. От тва което съм видял да ти настръхне косата тва желязо дето го караме е опасно и при 20 км/час представиси 50 - 60 ...
                  Tormentvm In Dvm Demens

Comment

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
                    Добре де, аз също имам навика да спирам принудително колите, за да мина на пешеходната пътека, ама защо досега никой не ми е излизал от колата, за да ми скача?!? Хем съм ги и канил някои, обаче само нареждат отвътре и не слизат. Може да е, защото рядко ходя пеш, знам ли
                    Същото е и когато кара жена ми, а аз се возя. Свирят й, обаче като се покажа, смегчават тона. Не съм бабаит в никакъв случай (нито на вид, нито душевно ), обаче ми прави впечатление, че селективно се репчат тарикатите

Бате ,извинявай за обръщанието ,ама ми дойде от вътре..
                    Мен ми се случва ,за 100-тен път ,някви селски бекове да искат да ме бият ,щото скачам пред пътеката ,но все отават "задоволени" ,след като видят че тръгвам към колата ...
                    А този път ,се бяха надъхали просто ,щото тръгнах на зад ,по простата причина че не исках да правя селянии пред моя блок и после хората да ме гледат накриво..(че нали знаете ,да живееш хубаво ,съседите трябва да мислят добре за теб) -хаха ...
                    Простотията е голяма наистина ...
                    Аз не знам какво да кажа...
                    Аджаба съм изръсил нещо тъпо ,щото ми е писнало да говоря вече за тъпи Копе**** ,а и горе на всичко мисля ,да си купя един бокс и следващия път като ми скочат 2ма от някъв голФ ,не само тях ще оправя ,ама и голфа ще домоделирам малко ... Просто аман от тия зверове ...Мен също ми се случва да не мога да спра или да не спра ,но дигам ръка ,мигам ,извинявам се ...

Както каза един колега ,тука важат правилата на "стадото"... да ,ама не !
                    Според мен тука важат правилата на по-силния оцелява и това е лошото ...Щото според мен това ни е манталитета ,всичко мъжко е пи*комерство ,а женското няма да казвам ...
                    Трябва да се направи ,едно общество ,да се залива Законодателната и Изпълнителната власт ,с жалби ,молби и т.н и т.н ,да се почнат масови безредици ,да им дойде акъла на всички и това е ..!
                    В Атина ,от както направиха онзи бунт ,заради убитото момче от полицай ,им свалих шапката !Според мен ,направи ли се нещо такова ,ще се променят коренно нещата!
                    Дори не от веднъж ,ще скочим 1 ,2 ,3 ,4 ,5 пъти и все ще се промени нещо...

Ще кажа само една дума ! - Демокрация!
                    155 96' 1.6 16v 1++hp???
                    Mazda 626 84'
                    Събуждам се ,a гледам спя?!sigpic
                    ex' 145 97' 16V TS

Comment

Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщение
                      Имам чувството, че на някой хора просто им е по-лесно да карат на принципа "като не знам ми е по-лесно"
                      Последно заради такъв специалист (по ирония на съдбата с голф 3-ка) щях да си смачкам колата доброволно. Спрял съм на пешеходната преди мола на Стамоблийски, за да пресече майка с количка. В последния момент виждам, че някакъв се е засвяткал по линиите и няма намерение да спира, а жената вече беше тръгнала да върви. Предполагам се сещатате, че при такава ситуация бебето в количката го отнасяше първо, тъй като майката бута количката пред себе си. Махнах на майката да спре като в същия момент вкарвам първа и тръгвам да го засека заставайки напряко на пътя. Олигофрена не просто, че не пипна спирачките ами и с постоянно увеличаваща се скорост ме заобиколи в линиите за насрещното движение, че даже май левите му гуми бяха и в платното за насрещно движение. И всичкото това, за да може да хване светофара на мола зелен. Явно е бил с мисленето, че 40 секунди на светофара са повече от 10 години затвор (ех, де да им даваха поне по толкова на тия). Та в тоя ред на мисли, ако този се движеше по от рано зад мен и го виждах, че се слили нямаше да спра на пешеходната пък нека ме псува после майката. Така че гледайте си все пак в огледалата когато спирате (не само не пешеходни), че тоя път се размина, но съм виждал как бутат човек от същата ситуация и ви казвам, че понякога наистина е по-добре да ви напсуват отколкото да сътворите глупост от примерност!
                      Първоначално публикувано от V@K@T@ Покажи съобщение
                      Първоначално публикувано от nightroller Покажи съобщение
                      Да, това е отвратителна работа. Има 2-3 пешеходни пътеки в София, на които именно заради такива случки НЕ СПИРАМ, освен ако някой не се хвърли пред колата. До такова положение са ме докарали джигитите.
                      На тези пешеходни пътеки, само намалявам и внимавам, пък ако ще и 100 души да чакат да пресекат и да ме псуват после до 9-то коляно, не ми пука.
                      Не искам да ми тежи на съвестта после.

Една от тези пътеки е на Вапцаров, преди Софияленд, кoгато се идва от Семинарията.
                      Там веднъж бях спрял в дясната лента за да пресече една жена и след като мина пред моята кола, някакъв изрод буквално й закачи шлифера с огледалото си, профучавайки ми отляво поне с 80км/ч.
                      Оттогава не спирам.

А иначе е ясно, че е до манталитет - за щастие, поне моите наблюдения показват, че нещата малко по малко се подобряват, макар и наистина бавно.
                      Last edited by Fear; d.m.y г., 14:51.
                      Alfa Romeo 166 3.0 V6
                      Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

българина е странно животно, все другите виновни и все заради манталитета.качваш се в колата и почваш да бибиткаш и псуваш пешеходците, паркираш и псуваш шофьорите че не те пускат да пресечеш улицата. спирайте на пешеходните и хората ще се научат постепенно само по тях да пресичат и другите мпс-та да спират също. ако изям някоя псувня от голфаджия, ще си го преместя в другия крачол. по-добре отколкото да бутна някой и после да ми тежи на съвеста. то само от нас зависи.
                        ето какво пише в закона :

Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
                        (2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
                        1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
                        каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
                        Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на
                        мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:
                        5. пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива
                        видимостта към пешеходната пътека;
                        6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред и върху сигнализирана пешеходна пътека.
                        Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово
                        пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека
                        или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
                        54. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за
                        движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци,
                        предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки
                        са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.
                        и всичко от страница 24 до 26
                        http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/5279C...1/0/ZDP_BG.pdf
                        май в тоя закон са предвидени всички положения и няма от какво да сме недоволни от него.
                        точка

Comment

Тука скоро нещата няма да се променят. Аз имам живяно малко в чужбина. Като си дойдох тук не исках да се примиря с действителността. Скъсах два тона нерви, писна ми да се хабя като се карам с тъпанарите по улиците ни. Вече ми е все едно,не си го слагам много на съцето и тва е. Освен ,че не спрат на пътеки тъпаците не използват мигачи , светкат и свирят да им се махнеш от пътя за да карат със 140 в града и още куп други такива прояви. Става ми жал за хорицата който се опитват все още да спазват закона ,но мисля ,че е безнадеждно
                          sigpic Alfasud/156 1.8ex
                          156 2.4 JTD/156 2.5 Q-system/Uno 1.3Turbo i.e-again/Yamaha R6

Comment

Те нещата, не скоро, ами никога няма да се променят. Просто манталитета на българина е друг и за да се се спазват правилата, трябва постоянно да се държи на къс повод и със сопата по главата. Това е истината, ама нали сме демокрация и Ганьо си е тълкува по собствен начин и за него това означава свободия. Иначе е съвсем естествено, че каквото ни е обществото, такива ще са ни и шофьорите. Между другото ако трябва да сме честни и пешеходците ни са същата стока (нали са продукт на едно и също общество), така че хвани единия, удари другия.
                            Alfa Romeo 159 SW, 1.9 JTDm
                            Alfa Romeo 156, 2.4 JTD
                            Ex: Alfa Romeo 159, 2.4 JTDm, Subaru Legacy 2.5i,
                            Alfa Romeo 156, 2.0TS

Comment

Първоначално публикувано от AlfaMan Покажи съобщение
                              Те нещата, не скоро, ами никога няма да се променят. Просто манталитета на българина е друг и за да се се спазват правилата, трябва постоянно да се държи на къс повод и със сопата по главата. Това е истината, ама нали сме демокрация и Ганьо си е тълкува по собствен начин и за него това означава свободия. Иначе е съвсем естествено, че каквото ни е обществото, такива ще са ни и шофьорите. Между другото ако трябва да сме честни и пешеходците ни са същата стока (нали са продукт на едно и също общество), така че хвани единия, удари другия.

Ако цитират мен ,с това ,че казах Демокрация ,не мисля ,че си прав,защото аз го казах точно с тази цел ,че това е свободия и ние трябва да си го оправиме....

Относно ,колегите дето пишете ,че не спирате на пешеходните пътеки,щото някои щял да профучи покрай вас .....пф ....с извинение -излагате се ,ама жестоко ...

Наздраве - Петък е -
                              155 96' 1.6 16v 1++hp???
                              Mazda 626 84'
                              Събуждам се ,a гледам спя?!sigpic
                              ex' 145 97' 16V TS

Comment

Първоначално публикувано от AlfaFen145 Покажи съобщение
                                Относно ,колегите дето пишете ,че не спирате на пешеходните пътеки,щото някои щял да профучи покрай вас .....пф ....с извинение -излагате се ,ама жестоко ...

Наздраве - Петък е -
                                Казах, че не спирам на 2-3 пътеки от цяла София. И смятам да продължавам да не го правя на тях. Нямам желание да гледам размазани хора около мен, щом мога да си го спестя с цената на няколко псувни по мой адрес.
                                Alfa Romeo 166 3.0 V6
                                Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

Working...
                                X