Известие

Collapse
No announcement yet.

Ами велосипедиста?!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Ами велосипедиста?!

Провокиран от поредната трагична случка (http://vbox7.com/play:d6d4de41#) реших да питам какво е вашето мнение относно велосипедистите на пътя. Част от движението ли са според вас? Имат ли място на пътя? Какво трябва да се направи, за да може да се кара колело спокойно и приятно? Каква е отговорността на шофьора и на велосипедиста един спрямо друг когато и двамата се намират на пътя?

Аз лично карам колело много. Предпочитам планината, но навъртам доволно много километри и в града. Нагледал съм се на какви ли не ситуации и са ми се случли поне още толкова. Всичките нелепи на пръв поглед, но достатъчни, за да стане белята. Най-често се мисли, че велосипедиста не е част от движението и бива жестоко освиркван, псуван и засичан. Втората най-груба грешка е, че всеки шоьор решава, че може да мине преди колелото просто защото е по-бърз. Практиката обаче показва, че не винаги е така!
    Винаги карам с каска! Много хора са ми се чудили защо го правя. Все пак това е колело и не се движиш много бързо с него. Първо нагледал съм се на достатъчно строшени глави и последствия от иначе толкова безопасните и бавни колела. Второ кеф ми е да се пусна в някой подлез по стълбите или пък да подскоча тук таме в парка. Обичам екстремните изпълнения с колело. Но най-вече го правя защото искам да си запазя главата. Или поне да направя каквото мога от моя страна това да се случи! Въпреки това всеки път когато стъпя на пътя имам едно на ум защото не съм убеден, че другите участници в движението мислят как да направят каквото зависи от тях, че да ме опазят! Придвижването от точка А до точка Б, независимо от превозното средство, е нещо много повече от движение по заучен маршрут. Изисква взимане на решения, в много случаи в есктремно кратко време, и не на последно място съсредоточеност и внимателно оглеждане на ситуацията!
    Пазете велосипедиста!
    Last edited by detelazurno; d.m.y г., 12:19.
    The greatest of all scientific hobbies!

Всъщност е добре да карат по тротоарите, пътната обстановка в милата ни столица не позволява безопасното им съществуване другаде. И както може да се спомене културата на шофьорите, така може да се забележи поведението стил камикадзе на 90% от велосипедистите. М..а му стара, ма поне да се оглеждаха...
    Arena Coast Customs

Comment

винаги ми е било интересно популисткото писане в този форум

Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщение
      ... Второ кеф ми е да се пусна в някой подлез по стълбите ...
      ами ако там изскочи едно 4 годишно хлапе изтръгнало се от ръката на майка си

иначе пазя велосипедиста имам достатъчно причини

Comment

Велосипедиста, скейтъра, бледъра и други такива "ъри" нямат място на пътното платно! Друг е въпросът, че не е помислено за тях. Не можеш да опазиш този, които сам не се пази!

Comment

Първоначално публикувано от Pastora Покажи съобщение
          Всъщност е добре да карат по тротоарите, пътната обстановка в милата ни столица не позволява безопасното им съществуване другаде. .........
          Честно казано ги предпочитам, но повярвай ми в много случаи се оказват неподходящи и не на последно място непроходими!

Първоначално публикувано от голямата риба Покажи съобщение
          винаги ми е било интересно популисткото писане в този форум

ами ако там изскочи едно 4 годишно хлапе изтръгнало се от ръката на майка си

......
          За популисткото писане....нещо не ти разбрах идеята.
          Иначе си знаех, че ако го напиша това ще се намери някой да ми скочи на веждите, но пък няма какво да си кривя душата. Така карам и това е! Въпросът е обаче, че подбирам местата, на които може да се направи! Но когато се запътиш на някъде не винаги имаш възможност да си подбереш пътя тъй като е само един и той често се пресича с пътя на колите, пешеходците, на малките деца играещи там и т.н.

Първоначално публикувано от MrX Покажи съобщение
          Велосипедиста, скейтъра, бледъра и други такива "ъри" нямат място на пътното платно! Друг е въпросът, че не е помислено за тях. ......
          Защо? Иначе ако трябва да се помисли за тях, така че да се отделят от всички такива препятствия това означава да се изгради цяла пътна мрежа за немоторни превозни средства. Нещо не го виждам това да се осъществи дори в най-напредналите страни.
          Last edited by detelazurno; d.m.y г., 12:57.
          The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Най-добре би било да се кара по места, които са създадени за тази цел, но за съжаление нямаме много велосипедни алеи. Честно казано карането на велосипед то тротоарите също не е много удачно - карането в стил камиказде става опасно за хората, които се движат по тротоара. Аз самия също обичам да карам велосипед, и кагато го правя в София предпочитам да е по платното, възможно най-близо до тротоара - така е по-малка вероятността да връхлетя я на накое дете изкачащо от някой вход, я на някой бесен пенсионер, който освен себе си не вижда не вижда нищо друго (не че и на платното не може да се случи). Това е причината и аз да предпочитам да си правя кефа някъде по планината.
            Така според мен е най-правилно. Колкото до културата и на велосипедисти и на шофьори, че и на пешеходци това е друг въпрос. Вчера на Стамболийски малко преди светофара на Света Неделя станах свидетел на следната ситуация. Отстрани по платното (както и аз карам) се движи велосипедист. Отпред има кола, която е спряла на светофара. Точно в момента, в който велосипедиста мина покрай колата, се отвори вратата и човека щеше да се пребие. Просто жената отвътре не беше и направила и опит да се огледа преди да отвори вратата. Стана някакъв скандал, койно няма смисъл да коментирам. Проблема е, че хората в такива ситуации трябва да се научат да се оглеждат когато са на пътя. Не за друго, просто не са сами там. До голяма степен това е така и защото хората не свикнали с интензивното дижение на велосипедисти и мотористи. В страни, в които този транспорт е по застъпен хората са свикнали да се оглеждат.
            Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
            Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Велосипедистите в България нямат никаква култура на каране.По закон има специално облекло (жилетки, фарчета, светлоотразители, каски и т.н боклучки), което нито един досега не съм видял да носи.Да не говорим, че трябва да подават сигнали за посоката си на движение с ръце, което АБСОЛЮТНО никой не спазва.
              Мотористите са същите малоумници в 99.9999% от случаите.Само дето мрат по-лесно

Не съм длъжен да пазя нечий живот повече, отколкото той самия го прави...
              Не може да искаш всички да се съобразяват с теб, а ти да се държиш все едно си в пустинята...просто не става...
              156SW JTD 20V Distinctive - Injected with a poison

OEM & Ventura Garage
              http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1111314 -как аз бях измамен от Аrti156SW

Comment

Аз преди време също карах много колело.За мене това си беше голяма мания.Правил съм,струвал съм,отделял съм му много време на ден.Не съм бил от тези,който да се показват какво могат и какво не могат да правят с колело.Карал съм си съвсем нормално,като винаги съм гледал да не създавам никакво напрежение на другите участници в движението.Винаги съм гледал там където има тротуар да се кача на него.С течение на времето разбрах,че в София колело не може да се кара,тъй като това граници с лудост.Предполагам,че не е нормално да получаваш рогатни и убиди,въпреки че нямаш никаква вина в случая.Само факта че има една вело алея дълга не повече от 3-4 км в центъра,показва каква би могла да бъде алтернативата на превозното средство с 4 и повече колела.Манталитета на българина не го позволява.Но май и няма как хем да караш колело,хем да караш кола,хем нещо друго.Просто не може в град за 1.500 000 да има 2 пъти повече маймуни и да се съобразяваш с всеки.Аз вече гледам да карам колело само извън града и там където трафика е по-малък,избора не е малък.Някой път ако искате,може да си направиме едно походче извън града.
                sigpic
                ex 147 JTD by Turbon
                Giulietta multiair - the new passion

Comment

Първоначално публикувано от Satanism Покажи съобщение
                  Велосипедистите в България нямат никаква култура на каране.По закон има специално облекло (жилетки, фарчета, светлоотразители, каски и т.н боклучки), което нито един досега не съм видял да носи.Да не говорим, че трябва да подават сигнали за посоката си на движение с ръце, което АБСОЛЮТНО никой не спазва.

Не може да искаш всички да се съобразяват с теб, а ти да се държиш все едно си в пустинята...просто не става...
                  Е къде пък дори 1 не видя с жилетка,щот аз виждам нон стоп,преди да почна да карам кола и аз карах много колело,и сега пазя и мотористи и колоездачи,най-малкото като си колело няма как да караш само по тротоари или по велоалеи,когато примерно трябва да ходиш от Гео Милев до Попа,всички на пътя и на тротоара са участници в движението и за да не стават тъпотии просто понякога трябва да се съобразяваш с другите.
                  Alfa 155 1.7,1.8 ex
                  Alfa 166 2.4 3 ex
                  155 1.8 MY 95 sport

Comment

Велосипедиста няма място на тротоара!!!
                    Може да кара по пътното платно придържайки се до един метър от тротоара или по спец алеи.

В града карам колкото да изляза в гората за да покарам на спокойствие в планината.
                    Обожавам да карам колело и го правя при всяка възможност.

Обаче съм се заклел, че следващия келеш, който видя да кара между хората по централните алеи или да се засилва срещу надолу по някакви стълби, ще го сваля от колелото и ще му увия вилката като вратовръзка.
                    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

пазя ги... ама то има такива дето май не искат да ги пази никой
                      sigpic
                      днес съм в почивка ---

Comment

гледам да пазя всякакви по пътя
                        но не ми се нравят тези, които карат на шосето, когато до тях има алея или може да се мине през парка (цариградско вместо борисова градина, край евлоги има алея, край бул. българия има алея, край сребърна има парк и т.н.) това са самоубийци
                        не ми се нравят и пешеходците, блеещи по асвалта по диагонал, когато под краката им има подлез (например на българия и петко тодоров, където много бързо забравиха че неотдавна убиха такова камикадзе)
                        случвало ми се е много пъти да свалям джама и да им се развикам на подобни, а на среща един овчи поглед и "ти ли ще ми кажеш ма"
                        софия е мега кофти град за колело, за това и забравих да карам
                        а като направят алеи съм сигурна, че много бързо ще станат на паркинги или транзитни ленти, даже повече от тротоарите
                        Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
                        AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Е това вече са друг тип идиоти.
                          Alfa 155 1.7,1.8 ex
                          Alfa 166 2.4 3 ex
                          155 1.8 MY 95 sport

Comment

Първоначално публикувано от Satanism Покажи съобщение

И аз съм на същото мнение относно двуколесните келеши, но като се замисля, че ако блъсна някой такъв тъпанар после трябва да си провалям живота, преглъщам безобразията, които вършат и гледам да ги пазя колкото мога! Сега да си кажа най-голямата болка! Значи оставяме малоумниците с моторите и колелета....те рискуват само своя живот в повечето случаи, понеже ние в колите сме по-добре защитени. Това, което ме вълнува най-много се отнася до майките с бебешките колички!! Може би съвсем случайно през последната седмица ми се случва почти всеки ден да ми изскачат откъде ли не забързани майки с колички без изобщо да се съобразяват с движението:
                            1. Някаква млада натокана майка си минава е така на червено на Витошка и Патриарха в якото движение, 7 часа следобеда без да и дреме от никой...
                            2. В Овча Купел възмутена майка ми се кара защо и правя забележка, че си разхожда бебето на средата на улицата с още 2 приятелки, при положение, че има широк тротоар на 1м от нея, както и над 4-5 декара паркче на 2м от нея...
                            3. Пак една от тия изхвъча пред рейс 102 пак в овча купел, едвам шофьора успя да я избегне (освободих му лентата с цената на доста рязко спиране)
                            Тааа....че нямат акъл в главата ясно, ама няма ли какво да се направи, все пак возят МАЛКИ ДЕЦА в тия колички!!!
                            Last edited by Abar7h; d.m.y г., 13:49.
                            Alfa Romeo 146 1.6TS '97 - ex
                            Fiat Grande Punto 1.4 Dynamic - ex
                            BMW 328i

Comment

Почни ежедневно влизам и в трите роли - пешеходец, велосипедист и водач на МПС.
                              Карането на велосипед си е отговорно действие - както за околните, така и за самият велосипедист спрямо себе си.
                              Забелязъл съм, че напоследък като че ли започна да се променя отношението към добро на водачите на МПС спрямо велосипедистите, но като цяло преобладава пренебрежението.
                              За съжаление в нашата държава няма условия и се налага да се кара колело или на платното или на тротоара.
                              Карането на колело по тротоара е еднакво неприятно и опасно и за двете страни, защото по принцип пешеходеща не очаква движещите се средства, особено ако са в гръб. Опасно е дори по пешеходните алеи, защото ходещият пеш няма културата да върви в дясната страна.
                              При движението на велосипеда по платното се разчита на преценките, културата и спазването на общите правилата за движение на ПС.
                              И трите страни - пешеходец, велосипедист и водач трябва до положат малко усилия и уважение към останалите участници.
                              Last edited by old alfist; d.m.y г., 13:55.
                              Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                              Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                              Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                              sigpic

Comment

Working...
                              X