Първоначално публикувано от santo_traficante
Покажи съобщение
Аз лично защо съм се отказал да повеждам хора със себе в битка за нещо - ами на едно място, което си е държава в държавата (разбирайте - абсолютно олицетворение на държавата ни в умален вариант), място наречено УНСС, постоянно подтиквах колеги да не се оставяме да ни тъпчат и да си търсим правата.
И накрая какво се оказва - ректора разлепил из целия университет след ремонтите забрана за пушене в сградата, цели плакати размер А3 бяха, а често го разминавахме във фоайето с цигара в ръка, на 2-3 уискита (тоя човек трезвен не съм го виждал); преподавателите с положение вътре и извън университета се имаха за недосегаеми и правеха каквото си поискат, което включваше безобразно отношение със студенти, които далеч не са лигльовци и мързеливци, висящи по кафета и кръчми, връзкарите с пари никой не ги закачеше и на поправки не можеше да ги види човек никога, а тия дето надигахме вой, накрая брахме и ядове, при това "културно" - просто ни късаха на изпити колкото и да сме учили, и не можеш и комисия да свикаш, защото те къса преподавателя, който в такава комисия ще е председател...
И ако онези, дето си мълчаха и повтаряха "нищо няма да стане, що се занимавате", се бяха включили и те в този вид "протест" срещу системата и не бяхме само една шепа хора, щеше да има отзвук. В един момент аз някои колеги ги и наругах и им дадох за пример френските студенти по онова време, които бяха направили невероятно мазало, когато Саркози обяви, че ще им реже със закон времето, в което имат право да работят и да си докарват допълнителни пари. Ама йок - там разбрах, че и държавата ни е 1:1 като ситуацията вътре - горе по върховете и всеки приближен до върховете (дали с шуробаджанащина или вид интереси) е недосегаем, долу масата мълчи и гледа "да си няма проблеми и да завърши", а тия дето измрънкат - жална им майка после...
ПС - И не говоря за някоя от леките специалности в УНСС, щото повечето се завършват ей така малко на майтап. Има няколко 4-5 специалности обаче, в които тормоза е голям - от гледна точка учащите се иска доста учене, от гледна точка връзкарите се искат доста пари.
ПС2 - От тогава съм теглил една на всеки, който тръгне да ми говори за надигане на вой срещу системата. Почнах да се оправям сам за себе си и най-близките си. Сори, ама докато е пълно по тия земи с хора дето си траят "за да нямат проблеми и да могат да завършат", няма аз да съм тоя, дето ще си го слага сам без вазелин. Буйният ми характер, дразнещ се на несправедливостите, би могъл да вирее при нация подобна на френската, но не и тук.
ПС3 - Тоя данък върху ГО, нов акциз върху горивата и тия разбити пътища на фона на милиардите, дето се събират, ако това беше във Франция, знаете ли какво щеше да се случи? Национална икономическа катастрофа, заради повсеместните блокажи и протести из цялата страна. Но у нас само мрънкаме тихичко в ъгъла...
Comment